Intel paljasti Alder Lake -prosessorit Architecture Day -tapahtumassaan

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 543


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel on julkistanut tänään Architecture Day 2021 -tapahtumassaan yksityiskohtia lähitulevaisuuden julkaisuistaan. Yhtiön diat pureutuvat tuleviin Alder Lake-, Sapphire Rapids-, Xe-HPC- ja Xe-HPG-arkkitehtuureihin sekä niiden elementteihin.

[gallery link="file" ids="65383,65388,65379"]

Alder Lake on epäilemättä monille se mielenkiintoisin tuleva uutuus, sillä kyseessä on Intelin ensimmäinen Intel 7 -prosessilla valmistettava työpöytäprosessori. Arkkitehtuuri on suunniteltu skaalautumaan yhdeksästä 125 wattiin eli siitä tulee versiot kaikkiin segmentteihin ultrabook-luokasta tehokoneisiin. Kyseessä on samalla yhtiön ensimmäinen järeän luokan hybridiarkkitehtuuri, jossa on sekä järeitä tehoytimiä että pieniä energiatehokkaita ytimiä. Markkinoille arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita odotetaan lokakuussa ja ne tulevat vaatimaan uudet LGA1700-kantaiset emolevyt.

Intel kutsuu Alder Laken energiatehokkaita Gracemont-ytimiä virallisesti Efficient Core -nimellä (E-ydin), kun tehokasta Golden Cove -ydintä tituleerataan Performance Coreksi (P-ydin). Liikennettä ytimille ohjaa Thread Director -niminen yksikkö. Lisäksi prosessoreista löytyy 32- tai 96 EU-yksikön Xe-LP-grafiikkaohjain. Alder Lake -prosessoreista tullaan valmistamaan kolmea eri versiota: 2 P + 8 E + 96 EU ultramobiiliin, 6 P + 8 E + 96 EU tehokkaampiin kannettaviin ja 8 P + 8 E + 32 EU ensisijaisesti työpöydälle.

[gallery link="file" ids="65389,65386,65387"]

Gracemontit eli E-ytimet ovat energiatehokkaita ja pieniä; yhden P-ytimen viemään pinta-alaan mahtuu neljän E-ytimen klusteri sekä niiden jaettu L2-välimuisti. Intelin suorituskykydiojen mukaan E-ydin tarjoaisi yli 40 % parempaa suorituskykyä alle 40 %:n tehonkulutuksella Skylake-ytimeen verrattuna. Neljä E-ydintä puolestaan tarjoaa yhtiön mukaan 80 % parempaa suorituskykyä 80 % prosenttia pienemmällä tehonkulutuksella, kuin kaksi Skylake-ydintä ajamassa neljää säiettä.

[gallery ids="65390,65384,65391"]

Golden Covet eli P-ytimet ovat puolestaan jatkaa suorituskykyisen Cove-sarjan perinteitä. Prosessoria on paranneltu muun muassa leventämällä front endiä, suuremmilla välimuisteilla, viidennellä kokonaislukuyksiköllä (ALU, Arithmetic Logic Unit) sekä vektoriyksiköiden uusilla ominaisuuksilla. Prosessori tukee myös uusia AMX-laajennoksia (Advanced Matrix eXtensions). Yhtiön testien mukaan Golden Cove -ydin tarjoaa SPEC CPU 2017-, SYSmark 25-, Crossmark-, PCMark 10-, WebXPRT 3- ja Geekbench 5.4.1 -testeistä koostuvalla patteristolla keskimäärin 19 % parempaa suorituskykyä, kuin 11. sukupolven Core -prosessorin Cypress Cove -ydin samalla kellotaajuudella. Muutamassa testissä suorituskyky jää jopa hieman vajaaksi Cypress Covesta, mutta parhaimmillaan ero on jopa yli 60 % Golden Coven eduksi.

[gallery link="file" ids="65392,65382,65381"]

Thread Director on kehitetty yhteistyössä Microsoftin kanssa Windows 11 -käyttöjärjestelmää silmällä pitäen ja termi kattaa itse raudan lisäksi ohjelmistokomponentteja. Thread Director ohjaa oletuksena ensin yhden säikeen jokaiselle P-ytimelle, sen jälkeen jokaiselle E-ytimelle ja lopuksi HyperThreading-teknologiaa tukevien P-ydinten toisiksi säikeiksi. Samalla se viestii Windows 11:n skedulerille tietoa prosessorista ja säikeistä, jotta kuorma saadaan optimoitua oikeille ytimille.

Alder Laken muistiohjain tukee DDR4-, DDR5-, LPDDR4- ja LPDDR5-muisteja, joskin huhujen mukaan tukea on rajattu mallipohjaisesti tiettyihin muistityyppeihin. Lisäksi prosessorissa on 16 PCI Express 5.0 -linjaa näytönohjaimelle ja neljä PCI Express 4.0 -linjaa M.2-SSD-asemalle. Lisäksi tuettuina ovat Thunderbolt 4- ja Wi-Fi 6E -teknologiat.

Tulemme tutustumaan arkkitehtuuriin tarkemmin testiartikkeleiden yhteydessä, mutta sitä odotellessa suosittelemme syvällisempää katsausta hakeville esimerkiksi AnandTechin artikkelia.

Lähde: Intelin lehdistömateriaalit

Linkki alkuperäiseen juttuun
 

tavallinen viikari

2024
Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
1 266
Tuommonen mulle, kunhan emolevyjä alkaa samaan. Allekirjoitukseen tulee sitten lisäksi DDR5, PCi E 4.0 ja uusi näytönohjain. Ehkä ensi jouluna.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
1 132
Enkö osaa lukea, vai eikö tässä ollut julkaisupäivää? Vai oliko tää näitä nykyajan "Julkaisemme, että julkaisemme jotakin myöhemmin"-juttuja?
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 543
Enkö osaa lukea, vai eikö tässä ollut julkaisupäivää? Vai oliko tää näitä nykyajan "Julkaisemme, että julkaisemme jotakin myöhemmin"-juttuja?
Vähän sinnepäin. Noin 99% varmuudella julkaistaan 27. tai 28. lokakuuta Intel Innovation -tapahtumassa.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
951
Vihdoinkin kilpailua, taitaa olla parhaat mallit melkoisen kookkaita?
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
239
Toivon hartaasti, ettei Windows 11 olisi vaatimuksena parhaan tehon irti saamiseksi.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 961
Ainakin hyvin mukavasti io:ta tarjolla alder lakessa. Yksi asia vähemmän jäljellä mistä minä voisin nillittää. Tuo cpu:ssa suoraan kiinni oleva 4x pcigen4 linjaa ssd:lle tarjonnee hyvän suorituskyvyn tulevaisuuden striimausta käyttäville peleille. Oikein hurja jos olisi niin voisi kenties käyttää tulevaisuudessa pcigen5 ssd:ta. Ehkä tulevaisuuden gpu:lle riittää 8x pcigen5 linjat ja voisi jäädä 2x4 pcigen5 linjaa ssd:lle/raid:lle? Piirisarjan kautta toki saa sitten lisää hyvyyttä kiinni ilman, että tarvii lähteä silpomaan gpu:lle menevää linjastoa.

Ei pciegen5:lla tietenkään ole merkitystä, jos vaihtaa usein emolevyä/cpu:ta. Pidempään(5v+), jos käyttää samaa rautaa niin voi jotain merkitystä asialla olla. Tuosta on hyvä jatkaa, kun oletettavasti tulevaisuuden cpu:t, piirisarjat jne. ovat entistä kyvykkäämpiä.
 
Viimeksi muokattu:

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 543
Ainakin hyvin mukavasti io:ta tarjolla alder lakessa. Yksi asia vähemmän jäljellä mistä minä voisin nillittää. Tuo cpu:ssa suoraan kiinni oleva 4x pcigen4 linjaa ssd:lle tarjonnee hyvän suorituskyvyn tulevaisuuden striimausta käyttäville peleille. Oikein hurja jos olisi niin voisi kenties käyttää tulevaisuudessa pcigen5 ssd:ta, jos gpu:lle riittäisi 8x pcigen5 linjat. Piirisarjan kautta toki saa sitten lisää hyvyyttä kiinni. Ei tällä tietenkään ole merkitystä, jos vaihtaa usein emolevyä/cpu:ta. Pidempään(5v+), jos käyttää samaa rautaa niin voi jotain merkitystä asialla olla.
Eiköhän se PCIe bifurcationia tue, mikä mahdollistaa x8/x8 slotit
 
Liittynyt
09.11.2018
Viestejä
3 201
"Intel has stated that Windows 11 will get the best optimisation and performance results, so if you’re looking into Windows 11 it’s a safe bet Alder Lake will work for you.

It’s a little less clear if Alder Lake will work on other operating systems, as the company has been dodging questions that ask if the processor will see a decline in quality if used on Mac or Linux."

Ei nyt varsinaisesti nosta innostusta tuotetta kohtaan näin Linux käyttäjänä. IPC parannuksia luvataan keskimäärin se 19% jonka verran AMD on esitellyt pelisuorituskykyyn lisää 3d cachella. Katsellaan mielenkiinnolla, mutta onhan tässä aikamoinen paketti saatavaksi kerralla toimimaan yhdessä optimaalisesti. Liikkuvia osia on aika paljon.

Lainaus otettu tuolta:
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 961
Kilpailu on hyvä asia. Pakottaa molemmat pelaajat innovoimaan ja yrittämään maksimit. Ei pelkästään hinnassa vaan myös ominaisuuksissa näkyy kilpailu. Pitkästä aikaa mielenkiintoista seurata cpu puolen kehitystä. Jos piiripula luovuttaisi niin olisi minun kannalta optimaalinen aika päivittää konetta. 2013 vuodelta peräisin oleva haswell alkaa tuntumaan erittäin hitaalta. Eiköhän tuo 2022 vuoden aikana tule päivitettyä kone nykyaikaan. Onko se sitten intel vai amd ja mikä malli niin on vielä täysin avoin kysymys. Ehkä sitä jaksaa odotella zen4:een eli 2022 lopulle asti päivittämisen kanssa. Mieluusti yrittäisi taas ostaa koneen mikä menee ns. pitkään ja jättää pikkupäivitykset välistä.
 
Liittynyt
19.08.2021
Viestejä
30
kai se täytyy alkuvuoteen malttaa ja katsoa ne 3Dcache-ryzenit ennen kun teen päätöksen.
 
Liittynyt
09.11.2018
Viestejä
3 201
Vähän pisti silmään että tuo 19% IPC oli nimen omaan desktop puolen lukuja (eli vs 14nm++++) ja pelkästään sovelluspuolen lukuja (ei yhtään peliä).
 

demu

Conducător & Geniul din Carpați
Tukijäsen
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
4 401
Onkos näille päivää tiedossa? Tai edes arvausta?
Arvelen, että julkaistaan heti Adler Lake -lanseerauksen jälkeen etenkin, jos niillä päästään mahdollisesti ohi menneen Adlerin ohi.
 
Liittynyt
31.07.2017
Viestejä
1 542
Mitenköhän tuo Thread Director tulee toimimaan linuxissa. Vaikuttaa aika proprietarykamalta jos intelin ja microsoftin suunnittelema rauta ja softaratkaisu lähinnä windowsille. Mitkäköhän osat tuosta on toteutettu softalla?
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 609
Mitenköhän tuo Thread Director tulee toimimaan linuxissa. Vaikuttaa aika proprietarykamalta jos intelin ja microsoftin suunnittelema rauta ja softaratkaisu lähinnä windowsille. Mitkäköhän osat tuosta on toteutettu softalla?
Anandilla oli asiasta joku kommentti. Käsittääkseni linuxtukea tulee kun tulee ja ei ole minkään tason prioriteetti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Anandilla oli asiasta joku kommentti. Käsittääkseni linuxtukea tulee kun tulee ja ei ole minkään tason prioriteetti.
Mikä on myös aika ymmärrettävää, koska linux on sen verran merkityksetön käyttis ultrabook, laptop ja desktop-puolella. Schedulerin logiikan muuttaminen on lopulta varsin yksinkertaista - sen täydellinen optimointi on sitten vähän hankalampaa, mutta luulisi ”aika hyvän” kernel-patchin syntyvän suht helposti.

Serveripuolelle heterogenisia prossuja saataneen odottaa vielä hetki…
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 108
Ah, eli Xeon-variantti. Oletin että Xeonit erikseen ja HEDT:t perustuisivat näihin kuten on ollut monissa aiemmissakin sukupolvissa.
Viimeiset n. 10 vuotta Intelillä ne HEDT-mallit on olleet samoja piilastuja kuin Xeonit eikä samoja piilastuja kuin normaalit pöytäkonemallit.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 543
Ah, eli Xeon-variantti. Oletin että Xeonit erikseen ja HEDT:t perustuisivat näihin kuten on ollut monissa aiemmissakin sukupolvissa.
Viimeiset n. 10 vuotta Intelillä ne HEDT-mallit on olleet samoja piilastuja kuin Xeonit eikä samoja piilastuja kuin normaalit pöytäkonemallit.
Siinähän se tulikin kun olin juuri samaa naputtelemassa täällä. Yleensä toki arkkitehtuurin nimi on ollut sama kummissakin, mutta eroja on silti ollut
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 644
Viestejä
4 187 021
Jäsenet
70 774
Uusin jäsen
Berch

Hinta.fi

Ylös Bottom