Kiinalaisvalmistaja Gionee tuomittiin oikeudessa haittaohjelman asentamisesta puhelimiinsa

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 227
Kiinalainen puhelinvalmistaja Gionee on tuomittu oikeusistuimessa Kiinassa haittaohjelman asentamisesta yli 20 miljoonaan puhelimeen. Joulukuun 2018 ja lokakuun 2019 välisenä aikana yritys asensi ns. "troijalaisena" toimineen Story Lock Screen -sovelluksen kaikkiaan 21,75 miljoonaan toimittamaansa älypuhelimeen. Troijalainen esitti mm. luvatonta mainontaa, josta kertyi Gioneelle hyötyä noin 4,2 miljoonan dollarin edestä. Yrityksen työntekijöistä Xu Li, Zhu Ying, Jia Zhengqiang and Pan Qi tuomittiin 3-3,5 vuoden vankeustuomioihin ja 200 000 dollarin arvoisiin sakkoihin per henkilö.

Myös muita pienempiä kiinalaisia puhelinvalmistajia, kuten Infinix ja Tecno, on jäänyt aiemmin kiinni vastaavasta vilpistä.

Lähde: More than 20 million Gionee phones secretly implanted with Trojan Horses to make money - Gizmochina
 
Ja yritys pääsee lähes kuin koira veräjästä.
Alkuperäisessäkään uutisessa ei näkynyt et yritys olisi sakkoja saanut, jos ei lasketa noita sakotettuja henkilöitä lasketa.
Jäivät siis hyvin plussan puolelle.
 
Sen enempää ottamatta kantaa kiinalaisten oikeusjärjestelmään, niin mielestäni henkilöiden tuomitseminen vankilaan on varsin yleinen tapa myös länsimaissa ja yritys pääsee laittomuuksista hyvin edullisesti.

Esim. Danske Bank pesi n. 200 miljardia euroa rikollista rahaa, mutta en ole vieläkään nähnyt mitään sakkoja tai korvausvaatimuksia. Entiselle toimitusjohtajalle on todennäköisesti kakkua luvassa.

Voisin veikata, että tätä 200 miljardia ei tulla pankilta tai Tanskalta perimään. Tuskin edes murto-osaa siitä.

Mikäli esim. Intel, Google, Facebook jne. jäävät kiinni laittomista rebateista (erilaiset kannustinohjelmat, joka estää kilpailijan toimintaa), markkina-aseman väärinkäytöstä tai vaalivaikuttamisesta, niin silloinkin pääsevät kuittaamaan rötökset murto-osalla vuotuisista voitoista.

Uutisaiheeseen liittyen, niin nytpä on osoitettu, että länsimaiden huolet kiinalaisten laitteiden tietoturvasta ei ole aivan tuulesta temmattuja. Se kuitenkin yllätti, että Kiina laittaa ainakin näitä pienempiä toimijoita itse kuriin.
 
Viimeksi muokattu:
IMO mielenkiintoisempaa on se miksi kyseinen pikkuvalmistaja on päätynyt Kiinan viranomaisten hampaisiin? Koskei moinen "haittaohjelmien asentajan jahtaaminen" todellakaan ole ns. "maan tapa" - päinvastoin - jos eivät siis ole kusseet muroihinsa oikein kunnolla. Eli kenelle ei ole maksettu kuten normaalia tmv ja miksi ihmeessä ovat päätyneet jahdattujen listalle? Koska moinen temppu vaatii sielläpäin jo jotain varsin härskiä hallituksen vastaista toimintaa siinä sivussa...
 
^Tämä. Saattaapa olla ns. mainosoikeudenkäynti , joilla Kiinan tapaisissa maissa kiillotellaan julkiskuvaa.
 
Kenenköhän kalakaverin bisneksiä ollaan menty häiritsemään että viranomaiset kiinassa puuttunut asiaan
 
Voihan olla niinkin, että Kiinan viranomaiset yrittävät parantaa kuvaa kiinalaisten laitteiden tietoturvasta ja nyt löytyi sopivasti törttöillyt valmistaja uhrattavaksi. Valtion mahdollisesti käskemiin vakoiluohjelmistoihin tämä ei tietenkään vaikuta mitenkään, mutta kuluttajia tällä voidaan yrittää hämätä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 398
Viestejä
4 582 700
Jäsenet
75 423
Uusin jäsen
Jorma-Kalevi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom