ITX kokoonpanon jäähdytys ja hiljentäminen

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja markus, 23.09.2018.

 1. markus

  markus

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Minulla on ITX kokoonpano jota viimeaikoina päivitellyt hieman tehokkaampaan rautaan. Tästä nyt on aiheutunut se että prossu käy kuumana ja melua riittää.

  CPU: i7-7700k vakiokelloilla
  CPU cooler: Thermalright AXP-100R 140mm tuulettimella
  GPU: RX480 referenssi (lehtipuhallin)

  Lämmöt: CPU idle 42-45c, rasituksessa nouseee yleisesti reilusti yli 80c ja jos rasittaa prime 95 niin nousee nopeasti 100c eli ei kovin hyvä tilanne.
  RX 480 nousee 90c tuulettimen vakiokierroksilla, mutta tämä ihan täysin suden vakiolehtipuhaltimen takia.

  Kotelo on Silverstone Raven rvz02 eli sfx poweri ja erillinen tila näytönohjaimelle. Kotelotuulettimelle ei ole tilaa tässä kotelossa, tosin 140mm cpu cooleri kattaa melkein koko emolevyn. CPU coolerin maksimi korkeus 58mm.

  Lähinnä sitä, että onko ihan tuhoontuomittu idea lähteä tätä ratkaisemaan ja minkälaista osista voisi olla apua. Ja onko ilmajäähdytys tuhoontuomittu idea ja pitäisi lähteä vesijäähyä rakentelemaan?
   
 2. iltakampa

  iltakampa

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  20.05.2017
  ETDIT, pahoittelut: Kuten mainitsit (mutta en huomannut/tajunnut) kotelossasi RVZ02 ei ole lainkaan lisätuuletinpaikkoja kuten omassani RVZ01.

  Prosessorijäähdytyksessä lienee jotain pielessä. Onko stokkijäähyä jolla kokeilla vertailun vuoksi?  Jätän alkuperäisen viestin, vaikka meni vähän ohi aiheen, jos siitä olis jollekin toiselle apuja:

  Oman RVZ01 saanut hiljaiseksi (kevyessä käytössä) laittamalla Noctuat kotelon tuuletinpaikkoihin kiinni, yksi puhaltamaan vileää ilmaa CPU:jäähylle ja toinen GPU:lle.

  Ilman lisäpuhallusta jää lämmin ilma kiertelemään kotelon sisälle, jolloin prosessorijäähyn tuuletin ottaa kierroksia, mutta ei siitä huolimatta saa reilumpaa viilennystä aikaan.

  Tavoitteena ollut, että kevyessä käytössä "äänetön" ja raskaammassa (jota harvemmin) saa puhaltaa kovastikin.
  Kotelon kapeuden ansiosta 25mm paksut Noctuat ovat hyvin lähellä viilennettäviä komponentteja, joten pienet kierrokset riittävät.

  GPU:na on passiivinen Palit Kalmx 750 TI, eli se on jo valmiiksi hiljainen, mutta hyötyy tuulettimesta lämpöjen suhteen.

  CPU:ta viilentämässä pikkuinen NH-L9i, itsessää hiljainen, mutta yksinään idlessä / surffatessa lämmöt 40C kieppeillä. Tuohon viileä lisäilmavirta auttoi idlessä 5C, joten nyt kevyessä käytössä pysyy kierrokset alimmillaan eli hiljaisena.

  Virtalähteenä on semipassiivinen SF450, joka on täysin äänetön, kun oma käyttö on niin kevyttä.

  Kotelo siis pystyasennossa niin päin, että näytöohjain yläpuoliskossa.

  Kokeilin komponenttejani Core 500 kotelossa, mutta tuuletinpaikat jäävät niin etäälle prossusta ja näyttiksestä, että kierroksia (eli meteliä) pitäää nostaa saadakseen samat idlelämmöt kuin RVZ01.
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2018
 3. ile

  ile

  Viestejä:
  592
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos otat kotelosta kyljet auki niin laskeeko CPU ja GPU lämmöt paljonkin?

  Tuo AXP-100R pitäisi olla täysin riittävä jäähy tuolle prossulle vakiokelloilla. Oletko kokeillut toimintaa coolerin vakio 100mm hyrrällä? Voi olla, että tuo 140mm tuuletin on liian iso ja varsinkin jos siinä on suurikokoinen keskiö niin ilma puhaltaa lähinnä jäähyn reunoja.

  Jos prossussa ei ole enää takuuta / ei pelota niin deliddaus laskee prossun lämpöjä kyllä selkeästi.

  Näyttikselle ensimmäiseksi ensiavuksi ainakin alivoltitus. AMD:lla on tapana asettaa melko korkeat jännitteet vakiona, jolloin niitä laskemalla saadaan suurtakin parannusta lämmöntuottoon ilman, että suorituskyky kärsii pikemminkin päinvastoin varsinkin jos lämmöt nyt 90c.

  Jos näyttis käy edelleen alivoltituksen jälkeen kuumana niin tahnojen vaihto voisi tulla kyseeseen. Tällä voi olla suurikin vaikutus varsinkin jos tahnat on useamman vuoden vanhoja. Toki tuo RX480:sen lehtipuhallin ei mikään kummoinen laitos ole eikä jäähyn vaihto tule oikein kyseeseen kotelossasi, mutta kyllä sillä pitäisi alle 90c päästä varsinkin alivoltittamalla.
   
 4. Miro.Simounen

  Miro.Simounen

  Viestejä:
  670
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  väärän kokonen rupeli tuossa jäähyssä varmasti laskee suorituskykyä reippaasti. Ilma pääsee karkaamaan vaan coolerin ohite.

  tällä jäähyllä pysyy korkattu 8700k@5GHz alle 85c Primellä

  AXP-100H Muscle – Thermalright
   
 5. Fractal

  Fractal

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Varmaan suurin muutos saatais korkkaamalla prossu ja nestemetallit väliin.
   
 6. markus

  markus

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Nyt on tarkemmin tutkittu ja hutkittu tämän kanssa. Suurin ongelma taitaa olla kotelon huono ilmankierto ja huonot lämpötahnat ja korkkaamaton prossu.
  Nyt laitettu 100mm tuuletin ja 140mm asennettu kotelon ulkopuolelle parantamaan ilmankiertoa niin lämmät tippuneet prime95 <85C ja normirasituksessa alle 70-80C. Ainoa haittapuoli on että tuo 100mm tuuletin huutaa kuin hinaaja @2600rpm.

  GPU lämmöt tippui hyvin alivoltittamalla 50mV ja säätämällä tuuletinkäyrää hiukan agressiivisemmaksi.

  Kyllä tällä kokoonpanolla nyt pelaa kuulokkeet päässä, mutta pitää miettiä jos alkaisi oikeasti hiljentämään. Voisi laittaa AIO vesijäähyn prossulle ja 140mm tuulettimen kopan sisään kierrättämään ilmaa pienillä kierroksilla. GPU pitäisi varmaan laittaa kokonaan vaihtoon että sen saisi hiljaiseksi.
   
 7. Smanci

  Smanci

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pääset ylivoimaisesti helpoimmalla jos vaihdat koteloa tai alivoltitat saman tien koko kokoonpanon. Jäähyjen ja muiden vaihtelu syö rahaa ja aikaa, suurimman ongelman kuitenkin ollessa tuo, että kotelossa ei ole oikeastaan ollenkaan pakotettua ilmankiertoa. Näytönohjainta ei välttämättä tarvitse ruveta vaihtamaan, vaan laitat siihen Acceleron tmv kiinni.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 8. Miro.Simounen

  Miro.Simounen

  Viestejä:
  670
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  120mm poralla prossucoolerin kohdalle reikä ja kunnon puhallin siihen niin saa toimiin tuonkin kotelon