Käytättekö konetta ulkoiselta levyltä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jhalmu
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
762
Aika kivasti tuntuu toimivan Windows kun käytän sitä ulkoiselta M.2 levyltä USB-C:n kautta. Yleensä käytän linuxia mutta mulla on Win10 toGo -asennus ja testasin äsken pelatakin ja kaikki sujui hyvin. Yleensä oon kuullut että linuxia käytettäisi näin. Minkälaisia kokemuksia muilla? Ajattelin vielä, että jos vähän tuunailis eli keventelis windowsia vielä, vaan liekö hyötyä. Tokihan muu toimiminen riippuu myös itse koneesta. Ainakin saa kaikki näyttiksen tehot pelaamiseen verraten vaikka linuxissa winen kautta.
 
Ei kai sillä sen ihmeempää väliä ole onko ulkoinen vai sisäinen block device mistä konetta pyörittää. Ratkaisuja on monia ja ne toimivat. Vaikka olis sd-kortti, moni pyörittää konetta siltäkin. Joustavasti tulee erillaisten tallennusmedioiden kanssa toimittua ja tilanteen mukaan. Mutta se on aina hyvä optio, että on muitakin koneita ja bootti-opioita olemassa kuin se yksi. Että jos menee jotain käteen, eikä ole recovery-tooleja valmiina, niin ainakin pääsee ne rakentamaan.

Jotkut ulkoiselle medialle tarkoitetut distrot tosin vaatii vähän tunkkaamista jos ne haluaa asentaa suoraan koneen omalle levylle. Mutta kyllä sekin onnistuu, kun tietää mitä tekee. Joskin tuo voi vaikeuttaa järjestelmän päivittämistä, jos MBR kirjoitetaan yli. Joskin kun on tarkkana, niin MBR / GPT:n ylikirjoituksen jälkeen voi kyllä palauttaa vanhat osiot vaan samoihin sektorinumeroihin ja ne toimii.
 
Joo aika kätevästi sai Ruduksella tehtyä win2go asennuksen. Tuo on tietenkin mielessä, että jos pistäisi tuon m.2-levyn joskus enemmänkin kiinni kiinteämpään rautaan kun pelihommissa sitä kuitenkin tulee käytettyä.
Taisin vaan onnista käräyttämään Usb-c:n jotenkin joten, nyt menee usb 3.1 kautta. Ihan hyvin toimii. Taitaa kuitenkin olla nopeampi kuin m.2-sata usb-c:n kautta (eli nyt on m.2 nvme usb 3.1:n kautta).
 
Hackintosh värkkäämisen ja linux distrohyppelyn takia muutin kaikki talouden vanhat sata liitäntäiset serrikoneet käyttämään ulkoisia e-sata dockeja, nykyisin Freecom Quatroja, ja näissä sitten törröttävät 250 gigaiset sata -levyt. Käytän nykyisin noita sata -levyjä kuin ulkoisia usb tikkuja konsanaan. Sata -levyjä on tullut osteltua black friday tarjouksista parilla kolmella kympillä / kappale. Eli kyllä, jokainen kone boottaa tällä hetkellä ns. "ulkoiselta levyltä", joka on johdotettu sisäiseen sata porttiin. Uskon, että kun joskus saan nämä koneet päivitettyä, aion jatkaa vastaavalla tavalla, tosin tietenkin jollain muulla uudemmalla liitännällä.

Freecom Quatroja ennen oli toisenmerkkiset telakat käytössä, mutta yksi kerrallaan ne kaikki muutaman vuoden käytön jälkeen vikaantuivat, ja sitä ennen oli käytössä sisäisiä luukulla varustettuja kovalevy kasetti viritelmiä. Muinaisena Applen käyttäjänä opin jo muinoin ketjuttelemaan scsi laitteita ja pääteterminoimaan ne irrallisilla vastuspalikoilla sieltä ketjun lopusta.

Sisäisten kasetti viritysten kompastuskivenä on yleensä se pieni ja huutava tuuletin. Docki on äänetön, ja levy on nopea vaihtaa. Laadukas e-sata docki ei edes ssd -levyä hidasta, ja se on muutenkin täysin läpinäkyvä vaikkapa levyn firmwaren peukalointia silmällä pitäen.

Vaikeaa on enää edes kuvitella, että sitä laittaisi boottikovalevyn koskaan koneen sisälle, kun sen on edes kerran saanut ulkoistettua kopan ulkopuolelle. Ulkoinen docki on vähän rujon näköinen, lisää johto hässäkkää, kerää päälleen pölyä, tarvitsee ulkoisen virtalähteen, mutta siitä on aivan pahuksen kätevää vaihtaa se levy distrohyppelyn takia toiseen. Hackintoshin päivittäminen taas on aina jonkinmoinen riski.

T -.-


(ei ole mitään kytköstä noihin, mutta tuolta saa ihan hyvän kuvan tarjonnasta)
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 487
Viestejä
4 537 177
Jäsenet
74 815
Uusin jäsen
Jaroja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom