Katsaus Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden uusiin ylikellotusominaisuuksiin (Alder Lake)

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 589


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel Innovation -tapahtumassa tänään lanseeratut Alder Lake -koodinimelliset prosessorit tottelevat markkinoilla 12. sukupolven Core -prosessoreiden nimeä. Uuden alustan, muistien ja prosessoriarkkitehtuurin myötä myös ylikellotusrintamalla on tällä kertaa poikkeuksellisen paljon uutta.



Ylikellotuksen kannalta yksi merkittävimmistä seikoista on lämmön tehokas poistuminen itse prosessorilta. Intel on optimoinut tätä uusissa prosessoreissaan madaltamalla itse piisirua entisestään ja tällä kertaa laihdutuskuurille on joutunut myös piisirun lämmönlevittäjään yhdistävä juotos (Thin STIM, Thin Solder Thermal Interface Material). Lämmönlevittäjä on sen sijaan aiempaa paksumpaa materiaalia. Yhtiö ei kuitenkaan anna mitään konkreettisia lukuja muutoksen vaikutuksista. 12. sukupolven prosessoreiden kohdalla myös koko paketin korkeus prosessorikantoineen on muuttunut aiempaa matalammaksi, mikä vaikuttaa coolereiden kiinnitykseen uusien kiinnitysruuvien paikkojen ohella.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="68298,68300"]

12. sukupolven Core -alusta mahdollistaa sekä P- että E-ydinten ylikellotuksen erikseen, mistä oli ilmoilla pientä epävarmuutta, sillä ensimmäisissä ylikellotusvuodoissa oli koskettu vain P-ydinten kellotaajuuksiin. Lisäksi uutta on tuki DDR5-muistien ylikellotukselle, uusi Dynamic Memory Boost -ominaisuus, XMP 3.0 -profiilit DDR5-muisteille sekä synteettinen prosessorin sisäisen BCLK-kellotaajuuden kellotusoptiot.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="68301,68302"]

Uusista prosessoreista löytyy ylikellotuksen saralla erikseen säädettäviksi P-ydinten kerroin, E-ydinten kerroin, kehäväylän ja välimuistien kellotaajuus, GPU:n kellotaajuus, muistien kellotaajuus ja Base Clockin BCLK:n kellotaajuus. Lisäksi käyttäjä voi säätää AVX Offset -kellotaajuuksia ja kytkeä AVX:n kokonaan pois, hallita Hyper-threading-SMT-teknologiaa erikseen joka P-ytimen osalta, säätää muistien kellotaajuutta lennosta, muuttaa ydinten kertoimia ydinkohtaisesti sekä tietenkin säätää jännitteitä. Kehittyneemmille ylikellottajille on lisäksi tarjolla Prosessorin PLL:ään liittyviä ohituskytkimiä, BCLK:sta tietoinen adaptiivinen jännite, PCI Express- ja DMI-väylien ylikellotusoptiot, ydinten kytkeminen päälle tai pois yksitellen sekä TjMax-arvon Offset-asetukset.

[gallery link="file" columns="2" ids="68303,68304"]

Intel Extreme Tuning Utility on lisäksi päivittynyt 12. sukupolven prosessoreiden myötä uuteen 7.5-versioon, joka tuo mukanaan luonnollisesti tuen Alder Lakeille. XTU:n Intel Speed Optimizer eli ISO tarjoaa yhden klikkauksen ylikellotusmahdollisuudet automatisoidusti, joskin tässä vaiheessa tuettuina ovat vain Core i9-12900K ja i9-12900KF. Muut Alder Lake -prosessorit saavat ISO-tuen tulevassa 7.6-versiossa.

[gallery link="file" ids="68305,68306,68307"]

Muistien puolella uutta on tietenkin tuki DDR4-muistien ohella uusille DDR5-muisteille. Sen myötä Intel on päivittänyt muistien Extreme Memory Profile- eli XMP-määritykset 3.0-versioon, mikä tuo mukanaan paitsi DDR5-tuen, myös yleisiä käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia sekä mahdollisuuden säädellä nyt muisteihin itseensä siirrettyä jännitteenhallintaa. XMP 3.0:n myötä muistivalmistajan omien profiilien määrä on kasvatettu kolmeen, jonka lisäksi tuettuina on kaksi uudelleenkirjoitettavaa muistiasetusta käyttäjien säädettäviksi. Muistiprofiileille voi antaa nyt myös omat, kuvaavat nimet (max 16 merkkiä). Uusi Dynamic Memory Boost Technology puolestaan vaihtaa lennosta JEDEC-standardin mukaisten asetusten ja XMP-asetusten välillä tehonkulutuksen optimoimiseksi. Ominaisuus toimii sekä DDR4- että DDR5-muisteilla.

Lähde: Intel

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
11.03.2017
Viestejä
295
Siinä sitä onkin säätämistä hetkeksi aikaa, jos haluaa kellottaa kummatkin P- ja E-coret tapiin + IMC:n kellotus, optimi VCC IO & SA -jännitteet ja tietty Vcore. Ehkä vielä kehäväylästä ja muistiasetuksista loput löysät pois. Paras hankkia custom loop ja karkeat säädöt vain sisään.
 
Liittynyt
13.02.2021
Viestejä
583
Siinä sitä onkin säätämistä hetkeksi aikaa, jos haluaa kellottaa kummatkin P- ja E-coret tapiin
Tältä kantilta katsoen mietin itsekin, että jokohan jää kellottelut väliin itseltä tästä arkkitehtuurista eteenpäin. Mielenkiinnolla odotan millaisia kellotustuloksia näistä saadaan ulosmitattua, maksaako vaivaa ja ennenkaikkea millä energiahyötysuhteella ytimet tappiin saa.

Jos saa jotain tässä vaiheessa veikata, niin monikin harrastaja jättää kellottelun väliin.
 
Liittynyt
11.02.2019
Viestejä
1 782
Onhan siellä nuo one-click kellotukset niille joita ei kiinnosta harrastaa asiaa.

Toisaalta en näe että siinä mitään menettääkään jos ei kellota, onpahan hiljaisempi ja viileämpi systeemi. Ylikellotukset tahtoo monesti olla enemmän mielikuvajuttuja kuin ihan konkreettisia "tänään olin paljon tehokkaampi asiassa X koska prosessori oli 10% nopeampi" hyötyjä.
 
Liittynyt
11.03.2017
Viestejä
295
Nuo one clickit tuppaavat nostamaan jännitteitä tyypillisesti turhan korkeille useimissa tapauksista, ellei sitten ole sitä lussuinta yksilöä osunut kohdille, joka vaattii sitten enemmän piiskaa. Aiemman generaation IMC:t ovat kuulemma olleet herkkiä korkeille jännitteille, joten ei viitsisi grillata suotta. Leviämisen jälkeen toiseksi ikävin tilanne on se, että stabiilius alkaa kärsimään ajan saatossa ja sitten saa taas aloittaa sen säätämisen.

Ehkä sellainen konservatiivinen kellottelu on paikallaan, joka tuo järkeviä tuloksia kohtuullisella tai pienellä vaivalla. Toki osaavissa hyppyissä tekee vaikka mitä, mutta on ihan OK, vaikka ei kellottaisikaan. Käytännön hyödyt jäävät varsin pieniksi, pl. jotkin alivoltitusskenaariot.
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 210
Onhan siellä nuo one-click kellotukset niille joita ei kiinnosta harrastaa asiaa.

Toisaalta en näe että siinä mitään menettääkään jos ei kellota, onpahan hiljaisempi ja viileämpi systeemi. Ylikellotukset tahtoo monesti olla enemmän mielikuvajuttuja kuin ihan konkreettisia "tänään olin paljon tehokkaampi asiassa X koska prosessori oli 10% nopeampi" hyötyjä.
"Kellotuksella" voi usein saavuttaa jopa alhaisemmat lämpötilat, sillä jänniteet on usein tarpeettoman korkeat jo vakiona.
 
Liittynyt
08.11.2020
Viestejä
1 463
Taitaa kyllä jäädä itselläni tämä 12gen välistä kokonaan, XII Apex + i9 10900K + G.Skill Royal CL17 4400mhz (32gb) mennään. Siinä kellotus vielä jollain tavalla "helppoa" ...
Mielenkiintoista kyllä nähdä minkälaisia tuloksia ne tulee saamaan tällä uudella sukupolvella, peleissä en tiedä miten iso ero tulee olemaan mutta luulenpa että aika pieni. Hyötyohjelmat onkin sitten asia erikseen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 320
Viestejä
4 194 226
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom