Jääkaappi käy helkkarin kylmänä

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 875
Oliskos foorumilaisilta apuja. Mulla on tollanen täysikorkea rosenlewin jääkaappi, jossa on kiertokytkin nollasta kutoseen, nolla on pois päältä. Tämä jääkaappi on keittiössä ihan normaalisti avoimessa huonetilassa nurkassa ja käytössä pelkästään juomille tai satunnaisesti isommille keittokattiloille tms. Jääkaapissa on jatkuvasti n. 100 tölkkiä tai pulloa, on skumppaa, bissejä, sidukoita jne eli ihan peruskamaa. Ongelmana on se, että jääkaappi tuntuu minimiasetuksillakin vetävän alemman puoliskon jatkuvasti pakkaselle, siellä oli nytkin pullojen etiketeistä laserilla mitatessa -5 asteisia lämpöjä. Onko kenelläkään ideaa, että mikä tuota voisi noin kovasti häiritä, onko jääkaapeissa lämpöanturi tavallisesti jossain erikoisemmassa paikassa esim jääkaapin yläosasassa ja juomatölkeillä hyllyn täyttäminen häiritsisi sitä pahasti, vai mikä voi olla ongelmana? Pääasiassa siis kaikki tavara jääkaapissa on jatkuvasti kylmää eli mitään tehojäähdytystä ei edes pitäisi tarvita.
 
Lasermittari voi näyttää vähän mitä sattuu kun se mittaa lämpöheijastusta eikä varsinaisesti lämpötilaa. Onko jääkaappi oikeasti noin kylmä eli onko jotain jäässä tai mahdollisesti sulako jokin jäinen (vaikkakin hitaasti) kaapissa?
 
Jääkaapissa on jatkuvasti n. 100 tölkkiä tai pulloa, on skumppaa, bissejä, sidukoita jne eli ihan peruskamaa.
:) Lucky you !


Kuten epäilit, voisiko johtua että jos se on ihan täynnä, ilma ei pääse oikein kiertämään ? Onko lämpötilat eri hyllyillä vastaavat alemassa puoliskossa ? Ensimmäisinä lauttais sisälle ihan perisnteisen lämpömitarin ja katselisin eri hylluiltä lämpötiloja. Voi toki olla että termostaatti rikki
 
Joo siis esimerkiksi kattilallinen keittoa jäätyi hyllyllä ja tiedän kyllä miten toi laser mittari toimii ja sen takia mittasin lämpötiloja paperisista etiketeistä, että saa järkevän tuloksen. Tuota juomien jäätyilyä on esiintynyt ennenkin ja jääkaapissa on se keskiosa merkitty sellaiseksi optimaalisen viileäksi alueeksi jollain infotarralla, mutta tuntuu, että se vetää aivan omaa elämäänsä ja jatkuvasti saa tehoruuvia kääntää pienemmälle. Ostin tuon käytettynä ja jonkun vuoden verran tässä pöhissyt ja oireillut sanotaan nyt puolisen vuotta tuosta ajasta ellei jopa kauemminkin. Ylimmällä hyllyllä juomat oli jotain +6 asteisia, mutta keskialueella esim shampanjat kaikki pakkasen puolella, onneksi eivät jäässä. Ajattelin, että voisko tuossa olla joku juttu termarin sijainnin kanssa, jolloin tyyliin ylähyllyllä olevat juomat jotenkin puskuroisivat lämpöä niin hyvin, että tuo havaitsisi turhan lämmintä lämpöä ylhäällä, kun vapaata ilmatilaa ei ole älyttömästi ja sitten kävisi vähän turhan kovilla kierroksilla, jos ilma ei kierrä riittävästi. Noh pitää kokeilla vähän uudelleenjärjestelyä ja painottaa jääkaapin alaosia täytössä ja katsoa, ellei parempia vinkkejä esiinny.
 
Noh pitää kokeilla vähän uudelleenjärjestelyä ja painottaa jääkaapin alaosia täytössä ja katsoa, ellei parempia vinkkejä esiinny.
No, viikonloppuna juot kaapin tyhjäksi ja mittailet sitten tyhjän kaapin lämpötiloja siinä lomassa. Poissuljet ilmankiertoon tai täyttöasteseen liittyvät ongelman. Mukava homma. Tarvitko apuja ? :)
 
Jos sulla tosiaan on siellä shampanjoita, on ne kyllä jo menetetty vaikkei pullot umpijäässä olisikaan. Kuulostaa siltä, että hyvin käytetty Rosenlew on aikansa elänyt ja pitää harkita noilla lämpötilavaihteluilla ja säilytystarpeella oikeaa viinikaappia tilalle.
 
Mulla oli jääkaappi,jossa ylähyllyllä n.+10 ja alahyllyllä -2
jääkaappipakastin siis oli kyseessä, eli puolet karkeasti korkeudesta tuota jääkaapin puolta. Joku häikkä siinä kylmäkoneiston/-aineiden kanssa. Uusi kaappi korjasi ongelman.
 
Mihin hittoon tarvitsee kotikätössä jatkuvaa 100 alkoholijuoman kylmänä pidettävää reserviä? Sen ymmärtää, jos on jotain Viron tuliaisia, mutta eihän niitä tarvitse kylmässä säilyttää. Saa hyvin nopeasti kyllä viilennettyä pienissä erissä jääkaapissa/pakastimessa/ulkona sitä mukaan kun tarvitaan. Sähkön tuhlausta tuommoinen.
 
Vanhemmillani oli ihan "paketista vedetty" jääkaappi, joka teki ajoittain kaapin niin kylmäksi, että kaikki jäätyi, mitä sisällä oli. Ensin epäilin että säätönamiskaan oli vahingossa osuttu tms. Mutta mutta, teippasin sen "ala-asentoon" - silti kaappi veti jäähän. Lopputulos : kyseinen jääkaappi oli viallinen ja lähti palautukseen.
Rosenlewistäsi tulee ihan samalta kuulostavat oireet, että hetkellisesti se vetää liian kylmäksi. Se riittää että hetkeks vetää pakkaselle - eihän se kaapin sisältö nopeasti lämpene. Tällöin jääkaapin ohjauselektroniikka/mekanismit ovat vialla. Toki ilmankierto kannattaa varmistaa, mutta sanoisin että ajoittainen "ylikova" toiminta tuossa on ongelman takana. Syy tähän voi tosiaan olla termarissa, tai sitten siinä, että kompura haluaa pakosta käydä liian pitkän jakson aika-ajoin. Kun kerran juomat säilyy kylmänä kaapissa, kaappi ei tuuletu ja tavan käytön mukainen lämpeneminen ei pääse tapahtumaan. Tavallisessa käytössä ehkä vihanneksista voisi huomata tuon ajoitteisen jäätymisen (tuorekurkku reagoi kyllä ihanasti..). Tavallisessa käytössä siis tuo vika olisi ehkä vaikeampi havaita. Sitä tässä yritän sanoa.
 
En tiedä mitä tapahtui, mutta säädin kylmennettävää massaa vähän alemmas, kun aiemmin siirsin ylemmäs etteivät jäätyisi ja annoin jääkaapin olla vuorokauden pois päältä ja sulaa kauttaaltaan ja nyt on monta päivää rullannut taas perus jääkaappilämmöissä. Problem solved ainakin toistaiseksi.
 
Mihin hittoon tarvitsee kotikätössä jatkuvaa 100 alkoholijuoman kylmänä pidettävää reserviä? Sen ymmärtää, jos on jotain Viron tuliaisia, mutta eihän niitä tarvitse kylmässä säilyttää. Saa hyvin nopeasti kyllä viilennettyä pienissä erissä jääkaapissa/pakastimessa/ulkona sitä mukaan kun tarvitaan. Sähkön tuhlausta tuommoinen.
Miksi ylipäätään ihmiset pitäisivät ruokaa kotonaan? Hyvin saa pienissä erissä haettua lähikaupasta joten jääkaappia ei tarvita. Sähkön tuhlausta tuommoinen.
 
Mihin hittoon tarvitsee kotikätössä jatkuvaa 100 alkoholijuoman kylmänä pidettävää reserviä? Sen ymmärtää, jos on jotain Viron tuliaisia, mutta eihän niitä tarvitse kylmässä säilyttää. Saa hyvin nopeasti kyllä viilennettyä pienissä erissä jääkaapissa/pakastimessa/ulkona sitä mukaan kun tarvitaan. Sähkön tuhlausta tuommoinen.
No siis oon tilaillut erikoisempia juomia ulkomailta isompia satseja ja lisäksi toi juomajääkaappi palvelee kotiolutvalmistuksessa oluen "cold crashaamisessa" eli täyden käymisastian viilentämisessä ennen kegitys/pullotushommia, jotta hiiva asettuu nätisti pohjalle eikä tarvi kuin napsia alemmat hyllyt pois, joten ihan aiheellisesta syystä minulla tollainen jääkaappi nyt vaan sattuu olemaan ja sitten normaalitilanteessa tuolla voi pitää ne juomat mitä kotona on ja mitä kylminä nautitaan, koska kun ne on kerran viilentyneet, niin niiden kylmänä pysyminen ei vaadi ylimääräistä energiaa, koska lämpövuo on riippuvainen jääkaapin sisä ja ulkotilan välisestä lämpötilaerosta ja eristeestä. On tollanen ihan kätevä myös jos tekee vaikkapa viikon lounasruuat keiton muodossa 10 litraseen rosterikattilaan, jolloin koko kattilan voi vaan nakata jääkaappiin ja sieltä sit annostella lautaselle. Kukin tavallaan, mutta kun asun kuitenkin isossa omakotitalossa ja tilanpuutetta ei ole niin eikös toi ole ihan kiva lisä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 707
Viestejä
4 544 834
Jäsenet
74 835
Uusin jäsen
koominen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom