Käynnistysongelmia

Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Toivottavasti täältä löytyy apuja ongelmaan joka on siis seuraavanlainen. Kasasin pojalle uuden pelikoneen joka lähes kokonaan uusista komponenteista kasattu. Kun näytönohjaimena on vanha gtx 1660 super niin kaikki toimii täydellisesti mutta kun laitan uuden näytön ohjaimen (rx 7600 xt) niin alkaa ongelmat. Kone ei käynnisty joka startilla kunnolla. Sen kuulee yleensä jo tuulettimista (ei hurahda kunnolla kun antaa virtaa). Silloin kun ei käynnisty kunnolla niin kone lagaa bootista alkaen ja kaikki toimii viiveellä. Välillä kone kuitenkin käynnistyy normaalisti ja kaikki toimii täydellisesti.

Kokoonpano on seuraavanlainen:
Gigabyte aorus elite v2 b550 r1.5
Ryzen 5700x
16gb corsair
asus rx 7600 xt
samsung evo 970 m.2
corsairin 700w power
lian li lancool 216 rgb -koppa

Power ja levy on siis aikaisemmasta kokoonpanosta.

Bios on päivitetty tuoreimpaan ja koetin kahlata asetukset läpi mutta en löytänyt mitään epäilyttävää. Windows 11 on asennettu puhtaalta pöydältä ja tuskin ongelma on käyttistasolla koska ongelmat alkavat heti bootista. Cmos-pariston olen käyttänyt irti. Johtojen kiinnitykset on tarkistettu. Itsellä alkaa ideat loppumaan. Voin tarvittaessa laittaa vaikka videolinkkiä jos helpottaa ongelman hahmottamista.

EDIT: Korjattu näytönohjaimen malli oikeaksi.

EDIT:
Testattu kolmella eri näytönohjaimella:
- Vanha GTX 1660 Super (tällä kokoonpano toimii moitteetta)
- Uusi RX 7600 XT (tällä ongelma esiintyy)
- Uusi RTX 3060 (myös tällä ongelma esiintyy)
Eli näillä voisi varmaan todeta että vika ei ole näytönohjaimessa. Emolevyssä voi toki teoriassa olla jonkinlainen ongelma joka esiintyy vain uudempien näytönohjainten kanssa.

Testattu kahdella virtalähteellä:
- EVGA Supernova 550 G3
- Corsair GS700
Ongelma esiintyy kummallakin. Toisaalta molemmat on vanhoja joten pidän virtalähdettä vielä potentiaalisena ongelman aiheuttajana.

Testattu m.2 -levyä molempiin paikkoihin ilman vaikutusta.

Kaapeloinnit ja kiinnitykset tarkistettu useampaan kertaan. Mitään ylimääräistä koneessa ei ole kiinni.

Lisäksi tässä testaillessa on tullut muita "outouksia" vastaan.
- Coil whine (jatkuva kun jokin peli on käynnissä ja ajoittainen kun esim. hiirellä scrollaa webbisivua)
- Bluetooth dongle otti yhdellä käyttökerralla merkittävästi lämpöä (tämä oli erikoinen.. otin donglen hetkellisesti irti kun testihiiri ei ottanut yhteyttä ja dongle oli sormiintuntuvan kuuma mut tää tapahtui vain kerran)
- Koneen käynnistyttyä gpu-z ei aina saa kaikkea tietoa kortilta, esim. kellotaajuudet (tästä oli kuvat ylempänä)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.02.2022
Viestejä
86
Onhan perusasiat kunnossa?
DDU:lla Nvidian ajurit (safe modessa) pois ennen radeon kortin laittoa. Radeon kortin jälkeen amd auto-detect ajettu chipset ajureita myöden?

Käynnistys ongelmaan en osaa ottaa kantaa.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Onhan perusasiat kunnossa?
DDU:lla Nvidian ajurit (safe modessa) pois ennen radeon kortin laittoa. Radeon kortin jälkeen amd auto-detect ajettu chipset ajureita myöden?

Käynnistys ongelmaan en osaa ottaa kantaa.
Näillä ei tosiaan vaikutusta käynnistykseen. Ongelma edelleen päällä.
 

Requiem

For You
Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 549
Kokeile vaihtaa PCIe 3.0 käyttöön, biosista.
 

Requiem

For You
Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 549
Gigabyte x570 se löytyy BIOS>Settings>Miscellaneous>PCH PCIe Link Speed.
Tai Max link speed, gen 3 on sama kuin 3.0. Tämän videon mukaan.
GPU-Z kertoo sitten käytössä olevan nopeuden kun Bus Interface kohdassa käynnistää renderöinnin (kysymysmerkkiä klikkaamalla)
Nythän sen pitäisi olla 4.0 x16.
 
Liittynyt
08.02.2022
Viestejä
86
Onko tuo m.2 pcie 4.0 slotissa? Sitä vois kans kokeilla siihen alempaan slottiin. Nopeella googlettelulla tuo Samsung olisi pcie 3.0.
 
Liittynyt
04.07.2020
Viestejä
52
Virtalähde kuinka vanha? Ei taida jaksaa antaa tarpeeksi virtaa.
Kiinnostaisi kanssa vähän tuo virtalähde, pikaisesti katsomalla Corsairilla oli viimeksi nimellisteholtaan 700W virtalähde GS-sarjassa, joka poistui markkinoilta 2018 (ja tuli myyntiin 2011).
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Onko tuo m.2 pcie 4.0 slotissa? Sitä vois kans kokeilla siihen alempaan slottiin. Nopeella googlettelulla tuo Samsung olisi pcie 3.0.
Eikös nuo väylät ole taaksepäin yhteensopivat? Muutenkin toimii tuossa paikassa toisella näytönohjaimella.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Kiinnostaisi kanssa vähän tuo virtalähde, pikaisesti katsomalla Corsairilla oli viimeksi nimellisteholtaan 700W virtalähde GS-sarjassa, joka poistui markkinoilta 2018 (ja tuli myyntiin 2011).
Olen kokeillut kahdella eri virtalähteellä. Kuinkahan paljon tuo kokoonpano tarvii jerkkua? Tuskin yli 500W?
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Gigabyte x570 se löytyy BIOS>Settings>Miscellaneous>PCH PCIe Link Speed.
Tai Max link speed, gen 3 on sama kuin 3.0. Tämän videon mukaan.
GPU-Z kertoo sitten käytössä olevan nopeuden kun Bus Interface kohdassa käynnistää renderöinnin (kysymysmerkkiä klikkaamalla)
Nythän sen pitäisi olla 4.0 x16.
Muutin gen 3 mutta ei vaikutusta...
 

Requiem

For You
Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 549
Olen kokeillut kahdella eri virtalähteellä. Kuinkahan paljon tuo kokoonpano tarvii jerkkua? Tuskin yli 500W?
300W voi mennä.
Onko tuo Radeon siis uusi? Tehoero noilla ei kovin suuri ole. Radeon voi olla 15 - 20% nopeampi.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
300W voi mennä.
Onko tuo Radeon siis uusi? Tehoero noilla ei kovin suuri ole. Radeon voi olla 15 - 20% nopeampi.
Radeon on uusi ja oikaistaan sen verran että minulla tuli typo tuohon radeonin malliin. Se ei suinkaan ole 5600 vaan RX 7600 XT.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Tässä vielä kuvakaappaus gpu-z:sta.
gpu-z info.gif
gpu-z info 2.gif

Hmmm... Siirsin m.2 takaisin siihen 4.0 slotiin niin gpu-z antaa vähän enempi infoo... Eli vasemmalla m.2 toissijaisessa slotissa ja oikealla primäärislotissa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Kyse on oikeastaan virrananatokyvyssä ja toi GS 700W ei ole ihan paras siinä.
Kiinnostaisi vielä tietää mihin tarkalleen ottaen viittaat tuolla virranantokyvyllä? Eli onko joku speksi liian mitätön vai epäiletkö että ei vanhuuttaan enää jaksa? Ainakin tuo 700W on enemmän kuin tarpeeksi.
 
Liittynyt
25.01.2021
Viestejä
461
Kiinnostaisi vielä tietää mihin tarkalleen ottaen viittaat tuolla virranantokyvyllä? Eli onko joku speksi liian mitätön vai epäiletkö että ei vanhuuttaan enää jaksa? Ainakin tuo 700W on enemmän kuin tarpeeksi.
Ilmeisesti tuon näytönohjaimen pitäisi maksimissaan haukata 190 W tehoa ja en itsekään sitä ensimmäisenä epäilisi. Kysytäänpä niin, että miten itse ajattelit ongelman ratkaista? Jos mitään selkeää syytä ei ns. ole, niin sitten vain käydään ensin todennäköisimpiä syitä läpi ja toivon mukaan jossain vaiheessa ongelma ratkeaa ja syy löytyy. SIlloin minäkin laittaisin silmäni näytönohjaimeen sekä virtalähteeseen ja kun ne on poissuljettu, hakisin muita syitä.

Pitää muistaa, että powerissa tuo 700 W ei missään nimessä tule sille näytönohjaimelle, vaan se teho jakautuu eri lähtöihin ja yhteisteho tuolla powerilla on 700 W. Se, paljonko sille näytönojaimelle tulee maksimissaan, voisi selvitä virtalähteen kyljestä... mutta tosiaan se toinen ongelma on se, että kun virtaa tarvitaan nopeasti, niin varsinkin halvemmat virtalähteet (joka Corsair ei ole) ja niiden jännite yleensä laskee jopa alle speksin, jolloin näytönohjein tai koko kone nyt ensisijaisesti pitäisi kyllä melkein sitten sammua, sen sijaan että se alkaisi hidastella. Toki vanhassakin virtalähteessä erityisesti elektrolyyttikondensaattorit ovat voineet lämmöstä saada itseensä, eikä ko. virtalähde välttämättä enää ole speksiensä tasalla.

Lyheysti: jos tämä kombinaatio toimii toisella virtalähteellä hyvin, niin vikaa taas kannattaa etsiä muualta... kunnes syyllinen löytyy. Voihan se näytönohjainkin olla rikki tai emolevy ei muuten vain tule toimeen sen kanssa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
593
Ei kai tuosta tule ongelmaa jos m2 levy on samassa pcie 4 portissa ja näyttis ja levy jakaa sen portin väylät ainakin kai nopeimmat näyttiksest kannattais kai pitää pci4 moodissa ja levy eri väylään. Tiedä sitten onko tuo pci4 x8 pullonkaula vielä millekään näyttiksellä..
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Laitetaanpa hieman kertausta mitä tähän mennessä kokeiltu.

Testattu kolmella eri näytönohjaimella:
- Vanha GTX 1660 Super (tällä kokoonpano toimii moitteetta)​
- Uusi RX 7600 XT (tällä ongelma esiintyy)​
- Uusi RTX 3060 (myös tällä ongelma esiintyy)​
Eli näillä voisi varmaan todeta että vika ei ole näytönohjaimessa. Emolevyssä voi toki teoriassa olla jonkinlainen ongelma joka esiintyy vain uudempien näytönohjainten kanssa.

Testattu kahdella virtalähteellä:
- EVGA Supernova 550 G3​
- Corsair GS700​
Ongelma esiintyy kummallakin. Toisaalta molemmat on vanhoja joten pidän virtalähdettä vielä potentiaalisena ongelman aiheuttajana.

Testattu m.2 -levyä molempiin paikkoihin ilman vaikutusta.

Kaapeloinnit ja kiinnitykset tarkistettu useampaan kertaan. Mitään ylimääräistä koneessa ei ole kiinni.

Lisäksi tässä testaillessa on tullut muita "outouksia" vastaan.
- Coil whine (jatkuva kun jokin peli on käynnissä ja ajoittainen kun esim. hiirellä scrollaa webbisivua)​
- Bluetooth dongle otti yhdellä käyttökerralla merkittävästi lämpöä (tämä oli erikoinen.. otin donglen hetkellisesti irti kun testihiiri ei ottanut yhteyttä ja dongle oli sormiintuntuvan kuuma mut tää tapahtui vain kerran)​
- Koneen käynnistyttyä gpu-z ei aina saa kaikkea tietoa kortilta, esim. kellotaajuudet (tästä oli kuvat ylempänä)​
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Ilmeisesti tuon näytönohjaimen pitäisi maksimissaan haukata 190 W tehoa ja en itsekään sitä ensimmäisenä epäilisi. Kysytäänpä niin, että miten itse ajattelit ongelman ratkaista? Jos mitään selkeää syytä ei ns. ole, niin sitten vain käydään ensin todennäköisimpiä syitä läpi ja toivon mukaan jossain vaiheessa ongelma ratkeaa ja syy löytyy. SIlloin minäkin laittaisin silmäni näytönohjaimeen sekä virtalähteeseen ja kun ne on poissuljettu, hakisin muita syitä.

Pitää muistaa, että powerissa tuo 700 W ei missään nimessä tule sille näytönohjaimelle, vaan se teho jakautuu eri lähtöihin ja yhteisteho tuolla powerilla on 700 W. Se, paljonko sille näytönojaimelle tulee maksimissaan, voisi selvitä virtalähteen kyljestä... mutta tosiaan se toinen ongelma on se, että kun virtaa tarvitaan nopeasti, niin varsinkin halvemmat virtalähteet (joka Corsair ei ole) ja niiden jännite yleensä laskee jopa alle speksin, jolloin näytönohjein tai koko kone nyt ensisijaisesti pitäisi kyllä melkein sitten sammua, sen sijaan että se alkaisi hidastella. Toki vanhassakin virtalähteessä erityisesti elektrolyyttikondensaattorit ovat voineet lämmöstä saada itseensä, eikä ko. virtalähde välttämättä enää ole speksiensä tasalla.

Lyheysti: jos tämä kombinaatio toimii toisella virtalähteellä hyvin, niin vikaa taas kannattaa etsiä muualta... kunnes syyllinen löytyy. Voihan se näytönohjainkin olla rikki tai emolevy ei muuten vain tule toimeen sen kanssa.
Koetan vielä katsella löytyisikö jostain virtalähde millä testata. Jos ei niin haen kaupasta uuden. Olisiko tämä riittävä? be quiet! System Power 10 ATX-virtalähde, 650 W 77,99

Emolevyn ja näytönohjaimen potentiaalisen viallisuuden olen aika vahvasti sulkenut pois laskuista. Katso aikaisempi kommentti.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 219
Sattumanvaraisesti itselle mieleen tulevia asioita:

- Alkoiko ongelma sen jälkeen, kun päivitit biosin vai oliko päivitys osa korjausyritystä? Downgrade-kokeilu?
- Netin mukaan joillekin on ollut apua siitä, että ottaa fast bootin pois päältä, käynnistää koneen ja sen jälkeen kytkee fast bootin takaisin.
- Emolevyssä jokin fyysinen ongelma (huono juotos tms)?
- Kun vika on "päällä" niin näkyykö RAM:n määrä oikein, huono kampa tai kontakti?

Tietysti mikään noista ei oikein sovi siihen, että sillä vanhalla näyttiksellä kaikki pelaa hienosti.
 

Requiem

For You
Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 549
Sattumanvaraisesti itselle mieleen tulevia asioita:

- Alkoiko ongelma sen jälkeen, kun päivitit biosin vai oliko päivitys osa korjausyritystä? Downgrade-kokeilu?
- Netin mukaan joillekin on ollut apua siitä, että ottaa fast bootin pois päältä, käynnistää koneen ja sen jälkeen kytkee fast bootin takaisin.
- Emolevyssä jokin fyysinen ongelma (huono juotos tms)?
- Kun vika on "päällä" niin näkyykö RAM:n määrä oikein, huono kampa tai kontakti?

Tietysti mikään noista ei oikein sovi siihen, että sillä vanhalla näyttiksellä kaikki pelaa hienosti.
Fast boot kannattaa ottaa pois sekä biosista että windowsin puolelta. Ja jättää pois. Kellolla voi mitata paljonko sillä säästää, eli käytännössä ei mitään ja ongelmia voi aiheutua.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Sattumanvaraisesti itselle mieleen tulevia asioita:

- Alkoiko ongelma sen jälkeen, kun päivitit biosin vai oliko päivitys osa korjausyritystä? Downgrade-kokeilu?
- Netin mukaan joillekin on ollut apua siitä, että ottaa fast bootin pois päältä, käynnistää koneen ja sen jälkeen kytkee fast bootin takaisin.
- Emolevyssä jokin fyysinen ongelma (huono juotos tms)?
- Kun vika on "päällä" niin näkyykö RAM:n määrä oikein, huono kampa tai kontakti?

Tietysti mikään noista ei oikein sovi siihen, että sillä vanhalla näyttiksellä kaikki pelaa hienosti.
Biosin päivitys oli osa korjausyritystä joten downgradesta ei ole hyötyä. Disabloin fast bootin windowsista. Biosissa se oli oletuksena disabloituna. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta. Emolevystä en osaa sanoa. Ainakaan mitään näkyvää vauriota en ole siinä havainnut. Muistin määrä näkyy oikein myös vikatilanteessa. Olen myös kokeillut käynnistellä molemmilla kammoilla erikseen mutta silläkään ei näyttänyt olevan vaikutusta. Tosi huono tuuri jos molemmat kammat olis sökönä.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Hieman päivitystä väliin. Eli mietin tuossa että ongelma voisi teoriassa olla myös m.2:ssa. Ongelmahan ilmenee heti bootin jälkeen joten levyä ei periaatteessa tarvita. Levy ei selvästikään ongelmaa aiheuta koska vikatilanteeseen pääsee ilman levyäkin.

Silloin kun tilanne on päällä näen ensimmäisenä ruudulla vasemmassa ylänurkassa vilkkuvan kursorin, sen jälken hitaasti ylhäältä alaspäin renderöityvän aoruksen logon ja riippuen siitä onko levy paikoillaan vai ei niin hitaasti ylhäältä alas renderöityvän windows loginin tai biosin valikot. Normaali tilanteessa taas olisin parissa sekunnissa windowsin loginissa tai ilman levyä suoraan biosissa.

Viimeisimpänä heittäidyin niinkin villiksi että otin GPUn pois PCIEX16-väylästä ja pudotin sen seuraavaan vapaana olevaan paikkaan. Kokeilin bootata ~6 kertaa ja jokaisella bootilla kone heilahti sekunneissa biosiin. Ei siis ongelmaa.

Voiko vika olla tuossa väylässä/emossa? Onko jokin asetus biosissa tms. jota voisi vielä kokeilla?
 

PyleP

NOSTO
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 081
kovin kuulostaisi pci-e slotin ongelmalta

varmaan slotin putsausta asiaan soveltuvalla aineella, kokeilua kotelo kyljellään joskos painovoima liittyisi
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
kovin kuulostaisi pci-e slotin ongelmalta

varmaan slotin putsausta asiaan soveltuvalla aineella, kokeilua kotelo kyljellään joskos painovoima liittyisi
Uskoakseni tämä liittyy nyt pcie gen 4:ään. Koska gen 3 kortti toimii moitteetta. Eli joko se ei saa joka startilla riittävästi virtaa tai sitten jokin tuossa gen 4:ssä on pielessä kyseisen emon osalta.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Saan luultavasti huomenna uuden powerin niin postailen tänne miten sen kanssa kävi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
593
Itse kokeilisin biosista etsiä tuon pcie gen x asetuksen ja laittaa se 3 see ja sitten testailla ilmeneekö ongelmia. En tiedä tarkkaan miten nuo pci lanet erotellaan mutta voisko joku firmware bugi tehdä niin että osa laneista ois päällekkäin levyllä ja näytönohjaimella aik kaukaa haettua kyl tällönen ongelma mutta onhan esim nvidia 4xxxx sarjalla ongelmia b550 emoissa
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Itse kokeilisin biosista etsiä tuon pcie gen x asetuksen ja laittaa se 3 see ja sitten testailla ilmeneekö ongelmia. En tiedä tarkkaan miten nuo pci lanet erotellaan mutta voisko joku firmware bugi tehdä niin että osa laneista ois päällekkäin levyllä ja näytönohjaimella aik kaukaa haettua kyl tällönen ongelma mutta onhan esim nvidia 4xxxx sarjalla ongelmia b550 emoissa
Olin juurikin testailemassa biosin asetuksien ruuvausta. Laitoin nyt noista PCIE-asetuksista kaiken automatiikan pois päältä. Nyt on pakotettuna gen 4 ja 2x8 väylään. Viimeiset neljä boottia napsahtanut käyntiin varsin mallikkaasti. Seurailen tilannetta. Käyn joka tapauksessa hakemassa huomenna uuden powerin niin ei tarvi ainakaan huolehtia siitä että tuo vanha jossain kohtaa antaa periksi.
 
Liittynyt
09.12.2023
Viestejä
135
Ilmeisesti tuon näytönohjaimen pitäisi maksimissaan haukata 190 W tehoa ja en itsekään sitä ensimmäisenä epäilisi. Kysytäänpä niin, että miten itse ajattelit ongelman ratkaista? Jos mitään selkeää syytä ei ns. ole, niin sitten vain käydään ensin todennäköisimpiä syitä läpi ja toivon mukaan jossain vaiheessa ongelma ratkeaa ja syy löytyy. SIlloin minäkin laittaisin silmäni näytönohjaimeen sekä virtalähteeseen ja kun ne on poissuljettu, hakisin muita syitä.

Pitää muistaa, että powerissa tuo 700 W ei missään nimessä tule sille näytönohjaimelle, vaan se teho jakautuu eri lähtöihin ja yhteisteho tuolla powerilla on 700 W. Se, paljonko sille näytönojaimelle tulee maksimissaan, voisi selvitä virtalähteen kyljestä... mutta tosiaan se toinen ongelma on se, että kun virtaa tarvitaan nopeasti, niin varsinkin halvemmat virtalähteet (joka Corsair ei ole) ja niiden jännite yleensä laskee jopa alle speksin, jolloin näytönohjein tai koko kone nyt ensisijaisesti pitäisi kyllä melkein sitten sammua, sen sijaan että se alkaisi hidastella. Toki vanhassakin virtalähteessä erityisesti elektrolyyttikondensaattorit ovat voineet lämmöstä saada itseensä, eikä ko. virtalähde välttämättä enää ole speksiensä tasalla.

Lyheysti: jos tämä kombinaatio toimii toisella virtalähteellä hyvin, niin vikaa taas kannattaa etsiä muualta... kunnes syyllinen löytyy. Voihan se näytönohjainkin olla rikki tai emolevy ei muuten vain tule toimeen sen kanssa.
Lisäksi siinä on myös se, kuinka paljon virtaa kyseinen psu tuottaa 12V linjaan. Niissä on paljon eroja, ja nykyiset näytönohjaimet eivät varsinaisesti ole mitään talousihmeitä. Ja jos poweri on vanha, sen konkat eivät anna enää samaa tehoa, kuin uutena.
 

Härkönen

Team H2O
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
7 346
Olin juurikin testailemassa biosin asetuksien ruuvausta. Laitoin nyt noista PCIE-asetuksista kaiken automatiikan pois päältä. Nyt on pakotettuna gen 4 ja 2x8 väylään. Viimeiset neljä boottia napsahtanut käyntiin varsin mallikkaasti. Seurailen tilannetta. Käyn joka tapauksessa hakemassa huomenna uuden powerin niin ei tarvi ainakaan huolehtia siitä että tuo vanha jossain kohtaa antaa periksi.
Mikä ihmeen 2x8 väylä? Siis x8 vai x16?
 
Liittynyt
03.01.2018
Viestejä
242
Ilmeisesti tuon näytönohjaimen pitäisi maksimissaan haukata 190 W tehoa ja en itsekään sitä ensimmäisenä epäilisi. Kysytäänpä niin, että miten itse ajattelit ongelman ratkaista? Jos mitään selkeää syytä ei ns. ole, niin sitten vain käydään ensin todennäköisimpiä syitä läpi ja toivon mukaan jossain vaiheessa ongelma ratkeaa ja syy löytyy. SIlloin minäkin laittaisin silmäni näytönohjaimeen sekä virtalähteeseen ja kun ne on poissuljettu, hakisin muita syitä.

Pitää muistaa, että powerissa tuo 700 W ei missään nimessä tule sille näytönohjaimelle, vaan se teho jakautuu eri lähtöihin ja yhteisteho tuolla powerilla on 700 W. Se, paljonko sille näytönojaimelle tulee maksimissaan, voisi selvitä virtalähteen kyljestä... mutta tosiaan se toinen ongelma on se, että kun virtaa tarvitaan nopeasti, niin varsinkin halvemmat virtalähteet (joka Corsair ei ole) ja niiden jännite yleensä laskee jopa alle speksin, jolloin näytönohjein tai koko kone nyt ensisijaisesti pitäisi kyllä melkein sitten sammua, sen sijaan että se alkaisi hidastella. Toki vanhassakin virtalähteessä erityisesti elektrolyyttikondensaattorit ovat voineet lämmöstä saada itseensä, eikä ko. virtalähde välttämättä enää ole speksiensä tasalla.

Lyheysti: jos tämä kombinaatio toimii toisella virtalähteellä hyvin, niin vikaa taas kannattaa etsiä muualta... kunnes syyllinen löytyy. Voihan se näytönohjainkin olla rikki tai emolevy ei muuten vain tule toimeen sen kanssa.
700W on teho-ei virta. Ja GS Sarja ei ole Corsairin supersarja-vaan halpasarja. Tehoarvo ei aina anna suoraan virranantokykyä. Yhteensopivuus toki hyvin mahdollinen ongelma.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
593
Ei se teho konkista tule, jos konkat huonoina niin aiheuttaa tasajännitteen heilumista nopeassa tahdissa eli rippeliä ja herkät systeemit ei sellaista siedä
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 105
Tilanne voi vaikka normalisoitua kun koneen vain jättää päälle pidemmäksi ajaksi. Tuo windowsin uudelleen asennus oli ilmeisesti tehty uuden näyttiksen kanssa?

Käynnistysvaikeudet yleensä liittyy virtalähteeseen tai lisävirtaliitimiin.
10v vanhoja virtalähteitä ei välttämättä ole suunniteltu nykyaikaisille osille.
Kokeile hakea toimivaa ajuria esim. näyttiksen sivulta tms.

Tuosta asia oli hoidettu: " I just sent everything back to the retailer. "

RX 7600 Usage drop and freeze make it totally unsu... - AMD Community
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Tilanne voi vaikka normalisoitua kun koneen vain jättää päälle pidemmäksi ajaksi. Tuo windowsin uudelleen asennus oli ilmeisesti tehty uuden näyttiksen kanssa?

Käynnistysvaikeudet yleensä liittyy virtalähteeseen tai lisävirtaliitimiin.
10v vanhoja virtalähteitä ei välttämättä ole suunniteltu nykyaikaisille osille.
Kokeile hakea toimivaa ajuria esim. näyttiksen sivulta tms.

Tuosta asia oli hoidettu: " I just sent everything back to the retailer. "

RX 7600 Usage drop and freeze make it totally unsu... - AMD Community
Eipä ollut tehty uuden näyttiksen kanssa kun windowsin asennus vaatii rebootteja ja niissä tilanteissa kone veti itsensä hirteen. Toisaalta kuten ylempänä mainitsin, ongelma toistuu myös ilman levyä joten windowsilla ei pitäisi olla ongelman kanssa tekemistä. Kokeilen tänään vaihtaa virtalähteen ja postailen sitten mikä tilanne. Toisaalta eilen pakotin PCIEn gen 4:ään ja ainakin sen muutaman kerran mitä konetta vielä illalla buuttasin niin kaikki toimi coil whineä lukuunottamatta. Eli vaikka tilanne olisikin tasaantunut niin vaihdan tuon powerin mielenrauhan vuoksi.
 

AsiJu

Premium-jäsen
Liittynyt
09.04.2024
Viestejä
214
Ihan vain varmistuksena, onhan aina käytössä virtalähteen omat kaapelit? Eri merkkien kaapelit ei ole välttämättä keskenään yhteensopivat (eri pinout virtalähteen päässä).

Lähinnä ihmetyttää tuo Bluetooth donglen kuumuminen yhdessä boottausongelmien kanssa, jokinhan sen aiheutti, 5 V ja 12 V ristissä jossain esim?
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Ihan vain varmistuksena, onhan aina käytössä virtalähteen omat kaapelit? Eri merkkien kaapelit ei ole välttämättä keskenään yhteensopivat (eri pinout virtalähteen päässä).

Lähinnä ihmetyttää tuo Bluetooth donglen kuumuminen yhdessä boottausongelmien kanssa, jokinhan sen aiheutti, 5 V ja 12 V ristissä jossain esim?
Aina on ollut alkuperäiset mukana tulleet kapelit virtalähteissä. Joo se tosiaan oli outo juttu se lämpeneminen. Tapahtui vain kerran kun oli tuo dongle etupaneelin usb-portissa.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Nyt on uusi virtalähde haettu. Poimin tuollaisen 750W tuf gaming -powerin. Luulis olevan enemmän kuin riittävä. Asensin paikoilleen ja virrat päälle. Kaikki toimi kuten oletinkin koska en ensimmäisellä buutilla kajonnut biosiin. Tämän jälkeen kävin säätämässä bifurcationin auto-asentoon ja reboot. Kone käynnistyi kohtuullisessa ajassa mutta hirveää lagaamista. Hiiri liikkui nykäyksittäin. Kävin palauttamassa bifurcation 2x8 ja ongelma katosi. Oletan että jos tuolla 2x8 asetuksella ei pääse ei täyteen suorituskykyyn niin kuitenkin suhteellisen lähelle. Ei optimaalinen tilanne ja jatkan toki vielä penkomista. Alkaa epäilyttämään voisiko emossa olla jotain vikaa..?
 

Requiem

For You
Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 549
Nyt on uusi virtalähde haettu. Poimin tuollaisen 750W tuf gaming -powerin. Luulis olevan enemmän kuin riittävä. Asensin paikoilleen ja virrat päälle. Kaikki toimi kuten oletinkin koska en ensimmäisellä buutilla kajonnut biosiin. Tämän jälkeen kävin säätämässä bifurcationin auto-asentoon ja reboot. Kone käynnistyi kohtuullisessa ajassa mutta hirveää lagaamista. Hiiri liikkui nykäyksittäin. Kävin palauttamassa bifurcation 2x8 ja ongelma katosi. Oletan että jos tuolla 2x8 asetuksella ei pääse ei täyteen suorituskykyyn niin kuitenkin suhteellisen lähelle. Ei optimaalinen tilanne ja jatkan toki vielä penkomista. Alkaa epäilyttämään voisiko emossa olla jotain vikaa..?
Tuo PCIe slotin jakaminen on normaalisti NVMe adapteria varten, mutta vaikuttaa että sinulla auto asetus ei toimi oikein. 2x8 asetus pitäisi sinulla toimia täydellä kaistalla kun näytönohjainkin on x8 sähköisesti.
 
Liittynyt
08.06.2024
Viestejä
26
Tapahtui tänään:
- ISKÄ!!
- no mitä?
- Fortnitessä 1fps
- no mitä nyt v...

Nostin koneen sorviin ja eiku penkomaan. Lähes kaikki oli jo kokeiltuna joten päätin kokeilla epätodennäköistä. Irrotin prossujäähyn ja kokeilin että prossu on tukevasti paikoillaan. Siinähän se istui eikä liikahtanutkaan. Tästä huolimatta päätin vääntää sen kammesta irti ja tarkistaa ettei silmämääräisesti mikään pinni ole ottanut osumaa. Kaikki kunnossa. Prossu paikoilleen. Tuuletin paikoilleen. CMOS reset. Ja kone käyntiin. Ensin ajattelin että mentiin taas kilpikonnamoodiin mutta sitten tajusin että se tietysti johtuu tuosta resetoinnista. Hetkisen odottelu ja kone on käynnissä. Hmmm... ehkä tuo nyt taas hetken toimisi. Kaikki näytti normaalilta mutta sit tajusin että jotain oli pielessä. Ei coil whineä! Eli jotain on siis kuitenkin muuttunut. Fortnite käyntiin fps nyt tuplana aikaisempaan maksimiin verrattuna. Ei siis 2fps vaan 200-400fps.

Hyvin omituista. En siis ole vielä varma siitä tuliko kone kuntoon mutta eiköhän se selviä tässä lähipäivinä. Ainakin vaikuttaa paremmalta kuin aikaisemmin. Kiitos kaikista vinkeistä ja kommenteista. Minä kumarran tältä erää ja palailen myöhemmin kuittaamaan kävi miten kävi kunhan asia selkee.
 

AsiJu

Premium-jäsen
Liittynyt
09.04.2024
Viestejä
214
Tietokoneet on välillä jänskiä.

Veikkaan, että tuo CMOS reset oli tässä avainasemassa. BIOSiin voi jäädä joku käpy, joka ei lähde kun resetillä ja nimenomaan sillä paristo pois ja jumpperi-resetillä.

Toivotaan, että nyt pysyy ehjänä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
593
aivan paskapuhetta tollaset patterit pois muuten jää joku käpy sinne , se piiri on cmos piiri joka tyhjenee kun virrat katkee , joten kun jumpperi laitetaan clear cmos kohtaan niin piirin sähkönsyöttö poistuu ja todennäkösemmin maadoittaa myös + puolen cmos piirin jalasta ja piiri on varmasti perusasetuksilla.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
247 912
Viestejä
4 321 630
Jäsenet
72 130
Uusin jäsen
urbanbreach

Hinta.fi

Ylös Bottom