Kingpincooling lämpötahna

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Luumi
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 292
smiley.jpg



Kun on kyse ylikellotuksesta käsitteen varsinaisessa merkityksessä, on myös jäähdytyksen, sekä jäähdyttimen ja prosessorin välisen lämpötilaeron oltava huippuluokkaa. Intel on Ivy bridgestä alkaen siirtynyt pysyvälle linjalle heikkolaatuisiin piitahnoihin perinteisen prosessorin juottamisen sijaan, ja huhut ja tyyli enteilee saman laajentumista myös X-alustan malleihin tulevaisuudessa. Kaby Laken julkaisun myötä korkkauksen ja lämpötahnan merkitys on laajentunut entisestään, jopa 5 asteen erot lämpötilassa ovat näkyviä vakaudessa eikä kyseisiä i7 prosessoreita pysty juuri vakiota pidemmälle ajamaan ilman korkkausta yksinkertaisella ilmajäähdytyksellä ilman lämpöjen karkaamista korkeisiin lukemiin.

Monet varmasti muistavat Thermal Grizzly tahnavertailuni muron puolelta vajaan vuoden takaa, haluan nyt lisätä tämän samaan vertailuun, kun sain mahdollisuuden ostaa edullisesti pienen satsin kyseistä tököttiä ennen virallista retailiin tuloa.

Thermal Grizzly, uusi lippulaivavalmistaja lämpötahnoissa? | MuroBBS

Nestemetalli on suorituskykyinen vaihtoehto ja jopa parempi indiumiin nähden huoneen lämpötiloissa, mutta se ei toimi kun prosessorin lämpötila laskee alle 10 celciusasteen, joten näissä olosuhteissa on turvauduttava perinteisiin piitahnoihin juotettujen prosessorien ollessa pois suljettu vaihtoehto. Käytettäessä äärimmäisiä jäähdytyskeinoja suorituskykyennätysten saamiseksi on hyvä kiinnittää huomiota jäähdytyskeinon heikoimpaan lenkkiin eli lämpötahnaan. Valtaosa markkinoiden tahnoista on speksattu -50 ja reilun +100 celciusasteen välimaastoon ja monen tahnan suorituskyky heikkenee rajusti mennessä tämän haarukan ulkopuolelle ja riski lämpötahnan murtumiselle sekä lämmönjohtavuuden dramaattiselle putoamiselle kasvaa merkittävästi.

Yksi maailman parhaisiin ylikellottajiin lukeutuva Vince "Kingpin" Lucido, joka työskentelee EVGA:lla emolevyjen ja custom näytönohjainten parissa, tuo nyt vihdoin usean vuoden projektin lämpötahnansa markkinoille. Tahna on tulossa retailiin lähiviikkoina, aluksi suoraan kingpincooling.com -sivuston kautta ja myöhemmin jälleenmyyjien kautta ympäri maailman.

15972768_1104492292995290_6361593842422674473_o_zpsi8meotiq.jpg


KPC-lämpötahna on ominaisuuksiltaan vaalean sinisen sävyinen, korkea viskositeettinen lämpötahna, joka on selvästi kuivemman oloista vaikka Thermal Grizzlyn Kryonauttiin verrattuna. Korkean viskositeetin ideana on heikompi murtumisen riski ajettaessa suuria virtamääriä syöviä näytönohjaimia maailmanennätys lukemissa ja maksimoidessa ei-juotettuja prosessoreita, mutta säilyttäen silti korkean lämmönjohtavuuden ja ollen näin kovaluokkainen piitahna myös ilma- ja vesijäähdytyksellä.


Thermal Grizzly -vertailun tyyliin päätin verrata kyseistä tahnaa kryonauttia sekä vanhempaa Gelidin GC Extremeä vastaan prosessorin ja IHS:n välissä käyttäen joka kerta IHS:n päällä kryonauttia tämän tahnaerän pienen koon vuoksi. Testinä Prime95 27.7 versio, joka hyödyntää AVX1 käskyä ajamalla testiä noin 10 minuuttia 5ghz/4.7ghz taajuudella 1.26v asetetulla käyttöjännitteellä, joka on kuormattuna noin 1.255v yleismittarilla mitattuna. Jäähdyttimenä toimi custom vesiloop ja käytössä oli custom IHS. Taulukoissa näkyy huoneen lämpötila, ytimien maksimilämpöjen keskiarvo sekä ero huoneen lämpötilaan.

Tulokset vedellä :

EmOa4O5.png


Tahna osasi kertakaikkiaan yllättää, tahnan asettaminen on todella helppoa ja suorituskyky odotettua parempaa. Suurin ihmetys on kryonautin kohdalla, jonka olen huomannut jo tässä usean päivän aikana. Huolimatta kaikesta mitä koitan, ei kryonaut ole kaby laken sirun päällä suorituskykyinen suoraan tuubista, testasin yhteensä noin 10 gramman verran testaten eri methodeja mutta suorituskyky on hyvin heikko, vaihdellen välittömästä 100 asteesta parhaimmillaan vain noin vajaaseen 85 asteeseen core maksimien keskiarvona, häviten reilusti sekä gelidille että KPC-tahnalle. Ainoana järkevänä selityksenä huonolle suorituskyvylle on huono erä tai tahnan liian suuri "vetisyys" näille prosessoreille tähän aplikaatioon, kryonaut eroaa ainoastaan viskositeetissä KPC-tahnalle sekä vuosia vanhalle gelidilleni, IHS:n päällä kryonaut toimii kuten pitääkin.

Core-vertailussa KPC voitti gelidin vajaalla 3 asteella, ja kryonautin noin 10 asteella vertaamalla huoneen lämpötilaan.

Vertailun epäonnistuttua kryonautin osalta päätin käyttää sirun päällä Phobyan nesmetallia ja vertailemalla kryonauttia kingpincoolingia vastaan IHS:n päällä vaihtamatta nestemetallia välissä, mutta suorituskykykuninkuus vaihtui silti:

nmexSFF.png


KPC-tahna voitti testiajossa kryonautin juuri ja juuri ja vain marginaalisella 1,25 asteen erolla vertaamalla ytimien keskiarvoja huoneen lämpötilaan.


Testitulokset kompressorijäähdytyksellä:

Ne jotka ovat aktiivisesti seuranneet Kaby Lake-ketjua ovat varmasti ehkä huomanneet minun ja Hiikerin postaamia tuloksia 7700K:lla käytettäessä kompressorijäähdytystä, missä jäähdyttimen ja prosessorin välinen lämpötilaero on valtava, jopa 90 astetta käytettäessä vain 1.52 volttia, joten päätin testata saako tällä uudella tahnalla korjattua yhtään asiaa :think:.

ruPbuYk.jpg


Käyttämällä nyt KPC-lämpötahnaa prosessorin päällä 1.52 voltin cinebenchin lämpötilat tippuivat sieltä noin 20 asteen tuntumista lähelle nollaa, viskositeettiero tuntuu näkyvän selvästi tälläisessä testissä, missä jäähdyttimen lämpötila on se noin -60 celciusastetta.

Miltä kuulostaisi 5.9/5.7ghz hwbot prime 4core8thread testi näillä lämpötiloilla :kahvi:?

4Soq59V.jpg


5.8/5.7 cinebench on 1.53 voltilla erittäin lähellä mutta vaatii lämpöjen pysymistä selvästi alle nollan jotta menee onnistuneesti läpi.

XP:n puolella tahna toi boostia niin yksittäisen ytimen maksimiin kuin muistipotentiaaliinkin :D .

5010mhz DDR4 4200mhz 12-11-11 superpi 32M täysiajo:

6HaksDH.jpg


Pifast 6.2/5.8ghz:

206P7UK.jpg



Loppuyhteenveto:

Kingpincoolingin lämpötahna osasi yllättää odotukset, kysyessäni tahnan specsejä en saanut vastausta joten odotin sen asettuvan gelidin sekä kryonautin taakse suorituskyvyssä mutta toisin kävi. Hyvänä uutisena myös monille on, että tahna tulee olevaan kilpailukykyisesti hinnoiteltu kenelle tahansa. Thermal grizzlyn kryonaut on suhteellisen kallis tavalliselle kuluttajalle ostaa, 37 gramman tuubi maksaa noin 70 euroa ja vain HWBOT extreme- ja elite-ylikellottajat pystyvät ostamaan sitä suoraan noin euron grammahintaan. KPC-tahnan alustava veroton hinta on noin reilu euro per gramma kenelle tahansa, tosin kannattavuutta syö postitus Taiwanista Suomeen, sekä todennäköinen tulliin jääminen ja alvin maksu, mutta tilanteen luulisi parantuvan ajan myötä.

Tulokset jättivät karvaisen maun kryonautin kohdalle, enkä toistaiseksi suosittele sen käyttöä korkatun prosessorin päällä, eikä sitä voisi muutenkaan suositella, sillä nestemetallit ovat prosessorin ja ihs:n välissä ylivoimaisia tavallisiin tahnoihin nähden. Aion koittaa paistaa pienen satsin kryonauttia uunissa 100-200 asteessa leivinpaperia vasten ja näin verraten sitä uudestaan kun kosteutta on saatu merkittävästi pois.

Lisää tietoa tahnasta löytyy Vincen foorumin ketjusta: KPC THERMAL GREASE - kingpincooling.com
 
Viimeksi muokattu:
Hyvältä vaikuttaa ja hankitaan menee kunhan saapuu myyntiin. Kiitos arvostelusta.

:sclap:
 
Onko tietoa tuon KPC:n pitkäikäisyydestä sen IHS:n alla ts kuinka tiheään se tarvii vaihtaa (kun päivittäisessä käytössä olevaa vesikonetta ei viitsisi olla kovintiheään purkamassa).
 
Onko tietoa tuon KPC:n pitkäikäisyydestä sen IHS:n alla ts kuinka tiheään se tarvii vaihtaa (kun päivittäisessä käytössä olevaa vesikonetta ei viitsisi olla kovintiheään purkamassa).

Ei ole, mutta kyllä nestemetalli tuollaiseen aplikaatioon olisi se paras.
 
Pitää vaihtaa tuota Corelle kun tota saa ja pyyhkiä nykyiset Kryonautit pois kerta noin iso ero tulee rasituslämmöissä.
 
Ylimääräistä on kun ostin just Jimmsiltä tuon 5.55gr tuubin eikä sitä nyt paljoakaan mennyt nykyiseen settiin. Olisihan se pitänyt arvata että älä rupea sotkeutumaan Coren soosseilla muuhun kuin nestemäiseen metalliin. Olikin nyt mulla eka kerta kun jotain muuta sinne laitoin (siis CL-U/CL-P:n julkkarin jälkeen) eli reisillehän se meni kuin ensikertalaisella. :love:

Uskoin vain tuohon yhden Asus ylikellottajan vinkkeihin joista mainitsin tuolla Kabyn säikeessä kun konettani kasailin.

Tahnojen kuumennuksesta, en ollutkaan ennen ko. toimenpiteestä kuullut, luin vain artikkelistasi. Eli tarkoituksena siinä on poistaa ylimääräistä kosteutta tahnasta kuumentamalla sitä jolloin lämmön johtavuus kasvaa?
 
Ylimääräistä on kun ostin just Jimmsiltä tuon 5.55gr tuubin eikä sitä nyt paljoakaan mennyt nykyiseen settiin. Olisihan se pitänyt arvata että älä rupea sotkeutumaan Coren soosseilla muuhun kuin nestemäiseen metalliin. Olikin nyt mulla eka kerta kun jotain muuta sinne laitoin (siis CL-U/CL-P:n julkkarin jälkeen) eli reisillehän se meni kuin ensikertalaisella.

Uskoin vain tuohon yhden Asus ylikellottajan vinkkeihin joista mainitsin tuolla Kabyn säikeessä kun konettani kasailin.

Tahnojen kuumennuksesta, en ollutkaan ennen ko. toimenpiteestä kuullut, luin vain artikkelistasi. Eli tarkoituksena siinä on poistaa ylimääräistä kosteutta tahnasta kuumentamalla sitä jolloin lämmön johtavuus kasvaa?

Kyllä, vuosi sitten paistoin noin 5-10 grammaa kryonauttia ja sitä on vielä tallessa jossain. Tahnan lämmönjohtavuus ei siinä huonontunut silloin ja olisi nyt hyvä verrata tässä kun vakio kryonautti ei todellakaan toiminut hyvin.

Leivinpaperia vasten uunissa jonkin aikaa että tahnasta tulee hyvin kuivaa, mutta huom se on erittäin vaikea levittää prosessin jälkeen :D .
 
Mainitsit artikkelissasi 200+C lämpötilan ja leivinpaperin välissä?

Entäs kuinka pitkään?
 
Mainitsit artikkelissasi 200+C lämpötilan ja leivinpaperin välissä?

Entäs kuinka pitkään?

En oikein muista enää tarkalleen, mutta noin kuumassa riittää varmaan ihan 10 minuuttia. Levittämällä ihan puhtaalle leivinpaperille ja sitten levittimellä paperista takaisin tuubin prosessin jälkeen. Yli 200 asteen en kyllä menisi, kuitenkin on kyse vain tahnan kuivattamisesta eikä mustaksi hiiltämisestä :D . 100 asteessa esim puoli tuntia luulisi olevan turvallisempi vaihtoehto.
 
Viimeksi muokattu:
Ok, pitää kokeilla tuota jos aikaiseksi saa.

Vaihdan nyt Kaby threadiin, vaikkakin on hieman tanha juttua, niin menee info sinnekkin.
 
Täytyy laittaa muutama G tilaukseen, kunhan on saatavilla. Toivottavasti mömmöt ei jää tulliin.
 
Alustavat koot ovat 15 ja 30 gramman purkit, grammahinnan ollessa parempi tuossa isommassa. 30g purkki on vinceltä kysyessäni noin 40 usd eli reilun euron pintaan per gramma.
 
Alustavat koot ovat 15 ja 30 gramman purkit, grammahinnan ollessa parempi tuossa isommassa. 30g purkki on vinceltä kysyessäni noin 40 usd eli reilun euron pintaan per gramma.
Jos noita mömmöjä menee runsaasti niin aika halpa hinta tuo on. Jos nyt ajatellaan että peruspertti saa tuplasti tuohon hintaan pienen tuubin (kolmasosa tuosta määrästä) Kryonauttia niin kyllähän tohon hintaan maksaisi alvit ja tullit ja olisi silti halvempaa.
 
Jos noita mömmöjä menee runsaasti niin aika halpa hinta tuo on. Jos nyt ajatellaan että peruspertti saa tuplasti tuohon hintaan pienen tuubin (kolmasosa tuosta määrästä) Kryonauttia niin kyllähän tohon hintaan maksaisi alvit ja tullit ja olisi silti halvempaa.

Pitää paikkaansa, kohderyhmänä on kuitenkin harrastelijat jotka joutuvat käyttämään tahnaa suhteellisen paljon.
 
Kieltämättä kryonautilta aika erikoinen tulos testissä. Tämän johdosta testasin juuri delidatun skylaken päällä gelid gc-extreme vs. kryonaut: 10+10min primet (10 min lämmitys + 10min keskiarvolämpötila) = 70c vs 69c (4.7GHz 1.38v). Toisinsanoen omassa testissäni skylaken sirun ja lämmönlevittäjän välissä tulos on sama kuin hs:n ja jäähyn välissäkin. Kryonaut on todella vähän tehokkaampi.

Kaby vs. Sky ei pitäisi olla kyllä tuossa juurikaan eroa, joten kuulostaa siltä että olisiko ap:llä huonompaa erää?
 
Viimeksi muokattu:
Kieltämättä kryonautilta aika erikoinen tulos testissä. Tämän johdosta testasin juuri delidatun skylaken päällä gelid gc-extreme vs. kryonaut: 10+10min primet (10 min lämmitys + 10min keskiarvolämpötila) = 70c vs 69c (4.7GHz 1.38v). Toisinsanoen omassa testissäni skylaken sirun ja lämmönlevittäjän välissä tulos on sama kuin hs:n ja jäähyn välissäkin. Kryonaut on todella vähän tehokkaampi.

Kaby vs. Sky ei pitäisi olla kyllä tuossa juurikaan eroa, joten kuulostaa siltä että olisiko ap:llä huonompaa erää?

Sitä juuri meinasin, ei voi olla tuon tasoista kun testasin useita eri mountteja käyttäen kahta eri IHS:ää. Gelid ja KPC oli laakista sitä mitä pitikin.
 
Mitä näistä lämpötahnoista kannattaa ostaa? Aina kun olen ostanut jotain kallista niin se kuivuu kaappiin ennen kuin sitä seuraavaksi tarvii.

Jos käyttö on vähäistä niin järkevin hinta/laatu on 3.5 gramman gelid gc extreme.
 
38 dollaria 30 gramman purkista maksoin juuri + todennäköinen ALV suomen päässä. Lopullista hintaa on vielä mahdoton sanoa mikä tulee olemaan euroopan isoimmissa kaupoissa kunhan saa aikaiseksi rantautua maahantuojien tuomana tänne.
 
Mitä näistä lämpötahnoista kannattaa ostaa? Aina kun olen ostanut jotain kallista niin se kuivuu kaappiin ennen kuin sitä seuraavaksi tarvii.

Vanha viesti ja vähän OT mutta miten säilytät sitä? Itselläni Noctuan tuubi jota käytin ensimmäisen kerran vähintään 3 vuotta sitten ja nyt viikko sitten toisen kerran, ei ollut mennyt miksikään, tuli hienosti ulos tuubista ja levittyi hyvin, koostumus samanlainen kuin uutena.
 
Jokos tätä saa suomesta jostain vai olisiko jollain myydä turaus tätä?
 
Jokos tätä saa suomesta jostain vai olisiko jollain myydä turaus tätä?

Tämän retailiin tulo on kyllä ollut kovin kankeaa ja olen kommentoinut tuonne suuntaan että voisi tuoda tuotteen paremmin eurooppaan saataville. Euroopassa toistaiseksi vielä saa helposti vain alza.cz esim 10g purkki 25.77e kun postit pitäisi olla ilmaiset eli sama taso kuin thermal grizzly jimmssillä.

KINGPIN cooling 10g - Thermal grease | Alzashop.com
 
Tämän retailiin tulo on kyllä ollut kovin kankeaa ja olen kommentoinut tuonne suuntaan että voisi tuoda tuotteen paremmin eurooppaan saataville. Euroopassa toistaiseksi vielä saa helposti vain alza.cz esim 10g purkki 25.77e kun postit pitäisi olla ilmaiset eli sama taso kuin thermal grizzly jimmssillä.

KINGPIN cooling 10g - Thermal grease | Alzashop.com

Tämä lähti jo tilaukseen. Kiitokset vinkistä.
P.s: Tilasin 10g:na.
 
Viimeksi muokattu:
Tämän retailiin tulo on kyllä ollut kovin kankeaa ja olen kommentoinut tuonne suuntaan että voisi tuoda tuotteen paremmin eurooppaan saataville. Euroopassa toistaiseksi vielä saa helposti vain alza.cz esim 10g purkki 25.77e kun postit pitäisi olla ilmaiset eli sama taso kuin thermal grizzly jimmssillä.

KINGPIN cooling 10g - Thermal grease | Alzashop.com

Pistin kans 10g pönikän tulemaan 9.90€ oli postit tuolle.
 
Juu nyt on joku vipa tuolla noiden sivuilla. En tiedä saiko @Miro.Simounen kulhonsa tilattua normisti.

Ei tätä taida enää saada muualta kun kingpinnin omasta kaupasta. Muttei kyllä innosta tilailla kun posteja tulee puolet tuohon? Tarve olisi mutta joutuuko tyytyä thermal grizzlyyn vai saako tätä muualta?
 
Ei tätä taida enää saada muualta kun kingpinnin omasta kaupasta. Muttei kyllä innosta tilailla kun posteja tulee puolet tuohon? Tarve olisi mutta joutuuko tyytyä thermal grizzlyyn vai saako tätä muualta?

Yritän edesauttaa tämän Euroopan tilanteessa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 693
Viestejä
4 496 103
Jäsenet
74 271
Uusin jäsen
Esa.

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom