Intelin Sapphire Rapids Xeon w9-3495X venyi ensikellotuksissa 4,2 GHz:iin

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 495
intel-xeon-w9-3495x-oc42-over1k-20230224.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel julkaisi viime viikolla uudet Sapphire Rapids -arkkitehtuuriin perustuvat Xeon W-2400- ja W-3400-sarjojen työasemaprosessorit. Saksalaisella ylikellotusguru Roman ’der8auer’ Hartungilla ei kauaa nokka tuhissut huippumalli Xeon w9-3495X:n saamisessa ylikellotustesteihin, vaikka itse testaaminen tapahtuikin Intelin edustajan toimesta yhtiön omassa kellotuslaboratoriossa.



Xeon w9-3495X -työasemaprosessori rakentuu neljän sirun XCC-kompleksista ja siinä on käytössä yhteensä 56 P-ydintä. Prosessorin peruskellotaajuus on xeonmaisen maltillinen 1,9 GHz, mutta maksimi Boost-kellotaajuus on saatu yhdellä ytimellä jopa 4,8 GHz:iin. Prosessorin TDP-arvo on vakiona 350 wattia.

Intelin uusi Xeon taipui yhtiön kellotuslaboratoriossa kaikkien ydinten osalta 4,2 GHz:iin, mutta Hartung uskoo jälleenmyyntiin tarkoitetulla emolevyllä järeämmällä virransyötöllä ja custom loop -nestekierrolla prosessoreiden yltävän jopa 4,6-4,8 GHz:n kellotaajuuksiin kaikilla ytimillä. Geekbenchissä 4,2 GHz riitti 1600 pisteeseen yhdellä ja 53 817 pisteeseen kaikilla ytimillä, mikä riittää ohittamaan nykyisen HWBotin kärkipaikkaa pitävän tuloksen yli 5000 pisteen marginaalilla. Nykyinen ennätys on ajettu 4,35 GHz:iin ylikellotetulla 64-ytimisellä Ryzen Threadripper 5995WX -prosessorilla. Korkeilla kellotaajuuksilla on kuitenkin myös hintansa: Vakiona jo 350 wattia hörppäävän prosessorin kulutus nousi jopa lähes 1100 wattiin.

Videon lopussa varmistuu myös, että Hartung on saanut tuomisiksiin Sapphire Rapids -testialustan myös omaan kellotuslaboratorioonsa, joten lisää ylikellotussisältöä on taatusti luvassa lähitulevaisuudessa.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Jokohan nyt amd vaivautuisi päivittämään perus threadripper prosessori perhettä.
 
Jokohan nyt amd vaivautuisi päivittämään perus threadripper prosessori perhettä.

Huhujen mukaan ei ole tulossa nopeaa vastinetta ja syy on hieman ironisesti kilpailukyvyn mahdollistava chipplet suunnittelu: AMD pystyy täsmälleen samoilla piireillä valtaamaan paljon houkuttelevampaa serverimarkkinaa HEDT-markkinan sijaan. Jos servereihin menee moninkertaisella hinnalla (ja siellä asiakkaat ovat huomattavasti sitoutuneempia kuin kuluttajamarkkinoilla tai edes tämmösellä matalemmalla business tasolla mihin näitä HEDT-kamoja pääasiassa menee) kaikki mitä pystytään tuottamaan, niin sinne ne laitetaan. Zen 3 threadripperiä olisi tulossa vasta q4 tai peräti ensivuonna näillä näkymin
 
Juurihan tuolla oli huhuja että AMD leikkasi TSMC-tilauksia kun kysyntä ei enää ole niin kovaa. Luulisi että sitä piikiekkoa löytyisi taas Threadripperiinkin, mutta tietty ei tuollaista julkaista ihan kvartaalissa vaan menee vähän pidempään. Se on sitten avoin kysymys että vaivautuvatko enää 4-kanavaisen HEDT-platan kanssa koska core countit pitäisi jättää tyyliin max 32 corea etteivät tukehdu muistikaistan puutteeseen, ja onko se nyt sitten niin iso uppi 16 core desktopista. Itse epäilen että sieltä tulee 7000-sarjalainen "pro" Threadripper 8 muistikanavalla ja up to 96 corella kunhan AMD ehtii. Ja hinnat ovat sitten edelleen suolaisia. Ne jotka tarvitsevat miljardi PCIE lanea ja corea maksavat, tai siis itkevät ja maksavat. Se pieni väliinputoajajengi joka jostain syystä haluaa vain niitä PCIE laneja mutta coreilla ei niin justiinsa varmaan sitten ostavat tätä Xeon-perhettä. Olisihan se kiva että saisi pinottua kilon NVME-asemia high end koneeseen, mutta tosiasiassa en ole ihan vakuuttunut että oikeasti tarvitsisi enemmän kuin mitä X670 tarjoaa (16 näyttikselle, 2x4 kahdelle NVME asemalle) kunhan vaan ei osta pirkkapieniä asemia. Pari neljän teran NVME -asemaa riittää kyllä melkein mihin vaan, loput datat voivat olla NASsilla.

X670E voi sitten hankkia jos on ihan pakottava tarve lätkiä niitä asemia kassikaupalla. Ne väliinputoajat joille ei 7950X(3D) + X670E riitä tehotyöasemaansa ja jolle halvimmat Threadripper Prot (kunhan 7000-sarja saadaan ulos) ovat liian hapokasta ovat niin pieni porukka että tuskin maksaa vaivaa AMDlle tehdä sinne mallia joka todennäköisesti lähinnä kannibalisoi EPYC ja TR Pro myyntejä eikä tuo uusia asiakkaita.

Eräällä tavalla näiden halpojen Threadripperien ostajat ovat olleet "you think you do, but you really don't"-porukkaa jotka haluavat blingblingiä mutta eivät oikeasti täysin ymmärtäneet mitä ovat ostamassa ja sitten tuskailivat TR-platan ongelmien kanssa (huono ST perffi, kaikenlaiset lastentaudit) samalla kun kassillinen NVME-asemia idlaa niissä miljoonissa laneissa vaikka oikeasti käyttö ei ollut mitään sellaista missä tuosta oli iloa. Itse aikoinaan innostuin kun TR lanseerattiin että jee, vihdoinkin hirviöprossuja, mutta kun duunin puolesta niitä sitten testailin ja ihmettelin, totesin että ei, serverirauta ei edelleenkään sovi desktopille ja Threadripper oli vain työpöydäle tuotua serverirautaa. Älytön teoreettinen MT perffi tulee ihan liian isolla kassilla reunaehtoja ja rajoituksia. Ja sitten kun vielä tajusin että ne 64-core hirviöt olivat täysin muistikaistan rampauttamia, eli soveltuivat vain tiettyihin workloadeihin jossa haluat miljoona corea mutta muistkaistaa ei tarvita hirveästi... eipä napannut enää yhtään lähteä hulluttelemaan moisten kanssa.

Onhan se kiva että on latua ja ylimääräisiä coreja ja paljon PCIE-kaistaa, mutta on paras ynnätä tarkasti mitä oma käyttö oikeasti on, mitä se koneelta vaatii ja pistää ne paukut ja rahat sinne mistä niissä on iloa. Intel aikoinaan sai strategisesti mallejaan tunaamalla aikaan tilanteen jossa se kalliimpi ja hienompi prossu oli järjestään kaikessa parempi, tai ainakin täysin tasavahva niissä heikommissa osa-alueissa (yleensä peliperffi) jossa HEDT-eduista ei ollut suurta iloa. Nykyään ei enää näin ole, eikä todennäköisesti tule olemaan enää koskaan. Tämäkin Xeon-setti vaikka on tajuton mörkö ja tuo Intelin takaisin työasemapuolella on kompromisseja ja hinnat painuvat samalla horisonttiin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: 459
Tehonkulutusluvut on virtalähteen hörppäämiä lukuja, ei pelkän prosessorin. Luku sisältää prosessorin lisäksi siis virtalähteen häviöt sekä emolevyn, muistien ja näytönohjaimen tehonkulutukset. Watts Up Pro mittaa virrankulutusta sähköpistokkeesta.

1677366464776.png


Tuo mainittiin myös Der8auerin videolla.
 

Liitteet

  • 1677366389872.png
    1677366389872.png
    90,8 KB · Luettu: 6

Statistiikka

Viestiketjuista
258 622
Viestejä
4 493 871
Jäsenet
74 264
Uusin jäsen
NiuNau

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom