Intel NUC7i3BNH mediakoneena

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Alkusanat

Tavoitteenani oli rakentaa itselleni HTPC, joka täyttää seuraavat vaatimukset:
  • Riittävän tehokas 4K-toistoon (tulevaisuuden varalle)
  • HDMI2.0 löydyttävä suoraan laitteesta
  • Dolby Atmos -tuki
  • HTPC käytön on onnistuttava ilman hiirtä ja näppäimistöä.
  • HTPC:n tulee olla toimintavarma ja säätövapaa.
Vaatimukset huomioiden odotin Intelin Apollo Lake ja Kaby Lake NUC-minitietokoneita kuin kuuta nousevaa. Tiedostin, että todennäköisesti Gigabyteltä tai Asrockilta olisi löytynyt heidän omia minitietokonevirityksiä, mutta jostain syystä halusin kiertää ne kaukaa ja Intel NUC tuntui "puhtaimmalle" ja natiiveimmalle vaihtoehdolle. Tiesin että netti on täynnä ohjeita kuinka NUC:iin asennetaan ja konffataan Linux+Plex+Apple Remote -yhdistelmä, joka liippaisi läheltä vaatimuslistaani. NUC oli lopulta helppo valinta, juurikin Intelin tuen (myöhemmin siitä lisää) ja stabiililta vaikuttavan kokonaisuuden kannalta. Dolby Atmos tuen olin alunperin luullut olevan täysin käytettävän käyttöjärjestelmän ja mediatoistimen (Plex) asia hoitaa, mutta näin yksinkertainen asia ei ollutkaan. Vaikka NUC:ista löytyy HDMI2.0, jota yleisesti ollaan pidetty synonyymina Dolby Atmos -tuelle, näin ei suinkaan ollutkaan. Apollo Lake ja Kaby Lake NUC-minitietokoneisiin on vasta vastikään tullut rautaan tuki Dolby Atmokselle, kiitos Intelin ja ahkeran yhteisön ja firmware-päivitysten. Jos olisin hankkinut Apollo Laken jo tammikuussa olisin saanut nuolla näppejäni viimeiset 4 kuukautta ilman Dolby Atmosta!

Apollo Lake NUC:in (NUC6CAYH) ilmestyttyä jäin pohtimaan tarvitseeko tulevan HTPC:n olla HDCP2.2 yhteensopiva. Apollo Lake ei tukenut HDCP2.2 standardia, vaan se tukee ainoastaan HDCP2.0 standardia. Miksi HDCP2.2 on niin tärkeä? Mm. Netflixin UltraHD eli tuttavallisemmin UHD tai 4K-tuki edellyttää HDCP2.2 tuellisen laitteen. Netflixin UHD tilaus ei ole meillä vielä ajankohtaista, koska televisio ei vielä ole UHD-standardin televisio, vaan jo eläköitymään pian siirtyvä Panasonic 1080p televisio. Netflixin käyttö ei ole osa alkuperäistä vaatimuslistaani, miksi näin? No siitä yksinkertaisesta syystä että toistaiseksi Netflixin käyttö PC:llä ns. fullscreen moodissa on täysin mahdotonta ilman hiirtä ja näppäimmistöä. Netflixin käyttö ei toistaiseksi ole siis HTPC kokemuksena lähelläkään Plexin käyttökelpoisuutta. Tästä syystä toistaiseksi Netflixin käyttö on ulkoistettu Playstation 3 -konsolille johon on mainio Netflix-applikaatio jota on ilo käyttää Playstation 3 kaukosäätimellä. Totesin kuitenkin NUC:in valintaa tehdessä, että se on pieni lisäinvestointi ottaa HDCP2.2. tuellinen malli (Kaby Lake, NUC7i3BNH) jos jonain kauniina päivänä Netflixin käyttö olisi sujuvaa myös PC:llä. Valinta oli siis tehty ja HTPC:ksi vaikoitui Intel NUC7i3BNH.

Kokoonpano

Laitteen on tarkoitus suoriutua verkkolevyltä toistettavista mediatiedostoista ja laitteella ei ole tarkoitus pelata. Tästä syystä NUC7i3BNH minitietokoneeseen minun valitsemat muistit ja SSD eivät edusta kirkkainta kärkeä vaan olivat ns. välttämätön paha.

Speksit:
  • Intel NUC7i3BNH
  • Kingston KVR21S15S8/4 4GB DDR4 SO-DIMM kampa (2133MHz)
  • OCZ Agility 3 120 GB SSD
Intel NUC7i3BNH ja Kingston KVR21S15S8/4 tuli hankittua Mindfactorystä kohtalaiseen n. 340€ yhteishintaan. SSD löytyikin kaapista.

Pakkaus

NUC toimitettiin oikein sievässä kuutiomaisessa laatikossa, josta eri kyljiltä oli helposti löydettävissä keskeiset tiedot laitteesta. Intelille kiitokset siitä että suoraan pakkauksessa oli selkein kuvakkein ja tekstein kerrottu myyntipakkauksen sisältävän eri maiden virta-adapterit. Jos siis laitteen olisi hankkinut ulkomailta, olisi rauhallisin mielin voinut todeta pakkauksen sisältävän myös koto-Suomessa käytetyn EU-standardin adapterin.

Muovit poistettua varsinainen myyntipakkaus aukeaa varsin applemaiseen tyyliin nostamalla kuution kansi pois, jonka jälkeen se keskeisin, eli NUC oli kuin korokkeella heti esillä.

Pakkauksessa oli perinteisten pika-asennusohjeiden ja muiden lappujen lisäksi mukavana yllätyksenä myös VESA-standardin asennuslevy (100mmx100mm). Tämän lisäksi myyntipakkauksesta paljastui mainostetut virta-adapterit sekä pari eri ruuvipussia. Myyntipakkauksessa oli mukana yhdessä pussissa M.2 asemaa varten standoff sekä kiinnitysruuvi. Toisessa pussissa oli 2,5" SSD-levyä varten kiinnitysruuvit (4kpl) ja lisäksi VESA-ruuvit oli kaikki mukana. Hyvä Intel!

Galleria


Asennus
Olin aikaisemmin nähnyt edellisen generaation Intel NUC minitietokoneita livenä, joten osasin kutakuinkin odottaa minkäkokoinen laite myyntipakkauksesta paljastuu.

Muistin ja SSD:n asennus oli varsin helppoa. Mukana tulleessa pika-asennusohjeessa oli hyvät kuvat kuinka asennus tulee tehdä. Ensin NUC piti kääntää ympäri ja pohjasta paljastui neljä ruuvia, jotka samalla toimivat kumituteilla pehmustettuina jalkoina. Nämä neljä ruuvia kun avasi, niin ne eivät irronneet NUC:in pohjasta, vaan ruuvit oli tehty siten että ne pysyvät pohjalevyssä kiinni. Pohjalevyn nosto pois ja alta paljastui heti 2,5" SSD kehikko. SSD-kehikon nostaminen ja siirtäminen pois tieltä muistin asennuksen ajaksi oli hiukan haasteellista johtuen äärimmäisen lyhyistä SATA ja virtakaapeleista, mutta annettakoon se anteeksi NUC:in pieni koko huomioonottaen.

Muistin naksautus SO-DIMM asennuspaikkaan oli nopea toimenpide ja tämän jälkeen SSD kehikko nostettiin tai siirrettiin takaisin paikalleen ja SSD liu'utettiin paikalleen. Tämän jälkeen neljä mukana tullutta SSD:n kiinnitysruuvia kiinni ja se oli siinä. Sitten NUC:in pohja paikalleen ja pohjan ruuvien kiinnitys ja kumitutit olivat taas jalkoina. Raudan osalta asennus oli valmis.

Tässä kohtaa kun näytin NUC-minitietokonetta vaimolleni sieltä tuli reaktio "ooh, onpas se söpö ja pieni". Eiköhän tästä hyvä tule!


Käyttöjärjestelmän valinta

Olin seurannut Intelin foorumeita ja nucblogia tarkkaavaisesti koko talven ajan. Tämä johtui puhtaasti siitä että Apollo Lakessa tai Kaby Lakessa ei Dolby Atmos tuki tuntunut toimivan alkumetreillä. Pian kuitenkin Intel sai ulos HDMI2.0-ohjaimen firmware-päivityksiä ja Windowsissa yhteisö kuittasi Dolby Atmoksen toimivaksi. Linuxin puolella Dolby Atmos ei kyseisen ketjun perusteella toimi tämän artikkelin kirjoitushetkellä (27.4.2017) mutta uskon että myöhemmin sekin saadaan korjattua.

Olin alunperin suunnitellut asentavani NUC-minitietokoneeseen Linuxin, Plexin ja konffaavani siihen jo taloudesta aiemmin löytyvän Apple Remoten ja tavoitteeni olisi ollut paketissa. Mutta tämä siis ainakin vielä toistaiseksi ei ole mahdollista. Dolby Atmos kaiuttimet kun eivät tyhjänpanttina saa olla, vaan niistä on saatava hyöty otettua nyt eikä vasta joskus. Käyttöjärjestelmäksi siis valikoitui helposti Windows 10 Professional.

Käyttöjärjestelmän asennus

NUC-minitietokoneen ensikäynnistys oli lattein käynnistys hetkeen. Ei mitään. Kuva ei vain tule näytölle. Kiroilen Dell P2715Q näytön kanssa, jonka kanssa aiemmin minulla oli tavattoman suuria ongelmia saada se ylipäänsä tunnistamaan PC:stä tulevaa mDP-signaalia. Kiroilin hetken lisää, laitoin NUC:eek:ista virrat pois ja vaihdoin Kingstonin 4GB DDR4 muistikamman jo toiseen slottiinkin josko se olisi estänyt NUC:ia boottaamasta. Ymmärsin kuitenkin jo epäillä Dell:n näytön syyllisyyttä ja vein NUC-minitietokoneen olohuoneeseen ja kytkin sen suoraan Yamaha RX-V781 vahvistimeen ns. loppusijoituspaikkaansa ja kytkin virran päälle. Kuva tuli samantien ja NUC oli valmis käyttöjärjestelmän asennusta varten.

Windows 10:n asennus meni sujuvasti USB-tikulta imagelta noin reilussa vartissa kuten odottaa saattoi ja tämän jälkeen alkoi ajureiden asennus. Intelin sivuilta asensin ensin uusimman BIOS:n (NUC:issa oli tehtaalta tullessa 0036 BIOS) ja tämän jälkeen muut ajurit. Tyypilliseen tapaan ajureiden asennukseen tuhraantui todennäköisesti vähintään yhtä kauan kuin mitä varsinainen asennus kesti. Mutta nyt se oli tehty ja oli aika asentaa mediaohjelmisto.

Päivitys (28.4.2017): Intelin ajureiden asennuksen yhteydessä asensin myös HDMI2.0 -ohjaimen päivitetyn firmwaren. NUC:issa oli v1.60 ja v1.66 versiossa Dolby Atmos tuki toimii Windowsissa.

Mediaohjelmisto

Aikaisemmin Mac Minissa ja Raspberry Pi 3 -tietokoneissa olin oppinut pitämään Plexin client-server -arkkitehtuurista, ja en nähnyt vaihtoehtona vuosien jälkeen yrittää Kodia/LibreEleciä/OpenEleciä tms muuta vaihtoehtoista sovellusta. Tiesin että Plex on toiminut omassa käytössäni aiemmin hienosti ja nytkin siis päätin asentaa sen. Harmituksekseni kuitenkin huomasin että Plex Home Theater -clientiä ei enää saanut Plexin sivuilta ladattua (Plex Home Theater eli PHT on vanhentunut), ja nettisivu tarjosi Plex Playeria. Asensin Plex Playerin ja ensireaktio ensikäynnistyksen jälkeen oli "yyh, eihän tämä ole käyttökelpoinen", kunnes löysin yläpalkista painikkeen josta Plex aukesi ns. fullscreen-tilaan. Tämänkin jälkeen oli hiukan hapuilua kun UI oli erilainen kuin mihin olin PHT:ssa tottunut.

Ensitesti, toimiiko Atmos?

Hapuilin Plex Playerissa näppäimmistöä hyväksikäyttäen Dolbyn demovideoihin, ja painoin play. Kyllä oli hymy korvissa kun Dolby Atmos kiersi huonetta (5.1.2 konfiguraatio) ja Yamaha RX-V781 vahvistimessa paloi kaikkien kaiuttimien kuvakkeet osoituksena äänestä. Mahtavaa, Dolby Atmos toimii! Ei enää harmillista pöytäkoneen raahaamista olohuoneeseen jos halusi nauttia Atmos-pätkistä, nyt tämä pieni ihmelaite toistaa juuri sen mitä sen pitääkin!

Näppäimmistö pois ja olohuone siistiksi!

Mutta näinhän ei arki voi jatkua, että tietokoneessa on olohuoneessa rumasti näppäimmistö ja hiiri kytkettynä, nyt täytyy saada Plex vielä toimimaan ilman näppäimmistöä ja hiirtä. Tiesin harmikseni että jos olen sidottu Windows-käyttöjärjestelmään, tällöin joudun toivottamaan Apple Remotelle hyvää eläkettä, sitä kun en osaa saada toimimaan Windowsissa. Linuxilla sen käyttöönotto olisi ollut LIRC:llä helpohkosti tehtävissä mutta koska Linuxilla Dolby Atmos ei (vielä) toimi, Linux on poissuljettu vaihtoehto. Mikä neuvoksi?

Tiesin että puhelimeen (iOS tai Android) asennettavalla Plex-appilla voin suoratoistaa mediaa myös toiseen Plex-clientiin, eli tässä tapauksessa älysin että voin puhelimella suoratoistaa mediat NUC-minitietokoneeseen. Epävarmuus iski ja pelkäsin että jos suoratoistan mediaa iPhonestani, niin transkoodaako Plex median sillä seurauksella että menetän Dolby Atmos -ääniraidan. Olin jo valmiiksi lannistunut, että nyt tulee sohvakäytöstä hankalaa ja joutunen hankkimaan jonkun ruman miljoona-nappia sisältävän Logitech Harmony -kaukosäätimen Plexille.

Aloin toistamaan puhelimella Dolbyn demopätkää suoratoistaen NUC-minitietokoneseen varmana siitä että vahvistimessa ei syty Dolby Atmos kaiuttimien kuvakkeet. Ne syttyi! Hymy oli taas kuin hevosella konsanaan ja ilokseni huomasin että Plexin etäkäyttö ja suoratoistaminen suoraan puhelimesta toimii kuin ajatus. Lyhyen käyttökokemuksen jälkeen voisin jopa väittää etten enää kaipaa Apple Remotea. Todettakoonkin että puhelimella tai tabletilla suoratoistossa on se huono puoli, että hankala esim. isommalla porukalla alkaa käymään keskustelua "mitäs katsottaisiin" kun puhelimesta noin kaksi ihmistä pystyy järjellisesti seuraamaan mitä on ehdolla. Aika näyttää miten käytettävyys oikeasti sujuu.

Yhteenveto

Projekti on onnistunut, ja lyhyen käyttökokemuksen jälkeen sanoisin että NUC7i3BNH varustettuna Plexillä ruksaa onnistuneesti alkuperäisen vaatimusluetteloni kaikki kohdat. Isoin huojennus on todellakin Atmos-pätkien vaivaton katsominen olohuoneessa, nyt kun olohuoneen TV-tasosta löytyy laite, joka hoitaa toistamisen mukisematta.

Kehityskohtia

Pientä kehitettävää vielä löytyy, mutta uskon että nämäkin saan ratkeamaan kun ajankanssa pääsee ratkomaan:
  • Plexistä NUC:in saa laitettua suoraan suspendiin, mutta syystä tai toisesta NUC ei suostu pysymään sleepissä, vaan herää muutaman sekunnin jälkeen sleepistä takaisin Plexiin. Epäilen jos HDMI CEC ohjaus sotkee tätä (jota en ole koskaan saanut toimimaan). Pitäisi varmaan disabloida HDMI CEC sekä NUC:ista että vahvistimesta.
Testituloksia

Cinebench R15:
cine.PNG


Ultra HD eli UHD suorituskyky:
  • Latasin täältä raskaimman 4K pätkän minkä löysin ja laitoin sen MPC-HC:lla pyörimään loopilla.
General
Complete name : C:\Users\xxxx\Desktop\Sony_4K_Camp.mp4
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom (isom)
File size : 1.17 GiB
Duration : 2 min 7 s
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 79.1 Mb/s
Encoded date : UTC 2016-02-04 05:02:22
Tagged date : UTC 2016-02-04 05:02:22

Video
ID : 1
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Format profile : Main@L5.1@High
Codec ID : hvc1
Codec ID/Info : High Efficiency Video Coding
Duration : 2 min 7 s
Bit rate : 78.9 Mb/s
Maximum bit rate : 116 Mb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 59.940 (60000/1001) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0 (Type 2)
Bit depth : 8 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.159
Stream size : 1.17 GiB (100%)
Encoded date : UTC 2016-02-04 05:01:40
Tagged date : UTC 2016-02-04 05:02:23
Color range : Limited
Color primaries : BT.709
Transfer characteristics : BT.709
Matrix coefficients : BT.709
Mastering display color primar : R: x=1.000000 y=1.000000, G: x=1.000000 y=1.000000, B: x=1.000000 y=1.000000, White point: x=1.000000 y=1.000000
Mastering display luminance : min: 0.1000 cd/m2, max: 0.5000 cd/m2

Audio
ID : 2
Format : AAC
Format/Info : Advanced Audio Codec
Format profile : LC
Codec ID : 40
Duration : 2 min 7 s
Source duration : 2 min 7 s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 192 kb/s
Maximum bit rate : 197 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 46.875 FPS (1024 spf)
Compression mode : Lossy
Stream size : 2.91 MiB (0%)
Source stream size : 2.91 MiB (0%)
Language : English
Encoded date : UTC 2016-02-04 05:01:40
Tagged date : UTC 2016-02-04 05:02:23
  • CPU:n käyttöaste pysyi jatkuvasti 25 - 30% tuntumassa, joten kapasiteettia kyllä löytyy.
4k_toisto.PNG



Päivitys testilaboratoriosta (30.4.2017), lisää UHD-mittauksia ja huomioita:

Tänään on ollut mielenkiintoinen testiaamu. Asensin MSI Afterburnerin jotta voin seurata CPU:n käyttöastetta paremmin kuin Windowsin omasta Task Managerista. Olen käyttänyt testimateriaalina Kodi wikistä 4K (Ultra HD) testivideoita:
  • #8, HEVC 10-bit 59.940fps (Korean ATSC 3.0 satellite TV capture sample)
  • #20, HEVC 10-bit 23.976fps (in MKV)
  • #21 HEVC 10-bit 23.976fps (in MKV)
Testiohjelmilla on väliä! Havainnot alla.
  1. VLC kuolee toistaessa mitä tahansa yllämainituista, CPU:n käyttö on 100% ja kuva jitteröi tai ei päivity lainkaan.
  2. MPC-HC toistaa tyylikkäästi kaiken mitä sille syöttää. Testivideo #8:ssa jostain syystä MPC-HC:lla audio pätkäsee lyhyesti (n. 0,5sek) säännöllisesti ehkä 15 sek välein. Muissa testivideoissa samaa äänen pätkimistä ei tapahtunut.
  3. Hämmästyksekseni huomasin Afterburnerin statistiikasta, että MPC-HC osaa käyttää GPU:ta ja jakaa siis kuormaa CPU:n kanssa, toisin kuin VLC.
  4. Testivideo #8:ssa MPC-HC käytti Afterburnerin mukaan 70-80% GPU:n coresta purkuun ja CPU:sta noin 20%. Muilla testivideoilla MPC-HC:lla toistettaessa GPU:n rasitusaste oli pienempi, noin 40-50%.
  5. Testasin tämän jälkeen testivideoita Plexillä. Tähän testiin olin muuttanut Plex Playerin asetuksista Hardware Decoding ja Allow Display Mode Switching asetukset päälle.
  6. Plex toisti kaikki testivideot mukisematta ja osasi MPC-HC:n tapaan hyödyntää GPU:ta yllämainituissa testivideoissa.
  7. Plex ja testivideo #8: GPU:n käyttöaste tasainen 70% ja CPU:n keskimääräinen käyttöaste n. 20%
  8. Plex ja testivideo #20: GPU:n käyttöaste tasainen 50% ja CPU:n keskimääräinen käyttöaste n. 20%
  9. Plex ja testivideo #21: GPU:n käyttöaste tasainen 50% ja CPU:n keskimääräinen käyttöaste n. 20%
Testien ajan NUC oli avonaisessa TV-tasossa ja istuin metrin päässä NUC:ista. Pihaustakaan en kuullut laitteesta. CPU:n lämpötila nousi testeissä maksimissaan 55 Celsius-asteeseen.

Olen edelleen äärimmäisen tyytyväinen Plexiin ja en näe syytä vaihtaa sitä mihinkään muuhun mediaohjelmistoon. Jos kiinnostusta löytyy, niin voin kyllä asennella myöhemmin esim. OpenElecin tai LibreElecin tikulle ja kokeilla toistoa niilläkin.

Pelitestejä (päivitetty 30.4.2017)
  • Cities Skylines pelissä asetukset kaikki low:lla, resoluutiona 1920x1080, 10 FPS, täysin pelikelvoton.
  • Cities Skylines pelissä asetukset kaikki low:lla, resoluutiona 1280x720, 15 FPS, täysin pelikelvoton.
  • GPU oli auttamatta pullonkaulana, sen kuorma hyppäsi välittömästi 100%:iin. CPU lähenteli myös 100% ja RAM:n käyttö oli myös tapissa.
  • Pelikoneeksi tästä NUC:ista ei kyllä ole.
  • Kokeilin uteliaisuuttani Steamin in-house streamausta samalla Cities Skylines-pelillä, ja teknisesti peli pyöri ihan OK, ja NUC:in resurssit eivät kyllä rajoittaneet menoa. Streamauksessa lähinnä kuvanlaatu oli mielestäni kuvottavan huono, mutta se on Steamin ominaisuus eikä NUC:in vika.

Tulevat lisäykset artikkeliin:
  • Kielioppivirheiden korjauksia
  • Civ VI / Cities Skylines suorituskykymittaukset 1920x1080 resoluutiolla (jos edes mahdollista)
  • LibreElec tai OpenElec testailuja

Tuleeko teille parannusehdotuksia tai asioita joita toivoisitte että täydentäisin artikkeliin?


Versionhallinta:
  • 27.4.2017 v1.00 Alkuperäinen julkaisu
  • 28.4.2017 v.1.05 Gallerian lisäys, lisätty tarkennus HDMI2.0-ohjaimen firmwaresta
  • 28.4.2017 v.1.06 Cinebench-tulokset lisätty
  • 28.4.2017 v.1.07 UHD-suorituskykymittauksia lisätty
  • 30.4.2017 v.1.08 Lisää UHD-suorituskykymittauksia
  • 30.4.2017 v.1.09 Cities Skylines suorituskykymittauksia
 
Viimeksi muokattu:

Hammu

merssu
Platinum-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
745
Hyvin kirjoitettu testi, kuvia enää kaipaisin. :tup:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Kiitos palautteesta. Imgur-galleria lisätty.
Versionhallinta lisätty pohjalle ja v1.05 julkaistu

Edit: v1.06: Cinebench-tulokset lisätty.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
UHD suorituskykymittauksia lisätty.
Linkatkaa, jos löydätte raskaampaa testimateriaalia! :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
166
Hyvä testiartikkeli :tup:! Tässä tuli itselle paljon uutta tietoa. Tällä hetkellä HTPC:n virkaa hoitaa vanha pakettikone mutta se on turhan äänekäs ja ehtoopuolella muutenkin. Tarkoituksena on ollut laittaa uutta konetta alle ja päivittää kodin viihde-elektroniikkaa. Tästä sai paljon asiaa pureskeltavaksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 885
Hyvä testiartikkeli :tup:! Tässä tuli itselle paljon uutta tietoa. Tällä hetkellä HTPC:n virkaa hoitaa vanha pakettikone mutta se on turhan äänekäs ja ehtoopuolella muutenkin. Tarkoituksena on ollut laittaa uutta konetta alle ja päivittää kodin viihde-elektroniikkaa. Tästä sai paljon asiaa pureskeltavaksi.
Raspberry Pi riittää FullHD-toistoon hyvin. Ja varmaan myös se halvempi NUC.

Tuossa vaan saa 4K-toistolaitteen rakennettua helposti ja siinä on hevosvoimaa tehdä moniakin muita asioita. Vaikka se on tässä mediakoneena, siitä saa mielestäni loistavan tietokoneen nuorille lapsille tai vanhemmille ihmisille, joita ei pelaaminen kiinnosta.

--

Mielestäni tätä pitäisi verrata Mac Miniin, mutta Apple on päästänyt sen hunningolle, samalla kuin Intel on kehittänyt tätä - niin NUC on teknisesti ylivertainen.

--

Jos olet @Rusna ostanut Steamin aleista vitosen 3dMarkin, voisin ajella se pari generaatiota vanhemmalla NUC:illa ja saada vertailulukuja. Myös Cities Skylines löytyy, mutta voi olla turhan vaativa peli.. CIV VI en omista enää.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Ajelen todennäköisesti huomenna lisää testejä. Kodi wikistä löytyy linkkejä myös mm. HEVC 10bit sampleihin.

Kiitos kaikille kannustavasta palautteesta!
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Tänään on ollut mielenkiintoinen testiaamu! Lisää UHD-mittauksia tehty ja päivitetty artikkeliin.

Tuossa vaan saa 4K-toistolaitteen rakennettua helposti ja siinä on hevosvoimaa tehdä moniakin muita asioita. Vaikka se on tässä mediakoneena, siitä saa mielestäni loistavan tietokoneen nuorille lapsille tai vanhemmille ihmisille, joita ei pelaaminen kiinnosta.
Kyllä, juuri näin. Uskon että NUC6CAYH Apollo Lake NUC-minitietokoneellakin olisi sujunut UHD-toisto ongelmitta, mutta minä päätin satsata sen ylimääräisen mailin ja otin HDCP2.2 yhteensopivan laitteen.
 

user9999

Platinum-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 019
Vähän offtopikkia, mutta hitto kun tekisivät tuosta Nucista mallin, jossa olisi kaksi Intelin verkkokorttia. Voisi saada hyvän pfSense palomuurikoneen tai sitten openvpn palvelin koneen kun aesni (Intel® AES New Instructions) tuki löytyy prossusta.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Jos olet @Rusna ostanut Steamin aleista vitosen 3dMarkin, voisin ajella se pari generaatiota vanhemmalla NUC:illa ja saada vertailulukuja. Myös Cities Skylines löytyy, mutta voi olla turhan vaativa peli.
Valitettavasti en ole ostanut 3Dmarkkia. Eikö siitä ole enää ilmaisversiota?
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
121
Kiitos mahtavasta artikkelista. Oikein mielenkiintoista ja mieluisaa luettavaa, etenkin kun itse seuraillut kyseisiä laitteita, jos tulisi hommattua jota kuinkin samoihin käyttötarkoituksiin.

Onko käynyt mielessä HDMI-CEC headerin hommaaminen ( Intel NUC HDMI-CEC Adapter - Pulse-Eight - Ultra HD Distribution and Control Products ), näin voisi mahdollisesti käyttää TV:n kaukosäädintä esim. Plex:n perusohjaamiseen. Näyttäisi Windows-tuki olevan mainittuna. Tottakai pitää olla myös tuki TV:ssä kyseiselle (raspberry pi:llä Kodilla/LibreElecillä/OpenElecillä voi testata).
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
Kiitos mahtavasta artikkelista
Kiitos palautteesta!

Menee hiukan OT puolelle, mutta auttakaa tyhmää HDMI CEC:n kanssa. En vain osaa. Olohuoneessa siis on Panasonic 1080p televisio, johon on kytketty Yamaha RX-V-781 vahvistin johon sitten on kytketty muut laitteet: PS3, Raspberry Pi 3 ja Intel NUC.

Panasonicissa on "VIERA Link" joka on käsittääkseni valmistajan synonyymi HDMI CEC:lle. Vahvistimesta on myös HDMI CEC kytketty päälle. PS3:sta kytkin HDMI CEC:n päälle, ja sain vahvistimen kaukosäätimen käskyttämään Playstationia. Mutta en tajua miten HDMI CEC:llä minun pitäisi saada PS3 käyntiin? Vahvistimen kaukosäätimessä ei ole sitä varten nappeja? Se onkin ainoa ohjaus mikä toimii, esim PS3 sammuttamalla ei sammu mikään muu laite.

Kytkin Raspin vielä eläkkeeltä kiinni vahvariin, ja Kodissa kaiketi pitäisi olla HDMI CEC out-of-the-box, mutta en saanut siihen mitään käsykytyksiä.

Vinkkejä?
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
121
Kytkin Raspin vielä eläkkeeltä kiinni vahvariin, ja Kodissa kaiketi pitäisi olla HDMI CEC out-of-the-box, mutta en saanut siihen mitään käsykytyksiä.
Kyllä (CEC - Official Kodi Wiki). Itsellä toimi OpenElec:llä ilman mitään säätöjä, tosin tuolloin kyseessä oli Raspberry Pi 2.

Googlettelemalla löytyi täältä muutamia lähestymistapoja: Raspberry Pi • View topic - CEC Remote not Working with Kodi on Pi2
- Kodin valikoista: "System -> Settings -> System -> Input Devices -> Peripherals -> CEC adapter" (Kannattanee varmistaa että options asetukset ovat laajimmat mahdolliset, olikohan Expert)
- Jollain oli seuraavanlainen ratkaisu toiminu, eli terminaaliin/ssh:n yli loggautuminen raspille: "sudo apt-get install libcec2 libcec3"

Ymmärtääkseni pitäisi mennä niin päin jos sammutat vahvistimen (tai valitset muun hdmi-lähteen) niin silloin PS3:n pitäisi sammua automaattisesti... Voin hyvinkin olla väärässä tämän suhteen.
 
Liittynyt
01.08.2017
Viestejä
2 741
Vähän offtopikkia, mutta hitto kun tekisivät tuosta Nucista mallin, jossa olisi kaksi Intelin verkkokorttia. Voisi saada hyvän pfSense palomuurikoneen tai sitten openvpn palvelin koneen kun aesni (Intel® AES New Instructions) tuki löytyy prossusta.
Gemini Lake NUC malleissa on melko varmasti integroitu WiFi / Bluetooth.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
172
Kun kerran muutkin vastailee 4kk vanhaan postiin niin itse olen käyttänyt noissa Intelin NUCeissa VMWare 6.5:n kanssa AX88179 piirillistä USB-verkkokorttia (Esim. D-linkin DUB-1312 verkkokaupasta).
Tämän saa toimimaan lataamalla näille custom ajurin: USB 3.0 Ethernet Adapter (NIC) driver for ESXi 6.5

Nämä combot näyttävät toimivan hienosti vmwaren ja siten myös esim. pfSensen kanssa. Ja USB-verkkokortteja voi lisäillä useamman aina tarpeen mukaan.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 467
Viestejä
4 163 047
Jäsenet
70 412
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom