Intel sai valmiiksi Spectre- ja Meltdown -mikrokoodipäivityksen Haswell- ja Broadwell-prosessoreille

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 01.03.2018.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 307
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Kuumina puheenaiheina alkuvuoden viettäneet Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet ovat edelleen kaksi kuukautta myöhemmin ajankohtainen aihe. Rajuiten yleisön hampaisiin haavoittuvuuksista on joutunut Intel.

  Intel julkaisi ensimmäiset haavoittuvuuksiin pureutuvat mikrokoodipäivitykset prosessoreilleen verrattain nopeasti Spectren ja Meltdownin tultua julki heti vuodenvaihteen jälkeen. Mikrokoodipäivitykset osoittautuivat kuitenkin ongelmallisiksi, sillä ne aiheuttivat kokoonpanojen odottamattomia uudelleenkäynnistymisiä.

  Reilu viikko sitten Intel sai lopulta julkaistua uudet versiot mikrokoodipäivityksistä Skylake(-X)-, Kaby Lake(-X)- ja Coffee Lake -prosessoreille. Ainakin tämän hetkisten tietojen mukaan uudet mikrokoodit ovat myös vapaat ensimmäisten versioiden ongelmista eikä niiden kanssa ole ilmaantunut uusiakaan ongelmia.

  Päivittyneestä Microcode Revision Guidance -dokumentista käy ilmi, että Intel on nyt saanut valmiiksi seuraavan erän mikrokoodipäivityksiä. Tällä kertaa omat mikrokoodipäivityksensä saavat Haswell- ja Broadwell-arkkitehtuureihin perustuvat prosessorit. Vanhempien arkkitehtuureiden mikrokoodipäivitykset ovat vielä beetavaiheessa Sandy Bridgeen asti ja sitä vanhempien kohdalla puhutaan joko alfaversioista tai vasta suunnitteluvaiheesta. Myös päivityksen jo saaneiden arkkitehtuureiden kohdalta löytyy yksittäisiä Xeon-prosessorisarjoja, joissa valmista mikrokoodiversiota ei ole saatu vielä tuotantovaiheeseen.

  Kuluttajille mikrokoodipäivitykset tuodaan OEM-valmistajien toimesta tyypillisesti BIOS-päivityksinä.

  Lähde: Intel (PDF)

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
 2. tsönäri

  tsönäri

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2017
  Jes! Vanha sandy bridgekin saattaa saada vielä päivityksensä, pysyy 2600k kuvioissa kovaa vauhtia :comp:

  On sitä tässä ehditty oman 4590:n kanssa ihmetellä kun satunnaisesti heittää siniruutua tai kippaa muuten vaan.
   
 3. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 607
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Mielenkiintoista, että viime vuosikymmenenkin raudalle on korjauksia edes suunnitteluvaiheessa. En todellakaan odottanut, että omalle i5-750:lleni olisi mitään korjauksia tulossa.
   
 4. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 307
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Suunnitteluvaiheessa saatetaan todeta myös että ei maksa vaivaa. Intel on luvannut että 5v vanhoille tulee ja kaikki muu on plussaa
   
 5. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 607
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Oli tuolla kuitenkin jotain Bloomfield Xeonia vuodelta 2009 pre-beta-vaiheessa.
   
 6. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 325
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sellainen huomio, että tässä lienee kyse pelkästä spectrestä, ei meltdownista. Sama pätee aiempaan lake-sarjan päivitykseen.

  Meltdowniin tämän ei pitäisi auttaa yhtään.
   
 7. Atorox

  Atorox

  Viestejä:
  577
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  Olen vähän kallistumassa sille kannalle, että jätän Spectre-biosin toistaiseksi asentamatta (ykköskoneessani on Haswell-E -prossu). Uudemmissakin koneissa (Skylakesta eteenpäin) päivityksen vaikutus koneen suorituskykyyn on 5-10% , ja vanhemmissa koneissa huomattavasti isompi.

  Jos jossakin vaiheessa tulee tietoon, että Spectre-pohjaiset tietomurrot ovat yleistymässä ja muodostavat teoreettisen uhan sijasta ihan todellisen ongelman, niin sitten luultavasti myyn nykyiset Intel-kamani pois, ja vaihdan AMD-leiriin.
   
 8. Deussu

  Deussu Premium-jäsen

  Viestejä:
  655
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sitten kun se tulee tietoon, on jo liian myöhäistä.
   
 9. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kuten intellin infosivuilla kerrotaan pääjakelukanava on OEM:ien kautta. Eipä mitään varmaa ole että saat emolevyysi päivityksen, vaikka intel mikrokoodin tekisi.

  Tai sitten intellin pitäisi hoitaa jakelu toista reittiä.
   
 10. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  778
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Enpäs nyt ulkoa muista prosentteja, mutta eikös se nyt ollut niin että serverikäytössä suorituskyky otti kyllä osumaa, mutta kotikäytössä perus työskentelyssä/pelailussa ero oli niin pieni ettei sitä mistään huomaa. On tosin minullakin tässä intelin touhuja seuratessa alkanut tulevat ryzenit kiinnostamaan vähän toisella lailla kuin aikaisemmin.
   
 11. Icedman

  Icedman

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  06.07.2017
  Käsittääkseni tuo korjaus vaikuttaa nimenomaan I/O-operaatioihin, jolloin suorituskykyvaikutus kohdistuu tilanteisiin missä on paljon kutsuja. Vastaavasti pelatessa tuo ei vaikuta hirveästi, koska pelaamisen aikana näitä operaatioita ei juurikaan tehdä. Laiskana punahattusena kaverina en nyt jaksa kaivaa referenssejä tähän, mutta virtualisointipuolella tuo vaikutus käsittääkseni on ~10-25%, riippuen kuormituksista.
   
 12. Atorox

  Atorox

  Viestejä:
  577
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  On aika epätodennäköistä, että juuri minä olisin ensimmäisten hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden joukossa. Huonommin suojautuneita, ja muutenkin arvokkaampia hyökkäyskohteita löytyy maailmalta miljoonittain.

  Pelailussa pullonkaula on yleensä GPU-puolella, eikä Spectre-pätsi juurikaan vaikuta, se on totta. Mutta ihan peruskäytössäkin varsinkin I/O-puolen hidastuminen on kyllä havaittavissa. Ja sekin kannattaa muistaa, että Spectren vaikutus tulee vielä Meltdown-pätsien päälle.

  Tuolla muuten ihan uusia Spectre-suorituskykytestejä:

  Recent PCs have little to fear from Intel's Spectre microcode updates

  Single-thread -javascript-suorituskyky on tippunut Skylakella 6,7-9,3%, ja sovellusten käynnistymisajat PCMark10-testissä 13,5%. Paljon vai vähän? Riippuu keneltä kysyy. Minun on vaikea sietää tuollaista pudotusta, ja Haswell-koneessani vaikutus olisi isompi.
   
  Viimeksi muokattu: 01.03.2018
 13. antero

  antero

  Viestejä:
  2 932
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Vaikka Intel tuo päivityksen ei se ole tae että emolevyvalmistajat tuo.
  Vrt Google päivittää niin ei tule silti puhelimiin.
   
 14. blighter

  blighter

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2017
  Onkos jossain jo testattu näitten uusimpien mikrokoodipäivitysten vaikutuksia suorituskykyyn?
   
 15. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 568
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Olen Anteron sama mieltä mutta ne kun ovat ostaneet merkkikoneen vuosia sitten voi jo sammalla unohtaa toiveet ja myös kannettavien saralle tilnne on vielä huonompi kun usein tuki loppuu jo ennen takuajaan umpeutumista sen verran surkeita ovat valmistajat.
  Kuitenkin luulen että yleiset emolevyvalmistajat tuovat bios päivityksen kuten Asus,Gigabyte,Msi ja Asrock kun yksi valmistaj tuo on pakko muiden seurata perässä ellei halua romahduttaa emolevy myynnin tahallisesti kun monelle valmistajalle se on se tärkein toimeentulo lähde.
  Mac koneiden tarina voi myös olla kiinnostava.
  Kuitenkin tämän kuun aikana varman alkaa ilmestymään ensimmäiset bios päivitykset kunhan saavat omat testaukset valmiiksi.
   
 16. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Minun näkemyksen mukaan se on häviävän pieni osa ihmisistä joita tämä asia kiinnostaa. Asus tai msi ei ota pienintäkään lommoa, jos jättää julkaisematta päivitykset.

  Seuraan asiaa joka päivä, mutta silti minulle on ihan sama tuleeko intellinpäivitykset vai ei vanhempiin vehkeisiin. Ei pelota nämä haavoittuvuudet yhtään enempää kuin mikään aikaisempi tai tuleva. Tätä pystyy hanskamaan samoilla keinoilla kuin miljoonia muitakin haitakkeita ilman mitään biospäivityksiä.
   
 17. aiwan

  aiwan

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Onneksi käyttisvalmistajat omaavat hieman vastuullisemman asenteen ja tulevat jakamaan nämä mikrokoodit windows päivitysten mukana ja ne kyllä asentuvat huolettomillekin käyttäjille jos nyt ei koko tietoturvapäivityksiä ole blokannut.
   
 18. Tege

  Tege

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  MS saanut aika paljon jo ulos.
   
 19. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 762
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Tuo juuri. Emolevyn valmistajat eivät ole esim omaan emooni tehneet mitään päivityksiä viimeiseen neljään vuoteen...
   
 20. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 762
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Isoin merkitys tällä on Intelille, että voi osoittaa oikeussaleissa, että hoiti oman leiviskänsä tietoturva-aukon paikkaamisessa. Ei sitä kiinnosta mitä jotkut OEM valmistajat tekevät. Ja OEM valmistajien ei kiinnosta, jollei niitäkin aleta raahaamaan raastupaan. Ja ehkä silloinkin ne yrittävät kierättää vastuun jollekin muulle taholle. Esim tyyliin bios oli ajan tasalla myyntihetkellä, joten sen suhteen ei ole mitään syytä heidän taholtaan enää käyttää panoksia, kun kuluttaja voi ihan yhtä hyvin ostaa uuden ja toetotirvallisen emon wanhan tilalle..
   
 21. Tege

  Tege

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Intel’s latest set of Spectre microcode fixes is coming to a Windows update

  Eikös tämä meinaa, että kun Intel saa mikrokoodin ulos MS jakelee ne? Lisäksi tuossa uutisessa on mainittu, että nyt Windowsissa pitää käyttää ajan tasalla olevaa virusturva, joka pistää sen rekisterifixin tai sitten ajaa sen käsin itse. W7 kun ei ole mitään vakiona, niin ukdemmau kuin joulukuu 2017 eivät sinne tipu.
   
 22. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sinänsä positiivinen uutinen kyllä. Joskin tuossa puhuttiin tällä hetkellä käsin itse noudettavista updateista. Windows updaten kautta ei tule ainakaan tällä hetkellä.
   
 23. aiwan

  aiwan

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kuten @Tege sanoi, Windows seiskaan pitää lisätä rekisteriavain jos ei käytä mitään Anti-Virusta. Typerää MS:ltä, ja ehkä jossain vaiheessa alkaa päivitykset taas kulkemaan kun uskovat että riittävän moni on AV:nsa päivittänyt ensin.

  Ohjeet löytyy vaikka tästä artikkelista:
  Microsoft January 2018 Security Updates and Trend Micro solutions
   
 24. suburban

  suburban

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  02.03.2017
  Kuinkas monta Spectre ja Meltdown haavoittuvuuksia käyttäviä viruksia/troijia/ym onkaan nyt liikkeellä? Ja missä on uutiset siitä että nämä pystyisivät ohittamaan virustutkat?

  Sillä välin esim. omalle koneelle koitetaan ulkoapäin hyökätä käyttämällä 445 porttia n. 3000kertaa päivässä (wannacry/ym koputtelee siellä) ja kukaan ei näistä enää puhu...
   
 25. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 762
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Winkan mukana tuleva mikrokoodi paikkaa osan ongelmista. Loput pitäisi kaiten hoitaa emolevyn biosin puukotuksella?
   
 26. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mikrokoodi muokkaus ja käyttismuokkaus korjaa nuo ongelmat. BIOS päivitys tarvitaan vain ja ainoastaan, jos se käyttis ei syöta sitä mikrokoodia sille prossulle.

  Eli jos tuo tulee siis käyttiksen mukana, niin biokseen ei tarvitse koskea.
   
  Hannibal tykkää tästä.
 27. leripe

  leripe Ehdotuksia otetaan vastaan

  Viestejä:
  699
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tarkastin rekisteriarvon ja oli kunnossa. F-Secure koneella. Sen jälkeen päivitin tuon uuden updaten käsin koneelle. Kaikki toimii kuten ne kyllä toimi tähänkin asti bios ja winukka päivityksien jälkeenkin jotka aiemmin julkaistiin.
  Toki tämä vain oma kokemukseni omalta koneelta.
  Töissä en ole asiakkaille näitä updateja asennellut asiakkaiden ympäristöihin, enkä asentele ennekuin todettu absoluuttisen stabiileiksi.
   
 28. Vauxi

  Vauxi

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  8700K lla varustettu on inspectren mukaan päivittynyt. Mutta läppärin 2760QM ei vielä. Koska Lenovo niin tokkopa tuleekaan. Vaikka listaakin tuon koneen päivityslistauksessaan.
   
 29. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 307
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  2760QM on Sandy Bridge, se on vasta beetavaiheessa Intelillä ja vasta viimeisenä "listalla" ts uudemmat ensin
   
 30. jarp

  jarp

  Viestejä:
  582
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Mikrokoodin voi asentaa myös itse käsin jos ei tule BIOS-päivitystä, eikä käyttiskään sitä päivitä. Win 7 ei ollut päivittänyt mikrokoodia, joten asensin päivityksen itse käsin.
   
 31. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Yllä olleiden uutisten mukaan automaattisesti ei ole pitänytkään päivittyä minkään.
   
 32. jarp

  jarp

  Viestejä:
  582
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Totta, mutta linkitetyllä sivulla ei ole ladattavissa kuin Windows 10 paketti.
   
 33. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Haluatko avata päivitysmenetelmää enemmän? En ole itse tietoinen että mikrokoodin pystyisi pysyvästi päivittämään jotenkin muuten.

  Vmware ajurilla lataaminen jokaisessa bootissa on kerrottu kyllä tässäkin ketjussa, mutta se ei kiinnosta.
   
 34. jarp

  jarp

  Viestejä:
  582
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  VMwarea tarkoitin - ei taidettu tässä ketjussa mainita, muuten en olisi kirjoittanut mitään. Itse laitoin tuon VMWare-ajurin, koska tosiaan Win 7:lle ei ole pakettia saatavilla ainakaan vielä.
   
 35. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Aa joo totta, ei tässä ketjussa. Pahoittelut, minun virhe. Uutisketjut ei ole enää linkissä keskenään.
   
 36. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Viimeksi muokattu: 05.03.2018
 37. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 762
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ok, eli täytyy vain tietysti uusia kun käyttis päivittyy? Tsai ainakin uudelleen asennuksessa. Ilmeisesti vähän hitaampi kuin BIOS päivitetty versio, jos se tulkkaa välissä, vai uudelleenkirjoittaako tuo biosin toiminnan käynnissäolon ajaksi?
  Jossain ikuvanhassa postauksessa joku taisi puhua asiasta, muttei wanha enää muista...
   
 38. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Se prossun sisäinen logiikka vain ohjelmoidaan uudestaan. Sinänsä lopputulos on täysin sama, tekeekö sen BIOS, bootloaderi vai joku muu. Varmasti se jonkinlaisen paussin ja odotustilan /nollauksen aiheuttaa prossulle, mutta kuin se on kerran tehty, niin lopputulos on täysin sama:
  Prossu on kunnossa, seuraavaan virtasykliin (/HW RESETTIIN??) asti, jolloin sen logiikka nollautuu täysin..Tuo on käsittääkseni siis eräänlaista RAM muistia, joka nollautuu.. Eli prossun toimintaa muutetaan toistaiseksi tuolla mikrokoodipatsillä.
   
 39. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 307
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Jos en ihan ole pudonnut kärryiltä niin alkuperäinen mikrokoodi on pysyvässä MROM-muistissa prosessoreissa ja mikrokoodipäivitys ladataan joka käynnistyksellä paikasta x rekistereihin, jotka kertovat mikä muuttui ja miten muuttui.
   
 40. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos mikrokoodipäivitys olisi rommissa prossussa, niin silloinhan prossun voisi "päivittää" ja se olisi siinä, mitään BIOS muutoksia ei tarvittaisi.
   
 41. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mrom on nimensä mukaisesti read only memoryä. Ei sinne päivitellä yhtään mitään.
   
 42. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  1 015
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Mikrokoodi ladataan prosessoriin jokaisella käynnistyksellä, niin Intelillä kuin AMD:llakin. Yleensä mikrokoodin lataa bios, mutta myös käyttöjärjestelmän ydin tai mikä tahansa muu ohjelma joka osaa mikrokoodin asianmukaisiin rekistereihin kirjoittaa voi sen tehdä.
  Mikrokoodit on melko vahvasti salattu ja prosessori ei lataa rikkinäisellä allekirjoituksella varustettua muokattua mikrokoodia.

  Mitä näihin Intelin viimeisimpiin korjattuihin mikrokoodeihin tulee, niin testasin nuo hiljattain muun testauksen ohella.
  Näiden aukkojen paikkauksella vaikuttaisi olevan aika rankka vaikutus esim. GCC:n suorituskykyyn. Tuoreimmalla Win 10 16299.248 versiolla GCC:n 7.2 suorituskyky näyttää pudonneen alle puoleen, ainakin Mingw toolchainilla.
  Aiempien testien mukaan Coffee Lake on ollut n. 21% Ryzenia nopeampi GCC:ssä samalla kellotaajuudella, mutta nyt Ryzen on ~84% edellä. Testasin saman myös Skylake-X:llä käyttäen samaa käyttisversiota ja viimeisintä mikrokoodia ja siinäkin erot oli samaa luokkaa.
   
  TAspect, nuumio, Atorox ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 43. warre1

  warre1

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
 44. MSuomi

  MSuomi

  Viestejä:
  340
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Kas, Perskivi oli julkaissut Z97-lankulleni oikein BIOS-päivityksen mikrokoodipäivityksellä ;)
  Nyt on shit niin PIRUN hidas kone, vissiin, ettei mitään määrää :D
   
 45. RageDaddy

  RageDaddy Team R&T

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AssRock Z170A-X1 emolevy (skylake i3-6100 prossuna) ja aamulla päivitin 7.20 biosin sisään. Samdungin 850 PRO SSD:stä lähti 4k kirjoitusnopeudesta vaatimattomat -30% veks ja muuta mukavaa...:beye:

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  MSuomi tykkää tästä.
 46. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  897
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu, tiistaina tuli myös minun ASRockin H97-emollekin BIOS-päivitys, yli puolitoista vuotta sitä edeltävän jälkeen :)
   
 47. Temeee

  Temeee

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  30.05.2017
  Täällä ootellaan Asukselta Z97-emoon :swaiting:
   
 48. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Asus ei ole julkaissut oikein mihinkään emoon uutta kierrosta.

  Saathan ladattua microsoftila kuitenkin?
   
 49. Vauxi

  Vauxi

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Vau. Lenovo piti tälläkertaa kiinni omasta jutustaan ja julkasi mm tälle w520 thinkpadille uuden biosin =) Työnsin sisään heti ja toimii. 2760QM siis.
   
 50. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 137
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Iso käsi lenovolle.