Katsauksessa mekaaniset näppäimistöt - kevät 2017

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 19.05.2017.

Arvostele artikkeli

 1. 5 - Erinomainen

  22 ääntä
  43,1%
 2. 4 - Hyvä

  27 ääntä
  52,9%
 3. 3 - Keskinkertainen

  1 ääntä
  2,0%
 4. 2 - Heikko

  1 ääntä
  2,0%
 5. 1 - Täydellinen alisuoritus

  0 ääntä
  0,0%
 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]

  Mekaanisilla näppäinkytkimillä varustettujen näppäimistöjen buumi alkoi harrastajien ja pelaajien keskuudessa kuluvan vuosikymmenen alussa ja ei ainakaan toistaiseksi osoita laantumisen merkkejä. Tämä ei ole ihme, sillä mekaanisten näppäimistöjen vahvuutena ovat mm. tarkkuus, tuntuma, täsmällisyys ja nopeus tavallisiin kumikupunäppäimistöihin verrattuna. Myös laitevalmistajat ovat huomanneet kysynnän kasvun ja tarjontaa löytyykin nykypäivänä todella runsaasti.

  io-techin historian ensimmäiseen mekaanisten näppäimistöjen vertailuun valitsimme testattavaksi tuoreimpia malleja yhdeksältä eri valmistajalta. Tarkoituksena ei ollut ensisijaisesti vertailla näppäimistöjä toisiaan vastaan, vaan ennemminkin tutustua markkinoiden tarjontaan sekä mahdollisimman erilaisiin näppäimistötoteutuksiin.

  Vertailuun valikoitui mukaan mallit Asukselta, Blackstormilta, Corsairilta, Creative SoundBlasterX:ltä, Kingston HyperX:ltä, Logitechilta, Misteliltä, Roccatilta ja Tesorolta. Vertailujoukon hintahaarukka asettui lopulta noin 120-200 euron välimaastoon, eli markkinoiden edullisimpia malleja ei tällä kertaa sattunut mukaan. Tutustumme kuitenkin io-techissä myöhemmin myös edullisemman pään vaihtoehtoihin mekaanisten näppäimistöjen tarjonnasta.

  Tutustumme tässä vertailutestissä jokaisen näppäimistön fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kytkintyyppiin, näppäintuntumaan sekä ohjelmistoon käytännön käyttökokemuksien pohjalta. Jokaista testinäppäimistöä on käytetty jokapäiväisessä työkäytössä noin viikon ajan.

  Lue artikkeli: Katsauksessa mekaaniset näppäimistöt – kevät 2017
   
  sbasil tykkää tästä.
 2. Rantakemisti

  Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 623
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä on niin kattava ja laaja artikkeli, että tähän voisi lisätä sen kelluvan navin. :tup:
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 3. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 810
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Massiivinen artikkeli, mutta eipähän ainakaan jätä ketään kylmäksi. :D Pientä viilaamista toki nuo sivut vaatii, kuvat vievät suurimman osan sivun koosta, joten joutuu skrollailee aikas paljon pienten tekstinpätkien takia. Ja kuvat eivät avaudu sivun päälle ponnaduksella, vaan latautuvat uuteen sivuun, jonka jälkeen joudut painamaan takaisin-nappia päästäksesi takaisin artikkeliin. Kuvat voisi ehkä myös olla hitusen pienempinä thumbnaileina, ni säästäis siinäkin sitä sivun pituutta ja skrollausta. Toki, hyvä että on reilusti kuvia. :tup:
  Itse artikkelin asia oli mieluisaa. Vältitte ottamasta testiin niitä ''Transformers''-henkisiä näppiksiä, mitä Gigantissakin oikein tulvii ku siellä käy. Nää on tämmöisiä suht pelkistetyn näköisiä, suoraan asiaan-tyylisiä näppiksiä. Corsair erityisesti on semmoinen, joka käy vähän maturempaan makuun. Nykyään kun tuntuu olevan hirveän vähän mitään kohtuuhintaisia, perinteisen näköisiä näppiksiä, jotka on kuiteskin laadukkaita ja sisältää lisänäppäimiä. Ehkä asiaan tosin tulee joskus muutos, jos jaksais alkaa vähän piirtelee ja suunnittelemaan, on päässä vähän ideoita ollu alumiinisesta näppäimistöstä alumiininapeilla. Patenttia vetämään sitte joskus. :kahvi:
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 4. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 602
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Yhdeksästä näppäiomistöstä 6 ovat käytännössä toistensa kopioita = perusnäppäimistö ilman kunnollisia pikanäppäimiä. Kahdesta löytyi edes jonkinlainen valikoima pikanäppäimiä ja yhden pystyi jakamaan kahtia. Mikäli otanta heijastaa nykyistä tarjontaa laajemmin, innovaatiot vaikuttavat olevan vähissä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 5. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuuntelen mieluusti palautetta ja kehitysehdotuksia tähän ja tuleviin näppisjuttuihin liittyen. Tämä vertailu oli niin massiivinen, että kaikkia mahdollisia juttuja (esim. videota valaistusefekteistä tai näppäinten äänestä) ei ollut ajan rajoissa mahdollista tehdä, mutta sellaisia nähdään mahdollisesti tulevissa hieman vähemmän laitteita sisältävissä näppistesteissä.
  Sisällysluettelo on tulossa aivan tuota pikaa. Lisään vielä myös loppuun jonkinlaisen parin kappaleen yhteenvedon.

  Kiitos palautteesta. Kuvathan toki ovat nettijulkaisujen suola ja kertovat monesti enemmän kuin tuhat sanaa, joten niitä pyrimme paljon jutuissamme käyttämään. Se olisi tosiaan hyvä, jos nuo kuvat avautuisivat kelluvina tuohon sivun päälle galleriakuvien tapaan, mutta julkaisujärjestelmä ei jostain syystä tarjoa tällä hetkellä sellaista mahdollisuutta.

  Testinäppisten valinnassa ei sinänsä pyritty jättämään erityisesti pois minkään tietyn tyypin tuotteita, vaan valitsimme yksinkertaisesti mielenkiintoisia ja uusia malleja eri valmistajilta. Pyrimme saamaan mukaan myös erikoisempia juttuja, kuten eri kytkintyyppejä ja mielenkiintoisia rakenneratkaisuja.
  Oikeassa olet sen suhteen, että monilta osin useat tämänkin vertailun näppiksistä ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Vaikka markkinoilla on paljon tarjontaa, ei liian moni valmistaja tarjoa erityisen persoonallisia ja omaperäisiä juttuja tuotteissaan. Esimerkiksi henkilökohtaisilla unelmaominaisuuksilla varustettua näppistä ei tästäkään testiryhmästä löytynyt.
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2017
  DD-Indeed tykkää tästä.
 6. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 502
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kiitokset Juha jälleen todella kattavasta artikkelista. Osui juuri oikeaan aikaan, kun yli 3 vuotta vanha Isku FX alkaa jo tympimään. Roccatille nostan hattua siitä, että melko kovaa ajua nämä on kestäneet, eikä toistaiseksi ole mitään kulumaa suurempaa tullut. Suora FX ois jimmsillä just tarjouksessa, mutta nuo kiinan kytkimet vähän mietityttää. :think:
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 7. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 810
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Tottakai ja niitä pitääkin olla paljon. Lähinnä mietin vain, että kannattaako niitä pitää noin isoina, jos tekstit niiden välissä on lyhyitä, tekee selaamisesta/lukemisesta ''raskasta'' tavallaan. Tuon vain toista näkökantaa asiaan, koska sivustohan sillä kehittyy, jos teille hyvä idea ilmenee palauttee(i)sta. :)
  Pyritte kuiteskin pitämään pääpainoin testeissä mekaanisissa näppäimistöissä ? Omallatavalla kiinnostaisi myös vertailut membrane-näppäimistöistä, koska yleisesti ottaen ne on hiljaisempia (jos on laadukkaita) mekaanisiin verrattuna, mutta toki, enempihän täällä on Hardcore-PC juttuja varmaan tarkoitus käsitellä. :)
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2017
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 8. vma

  vma Tukijäsen

  Viestejä:
  266
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Blackstorm Mech ei todellakaan näytä 150€ näppäimistöltä, ruman ja halvan näköinen. Logitech G Pron voisin ostaa ellen jo omistaisi G910. Nykyiseen kaipaisin pitemmän vasemman shift-napin kuin Pro mallissa.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 9. Slims

  Slims

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  22.04.2017
  Cooler Masterin Masterkeys olisi ollut kiva lisä, mutta kaikinpuolin hyvä artikkeli ilmankin.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 10. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Palaute on toki aina tervetullutta, toin vain esiin meidän näkemyksemme asiasta :geek: Tuo nykyinen kuvakoko määrittyy automaattisesti palstanleveyden mukaan, jota puolestaan kasvatettiin lukijoiden toiveesta edellisen sivuston kokemusten pohjalta.

  Kyllä periaatteessa laadukkaita kumikupunäppiksiäkin voidaan yhtälailla testata, mutta itsellä ei ainakaan ole niistä oikein syvällisempää tatsia, enkä pelaa kovin paljon, joten ominaisuuksien huomioiminen sillä osa-alueella jäisi vajaavaiseksi. Onko noissa kumikupukytkimissä edes suuremmin mitään eroa näppisten välillä? En ainakaan hirveästi ole törmännyt keskusteluun erilaisista kumikupukytkimistä. Eli vinkkiä mielenkiintoisista kumikupunäppiksistä ja niihin liittyvästä tekniikasta tulemaan, niin voidaan siitäkin aiheesta saada jotain aikaiseksi.
   
 11. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 810
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Oorrait, näillä mennään sit. :tup:  No mulla on itellä kumikupunäppäimistö, SteelSeries Apex 350. Hintaluokka pyörii siinä 80-120 €, riippuen paikasta. Ensalkuun kuminäppikset voi tuntua kovilta, alkaa sattumaan sormiin, mutta ajan saatossa pehmenee mukavammaksi. Hyvin pelkistetty virtaviivainen näppis, valtavan kokoinen ja hyvin kustomoitavissa, mutta näppäimien laatu huono, koska puolen vuoden käytön jälkeen isoimpiin näppäimiin ilmaantunu rämisemistä, joka on äärettömän ärsyttävää. Esim. se leveä Space-näppäin rämisee pienestä tärinästä. Ja laatu ei myöskään ihan säväytä, mutta hintaluokkakin toki on edullinen. Tosin, jos ite saisin valita, ni tämmöinen näppis parempilaatuisena olisi se, mitä haluisin aina käyttää. :)
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 12. pomp

  pomp

  Viestejä:
  116
  Rekisteröitynyt:
  11.12.2016
  Mahtava artikkeli mutta ei noista näppiksistä yksikään oo hintansa väärti laadullisesti, tietenkin jos menee ledit yli laadun niin on asia erikseen.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 13. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Loistava ja kattava artikkeli, mutta littanaan näppikseen tottuneena ei kyllä ole paluuta näihin 80-luvun konttorinäppiksiltä näyttäviin lautoihin. :D
   
  Niilomaan ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 14. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lisäsin artikkeliin vielä yhteenvedon ja navigointipalkin.
   
 15. Eore

  Eore

  Viestejä:
  140
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pok3rin omistajana pettynyt ettei se mahtunut testiin mukaan Jimssiltä. Reilun viikon ollut käytössä ja ylivoimaisesti paras näppis mitä itsellä on ollut. Kaikki macrot yms ohjelmoidaan suoraan rautaan, eikä mitään ylimääräistä bloattia tarvitse asentaa koneelle.
  Iso osa näistä mekaanisten valmistajista tuntuu hakevan helpot massit tästä hintaluokasta, kun laitteet on käytännössä samoja mitä alle 100e näppikset, mutta niihin on lyöty RGB-valot kylkeen ja 200e hintalappu.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 16. levysukka

  levysukka

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kumikupu ei ole mekaaninen? Onko IBM Malli M 'mekaaninen' muovikalvoineen? Tai musta valkoinen?

  Markkina***** ***** (tässä tapauksessa uustermi tai termin uudelleenmäärittely) niellään karvoineen päivineen. Ei hyvä. Mutta hei, kaupaattiinhan meille nestekidenäyttöjä 'edistyksellisenä' tekniikkana.

  Ylläpidon muokkaus: Asiattomuuksia poistettu.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 19.05.2017
  Threadripper tykkää tästä.
 17. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 517
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Navigaatio on rikki. Ei tee yhtään mitään, kun sieltä valitsee jonkin kohdan.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 18. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei nyt suoranaisesti ollut kyse mahtumisesta - markkinoilta löytyy vaan niin paljon näppiksiä, ettei kaikkia voinut ottaa mukaan. Lisäksi tämä artikkeli on ollut jo useamman kuukauden, joten muistelisin, että nuo Pok3rit eivät olleet vielä silloin saatavissa. Teknisesti tuo näyttäisi olevan aikalailla vastaava, kuin tuo testattu Mistel.

  Tuosta RGB-valaistuksen tuomasta lisähinnasta olen kanssasi samoilla linjoilla. Onhan ne RGB-ledit toki kalliimpia, mutta ei kuitenkaan käsittääkseni aivan niin paljon.
  Näemmä. Oli jostain syystä itsekseen hukannut kaikki ankkuritagit koodista. Nyt pitäisi taas toimia.
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2017
 19. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kumikupukytkin ei ole näppäimistötermistössä mekaaninen kytkin. Mekaanisella kytkimellä tarkoitetaan kytkintyyppiä, jonka sisällä on metalliset kontaktit, jotka yhdistyvät mekaanisesti toisiinsa. Mitä oikeastaan haet tällä kommentillasi? Missään ei käsittääkseni ole sanottu, että mekaaninen kytkin olisi erityisen edistyksellinen?

  Vaikka mekaaninen näppäinkytkintekniikka on alkujaan 70-80-luvuilta, tarjoaa se edelleen monia etuja kumikupukytkimiin nähden. Uudempi tekniikka ei tarkoita, että se olisi automaattisesti parasta. Syy siirtymisessä 90-luvulla laajalti kumikupukytkimien käyttöön oli puhtaasti taloudellinen, sillä niiden valmistaminen on huomattavasti edullisempaa. Kyse ei siis ollut toiminnaltaan paremman tekniikan käyttöönotosta.

  IBM:n Model M -näppiksessä käytetty uusimman sukupolven Buckling-jousikytkin lasketaan monesti mekaaniseksi, vaikka se teknisesti aktivoikin kumikupukontaktin.

  Tästä eteenpäin lisäksi ohjeistan käyttämään asiallisempaa kieltä, jotta viestiä ei tarvitse poistaa ja ei tarvitse antaa varoitusta. Siistin tällä kertaa kommenttiasi tarvittavilta osin.
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2017
 20. accu

  accu

  Viestejä:
  129
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Amazon.de cherry mx board ~60€ hyvin pelkistetty, saatavana ainakin mx red kytkimillä. Volumesäätönapit ja mute ainakin omina nappeina.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 21. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 810
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Ei paha joo, mut ei oo makroja ollenkaan. Niitä on hyvä nykyään aina olla muutama.
   
 22. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin Gigantti myy Logitech G610 Orion Brown -näppistä 79 eurolla, joka on erinomainen hinta kyseisestä näppiksestä. Välillä on tainnut olla tarjouksessa jopa 49 euroon, joka on jo puoli-ilmainen hinta.
   
 23. Vipu

  Vipu

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Minkälainen se olisi?
  Itselle jokin langaton, mekaaninen, TKL, isot kumitassut pohjassa, kulumattomat hatut, erillinen numpad jonka voi laittaa kummalle vaan puolelle, medianapit + volumerulla, jämäkkä jne perusjutut
  En tiiä onko tommosta olemassa mutta ei ainakaan vastaan ole tullut, langattomuus ehkä ei ole ihan pakollinen mutta se olisi 100% semmonen mitä haluan jos on.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 24. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 425
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Jep, edes erillisiä dedikoituja multimedia/volumekontrolleitakaan eivät halua laittaa puhumattakaan makronäppäimistä.
  Varsinkin 150€ luokasta sellaiset pitäisi alkaa löytyä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 25. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuonne artikkelin yhteenvetoon olenkin sen listannut, mutta vaatimuksiin kuuluisi ainakin täysikokoinen näppäinasettelu, RGB-valaistus, pelkistetyn tyylikäs ja solakka alumiininen runkorakenne, hiljaiset tuntopisteelliset näppäinkytkimet, erilliset multimedianäppäimet, rannetuki, double-shot PBT-näppäinhatut, irrotettava johto sekä mieluusti ainakin pari USB-läpivientiliitäntää.
   
 26. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voisi olla hyvä jos jossain vaiheessa saisitte artikkelin myös ns. "hinnat alkaen" mekaanisista näppäimistöistä missä joko on tai ei ole ledivaloja, ohjelmoitavia makronäppäimiä, medianäppäimiä jne.

  Esim. alle 100€ tai jos niitä löytyy liikaa niin alle 80€ mekaaniset näppäimistöt.

  Itselle tulee mieleen esim. 2013 ostettu Rosewill RK-9000I, Mekaaninen näppäimistö, Cherry MX Blue (49€) mikä siirtynyt kauniimman osapuolen käyttöön. Nykyisin käytössä Razer Blackwidow Ultimate Battlefield 4 Collectors Edition (ostettu käytettynä). Kait noissa jotain eroja on jo ehtinyt kehittyä viimeisten ~4 vuoden aikana.

  Uskoisin että edelleen löytyy monia jotka tahtoisivat kokeilla hieman laadukkaampaa näppäimistöä mutta eivät viitsi sijoittaa 150-200+€ siihen.

  Aika äkkiä tähän tottuu, itse myös pidän sinisten äänestä mutta se on enempi makuasia.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 27. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuten tuossa aloitusviestissä sanotaan, sellainen on kyllä suunnitteilla :tup:
   
  Viimeksi muokattu: 20.05.2017
 28. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  871
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olisi ollut kiva nähdä MasterKeys Pro -näppis tässä mukana. MX Brown -version Pro S White satasella Jimm'sillä ei vaikuta ollenkaan hullummalta ja ulkoasu on siistin hillitty. Muutamalla kympillä RGB-valaistus siihen päälle, jos sellaista kaipaa.

  Duckyn näppiksetkin olisi ihan kiva nähdä vertailussa, mutta niiden saanti Suomessa taitaa olla aika rajattua.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 29. Topiham

  Topiham

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Hyvä artikkeli! Kiitos.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 30. superapina

  superapina

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  RGB-valaistus tuntuu lisäävän näppäimistön hintaa ainakin 100e. Alle satasen ns. perusnäppäimistöistä löytyy jo multimedianäppäimet, makrot ja yksivärinen taustavalaistus. Eli aika rahastukselta tuntui suurin osa näistä näppäimistöistä. Mutta eihän se ole tyhmä joka pyytää.
  Toivon että halpojen näppisten katsauksessa olisi edes hiukan vertailua näihin kalliimpiin. Eli mistä jää paitsi ostamalla se halvempi malli. Veikkaukseni on ettei juuri muusta kuin RGB-valoista.

  Hyvä artikkeli kaikin puolin, vaikka suurin osa näppäimistöistä tuntui ainakin näin amatöörille olevan vain toistensa kopioita.
   
  Juha Kokkonen ja Threadripper tykkäävät tästä.
 31. Aksu22

  Aksu22

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi Corsairin näppäimistö sai miinusta koosta, mutta sitä suurempi Sound BlasterX Vanguard K08 ei?
   
 32. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siinä on varmaan paitsi ehkä valmistuskustannukselliset myös myyntimääriin liittyvät syyt miksi esim. täysin vesitiiviitä, useampaan osaan irroitettavia, useamman USB-paikan sisältäviä näppäimistöjä myydään sekä valmistetaan vähemmän. Sama myös noissa ergonomisesti muotoilluissa näppäimistöissä.

  Eli lienee helpompaa ja halvempaa vain tilata tehtaalta täysin samoja runkoja kuin suurin osa muistakin valmistajista myy ja valita millaiset kytkimet laittaa + ehkä liimata päälle jokin hieno tarra tms. kuin oikeasti rakentaa tehdas ja suunnitella alusta loppuun se näppäimistö itse saaden siitä vielä voittoa.
   
 33. levysukka

  levysukka

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sitä, että mikrokytkimillä varustettujen näppäimistöjen 'buumi' alkoi vain ja ainoastaan onnistuneen markkinoinnin seurauksena ja tämä termien uudelleenmäärittely oli (ja on) osa sitä.
  Vai muistatko puhuttaneen 'mekaanisista' näppäimistöistä vaikkapa 90-luvun alussa?

  Se miksi määrittelet mekaanisuuden - oli asiayhteytenä näppäimistöt tai ei - on vain mielipiteesi (ja epäilemättä monien muidenkin), eikä suinkaan vastaa merkitysta joka sillä perinteisesti on ollut. Esimerkiksi siinä tapauksessa, että verrattaisiin kosketusnäyttöä ja mikrokytkimiä, kumikupuja ym. olisi 'mekaanisuus' ehkä käypä termi (parempi esimerkki on perinteiset kellot vastaan puolijohteiset verrokkinsa).

  Nestekidenäyttö -kommetti oli vain ja ainoastaan esimerkkinä siitä miten hyvällä markkinoinnilla saadaan myytyä mitä tahansa roskaa, kun korostetaan muutamia parempia - mutta epäolennaisia laitteen käyttötarkoitus huomioiden - ominaisuuksia kokonaisuuden sijasta.

  Meinasin tarjota esimerkkinä mikrokytkimillä varustettua perusnäppistä etsiville Cherryn G80-3000 (LSCDE-0, jossa 'siniset' kytkimet, laserilla poltetut näppäinmerkinnät ja DE -näppäinasettelu) -näppistä, joka vielä puolisen vuotta sitten irtosi saksalaisilta puljuilta 50 eurolla, mutta senkin hinta on näköjään pompsahtanut lähemmäs saturaista. Valmistusmaa on noissa myös joko Saksa tai Tsekki kaukoidän sijasta.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 34. mahead

  mahead

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  IBM Model M on mekaaninen kytkin siinä mielessä missä nykyään mekaanisista kytkimistä puhutaan. Eihän Model M:ssä mitään kumikupua tai muovikalvoa ole, vaan buckling spring -kytkimet. Mahdatko kuitenkin tarkoittaa Keytronicin kuminäppäimistöjä? Tai Topren kumikupujen ja mekaanisten kytkinten yhdistelmää?

  Joku varmaan voi kaivaa jostain mekaanisen kytkimen termin historiikin, mutta jotenkin itsellä on semmoinen kutina että kyse ei ole viime vuosikymmenten markkinamiesten kehitelmästä, vaan juontanee juurensa aikaan jolloin kirjoituskoneen näppäimessä oli suora fyysinen yhteys kirjainmerkin iskevään vasaraan. Tms.

  Blackstorm muuten Verkkokauppa.comissa tällä hetkellä 80 e. Tuo hintalappu varmaan paremmin linjassa näppäimistön tason kanssa, ja arvostelun perusteella kuulostaa ihan hyvältä diililtä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 35. Mönssi

  Mönssi

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Asus Claymore - valaistu näppäimistö valaisemattomilla numeronäppäimillä :facepalm:.
  Paketoinnin kannessa numerot on näppäimen yläosassa jossa valaistus toimii, mutta tuotantomalliin numerot on valahtaneet alaosaan? Vai onko tämä vain nordic-asettelun ominaisuus?

  Itsehän olen vannoutunut saksikytkimien käyttäjä.
   
 36. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 425
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Luulitko että toiminnallisuus on tärkeää?
  Pääasiahan on hypekäs pelibrändinimi että tyhmät pääsevät erottautumaan rahoistaan.

  Tuon numpadittoman Core-versionhan kuuluisi olla 100€ luokassa, kun ei tosiaan ole täysi näppämistö ja sisällä mitään normaaleita extroja.
   
 37. Pellonpecko

  Pellonpecko

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2016
  Miten olisi seuraavaksi artikkeli jossa etsitään ultrax:lle seuraajaa. Joka paikassa tyrkytetään nykyään meluavia, paksuja näppiksiä joitten liikerata muistuttaa maasturin iskaria.
   
  Mönssi tykkää tästä.
 38. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 022
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Vielä kun sasi joku langaton valaistu täysi näppäimistö niin voisi harkita sijoitusta.
  Tällä hetkellä en näe tarpeeksi hyödyllisenä vaihtaa mekaniseen jos on johdollinen vaikka olisi kuinka kestävä.
   
 39. xarot

  xarot

  Viestejä:
  1 027
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hyvä artikkeli, kiitos.

  Ergonäppiksissä soisi olemman enemmän valinnanvaraa, jolla on itselle oikeasti eniten merkitystä. Luulisi että noille olisi enemmänkin kysyntää, kun eSports yms. on lisääntymässä ja rannevammaisten määrä ei ole varmasti vähenemässä...sopii pelikäyttöön aivan yhtä hyvin esim. wasd-pelaajalle, kuin normaalikin näppis. Käytössä 15 vuotta vanha Logitechin Cordless Comfortin näppis kotona ja duunissa 10e tavallinen HP-näppis. Molemmissa on erinomainen tatsi.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 40. Moksu

  Moksu

  Viestejä:
  378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On kyllä erikoiseksi menneet näppäimistöt kun pitää kaikenlaisia valoja olla. Voi niitä vanhoja aikoja.
   
 41. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ensimmäisen lauseesi väite ei pidä paikkaansa. Mekaanisten näppäimistöjen uusi tuleminen on seurausta pitkälti siitä, että tekniikan mahdollistama edut on löydetty uudelleen ja niitä on nyt hyödynnetty monipuolisemmin, kuin vaikkapa 90-luvun taitteessa. Toki buumia on sittemmin auttanut myös tehokas ja osittain jopa hieman harhaanjohtava markkinointi. 90-luvun alussa mekaanisista näppäimistöistä ei puhuttu, koska kyseiselle termille tai erottelulle ei ollut tuolloin tarvetta. Kumikupukytkimiä käyttävät näppäimistöt yleistyivät 90-luvulla nopeasti yksinomaan siksi, koska niiden valmistuskustannukset olivat huomattavasti erillisillä mekaanisilla kytkinmekanismeilla varustettuja näppäimistöjä edullisemmat.

  Ymmärrän kyllä minkä näet ongelmaksi mekaaninen-termiä käytettäessä, mutta näen terminviilauksen asian tiimoilta kokolailla toissijaiseksi. Mekaaninen näppäimistö ja -näppäinkytkin ovat yleisesti alalla käytössä olevia termejä, joiden en ole törmännyt aiheuttavan oikeita epäselvyyksiä aiheesta keskustellessa. Ei siis ole kyse allekirjoittaneen mielipiteestä, eikä myöskään ole io-techin tehtävä alkaa keksiä sille jotain teknisesti korrektimpaa termiä ainoastaan pilkun viilaamisen ilosta. Tietotekniikkaan liittyy useita muitankin termejä, jotka eivät lähemmässä tarkastelussa ole täysin loogisia tai paikkaansapitäviä, mutta silti ne ovat yleisesti täysin hyväksyttyjä ja ymmärrettyjä. Jos mekaanisiin näppäimistöhin liittyen tulee yleisesti käyttöön tarkempi ja korrektimpi termi, otamme sen mieluusti käyttöön.

  Nykyisillä mekaanisilla kytkimillä on kumikupukytkimiin nähden lukuisia etuja, jotka ovat puhdasta faktaa, eivätkä millään muotoa mielipidekysymyksiä. Mekaaniset kytkimet ovat mm. huomattavasti kestävämpiä, tuntumaltaan tarkempia ja helposti mukautettavissa (eri kytkintyypit) sekä vähemmän sormia rasittavia, koska näppäintä ei ole pakko pohjata sen aktivoidakseen. Kyse ei ole epäolennaisista seikoista, vaan hyvinkin keskeisimmistä näppäimistöihin liittyvistä ominaisuuksista, kun puhutaan tehokäyttäjistä.

  Esimerkkisi Cherry G80-3000 -näppiksestä on hyvä ja se demonstoi myös hyvin, kuinka hintoihin on tällä hetkellä pumpattu ilmaa.
   
  Viimeksi muokattu: 22.05.2017
  Dudem tykkää tästä.
 42. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä tarkoituksena on halpoja näppiksiä testataessa myös hieman pohtia mistä kaikesta niissä on karsittu kalliimpiin nähden ja mitä rahalla saa :tup:

  Mielestäni tuo viimeinen lauseesi oli ihan tärkeä tässä vertailussa selvinneistä asioista. Tämän tyyppisissä artikkeleissa onkin tarkoitus hieman tutkailla tarjontaa ja tehdä sen pohjalta huomioita ja johtopäätöksiä. Tuo samankaltaisuus on hyvä huomio ja se kuvastaa tällä hetkellä monilta osin näiden näppisten markkinoita.
  Tainnut epähuomiossa jäädä pois :beye: Leveyssuunnassahan Vanguard on tosiaan tismalleen saman kokoinen kuin Corsair. Syvyyssuunnassa (joka ei monelle ole niin tärkeä) Vanguardissa lisämittaa tuo tuo multimediapainikepahkura.
  Tarkalleen ottaen Buckling-kytkimestä on IBM:n toimesta kolme versiota, joista ensimmäinen oli varustettu sähköistetyllä jousella, joka taipuessaan muodosti kontaktin, toinen kytkimen pohjalle sijoitetulla kapasitiivisella kytkinpinnalla ja kolmas (Model M:ssä käytetty) käytti pohjalle sijoitettua kalvokytkintä, jonka taipuva jousi aktivoi.

  Oho, no niinpä näyttää olevan Verkkokaupassa joku viikon kamppistarjous menossa. Tuohon 79 euroon on kyllä ihan mielenkiintoinen vaihtoehto, jos nuo erikoiset näppäinkytkimet ja vedenkestävyys vaan kiinnostaa :tup:
  Eri layouteissa käytetään erilaisia merkintöjen sijainteja. Itse en kokenut tuota kyllä minkäänlaiseksi ongelmaksi enkä suoranaisesti edes kiinnittänyt siihen juurikaan huomiota. Numeronäppäinten merkinnät kyllä näkyivät ihan riittävästi, vaikka olivatkin hieman himmeämmät. Kuva ehkä korostaa hieman kirkkauseroja.
  Kyseinen näppismalli on itselleni melkolailla tuntematon,vaikka tiedänkin kyseisen mallin. En nyt tiedä onko järkeä lähteä tekemään artikkelia, jossa etsitään jollekin yhdelle tietylle tuotteelle seuraajaa. Näissä näppisasioissa makuja on kuitenkin niin monia. Mekaanisia näppäimistöjä testataan enemmän ainakin osittain siksi, että niistä löytyy selkeämpiä eroja näppäintuntuman suhteen ja niiden hinta on korkeampi, joten ostokynnys on myös suurempi.
  Ergonomisia mekaanisia näppiksiä löytyy ulkomailta jonkin verran (Googlettaa vaikkapa "ergonomic mechanical keyboard"), mutta saatavuus etenkin täällä Suomessa on aika heikkoa. Ei taida muutenkaan olla sitten riittävästi kysyntää moisille, koska aika pienet brändit noita ergo-malleja tekevät.
  Kyllä niitä valottomiakin malleja jokin verran löytyy, mutta käsittääkseni kysyntää on sen verran vähemmän, että valaistut mallit ovat nykyään niskanpäällä. Ja ei se perus yksivärinen valaistus nykypäivänä juuri mitään maksa, jonka lisäksi sen saa halutessaan kytkettyä pois päältä.
   
 43. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 187
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllä minä ainakin muistan, että vanhoista naksunäppäimistöistä puhuttiin mekaanisina jo ajat sitten.
   
 44. Pellonpecko

  Pellonpecko

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2016
  Selkiämmin sanottuna toivon testiin mahdollisimman ohuita näppäimistöjä. Mekaanisia näppiksiä testataan nykyään joka paikassa mutta ne on kaikki hirveän paksuja. Esim saksi näppäimistöjen testi olisi oikein mielenkiintoinen.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 45. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ok, pistetään harkintaan ja tutkitaan vähän mitä uudehkoja saksikytkinmalleja markkinoilta löytyy. Ehdotuksia otetaan myös vastaan.
   
  Dudem ja Mönssi tykkäävät tästä.
 46. Chloe

  Chloe AMD fanboy Tukijäsen

  Viestejä:
  7 765
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä artikkeli taas, kiitokset Juhalle! :tup:

  Itsellä Logitech G410 ja vähän alkuun epäilin näiden Romer G kytkinten laatua sekä tuntumaa aiempien MX Blue-kolisijoiden jälkeen, mutta ei tullut petyttyä. Ainoa mitä oikeastaan kaipaan on se naksuva ääni joka on sinisten kytkinten tunnusmerkki. :D Tuo Mistel kyllä erikoinen tapaus, ja ei kyllä huonossa mielessä. Vastaavia ratkaisuja olisi kiva nähdä jatkossakin. Mutta kuten jo muutama tuossa mainitsikin, suurin ongelmahan näissä on lähinnä se, että ovat hirveän samanlaisia keskenään. Itsellä näistä keskittyi huomio lähinnä Corsairiin, Logitechiin ja Misteliin.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 47. Osman

  Osman

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ok kattaus. Pieni kehitysehdotus Mac-käytön näkökulmasta olisi tuo yhteensopivuus omputtimien kanssa. Tietääkseni Razer ja Steelseries tarjoavat täyden palvelun Mac-softat, toistaiseksi menty jälkimmäisen firman tuotteilla. Näistä ei tainnu sopia mikään(?) poislukien rautapohjallinen Misteli. Ei tarvitse loppuun asti testata, mutta pikku maininta vaikka plussalistassa.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 48. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä pointti, olisi ehkä hyvä tulevaisuudessa jos olisi mainintaa mitkä (tuetuista käyttöjärjestelmistä, eli jos valmistaja ei itse edes tarjoa tukea käyttikselle enää miksi se pitäisi mainita?) käyttöjärjestelmät on tuettuja jos ajureita tarvitaan että kaikki ominaisuudet toimivat. Samaten jos tuki on esim. vain 64bittiselle versiolle tms.

  Jotenkin itse aina tottunut ajattelemaan että se itsellä käytössä oleva alusta olisi tuettu (mitä se yleensä onkin, oli käytössä sitten 64bit Windows XP, 7 tai nyt 10) mutta siitä tulee ehdottomasti plussaa jos tuollaisen viitsii artikkelin tekijä kirjata ylös myös.
   
 49. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 083
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos valmistaja tuon sivuillaan mainitsee, niin voihan asian tosiaan artikkelissakin kertoa, mutta mitenkään laitetasolla tuota ei minulla ole mahdollista testata.
   
 50. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse olisin lähestynyt ongelmaa seuraavasti: "Logitech sivullaan XXXXXXXXXX pitää sisällään ajurit Windows 8, 10 sekä OS X käyttöjärjestelmille" eli siinä ei suoraan otettaisi kantaa mutta sivulauseena todettaisiin että tälläiset ajurit löytyvät valmistajan sivuilta.

  En sitten tiedä sotiiko tuo jotain journalismin pykälää vastaan (eli artikkelin tekijä ei itse testaa tai edes lataa mitään, pelkästään katsoo mitä linkkejä valmistaja on laittanut sivuilleen ja mainitsee siitä) mutta ainakin itse ja uskoisin että suurin osa lukijoistakin olisi tyytyväisiä. Se onko jokin kolmas osapuoli tehnyt itse ajureita tuotteelle on taas sellainen ettei sitä helposti saa selville (esim. jossain linux sivustolla voi löytyä mutta eiköhän käyttäjä sitten etsi sen itse jos tarvetta)
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.