Intel esitteli 10 nanometrin prosessilla valmistettavan Agilex-FPGA-piirin

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 03.04.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 131
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Intelin eilen pitämässä Data-Centric Innovation Day -tapahtumassa julkaistiin muun muassa uusia Xeon-prosessoreita, mutta niin ikään esillä olleen Agilex-FPGA-piirin kohdalla voidaan puhua vasta esittelystä. Agilex on ensimmäinen FPGA-piiri (Field-Programmable Gate Array), joka on suunniteltu täysin Intelin alaisuudessa sen ostettua FPGA-piireihin erikoistuneen Alteran.

  Intel Agilex on valmistettu 10 nanometrin valmistusprosessilla. Itse sirulta löytyy ohjelmoitavan FPGA:n lisäksi DDR- ja HBM-muistiohjaimet sekä enimmillään viisi EMIB-siltaa. Yksi silloista on ilmeisesti omistettu HBM-muistille, mutta muihin neljään on saatavilla erilaisia Intelin tai kolmansien osapuolten siruja. Intel on tuomassa tarjolle ainakin PCI Express 5.0- ja Compute Express Link -väylät tarjoavia siruja sekä 112 Gbps:n nopeuksiin yltävän lähetin-vastaanottimen.

  Intel lupaa Agilexille parhaimmillaan 40 % parempaa suorituskykyä tai 40 % pienempää tehonkulutusta Stratix 10 -sarjan FPGA-piireihin nähden. FPGA:n tuki BFLOAT16-dataformaatille mahdollistaa peräti 40 teraFLOPSin laskentatehon DSP-blokkien avulla FP16-tarkkuudella. Muistiohjaimen kerrotaan tukevan DDR5-muisteja sekä haihtumattomia Optane DC -muisteja.

  Intel aloittaa Agilex-piirien samplauksen valmistajille vuoden kolmannella neljänneksellä F-sarjan muodossa. Myöhemmin perästä seuraavat I- ja M-sarjat.

  Lähde: Intel (1), (2)

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 04.04.2019
 2. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 744
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Piti ihan googlata mitä tuo FPGA oikein tarkoitti.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/FPGA
  Field-programmable gate array, eli ohjelmoitava digitaalinen piiri, jonka logiikkaosa voidaan ohjelmoida helposti uudelleen. Käytetään esim sulautetuissa järjestelmissä ja protoissa.
  Hmm... varsin järeä verme tuollaiseen käyttöön tämä uusin versio!
   
 3. Alatuberkuloosi

  Alatuberkuloosi

  Viestejä:
  291
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2016
  Ensimmäisessä kappaleessa käynyt kai joku ajatuskatkos.

  Mutta taitaa olla aika mielenkiintoisen hintainen tuo piiri. Muistelisin että suorituskykyisimmät Xilinx Spartanit maksaa useita satasia. Voin kuvitella että näitä menee jonkin verran tehokkaimpiin louhintakoneisiin nykyisten ASIC:ien sijaan
   
 4. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  263
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Aiemman sukupolven Stratix 10:n hintahaarukka on versiosta riippuen 10-30k€, ja ominaisuuksien perusteella ne tulevat olemaan halpoja näihin verrattuna. Louhijoille ASIC:t on myös aina parempia kuin FPGA:t.
   
 5. Muumi75

  Muumi75 Innocent bystander

  Viestejä:
  83
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja Virtexit kymppitonneja. Nyt 440:n saa jo alle $40k, myyntiin tullessaan $60k/kpl

  Kyllä. Syynä hinta ja virrankulutus.
   
 6. Alatuberkuloosi

  Alatuberkuloosi

  Viestejä:
  291
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2016
  On kyllä hämmentävää että jokin piiri maksaa useita kymppejä... Missähän näin kalliita FPGA-piirejä käytetään? Joissain prosessoreiden simulointihärveleissä? Muistelen että DES:in murtaneessa koneessa oli kymmeniä tai satoja FPGA piirejä mutta taisivat olla "perus" piirejä koska koko laitteen hinta oli joitain kymmeniä tuhansia.
   
 7. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 756
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Näissä piireissä kannattaa muistaa, että isoissa erissä hinnat ovat ihan eri tasolla kuin yksittäisissä kappaleissa niinkuin kaikissa muissakin elektroniikkakomponenteissa. (Eikä niitä hintoja yleensä kerrota) Kalliita ovat siitä huolimatta.

  Wikipedia johtaa sikäli harhaan, että kyllä näitä käytetään myös tuotteissa, missä tarvitaan suorituskykyä, mutta ei ole järkeä maksaa niitä 10 miljoonan aloituskustannuksia ASIC piiristä.
   
 8. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  838
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varmaan aika monessa megaeuron tai yli hintaisessa pienen tuotantosarjan teknisessä laitteessa, jos vaan reaaliaikaista laskentatehoa tarvitsee. (Joku hieman paremman pään MRI laite nyt tulee esimerkkinä mieleen, tai, siis sen laitteen se ”kuvankäsittelypuoli”.)

  Jep. Ota mikä tahansa riittävän kallis (mutta pienen tuotantomäärän) laite, ja kummasti on monesti halvempaa laittaa kalliimpi ”kivi” sisälle (jopa säästääkseen ihan vaikka vain tuotekehityksen kestossa) kuin joko tehdä täysi mittatilaussiru (tai yrittää optimoida laskennan vaatimukset pienemmälle FPGA:lle).

  FPGA mahdollistaa myös softapäivitykset, jotta voi siis tuoda ominaisuuksia koodaamalla lisää uutta softaa sille ”vanhalle” raudalle.
   
  Alatuberkuloosi tykkää tästä.