Keskusradio/yleisäänentoisto osaajat HOI!

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja Algron28, 10.07.2019.

 1. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Murossa aikoinaan oli porukkaa joka tiesi näistä vempaimista joten katsotaan onko kyseinen sakki siirtynyt tänne.

  Eli sain tuollaisen käytöstä poistetun Audico Forte sarjan äänentoistokeskuksen ja tuohon on asennettu Audico ACU-1 joka on ilmeisesti järjestelmän "aivot". Tuossa kyseisessä laitteessa näkyy olevan etupaneelissa COM portti joten oletan että sitä voi kepittää tietokoneelta.

  Onko kellään kokemusta noista, pitääkö tuohon olla joku vasittu ohjelma ja onko se ollut sellainen että se on toimitettu laitteen mukana tai esim noita asentavilla yrityksillä on ollut se käytössään vai onko tuon konffauksen tehnyt vain valmistaja?

  Laitteen valmistanut Audico systems oy oli niinkin auttavainen tämän asian suhteet ettei sieltä edes viitsitty vastata sähköpostiin kun tiedustelin asiasta, ei edes sen jälkeen vaikka soitin myöhemmin vielä ja ystävällinen sihteerihenkilö lupasi pyytää uudelleen oikeaa tahoa ottamaan yhteyttä. Aika paska maku jäi yrityksestä, olisivat nyt hitto sanoneet vaikka etteivät voi auttaa mutta eivät kehdanneet edes vastata.

  Tarpeena olisi lähinnä karsia tuota kalustuksen osalta hieman pienemmäksi ja päivittää oman kämpän taustamusiikkijärjestelmä tähän "hieman uudempaan" laitteeseen.
   
 2. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 341
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Semmoinen huomio (mutu) näistä keskusradiojärjestelmistä, että niitä ei välttämättä ole varsinaisesti suunniteltu tavallisille kaiuttimille. Keskusradiokajareissa on ainakin joskus sovitusmuuntaja välissä. Joku näitä tunteva voi kommentoida enemmän.
   
  Algron28 tykkää tästä.
 3. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo on tiedossa, kämpän huoneisiin on asennettu 100v muuntajasovitteiset kaiuttimet ja voimakkuus/kanava säätimet ja systeemi on käytössä. Aikaisempi vahvistin alkaa olla vain aika iäkäs.
   
 4. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Audico on todella nihkeä noiden laitteidensa softien jakamisen kanssa ja muutenkin, ei niiltä meinaa saada mitään infoa heidän järjestelmästään jos esimerkiksi joku muu firma on tekemässä jotain laajennusta tai alakeskusliityntää. Tuskin siis koskaan saat vastausta sähköpostitse tai vaihteen kautta soittelemalla.

  Tuo kyseinen ACU-1 ei ainakaan itselleni sano yhtäkkiä mitään mutta heidän nimeämiskäytäntönsä perusteella saattaisi olla "Audio Control Unit" tms eli varmaankin keskusyksikkö. Vahvana veikkauksena sanoisin että asentaja / käyttöönottaja konffaa järjestelmää juurikin tuon sarjaportin kautta. Uudemmissa laitteissa taitaa olla jo USB vai oliko jo LAN eli tuo taitaa olla kohtalaisen iäkästä sarjaa.

  Tietty mulla saattaisi olla yksi tuttu joka ei ole Audicolla töissä mutta tietää yllättävän paljon Telesten/Audicon laitteiden sielunelämästä...

  Itse siis tunnen paremmin muunmuassa Bosch-, Biamp- ja Ateïs-merkkisiä laitteita.
   
  spacecat tykkää tästä.
 5. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No jos kehtaisit kysäistä tutultasi. Kyseessä on tuollaisella yläkerralla oleva vehje, alaosassa on vain järjestelmäpoweri ja pakka AF-1 vahvistimia.

  Audico.jpg

  Tällä hetkellä itsellä on käytössä Boschin Plena vehkeet mutta nuo on aika iäkkäät jo ja minusta tuntuu että viime vuosina äänenlaatu on kärsinyt joten joko päätevahvistin tai esivahvistin voi olla heikossa hapessa. Saattaahan siellä olla konkat jo kuivahtaneet vuosien myötä kun ovat 24/7 päällä ja kesäisin vähän turhankin lämpöisessä laitekomerossa (missä kämpän muuta ATKta). Lisäksi tuossa ei ole radiota ja tässä Audicossa olisi.

  Tuosta varmaan saisi forkattua tuon "äly" osan pois ja jättäisi vain radion ja ohjelman etuasteen mutta kun tuossa oli mukana parit kuulutuslaitteet ja pitäisi kattoa saako tuon sanomaan ding-dong (nykyiseen plenaa kytketty ovikello) kosketintiedosta. Ja muutenkin olisi kiva katsoa mihin tuo taipuu.
   
 6. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pistin kyselyä kaverille menemään sähköpostilla. Odotellaan ja toivotaan että sieltä tulisi jotain infoa...
   
  Algron28 tykkää tästä.
 7. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Heh, meillä on töissä käytössö melkein samalla kokoonpanolla kuin kuvassa
   
 8. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitos paljon, toivotaan että jotain apua löytyisi.

  Internettiä kahlatessa muodostui jotenkin sellainen kuva että tätä sarjaa oli sellainen 2-3 eri "vakiokokoonpanoa" joita sitten muokattiin vastaamaan asiakkaan tarpeita.
   
 9. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuossahan etupää on modulaarinen, on radiomoduuleja, tulomoduuleja, ohjlemanvalintamoduuleja, linjakytkinyksiköitä, säädinyksiköitä jne ja yleensä noista tuli melko samanlaisia koska muistelisin että tuolla moduulikehikon takana meni väylästö aina kehikon vasemmasta laidasta oikeaan.

  Kaverikin vastasi mutta hirveästi infoa ei irronnut. Ilmeisesti tuolla ACU-1:llä pääsääntöisesti korvattiin kuulutusrelelogiikkaa eli kuulutuskojeet ja ulkoiset aktivointiohjaukset kytkettiin siihen ja se sitten käskytti erilaisia linjakytkinyksiköitä, äänimerkkiyksiköitä, viestiyksiköitä jne. Ohjelmoinnista ei kaveri osannut sanoa mitään, hänkin on näperrellyt joko tuota uudempien tai vanhempien laitteiden kanssa mutta tuo Forte-sarja on jäänyt välistä.

  Noissa kolmannen kehikon alkupään sloteissa varmaankin on jotain kortteja sisällä? Mahdollisesti etumerkki/gongikortti ja/tai kuulutuskojeihin liittyviä kortteja.

  Et sattunut saamaan tuon äänentoistokeskuksen mukana mitään dokumentteja? Noissa on kuulemma tullut aika hyvät kaaviot sun muut mukana.

  Niin, ja jos tuolta takapuolelta saisi jotain kohtuu selkeää kuvaa niin ehkä osaisin itsekin jotakin sivistyneitä arvauksia antaa, esim että löytyykö tuolta jotain etumerkki-kärkituloa tms.

  Toki voit koittaa jollakin terminaaliohjelmalla ottaa yhteyttä tuohon keskusyksikköön ja kokeilla puhuuko se mitään takaisin, joissakin muun merkkisissä laitteissa on ainakin ollut joskus selväkielisiäkin protokollia joten aina kannattaa kokeilla.

  Niinjoo, sullahan taisi olla se vanha Bosch Plena System Preamplifier? Taidettiin yhdessä jotain siitäkin jutella...
   
 10. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Joo, mulla oli se vanha Bosch Plena jota silloin katottiin.

  Mutta tosiaan tuon mukana ei tullut mitään dokumentaatiota. Kaappi oli menossa serriin ja ollut kait jo jokusen vuoden välivarastossa joten varmaan siinä yhteydessä alkuperäinen dokumentaatio heitetty pois.

  Tuossa on kuva takaa. Koitin saada mahdollisimman hyvän. Tuota kun vähän tarkasteli niin aika simppeliltä tuo konkreettinen kytkentä näyttää.

  A1 korttipaikalla radio josta menee ääni Tasonsäädin kortille paikassa A2 johon tulee myös muut 3 kpl sisääntuloja. Lattakaapelilla äänet siirtyy seuraavalle kortille, tyhjinä lattakaapelin paikat 8 muulle äänen tulolle eli "tyhjälle napille". Vihreään euroblokkiin tulee analogipuolen jännitteet järjestelmäpowerilta. Kortissa näyttäisi olevan kaksi lähtöä, ylempi RJ11 menee C2 kortille ja alempi menee PROG "RJ-kortille" jossa ilmeisesti on ohjelma signaali jaettu C kehikon korteille. A10 ja 11 ovat jotain relekortteja joko kanaville tai niiden pakkosyötöille tai molemmille. A12 on joskus varmaan ollut kortti. A7 kortti joka on irtikytketty.

  B1 muuntajasäätimet kahdelle linjalle. Loput B-kehikon kortit ovat vain etulevyssä olevia linjavalintojen painonappeja jotka näyttävät olevan digitaalisia, eli väylä juoksee kortilta toiselle ja menee sitten ACU-1. Kehikon takana olevat kortit näyttävät vain muuttavan C kehikon korteilta tulevan lattakaapelin ruuvikytkentäpisteiksi.

  C-kehikossa vasemmassa laidassa on jako kuulutus signaalille, ohjelmalle sekä kaksi jakoa dataväylälle. Oikealla näyttää olevan rivi jonkin sortin matriisikortteja joihin näyttää tulevan ohjelma sekä kuulutus signaalit erikseen sekä ohjausdata. Näiden korttien neljästä alimmasta liittimestä lähtee sitten signaali vahvistimelle(en tiedä mitä eroa noilla ulostuloilla on, kytkentöjä eri porteissa eri korteissa). Eli ilmeisesti näistä valittu vahvisimelle menevät signaali, eli ohjelma tai kuulutus tai jotain.

  C6 on joku outo kortti, liitäntöjä vain ACU-1.

  ACU-1 on tullut kytkentä kuulutuskojeelta ja siitä lähtee kuulutus signaali jaettavaksi "RJ-jaossa" ja data väylät.

  Audico_takaa.jpg

  Radionhan tuosta saisi kuulumaan jos ohittaisi tuolla ohjelmasignaalilla nuo C kehikon oikean reunan kortit ja kytkisi jaolta suoraan vahvistimille mutta silloin katoaisi myös kaikki laitteen älykin eikä ovikelloa saisi kytkettyä.
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2019
 11. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koitin saada tuohon ACU-1 terminaaliyhteyttä mitta ei se vastaa mitään, kokeilin sattumanvaraisilla eri kaapeleilla joissa sattu olemaan sopivat liittimet sekä myös eri porttinopeuksilla. Edes laitteen bootissa mitään ei näytetä lähetettävän kuten moni muu laite tekee.

  Tietenkin jos siellä ollaan haluttu oikeasti olla mahdollisimman mulkkuja niin liittimen pinnijärjestys on mahdollisimman outo samoin kuin portin parametrit harvinaiset.
   
 12. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  992
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sama täällä :D
   
 13. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olisiko teillä mahdollista vilkaista josko laitteen ohjelmistoa loytyisi teidän vehkeiden yhteydestä?
   
 14. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Voihan sitä vilasta jos maanantaina muistan vielä:lol:
   
 15. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  992
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei mahdollista, valitettavasti. Rajapinnat, rajapinnat ja valtio.
   
 16. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo C6-paikassa oleva kortti saattaa olla joku viestimuistiyksikkö jossa majailee mahdollisesti etumerkki-dingdong ja mahdollisesti jotain hätäviestejä. Niitä saattaisi saada liipaistua päälle noista keskusyksikön IN1-IN16 -liitännöistä. Tietty tuo keskusyksikköön tulevan lattakaapelin teksti liittimen alla saattaisi kertoa lisää.

  A10-A11 -kortit vaikuttaisivat pakkosyöttöreleiltä.

  Nuo C:n "matriisikortit" vaikuttaisivat liittyvän noihin linjakytkinyksiköihin ja ohjelmalähteisiin joten ilmeisesti ohjaavat kuulutusalueita.

  Ilmeisesti jossain päin nettiä (mahdollisesti jopa Audicon sivuilla) on ollut tuon laitteen softa mutta kaikki linkit mitä löysin päätyivät joko Audicon etusivulle tai kuolleeseen linkkiin.

  Olen nyt lomalla mutta voin koittaa muistaa kysellä ensi viikon jälkeen duunissa kollegoilta jos joku tietäisi tuosta jotain, kuitenkin noita Audicon keskuksia on vaihdettu uudempiin (Bosch-) keskuksiin niin joku on saattanut joutua tekemisiin tuollaisen kanssa. Itselleni ei ole ihme kyllä sattunut yhtään kohdalle.
   
 17. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sen lattakaapelin alla merkintä ASG. Kortin tyyppi ASG-880

  Mitä tuossa googlasin niin totesin kans että ilmeisesti jossain vaiheessa Audicon sivuilla on ollut ihan runsaastikkin tietoa tästä mutta sitten kävi joku sivu uudistus tai jotain.

  Katselin tuossa tuota A2 paikan sisääntulokorttia kun ajattelin katsoa miten tuosta saisi vaihdettua CD tai MD tulon balansoiduksi sisääntuloksi. Tuossa kortilla (jonka tyyppi on AIM400) näyttää olevan 4kpl identtisiä kanavia jotka on saanut jumppereilla konfiguroitua tarpeen mukaan. Pitäisi jotenkin saada selville mitä nuo kanavien jumpperoinnit tekee.

  20190715_105236.jpg

  Voisin veikata että kortin vasemmalla puolen olevat jumpperit (J4, J8, J12, J16) määrittelevät kortin vahvistuksen. kanava 4 (eli alin) on mikrofoni ja sen jumpperi on yhdistetty kun muissa se on irtikytketty. Tämä sillä perusteella että tuo jumpperi näyttää olevan signaaliketjussa audiomuuntajien jälkeen.

  Jumpperit J21, J22, J23, J24 on kaikissa kanavissa auki. J3, J7, J11 taas muissa auki mutta kanavassa 4 kiinni. J1, J2, J5, J6, J9, J10 kytketty keskeltä vasemmalle kun taas kanavassa neljä keskeltä oikealle. Nuo saattaa on jotain ylä ja ala taajuuksien poisleikkauksia mikronikäyttöä varten. mutta liekkö tuossa ollut sitten joku valinta balansoimattomalle tai balansoidulle sisääntulolle. Piirikytkentää on hankala katsoa kun on kaksipuolinen piirilevy mutta näyttäisi että nuo jumpperit kytkee vastuksia ja kondensaattoreita signaalitielle tai maahan,

  Onkohan tuo Audicon korttien välinen äänisignalointi balansoitua vai balansoimatonta?

  Koitin liipaista noita IN1-16 liittymiä ACU-1 ja mikään muu paitsi IN1 ei tehnyt mitään. IN1 kun kytki yhteen niin ohjelma mykistyi ja releet naksui. Mitään ei kuitenkaan kuulunut. Pitäisiköhän tuon viestikortin olla kytketty johonkin muutenkin kuin tuolla lattakaapelilla lie. Siinä on yksi 6P6C ja yksi 4P4C liitin ja ainakin nuo 4P4C liittimet näyttää olevan äänisignaalille käytettyjä Audicossa.
   
  Viimeksi muokattu: 15.07.2019
 18. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ASG880 on viestiyksikkö, selvisi pienen googlaamisen jälkeen. Näköjään Jyrki "Herkku" Hermansson AGIS fire & security -nimisestä firmasta on myös joskus käpistellyt noita kun oli jotain vastaillut johonkin wanhaan keskusteluun newssien puolella. Hänelle en soita, on sellainen moottoriturpa että minuutin pikakysymykseen menee pari tuntia... ;)

  Kokeile laittaa joku 4P4C-johto kiinni ja toisesta päästä arvot vaikka keskimmäiset karvat johonkin kuulokkeisiin tai minikaiuttimeen kiinni niin kuulet tuleeko sieltä mitään.

  Olisiko siinä mikkikanavassa jotkut eri tavalla olevat jumpperit phantom-jännitteen aktivointi? Ja näin ulkomuistista veikkaisin että korttien välinen audio olisi balansoitua, voin toki olla väärässäkin. Ainakin TOA:n vastaavassa kehikossa mun mielestä meni symmetrinen audio kortilta toiselle.
   
 19. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ei löytynyt ohjelmistoa. Käyttöohje löytyi kyllä missä kaikki toiminnot ja kytkennät ja kaaviot olisi.
   
 20. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt on käännetty kivet, kannot ja mummot ja vihdoin löytyi Audico Forte Configuration-ohjelma. Kiitos kaikille jotka osallistuivat etsintään. Seuraavaksi pitääkin sitten hieman perehtyä miten tuota konffista puukottaa.
   
  Rensu tykkää tästä.
 21. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mistäs moisen softan löysit? Voisi itsellänikin olla moiselle kiinnostusta jos joskus vastaava vekotin sattuu vastaan tulemaan.

  Ja jos kaipailet vielä jotain Forte-tietoutta niin mun loma loppuu tänään joten pääsen kyselemään duunissa kollegoilta jos he jotakin tietäisivät. Toki olisin voinut lomaltakin soitella, mutta periaatteesta yritän vältellä töitä lomalla.
   
 22. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  992
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kokeilin itsekin huvikseni, ihan Googlaamalla löytyy.
   
 23. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse löydän vain kuolleita linkkejä tai linkkejä jotka päätyvät Audicon etusivulle.
   
 24. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  992
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ahaa. En kaivanut hakutuloksien sisään, kun näkyi tuo suuresti luottamani "sofware informer" olevan tarjolla.
   
 25. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mietin kaikki tutut jotka ovat töissä paikassa missä mahdollisesti kyseisiä laitteistoja on käytössä ja aloin kysellä läpi.

  Jos kehtaat kysellä niin ainakin seuraavat asiat askarruttavat:

  Mitä tekee kortti AAI-100, on se A kehikon irtikytketty kortti?

  Miten ASG-880 korttiin kytkeydytään(esim viestien tallennus)? Ilmeisesti ei ACU-1 kautta

  Onko useampi AAE-100 kuulutuskoje kytketty rinnan vai miten, ilmeisesti väylä liitännäisiä?


  Edit: Niin, ja vielä, onkohan tuota ohjelmanvalitsinta mahdollista ohjata etänä esim kuulutuskojeesta? Olisi kätevää jos saisi valittua esim radion ja CD sisääntulon väliltä etänä. En hoksannut tuolle mitään tyyppitarraa. Laitteessa näkyy takana olevan kytkemätön 8P8C portti joka voisi viitata johonkin data väylään.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2019
 26. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sen verran sain noista korttien (ja laitteiden) tyyppimerkinnöistä infoa, että:
  ACU-1 - Keskusyksikkö
  AMM-1 - Valvontayksikkö
  APW-1 - Virtalähde
  AIM-400 - Audiotulokortti
  ASG-880 - Vakioviestiyksikkö
  AAE-100 - Kuulutuskoje
  AAI-100 - Master-hälytyskortti
  AAI-108 - Slave-hälytyskortti
  ARM-108 - Relematriisi
  ALM-104 - Joku matriisi(?)

  Noihin AAI-10x -kortteihin voi ilmeisesti kytkeä erilaisia hälytystuloja joilla saa käynnistettyä vakioviestejä tms.

  Ilmeisesti tuohon ASG-880 -korttiin tallennetaan viestit joko ajamalla audiota johonkin modular-liittimeen ja aktivoidaan tallennettava viesti ja joku tallennuskontakti tai sitten mahdollisesti jollakin erillisellä softalla mahdollisesti modular-liittimestä löytyvän sarjaportin kautta.

  Käsittääkseni kuulutuskojeet ovat väylässä rinnan, mutta keskusyksikössähän on jo useampi kuulutuskojeliitäntä. Kuulutuskojeissa on osoite jolla se yksilöidään.

  Koitan kysellä huomenna duunissa vähän lisää, tosin mitä eilen pikaisesti kysäisin niin aika heikosti meillä kukaan tuota Fortea tuntee...

  Tietty kun itse pääsisi livenä ihmettelemään ja käpistelemään tuollaisia laitteita niin äkkiähän noista jotain pystyisi päättelemään mutta ei taida nyt olla tulossakaan sellaisia duunikeikkoja joissa tuota Fortea olisi.
   
 27. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016


  Kiitoksia tästä. Tuon ohjelmavalitsimen tyyppi on AXM120 (oli printattu levyyn, ei tarrana). Siinä on 8P8C merkinnällä X8. Mitään osoitejumpperointia en siitä hoksannut jos miettisi että tuo liitin on data väylää varten.

  ASG kortti näyttää oheiselta.

  IMG_20190723_213937.jpg

  Jotain tilojen säätöjä tuossa on noilla dip kytkimillä. Harmi vain että kaikki liittimet on nimetty taas x-jotain. Tuo alin ei olekkaan 8P8C vaan 6P6C. Noiden 6C6P liittimien tarkoitusta en ole oikein hoksannut, niitä on osassa muitakin kortteja.
   
 28. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vahva veikkaus tuon ASG:n kuvan perusteella on, että alalaidassa oleva X7 on RS232-sarjaportti. Yhtä vahva veikkaus on että X8 ei olisi analogiaudion liitin vaan joku muu ohjaus.

  Dippikentän selitehän on siinä printin kulmassa ja ainakin osa toiminnoista näyttäisi olevan ihan selkeitä. Dip1 vaihtaa suoran 8 viestin käynnistyksen ja binäärisen 127 viestin käynnistyksen välillä, 2 on korjoitussuojaus, 3 on sarjaportin nopeus, 4 luultavasti liittyy viestin pysäyttämiseen että soittaako viestin loppuun vai katkaiseeko heti kun ohjaus katkeaa, 5 viittaa eri korttityyppien muistiin, 6 vaikuttaa varmaankin soittaako sulkeutuneella kärjellä viestiä vain kerran vai niin kauan kun kärki on kiinni, 7 varmaankin liittyy tuohon dip4 ja dip6 jotenkin.

  Noiden liitinten arvaileminen menee kyllä aikalailla hakuammunnaksi, keskuksen mukana olevissa papereissa on noista yleensä ollut varsin hyvät tiedot.
   
 29. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämähän se olisikin, kun vain olisi ne paperit. Mutta kun ei niin piti reverse engineeringiä tehdä. Tuossa ASG kortin X7 liittimessä on 2kpl GND pinnejä ja loput neljä ovat RS232 pinnejä, tämä tiedän kun koitin seurava minne siitä kytkentä on. Näyttäisi menevän SP232ACP piirille joka on siis kaksois RSR232/TLL muunnin. Yleismittari jäi mökille viime käynnilllä mutta kun sen saan niin pitää vielä tarkemmin katsoa, noista varmaan jommankumman linjan pitäisi vastata jotain. Tosin sitten on vielä se mysteeri että kepitetäänkö tuolla fortte softalla tuota vai onko siihen ollut joku oma vasittu softa.


  hmmmm. Tuolla ACU-1 perseessä on muuten COM2 joka on juurikin 6P6C, mihinkähän tuo on tarkoitettu.
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2019
 30. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ******Disclaimer: en siis itse ole äänentoistopuolella hommissa enkä ole ikinä alaa edes opiskellut joten tämä on tehty pitkälle päätelmien ja räpeltämisen pohjalta ja saattaa sisältää asiavirheitä*****

  Noniin, pitääpä päivittää vähän tätä projektia. Elikkäs elikkäs, laitteesta on purettu pois tarpeettomat vahvistimet ja muu kaapelointi ja kytkentä on yksinkertaistettu tarvetta paremmin vastaavaksi. Ohessa hieman yksinkertaistettu kaavio miten yksiköt on kytketty nyt

  kytkentä.jpg

  Eli otin kasausfilosofiaksi ajatuksen että kuulutus ja ohjelma vahvistin ovat erilliset, alkuperäisessä kokoonpanossa näin ei siis ollut vaan kuulutukset ajettiin halutun alueen yhteisvahvistimeen ja relematriisilla rajattiin pois samaan vahvistimeen kytketyt alueet joille kuulutus ei ollut tarkoitettu. Omaan käyttöön tuo erilliset vahvistimet homma sopi paremmin yksinkertaisuutensa ja sen takia että Audicon AF-1 vahvisimessa on kuitenkin kaksi 150w kanavaa.

  Eli, kytkentä toimii siten että AXM120 läpi tulee valittu ohjelmalähde joka on sitten jaettu linjamatriisikorteille.

  Jokaisessa ALM104 linjamatriisikortissa on yksi sisääntulo ohjelma äänelle ja yksi sisääntulo kuulutusäänelle. kortissa on neljä ulostuloa, ja jokaiseen näistä ulostuloista voidaan valita ohjelmallisesti syötetäänkö ohjelmaa, vai kuulutusta. Kortissa lisäksi mahdollisuus kytkeä releohjauksia jos siihen kytkee EDA341 kortin, mutta omassa käytössä en keksinyt sille tarvetta.

  ALM104 kortilla voidaan toteuttaa myös esim ohjelmansiirto alakeskukseen sillä kortti paskoo linjatasoista äänisignaalia.. Periaatteessa, kun tässä nyt on vain yksi kumpiakin vahvistimia niin noita matriisikortteja ei välttämättä olisi tarvinnut, mutta kun ne on nyt sinne kytketty niin en nähnyt tarvetta niitä purkaakkaan. Eli AF-1 vahvistimen kanavaan yksi syötetään aina ohjelma ääntä, jos ohjelma vahvistimia olisi enemmän, voitaisiin seuraavat vahvistimet kytkeä saman matriisikortin seuraaviin vapaisiin lähtöihin.

  Kuulutuspuolen ääni linjamatriiseille tulee ACU-1 ohjaimesta johon se tulee joko AAE-100 kuulutusyksiköstä (mikrofonikuulutus) tai ASG-880 vakioviestiyksiköstä. Tämän jälkeen kuulutusääni jaetaan linjamatriiseille. Laitteen konfiguraatioon on ohjelmoitu mitä linjamatriisin ulostuloja mikäkin kuulutusalue sisältää, eli kuulutusääntä voidaan syöttää vain halutuille vahvistimille. ASG-880 viestit on liipaistavissa joko ACU-1 sisänätuloista tai kuulutuskojeista ja niille on mahdollista määritellä liipaisinkohtaiset kuulutusalueet.

  Vahvistimen jälkeen 100V kaiutinlinja tasoinen signaali viedään ARM-108 relematriisille. Tässä kortissa on yhteensä 8kpl kaiutinverkosto lähtöjä jotka on jaettu kahteen puoleen, eli sisääntulo 1 kattaa linjat 1-4 ja sisääntulo 2 linjat 5-8. Kummallekkin sisääntulolle on vielä omat ohjelma ja kuulutus sisääntulot joihin siis kytketään ohjelma ja kuulutusvahvistin. Jokaiseen kaiutinlinjaan saadaan siis valittua syötettäväksi signaali joko ohjelma tai kuulutusvahvistimelta kuulutusaluekonfiguraation mukaisesti. Tämä mahdollistaa siis sen että esim kaiutinlinjaan L1 kuuluttaessa taustamusiikki soi linjoissa L2-4. Tämän lisäksi kortti syöttää pakkosyöttöjännitteen jolla siis saadaan ohitettua kuulutusten ajaksi verkostossa olevat kanavavalitsimet (jos useampiohjelmainen) ja äänenvoimakkuus säädöt.

  ARM108 lähtöjä ohjataan myös ALC108 painiketauluilla eli jokaisen lähdön saa napista päälle ja pois. Kaiutinlähtöjen päälle/pois tila ei vaikuta kuulutuksiin vaan ne ohittavat aina ALC108 ohjauksen ja näin ollen ne vaikuttavat lähinnä siis ohjelman syöttöön.  Eli omassa käytössä kaikkiin neljään lähtöön normaalisti syötetään ohjelmavahvistimelta tulevaa signaalia. Jos valitse AAE-100 kuulutuskojeelta kuulutuksen alueelle 1, linjamatriisi 5 alkaa syöttämään kuulutus ääntä vahvistimelle AF-1 CH2. ARM108 kortti vaihtaa L1 syötön tulemaan ANN sisääntulosta eli siis kuulutusvahvistimelta. Myös kyseisen linja pakkosyöttöliittimeen syötetään 24v jännite jotta kuulutus kuuluu verkostossa olevien säätimien asennosta huolimatta.

  Tämän jälkeen ASG-880 soittaa kuulutuksen etumerkin (jos valittu käytettäväksi) jonka jälkeen kuulutuskojeen mikrofoni tulee käyttöön ja voin kuuluttaa. Tällä välin muissa kaiutinlinjoissa valittu ohjelma ääni on soinut keskeytyksettä. Kuulutusalueet voivat sisältää tietenkin myös useampia kaiutinlinjoja. Kuulutuksen päätyttyä ARM108 vaihtaa takaisin kaikki linjat ohjelma vahvistimelle.


  Kirjoittelen myöhemmin vielä toisen postauksen tuosta konffauksesta.
   
  Hyrava tykkää tästä.
 31. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noniin, nyt sitte vähän siitä konfiguroinnista. Forte keskusta siis konfiguroidaan Audico Forte configuration ohjelmalla ja nimenomaan konfiguroidaan, ohjelma siis käytännössä osaa noutaa konfiguroinnin keskukselta ja pukata sen sinne sisään eli mitään realiaikaista ohjausta tällä ei voi tehdä. Ainakin konffista noutaessa laitteen pitää olla stand by tilassa, muuten nouto epäonnistuu. Konffista lähetettäessä stand by on suositeltava sillä pari kertaa on käynyt niin että kun keskus on ollut päällä, konfiguroinnin lähetyksessä on käynyt joku ongelma vaikka mistään ohjelma ei ilmoittanut ja tämä on johtanut virheelliseen toimintaan. Kun konffis on siirretty keskukseen ACU-1 tekee resetin jonka kestää pari minuuttia. Tämän aikana siinä ei pala mikään valo joten ei tarvitse huolestua.

  Main.jpg

  Ohjelman eri välilehdet on piilotettu pienten painikkeiden taakse joiden vasemmalla puolella olevilla nuolella sisään ja ulos siirretään konffista suuntaan tai toiseen. Ensimmäiselle tähdellä merkitylle määritellään jotain perusparametrejä. Näyttää että kyiseistä kohtaa käytetään myös eri yksiköiden ohjelmaversioiden listaukseen, tosin käsin kirjoitettuna.


  ohjelmakanavat.jpg

  X kohtaan määritellään valvontayksiköt, mutta meidän tapauksessa niitä ei ole joten hypätään eteenpäni. S kohta joka on harmaana on selitteen mukaan ohjelmaläheet. Olisi kiva tietää mitä varten tuo on vai onko kyseessä ominaisuus jota ei ole kuitenkaan implementoitu mutta jolle on jätetty varaus. Sitä ei voi kuitenkaan valita joten siirrymme kohtaan P. Tähän ikkunaan määritellään ohjelmakanavien lukumäärä sekä ohjelman vahvistimien lukumäärä sekä niiden teho. Ohjelma osaisi jotenkin automaattisesti laskea onko järjestelmän teho riittävä jos ilmoittaa linjojen kuorman mutta ominaisuus lähinnä vitutti jatkuvalla ilmoittelullaan joten onneksi sen vai pois päältä. Olen itselleni laittanut siihen nyt kaksi vaikka todellisuudessahan niitä on se yksi. Ruksimalla vahvistimille kait saisi jonkinlaisen valvonnan päälle. Tässä kohtaa, kuten parissa myöhemmässäkään ei määritellä siis mihin vahvistimet on kytketty vain ainoastaan niiden määrä ja ominaisuudet

  kuulutusvaihvistimet.jpg

  Seuraavaksi määritellään kohdasta Q kuulutusvahvistimet. Olen taas laittanut kaksi, vaikka niitä on vain se yksi. Kuulutusvahvistimet voi nimetä haluamansa logiikan mukaisesti. Tässä siihen on käytetty vahvistimeen kytkettyä ARM108 kortin osoitetta. Kannattaa nimetä sen mukaan mikä on omasta mielestä selkeä sillä näillä nimillä pelataan myöhemmin kun valitaan ohjauksia.


  0dB.jpg

  Seuraavaksi kohtaan D määritellän käyttöön tulevien 0dB eli linjatasoisten audiolähtöjen määrä ja nimet. Taaskin tähän määritellään siis määrä ja nimet, ei vielä mihin ne on kytketty. D1-4 on varattu lähinnä muihin järjestelmiin kytkentöjä varten ja D5 ja D6 ovat siis kuulutusvahvistimille lähtevät audiolinjat. Ohjelmakanavia ei tarvitse merkata, sillä linjamatriisi syöttää ohjelmasignaalia oletuksena läpi ellei tätä ole jumpperoinnilla määritelty toisin.

  linjat.jpg
  Sitten kohdasta L määritellään kaiutinlinjat. HUOM! omassa ensimmäinen linja on L3 koska L1 ja L2 ovat keskuksessa olevan muuntajasäätimen takana ja etupaneelin kytkimissä L3 on siis ensimmäinen ARM108 ohjattu linja. Eli tähän määritellään keskukseen kytkettävien kaiutinlinjojen lukumäärä.
   
 32. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  matriisi1.jpg

  Nyt kun perustarpeet on määritetty siirrymme määrittämään matriiseja kohtaan M. Ensin kerrotaan matriisien lukumäärä. HUOM! matriisien osoitteet ovat kiinteät, eli ensimmäisen matriisin osoite on aina 1, toisen 2 jne. Osoite määritellään kortin dip kytkimellä. Määrän jälkeen matriisille määritellään sen tyyppi. HUOM 2!. ALM104 tapauksessa näyttää siltä että yhdellä osoitteella voidaan ohjata kahta matriisikorttia, eli jumpperilla voi säätää onko kyseessä esim osoitteen 1 kanavat 1-4 vai 5-8. Linjalähtöjen määrä ohjelmassa on aina kahdeksan.

  ALM104 kortille voidaan sen jälkeen vasemmanpuolen valikosta valita aikaisemmin määritellyistä vahvistimista ja linjalähdöistä nyt kuhunkin paikkaan kytketyt lähdöt. Eli kuten kuvan esimerkissä, olen määrittänyt että matriisi kolme jonka osoite on 3 on ALM 104 jonka ensimmäiseen lähtöön 3.1 on kytketty kuulutusvahvistin 3 ja toiseen kuulutusvahvistin 4. Kyseessä on siis samat aikaisemmin D kohdassa määritellyt nimet. Jos haluaisin vaikka lähtöön 4 kytkeä ohjelmansiirron, klikkaisin ensin D3 - ohj.siirto ja sitten nuolella siirtäisin oikeaan lähtöön.


  matriisi2.jpg
  ARM 108 kortin kanssa logiikka on sama, mutta nyt määrittelemme kytketyt ohjelma ja kuulutusvahvistimet ja sen jälkeen kortin lähtöihin määritellään kaiutinlinjat. Eli kuten kuvasta näke, Matriisin 6 lähtöön 6.1 on kytketty yleisten tilojen kaiutinlinja (ja tuo numerointi on hieman epäselvä koska se L1 alkuun tulee siitä että kyseessä on ensimmäinen määritelty linja ja L3 tulee siitä että se on fyysisesti keskuksen L3 ohjauksen takana)


  Kohtaan V määrittelisimme vakioviesti kortilla olevien viestien nimet, mutta kun siihen ei voi määritellä mitään muuta niin hypätään sen yli.


  kuulutusalueet.jpg

  Nyt pääsemmekin sitten määrittelemään kuulutusalueet. Eli Tähän määritellään kuulutusalueittan kuulutusten halutut kaiutinlinjat ja matriisilinjat. Tähän voidaan myös määritellä vakioviestikuulutuksia (mustattu alue), ja niiden toimintaperiaate on ihan sama. Kuulutusalue valitaan kuulutuslaitteesta joko numero tai funktionäppäimellä. Eli esim kuvassa on määritelty että kuulutusalue A1 on mikrofonikuulutus. Sen jälkeen on alta valittu, että kuulutus syötetään kaiutinlinjaan L3 sekä 0dB linjoihin D5 ja D6 (eli niihin jotka menevät kuulutusvahvistimille.) Jos haluttaisiin, että kuulutus menisi myös vaikka ohjelmansiirtoon, valittaisiin se tästä. #nimen alussa tarkoittaa ettei kyseinen alue ole käytössä ja kone myös ilmoittaa tämän jos koittaa valita.


  Jatkan tätä myöhemmin, nyt pitää taas mennä
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2019
 33. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuulutukset.jpg

  Seuraavaksi voimme määritellä sitten kuulutuskojeet, Jokaiselle kojeelle annetaan kojeen pohjassa olevilla dip kytkimillä yksilöllinen osoite. Asetukset välilehdeltä saadaan määriteltyä prioriteetti jolloin korkeamman prioriteetin kone voi ohittaa matalamman. Lisäksi voidaan määritellä yksillöllinen etumerkki. Kuulutuskojeissa on myös virtakytkin jolla järjestelmä saadaan käynnistettyä ja sammutettua ja sen toiminnan voi sallia tai kieltää koje kohtaisesti asetuksista.

  Funktio.jpg

  AAE-100 kuulutuskojeissa on 8kpl funktionäppäimiä joihin voidaan ohjelmoida yksinkertaisia funktioita, Joko tietty aluekuulutus, tietty vakioviesti tai keskuksen releohjaus joko tilaa vaihtavasti tai pulssina. Muutenhan kuulutusalueen valinta tapahtuu numeronäppäimillä. Myös useamman alueen valinta kerralla on kojeessa mahdollista.


  ohjaus.jpg

  H eli ohjaustulot kohdasta saadaan määriteltyä samanlaisia funktioita, mutta liipaistuna ACU-1 yksikön kosketinsisääntulosta joita on 16kpl. Valikoima on hieman laajempi, sillä tarjolla on myös järjestelmän resetointi, kaukokäynnistys sekä jatkuva vakioviesti (esim hälytysääni). käytännössä nämä funktiot ovat todella alkeellisia ja yksinkertaisia.

  Omassa järjestelmässä oli oletuksena impedanssimittaus joka käytännössä mykisti kaikki ohjelmakanavat ja kytki kaikki kuulutusalueet päälle. Sen tehtävä on todennäköisesti ollut tarkistaa kaiutinverkoston kunto mittaamalla impedanssin mutta miten se käytännössä on toiminut niin se ei ole selvinnyt minulle.

  Loput valikot eivät ainakaan omassa käytössä ole oleellisia, ne ovat: Hälytyskojee (K), Paloalueet (B) sekä näyttöviestit (T).
  Eli lopuksi summa summarum, Ensin määritellään:
  -Vahvistimet ja lähdöt, lukumäärä, nimi ja tyyppi (niin 0dB kuin kaiutin)
  -Matriisien lähdöt
  -kuulutus alueet
  -Kuulutuskojeet
  -ohjaukset  Tuo Audicon softa on todella alkeellinen (mutta tosin aika iäkäskin) mutta kun sen toimintaperiaatteen ymmärtää niin kyllä tuo ihan looginen on, sekava, mutta looginen.


  Pari asiaa on itselle tästä jäänyt vielä mitkä pitää jotenkin selvittää:

  - Miten ASG880 eli vakioviestikortille saadaan tallennettua viestejä. Sellainen hajanainen tieto on että kortille pitää wav -muodossa jotenkin siirtää tiedostot, mutta millä softalla (tälläkö?), mihin porttiin ja milllä kaapelilla?

  - AXM120 eli ohjelmavalitsin, onko se etäohjattavissa jotenkin? sen perseessä on 8P8C liitin joka on yleensä ollut Audicon dataväylä.

  - Mitä tuolla Forte konfiguraattorin "määrittele ohjelmalähteet" valikolla tehdään, miksi se on harmaana?


  Olisin erittäin kiitollinen jos @Zyrppa voisi vilkaista löytyykö hänen työpaikaltaan ASG880 dokumenttia jossa olisi mainittu kortin sarjaportin ("RJ" liittimellisen) pinout ja mikä liitäntä se on levyllä (ne on kaikki numeroitu Xjotain) samoin kuin löytyykö AXM120 eli ohjelmavalitsin kortista dataväylää tai sarjaporttia. Tai ylipäätään mitä kortin 8P8C ja 6P6C liittimet ovat.
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2019
 34. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  IMG_20190807_063244.jpg
  Meillä ei ton ihmeellisempi viritys ole, tuohon on liitetty etäkuulutuskoje, jossa mikki push-to-talk napilla ja lisäksi siinä on nappi millä saa etänä sammutettua tuon ylimmän radio-moduulin.

  Yritän muistaa loppuviikosta katsella sitä dokumenttia.
   
 35. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä olisi tavattoman ystävällistä.


  Onkohan teillä joku toinen viestikorttimalli. Erikoinen toteutus että viestiryhmille on erilliset sarjaportit, tosin niinhän tuossa omassakin oli kaksi sarjaväylää todennäköisesti kun sitä yhtä liitintä ihmettelin. Mikähän logiikka tuossa lienee? Jos tietäisi vain oikean pinoutin ja kortin liittimen niin voisi koittaa vastaako se mitään vaikka tuolle forte configuraattorille vai onko sille joku oma mystistäkin mystisempi (ja vaikeasti saatavampi) ohjelma.

  Katkeaako tuolla radiomodulin sammuttamisella sähköt modulista, eli pimeneekö näyttö vai sammuuko tuo ohjelmavalitsimen radiovalo?
   
 36. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tuossa ylimmällä rivillä missä on radiomoduuli vasemmalla, niin tuolla oikealla piilossa on vielä virtanappi millä sammuu koko tuo ylin rivi. Se etäsammutusnappi tekee saman asian.

  Automaattiviestit ei ole enää nykyään käytössä, mutta johonkin noista laitteista ne on vielä tallennettuina. Napit ei vain ole enää kytketty.

  Tuo kaikista alin on ilmeisesti virtalähde, koska sillä saa koko tornin pimeäksi.
   
 37. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuossa näyttäisi olevan myös IdAl -merkkinen viestiyksikkö. Siellä on sisällä muistaakseni 40GB kiintolevy jonne saa siirrettyä sarjaportin kautta mp3-fileitä joita voi soittaa joko taustamusiikkityylisesti tai erillisinä viesteinä joko naamataulun painikkeilla, kärkituloja liipaisemalla tai sarjaportista ohjaamalla. Voi olla että tuossa mallissa oli jo USB-liitäntäkin.

  Mielenkiintoinen kokoonpano muutenkin, muistelisin että Audico ei käyttänyt Jedia:n vahvistimia eikä tuo IdAlikaan tainnut heidän edustuksissaan olla. Vaikuttaisi että tuota keskusta olisi muutaman kerran muutettu aikojen saatossa. Tosin, kyllä meidänkin firmassa ostetaan jotain palikoita kilpailijalta jos omista edustuksista ei löydy sopivaa.
   
 38. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Juu varmasti on muutettu ajan kanssa. Jossain vaiheessa tuossa oli joku Firstviewin masiina kiinni 3G-mokkulan kanssa ja sitä kautta soitettiin musiikit ja mainokset. Saattaa olla vieläkin takana kiinni, mutta ei enää käytössä koska tekijänoikeusvapaa musiikki on melko shaissea:p
   
 39. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Muutaman kuvan kerkesin napata kaavioista

  IMG_20190809_204245.jpg IMG_20190809_204254.jpg IMG_20190809_204257.jpg IMG_20190809_204302.jpg
   
 40. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ja muutama lisää. -96 vuodelta näytti olevan käyttöohjeet ja kaavio:lol:

  IMG_20190809_204309.jpg IMG_20190809_204313.jpg IMG_20190809_204315.jpg IMG_20190809_204320.jpg
   
 41. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No noiden kuvien perusteella ainakin saa varsin pitkälti setvittyä viestiyksikön sielunelämää, tuosta saa liittimien pinoutteja jne.
   
 42. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 43. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kötöstelin tuohon ASG kortin liittimeen sopivan kaapelin tuon kuvan mukaisesti mutta ei, Forto configuratorille se ei vastaa eikä myöskään terminaalille ellei siinä tarvi käyttää jotain erityistä porttimääritystä nopeuden lisäksi (kokeiltu 9600 ja 115200) Eli voisi luulla että tuon kortin konffimiseen on ollut taas joku oma softansa. Kylläpäs osaa olla hankala.

  Ideoita otetaan mielellään vastaan jos kellään on.
   
 44. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oletko kokeillut sekä suoralla että ristiinkytketyllä kaapelilla? Noista kun ei aina tiedä kummalle on tarkoitettu. Toinen kikka on yhdistää sarjaportin pinnit 7 ja 8 eli RTS/CTS ja laittaa terminaaliohjelmaan Xon/Xoff -kättely. Sarjaportin asetuksista voisi kyllä veikata melko varmaksi 8N1, nopeus näyttikin olevan valittavissa kortin dipillä. Tosin, jos väärällä nopeudella yrittää yhdistää niin yleensä edes jotain roskaa tulee terminaaliin.

  Voi tietty olla että tuossa on joku custom-sarjaporttiviritelmä jossa saatetaan käyttää kättelylinjojakin datan siirtoon lisänopeuden saavuttamiseksi ja sellaisen arpominen meneekin sitten jo haastavaksi.
   
 45. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja näinhän se just oli, eli TX RX (D9 pinnit 2 ja 3) ristiin. Tekaisen tuosta kaapelista vielä kunnon pinoutin kun kerkeän niin ei tarvi muiden jotka kyseisen kortin kanssa taaplaa hakata päätä seinään kuten minä olen tehnyt tämän kanssa.


  asg.jpg

  Nyt pitää vain vähän katsoa miten tämä toimii, se on tiedossa että viesti pitää olla wav muodossa.  EDIT: tuo kortti reagoi huonosti ohjausyrityksiin. tuossa DIP asetuksissa kun on mainittu tuo "RTS/CTS kattely" niin onkohan mulla vielä ristissä väärin nuokin pinnit.
   
  Viimeksi muokattu: 18.08.2019
  Rensu tykkää tästä.
 46. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuten muissakin Audicon tapauksissa niin myöskään tässä ei tämä logiikka aukene.

  Kaikki virheelliset komennot oksentavat tämän saman kuvassa näkyvän listan komennoista. Mitään erillistä apua tai yleisesti consoleissa käytössä olevaa toimintatapaa "komento ?" --> kyseisen komennon mehdolliset attribuutit ei tietenkään Audicomaisesti ole tehty.

  V antaa versionumeron, numeroilla 1-9 voi soittaa niissä paikoissa olevat viestit. Tätä isommat viestinumeron näyttää olevan Hexana, esim viesti 11 on 0b ja 10 on 0a. Terminaalille tulee tieto kun viesti triggeröidään:

  Soitan viesti no. 02 00562C 00C4F8

  Soitan viesti no. 0A 184A27 1E2634

  = Etumerkki 02 ja itse viesti nro. 10

  DIP S1 toiminnan näyttö ei näytä toimivan oikein, sillä esim baudinopeuden muutos näyttää tässä valikossa aina samalta kytkimen asennosta riippumatta, tosin portin nopeus kyllä oikeasti muuttuu.

  Komennot myös suoritetaan suoraan eli kun kirjoitat 1 niin se alkaa toistaa viestiä 1. Enteriä ei tarvitse erikseen painaa.

  Nyt pitäisi keksiä miten tällä pitäisi paukuttaa komentoja. Esim Hexa numeroisia viestejä en ole keksinyt miten niitä voi soittaa, jos koittaa kirjoittaa 0b niin se vain paukuttaa takaisin tuota valikkoa

  samoin tuota Feh komentoa ei voi kirjoittaa käsin sillä oletettavasti paske toteaa ettei komenta F ole olemassa kun sen painaa (vrt kun muutkin komennot suoritetaan suoraan)

  Onkohan tässä käytössä joku antiikkinen terminaalin toimintatapa vai mikähän tässä mättää. Tietenkin jostain pitäisi selvittää millä komennoilla tuo tiedoston siirto tapahtuu kun ylläpylläri tuo help on niin surkea.
   
 47. ississ

  ississ

  Viestejä:
  538
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Jos se on tehty oikein antiikkisesti niin komento on yksi ascii merkki (ja komentoja se max ~255 kpl). Silloin Feh voisi olla 0xFE eli pitäisi lähettää merkki 254 eikä näppikseltä f + e.
  Se varmaan haluaa sisällön suoraan perään tai välilyönnin jälkeen.

  Samaan tyyliin koska toimii ilman enteriä/muuta koko komento ja sen parametrit pitää lähettää pötkössä ja vielä yleensä tietyn ajan sisällä.

  Aika monet pystyy suorittamaan kirjoittamalla komento ensin editoriin joka hyväksyy tarvittavat merkit 1 byten asciina ja sen jälkeen copy-paste terminaaliin.

  Jotakin vanhaa vimpainta varten piti joskus kirjoittaa pieni softanpätkä joka tulostaa ruudulle vastaukset ja jolla voi suoran kirjoituksen sijaan lähettää sopivia merkkejä tai jonoja.

  Muistaakseni puttyllä voi lähettää ascii- koodeja mutta vain 1 kerrallaan eli ei ehkä kuitenkaan toimi noille uploadeille.
   
 48. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 600
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo alkaa vaikuttaa mahdolliselta vaihtoehdolta sillä nopealla googlauksella wav tiedosto on mahdollista muuntaa ascii koodiksi. Jos tuo on kerta näin, niin täytyy kyllä todeta että mitenkään kätevä, helppo tai järkevä ei tämän kortin hallintalogiikka ole. Liekköhän tätä ihan oikeasti näin kepitetty vai voisiko lie olla ollut joku valmistajan oma ohjelma hallintaan.

  Ascii ketjujen lähetykseen ilmeisesti Realterm on toimiva softa. Pitää vielä jostain kaivaa miten wav muutetaan ascii koodiksi. Tuntuu vain näin hirveän epävarmalta räpellykseltä tämä.
   
 49. ississ

  ississ

  Viestejä:
  538
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Eihän sitä varmaan kuulu muuttaa vaan lukea tiedosto byte kerrallaan ja lähettää sellaisenaan.
  Terminaalin/softan pitää vaan käsitellä dataa byteinä eikä merkkeinä jolloin esim se FE lähetetään byte arvona 254 riippumatta siitä mikä merkki se ehkä on jossain koodistossa.

  Tässä pitää erottaa ascii/byte käsittely mutta on ehkä helpoin puhua ascii- koodeista jotka on yhden byten numeroita, siis oikeasti vain 8 peräkkäistä bittiä.

  Ongelma voi olla se miten kerrotaan että data loppuu. Ehkä timeout tai pahassa tapauksessa pitää lähettää joku lopputunniste...
   
 50. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  428
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo viestin lähetys saattaa totella jotain modeemiaikoina käytettyä tiedonsiirtotapaa, kuten Xmodem, Ymodem, Kermit tms. Tai voi tetty olla että tuolle on ollut joku mystinen softa joka on sitten hoitanut nuo tiedostonsiirrot sun muut.

  Toisaalta kun katsoin ASCII-taulukosta tuon hex FE -markin niin tuli sellainen etiäinen että jossain muussakin yhteydessä olen nähnyt saman merkin käynnistävän tiedonsiirron eli ississ:in veikkaus sattaisi osua oikeaan.

  Noita yksittäisiä merkkejä saa mahdollisesti lähetettyä ihan vaan Alt vai oliko AltGr pohjassa numeronäppikseltä painelemalla 254 tai 0254. Saattaa toki riippua käyttiksestä ja käyttisversiostakin. Ainakin jossain windows-versiossa toimii noin.