Hackintosh värkkäämisen ja linux distrohyppelyn takia muutin kaikki talouden vanhat sata liitäntäiset serrikoneet käyttämään ulkoisia e-sata dockeja, nykyisin Freecom Quatroja, ja näissä sitten törröttävät 250 gigaiset sata -levyt. Käytän nykyisin noita sata -levyjä kuin ulkoisia usb tikkuja konsanaan. Sata -levyjä on tullut osteltua black friday tarjouksista parilla kolmella kympillä / kappale. Eli kyllä, jokainen kone boottaa tällä hetkellä ns. "ulkoiselta levyltä", joka on johdotettu sisäiseen sata porttiin. Uskon, että kun joskus saan nämä koneet päivitettyä, aion jatkaa vastaavalla tavalla, tosin tietenkin jollain muulla uudemmalla liitännällä.
Freecom Quatroja ennen oli toisenmerkkiset telakat käytössä, mutta yksi kerrallaan ne kaikki muutaman vuoden käytön jälkeen vikaantuivat, ja sitä ennen oli käytössä sisäisiä luukulla varustettuja kovalevy kasetti viritelmiä. Muinaisena Applen käyttäjänä opin jo muinoin ketjuttelemaan scsi laitteita ja pääteterminoimaan ne irrallisilla vastuspalikoilla sieltä ketjun lopusta.
Sisäisten kasetti viritysten kompastuskivenä on yleensä se pieni ja huutava tuuletin. Docki on äänetön, ja levy on nopea vaihtaa. Laadukas e-sata docki ei edes ssd -levyä hidasta, ja se on muutenkin täysin läpinäkyvä vaikkapa levyn firmwaren peukalointia silmällä pitäen.
Vaikeaa on enää edes kuvitella, että sitä laittaisi boottikovalevyn koskaan koneen sisälle, kun sen on edes kerran saanut ulkoistettua kopan ulkopuolelle. Ulkoinen docki on vähän rujon näköinen, lisää johto hässäkkää, kerää päälleen pölyä, tarvitsee ulkoisen virtalähteen, mutta siitä on aivan pahuksen kätevää vaihtaa se levy distrohyppelyn takia toiseen. Hackintoshin päivittäminen taas on aina jonkinmoinen riski.
T -.-
Tietokoneiden SSD, 2,5"", 3,5" kovalevyt. Ulkoiset kovalevyt, kovalevykotelot ja muut kovalevytarvikkeet
www.kauppasatama.fi
(ei ole mitään kytköstä noihin, mutta tuolta saa ihan hyvän kuvan tarjonnasta)