Intelin uudet Optane H10 -SSD-asemat yhdistävät Optane-muistit ja QLC-Flash-muistit

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 10.04.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 480
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Intelin Optane-SSD-asemat eivät ole keränneet taakseen vielä merkittävää suosiota, mutta se ei estä yhtiötä julkaisemasta uusia sarjan tuotteita. Uusin tulokas perheeseen on Optane Memory H10 with Solid State Storage, M.2-kokoluokan NVMe-SSD-asema.

  Optane H10 yhdistää yhteen M.2-SSD-asemaan sekä Optane-muistia että QLC 3D NAND -Flash-muistia. Asema näyttäytyy tietokoneelle kahtena erillisenä asemana, joilla on kummallakin PCI Express 3.0 x2 -väylän edestä kaistaa käytössään. Intel RST -teknologian (Rapid Storage Technology) avulla useiten käytettyä dataa siirretään Optane-muistin puolelle, minkä avulla kokonaisuuden luvataan olevan tyypillisiä TLC-asemia nopeampi.

  Intelin omien testien mukaan asemat tarjoavat parhaimmillaan kaksinkertaista dokumenttien avaamisnopeutta, 60 % nopeampaa pelien käynnistymistä ja 90 % nopeampaa mediatiedostojen avaamista verrattuna TLC-SSD-asemalla varustettuun vastaavaan kokoonpanoon, kun tietokonetta käytetään aktiivisesti moniajoon.

  Optane H10 -asemat tulevat saataville ensimmäisenä 8. sukupolven Core U -sarjan kannettavissa, mutta se tulee myös jälleenmyyntiin. Asemista julkaistaan ainakin tässä vaiheessa kolme eri varianttia: 16 Gt Optane-muistia + 256 Gt QLC-tallennustilaa, 32 Gt Optane-muistia + 512 Gt QLC-tallennustilaa ja 32 Gt Optane-muistia + 1 teratavu QLC-tallennustilaa.

  Intel ei ilmoittanut vielä tarkalleen milloin asemat tulevat saataville tai miten ne tullaan hinnoittelemaan.

  Päivitys: Intelin lehdistötiedotteen antamat tiedot kertoivat vain osan totuudesta, uutista on korjattu merkittävästi.

  Lähde: Intel

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2019
 2. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 323
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuossa ei olekkaan kyse siitä että Optane muisti olisi Flash muistin ja tietokoneen välissä välimuistina vaan se on yksi M.2 tikku jolle on integroitu kaksi erillistä Pcie x2 väyläistä laitetta toinen on se Flash SSD ja toinen on tuo Optane Memory.

  Eli tässä on se idiootimaisuus että kaikki muistiliikenne Optanen ja Flash SSD:n välillä kulkee tietokoneen kautta kahta erillistä kapeaa Pcie x2 väylää pitkin.
   
 3. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 480
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Mistäs tämä tieto on peräisin? Ei Intelin seteissä ainakaan minun silmiin moista osunut
  edit: tom'silla mainitaan asiasta näemmä, korjataas uutista.
   
 4. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 323
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
   
 5. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei jatkoon mainitsemistasi syistä. Tuo olisi ihan mielenkiintoinen jos tuo ohjain hoitaisi tuon cachen käytön kuten normi SSD:t SLC cachen ja storagen välillä. Sen lisäksi että tuo on tyhmää ja reaali kaista puolittuu, niin taitaa myös viiveet kasvaa.. pöh.

  Haisoo vähän laiskottelulta.
   
 6. trivodka

  trivodka

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  olisko nyt niin että Optane toimii myös mille tahansa muulle tallennusvälineelle välimuistina ja siitä syystä ovat tämän tehneet noin ja sen tähden että esim kannettavissa paikkoja niukalti niin saa kaiken puristettua pieneen pakettiin ja tuonkin teknologian "hyödyt" yleistymän
   
 7. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Äkkiseltään RST:n manuskasta katsottuna 1 cache device <-> 1 storage device. Eos pitääkö paikkansa kun puhutaan LGA 1150 ja 1155 kannoista.

  Kilpailijan (AMD Fuzedrive, eli siis Enmotus Fuzedrive kuluttaja versio) on samat rajoitukset.

  Äkkiseltään noista softa cache impleistä tulee lähinnä mieleen ZFS, bcache ja lvm-cache jotka tukevat yhden cache laitteen käyttöä useammalle storage laitteelle. Osa näistä tukee myös montaa cache & storage laitetta keskenään tai erillään käytettynä miten nyt haluat conffia. Tosin nää taas menee sinne linux/unix mailmaan...
   
 8. Technarchy

  Technarchy

  Viestejä:
  2 275
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Jos PCI Express 4.0 on tulossa kesällä, niin eikö nämä kannattaisi olla sitä väylää käyttäviä? Sehän on taaksepäin yhteensopiva?
   
 9. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 480
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ei taida olla vielä valmiina ohjainpiirejä PCIe 4.0 -tuella, lisäksi PCIe 4.0:n tulosta Intelin alustoille ei taida olla vielä mitään aikataulutietoja
   
 10. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  234
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  QLC ja Optane kumpikaan ei jaksa saturoida edes x2 kaistaa, joten nopeuksia tämän ratkaisun ei pitäisi liiemmin laskea. Tällä hetkellä nopeimmat 32GB Optanet kulkee 1350/290 MB/s ja käyttävät siis pelkästään x2 väylää.
   
 11. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Juu ei saturoi kaistaa, mutta on tuo vähän ikävää silti. Ja joissain tilanteissa kasvattanee viiveitä kun ensin katsellaan storelta 1 ja sitten storela 2 että missä se dada on. En usko että tuo ainakaan rammissa pitää mitään mappausta siitä missä se dada majailee. Joko kokeilaan järjestyksessä noita, tai sitten optanella on joku mappaus taulu.

  Ja tuon kiinnostavuus olisi paljon kovempi jos tuo ohjain hoitaisi cache ja backing device kötöstelyt itse. Silloin tuota olisi paljon mielekkäämpi mm. niissä läppäreissä tai vaikka ihan pöytäkoneessa RST kautta parittaa jonkun HDD limpun kanssa.

  Koska silloin tuo koko SSD toimisi myös cachena sille HDDlle. SSDn controllerille jäisi vaan tehtävä arpoa että mikä data on kummalla tierillä.. ja toki soveltaa sopivaa write cache schemeä jos write back on päällä.
   
 12. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 663
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siis tottakai sijainti on tiedossa luettaessa kun se kerran näkyy kahtena asemana käyttöjärjestelmälle?
   
 13. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 480
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Näkyy kahtena asemana käyttöjärjestelmälle ja Intelin RST hoitaa tiedostojen pallottelun cachettamalla tavaraa Optane-asemalle
   
 14. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Niin.. siis jos laitat RST:n päälle, näkyy yhtenä asemana, jossa sitten RST ajuri päättää mikä data laitetaan optanellle ja mikä QLC:lle. Ihan samalla tavalla kuin Ryzen2:n mukana tulevan AMD FuzeDrive (Enmotus Fuzedrive) toteuttaa softalla tiered storagen.

  Sitä ei ehkä ole pakko noin käyttää, mutta sitten on vähän ankean ahtaasti tilaa.. varsinkin jos wintendolla suhaa.

  Näillä molemmilla teknologioilla voi myös tehdä ns. hybridi SSD:n eli yhdistää SSD:n ja HDD:n tuon ajurilayerin läpi ja se näkyy koneelle yhtenä levynä.

  Testasin tuota FuzeDriveä ja totesin että ei hyvä, käytännössä se vetää writet suoraan backing devicelle ja sieltä sitten nostaa cachelle usein luettua dataa.. Eli write performance on surkea.

  Linux puolella olen leikkinyt bcachella ja laittanut sen write back modeen, jolloin se kirjoittaa osan datasta SSD:lle heti kun HDD:m busy % nousee rajan yli. Toimii hitusen paremmin.. toki datan menetysriski on ainakin teoriassa suurempi... eipä sekään autuaaksi tee.. :)
   
 15. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nyt oli tuosta tullut ekoja testejä, vaikuttaa huonommalta kuin oletin.

  Conclusion - Intel Optane Memory H10 M.2 NVMe SSD Review: QLC Flash Meets Optane Caching

  Jokainen lukekoot itse, mutta pääpointit.
  - Cachetuksen hoitaa RST ajuri + tausta-ajo virveli joka analysoi mitä dataa käytät ja miten... joka vakiona napsahtaa päälle kerran päivässä (2 AM), syö ceepua 30-50% ja kestää muutaman minutin, SSDn busy % noin 100
  - Jokus cachettaa muokatuntiedoston nopeasti, joskus vaatii 1-2 tausta-ajoa.
  - buffereiden loppuessa muut jo tunnetut QLC nandien ongelmat.

  Vasta tulossa OEM laitteisiin, mutta en ostaisi vaikka olisi hyllyssä. Saman kapasiteetin laitteita TLC:llä ja nopeita löytyy. Eivätkä sitten ole ajurilukittuja windowssiin.. kyllä pitäisi olla tuossa hardis ohjain tuolle cache <-> QLC virvelille. :(
   
 16. jive

  jive

  Viestejä:
  780
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Motiivi lienee juuri se että kannettaviin saadaan optane -teknologiaa tungettua perinteisen NVMe:n kyljessä. Optane välimuistin kanssa ei ole mitään tolkkua käyttää write-through politiikkaa, kun ei se välimuisti sieltä mihinkään huku. Sinänsä kätevää, ettei käyttötapaa ole pakottettu yhteen ja tiettyyn. Voisin kuvitella että Linuxissa käännökset voisi ajaa Optanella ja muuhun tallennukseen sitten perinteinen NAND. Omalla listalla etu Optanesta on sen teoriassa ääretön kesto jolloin kaikki tilapäistiedostot olisi tuonne järkevää tunkea.
  Pelkkä käteismuistikäyttö kuulostaa jopa tyhmältä, kun ei siitä saa juuri mitään käytännön hyötyä.
   
 17. prc

  prc

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Linuxissa ehdottomasti conffisin bcachella sen siten, että Optane osio on cachena ja NAND backing devicenä. Toimii varsin hyvin ihan SSD + HDD combon kanssa. Write-back päälle ja sopiva sequential cutoff, jolloin esim USB kovolta tjsp kopioitu mediatiedosto kirjoitetaan vaan suoraan backing devicelle. Huono puoli sitten on, että tällä virityksellä Optanea ei voi käyttää wintendossa, eli jos on dualboot tarpeita niin sinne meni se hyöty.

  Samaten sitten toisin päin jos käyttää tuota RST kautta wintendossa, niin se ei toimi ilnuxissa. Tai vielä enemmän oikeastaan pelottaa, että sen jälkeen ei tarvi kuvitellakkaan luovansa parititiota jolle asentaa Linux. Ainakin ennen RST:llä luotu hybridi partitio oli parempi jättää koskemattomaksi linux puolella tai sille kävi köpelösti.

  Ja tässä mielestäni on tämän tuotteen ongelma (sen lisäksi, että nyky viritys vaatii tausta-ajo virvelin joka ajetaan ajastettuna tai manuaalisesti). Harmi tuo olisi varsin kiinnostava tuote jos Inteli olisi vaivautut luomaan kontrollerin joka hoitaa tuon raudalla ja asema näkyisi vaan yhtenä perus NVME asemana käyttikselle.