Kiintolevy "ruksuttaa" 10 minuutin välein

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja Nervous, 22.04.2018.

 1. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hitachi HDE721010SLA303 runkkaa lukupäitään pari sekuntia tasan 10 minuutin välein.
  Tekee tuota ainakin idlenä.
  Lähinnä ärsyttävä ääni. Ihan normaalia luku/kirjoituspään ruksutusta + parkki, mutta tuossa muinaisjäänteessä on "hieman" kovemmat ruksutukset (KKRKRRRRRRTTTTT!!!111) ja kelkassa ei ole kumivaimentimia.

  DiskInfolla säädin hieman hiljaisemmaksi, mutta tuohon kyseiseen runkkaukseen se (AAM) ei tietenkään pysty vaikuttamaan.
  Muuta ongelmaa tuossa ei ole. Uutta vastaava levy (132 tuntia käytetty) ja kaikki testit menee virheittä läpi eikä muutenkaan jumittele.
  En nyt keksi mitään softaakaan mikä tuon aiheuttaisi, koska edelliselläkään kiintolevyllä ei tuota harrastanut.
  Vaikuttaa levyn ominaisuudelta, mutta miksi tuo harrastaa tuota?
  Uutta firmwarea/puukotussoftaa tuolle ei äkkiseltään etsittynä löydy.

  "Apparently the sound I’m hearing is PWL - “Preventive Wear Leveling”. It’s a periodic head sweep to distribute lubricant and prevent wear in a particular place if lubricant were to build up in one spot. On many older models, this would happen maybe once a minute. But on some builds it’s maybe every 5 seconds. My drives are WD4004FXWX 4TB Black drives."

  Liekö sama asia kyseessä ja tämä nyt vaan vaan on äänekäs lukupäidensä osalta (Kuten ilmeisesti HGST:n tekeleet vielä tänäkin päivänä)?

  Ei ole onneksi omassa koneessa tuommoista runkkaajaa kiinni, mutta olisihan tuo kiva saada hiljaiseksi.
  Ehkä pitää yrittää saada tuo nukkumaan, kun sitä ei juuri koskaan käytetä, mutta taisi olla Windows seiskassakin lähes mahdoton tehtävä, koska aina sen joku randomsofta käynnistää, vaikkei levyä käyttäisikään.
   
 2. Chloe

  Chloe Mestari Tukijäsen

  Viestejä:
  8 099
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oiskohan jotain että winkkari pollailee tai jotain että mitä levylle kuuluu? Mun ainoa HDD on ulkoinen ja heräilee välillä vaikka ei tekisi mitään, kaikki pelit jne siis SSD:illä.

  Mä itse laittasin pois koko virransäästön ja antaisin kiekon hyrrätä, ite tein noin samassa tapauksessa.
   
 3. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei ole käytössä kiekon sammutusta, eli pyörii koko ajan.

  Mutta pitää testata josko tuo kestäisi tässä kokoonpanossa sammuksissa, niin olisi ainakin hiljaa.
   
 4. Mörkö

  Mörkö

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Smart-tietojen lukeminen voi aiheuttaa tuollaista.

  Testailin vähän aikaa sitten Seagaten Achieve V2 levyä ja ihmettelin minuutin välein kuuluvaa kolinaa ja siirtonopeuden tippumista, siirsin Linux pönttöön ja ääni katosi. Syylliseksi paljastui HDSentinel, jossa smart scan oli ruuvattuna minuuttin. Havaitsin, että muutkin levyt teki samaa, mutta huomaamattomammin.
   
 5. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei pitäisi olla mitään SMARTia kyttäävää softaa taustalla. Mikäli Windowsin levynvalvonta ei harrasta tuommoista vakioasetuksilla.
  Levy pysyy nyt kohtuullisen hyvin sammuksissa, mutta miksi vitussa se pitää käynnistää, kun esim. poistan ulkoisen 2,5 tuuman USB-kotelon, jossa on SSD sisällä.
  Eli kun klikkaan "poista laite turvallisesti", niin Windows haluaa käynnistää HDD:n. Ei jaksa perehtyä sen tarkemmin asiaan, mutta melko turha tuo käynnistys tuossa tilanteessa mielestäni on.
  Varmaan tuhansia muitakin tilanteita, joissa levy lähtee turhaan pyörimään, mutta ei nyt äkkiseltään ole löytynyt muita vittumaisuuksia tästä kotitoimistosurffiromusta.
   
 6. Chloe

  Chloe Mestari Tukijäsen

  Viestejä:
  8 099
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En itse ole käyttänyt tuota "poista laiste turvallisesti" kuin ehkä ekan mp3-soittimeni osalta aikanaan, nuo kun voi ihan hyvin napata lennosta, niin turha ominaisuus. Koitapa miten käyttäytyy noin?
   
 7. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  How about NO.
   
  Mörkö tykkää tästä.
 8. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei ole helppoa. Levy pysyi kohtalaisen hyvin nukkumassa mutta näköjään olen laittanut viruksen tälle koneelle, niin jokaisen bootin jälkeen virransäästö otti kiintolevyn nukkumisen pois päältä.
  Kaikki alkoi siitä kun Windows 10 yritti työntää väkisin itseään tähän seiskaan. Update ei toiminut enää ollenkaan, kun ilmoitti, että kymppi on valmiina asennettavaksi, mutta ei se bootin jälkeen sitä onneksi koskaan asentanut.
  WSUS Offline Updatella piti jonkin aikaa päivitellä, kunnes monen tunnin säätämisellä ja puukotuksella update alkoi jostain käsittämättömästä syystä toimimaan. (Välillä menee toki vieläkin samaan Windows 10 tilttiin, mutta jotenkin jollain random-generaattorilla se itsestään korjaantuu.
  Ai mikä virus?
  No tuo WSUS-paska.
  Virransäästössä oli pakotettu WOUtemp-profiili käyttöön ja yritin rekisteriä puukottaa, mutta siellä ei ole ohjeiden mukaisia avaimia, eikä käyttäjätileissäkään ole ainakaan näkyvissä WSUSvirus-adminia.
  Melkein iskin itseäni otsaan, kun viimein älysin tehdä uuden profiilin. Bootin jälkeen tämä profiili ei ollut tosin enää käytössä, mutta virusprofiili oli kadonnut ja tilalle oli ilmestynyt profiili nimeltä "virransäästö" ja toistaiseksi tuo tuntuu pitävän haluamani asetukset päällä. Ilmeisesti tuokin pakotetaan käyttöön bootin jälkeen, mutta saa nyt kelvata, kun kerran toimii ja koneeseen asennetaan jossain vaiheessa kymppi.
  Ei siis enää turhia rutinoita, joten homma lienee ratkaistu. Ostetaan ATK-ajokortti.