Isoveli valvoo

Liittynyt
29.09.2017
Viestejä
2 576

Valtion hurja visio: Näin suomalaisten sairauksia voitaisiin ennakoida vakoilemalla somea, painoindeksiä ja ostoksia

Sunnuntaiaamuna päätä särkee ja suu on kuiva. Tilaat kotiisi pizzan ja pullon limsaa. Kerta ei ole ensimmäinen.

Puhelimesi paikkatiedoista selviää, että olet ollut kaupungilla aamuyöhön saakka, ja viime yön somekäytöksesi vaikuttaa sekavalta.

– Yksi plus yksi voisi laskea, että kyseessä on viikonloppubailaaja tai tuurijuoppo, sanoo HUS:n kehittämisjohtaja Ville Honkanen.

Esimerkiksi tällä tavoin valtio voisi tarkkailla ja määritellä meitä tulevaisuudessa, kun eri lähteistä kerätyn tiedon määrä kasvaa.

”Tämä voisi tarkoittaa, että yhdistämällä koneellisesti vaikkapa sosiaalisen median tuottamaa tietoa yksilön sosiaalisten suhteiden määrästä, lääkärin dataa painoindeksistä ja suvun terveyshistoriasta, tulorekisterin tietoa toimeentulosta ja kaupan dataa ruokaostoksista, voidaan ennakoida ja ennaltaehkäistä terveysongelmia”, selonteossa ehdotetaan.

Tekoäly kykenisi päättelemään datasta melkein mitä vain. Yhdistelemällä tietoja siitä, paljonko ihminen painaa, mitä hän ostaa kaupasta, mitä hän puuhaa netissä ja millaiset tulot hänellä on, voitaisiin ennakoida esimerkiksi diabetesta, alkoholismia, allergioita, sydän- ja verisuonitauteja, erilaisia mielenterveysongelmia, itsemurha-alttiutta, holtitonta seksuaalista käyttäytymistä, lasten kaltoin kohtelua tai psykoosia.

Teknologia mahdollistaisi myös esimerkiksi sen, että vaikkapa alkoholismiin lipsuvalta henkilöltä sensuroitaisiin alkoholimainokset netissä.

Yksi valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden esille nostama huoli oli se, että halutessaan tekoäly kykenee laittamaan ihmiset ”paremmuusjärjestykseen” heidän tuottavuuspotentiaalinsa ja riskipisteidensä mukaan jopa syntymästä asti.Tällainen pisteytys olisi mahdollista ulottaa paitsi terveydenhuoltoon niin myös esimerkiksi työnhakuun, luottoluokituksiin ja vakuutusehtoihin.


Samaan aikaan toisaalla:



Kamerat ja kansalaisten pisteytys ovat arkipäivää Kiinassa - Hallituksella hurja tavoite: Vuoteen 2020 mennessä valvotaan kaikkea, mitä kiinalaiset tekevät

Kommunistisen puolueen aseman kyseenalaistaminen tai demokratian haikaileminen johtavat väistämättä vaikeuksiin.

Länsimaiseen yksityisyyden suojaan tottuneen perspektiivistä katsottuna erityisen merkillepantavaa on Kiinan hallituksen määrätietoinen tavoite päästä vuoteen 2020 mennessä valvomaan aukottomasti kaikkea, mitä kiinalaiset tekevät. Maassa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 180 miljoonaa valvontakameraa, ja niitä asennetaan koko ajan lisää. Asiantuntijoiden mukaan valvontakameroiden määrä tulee kasvamaan vuoteen 2020 mennessä noin 626 miljoonaan. Vertailun vuoksi, määrä on 12,5-kertainen Yhdysvalloissa käytössä oleviin valvontakameroihin.

Mutta kaikkialla tuijottavat kamerat ovat yksi osa kokonaisuutta. Kiinassa käytössä olevat tekoälyohjelmistot tunnistavat jo nyt yli 90 prosenttia kameroiden edessä kulkevista ihmisistä ja seuraavat herkeämättä jatkuvasti heidän liikkeitään. Se aukoton kansalaisten valvonta, mistä aikanaan Euroopan kommunistimaiden salaiset poliisit saattoivat vain haaveilla, on uuden teknologian myötä arkipäivää Kiinassa.

Hallitus seuraa herkeämättä automaattisesti satoja miljoonia ihmisiä ja voi niin halutessaan poimia tallenteista reaaliaikaiset tiedot siitä, missä he ovat nyt tai ovat milloinkin olleet ja keitä he ovat tavanneet. Samalla selviää syy myös siihen, miksi Kiina on suhtautunut niin suopeasti kansalaisten hankkimaan uusimpaan tietotekniikkaan. Tietokoneet, kännykät ja sosiaalisen median sovellukset ovat osa hallituksen valvontakoneiston kokonaisuutta. Kaikki mitä kirjoitat kaverillesi Kiinassa suositussa WeChat-viestisovelluksessa on myös viranomaisten luettavissa. Kaikkea, mitä teet verkossa, seurataan. Jokainen maksu, jonka teet kännykälläsi tai maksukortillasi, rekisteröityy automaattisesti viranomaisten tietokantaan. Yksityisyyttä ei ole.

Facebookin kaltaisia sosiaalisen median sovelluksia, joita Kiinan viranomaiset eivät pääse seuraamaan, ei yksinkertaisesti sallita ja niiden käyttö estetään verkkoteknisillä rajoituksilla.

Ikään kuin yhä kaikkialle ulottuva valvonta ei vielä riittäisi, Kiinan hallitus täydensi vuonna 2014 kontrollipalettiaan suunnitelmalla sosiaalisista luottotiedoista eli kansalaisten pisteytyksestä luotettavuuden perusteella.

Pisteytysjärjestelmän yksityiskohdat ovat valtiosalaisuuksia, mutta brittiläisen Independent-lehden mukaan se tarkoittaa pitkälle automatisoitua teknologiaa, joka jatkuvasti analysoi yksittäisten kansalaisten tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. Jos pelaat liikaa tietokonepelejä, pisteesi laskevat. Jos maksat laskusi myöhässä, pisteesi laskevat. Jos olet baarissa liian myöhään illalla, pisteesi laskevat. Jos liikut tai vain vaihdat kännykkäviestejä väärien ihmisten kanssa, pisteesi laskevat. Jos postaat nettiin jotakin kriittistä, pisteesi laskevat. Mitä täsmällisempi, ahkerampi ja uskollisempi järjestelmän kannattaja olet, sitä paremmat ovat pisteesi. Jos tulet luotettavasta perheestä, saat paremmat pisteet. Jos ystävilläsi on hyvät pisteet, myös omasi saattavat nousta.

Hallituksen mukaan suunnitelman tarkoitus on tukea luottamuksen kulttuuria yhteiskunnassa. Sosiaaliset luottotiedot eli pistesaldosi vaikuttaa jokaiseen sinua koskevaan päätökseen. Missä saat käydä koulusi ja opiskella, missä asua, mihin saat matkustaa. Kuinka nopean nettiyhteyden saat käyttöösi. Mihin pääset töihin. Kenelle internetin treffipalvelut esittelevät sinut, jos esittelevät. Minkä tasoiseen kouluun saat lapsesi. Saatko passin.

:psmoke:
 
Viimeksi muokattu:
Eipä ihmisten "profilointi" Netistä ja tietokannoista löytyvän tiedon perusteella ole mitään rakettitiedettä, mutta mitkä olisivat tämän tiedon hyväksyttävät käytännön sovellutukset on eri asia.

Sitä paitsi näkeehän ihmisestä usein jo päältäpäin, jos on tietyt ilmeiset terveysriskit.

Ja toisaalta terveystietokannoistahan näkee terveystiedot ihan suoraan, jos sille linjalle lähdetään... :smoke: Sitä luksusta ei taida Kiinassakaan olla siinä mittakaavassa kuin Suomessa...
 
Ihminen saa, mitä ansaitsee. Oksentakaa vain jatkossakin elämänne sisältö Facebookiin :kahvi:

Naamakirjaa aika moni jo osaakin edes vähän varoa. Moniko oksentaa silti yksityiskohtaisen päiväkirjansa omalle pankkitililleen vinguttamalla korttia joka paikassa?

Käyttäkää käteistä, jos haluatte isoveljelle jauhot suuhun.
 
Ja toisaalta terveystietokannoistahan näkee terveystiedot ihan suoraan, jos sille linjalle lähdetään
Kantapalvelun kautta ei näe kaupan ostohistoriaa, puhelimen sijaintia, some käyttäytymistä, tai ylipäätänsä terveysriskejä joita ei ole terveydenhuollossa kirjattu. Voi olla vaikka kuinka sairas ihminen, mutta jos ei ole käynyt lääkärissä, niin tietoja ei ole.
 
Kantapalvelun kautta ei näe kaupan ostohistoriaa, puhelimen sijaintia, some käyttäytymistä, tai ylipäätänsä terveysriskejä joita ei ole terveydenhuollossa kirjattu. Voi olla vaikka kuinka sairas ihminen, mutta jos ei ole käynyt lääkärissä, niin tietoja ei ole.
Kyllä, mutta todettujen terveysongelmien rekisteröinti on Suomessa huippuluokkaa toisin kuin varmasti jossain Kiinassa. Lisäksi suomalaiset näkevät yleensä lääkäriä melko säännöllisesti ja etenkin jos on jotain terveysongelmia.
 
Ihminen saa, mitä ansaitsee. Oksentakaa vain jatkossakin elämänne sisältö Facebookiin :kahvi:
Puhumattakaan googlen tilistä. Niillä on kaikenlisäksi paikkatiedot. Mitä voi odottaa yrityksiltä joiden liiketoiminta on tiedonkeruu ja sen myynti?


Lähdenkin tästä ostamaan paksua foliota käteisellä, ilman plussakorttia.
 
Mitä esimerkin ihmiselle pitäisi sitten tehdä? Karenssia työttömyyspäivärahaan, kun vähän iloitteli ja osti pizzan? Työpaikalla kirjallinen huomautus, että et edustanut työpaikan arvoja perjantaina ja lauantaina?

Ainoa rangaistus, jota epäterveellisistä elämäntavoista pitäisi saada, on korotukset terveydenhuoltomaksuihin. Muita en hyväksy. (Tai hyväksyn jo nyt kouluun/luokalle sijoituksen älykkyyden/kyvykkyyden perusteella, mutta en perhetaustan/etnisyyden perusteella)
 
Kävin yksityisellä hammaslääkärillä, ja sieltä sai bonukset vihreällä s-kortilla.

Minulla on rinnakkais s-etukortti vanhempien kanssa. Oikeastaan koskaan ei tule kyseistä korttia käytettyä koska en pidä bonuskorteista, mutta tällä kertaa tuli höylättyä kun oli 200€ lasku.

Kaikki ostokset näköjään kirjautuvat nettipalveluun koska samana päivänä vanhempani huomauttivat että kaupungin hammaslääkärillä olisi edullisempaa kuin yksityisellä, vaikka en ollut kertonut käyneeni hammaslääkärillä.

Onko lisätietoa kuinka tarkkaan ostoksesi eritellään tuolla s-bonus 'tietojenkeräyspalvelussa' ja olisiko viranomaisilla halutessaan pääsy katselemaan tietoja?
 
  • Tykkää
Reactions: drc
Miksi kenenkään elämäntapoja pitäisi seurata? Meillähän on ilmainen terveydenhuolto, joka kyllä hoitaa alkoholistien, liikalihavien ja muiden vastaavien aiheuttamien elintaso"sairauksien" hoidon. Kaikillahan tulee olla oikeus ilmaiseen terveydenhuoltoon, eikös juu. Se on kuulemma ihmisoikeus. Toisaalta tätä kyttäystähän valtiouskovaiset haluavat vain enemmän ja enemmän. Valtio kun tietää sinua paremmin mitä sinun tulee tehdä, eikä sinun tarvitse ottaa vastuuta oikeastaan yhtään mistään. Nyt vain arvuuttelemaan miten paljon tällainenkin kyttäysjärjestelmä maksaa. Ei taida olla ihan halpa, mutta kyllähän veronmaksaja on valmis luovuttamaan palkastaan vielä vähän enemmän osaavan byrokraatin käsiin.
 
Jos kyttäysjärjestelmän tekee Tieto (value for life) niin foliot voi jättää kauppaan :kahvi:

Täällä saattaa joku älähtää mutta Kiina on mielenkiintoinen. Siellä ei yksilöajattelu oikein kukoista.
 
Kävin yksityisellä hammaslääkärillä, ja sieltä sai bonukset vihreällä s-kortilla.

Minulla on rinnakkais s-etukortti vanhempien kanssa. Oikeastaan koskaan ei tule kyseistä korttia käytettyä koska en pidä bonuskorteista, mutta tällä kertaa tuli höylättyä kun oli 200€ lasku.

Kaikki ostokset näköjään kirjautuvat nettipalveluun koska samana päivänä vanhempani huomauttivat että kaupungin hammaslääkärillä olisi edullisempaa kuin yksityisellä, vaikka en ollut kertonut käyneeni hammaslääkärillä.

Onko lisätietoa kuinka tarkkaan ostoksesi eritellään tuolla s-bonus 'tietojenkeräyspalvelussa' ja olisiko viranomaisilla halutessaan pääsy katselemaan tietoja?
Tuohon voi itse vaikuttaa. Minulla sinne tulee kaikkien ostosten tarkat kuitit. Paperikuitteja kassakone ei tulosta lainkaan. Viranomaiset eivät tietoihin pääse käsiksi nykyisellään, mutta jos nämä sairaalloiset orwell-visiot toteutuvat edes osittain, niin sitten tilanne todennäköisesti muuttuu. Ja onhan S-Ryhmällä (ja muilla vastaavilla) varmasti tarkat tiedot siellä kannassaan joka tapauksessa, vaikka käyttäjän määrittelemät asetukset olisivat millaisia.

Piti tuosta aloituksen artikkelista tarkistaa ettei sitä oltu kirjoitettu aprillipäivänä, kun oli niin hurjaa höpinää, mutta eipä ollut aprillia.
 
Yllättäen keppimielessä kyttäystä, niin tyypillistä suomalaista politiikkaa. Parempiosaiset tietävät kyllä viholliset.

Parempi joku porkkanamalli. Eräs paperitehdas sai porukkaa liikkeelle pururadalle, jos merkitsivät 10 kertaa nimensä pururadan kirjaan niin saivat jotain.
 
Tässäpä linkki Valtion tulevaisuusselonteon II-osaan:
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/...4/161091/VN_30_2018_Tulevaisuusselonteko_.pdf

Vähän kummastelin mistä Iltasanomat oikein on juttunsa keksinyt, kun selonteossa lähinnä tehdään arvauksia työn ja työmarkkinoiden kehittymisestä. Löytyyhän selonteon sivulta 39 sitten tämä:

Työn murroksessa tukea tarvitaan kaikkiin elämän nivelvaiheisiin, joita ovat perinteisesti koulutuksesta työhön siirtyminen, työstä toiseen työhön siirtyminen (vrt. lyhyet työsuhteet, työttömyysjaksot), sairauslomalta työhön paluu tai perhevapaalta työhön paluu – tulevaisuudessa monimuotoisia nivelvaiheita voi olla vielä lisää ja niitä voi olla useammin. Kansainvälinen liikkuvuus niin ikään lisääntyy ja kaipaa tukea.

Digitalisaatio mahdollistaa reaaliaikaisen ja ennakoivan kuvan muodostamisen ihmisten elämäntilanteista. Lukuisat julkiset ja yksityiset tahot keräävät ja tuottavat dataa ihmisten elämäntilanteista liittyen esimerkiksi elintasoon, koulutukseen, kulutukseen ja vaikkapa sosiaalisiin suhteisiin. Eri lähteistä tulevaa julkista dataa on jo nyt alettu kerätä keskitetysti – esimerkiksi Suomi.fi-palvelu kokoaa yhteen erilaisia sähköisiä julkisia palveluita ja ihmisten eri rekistereissä olevia tietoja, Kanta-palvelu kokoaa ihmisten terveystiedot yhteen paikkaan ja Suomessa vuonna 2019 käyttöön otettava reaaliaikainen kansallisen tulorekisteri tekee saman tulotiedoille, mikä helpottaa ansiotulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamista ja keventää myös yritysten hallinnollista taakkaa.

Seuraava askel olisi hyödyntää entistä monipuolisempia julkisia ja yksityisiä datalähteitä sekä käyttää koneoppimista ja tekoälyä datan analysoinnissa ja tarvittavien interventioiden tunnistamisessa. Näin ihmisille voidaan tarjota oikeita ja entistä parempia julkisia palveluita oikeaan aikaan ilman, että palveluiden pariin löytäminen on vain yksilön aloitteellisuudesta tai eri viranomaisten “manuaalisesta yhteistyöstä” kiinni. Tämä voisi tarkoittaa, että yhdistämällä koneellisesti vaikkapa sosiaalisen median tuottamaa tietoa yksilön sosiaalisten suhteiden määrästä, lääkärin dataa painoindeksistä ja suvun terveyshistoriasta, tulorekisterin tietoa toimeentulosta ja kaupan dataa ruokaostoksista voidaan ennakoida ja ennaltaehkäistä terveysongelmia. Tämä edellyttää nopeaa uusien taitojen ja työkalujen omaksumista julkisella sektorilla.

Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että kaikenlaisten keskitettyjen rekisterien luominen on jo sinällään tuomittava asia, millä rakennetaan dystooppisen kontrollivaltion perusinfraa. Suomella ei ole aikomustakaan pitäytyä tietojen alkuperäisissä käyttötarkoituksissa vaan uusia käyttötapoja ja rekisterien yhdistämistä mietitään päät märkinä.

Kuten Trafi-skandaali osoitti, vanhoihin datoihin voidaan antaa uusia, laajojakin käyttöoikeuksia käden käänteessä pienillä lainmuutoksilla. Tämän päivän käyttörajoitukset eivät ole mikään tae tulevasta - ja kun tiedot on kerran luovutettu ulos, niitä ei mikään mahti enää palauta alkuperäiseen lokeroon.

Kyllä vain, meillä Suomessa, ja juuri nyt.
 
Yllättäen keppimielessä kyttäystä, niin tyypillistä suomalaista politiikkaa. Parempiosaiset tietävät kyllä viholliset.

Parempi joku porkkanamalli. Eräs paperitehdas sai porukkaa liikkeelle pururadalle, jos merkitsivät 10 kertaa nimensä pururadan kirjaan niin saivat jotain.

Porkkanamallia voi tosiaan tarjota sellaiset, joilla on porkkanaa antaa. Valtion on paha tarjota porkkanaa kun muutenkin massat on sitä mieltä, että verot alas ja tuet kans paitsi ne jotka tulee itselle. Terveiden elintapojen ansiosta jaettu porkkana jakautuisi muutenkin parempiosaisille koska varakkuuden ja terveiden elintapojen välillä on korrelaatiota.
 
Porkkanamallia voi tosiaan tarjota sellaiset, joilla on porkkanaa antaa. Valtion on paha tarjota porkkanaa kun muutenkin massat on sitä mieltä, että verot alas ja tuet kans paitsi ne jotka tulee itselle. Terveiden elintapojen ansiosta jaettu porkkana jakautuisi muutenkin parempiosaisille koska varakkuuden ja terveiden elintapojen välillä on korrelaatiota.

Se paperitehdas josta vihjaisin on jo pois pelistä, mutta tällä valtiolla varaa pitää esim. vittuilun takia pakkoruotsitusta koko maassa.
Tilastolliset köyhät kuolee aikaisemmin ja kepillä lisätään köyhyyttä niin kuin aktiivimallileikkurilla. Ehkä tilastovirkamies hakeekin köyhien nopeampaa kuolemaa niin kulueriä poistuu tilastoista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 843
Viestejä
4 548 892
Jäsenet
74 855
Uusin jäsen
Nåksuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom