Intel esittelee tulevan Intel 18A -valmistusprosessin parannuksia

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
23 428
intel-18a-process-details-20250424.jpg

Intel tulee esittelemään VLSI Symposium 2025 -tapahtumassa jopa yhtiön kohtalon kysymykseksi kuvailtua Intel 18A -prosessia. Esityksestä on kuitenkin saatavilla jo nyt mehukkaita yksityiskohtia sisältävä PDF-dokumentti.

Intel 18A -prosessin merkittävimmät edistysaskeleet ovat RibbonFETeiksi kutsutut Gate-All-Around- eli GAA-transistorit sekä PowerVia-ominaisuus, joka siirtää transistorien virransyötön sirun selkäpuolelle (Backside Power Delivety Network, BSPDN). Kumpikin ominaisuuksista parantaa prosessin PPA:ta (Power, Performance and Area) eli energiatehokkuuden, suorituskyvyn ja pinta-alan suhdetta.

Intelin mukaan sen Intel 18A -valmistusprosessi tulee tarjoamaan 25 % parempaa suorituskykyä samalla 1,1 voltin jännitteellä, kuin Intel 3 -prosessi. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös identtiset kellotaajuudet 36 % matalammalla kulutuksella käyttäen edelleen samaa 1,1 voltin jännitettä. Vertailut on tehty standardilla Arm-ytimen lohkolla. Jos jännitettä lasketaan 0,75 volttiin, on Intel 18A yhtiön lukujen mukaan 18 % nopeampi tai kuluttaa 38 % vähemmän tehoa samalla suorituskyvyllä.

Myös transistorien koko kutistuu luonnollisesti entisestään. Siinä missä Intel 3 -prosessilla korkean suorituskyvyn HP-kirjaston solut olivat 240CH ja korkean tiheyden HD-kirjaston solut 210CH korkeita, ovat vastaavat korkeudet 180CH ja 160CH. Valitettavasti dokumentti ei tarkenna minkä mittayksikkö CH on.

Intel 18A -prosessin kerrotaan lisäksi herättäneen aidosti kiinnostusta myös asiakasyrityksissä. Samssa VLSI Symposiumissa yhtiö tulee esittelemään paperin PAM-4-lähettimen toteutuksesta Intel 18A -prosessilla BSPDN:n kera. Paperista ovat vastuussa paitsi Intelin omat insinöörit, myös piirien sopimussuunnittelijana ja IP-blokkien lisensoijana toimiva Alphawave Semi, Apple ja NVIDIA. Sekä Applen että NVIDIAn on aiemminkin huhuiltu tähyilevän myös Intelin tuotantolaitosten tarjontaa tuleville piireilleen.

Lähde: Tom’s Hardware
 
Onkohan Intel saanut saannot kuntoon tuolla? Ja hinnan?
Ne huhut huonoista saannoista oli tiettävästi perättömiä ja viime syksynä defect rate oli ihan verrattavissa TSMCn prosessien lukuihin saman verran ennen julkaisua
 
Ne huhut huonoista saannoista oli tiettävästi perättömiä ja viime syksynä defect rate oli ihan verrattavissa TSMCn prosessien lukuihin saman verran ennen julkaisua
No, se olisi hyvä juttu tuolla alallakin on ihan liianvähän kilpailua ja toimintaa. Toivottavasti saavat pykättyä paljon tuotantolinjoja pystyyn, jos prosessi on ok ja käyttökelpoinen..
 
Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös identtiset kellotaajuudet 36 % matalammalla kulutuksella käyttäen edelleen samaa 1,1 voltin jännitettä. Vertailut on tehty standardilla Arm-ytimen lohkolla. Jos jännitettä lasketaan 0,75 volttiin, on Intel 18A yhtiön lukujen mukaan 18 % nopeampi tai kuluttaa 38 % vähemmän tehoa samalla suorituskyvyllä.
Tämä on vähän huonosti muotoiltu. Sama kellotaajuus saavutetaan 18A -valmistusprosessilla alemmalla jännitteellä, kuten vasemmasta kuvaajasta (a) voi huomata, mikä suurimmaksi osaksi selittää pienemmän sähkönkulutuksen.
 
Ne huhut huonoista saannoista oli tiettävästi perättömiä ja viime syksynä defect rate oli ihan verrattavissa TSMCn prosessien lukuihin saman verran ennen julkaisua
Miten tuon voi tietää kun on Tape Out vaiheessa. Katsotaa mitä tulee ulos vai onko sulla kuuma linja Intelin tehtaalle. Testi vaihe on aina ihan eri kun tehdasta ajetaan "1 piiri / päivä vauhtia"
Aina uutistiedotteet on ylioptimistisia.
 

Linkissä oleva yield selitys on näin maallikollekkin järkeenkäypä.
Mutta kuitenkin prosessin yllä leijuvat epäilyt jatkuvat?

 

Statistiikka

Viestiketjuista
275 470
Viestejä
4 743 191
Jäsenet
77 339
Uusin jäsen
eltsu37

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom