Intel leikkasi Raptor Lake -työpöytäprosessoreista tehonkulutusta vähentävän DLVR-tekniikan

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
20 907


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Asuksella nykyään emolevyjen BIOS-puolella työskentelevä ylikellotuslegenda Shamino on paljastanut mielenkiintoisen yksityiskohdan Intelin uusista Raptor Lake -prosessoreista. Matkalla valmiiksi tuotteeksi Intel päätti poistaa käytöstä tehonkulutusta pienentävän ominaisuuden.

Asuksen foorumeilla käyttäjä JohnAb kysyi Z790-emolevyiltä löytyvästä ”CPU DLVR Bypass Mode” -ominaisuudesta. Shaminon mukaan kyseinen optio ei todellisuudessa tee tällä hetkellä mitään, koska Intel päätti asettaa kaikki Raptor Laket pysyvästi DLVR Bypass -tilaan. Ominaisuus jäi kuitenkin BIOSiin tulevien sukupolvien varalta. On myös mahdollista, että ominaisuutta käytettäisiin vähävirtaisissa Raptor Lake -mobiiliprosessoreissa, joissa sen vaikutus olisi merkittävämpi.DLVR eli Digital Linear Voltage Regulator on nimensä mukaisesti jännitteenhallintaan liittyvä ominaisuus. Intelin oli tarkoitus käyttää sitä emolevyn normaalin virransyötön rinnalla pienentämään prosessoreiden tehonkulutusta. Ominaisuus tosin olisi säästänyt kulutusta vain vähävirtaisissa tilanteissa, sillä Intelin patenttidiagrammien mukaan se pienentää prosessorin käyttöjännitettä maksimissaan noin 160 mV, mutta vain kun prosessoriin kulkee virtaa 40 ampeeria tai alle ja sen jälkeen jännitteen tiputus laskee nopeasti nollaan 70 ampeeriin mennessä. Patentin mukaan DLVR olisi vähentänyt virtaa 20 %:lla nollakulutuksella, joka nousee lineaarisesti 25 prosenttiin 40 ampeeriin asti, jonka jälkeen jännitteen tiputuksen tavoin myös tehonkulutussäästöt tippuvat nollaan 70 ampeeriin mennessä.

Päivitys:HardwareLuxx-sivustolta tuttu Andreas Schilling on saanut Inteliltä lausunnon, jonka mukaan DLVR:n ei missään vaiheessa ollut tarkoitus tulla 13. sukupolven Core-prosessoreihin. Kyse on yhtiön mukaan tavasta kehittää ja testata joitain tuleviin sukupolviin suunniteltuja ominaisuuksia aiempien sukupolvien Engineering Sample -vaiheessa.

Lähde: HotHardware

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
11 602
Näinköhän siinä on ollut bugi ja joutuneet poistamaan käytöstä?
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
20 907
Näinköhän siinä on ollut bugi ja joutuneet poistamaan käytöstä?
Voi olla, tai siitä on jotain haittaa korkeilla kelloilla tms, tuon Intelin patentin mukaan siis vaikutusta on eniten jossain 40 watin kulutuksen tienoilla (koska jännite on siellä 1 voltin kieppeillä ja 40A oli dlvr:n "huippu")
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 559
Todennäköisemmin jossain nopeasti nousevassa transienttirasituksessa prossu joutuu odottelemaan pidempään nostaakseen kelloja kun jännitteiden ja virtojen nousu ottaa aikansa. Kun jännite on korkeampi saa samaan vastukseen enemmän virtaa + konkat täyttyvät nopeammin jne…
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
20 907
Uutista päivitetty. Andreas Schilling saanut Inteliltä lausunnon, jonka mukaan DLVR:n ei ollut ikinä tarkoituskaan tulla Raptor Lakeihin, vaan joitain tuleviin sukupolviin suunniteltuja ominaisuuksia testaillaan aiemmilla sukupolvilla ES-vaiheessa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
224 635
Viestejä
3 972 359
Jäsenet
67 936
Uusin jäsen
Karel

Hinta.fi

Ylös Bottom