on kyllä suorastaan päätöntä, että samassa hintaluokassa löytyy sellasia laitteita kuin Mate 20 pro ja Note 9 näin ensialkuun. Jos jätetään suorituskyky huomioimatta niin nuo kaksi luuria päihittää ominaisuuksissa XR:n aivan leikiten.
Tuo laturi homma on kyllä suoranainen vitsi. Mate 20 pro tarjoaa mukanaan 40w laturin jolla saa 4200 mAh akun reilussa tunnissa täyteen ja taitaa sampassakin jonkimoinen pikalataus olla ja omenassa pitää maksaa se 70-80€ jotta saa lähemmäs saman tehoisen ja vielä kuulokeadapteri jos sitä et omista.
Nykymittapuulla on vain aivan liian paljon hintaa tuolla mitä se ominaisuuksia tarjoaa, vaikka siinä on markkinoiden tehokkaimpia suorittimia. kun samassa hintaluokassa pyörii monien muiden valmistajien lippulaiva puhelimet niin hinta on kyllä niin päätön, tasokkaammalla näytöllä hintaa voisi pitää järkevänä, mutta siltikin ominaisuudet jää vajaaksi hintaluokassaan. Sinänsä en yhtään ihmettele miksi XR:n myynti sakkaa, muutamaa hunttia enemmällä saa tasokkaamman omenan tai sitten voidaan kokea laitteet liaan kalliiksi jo ja ostetaan kilpailevien valmistajien lippulaivoja. En jaksa uskoa, että XR:sta tulisi kauheaa myyntimenestystä.
Jos (epätosi), niin (mitä tahansa). Suorituskyky on kuitenkin jossain määrin keskeinen ominaisuus älypuhelimessa. Lisäksi kaikissa kolmessa on muutamassa muussakin suhteessa jossain määrin samantasoista rautaa (esimerkiksi ne pääasialliset kamerat – Applesta toki puuttuu ”teleobjektiivi”*).
Huawei ei taida myöskään sisältää kuulokeadapteria... mikä toki sopivasti taisi unohtua Applen vihaamiselta.
Pikalatureista: Itse sanoisin, että Android-puolen muka-muka spekseillä kehuskelu on myös melkoinen vitsi. Joo, 40 watin laturi kuulostaa tehokaalta, mutta jos sillä saa puolessa tunnissa enintään 70% tuosta 16 wattitunnin akusta täyteen, niin se todellinen latausteho (edes tyhjään akkuun) jää alle 25 wattiin... melkein puolet ilmoitetusta tehosta oli siis ns. markkinamiesten ”hattiwatteja”.
Toki myös tuo reilu 20 wattia on selvästi enemmän kuin 5 W.
Suorittimista: ”markkinoiden tehokkaimpia” -> markkinoiden ylivoimaisesti tehokkain, ja todella reilulla marginaalilla. Mittatikkuna voinee pitää sitä, että yhden ytimen (ts. esimerkiksi netin selaus) suorituskyvyssä iPhone SE on tasoissa noiden Snapdragon 845 lippulaivojen kanssa (ja vielä viime vuoden Android-lippulaivat ja niiden S835-piirit jäivät tuosta tarjouksessa alle 250 eurolla myydystä ikivanhasta omenasta reilusti jälkeen.)
Sitten kun tähän vielä yhdistää sen markkinoiden mitä ilmeisimmin nopeimman selaimen, niin iPhone SE on edelleen nopeampi suorittamaan javascriptiä kuin mikään Android-luuri. (Valitettavasti itse en voinut sietää omenaluurin tyhmää käyttöliittymää, kuten esimerkiksi sitä kameran asetusten piilottamista jopa Symbian 60 -järjestelmää järjettömämmän ”keskitetyn kaikkien sovellusten kaikki asetukset yhdessä tolkuttoman pitkässä listassa” -oksennuksen taakse. Jouduin tyytymään huomattavasti hitaampiin luureihin.)
Mutta, joo. Applen laturipelleily ja hintaluokassaan todella matalan resoluution näyttö ovat vitsejä. Mutta minkä sille voi, että kukaan muu ei ole pystynyt luomaan riittävää kilpailua pudottamaan omenan markkinaosuutta (tai edes hintaa). Tarjoaako esimerkiksi Huawei vieläkään järkevällä aikataululla edes tietoturvapäivityksiä? Entä kauanko tonnin luurissa on yleistä softatukea? Perävalotakuun verran?
Onneksi sentään nykyään noissa keskihintaluokan Android-laitteissa alkaa olla hinta–laatu-suhde kohdallaan, vaikka kertakäyttökulttuuria lyhyen softatuen takia hieman haluaisinkin vastustaa.
*Älypuhelinmyyjän teleobjektiivi on normaalin ihmisen normaaliobjektiivi. Sitä 56 millin kinovastaavaa polttoväliä ei voi ihan hirveänä telenä pitää.