Jurakauden HDD:t

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja JulmaJuha, 10.06.2018.

 1. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  369
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  Olen tässä kaivellut nurkkia ja löytänyt aika kasan erilaisia ja eri ikäisiä kovalevyjä.
  Tässä on nyt ainakin 1GB, 6GB, 10GB, 20GB ja40GB IDE levyjä, sekä sitten vähän uudempia n120-200, 320GB jne IDE & SATA1 levyjä niitäkin useampia.

  Levyt vaikuttivat edelleen toimivat, kuten kuuluukin. Vinkuminen, rapina, narina ja sirkkelimäinen korvia raastava ääni oli muutamissa pienimmissä tallella. Voiko siis joku haluta/väsätä/kunnostaa itselleen retrokonetta jossa on tälläinen karmea ulvova sirkkeli ja raksutus kirjoittaessa/lukiessa.

  Kysyn siis, että onko jollakulla lukijalla täällä näkemystä tälläisistä. Eli ovatko tälläiset pelkkää äänisaastetta tai ehkä korkeintaan uusien raaka-ainetta, vaiko jotakin haviteltua retrokamaa?
  Entä osaatko antaa vihjeen miten hinnoitella kamat jos niille sellainen pitäisi keksiä?


  PS: väärä ryhmä, mutta olisi tuolla myös kasa muuta wanhaa rautaa kuten ainakin S3 jne ja Voodoo 1 & 2 kortteja. Prossuja/muisteja on iso kasa. Joku emokin voi olla.
   
  Viimeksi muokattu: 10.06.2018
 2. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  En usko noilla kovalevyillä olevan suurempaa retroarvoa. Ne ovat vain tiedon säilytystä varten ja siten niitä voisi verrata johonkin 32 megan muistitikkuun. Tosin IDE levyjä ei enää ole vähään aikaan saanut kaupoista eivätkä uudemmat emot tue IDE:a, eli jotain pientä arvoa voisi olla sellaiselle joka kaipaa juuri IDE levyä.

  Voodoo näytönohjaimet ovat täysin eri asia koska ne ovat muutakin kuin vain tallennustilaa.
   
 3. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  369
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  En halua ollenkaan kiistää näkökulmaasi, mutta...

  Ajattelin tilannetta jossa joku kasaa kunnon aitoa AT retrokonetta vaikkapa tarkoituksena pelata sillä puhutulla Voodoolla jotakin aikansa peliä vaikkapaRedneck Rampagea. Kenties tarkoitus on vain seurata silmät kosteana miten "DIR" komennolla alkaa hiljalleen ilmestyä vihreitä merkkejä ja jopa kauniita kokonaisia rivejä joita hiljalleen valuu värisevälle ja sumuiselle kuvaputkelle. Samalla tietysti kuunnellen häiritsevää, mutta muistojen kultaamaa ratinaa kovalevyltä. Asiaan voisi siis hyvinkin kuulua myös oikeanlainen emo. Esim olisko se ehkäpä vaikka tuolla omassakin kaapissa nököttävä P55T2P4 ? Siihen minultakin saa P75 ellen väärin muista. Tietty kaikkea siitä ylöspäin kuten 233 MMX ja saapa tuohon värkättyä hyppylangalla 450MHz K6/2 ja ellei jopa K6/3:sen myös tuolta kaapista. Siihen sitten vielä tälläinen oman aikakautensa vonkuva kovalevy ja nariseva korppuasema. Tietysti myös GUS täysillä muisteilla voisi tarinamme heppua kiinnostaa, eli löytyisipä sellainenkin ihme laatikoineen ja lappuineen tuolta wanhoista kätköistä.

  En siis kiistä mielipidettäsi, vaan kyselen tässä teiltä kansalaisilta, että olenko ajatuksineni hakoteillä ja/tai menettääkö maailma siinä mitään jos nuo romut takoo vasaralla matalaksi. Olen siis samaa mieltä siitä, että nopea USB muisti tai miksei jopa pikku SSD olisi kiva massamuisti, mutta onko semmoinen sitten enää retrokone. Saattaisipa joku sanoa näyttiksestäkin, että "pelkkä näyttis. Saat kaupasta esim 1080:sen, että mikset semmoista laita". Eikö saman voisi sanoa kaikista osista?


  PS: Tuo 320GB IDE kovalevy sopisi luullakseni esim moniin vanhoihin digiboxeihin. Jostakin syystä niissä oli aikanaan juuri tuon kokoinen levy. Ehkä niissä on niin rajoittunut firmis, että levy on korvattava samanlaisella?
   
  Viimeksi muokattu: 10.06.2018
 4. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tuossa retromielessä noilla levyillä onkin arvoa muttei kuitenkaan ihan siinä määrin kuin esim. mainitsemillasi Voodoo näytönohjaimilla. Lisäksi noita pääsääntöisesti löytyy selvästi helpommin kuin esim. Voodoo näytönohjaimia. Kyselit onko noilla erityisempää arvoa tai erityisesti haviteltua tavaraa, molempiin sanoisin ettei juurikaan mainituista syistä.

  Mikäli haluaa täydellisen retrokoneen, tuollaisilla vanhoilla kovalevyillä on tietenkin arvoa. Mikäli tyytyy "vähän vähemmän retroon", silloin mainituilla näytönohjaimilla on enemmän arvoa. Samaten enemmän arvoa on noilla emolevyillä ja prosessoreilla koska nekin ovat myös muuta kuin pelkkää tiedonsäilytystä varten.

  Eli retroa hakevalle noilla levyillä on tiettyä arvoa, mutta mikäli ajattelit rahoiksi lyödä, en pidä sitä kovin todennäköisenä.
   
 5. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  369
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  HEH! Lyödä rahoiksi :)

  Noh tietty sitä olisi kiva jotakin noista kamoista saada joita on kuitenkin jopa vuosikymmenet jemmannut. Mitään isoja rahoja en kyllä ole toivonut tai ajatellut näista levyistä saada. Olen kyllä nähnyt, että GUS:sta pyydetään jopa satoja euroja ja taitaa varsinkin ekat Voodoot olla myös hinnoissaan. Ne on kuitenkin nyt eri juttu vallan.

  Lähinnä noita kovalevyjä täällä meinaan, että upotanko suohon, vai mitä tekisin.

  Pistän mielipiteesi korvan taakse ja jään ihmettelemään. Kiitoksia siis.
   
 6. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Minä kasaisin pari konetta mikäli osia on tarpeeksi ja iskisin niihin parit kovalevyt, sitten olisi valmis retrokone joka olisi vähän arvokkaampi kuin yksittäinen kovalevy. Jos ei tuo onnistu niin sitten säästäisin mikäli ei ole tilasta pulaa. Kovalevyjä saa kuitenkin kymmeniä yhden koneen vaatimaan tilaan.
   
 7. Rokka

  Rokka

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  04.03.2017
  Oma osuuteni kansalaisten mielipiteestä on myös se että kaikesta edellä listatusta (IDE) kiintolevyillä on vähiten kysyntää. Vaikka se spinup-ulina ja seek-rutina hetkisen hymähdyttävät en tunne ketään joka näitä ääniä varsinaisesti kaipaisi, niitä vaan siedettiin silloin kun muutakaan ei ollut tarjolla. Vielä vanhemmilla MFM/ESDI levyillä voi olla enemmän tarvetta koska tietääkseni niille ei ole korvikkeita, mutta 486/Pentium koneissa IDE-levy on helpointa korvata CompactFlash-kortilla. Myös tiedostojen siirto kortinlukijalla on kätevämpää kuin puljata dossin verkko-pinon tai kokeellisen usb-tuen kanssa kanssa.

  Socket-7 rauta, 3dfx-kortit, isa-äänikortit ja midi-modulit eivät kauaa hyllyssä vanhene järkevillä lähtöhinnoilla, mutta kiintolevyjen suhteen asia selvinnee parhaiten laittamalla ne tarjolle, vaikka sitten ilmaiseksi tai kahvipakettia vastaan...
   
 8. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 940
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  IDE-kiintolevyistä saa eurosta muutamaan euroon. Noita kun voi käydä hakemassa ilmaisiksi ser-laatikoista ja monenmoisesta paikasta.

  Toimivat emolevyt sitten mallista riippuen roposista kymmeniin euroihin. Jos alkuperästä pakettia, oheistavaraa ja varsinkin jollain harvinaisemmalla mallilla ajurilevyä tarjota mukaan, niin aina mennään ylöspäin hinnassa.

  Prosessorit sitten eivät ole kovin arvokkaita, vaan siirtyvät emojen oheistuotteina. Emolevyt ovat se rajallinen luonnonvara, prosessoreita on moninverroin suhteessa näihin. Varsinkin tietyt perusmallit ovat aivan ilmaisia (vähemmän retro esimerkki: LGA1366 emot ovat kalliita, i7 920 sen sijaan alustan hitaimpana prossuna on nyyntiarvoton: kukaan ei tuota ole ostamassa ilman emoa, koska jokaisella emon omistajalla on vähintään yhtä hyvä prosessori jo olemassa)

  Vanhat näytönohjaimet (varsinkin VOODOO) sitten ovat oma tarinansa ja voivat tosiaan liikkua satojen eurojen hintaan. Perusmallit yleensä aika halpoja. PCI näyttiksen sitten kalliimpia ja myös vähän yli 10v takaisesta retrosta nopeimmat AGP-ohjaimet ovat jonkin verran haluttuja

  Olen näiden retrokamojen hintoja seuraillut täällä ja murossa jo vuosia
   
  Chloe tykkää tästä.
 9. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse en ainakaan ihan noin wanhaa rautaa lähtisi väsäämään, vaan jotain Athlon XP/64 tai Pentium 4 tason retrokonetta, johon löytyy jo Radeon 9700 Pro valmiiksi. Retroa, mutta ei liian retroa. Jopa Pentium D tai A64 X2 voisi olla käypä.

  Helpointa iskeä joko SATA-levy, SSD tai CF-kortti adapterilla, turhaan kiusata itseään hitailla levyillä jopa retrokoneen kanssa.

  e: Retroprojekti ei nyt tullutkaan niin retroksi, Phenom II X4 955 BE, emona Asrock AM2NF3-VSTA (NForce 3 250 ja AGP).
   
  Viimeksi muokattu: 02.07.2018
 10. OldisGold

  OldisGold

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Mikähän GUS olisi kyseessä?
   
 11. Panze

  Panze

  Viestejä:
  378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huh, ovatko GUSit todella noin arvokkaita? Minullakin on nimittäin yksi orkkis paketissa jemmassa lämpimässä autotallissa :)
   
 12. Datsyuk13

  Datsyuk13

  Viestejä:
  841
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Millaisilla adaptereilla/johdoilla nuo IDE-kovot saa kiinni nykyajan tietokoneeseen? Mistä vois tilata suht edullisesti? Jos hintaero on huomattava niin Kiinan vehkeitäkin voisi ajatella. Pitäisi ilmeisesti löytää adapteri sille leveälle piuhalle, että sen saisi emolevyn Sata-väylään kiinni ja sitten vielä virtapiuhalle oma adapteri. Sitten olisi vielä sellanen helvetin vanha kovo, jossa se leveä liitäntä on 50-pinninen. Näyttääkin otsikon mukaisesti jurakauden kovolta.
   
 13. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Vaihtoentoina löytynee USB-adapteri+mahdollinen kotelo tai SATA-adapteri. Powerilta yleensä löytyy oheislaiteliittimiä vieläkin.
   
 14. Hellsinki

  Hellsinki Kapteeni pienkonekorjaaja Tukijäsen

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  rutina kuuluu wanhaan koneeseen.
   
 15. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  SCSI.