• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Suomen maahanmuutosta, maahanmuuttopolitiikasta ja niihin liittyvistä ilmiöistä (KR 2.0)

Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 493
Pelko pois. Hesari on käynyt tekemässä tutkivaa journalismia eikä kukaan ole kuullutkaan mistään väkivaltaisista jengeistä.


Jengien jäljet
Helsingin poliisi kiisti katujengien olemassaolon, kunnes lokakuussa kaikki muuttui. Pääkaupunkiseudun kaduilla tilanne aiheuttaa hämmennystä. Nuorten raakakin väkivalta puhuttaa, mutta juuri kukaan ei tunnista jengien olemassaoloa.


Tilaajille

HS:n haastattelemat etsivän nuorisotyön ammattilaiset eivät tunnista katujengi-ilmiötä mutta ovat huolissaan nuorten kasvaneesta huonovointisuudesta. Kuva: Kari Pullinen
Anne Kantola HS, Mikko Gustafsson HS
2:00 | Päivitetty 9:34


Lokakuun alussa Helsingin poliisi otti kiinni kymmenen ihmistä ja vangitsi kaksi miestä joukkotappelun estämiseksi. Helsingin Kaivohuoneella oli tarkoitus järjestää musiikkitapahtuma, johon liittyi poliisin mukaan vakava väkivallan uhka.

Poliisi perui tapahtuman ja otti epäillyt kiinni Helsingin keskustan alueella. Samana päivänä poliisi esitti vangittavaksi kahta yli 20-vuotiasta miestä, joita epäiltiin muutamaa päivää aiemmin tapahtuneesta murhan yrityksestä Helsingin Kurkimäessä. Poliisin mukaan teko linkittyi katujengeihin.


Muutamien viikkojen päästä Helsingin poliisi tuli julkisuuteen uutisen kanssa: Pääkaupunkiseudun poliisilaitosten yhteisponnistuksena on jo pitkään tarkkailtu nuorten toimintaa. Poliisin mukaan alueella toimii vajaat kymmenen katujengiä, joissa on mukana karkeasti arvioiden sata nuorta.


Katujengejä Suomessa. Ulostulo oli hätkähdyttävä.

Lue lisää: ”Olemme seurailleet pidemmän aikaa” – Poliisi kertoo Helsingin seudun katujengeistä, joissa ihannoidaan rikollisuutta eikä aseita kaihdeta




Alaikäisten nuorten sekä nuorten aikuisten väkivaltaisuudesta ja teräaseiden käytöstä on puhuttu paljon viimeksi kuluneen vuoden aikana. Yksi painetta lisäävä seikka tilanteen takana voi olla koronavirus, joka on sulkenut nuorten tavallisia ajanviettopaikkoja.

Vielä viime kesänä Helsingin poliisi kuitenkin selvästi kielsi, että nuorten raaistuneessa väkivallassa olisi kyse jengiytymiseen liittyvästä ilmiöstä.


Lue lisää: Kaupoista on tullut poliisille ilmoituksia kirveitä ja puukkoja hankkivista nuorista: ”Jotain huolestuttavaa tässä on meneillään”


”Kun puhutaan sellaisesta jengiytymisestä, että on omat reviirit, tietty pukeutumistyyli ja selkeä hierarkia, niin sellaista meillä ei Suomessa vielä ole”, sanoi rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisista toukokuussa.


Samanlaisen arvion Helsingin poliisi antoi syyskuussa alle 15-vuotiaiden rikollisuudesta. Laitos toimitti Poliisihallitukselle asiakirjan, jossa se kertoi, ettei ole havainnut nuorisoväkivallan kokonaismäärän lisääntyneen.


”Monesti riita alkaa sosiaalisessa mediassa. Niihin ei liity erityisiä ryhmiä, yhteenliittymiä tai vastakkainasettelua eivätkä rikokset koske vain tiettyjä väestönosia”, asiakirjassa kerrotaan.




Paperin ovat allekirjoittaneet ylikomisario Mika Töyry ja apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen. Lisäksi se on mennyt tiedoksi poliisikomentaja Lasse Aapiolle.


Mistä täyskäänne johtuu?

Tätä juttua varten HS on koonnut tietoja pääkaupunkiseudun väitetystä katujengitilanteesta eri poliisilaitosten laatimasta asiakirja-aineistosta sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan etsivästä nuorisotyöstä. HS myös tapasi nuoria eri puolilla Helsinkiä etsivän nuorisotyön kanssa.

Lisäksi näkemyksiä on koottu haastatteluin ja taustakeskusteluin muun muassa useilta nuorten asioihin perehtyneiltä järjestötyöntekijöiltä ja nuorisotyötä tekeviltä sekä somaliyhteisöä tuntevilta.


Yhteensä artikkelia varten on tehty 19 haastattelua tai taustakeskustelua.


Poliisia lukuun ottamatta kukaan HS:n jututtamista – nuorista tai nuorten tilannetta seuraavista – ei ole havainnut pääkaupunkiseudulla katujengejä. Viittauksia jengeihin ei löydy myöskään nuorisorikollisuutta käsittelevissä Länsi-Uudenmaan ja Helsingin poliisin asiakirjoissa, jotka ovat syyskuulta.


Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijä Omar Abdi tuntee kaupungin nuoret. Monet entiset ja nykyiset nuoret tervehtivät Abdia hänen liikkuessaan kaupungilla. Kuva: Mika Ranta / HS
Kauppakeskus Itiksessä on marraskuisena alkuiltana rauhallista. Ei näy jouluostosruuhkia eikä nuorisojoukkoja kauppojen kulmilla.

Kierrämme kauppakeskuksessa yhdessä Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijän Omar Abdin kanssa. Tarkoituksena on löytää nuoria ja keskustella heidän kanssaan nuorten tilanteesta ja katujengeistä.




Abdin mukaan Helsingissä ei ole nuorten jengejä. Hän on työskennellyt helsinkiläisten nuorten kanssa parikymmentä vuotta ja tuntee kaduilla olevat nuoret. Abdi puhuu mielellään ja pitää nuorten puolia, mutta huoli nuorista painaa häntäkin.


”Oireilevia nuoria on pieni joukko. Pitäisi olla fokus niissä, jotka apua tarvitsevat, eikä yleistää. Nyt pitäisi tarkemmin tutkia, mistä ongelmat johtuvat, ja puuttua mielenterveysongelmiin.”


Itiksessä nuorten tutut hengailupaikat ovat tyhjillään. Abdin mukaan niiden nuoret asiakkaat ovat siirtyneet kauppakeskuksen käytäviltä vasta avautuneeseen pikaruokaravintolaan KFC:hen, jonka jono ulottuu yli viikko avaamisen jälkeen Tallinnanaukiolle saakka.


Hansakäytävällä vastaan kävelevät Abdin tuntemat nuoret ”Muhis”, 19, ja Omar, 18. Mitä he ajattelevat nuoria koskevista jengiuutisista?

”No joitain kaveriporukoiden välisiä biiffejä olen nähnyt. Mutta niitä on ollut aina”, Omar sanoo.


Molemmat kertovat todistaneensa ”biiffejä” eli kiistelyä erityisesti sosiaalisessa mediassa mutta eivät ole ottaneet niitä erityisen tosissaan. Mukana on ollut kaikenlaisia nuoria, ei vain tiettyjä porukoita.


Katujengejä Omar ja Muhis eivät ole kohdanneet.

Vuosaaressa kauppakeskus Columbuksessa hengaileva nuorisoporukka naureskelee katujengipuheelle.

”Ei Suomesta ole tulossa mikään Amerikka”, sanoo yksi nuorista.


Myös he ovat tunnistaneet somessa näkyvän nokittelun ja uhon esimerkiksi leppävaaralaisten ja vuosaarelaisten välillä, mutta tilanne ei ole heistä erityisen uusi.


”Sellaista kaveriporukoiden välistä kinastelua, mitä on aina ollut. Ne ovat lapsia, ja sitten ne ottavat vaikutteita sarjoista ja leffoista”, kertoo eräs nuori.




Esimerkkinä nuoret mainitsevat Netflix-sarja Top Boyn, joka kertoo kahdesta lontoolaisesta huumediileristä.


Kauppakeskus Itiksessä aikaa viettäneet nuoret miehet kertoivat nähneensä sosiaalisessa mediassa kaveriporukoiden välistä kiistelyä. Kuva: Mika Ranta / HS
Poliisi ei ole suostunut kertomaan, missä kaupunginosissa heidän mainitsemansa pääkaupunkiseudun katujengit vaikuttavat tai minkä nimisiä ne ovat.

Yksi ryhmittymä on tosin mainittu nimeltä Itä-Uudenmaan poliisin osin salaamassa asiakirjassa, jonka sisällön HS on nähnyt salaamattomana. Vastaavanlaisessa asiakirjassa Helsingin poliisi kuvasi syyskuussa Poliisihallitukselle oman alueensa nuorisorikollisuuden kehittymistä.




Itä-Uudenmaan poliisi kertoo kohdentaneensa keväällä 2021 valvontaa ryhmittymään nimeltä 42. Poliisin mukaan vaativan ja paljastavan tutkinnan yksikkö on tutkinut ryhmään liittyvien nuorten rikoksia, joissa on kyse huumausaineista ja vakavasta väkivallasta.


”Kyseinen ryhmittymä vaikuttaa erityisesti Keravalla, mutta myös muissa niin sanotuissa radanvarsikunnissa”, poliisi kertoi.


Keravan postinumerot alkavat numeroyhdistelmällä 042. Erinäisten rap-porukoiden videoilla on vilahdellut myös muita pääkaupunkiseudun postinumeroihin viittaavia numeroyhdistelmiä.


Asiakirjassa mainitaan, että ryhmään kuuluvat nuoret ovat jo havainneet poliisin kiinnostuksen heitä kohtaan ja seurannan perusteella poliisin puuttuminen on myös vaikuttanut merkittävästi ryhmittymän rikolliseen toimintaan.


Poliisin syyskuisen paperin mukaan laitoksen alueella on viitteitä alkavasta jengiytymisestä ”tai ainakin sellaisen kulttuurin ihannoimisesta”.


Haastatellut nuorisotyöntekijät ovat huolissaan nuorten huonovointisuudesta. Koronapandemian vaikutuksista nuoriin ei vielä ole täyttä selvyyttä. Kuva: Kari Pullinen
Onko Itä-Uudellamaalla siis katujengejä?

Vantaan nuorisotyön päällikön Pekka Mäkelän mukaan nuorisotyö ei ole kohdannut jengejä kaduilla tai omassa toiminnassaan.

”Sen tyyppistä järjestäytymistä ja piirteitä, mitä jengiksi määrittelemiseen vaaditaan, ei kadulla näy. Erilaisia nuorten ryhmittymiä kyllä on. Niillä on erilaisia syntymekanismeja ja eroavaisuuksia siinä, miten ryhmät liikkuvat ja mitä tekevät.”




Nuoret ryhmäytyvät esimerkiksi kaupunginosissa tai somessa. Myös Vantaalla on oltu nuorisotyössä huolissaan väkivallan lisääntymisestä, mutta ryhmäkäyttäytyminen ei ole näkynyt piikkinä.


”Henkilökohtaisesti näen, että huono-osaisuuden ja huonovointisuuden läpilyöntiä on tapahtunut paljon. Tämä sitten purkautuu raakanakin väkivaltana, joka voi olla nuorten keskinäistä nahistelua tai kohdistua joskus myös ulkopuolisiin.”


Mäkelän mukaan tämä koronapandemian aikana lisääntynyt huonovointisuus näkyy alaikäisten nuorten keskuudessa kautta linjan eli ongelmat eivät rajoitu joihinkin ryhmiin.


”Seuraamme ilmiötä tarkasti ja yritämme pohtia myös tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa, miten ongelmia voitaisiin ehkäistä. Pitäisi päästä sinne lähteelle, missä huono-osaisuutta ja huonovointisuutta syntyy, ja auttamaan nuoria ennen kuin ongelmat alkavat.”


Länsi-Uudellamaalla poliisi ei maininnut omassa selvityksessään katujengejä mutta korosti sosiaalisen median merkitystä nuorten käyttäytymiselle.

Laitos kirjoitti, että sen alueella on nuorten aikuisten ryhmiä, jotka tuottavat someen gangstarap-tyylisiä musiikkivideoita. Materiaalissa esiintyy ampuma-aseita ja tehdään käsimerkkejä, jotka kuvaavat ampumisia ja kurkun leikkaamisia. Ainakin yhdellä videolla myös näytellään toisen rap-artistin kaappausta ja teloitusta.


Länsi-Uudenmaan poliisi ottaa selvityksessä kantaa myös jo tapahtuneisiin nuorten välisiin väkivallantekoihin.


”Yleisesti ottaen tuntuu, että moneen tekoon motiivina ei niinkään ole toisen vahingoittaminen vaan se, että saadaan mahdollisimman raflaavaa materiaalia someen”, paperissa lukee.


”Tällöin tilanne ajetaan siihen, että ympärillä on paljon väkeä, tai ainakin riittävästi kuvaajia. Tilanne kärjistetään jostain olemattomasta, usein kunniaan liittyvästä.”




Suurin ongelma katujengikeskustelussa on, että kukaan ei tiedä, mitä katu- tai nuorisojengillä tarkoitetaan.

Poliisi puhuu katujengeistä, mutta sen edustajat eivät ole toistuvista pyynnöistä huolimatta suostuneet kertomaan tarkkarajaisesti, milloin joku huonosti tai rikollisesti käyttäytyvä nuori muuttuu porukassa aikaa viettävästä yksilöstä osaksi katu- tai nuorisojengiä.


Nuorisotutkija Mikko Salasuo on käynyt uutta tutkimustaan varten läpi nuorisojengejä koskevat uutiset sadan vuoden ajalta. Kuva: Juha Salminen
Vastaava tutkija Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta kertoo HS:lle puhelimitse, että määritelmän puutteessa ei ole mitään uutta. Salasuo ei tiedä kaikkia yksityiskohtia nykytilanteesta eri kaupunginosissa, mutta meneillä olevaa tutkimusprojektiaan varten hän on käynyt läpi suomalaisissa sanomalehdissä käydyn jengikeskustelun vuodesta 1918 vuoteen 2018.




Salasuon mukaan nuoriso- tai katujengi on ainakin aiemmin tarkoittanut mediassa jotain käsillä olevaa epämääräistä uhkaa. Kerta toisensa jälkeen nämä ainekset ovat kuivuneet kokoon ennen kuin tutkijat ovat ehtineet aidosti löytää katujengejä.


Varsinaisella jengillä pitäisi Salasuon mukaan olla esimerkiksi yhteiset tunnukset, väkivaltaista käyttäytymistä, reviirin väkivaltaista puolustamista, omaa slangia ja käskyvaltasuhteita.


Tällaisia pysyviä katujengejä tutkijat eivät siis ole toistaiseksi löytäneet Suomen nuorisoporukoista, vaikka jengien rantautumisesta on oltu julkisessa keskustelussa huolissaan säännöllisin väliajoin 1960-luvun alusta saakka.


”Sitä ei ole koskaan määritelty. Sitä on käytetty kuvaamaan ihan mitä tahansa nuorten ryhmätoimintaa, johon on liittynyt jotenkin normista poikkeavia piirteitä tai jossa koolla on ollut jokin isompi nuorisojoukko. Siihen ei ole mitään tolkullista määritelmää nimenomaan Suomessa”, Salasuo sanoo.


Salasuon mukaan jengikeskusteluun on usein riittänyt pelkkä epäily siitä, että nuorisoryhmä on käyttäytynyt sopimattomasti.


Hänen havaintonsa asettavat jengeistä nyt puhuville melkoisen todistustaakan: onko kaikki tällä kertaa toisin?

Helsingin nuorisotoimen johtajan Mikko Vatkan mukaan on tärkeää erottaa toisistaan kaksi seikkaa: kadulla liikkuvat nuoret ja nuoret aikuiset. Poliisin tilannekuvaa Vatka ei kommentoi tarkemmin.


Viime vuosien aikana poliisi on ollut huolissaan esimerkiksi siitä, että nuoret kantavat yhä useammin teräaseita mukanaan. Tämä on näkynyt myös törkeiden väkivaltarikosten kasvuna. Kuva: Kari Pullinen
”Omassa työssämme nuorten kanssa Helsingissä ei näy katujengejä tai ryhmäilmiöitä, jotka voisi sellaiseksi määritellä”, Vatka kertoo.




HS jutteli taustaksi myös useiden sellaisten järjestötoimijoiden kanssa, jotka ovat työkseen nuorten parissa. Kukaan heistä ei halunnut kommentoida arkaluontoista asiaa ilman kunnollista ja tutkittua tietoa, mutta anonyymisti kerrotuista näkemyksistä voi silti saada eräänlaisen näppituntuman.


Katujengit näyttäisivät puuttuvan eri järjestöjen tämän hetken tilannekuvasta. Sen sijaan tunnistettavissa on kolme toisiinsa löyhästi kytkeytyvää ilmiötä: rap-porukat ja niiden välinen nokittelu, Suomeen muualta tulleet kansainvälisiin rikollisorganisaatioihin kytkeytyneet aikuiset ja lähiöissä hengailevat nuoret, jotka voivat olla alttiita kahden aiemman ryhmän toiminnalle.


Nämä ilmiöt eivät kuitenkaan automaattisesti yhdisty katujengeiksi.


Vaikka nuorisotyöntekijät eivät tunnista alueiltaan varsinaisia katujengejä, asuinalueisiin identifioituneita nuorisoryhmiä on olemassa.

HS:n haastattelemien nuorisotyötä tekevien lähteiden mukaan asuinalueihin ”leimautumisessa” on kyse identiteetin rakentamisesta ja omiin juuriin liittyvästä ylpeydestä.


Asuinalueisiin liittyvää liikehdintää on nähty haastateltujen mukaan viime aikoina esimerkiksi Pohjois- ja Länsi-Helsingissä. Itä-Helsinki on kuulunut nuorten puheissa jo vuosikymmenten ajan ylpeyden aiheena.


”Tällainen voimakkaampi leimautuminen omiin asuinalueihin on näkyvissä. Siinä on positiiviset puolensa, mutta eteen voi tulla myös ongelmia. Meidän on kyettävä yhteiskuntana pitämään huolta, että asuinalueet eivät eriydy toisistaan”, nuorisotoimen johtaja Vatka sanoo.


Ongelma näkyy lähinnä siinä, että osa nuorista jää vain omille asuinalueilleen eikä tällöin pysty hyödyntämään koko kaupungin mahdollisuuksia.


”Toki kehityskulku voisi johtaa myös eri kaupunginosien ryhmien välisiin yhteydenottoihin, mutta näiden yhteenottojen kasvua ei nuorisotyössä ole näkyvissä.”




Entä sitten rap-kulttuuri? Poliisin mukaan se kytkeytyy pääkaupunkiseudun katujengeihin. Esimerkiksi Kaivohuoneella oli lokakuussa tarkoitus kuulla rap-artisteja mutta vakavan väkivallan uhan vuoksi poliisi esti tapahtuman.

Kun rap ja katujengit mainitaan samassa yhteydessä, mielikuvat siirtyvät helposti Ruotsin kärjistyneeseen jengiväkivaltaan. On siis kysyttävä näkemystä henkilöltä, joka tuntee rap-kulttuuria ja rikollisuutta molemmissa maissa.


Janne Raninen uskoo, että nokittelu rap-porukoiden välillä voi Suomessakin kärjistyä. Kuva: Seppo Kärki / IS
Janne Raninen oli vuonna 2008 perustamassa Kartellen-yhtyettä, josta muodostui yksi Ruotsin keskeisimmistä gangstarapin pioneereista.




Nuoruutensa Ruotsissa viettänyt Raninen tunnetaan myös rikosuutisista. Kahdesta murhasta tuomittu Raninen on jo kärsinyt tuomionsa ja toimii nyt yrittäjänä Suomessa. Hän seuraa rapin ja rikollisuuden välisiä kytköksiä sekä Suomessa että Ruotsissa muun muassa kirja- ja podcast-projektiensa vuoksi.


Raninen uskoo, että nokittelu voi kärjistyä Suomessakin jossain määrin musiikin seurauksena. Hän ei silti usko, että tilanne kehittyy yhtä pahaksi kuin Ruotsissa. Syitä ovat raha ja erilaiset rakenteet rikollisuuden ympärillä, Raninen arvioi.

Hänen mukaansa musiikkibisneksen suuret rahasummat kannustavat Ruotsissa artisteja luomaan itsestään todellista rikollisemman kuvan. Oikeille rikollisille tällaiset valerikolliset näyttävät avoimilta sekkivihoilta, joiden managereiksi rikolliset voivat helposti kiristää itsensä.


Näin rikollisia esittävät artistit päätyvät osaksi rikollista maailmaa.


”Suomessa on pienemmät striimausmäärät ja pienemmät rahat. Levy-yhtiöt eivät maksa yhtä suuria ennakkoja kuin Ruotsissa”, Raninen sanoo.


Toinen syy Ranisen varovaiseen arvioon gangstarapin ja rikollisuuden mahdollisesta liitosta Suomessa on se, että Ruotsissa rikolliset reviirijaot ovat hänen mukaansa toimineet jo pitkään aivan eri tavalla kuin Suomessa.

Jos joku alkaa Ruotsissa esittää studiossa rikollista ja rahastaa sillä, oman alueen rikollisilla on valmiit toimintamallit tällaisia ihmisiä varten, Raninen kertoo.


”Totta kai sen pitää maksaa sitten niille, joilla on ikään kuin hallussa se alue. Sama asiahan se on, vaikka yrittää tulla markkinoille ilman että tekee mitään. Eli silloin on mahdollisuus esittää vain studiossa gangsteria mutta ei ole kadulla gangsteri. Oikeat gangsterit sanovat, että olet lähtenyt siihen peliin mukaan – nyt olet sitten kokonaan mukana.”


Ranisen mukaan Suomen räppäreiltä siis puuttuvat rahat ja ammattirikollisilta puolestaan Ruotsin tyyliset aluejaot. Juuri nämä kaksi seikkaa ovat pahentaneet tilannetta Ruotsissa, Raninen arvioi.




Nuorisotutkija Mikko Salasuon mukaan keskustelu jengeistä on historiallisesti virinnyt usein silloin, kun on haluttu herättää jonkinlainen huoli nuorten käytöksestä. Merkkejä on myös siitä, että jengiytymisestä puhuvilla on ollut usein halu saada itselleen jotain.

Myös useat muut HS:n juttuun haastatellut asiantuntijat ovat varoittaneet taustakeskusteluissa, että poliisin resurssipuheen ja katujengipuheen yhdistymistä on syytä pitää tarkasti silmällä.


Toisaalta nuorten kanssa työskentelevät toivat keskusteluissa ilmi, että puhe jengeistä voi samalla lisätä nuorten turvattomuuden tunnetta, vaikka he eivät itse katujengejä kohtaisikaan.


Helsingin poliisin näkökulmasta tilanne on rikospoliisin johtajan Markku Heinikarin mukaan yksinkertainen.

”Poliisilla on selkeä näkemys siitä, että meillä on nuorten aikuisten jengejä, joissa on mukana yksittäisiä alaikäisiä.”


Helsingin rikospoliisin johtajan Markku Heinikarin mukaan katujengi-termin käyttöönotto perustuu poliisin laaja-alaisten havaintojen pohjalta muodostettuun tilannekuvaan. Kuva: Kimmo Räisänen
Tieto nuorten aikuisen jengiytymisestä pohjautuu pääkaupunkiseudun poliisilaitosten ja keskusrikospoliisin tekemiin havaintoihin, Heinikari toistaa. Hänen mukaansa katujengit ovat muodostuneet gangstarapin ympärille. Porukat leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin ja tuovat tätä ilmi somessa.


Somessa näkyvän uhon lisäksi ryhmiin liittyy Heinikarin mukaan tutkinnassa olevia rikoksia, kuten törkeitä pahoinpitelyitä, tapon yrityksiä ja huumerikoksia.


Heinikari ei tahdo kommentoida tarkemmin, missä katujengit liikkuvat tai minkälaisia nimiä jengit käyttävät. Poliisi ei hänen mukaansa halua tarjota jengeille näkyvyyttä.


”Olemme korostaneet, että emme puhu rikollisryhmittymistä. On ihmisiä, jotka tekevät rikoksia yksin ja ryhmässä. Näissä ryhmissä on laidoilla ihmisiä, jotka eivät liity rikoksiin mitenkään. Meidän mielestämme tällä hetkellä katujengi-sana sopii parhaiten kuvaamaan tilannetta”, Heinikari kertoo.


”Missään nimessä ei ole tarkoitus paisutella asiaa. Eriäviäkin mielipiteitä on olemassa, ilmeisesti.”


Jos poliisin tilannekuva pitää paikkansa ja pääkaupunkiseudulla on kymmenkunta katujengiä, miten kukaan HS:n haastattelemista kenttätyötä tekevistä nuorisotyöntekijöistä ei ole havainnut jengejä?

”Meidän katujengi-käsitteemme perustuu kokonaishavaintoihin tutkinnasta, kentältä, tiedustelusta ja ennalta estävistä toiminnoista. Myös muiden toimijoiden havaintoja on mukana. Emme katso tilannetta pelkästään nuorisotyön näkökulmasta”, Heinikari sanoo.


Hänen mukaansa tilanne on ainakin joidenkin ryhmittymien tapauksessa rauhoittunut Kaivohuoneeseen liittyneen operaation jälkeen.


Tutkinnasta tiedotetaan myöhemmin, mutta jo nyt on nähtävissä, että jonkinlainen koston kierre saatiin katkaistua, Heinikari kertoo. Tilanteen kehittymistä seurataan kuitenkin poliisissa tarkasti.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Tämä on just tätä. Yle ja Hesari ei petä.

Edit. Uskomattomia kommentteja tuolla Hesarin jutun kommenteissa, mm. tällainen älynväläys:
Poliisin äkkikäännös liittyy mitä ilmeisimmin tarpeeseen löytää uusia "uhkia", joilla perustella vaatimuksia lisätä poliisin valtaa seurata kansalaisten viestintää ilman vastuuta ja valvontaa.

Jostain syystä poliisi ei hae lisää valtuuksia pelottelemalla äärioikeiston uhkalla, vaan huonosti peitellen maahanmuuttajiin assosioituvan katujengitoiminnan kautta. SIlti ainoa meidän kaikkien tuntema katujengi on nimeltää Soldiers of Odin, ei mikään gangstaräppäreitten kulmakunnan kerho.
Aivan selvästikään tämä henkilö ei arjessa näe näitä keppostelojoita.

Yritin kommentoida muutamaa kommenttia (en em.), mutta tänään on näemmä se päivä, kun kaikki mitä kirjoitan, on ikävää luettavaa Hesarissa. Onneksi kommenteissa on päässyt muutama järkikommentti, mutta Hesarin agenda näkyy kaikessa.
 
Viimeksi muokattu:

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708

Helsingin Sanomat on virallisesti aloittanut viranomaisten kyseenalaistamisen ja pääkaupunkiseutua terrorisoivien katujengien suojelun. Aika järkyttävää että tuollaista paskaa edes kehdataan julkaista, mutta tätä se on vihreän siirtymän Suomessa herran vuonna 21.
 
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
2 467

Helsingin Sanomat on virallisesti aloittanut viranomaisten kyseenalaistamisen ja pääkaupunkiseutua terrorisoivien katujengien suojelun. Aika järkyttävää että tuollaista paskaa edes kehdataan julkaista, mutta tätä se on vihreän siirtymän Suomessa herran vuonna 21.
"SUOMESSA rikosoikeus on perinteisesti ollut länsimaista tekorikosoikeutta. Se tarkoittaa, että ihmisiä ei rangaista pahoista ajatuksista, taustasta, huonosta seurasta, väärästä ideologiasta tai uskonnosta. Rikollisten tekojen täytyy olla konkreettisia ja lakiin kirjattuja, ja ihminen on syytön niihin, kunnes toisin todistetaan."

Perinteisesti varmaan joskus olikin, mutta nykyään valtakunnansyyttäjäkin harrastaa poliittisia vainoja ikävistä puheista ja ajatuksista, ellei sitten kuulu suojeltuun ryhmään. Vähän poimii hesari rusinoita pullasta, kun kohteena onkin omat toteemiryhmät.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 486
On kyllä huvittavaa tuo hesarin "tutkiva journalismi", mennään marraskuussa käymään kauppakeskuksessa ja todetaan, että ei näkynyt katujengejä. Poliisit kusettaa!
Ja asiaan liittyen kunnon juttusarja, jossa mamut sysätään syrjään uhreina ja keskitytään fasistisen poliisin toimiin. Ideologia edellä ja lakaistaan ongelmat piiloon.
 
Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
820
Aika kovat psykoosit yhdestä kirjoituksesta, jossa lähinnä todettiin, että poliiseille ei välttämättä kannata antaa ihan kaikkia toimivaltuuksia, mitä ne pyytävät, ja joku toimiva kontrollimekanismikin olisi suotava.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
2 238
On kyllä huvittavaa tuo hesarin "tutkiva journalismi", mennään marraskuussa käymään kauppakeskuksessa ja todetaan, että ei näkynyt katujengejä. Poliisit kusettaa!
Ja asiaan liittyen kunnon juttusarja, jossa mamut sysätään syrjään uhreina ja keskitytään fasistisen poliisin toimiin. Ideologia edellä ja lakaistaan ongelmat piiloon.
Toisaalta täälläkin on neuvottu kävelemään nimenomaan ostarin läpi, jotta tämän häiriökäyttäytymisen voi todeta.

Tuntuu että tässäkin saattoi osaltaan kyse olla eri tavoista määritellä jengit. Ei siis lehden toimesta, vaan poliisin ja muiden haastateltavien.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 561
Puopolon haastattelussa on KRP:n rikosylikomissario, joka heittää aika tiukkaa settiä siitä, mitä maahanmuuttajahjengit Suomessa ja Ruotsissa puuhailee. Suosittelen katsomaan, alla muutama poiminta.

Ruotsissa murhataan joka päivä >1 ihmistä. Suurehko osa murhatuista on maahanmuuttajien rikollisjengien ampumia todistajia. Tämä on johtanut siihen, ettei enää kukaan halua todistaa näitä jengejä vastaan. Ruotsissa moottoripyöräjengien ja muiden kantaruotsalaisten pyörittämä huumekauppa on suurelta osin siirtynyt maahanmuuttajajengien haltuun.

Helsingissä maahanmuuttajajengien lukumäärä ja jengien jäsenmäärä on kovassa kasvussa.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 561
Mainittakoon vielä, että yhden muksuni koulussa oli Suomen itsenäisyyspäivän juhla saatu käännettyä monikulttuurisuuden juhlaksi.

Juhlan kantava teema oli ollut se, että itsenäinen Suomi on monikulttuurinen Suomi. Esittelyssä oli ollut mm. Lähi-itää ja Afrikkaa. Kaiken kruunuksi juhlaan oli saapunut luennoimaan joku aikuinen maahanmuuttaja, joka kertoi millä tavalla hän kokee Suomen.

Rupesi suoraan sanottuna *tuttamaan lasten aivopesu. Eikö se nyt ole laissakin määritettyä, että peruskoulussa poliittinen propaganda pitää jättää täysin pois?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Puopolon haastattelussa on KRP:n rikosylikomissario, joka heittää aika tiukkaa settiä siitä, mitä maahanmuuttajahjengit Suomessa ja Ruotsissa puuhailee. Suosittelen katsomaan, alla muutama poiminta.
Eli komisarion mukaan Suomessa turvapaikan hakijat ei ole jengiytyneet, mutta ovat huolissaan nuorista, johon nyt pitää puuttua.
Järjestäytynyt rikollisuus on pientä Suomessa, mutta on varma kasvusta tulevaisuudessa ja nyt voi vielä vaikuttaa kasvauun niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin osalta.
 
Liittynyt
18.12.2017
Viestejä
190
Eli komisarion mukaan Suomessa turvapaikan hakijat ei ole jengiytyneet, mutta ovat huolissaan nuorista, johon nyt pitää puuttua.
Järjestäytynyt rikollisuus on pientä Suomessa, mutta on varma kasvusta tulevaisuudessa ja nyt voi vielä vaikuttaa kasvauun niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin osalta.
Kantasuomalaiten osalta kyllä, mutta mamujen osalta peli on menetetty. Se tietty porukka aiheuttaa ongelmia kaikkialla, minne niitä on asettunut. Ongelmaryhmien määriä Suomessa lisätään ja samalla ollaan kyvyttömiä ehkäisemään niiden mukanaan tuomia, jo muualla länsimaissa nähtyjä, haittoja. Tiedotusvälineiden itsesensuuri ja suoranainen vihamielisyys ongelmia esiin tuovia tahoja kohtaan vielä nopeuttaa kehitystä. Kaikenlainen kunniavelkojen maksaminen on vastuutonta maamme asukkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Tiedotusvälineiden itsesensuuri ja suoranainen vihamielisyys ongelmia esiin tuovia tahoja kohtaan vielä nopeuttaa kehitystä
Itse näen suurimmaksi esteeksi ongelmista puhumiselle vastakkainasettelun. Disinformaatio ja propaganda ei vie asioita eteenpäin koskaan. Ääripäät huutelee ja tukahduttaa alleen kaiken järkevän keskustelun.

Se että itse kuvittelee toista ja tiedotusvälineet kertoo toista, ei tee siitä itsesensuuria.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
772
Jos asuu mamuvoittoisella alueella, niin nämä ongelmat eivät jää kuvitelmien varaan, vaan lähes jokaisella on omakohtaista kokemusta. Poliisimiehet tietävät tasan tarkasti mihin käy kutsu. Opettajat tietävät mitkä ovat ne tekijät jotka häiritsevät opetusta. Sosiaaityöntekijät, kauppiaat, vartijat, jne...

Ei tämä ole kuvitelmaa enää. Minut on ryöstetty pari kertaa ulkomaalaisten toimesta. Samoin isäni. Äitini käsilaukku vietin rautatieasemalla väkivaltaisesti. Afrikkalainen herrasmies yritti raiskata vaimoni (onneksi ei onnistunut, koska muuten olisin lusimassa taposta). Vaimoni laukku varastettiin, jossa mm. +1kEUR läppäri. Lapseni tietää kuinka koulussa ei ole mitään oppimisrauhaa, koska tietyt rodut mekastavat ja häiriköivät eikä sille tehdä mitään.

Kaikki tietää mitä tapahtuu ja kenen toimesta, mutta eipä asialle mitään voi, koska rasismi ja Suomen velvollisuus on ottaa kaikki tänne ketkä haluavat :facepalm:

PS. En asu Tukholmassa enkä Göteborissa, en edes Itä-Helsinigssä, mutta jonkin verran maahanmuuttaja tiheällä alueella PK seudulla.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Jos asuu mamuvoittoisella alueella, niin nämä ongelmat eivät jää kuvitelmien varaan, vaan lähes jokaisella on omakohtaista kokemusta. Poliisimiehet tietävät tasan tarkasti mihin käy kutsu. Opettajat tietävät mitkä ovat ne tekijät jotka häiritsevät opetusta. Sosiaaityöntekijät, kauppiaat, vartijat, jne...

Ei tämä ole kuvitelmaa enää. Minut on ryöstetty pari kertaa ulkomaalaisten toimesta. Samoin isäni. Äitini käsilaukku vietin rautatieasemalla väkivaltaisesti. Afrikkalainen herrasmies yritti raiskata vaimoni (onneksi ei onnistunut, koska muuten olisin lusimassa taposta). Vaimoni laukku varastettiin, jossa mm. +1kEUR läppäri. Lapseni tietää kuinka koulussa ei ole mitään oppimisrauhaa, koska tietyt rodut mekastavat ja häiriköivät eikä sille tehdä mitään.

Kaikki tietää mitä tapahtuu ja kenen toimesta, mutta eipä asialle mitään voi, koska rasismi ja Suomen velvollisuus on ottaa kaikki tänne ketkä haluavat :facepalm:

PS. En asu Tukholmassa enkä Göteborissa, en edes Itä-Helsinigssä, mutta jonkin verran maahanmuuttaja tiheällä alueella PK seudulla.
On kyllä paljon tapahtunut yhdelle perheelle, jos miettii todennäköisyyksiä. Missä koulussa lapset muuten ovat?
 

E_Mustakari

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
692
On kyllä paljon tapahtunut yhdelle perheelle, jos miettii todennäköisyyksiä. Missä koulussa lapset muuten ovat?
Minuakin kiinnostaa tämä. Missä tilanne on näin paha?
Edit: Väärinymmärryksen vaara on ilmeinen. En hetkeäkään epäillyt Jessuksen kertomaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Niinpä. Kohta 50 vuotta mitenkään varomatonta elämää Stadissa eikä koskaan ole kenellekään läheiselle edes yritetty mitään tuollaista. Anekdooteista on huono rakentaa maailmankuvia.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 245
Asiaton käytös - ihmisryhmään kohdistuva halventava käytös
Itsehän näin tän hesen paskan jo 10+ vuotta sitten vaikka asunutkaan lähelläkään persreikämestoja.

Tehtiin aikanaan oikea päätös vaimon kanssa ja muutettiin hevon vittuun jumalan selän taakse kauas mutiaisista.

Omat kokemukset kakarana tukholmassa vaikuttivat oleellisesti päätökseen ja oikeassa olin,nyt hesedishu on samassa pisteessä missä esim. tukholmassa oltiin joskus ysärin lopulla ja tosta se alamäki alkoi ihan muutamassa vuodessa oikein kunnon syöksyyn...
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Minuakin kiinnostaa tämä. Missä tilanne on näin paha?
Edit: Väärinymmärryksen vaara on ilmeinen. En hetkeäkään epäillyt Jessuksen kertomaa.
On varmasti useampia syitä, miksi ei halua eritellä tarkkoja tietoja.

Itse olen tehnyt mm. havaintoja, joita olen kertonut vain Krp:lle sähköpostitse.

Tapahtuu paljon mistä mielellään kertoisi tarkemmin, mutta on useampi syy, miksi ei tosiaan voi. Vähäisimpänä ei ole syy suojella omaa itseään.

Kun voin, kerron kenties enemmän. Ehkä asun silloin jossain ihan muualla...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 534
Niin, suurin osa kotosuomalaisista ihmisistä asuu noissa ghettoutuvissa paikoissa pakon sanelemana.

Muualle muutettaisiin ja lapset saataisiin parempiin kouluihin jos olisi rahaa. Pidän täysin ymmärrettävänä ettei itseään halua identifioida yhtään sen enempää kun on pakko, varsinkin kun noiden äärisuvaitsevaisten jopa töihin ulottuva häirintä on ihan tosiasia. Stasilla oli aikoinaan ilmiantajansa, niin on myös nyky suvakeilla.
 
Liittynyt
20.10.2018
Viestejä
2 527
Ylilaudalta löytyy aika usein noita someen päätyneitä videoita, joissa nämä etniset nuoret hakkaavat ihmisiä metrossa ja heittelevät kiviä vaikkapa vanhuksia kohti. Siis ihan Helsingissä. Aivan murto-osa näistä tapahtumista lopulta päätyy mihinkään iltapäivälehtien lööppeihin. On myös kohtalaisen monta kertaa tullut itse nähtyä sivusta joukkotappelun tynkää tai narkkareiden pillastumisia isompien kaupunkien yöelämässä. Viimeisimpänä pari narkkaria alkoi potkia yöbussissa sivullisia ilman mitään syytä ja heitteli kaljaa sivustaseuraajien päälle. Tämä oli kyllä täysin "kantasuomalaisen" näköinen kaveri, mutta sen verran iso kahakka tästäkin tuli ja verta oli reilusti bussin lattioilla, että olisi luullut päätyvän iltapäivälehtien otsikoihin.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Uskon tiukan moderoinnin liittyvän suoraan siihen, että eilen jommassa kummassa uutisissa tv:ssä mainittiin, näiden terroristien keskustelevan foorumeilla tjsp. Täällä halutaan olla tarkkoja, ettei täällä vaan terroristit heilu.

No tuskin heiluvat täällä, on varmasti ihan omat "keskustelu"-palstansa. Itse olen ainakin sitä mieltä, että moinen toimintatapa (terrorismi) on alhaisinta kastia, ja liittyy siihen kun äly ei muuhun riitä. Tästä on lukuisia esimerkkejä nähty.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
1 926
Kesäiltana aamuyöstä Steissin laitamilla jos käy, aika selväksi käy että Arabi-prinssit ja muut piri-somalit on kukkulan kuninkaina. Löytyisipä sitä munaa kantasuomalaisista pistää nämä nippuun, toisin taitaa tulevaisuudessakin käydä.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
772
Huomautus - jätä henkilökohtaisuudet ja trollisyyttelyt pois
Minuakin kiinnostaa tämä. Missä tilanne on näin paha?
Edit: Väärinymmärryksen vaara on ilmeinen. En hetkeäkään epäillyt Jessuksen kertomaa.
Asutaan läntisen suurpiirin alueella, (itä-helsingin jälkeen eniten maahanmuuttajia tietääkseni). Mutta eivät nämä ole kaikki kotiovella tapahtuneita hyökkäyksiä, vaan milloin missäkin kaupungilla.

Niinpä. Kohta 50 vuotta mitenkään varomatonta elämää Stadissa eikä koskaan ole kenellekään läheiselle edes yritetty mitään tuollaista. Anekdooteista on huono rakentaa maailmankuvia.
Anekdootti? Saatoin olla melko päissäni, mutta hyvin tunnistin että mannet tuli asemalla mora pystyssä vaatimaan käteistä. Feikkaisiko oma vaimoni yritetyn väkisin naimisen bileissä? Tai tulisi kotia ilman laukkua ja MacBookia. Saattoihan hän sen itsekkin hukata ja sepittää, että rosmo nappasi ja juoksi karkuun. Ai niin, sä oot se palstan trolli, joka syyttää kaikkia valehtelijoiksi, jos ei mielipiteet osu sinun kanssa samaan. Et hei viitsisi lopettaa tuota, on aika lapsellista.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Anekdootti? Saatoin olla melko päissäni, mutta hyvin tunnistin että mannet tuli asemalla mora pystyssä vaatimaan käteistä. Feikkaisiko oma vaimoni yritetyn väkisin naimisen bileissä? Tai tulisi kotia ilman laukkua ja MacBookia. Saattoihan hän sen itsekkin hukata ja sepittää, että rosmo nappasi ja juoksi karkuun. Ai niin, sä oot se palstan trolli, joka syyttää kaikkia valehtelijoiksi, jos ei mielipiteet osu sinun kanssa samaan. Et hei viitsisi lopettaa tuota, on aika lapsellista.
Niin, anekdootti. Kai sä tiedät mitä se tarkoittaa vai onko tää välitön henkilöön käyminen joku puolustusreaktio?
 
Liittynyt
26.04.2017
Viestejä
976
Itse näen suurimmaksi esteeksi ongelmista puhumiselle vastakkainasettelun.
Läntinen maailma on jakautuneempi kuin pitkiin aikoihin. Eikä vain ääripäät, vaan ihan normaalit ihmiset ovat hyvin ehdottomia mielipiteissään ja jos niitä vastaan kommentoi, niin tulee huutoa takaisin.

Yritäs jossain firman kahvipöytäkeskustelussa, jossa myös HR osaston tytöt mukana, ottaa puheeksi haittamaahanmuutto... :lol:

Ongelmista pitäisi pystyä puhumaan ilman rasistiksi leimautumisen pelkoa. Harva uskaltaa omalla nimellä tehdä tätä, koska lähtee työpaikka alta ja pilaat vain oman elämäsi ja tulevaisuutesi taistelemalla liian suurta vastaan. Internet ei unohda.

Netissä nimimerkin turvin on helpompaa kritisoida, mutta ei se mihinkään johda. Ongelmat pysyy, tai pikemminkin kasvaa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 245
Tuli itse asuttua muutama vuosi ysärin alussa myös itähesessä siinä malmin kupeessa pihlajamäessä kun sain uuden VVO:n kämpän alle.olihan tuollakin silloin rupusakkia sen mitä ostarilla ja malmilla tuli liikuttua mutta suurin osa ihan vain perusjuoppoja ja muutama malmin romani joita sai sillä silmällä katsoa.

Muuten oli hyvin rauhallista lähiötä, nykyään sen mitä muutaman tutun kautta kuulee niin tuolla saa jo pimeän aikaan kulkea enemmän silmät selässä...

Kontulassa sama juttu, perusjuoppoja tuolloin.nykyään vähän muuta sakkia liikkeellä.siinä vieressä Mellunmäki oli aivan valkoinen siisti lähiö ja nykyään pikkuafrikka.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Läntinen maailma on jakautuneempi kuin pitkiin aikoihin. Eikä vain ääripäät, vaan ihan normaalit ihmiset ovat hyvin ehdottomia mielipiteissään ja jos niitä vastaan kommentoi, niin tulee huutoa takaisin.

Yritäs jossain firman kahvipöytäkeskustelussa, jossa myös HR osaston tytöt mukana, ottaa puheeksi haittamaahanmuutto... :lol:

Ongelmista pitäisi pystyä puhumaan ilman rasistiksi leimautumisen pelkoa. Harva uskaltaa omalla nimellä tehdä tätä, koska lähtee työpaikka alta ja pilaat vain oman elämäsi ja tulevaisuutesi taistelemalla liian suurta vastaan. Internet ei unohda.

Netissä nimimerkin turvin on helpompaa kritisoida, mutta ei se mihinkään johda. Ongelmat pysyy, tai pikemminkin kasvaa.
No mutta sä kuvaat hyvin polarisaation ainakin. "HR:n tytöt" on luultavasti ihan tavallista jengiä, ei mitään vihkiytyneitä RASMUS:laisia tai muita varisverkostolaisia. Kyllä itse ainakin olen työporukassa pystynyt puhumaan asiallisesti näistä asioista ja niihin liittyvistä ongelmista. Jos tilanne kärjistyy heti ilman, että on edes sitä toista laitaa paikalla niin veikkaan, että kissakin nostetaan pöydälle, kuten tässä ketjussa.
 
Liittynyt
14.02.2017
Viestejä
1 360
Jos asuu mamuvoittoisella alueella, niin nämä ongelmat eivät jää kuvitelmien varaan, vaan lähes jokaisella on omakohtaista kokemusta. Poliisimiehet tietävät tasan tarkasti mihin käy kutsu. Opettajat tietävät mitkä ovat ne tekijät jotka häiritsevät opetusta. Sosiaaityöntekijät, kauppiaat, vartijat, jne...

Ei tämä ole kuvitelmaa enää. Minut on ryöstetty pari kertaa ulkomaalaisten toimesta. Samoin isäni. Äitini käsilaukku vietin rautatieasemalla väkivaltaisesti. Afrikkalainen herrasmies yritti raiskata vaimoni (onneksi ei onnistunut, koska muuten olisin lusimassa taposta). Vaimoni laukku varastettiin, jossa mm. +1kEUR läppäri. Lapseni tietää kuinka koulussa ei ole mitään oppimisrauhaa, koska tietyt rodut mekastavat ja häiriköivät eikä sille tehdä mitään.

Kaikki tietää mitä tapahtuu ja kenen toimesta, mutta eipä asialle mitään voi, koska rasismi ja Suomen velvollisuus on ottaa kaikki tänne ketkä haluavat :facepalm:

PS. En asu Tukholmassa enkä Göteborissa, en edes Itä-Helsinigssä, mutta jonkin verran maahanmuuttaja tiheällä alueella PK seudulla.
Samoja kokemuksia täälläkin PK seudulta. Uskooko suomalaiset vielä että suomi on pelastattavissa? Itse en usko ja siksi muutettiin perheen kanssa pois suomesta. Vaikka persut saisi 75% kannatuksen, roskasakkia ei pysty maasta poistamaan ja ne lisääntyvät kuin sienet sateella. Suomi tulee Ruotsia 10-20v jäljessä, ja tuo juna on pysäyttämätön.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
1 287
Samoja kokemuksia täälläkin PK seudulta. Uskooko suomalaiset vielä että suomi on pelastattavissa? Itse en usko ja siksi muutettiin perheen kanssa pois suomesta. Vaikka persut saisi 75% kannatuksen, roskasakkia ei pysty maasta poistamaan ja ne lisääntyvät kuin sienet sateella. Suomi tulee Ruotsia 10-20v jäljessä, ja tuo juna on pysäyttämätön.
Mihin muutitte, kokonaan pois EU:sta vai? Ei täällä meitäkään pidä kuin työpaikat.
 
Liittynyt
14.02.2017
Viestejä
1 360
Mihin muutitte, kokonaan pois EU:sta vai? Ei täällä meitäkään pidä kuin työpaikat.
Keskustelun aihe on "suomeen muutosta" eikä poismuutosta :). Mutta Tallinnaan menimme jotta lapsilla olisi sukulaiset kahden tunnin päässä (täältä kävelee 10minuutissa satamaan). Jos ei olisi lapsia, olisimme menneet esim Austraaliaan. Sinne olisi helposti päässyt koska olemme molemmat korkeakoulutettuja aloilta joita Austraalia ottaa vastaan mielellään.
 

E_Mustakari

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
692
Samoja kokemuksia täälläkin PK seudulta. Uskooko suomalaiset vielä että suomi on pelastattavissa? Itse en usko ja siksi muutettiin perheen kanssa pois suomesta. Vaikka persut saisi 75% kannatuksen, roskasakkia ei pysty maasta poistamaan ja ne lisääntyvät kuin sienet sateella. Suomi tulee Ruotsia 10-20v jäljessä, ja tuo juna on pysäyttämätön.
Kyllä 75% persukannatus mahdollistaisi tarvittavat lakimuutokset Suomen pelastamiseksi.
 
Liittynyt
14.02.2017
Viestejä
1 360
Kyllä 75% persukannatus mahdollistaisi tarvittavat lakimuutokset Suomen pelastamiseksi.
Ei... Suomi on kuitenkin EU maa ja tätä roskaväkeä ei ole mahdollista saada pois maasta ellei sitten erota EU:sta ja muista vastaavista sopimuksista, joka ei varmasti tule toteutumaan. Monella heistä on jo suomen kansalaisuuskin.
 
Liittynyt
26.04.2017
Viestejä
976
Ei... Suomi on kuitenkin EU maa ja tätä roskaväkeä ei ole mahdollista saada pois maasta ellei sitten erota EU:sta ja muista vastaavista sopimuksista, joka ei varmasti tule toteutumaan. Monella heistä on jo suomen kansalaisuuskin.
Roskaväellä on suomalainen äiti ja Suomen passi. Ei niistä päästä ikinä eroon.

Vaikka kuinka erottaisiin EUsta, niin aika paljon pitää vettä virrata ennekuin sellainen "lopullinen ratkaisu" tulisi käyttöön, että useamman polven "suomalaiset" heivattaisiin pihalle, kuten juutalaistet Natsi-Saksasta.

Koko Eurooppa on nykymenolla tuhoon tuomittu. Hidastaa voi, mutta joka maassa on liikaa islamisaatiota sen pysäyttämiseksi, pl. ehkä Viro, Puola jne...

Aikanaan tullaan näkemään millaiset sisällissodat saadaan, kunhan elintaso romahtaa tarpeeksi ja kansa ei enää voi katsoa tumput suorina alistamista kurjuutta.

Ruotsi on hyvä esimerkki miten raaka väkivalta on arkipäivää. Ei Suomeen asti kaikkea uutisoida, mutta jos avaa esim. Göteborgin paikkallisuutiset, niin puukkoa siellä jaellaan. Helsinki on vastaava muutamassa vuodessa. En ostaisi asuntoa PK seudulta. Opiskele ja tee uraa, mutta häivy kun kokemus riittää saamaan töitä muualta.

Ja sitten se raha. Loputon hyysääminen maksaa ja paljon, ja tulijat ei lopu Lähi-Idästä ja Afrikasta. Rikkaat maat eivät näytä vielä taloudellisesti kärsivän pahemmin, talous jopa nousee. Ruotsikin juuri pudotti bensan verotusta laskeakseen pumppuhintoja (tapahtuisiko ikinä suomessa!!!).

Mutta sitten ne köyhät EU maat, kuten vaikkapa Suomi. Rahaa ei ole enää kassassa, velka kasvaa räjähdysmäisesti, verot maailman kovimpia ja kansa köyhtyy ja entistä pahempaa työttömyyttä. Miettikkää tilanne, jossa hyperinflaatio ja ruokaakin pitäisi ostaa ja asuntoa lämmittää. Pakolaisten kulut kasvaa joka vuosi, uusia tulee ja edelliset lisääntyy kuin puput. Nytkin jo mennään täysin velkarahoilla, joten ei tarvitse olla lainkaan edes fiksu, jos ennustaa, että konkurssi tiedossa ellei suunta radikaalisti muutu.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Mutta sitten ne köyhät EU maat, kuten vaikkapa Suomi. Rahaa ei ole enää kassassa, velka kasvaa räjähdysmäisesti, verot maailman kovimpia ja kansa köyhtyy ja entistä pahempaa työttömyyttä. Miettikkää tilanne, jossa hyperinflaatio ja ruokaakin pitäisi ostaa ja asuntoa lämmittää. Pakolaisten kulut kasvaa joka vuosi, uusia tulee ja edelliset lisääntyy kuin puput. Nytkin jo mennään täysin velkarahoilla, joten ei tarvitse olla lainkaan edes fiksu, jos ennustaa, että konkurssi tiedossa ellei suunta radikaalisti muutu.
Käytännössä Suomen suurin uhka tulevaisuudessa on huoltosuhde. Mitä tulee maahanmuuttoon ja sen ongelmiin, niin ilman muuta Ruotsista täytyy ottaa oppia. Mutta on hyvä myös tiedostaa hieman mittasuhteita. Pelkästään Göteborgissa on yli puolet enemmän maahanmuuttajataustaisia mitä koko Suomessa yhteensä.

Ei tällä hetkellä Suomen näköpiirissä ole ongelmia tiedossa samassa mittakaavassa kuin Ruotsissa, eikä etenkään maahanmuuttoa.
Toki ongelmia on ja niihin tulee suhtautua vakavasti. Yleisessä keskustelussa pitäisi vain päästä tasolle, että voidaan keskustella kunnolla ongelmista niiden oikeissa mittasuhteissa.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
104
Käytännössä Suomen suurin uhka tulevaisuudessa on huoltosuhde. Mitä tulee maahanmuuttoon ja sen ongelmiin, niin ilman muuta Ruotsista täytyy ottaa oppia. Mutta on hyvä myös tiedostaa hieman mittasuhteita. Pelkästään Göteborgissa on yli puolet enemmän maahanmuuttajataustaisia mitä koko Suomessa yhteensä.

Ei tällä hetkellä Suomen näköpiirissä ole ongelmia tiedossa samassa mittakaavassa kuin Ruotsissa, eikä etenkään maahanmuuttoa.
Toki ongelmia on ja niihin tulee suhtautua vakavasti. Yleisessä keskustelussa pitäisi vain päästä tasolle, että voidaan keskustella kunnolla ongelmista niiden oikeissa mittasuhteissa.
Huoltosuhde ei parane tuomalla maahan sellaista väkeä, jolla ei ole alkeellisintakaan kykyä, tai halua työllistyä. Ja tuo on oikeasti jo kulunut fraasi, että meillä ei tällä hetkellä ole saman mittakaavan ongelmia, kuin Ruotsissa. Sitten kun 5-10 vuoden päästä ollaan samassa tilanteessa kuin Ruotsi nyt, niin vasen laita voi jälleen ylpeänä mainostaa, että ei me olla lähelläkään samoissa ongelmissa kuin Ruotsi nyt. Fakta on se, että Ruotsin tiellä tässä ollaan. Se tie katkeaa vain ottamalla järki nykyiseen avoimien ovien politiikkaan, eikä seuraamalla askel askeleelta länsinaapuria noin 10 vuoden viiveellä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Huoltosuhde ei parane tuomalla maahan sellaista väkeä, jolla ei ole alkeellisintakaan kykyä, tai halua työllistyä. Ja tuo on oikeasti jo kulunut fraasi, että meillä ei tällä hetkellä ole saman mittakaavan ongelmia, kuin Ruotsissa. Sitten kun 5-10 vuoden päästä ollaan samassa tilanteessa kuin Ruotsi nyt, niin vasen laita voi jälleen ylpeänä mainostaa, että ei me olla lähelläkään samoissa ongelmissa kuin Ruotsi nyt. Fakta on se, että Ruotsin tiellä tässä ollaan. Se tie katkeaa vain ottamalla järki nykyiseen avoimien ovien politiikkaan, eikä seuraamalla askel askeleelta länsinaapuria noin 10 vuoden viiveellä.
Näin on, nyt näyttää siltä että huoltosuhde ei tule paranemaan ja sen suhteen on tiedossa paljon ongelmia.
Mitä tulee maahanmuuttoon vs Ruotsi, niin kaukana heidän tiestään vielä ollaan ja tulevaisuus näyttää myös siltä, että kaukana tullaan pysymään.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
410
Huoltosuhde tosiaan vain pahenee, mikäli ihmisten annetaan vapaasti valua kolmansista maista suoraan tulonsiirtojen piiriin, josta näillä ei koskaan ole kykyä nousta elättämään itseään/perhettään, saati työllistyä verokertymään positiivisesti vaikuttavaan työhön. Suomen huoltosuhteen näkymät ovat kieltämättä huonot, mutta nykyisellä turvapaikkapolitiikalla niistä saadaan suorastaan katastrofaaliset.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Huoltosuhde tosiaan vain pahenee, mikäli ihmisten annetaan vapaasti valua kolmansista maista suoraan tulonsiirtojen piiriin, josta näillä ei koskaan ole kykyä nousta elättämään itseään/perhettään, saati työllistyä verokertymään positiivisesti vaikuttavaan työhön. Suomen huoltosuhteen näkymät ovat kieltämättä huonot, mutta nykyisellä turvapaikkapolitiikalla niistä saadaan suorastaan katastrofaaliset.
Tulevaisuuden haaste, miten saadaan kynnelle kykenevät osallistumaan yhteiskunnan ylläpitoon. Maahanmuuttajataustaisten kohdalla on kyse monista eri asioista. Ongelmia on ihan sopeutumisesta lähtien siihen, että kouluttautuneen ulkomaalaistaustaisen työlistyminen on vaikeampaa kuin Suomalaisten.

Näistä kaikista ongelmista pitäisi pystyä puhumaan ihan kantasuomalaisten keskuudessa avoimesti ja suoraan.
 
Liittynyt
11.12.2017
Viestejä
442
Näin on, nyt näyttää siltä että huoltosuhde ei tule paranemaan ja sen suhteen on tiedossa paljon ongelmia.
Mitä tulee maahanmuuttoon vs Ruotsi, niin kaukana heidän tiestään vielä ollaan ja tulevaisuus näyttää myös siltä, että kaukana tullaan pysymään.
Asioiden kieltäminen on perus defenssi ja sen avulla käyttäjä voi muokata ulkoista todellisuutta vastaamaan oman ahdistuksen vähenemisen tarvetta.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
410
Ei kouluttautuneen ulkomaalaistaustaisen työlistyminen ole oikeastaan juurikaan sen vaikeampaa, riippuu millaisesta ulkomaalaistaustaisuudesta puhutaan. Itse olen parisuhteessa inssihommissa työskentelevän mamun kanssa, jolla ei ollut mitään ongelmaa työllistyä jo amk-opintojensa aikana. Ongelmana on se, ettei Suomi houkuttele pätevää ainesta. Täällä on järkyttävä verotus, huonot palkat, suomalaiset kotitaloudet ovat verrattain köyhiä ja ostovoima on heikko. Ei Suomeen ole oikeastaan mitään syytä muuttaa toisesta kehittyneestä länsimaasta, tälle pitäisi tehdä jotain esim. veroja tuntuvasti alentamalla (ja julkismenot uuteen verokantaan sopeuttamalla) ja lakkauttamalla kokonaan humanitaarisen maahanmuuton.
 
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 721
Tulevaisuuden haaste, miten saadaan kynnelle kykenevät osallistumaan yhteiskunnan ylläpitoon. Maahanmuuttajataustaisten kohdalla on kyse monista eri asioista. Ongelmia on ihan sopeutumisesta lähtien siihen, että kouluttautuneen ulkomaalaistaustaisen työlistyminen on vaikeampaa kuin Suomalaisten.

Näistä kaikista ongelmista pitäisi pystyä puhumaan ihan kantasuomalaisten keskuudessa avoimesti ja suoraan.
Näistä ongelmista puhuja leimataan rasistiksi.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
104
Tulevaisuuden haaste, miten saadaan kynnelle kykenevät osallistumaan yhteiskunnan ylläpitoon. Maahanmuuttajataustaisten kohdalla on kyse monista eri asioista. Ongelmia on ihan sopeutumisesta lähtien siihen, että kouluttautuneen ulkomaalaistaustaisen työlistyminen on vaikeampaa kuin Suomalaisten.

Näistä kaikista ongelmista pitäisi pystyä puhumaan ihan kantasuomalaisten keskuudessa avoimesti ja suoraan.
Lähtökohtaisesti sopeutumisen ongelma on sopeutujassa, ei ympäröivässä yhteiskunnassa. Suomessa maahanmuuttajille tarjotaan kaikki mahdolliset palvelut ja avustukset jopa heidän omalla kielellään. He saavat käyttöönsä tulkit viranomaisten kanssa asioimiseen ja lakimiesarmeijan auttamaan, jos päätökset eivät ole mieluisia. Heille tarjotaan maksutonta kielenopetusta ja mm. täällä pk-seudulla on käytössä positiivinen syrjintä verovarolla rahoitettujen työpaikkojen suhteen. Kaikesta tästä tuesta ja avusta ja rahankäytöstä huolimatta meillä on täällä väestöä, joka on viettänyt yli kymmenenkin vuotta maassa ilman, että osaavat puhua sanaakaan suomea, tai olisivat hankkineet minkäänlaista ammatillista pätevyyttä.

Loputtoman rahankäytön tie on katsottu loppuun. Se ei toimi. Maahanmuuttajilta tulee voida myös vaatia ponnistuksia sen eteen, että he olisivat tuottava osa yhteiskuntaa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 245
Paska on jo jäänyt käteen, riittää kun katsoo jo nykyisiä graafeja rikastettujen puolelta.

Aivan sama mitä joku iotechin liberaali moderaattori tai twitterissä vasen siipi ulisee niin edelleen, sellainen joka on nähnyt saman paskan naapurimaassa aikoinaan niin naureskelee partaansa
kun hesedishu vajoaa samaan tilaan missä vaikkapa suurtukholman paskalueet on nykyisin.

Ei se ole kotoutuksessa vika vaan yksinkertaisesti siinä että ei noilla maahanmuuttajilla edes ole halua muuhun kuin ilmaiseen rahaan.muslimivaimon paikka on muutenkin kotona ja kun muslimimies pääsee ilmaisen rahan makuun niin tulos tämä.sitten toinen ja kolmas sukupolvi oppii vetelehtimisen kotipiiristä ja rikoksilla ja rötöksillä on helppo hommata "snabba cash" arjen rientoihin...

Ruotsissa sitten toinen puoli kolikkoa on entisistä itäblokin maista saapuneet "oikeat rikolliset" nää on ne vaarallisimmat tapaukset jotka on jo aikoja sitten syrjäyttäneet svenssonirikolliset niin määrässä kuin voimassa ja röyhkeydessä ja väkivallassa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 842
Näistä ongelmista puhuja leimataan rasistiksi.
Tässä on se ongelma, minkä puristus tuntuu kummastakin sunnasta. Keskustelu pyritään tappamaan heti alkuunsa kuten äsken nähdyillä provoilla. Pakko se on jossain vaiheessa päästä julkisella tasolla vapaampaan keskusteluun maahanmuuton hyödyistä ja haitoista. Itse olen ainakin jo nähnyt monen puolueen olevan hyvinkin valmis avoimempaan keskusteluun, mutta vihreät ja persut tuntuu jatkavan poteroiden kaivamista.

Lähtökohtaisesti sopeutumisen ongelma on sopeutujassa, ei ympäröivässä yhteiskunnassa. Suomessa maahanmuuttajille tarjotaan kaikki mahdolliset palvelut ja avustukset jopa heidän omalla kielellään. He saavat käyttöönsä tulkit viranomaisten kanssa asioimiseen ja lakimiesarmeijan auttamaan, jos päätökset eivät ole mieluisia. Heille tarjotaan maksutonta kielenopetusta ja mm. täällä pk-seudulla on käytössä positiivinen syrjintä verovarolla rahoitettujen työpaikkojen suhteen. Kaikesta tästä tuesta ja avusta ja rahankäytöstä huolimatta meillä on täällä väestöä, joka on viettänyt yli kymmenenkin vuotta maassa ilman, että osaavat puhua sanaakaan suomea, tai olisivat hankkineet minkäänlaista ammatillista pätevyyttä.

Loputtoman rahankäytön tie on katsottu loppuun. Se ei toimi. Maahanmuuttajilta tulee voida myös vaatia ponnistuksia sen eteen, että he olisivat tuottava osa yhteiskuntaa.
Sopeutusongelma lienee niin yhteiskunnassa kuin sopeutujassa. Kun kannattaa ottaa oppia Ruotsista, miksi massiivinen maahanmuutto ei ole hyväksi, niin samalla kannattaa ottaa oppia siitä, miten he saavat maahanmuuttajat paremmin kouluun ja töihin. Esimerkkinä ehdollistetut ja yksilöllisempi tuki.

Paljon pystytään vielä tekemään nykyisten maahanmuuttajien eteen myös yhteiskuntana. Se tarkoittaa myös panosta maahanmuuttajilta. Myös koulutetun ei kantasuomalaisten työllistyminen täytyy saada paremmaksi.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 655
Viestejä
4 187 568
Jäsenet
70 776
Uusin jäsen
Fancy

Hinta.fi

Ylös Bottom