Jolla tarjoaa Sailfish-asennuspakettia Sony Xperia X -puhelimelle 50 euron hintaan

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 12.10.2017.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 807
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Jolla on ilmoittanut eilen illalla tuoneensa saataville Sony Xperia X -älypuhelimelle tarkoitetun version Sailfish OS -mobiilikäyttöjärjestelmästään. Sonylle kustomoidun version nimeksi on annettu Sailfish X ja käyttäjät voivat ostaa, ladata ja asentaa sen omiin Xperia X -puhelimiinsa.

  Jollan mukaan Sailfish X on suunnattu kaikille ohjelmistokehittäjille, yhteisön jäsenille ja Jolla-faneille. Jolla on tehnyt yhteistyötä Sony Open Devices -ohjelman kanssa ja yrityksellä on tavoitteena yhdessä Sailfish-yhteisön kanssa saada laajennettua Sailfish X:n laitetukea muille Sonyn Xperia-puhelimille.  Xperia X on Sonyn helmikuussa 2016 julkaisema ylemmän keskihintaluokan älypuhelin, joka on edelleen saatavilla joiltain jälleenmyyjiltä edullisimmillaan noin 300 euron hintaan. Puhelimen keskeisimpiä rautaominaisuuksia ovat 5,0-tuumainen Full HD -näyttö, Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri, kolmen gigatavun RAM-muisti, 32 Gt tallennustilaa, 23 megapikselin takakamera sekä 2620 mAh akku. Malli-iästään huolimatta Xperia X on ylivoimaisesti suorituskykyisin Sailfishin virallisesti tukema puhelin.

  Sailfish X:n asennustiedostot ovat saatavilla EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä välittömästi Jolla Shopista 49,90 euron hintaan. Asennus on pyritty tekemään yksinkertaiseksi, mutta sen asentaminen vaatii silti toistaiseksi hieman harrastuneisuutta. Vaiheittaiset asennusohjeet löytyvät Jollan sivuilta.

  Lähde: Jolla

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2017
 2. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 652
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Periaatteessa ihan hieno juttu mutta ainakin omalta kohdalta kaatuu vieläkin siihen että liian vaivalloinen prosessi. Lisäksi aivan liian vanhaa rautaa. Harmi sinäänsä, tuo sailfish oli kyllä mukava käyttää mutta ei tuon vaivan arvoinen sentään.
   
 3. tonkar

  tonkar

  Viestejä:
  642
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Jos ei Android-tuelle ole tarvetta niin ilmainen community-versio ilmeisesti toimii ok?
   
 4. potaatti55

  potaatti55

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Btw. Jos joku tuota 50€ hintaa ihmettelee, niin se tulee android-tuesta, Ms exchangesta ja ennakoivasta tesktinsyötöstä. Eli Jolla maksaa siis ilmeisesti tuon verran itse noista toiminnoista. Kaupan päälle saa vuoden päivitykset ja tuen.
   
  tsönäri ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 5. Johan_V

  Johan_V

  Viestejä:
  630
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nähtyäni otsikon kuvittelin Jollan maksavan asentajalle 50 euroa. My bad.
   
  Fozyzy tykkää tästä.
 6. tle88

  tle88

  Viestejä:
  907
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Haluaisin todellakin puhelimeen jotain muuta kuin kaikkea urkkivan Androidin, ja pidän iPhonea turhan kalliina. Aika vaatimaton älylaite riittäisi minulle, en harrasta sosiaalista mediaa enkä pelaa puhelimella. Lähinnä selain ja sähköposti ovat oikeasti tarpeellisia, ja jos rpn-laskin löytyisi, niin olisin jo onnesta soikeana. Olisi aika mukavaa, jos tästä jolla+sony yhdistelmästä löytyisi joskus tulevaisuudessa edes jotain käyttötestiä, missä laitetta on oikeasti käytetty viikon ajan.

  T -.-
   
 7. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 494
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Njooh, ainoa jota itse android puolelta kaipaisin omaan sailfished opoon olisi kunnon navigointisofta.
   
 8. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Community versiosta puuttuu Android-tuen ohella Microsoft Exchange ja ennakoiva tekstinsyöttö. Muuten se toimii samalla tavalla kuin tuo virallinen versio. Noita yhteisön tekemiä porttauksia löytyy myös muille laitteille (kts. Adaptations/libhybris - Mer Wiki). Kuten tuossa edellä mainittiin, niin suurin osa Sailfish X:n hinnasta muodostuu noista lisensointimaksuista.

  Asensin Sailfish X:n tuossa aamusella puhelimeen ja yhden työpäivän käyttökokemuksen perusteella vaikuttaa toimivan verrattain hyvin. Onhan tuossa Jollalla vielä tekemistä mutta ihan lupaava alku kuitenkin.
  Jos joku on kiinnostunut Sailfish X:n asentamisesta, niin kirjoittelin ohjeita alkutoimista tuonne Xperia X -ketjuun. Isompi vaiva noissa alkujärjestelyissä on kuin itse asentamisessa. (Noita TA-backuppeja ei ole tietenkään mikään pakko tehdä, jos ei esimerkiksi aio enää koskaan palata Androidiin).
   
 9. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 494
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Heh kun kattoo tuota tiedossa olevaa vikalistaa, niin sehän toimii siis huonommin kuin opo:ssa.
   
 10. Levis95l

  Levis95l

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2016
  Ostin jo Xperia X:n juuri tätä varten, mutta nyt mietityttää, asentaako siihen Sailfishiä vai ei. Google Playn saa käsittääkseni edelleen pienellä rukkaamisella toimimaan, mutta sovellusostokset eivät toimi. Ennen se ei haitannut, mutta nyt kun on käyttänyt Androidia pari vuotta, niin jotain pientä on tullut ostettuakin. Androidin 4.4-versioon perustuva sovellustuki tuntuu iäkkäältä, kun tässä Xperiassa on 7.0. Vanhan Jollan käyttöliittymä tuntuu edelleen käteen ylivoimaiselta, mutta olen kai tottunut Androidilla siihen, että melkein kaikki toimii.
   
 11. Xiyng

  Xiyng

  Viestejä:
  1 128
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tarkoittaako tuo 4.4-sovellustuki sitä, että niin vanhat ja sitä uudemmat sovellukset toimivat vai että niin vanhat ja vielä vanhemmat toimivat? Iso osa Android-sovelluksistahan taitaa edelleen pohjautua 4.4-version API:in mutta toimii silti myös uudemmilla versioilla, joten siinä mielessä tuo ensimmäinen vaihtoehto ei kuulostaisi ainakaan huonolta.
   
 12. omegasupreme

  omegasupreme

  Viestejä:
  202
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei vaiva ole suuri, korkeintaan yhden illan homma ja oppii ehkä samalla uutta. FlyingAnteron ohjeilla vaan yrittämään.
   
 13. tle88

  tle88

  Viestejä:
  907
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Jotenkin homma tuntuisi hiukan uskottavammalta, jos puhelimen voisi ostaa suoraan Jolla systeemi valmiiksi sisällään, vaikka tosiaan 50 euron lisähinnalla, ja tämän puhelin+Jolla parin myymisen jälkeen kaikki päivitykset toimisivat automaattisesti ota tekniikalla. Todella ilkeän oloista hommaa olisi alkaa itse heti fläshäilemään aivan uutta puhelinta. - Pakkohan siihen on mennä, jos ei muuta vaihtoehtoa ole, mutta entäs jos tuosta Jollasta ei sitten pidäkään? Onko siihen olemassa jokin palautus tiedosto, kuten on Asuksen vanhaan Fonepad 7 tablettiin? Saako tuolla tämän hetkisellä Jollalla edes minkäänlaista "digitaalista konvergenssia" aikaiseksi linux maailman suuntaan? Olen distrohopper vaiheessa, tätäkin kirjoitan noin päivän vanhalla deepin linuxilla. Se Ubuntu Phonekin kuoli pois...

  Pihin jätkän puhtaalla sinnillä vastustan nyt tuollaista iPhonea jotenkin jo ihan periaatteesta, jota en nyt pysty edes perustelemaan. Vaimolla on hackintosh ja olohuoneen htpc kone on samoin hackintosh. Itselläni se on kovalevyllä pöydällä. iPhonessa olisi kovastikin järkeä, mutta jos se tonnin maksaa, niin tiedän pudottavani sen ensimmäisen puolen tunnin sisällä, ja sen jälkeen siitä olisi näyttö halki. Tilanteen pelkkä kuvitteleminenkin vituttaa jo sen verran raskaasti, että jättäisin sen mielestäni yli kalliin iPhonen mieluusti kauppaan. Puhelin on puhelin, ei se (minulle) ole tonnin arvoinen esine. Eksyy taas aiheesta...

  Jolla kyllä kiinnostaisi 300 euron puhelimessa, eikä se 50 euron lisähintakaan olisi ihan mahdoton maksaa, jos sen saisi valmiiksi asennettuna ja niin että takuut suut muut olisivat edelleen kunnossa. Poimin vain koko ajan noista sivulauseen puolikkaista jotain sellaista ajatusta , ettei se ole ihan vielä valmis ja täysin toimiva kaikin tavoin. Onko asia näin? Onko Jolla vielä keskeneräinen joiltain osiltaan?

  T -.-

  Edittiä: Luinkin FlyingAnteron ohjeet aiheesta. Kiitoksia.
   
 14. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 652
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsekkin voisin harkita tuohon hintaan valmii kapistuksen ostamista. Ei vaan riitä mielenkiinto räpläämään.


  Eikös nyt olekkin niin että tuon Sailfishin asennus mitätöi tuon puhelimen takuun?
   
  tsönäri tykkää tästä.
 15. tsönäri

  tsönäri

  Viestejä:
  359
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2017
  Se taitaa mennä juurikin niin että rootattu tai vastaavasti muokattu luuri ei kuulu enää takuun piiriin.

  Mutta ei nuo xperia x kapulat edusta kovinkaan suurta osaa Sonyn tämän hetkisestä huollettavien volyymista.
   
 16. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asennus vaatii bootloaderin aukaisemisen, mikä mitätöi laitteen takuun. Puhelimeen voi kuitenkin flashata Androidin takaisin ja lukita bootloader uudelleen. Tällöin puhelin on periaatteessa jälleen takuunalainen laite. IMEI:n perusteella sen bootloaderin aukaisemisen pystyy kyllä selvittämään mutta en tiedä, kuinka tarkkaan sitä syynäävät huollossa.
   
 17. antero

  antero

  Viestejä:
  2 997
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Homma on jotenki tyhmän kuuloista. Voit asentaa Android puhelimeen käyttiksen, josta puuttuu Android tuki, mutta saat sen 50€ lisähinnalla, joka toimii kuitenki huonommin kuin alkuperäinen.

  Hommassa olisi 100% enemmän järkeä, jos Jollan voisi asentaa Lumia puhelimeen.
   
 18. akse

  akse

  Viestejä:
  1 641
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Toisaalta se Android tuki ei ole kaikille välttämätön.

  Itsellä kun oli Jolla puhelin niin ei minulla ollut kuin pari Android softaa asennettuna eikä nekään olisi ollut ihan pakollisia minulle.
   
 19. Naama

  Naama

  Viestejä:
  414
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jo ne jaksaa potkia kuollutta hevosta.
   
 20. FearF

  FearF

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Jollassa (siinä ensimmäisessä 16Gb luurissa) pännii kun kamera on niin paska ja käsittääkseni android+bluetooth-yhdistelmä on onneton. Lisäksi siitä tuli maksettua 400e, joka oli jo sinällään jo hyvän tahdon ele suomalaista osaamista kohtaan. Muutenhan tuo luuri toimii vieläkin päivittäin juuri niin kuin sen pitääkin ja on jopa kestänyt muutamat kaakelille pudottamiset ja duunarin taskussa muutenkin eli yllättävän kestävä pirulainen on ollut fyysisesti.

  Mutta sitten tämä että pitäisi ostaa ensin 300e puhelin ja siihen vielä maksaa 50e käyttöjärjestelmästä? Ei pysty, kyllä se pitäisi olla siellä 200e huitteilla maksimissaan koko kombo. Tai ainakin joku The First One-alennus :D Toisaalta olisihan se mahtavaa päästä näyttävä(mmä)n puhelimen kanssa käyttämään Sailfishia josta pidän. Mutta näillä näkymin ei jatkoon.

  Jollalle kyllä toivon menestystä, käyttis on ainakin minun mieleen ja kohta neljä vuotta vanhaan puhelimeen vasta hiljattain latasin uutta käyttöjärjestelmäpäivitystä josta voi kyllä vähän hattua nostaa.
   
 21. tsönäri

  tsönäri

  Viestejä:
  359
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2017
  Mitenkäs se Android tuki jakselee sillä vanhalla raudalla? Itsellä meni myös hermot kameran kanssa ja kävin jo pari vuotta sitten heräteostoksena vaihtamassa honor seiskaan.
   
 22. micko

  micko

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hitaasti. Lisäksi käyttämistäni sovelluksista Facebookin yudet versiot ei toimi, vaan joutuu käyttämään yli vuoden vanhaa, ja Flickr lakkasi kokonaan toimimasta vaikka mitä versiota kokeilisi. Tai siis softa itsessään toimii, mutta sisäänkirjautuminen ei.

  Oon harkinnut vaihtoa Android-luuriin. Alkaahan tämä originaali-Jolla jo melko vanha ja hyvin palvellut olla.
   
 23. omegasupreme

  omegasupreme

  Viestejä:
  202
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Selaimen kautta kaikki toimii moitteetta, ainakin Facebook. Itse en ole edes harkinnut sovelluksien käyttöä.
   
 24. micko

  micko

  Viestejä:
  622
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Selaimen käyttöliittymä Facebookkiin on kankeampi, kuin tuo appi. Flickrin selainkäyttöliittymä on kännykällä aivan tuskaa eikä se luonnollisestikaan autosynkkaa puhelimen kuvia pilveen. Mutta makuasioitahan nämä.
   
 25. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 689
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ainoa vika että pitäis tulla useampaan puhelimeen ja vielä näihin paljon myytyihin malleihin niin sailfish voisi menestyä.
  Tietysti yksi syy voi olla että google jarruttaa puhelinvalmistajia.
   
 26. Fanboys Suck

  Fanboys Suck

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos Android tukea ei käytä, niin Sailfishin saa ilmaiseksi aika moneen Android luuriin. Ei tarvitse maksaa 300,- uudesta xperiasta ja 50,- (tai 40,- alennuksella) käyttiksestä, sen voi laittaa ilmaiseksi One+:aan vaikka. Eli käyttiksen hinnasta iso osa on lisenssejä kolmansille osapuolille. Ja onhan niitä avoimen koodin android palikoita kehityksessä, joten ehkä sen saa jossain välissä myös ilmaiseksi.

  Tällä hetkellä itsellä suurimmat puutteet liittyävät bluetoothiin ja muistikortin käsittelemiseen androidin kanssa. Bluetooth toimii hieman puutteellisesti auton BT sarjan kanssa, musiikki pätkii jne. Mutta parempi kuin ei mitään ja todennäköisesti paranee päivitysten myötä. Muistikortit taas ei näy Android softille, kuten vaikka Here wego. isot kartat pitää pitää sisäisessä muistissa, mikä on paska homma koska käyttis itsessään vie jostain syystä 50% enemmän tilaa kuin vaikka Jolla C:ssä.

  Itselleni tämän hankinta oli ihan no-brainer, varsinkin kun olen tottunut haluamaan ja saamaan puhelimen kameralta edes jotain laatua, Jollan tähänastiset viritelmät ei houkutelleet näpsimään, kuin vaikka N8 tai 808 ennen niitä. Nyt tilanne varmaan palautuu normaaliksi sen osalta.
   
 27. OsQ

  OsQ

  Viestejä:
  61
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Toimiiko tämä vain Xperia X -mallissa, ei siis tomi näissä Xperia X Compact ja Performance malleissa?
   
 28. saabmies

  saabmies

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pelkästään Xperia X -mallissa, jossa 1 SIM paikka
   
 29. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Virallisesti toimii vain Xperia X F5121 -mallissa mutta ilmeisesti käyttäjät ovat saaneet myös Dual SIM F5122 -mallin toimimaan (linkki). Yhteisöporttauksia löytyy sitten myös muille laitteille (kts. aiempi viesti).