Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 14 027
Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
Koko älypuhelimien historian ajan näytön koko on kasvanut ja samalla reunojen koko on pienentynyt vuodesta toiseen. Kolmisen vuotta sitten oltiin siinä pisteessä, että etukamera ja muut näytön yläreunan komponentit ei enää mahtuneet näytön yläreunukseen, joten ratkaisuksi kehitettiin näyttölovi.
Aluksi näyttölovet olivat varsin suurikokoisia ja kooltaan jopa yli puolet näytön leveydestä. Seuraavana vaiheena markkinoille ilmestyi pienemmät pelkän etukameran sisältäneet pisaralovet ja nyt viimeisimpänä vaiheena etukamerat ovat siirtyneet useimmissa puhelimissa näytön yläosaan toteutettuun reikään. Koittipa välissä muutaman valmistaja myös erinäisiä mekaanisesti esiin tulevia etukameraratkaisuja.
Homman ydin on kuitenkin aika selvä, eli näytön reunojen kutistamisessa etukameran sijoittaminen on nykyisellään se suurin haaste. Etukameran tekeminen puhelimen sisältä nousevaksi on yksi ratkaisu ja osa käyttäjistä on myös pitänyt kyseistä toteutuksesta. Motorisoidun etukameran haasteena ovat kuitenkin mm. valmistuskustannukset, rakenteen monimutkaistuminen, puhelimen sisältä vaadittava lisätila sekä lähes mahdoton toteutettavuus IP-suojauksen kanssa.
Viimeisin kehitysaskel etukameran suhteen on ollut sen sijoittaminen näyttöpaneelin alle, mutta toteutukseen on liittynyt paljon teknisiä haasteita. Aiheesta on nähty jo aiemmin prototyyppejä, mutta nyt markkinoille on saatu ensimmäinen näytönalaista kameraa hyödyntävä puhelin.
Kyseisen tempun tehnyt valmistaja on kiinalainen ZTE ja tekniikka on ensimmäisenä käytössä sen syyskuussa Kiinassa ja joulukuun alussa globaalisti julkaisemassa sekä tammikuun puolivälissä Euroopassa myyntiin saapuneessa Axon 20 5G –mallissa. Kyseessä on keskihintaluokan puhelin, jonka suositushinta on 449 euroa. Toistaiseksi laite on tilattavissa Suomeen vain valmistajan verkkokaupan kautta.
Tutustumme tässä artikkelissa ensisijaisesti Axon 20 5G:n etukameraan lyhyen kokeiltua-konseptin puitteissa. Aiheesta on tehty myös alle linkitetty video io-techin YouTube-kanavalle,
Puhelimen esittely
ZTE toimittaa Axon 20 5G:n suurehkossa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu ainoastaan laitteen mallimerkinnät. Toimitussisältöön kuuluu puhelimen ohella harmahtavat taipuisat suojakuoret, USB A-to-C-kaapeli, 30 watin laturi USB-A-liitännällä sekä USB Type-C-kuulokesovitin.
[gallery link="file" columns="2" size="large" ids="57783,57781,57780,57779"]
Ulkoisesti Axon 20 5G ei suoraan sanoen tarjoa juuri mitään jälkipolville muisteltavaa. Muotoilu on hyvin geneeristä ja Axon-malliston aiempien sukupolvien persoonalliset yksityiskohdat loistavat poissaolollaan, mikä on harmillinen suuntaus.
Kehyksen muotoilu on pyöristettyä ja myös takakuori kaartuu pitkiä sivuja kohden. Laitteen runko ja kehys ovat muovia, etu ja takakuori puolestaan lasia. Rakenteen tukevuudessa tai viimeistelyssä ei sinällään ole valittamista – myös muovipuhelimet osataan nykypäivänä tehdä jykevän tuntuisiksi. Axon 20 5G:stä on saatavilla testissä vierailleen mustan version ohella myös kellertävällä tekonahkatakakuorella varustettu värivaihtoehto.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 172,1 x 77,9 x 7,98 mm
- Paino: 198g
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,8 %
Kooltaan Axon 20 5G on suurikokoinen, kiitos peräti 6,92-tuumaisen näytön. Yhden käden käyttö on haastavaa sekä näytön leveys- että pystysuunnassa. Paino on ulkomittoihin nähden melko maltillinen.
Koon puolesta parhaita vertailukohtia ovat Nokia 8.3 5G ja Motorola Moto G 5G Plus. Kymmenystuuman pienemmällä näytöllä varustettu Nokia on suunnilleen yhtä pitkä, mutta puolisen milliä levyempi ja millin paksumpi sekä yli 20 grammaa painavampi. Kaksi tuuman kymmenystä pienempää näyttöä käyttävä Motorola on puolestaan vajaa neljä milliä lyhyempi ja kapeampi, vajaa pari milliä paksumpi ja kymmenisen grammaa painavampi.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri
- 8 Gt RAM
- 128 gigatavua tallennustilaa (vapaana n. 108 Gt), microSD-korttipaikka (max. 2 Tt)
- 5G, 4×4 MIMO, NSA & SA, Sub 6 GHz (n78)
- LTE-A, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, NFC
- Stereokaiuttimet, DTS X Ultra
- 4220 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 30 watin pikalataus, QC4+
Axon 20 5G:n rautatoteutus on hyvin tyypillinen tämän hintaluokan puhelimelle. Suorituskyvystä huolehtii Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, joka on käytössä myös mm. OnePlus Nord ja Nokia 8.3 -malleissa. ZTE on toteuttanut järjestelmäpiirin pariksi lämpöputkijäähdytyksen. Piiri sisältää myös integroidun 5G-modeemin alle 6 GHz taajuusalueen ja NSA- sekä SA-verkkotekniikoiden tuella. Tarkempia tiedonsiirtonopeuksia valmistaja ei kuitenkaan kerro.
RAM-muistia Euroopassa myytävässä variantissa on kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. Laajennusmahdollisuus löytyy micro-SD-kortin muodossa.
Sisällä majailee 4220 mAh akku, joka on puhelimen ulkomitat huomioiden hieman pienehkön puoleinen. Akku tukee Qualcommin Quick Charge 4+ -pikalataustekniikkaa ja 30 watin lataustehoa. Mukana toimitettavalla laturilla akun luvataan latautuvan täyteen alle tunnissa ja lupaus näyttäisi pitävän parin minuutin marginaalilla paikkansa. USB Type-C -liitäntä tukee myös 3.1-standardin datansiirtonopeuksia.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,92” OLED -näyttö
- 20,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2460 pikseliä, 388 PPI
- 90 Hz virkistystaajuus, 240 Hz kosketuksentunnistus
- 100 % DCI-P3, 10 bit
Axon 20 5G:n näyttö on siis erittäin suurikokoinen, tarkalleen ottaen 6,92 tuumaa. Näytön kulmiin on tehty melko loivat pyöristykset, joka näyttää etenkin ylänurkissa ilmoitusrivin sisällön suhteen hieman hassulta. Näytön reunukset ovat nykymittapuulla leveähköt. Näyttö perustuu Visionoxin OLED-paneeliin ja tukee 90 hertsin virkistystaajuutta. Käyttäjä voi valita asetuksista 60 ja 90 hertsin virkistystaajuuden väliltä. Näytön kuvasuhde on varsin laaja 20,5:9.
ZTE on piilottanut näytön alle useammankin komponentin. Kuuloke ja samalla toinen kaiuttimista on sijoitettu näytön alle, samoin kuin valoisuussensori ja sormenjälkitunnistin. Toiminnaltaan sormenjälkitunnistin vaikuttaisi olevan perustasoa – ei huono muttei erityisen hyväkään. Kuten jo on tiedossa, myös etukamera on näytön alla, mutta siihen palaamme hetken päästä.
Kuvanlaadultaan näyttö ei yllä parhaimmiston joukkoon. Maksimikirkkaus ei ole erityisen suuri ja näyttö toistaa värit hieman ylikorostuneina. Valkotasapaino on sinertävään kallellaan, mutta sitä pystyy onneksi säätämään näytön asetuksista. Kontrasti on OLED-näytölle tyypillisesti hyvää ja musta mustaa.
Kameran tekniset tiedot:
- 64 megapikselin pääkamera (Samsung GW1, 1/1,72”, 0,8 um pikselikoko), f1.89, PDAF
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 120 asteen kuvakulma
- 2 megapikselin makrokamera, f2.4
- 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
- kaksois-LED-salama
- Videokuvaus: 4k 60 FPS, 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 720p 480 FPS
Takakamera on sijoitettu suorakulmion muotoiseen kehykseen takakuoren vasempaan ylänurkkaan. Kameroita on neljä ja niiden vieressä on kaksois-LED-salama. Kamerakehys on siinä määrin korkea että puhelin pääsee käytettäessä keikkumaan pöydällä.
Pääkamera perustuu Samsungin 64 megapikselin Isocell GW1 -sensoriin, jonka parina on hyvin tavanomainen f1.89-aukkosuhteen objektiivi. Kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera käyttää f2.2-aukkosuhteen objektiivia 120 asteen kuvakulmalla. Lisäksi tarjolla on kahden megapikselin makro- ja syvyystietokamerat. Pääkameran kuvanlaatu on sekä valoisassa että hämärässä nopean testin perusteella luokassaan ihan hyvää. Ultralaajakulmakamera ei sen sijaan ole erityisen kummoinen ja varsinkin hämärässä sen rahkeet loppuvat pahasti kesken.
Pääkamera pystyy taltioimaan 4K 60 FPS videota, ultralaajakulmakameralla tarkkuus rajoittuu 1080p:hen. Kuvanlaatu vaikuttaa asialliselta, mutta elektroninen vakautus on käytössä vain maksimissaan 4K 30 FPS tarkkuudella.
[gallery link="file" columns="5" size="medium" ids="57808,57809,57810,57811,57812"]
Ohjelmistopuolella ZTE tarjoaa vanhaan Android 10 -versioon pohjautuvan MiFavor 10.5 -käyttöliittymän. Yleisilme on vakio-Androidin henkinen, mutta silti kauttaaltaan kustomoitu.
Käyttöliittymässä ei ole nopealla kokeilulla suoranaisesti mitään vikaa, mutta se ei myöskään vaikuta tarjoavan mitään merkittäviä etuja kilpaileviin käyttöliittymäkustomointeihin nähden. Pieniä kauneusvirheitä on myös mahtunut mukaan, sillä asetusvalikosta löytyy käännösvirheitä ja englanninkielisiä kohtia ja taustakuvan vaihtovalikko jumiutui toistuvasti uudelleenkäynnistyksen vaativaan tilaan.
ZTE ei ole antanut virallista lupausta Axon 20 5G:n päivitysten suhteen, mutta ainakin Android 11 -päivityksen voisi kuvitella olevan tulossa puhelimen malli-ikä ja nykyinen käyttöjärjestelmäversio huomioiden. Puhelimen tietoturvakorjaukset olivat testihetkellä tammikuun tasolla.
Näytön alle sijoitettu etukamera
[gallery link="file" columns="4" size="medium" ids="57803,57804,57805,57807"]
Axon 20 5G:n mielenkiintoisin ominaisuus ja oikeastaan tämän koko artikkelin pointti on näytön alle sijoitettu etukamera. Itse kamera perustuu Omnivisionin 32 megapikselin Quad Bayer -tyyppiseen OV32A1Q-sensoriin ja sen kaverina on kiinteätarkenteinen f2.0 aukkosuhteen objektiivi. Varsinainen ”taika” tapahtuu kuitenkin itse näytön ja kuvaprosessoinnin avulla.
Alkuun etukameraa ei huomaa näytön yläreunassa välttämättä lainkaan, mutta kun sen saa ensimmäisen kerran silmäänsä, on se aika helppo havaita. Kamerakohdan näkyvyys riippuu oikeastaan pitkälti näytöllä olevasta sisällöstä. Tummalla taustalla se ei erotu juurikaan, vaalealla taustalla jopa hyvinkin selvästi. Myös katselukulma vaikuttaa havaittavuuteen.
Keskellä näytön yläreunaa on havaittavissa hieman tummempi, sumeampi ja rasteroituneempi kohta, joka muistuttaa muodoltaan kulmikasta pientä kameralovea. Riippuu pitkälti käyttäjästä ja tilanteesta kuinka häiritseväksi kameran kohdan kokee. Niin tai näin, koko näytön sisältöä kuten videoita katsoessa tai pelejä pelatessa lopputulos on kuitenkin selvästi kameralovea parempi, vaikkakaan ei täydellinen.
[gallery link="file" ids="57749,57751,57752"]
Käytännössä etukamera on toteutettu niin, että kameran kohdalla on erillinen pienempi näyttöosa, jota ohjataan erillisellä ohjainpiirillä synkronoituna muun näytön kanssa. Kyseinen pieni kameran päällä sijaitseva näyttöosa on pikselitiheydeltään alhaisempi ja sen kerrokset on valmistettu läpinäkyviksi niin, että valo pääsee kulkemaan niistä läpi. Lisäksi näiden pikseleiden väli on tavallista suurempi, jotta valo pääsee kulkemaan kameralle niiden kautta. Näytön pikselit saa jopa hauskasti näkymään, jos pyyhkäisee ilmoitusvalikon auki etukameran ollessa päällä (kuva aiemmassa galleriassa).
Näytön pikselit on tietysti kaikesta huolimatta osittain kameran edessä, joten ZTE:n on pitänyt kehittää etukameran kuvankäsittelylle algoritmi, joka osaa poistaa näytöstä aiheutuvat häiriöt ja parantaa kuvan laatua.
[gallery link="file" columns="5" ids="57793,57794,57795,57796,57797"]
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="57798,57799,57800,57801"]
Sitten siihen etukameran kuvanlaatuun. Otin jonkin verran testikuvia eri olosuhteissa ja suoraan sanottuna eihän se perinteisen tyyppisille etukameroille vielä pärjää. Otan tässä verrokiksi saman hintaluokan OnePlus Nordin, jonka etukameran tarkkuus on myöskin 32 megapikseliä.
Kuten oheisista esimerkki- ja vertailukuvista hyvin nopeasti voi huomata, ZTE:n näytön alaisen kameran kuvanlaatu on hyvin pehmeää ja utuista ja yksityiskohtien määrä on kameran megapikselimäärään nähden hyvin alhainen. Kameran edessä olevan näyttökerroksen vaikutuksen näkee erityisen hyvin kirkkaissa kohteissa, kuten valopisteissä, jotka toistuvat erittäin utuisina. Hämärämmissä olosuhteissa kuvat jäävät keskiverto-etukameraa tummemmiksi ja myös kohinaa ilmestyy reilusti.
Kuvanlaatu on kuitenkin satunnaiseen käyttöön käyttökelpoista, etenkin jos valaistus on kunnossa. Esimerkiksi itse käytän etukameraa harvoin ja tämä kuvanlaatu riittäisi allekirjoittaneelle vallan hyvin. Aktiivisemman etukameran käyttäjän vaatimuksia kuvanlaatu ei kuitenkaan täytä.
Tietoturvan suhteen tarkkojen käyttäjien näkökannalta näytön alle sijoitettua etukameraa ei pysty luonnollisestikaan mitenkään järkevästi piilottamaan tai peittämään. Käynnistettäessä kameran ympäri välähtää animaatio, mutta olisi mukavaa jos näytöllä näkyisi iPhonen tapaan joku pieni merkkivalo aina kun etukamera on käytössä.
Loppusanat
Yhteenvetona markkinoiden ensimmäinen näytönalainen etukamera vaikuttaisi kokeilun perusteella olevan käyttökelpoinen ja toimiva, mutta kuvanlaadussa on vielä matkaa nykypäivän perustason etukameroihin. Axon 20 5G:tä en voi suositella hankkimaan etukameran takia, mutta yleisellä tasolla on hyvä, että ZTE on lähtenyt tuomaan uutta tekniikkaa rohkeasti markkinoille. Se toivottavasti nopeuttaa osaltaan tekniikan yleistymistä ja toisaalta suuremmat brändit, kuten Samsung ja Apple, eivät uskaltaisi ja haluaisi näytönalaista kameraa vielä tässä kehitysvaiheessa tuoda kuluttajille.
Vastaavia etukameratoteutuksia tullaan hyvin todennäköisesti näkemään markkinoilla tulevaisuudessa kasvavissa määrin. Myös kuvanlaadun voi kaiken järjen mukaan odottaa parantuvan tästä ensimmäisestä iteraatiosta, kuten kaikki muukin tekniikka alalla kehittyy. Havaittavaa parannusta saatetaan nähdä jopa vielä tämän vuoden aikana – parin vuoden päästä kuvanlaatu on todennäköisesti jo huomattavasti parempaa.
Itse ZTE Axon 20 5G ei vaikuttanut ainakaan nopean kokeilun perusteella tarjoavan mitään sellaista, mitä muut markkinoilta löytyvät kilpailijat eivät tekisi yhtä hyvin tai paremmin ja useimmiten vielä edullisempaan hintaan.
Linkki alkuperäiseen juttuun
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: