Intialainen / Nepalilainen ruoka kotona

gb1

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
208
Kerran parissa viikossa kokkailukierrossa kiertää jotain "inkkarilaishenkisiä" safkoja. Minkälaisia oikoteitä ja kikkoja onneen te olette löytäneet? Mitä mausteita käytettä ja mistä hommatte?

Oma "peruskaava", joka tuottaa melkolailla perus tikka masala / butter chicken ravintola-annosten tyyppistä soossia on seuraava:

  • pari sipulia pieneksi
  • 4 isoa kynttä valkosipulia pieneksi
  • inkivääriä silmämääräisesti reilun peukalon kokoinen pala pieneksi
  • chiliä, kurkumaa, juustokuminaa, jauhettua korianteria kutakin n. 1 tl, myöskin kanelista ja kardemummasta tulee hyvät vibat

Ylläolevat kuullotetaan liedellä n. 4/6 lämmöllä lämmitetyssä pannussa viitisen minuuttia öljyssä. Kuullotuksen jälkeen voi lisätä vaikka haluamiaan vihanneksia, maustamatonta kanaa / kikherneitä / linssejä / muuta ja jatkaa hetken aikaa.

  • Lisää pannuun tölkki hyvää tomaattimurskaa (Mutti toimii aina) ja lisää samalla noin teelusikallinen suolaa ja sekoita
  • Aloita riisinkeitto ja laita naan leivät lämpenemään jos sattuu olemaan
  • Kun riisi alkaa olla valmista niin lisää kuohukermaa tai kookosmaitoa halutun maun ja kermaisuuden mukaan kastikkeeseen sekaan ja sekoita
  • Lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria jos makua tarvitsee vielä syventää ja purista vähän limen tai sitruunan mehua vielä päälle

Enjoy. Jos haluaa nättiä, niin halutessa tuoretta korianteria vielä koristeeksi.

Olen kokeillut joskus tehdä monimutkaisia ja pitkäkestoisia jugurttimarinadeja sun muita taikatemppuja, mutta tuntuu, että ylläolevilla yksinkertaisilla metodeilla ja mausteilla pääsee noin puolessa tunnissa lautasen ääreen ja n. 90% lopputulokseen moninkertaisesti enemmän aikaa vieviin metodeihin verrattuna. Tuore inkivääri kuitenkin peittoaa jauhetun jo selkeästi, tuoretta kurkumaa en ole kokeillut enkä toisaalta valkosipulijauhettakaan.

Helsingissä Hermannin rantatien Lidliltä / Wotkinsin lihatukulta toisella puolella katua on Ararat Bazaar niminen kauppa ja sieltä olen hakenut mausteita vähän isommissa pusseissa kuin nuo normikauppojen parin lusikallisen kokoiset täyttöpussit. Lisäksi valikoimissa on hyviä naanleipiä ja edullista ja hyvän makuista lihaa useimmiten. Lisäksi olen kokeillut heillä 400g purkeissa myytäviä thai currytahnoja (punaista ja vihreää), joilla tulee kyllä oikein hyvät tulokset kotithaikuksi!

Mitä niksejä sulla on?
 
Itse pidän intialaisesta, mutta lähikaupasta ei noita tuoreita mausteita tai muitakaan mausteita huonosti saa, niin yleensä tyydyn käyttämään ihan valmiita purkin mausteseoksia, joita sitten vähän tuuneen tuoreella valkosipulilla, limellä, inkiväärillä ja chilillä.

Lampaan lapa tai muu pitkään haudutettava lampaan osa on oma lempparini masala-tyylisessä paksussa soosissa. Kunnolla antaa 2-4 tuntia porista että on aivan pehmeää koko liha ja curryssä on lammasrasvaa seassa, mmmmmmmm! Kikherneet on kanssa hyviä.

Syön melkein aina nan-leivän kanssa. Tosin curryä tulee tehtyä aina kerralla enemmän, niin sitten seuraavana päivänä yleensä ihan riisin kanssa. Curry melkein on parempaakin sitten seuraavana päivänä, kun on vielä 12-24 tuntia lisää muhinut...

Tandoori chickeni on kanssa tosi simppeli mitä teen. Eli laiskasti vaan ostan atrian tjms. kananuijia/siipiä, pesen niistä mausteet kunnolla vittuun jos mausteita sattuu olemaan, ja pistän omaan jugurtti+tandoori (purkista)+ garam masala maustepulveri seokseen marinoitumaan pariksi tuntia. Sitten uuniin keskilämmölle ja syömään kun alkaa tuoksumaan ja näyttään hyvältä. Todella helppoa, menee joku 5min valmisteluun, mutta äärettömästi parempaa kuin ne valmiit maustesoosit mitä kanankoivissa usein on marketin pakkauksissa mukana!
 
Kerran parissa viikossa kokkailukierrossa kiertää jotain "inkkarilaishenkisiä" safkoja. Minkälaisia oikoteitä ja kikkoja onneen te olette löytäneet? Mitä mausteita käytettä ja mistä hommatte?

Oma "peruskaava", joka tuottaa melkolailla perus tikka masala / butter chicken ravintola-annosten tyyppistä soossia on seuraava:

  • pari sipulia pieneksi
  • 4 isoa kynttä valkosipulia pieneksi
  • inkivääriä silmämääräisesti reilun peukalon kokoinen pala pieneksi
  • chiliä, kurkumaa, juustokuminaa, jauhettua korianteria kutakin n. 1 tl, myöskin kanelista ja kardemummasta tulee hyvät vibat

Ylläolevat kuullotetaan liedellä n. 4/6 lämmöllä lämmitetyssä pannussa viitisen minuuttia öljyssä. Kuullotuksen jälkeen voi lisätä vaikka haluamiaan vihanneksia, maustamatonta kanaa / kikherneitä / linssejä / muuta ja jatkaa hetken aikaa.

  • Lisää pannuun tölkki hyvää tomaattimurskaa (Mutti toimii aina) ja lisää samalla noin teelusikallinen suolaa ja sekoita
  • Aloita riisinkeitto ja laita naan leivät lämpenemään jos sattuu olemaan
  • Kun riisi alkaa olla valmista niin lisää kuohukermaa tai kookosmaitoa halutun maun ja kermaisuuden mukaan kastikkeeseen sekaan ja sekoita
  • Lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria jos makua tarvitsee vielä syventää ja purista vähän limen tai sitruunan mehua vielä päälle

Enjoy. Jos haluaa nättiä, niin halutessa tuoretta korianteria vielä koristeeksi.

Olen kokeillut joskus tehdä monimutkaisia ja pitkäkestoisia jugurttimarinadeja sun muita taikatemppuja, mutta tuntuu, että ylläolevilla yksinkertaisilla metodeilla ja mausteilla pääsee noin puolessa tunnissa lautasen ääreen ja n. 90% lopputulokseen moninkertaisesti enemmän aikaa vieviin metodeihin verrattuna. Tuore inkivääri kuitenkin peittoaa jauhetun jo selkeästi, tuoretta kurkumaa en ole kokeillut enkä toisaalta valkosipulijauhettakaan.

Helsingissä Hermannin rantatien Lidliltä / Wotkinsin lihatukulta toisella puolella katua on Ararat Bazaar niminen kauppa ja sieltä olen hakenut mausteita vähän isommissa pusseissa kuin nuo normikauppojen parin lusikallisen kokoiset täyttöpussit. Lisäksi valikoimissa on hyviä naanleipiä ja edullista ja hyvän makuista lihaa useimmiten. Lisäksi olen kokeillut heillä 400g purkeissa myytäviä thai currytahnoja (punaista ja vihreää), joilla tulee kyllä oikein hyvät tulokset kotithaikuksi!

Mitä niksejä sulla on?

Tätä "peruskaavaa" lainasin ja siihen perään kesäkurpitsaa, porkkanaa ja kanaa pataan muhimaan. Kermaa en laittanut, mutta hieman vettä tosin. Tuli todella hyvää. Päättyy itsellekin kokkauksen perusarkistoon. Kiitos!
 
Maustetahna:
  • tuoretta inkivääriä n. 1 rkl
  • valkosipuli
  • juustokumina 1-2 tl
  • Fatalii Premium Mix tms. chilijauhe 1 tl
  • kashmir chilijauhe 1 tl
  • Fatalii savu-naga 0,5 tl
  • garam masala 1 tl
  • kurkuma 1 tl
  • lime- tai sitruunamehu 1-2 rkl
Pääraaka-aineet:
  • sipulia
  • tuoreita chilejä maun mukaan
  • (kana/kala/liha tms.)
  • (kasviksia kauden mukaan)
  • kaffir limen lehtiä 3
  • kookoskerma 1 tlk
  • kalakastike 2-3 rkl
  • (kreikkalainen tms. maustamaton jogurtti 2-3 rkl)
  • korianteri (tahnaan jauhettuna tai tuoreena loppuvaiheessa)
  • (pippuria ja suolaa tarpeen mukaan)
Tahna morttelissa hienoksi ja paistoa pannulla öljyssä n. puolella teholla minuutin pari. Kasvikset, lihat tms. jne. pannulle kypsymisjärjestyksessä. Kun kypsyysaste on lähes riittävä, kookoskerma ja kalakastike perään ja jokunen minuutti keittelyä, tuore korianteri sekaan loppuvaiheessa. Jogurttia tai suurustetta voi lisätä halutessaan kookoskerman mukaan. Kookoskermaa ei kannata keitellä pitkään tai kookoksen maku katoaa, kalakastikkeen suola yleensä riittää. (Kanat, lihat, kalat jne. voi paistaa myös erikseen ja lisätä mukaan kookokerman yhteydessä.)

En tiedä onko tämä Intialais- vai mitä tyyliä, suunnilleen perus currya. Riisiä ja/tai höyrytettyjä kasviksia lisukkeeksi naan-leivän kanssa.
 
Joku kun kertoisi miten tehdään German Bakeryn Tofupullia sinappikastikkeella ja paistetuilla perunoilla, niin olisin ikionnellinen.
 
Mun perus mausteseos koostuu morttelissa jauhetusta korianterin siemenistä, fenkolin siemenistä, kokonaisesta juustokuminasta ja sinapin siemenistä. Näitä voi myös paahtaa halutessaan. Lisäksi kurkumaa ja chiliä ja paprikajauhetta. Paprikajauheissa on yllättävän paljon eroja joten suosittelen tutustumaan muihinkin kuin siihen maustehyllyt "peruspussiin". Ruoanlaitossa lisäksi tomaatti(pyre) ja sipuli on tärkeitä raaka-aineita. Näihin sitten lisäillään haluttuja raaka-aineita unohtamatta happoa ja sokeria jotka syventää oikein käytettynä makuja paljon. Maustaminen tapahtuu maistelemalla ja mausteita tulee käytettyä kohtuu runsaasti.

Nepalissa on tullu reissattua viimevuosina kohtuu säännöllisesti ja tuotua mausteseoksia sieltä, mutta suomessa esim Ruohonjuuresta saa kohtuu mukavasti erilaisia mausteita.
 
Viimeksi muokattu:
Tietääkö joku, mistä saa urad dal:ia eli vigna mungo:a?

Se näyttää aikalailla samalle kuin mustapapu, mutta ei (käsittääkseni) se ole, eikä se ole musta linssikään. Olen tehnyt dosaa muutaman kerran korvaamalla tuon urad dal:in mung-pavuilla, mistä tulee kyllä ihan ok, mutta omanlaisensa lätty. Valmistuksessa noiden mung-papujen kuoriminen on aivan helvetin työläs prosessi.

Peruna-curry täytteeksi ja muutama erilainen chutney kyytipojaksi niin siinä on hipeille täyttävää kasvisruokaa.

On myös G ja L.
 
Mahdollisesti, ja taitaa vielä toimittaa Suomeenkin. Enpä ole osannut ihan Ebaysta ruokaa vielä etsiä. :D
 
Tänään tein aloittajan reseptiä soveltaen. Jätin chilin minimiin, niin myös taapero pystyi syömään ja tykkäs.
 

Liitteet

  • IMG-20170323-WA0000.jpg
    IMG-20170323-WA0000.jpg
    159,9 KB · Luettu: 102
Laitetaanpa tällainen epätavallisempi curryresepti.

Vesimelonicurry.

Olen tehnyt tätä useasti riisin kera. Siemenetön vesimeloni on tietenkin paras tähän, muistaakseni sellaisia on joskus eteen sattunut.
 
Tämä lähtee testiin. Kuullostaa oudolta itselle vaikka suuri curryjen ystävä olen, mutta kun reseptiä katsoo nii voi oikeasti olla hyvää.
 
Tein nyt tuota ja olenkin tainnut syödä sitä ihan sellaisenaan yleensä ja kaapia soosit naan-leivällä. Nytkin oli tarkoitus, mutta ei löytynyt leipää kaupasta, niin tyydyin riisiin. Riisiin kun sekoittaa, niin maku loivenee, parempaa ilman.
 
varmaan tiesitte ja jos ette tienneet vesimelonin voi vaihtaa banaaniin, omenaan tai molempiin.

pannulle öljy, curry, sipulit, omenat/banaanit kevyt paisto ja suuruste/neste niskaan. (suuruste = vjauh/maiz/pjauh) (neste=vesi/olut/kookosmaito/cokis)

sitten vaan valitsemat lihat (kana/kala/rapu/jne.) vaatimallaan kypsennysajalla sekaan.

syödään leivän tai riisin kanssa. kai joku kuskusiakin laittas.

lime/sitruuna annoksen päälle, nippu tuoresipulia,korianteria,persliljaa tms. yksi yrtti riittää.


variaatioita on miljoonia. paras curry tulee imho red curry -tahnasta mitä täältä ainakin löytyy aasiakaupasta.
se tahna putoo tuolla alussa siis pannulle jo avautumaan. :smoke:

(en laittanut perusmaustamisesta tähän koska jokainen tietää että suola/mpip tulee kaikkeen) (soija jne)
 
Tänään tein aloittajan reseptiä soveltaen. Jätin chilin minimiin, niin myös taapero pystyi syömään ja tykkäs.

Noniin, viisi variaatio tehtynä ja voin todeta reseptin pomminvarmaksi. Helppo ja yksinkertainen pohja, jonka voi tehdä eri mausteilla. Tein myös majoneesia pohjan reseptillä, eli sen kuulotuksen jälkeen koneella soseeksi ja sekoittaa majoneesiin.

Tänään ensimmäistä kertaa laitoin lounaaksi tarjolle, ensimmäinen erä kesti 10minuuttia. Palaute positiivista makujen tasapainosta.

Huomionarvoista on käyttää kuulotukseen reilummin aikaa, sekä tomaattisoseen lisäyksen jälkeen antaa vain haihduttaa nestettä pois.

Ja kuohukermaa lisätessä, että ei enää keitä vaan laittaa suoraan tarjolle. Tällöin kermakin maistuu muiden makujen rinnalla omanaan ja mielestäni näin parempaa.
 
  • Tykkää
Reactions: gb1
Noihin tomaattipohjaisiin (tai miksei muihinkin) kastikkeisiin saa mukavaa koostumusta ja variaatiota jos kerman sijaan lisää lopussa cashewpähkinätahnaa*

* Mittaa noin pari desiä pähkinöitä astiaan ja kaada päälle vettä niin, että pähkinät juuri ja juuri peittyy. Anna liota 1-2h jonka jälkeen aja pähkinät+neste hienoksi sauvasekoittimella.
 
  • Tykkää
Reactions: gb1

Statistiikka

Viestiketjuista
261 477
Viestejä
4 539 144
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom