Intel: 10 nanometrin prosessi etenee jopa aikatauluaan paremmin

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 26.04.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 360
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Uutisoimme aiemmin Intelin vuotaneiden roadmappien vihjaavan uusista ongelmista 10 nanometrin valmistusprosessin kanssa. Nyt Intel on kuitenkin kertonut 10 nanometrin valmistusprosessin pysyneen hyvin viimeisimmässä aikataulussaan.

  Intel on kertonut osavuosikatsauksessaan yhtiön 10 nanometrin valmistusprosessin pysyneen aikataulussaan ja yhtiön olevan valmis julkaisemaan asiakasjärjestelmiä isommassa mittakaavassa joulukaudeksi. Viimeisimmän 4 kuukauden aikana yhtiö kehuu nopeuttaneensa 10 nanometrin prosessoreiden tuotantoa puoleen aiemmasta.

  Joulukaudeksi luvatut tuotteet tulevat olemaan Ice Lake-U- ja mahdollisesti Ice Laky-Y -prosessoreihin perustuvia vähävirtaisia kannettavia. Delliltä vuotaneen roadmapin mukaan kyseessä olisi ainakin jollain tasolla rajoitetusta julkaisusta, vaikka Intel puhuukin massatuotannosta. Toimitusjohtaja Robert Swanin mukaan yhtiö uskoo yhtiön validoivan tuotantokelpoiset Ice Lake-U -prosessorit tämän kuun aikana ja sen myötä yhtiön nostaneen tuotantotavoitteitaan.

  Intelin mukaan palvelinpuoli tulee saamaan 10 nanometrin Ice Lake-SP -prosessorinsa ensi vuoden aikana. Yhtiön mukaan prosessorit tullaan julkaisemaan alle vuosi Ice Lake-U -mallien jälkeen, ennen loppuvuotta. Käytännössä tämä viittaisi julkaisun tapahtuvan viimeistään vuoden 2020 kolmannen neljänneksen aikana. Työpöytäpuolen 10 nanometrin tilanteesta ei puhuttu osavuosikatsauksessa mitään.

  Lähde: Intel @ SeekingAlpha

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 773
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Hyvä jos nää nykyiset aikataulut saadaan pitämään. Eihän tuo 10nm-prosessi ollut kuin pari vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.
   
 3. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 360
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Se ei tosin tarkoita, etteikö myös vuotaneet roadmapit pitäisi paikkaansa, mikä tarkottaisi 10 nanometriä työpöydällä aikaisintaan 2022
   
 4. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 457
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vähän samaa tässä tuumailin. Pientä kaunistelua havaittavissa Intelin lausunnossa. Eilen taisi osake pudota jonkun prosentin, niin nyt sitte pyrittiin rauhoittelemaan tilannetta? Silti jätettiin aika paljon kysymysmerkkejä ilmaan.
   
 5. Karvapallo

  Karvapallo Platinum-jäsen

  Viestejä:
  229
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sen verran huhuja ja paperijulkaisuja nähnyt tässä vuosikymmenen aikana, että aikatauluilla ei nyt ole mitään väliä, jos ei tavaraa löydy kaupoista.
   
 6. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 000
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Nyt Intel on kuitenkin kertonut 10 nanometrin valmistusprosessin pysyneen hyvin viimeisimmässä aikataulussaan."

  Niin no onhan se pysynyt hyvin viimeisimmässä aikataulusssa kun se viimeisin aikataulu tähtää työpöytäprosessorien massavalmistuksen aloituksen tapahtuvaksi joskus vuoden 2022 jälkeen, ts se että pysytään hyvin aikataulussa ei ole juhlimisenarvoista silloin kun aikataulu on noin tolkuttoman löysä.
   
  TeeDee tykkää tästä.
 7. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 360
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tällä viitattiin viimeksi ilmoitettuun aikatauluun, ei noihin vuotoroadmappeihin.
   
 8. rusina666

  rusina666

  Viestejä:
  255
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Mites nämä nanometrit menivät: Esim. miten Intelin 10nm vertautuu muiden valmistajien 7nm:ään? Intelillä kun taisi olla kireämmät nanometrit?
   
 9. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 321
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016

  Intelin "10nm" on kooltaan käytännössä hyvin samankokoinen kuin muiden "7nm".

  Intelin "7nm" tulee todennäköisesti olemaan pienempi kuin muiden "5nm", mutta varmuutta tästä ei ole, intel eiole "7nm" prosessinsa mittoja vielä julkaissut.
   
 10. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jep.. menee luultavasti vähän alle muiden 7:n. Mutta tuo prosessi on muuttunut sen verta montaa kertaa että Intel yksin tietää, huhujen mukaan prosessin kokoa hilattiin ylöspäin.
   
 11. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 321
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Osavuosikatsauksesta muita huomioita:

  Voittoa 4.2 miljardia, joka tarkoittaisi 6.5% vuotuista pääomantuottoprosenttia, mikäli joka kvartaalilla tulisi sama voitto. (käytännössä kuitenkin todellinen päoman tuottoprosentti on parempi, koska Q1 on aina keskimääräistä hiljaisempi kvartaali)

  Vertailua viime vuoden ekaan neljännekseen:

  Tulot pysyivät kokonaisuudessaan käytännössä samoina, vain viiden miljoonan eli alle promillen ero, mutta muuttuvat kustannukset kasvoivat, ja voittoa tuli vähemmän, mutta silti edelleen ihan mukava määrä. Käytännössä myytiin suurempi määrä hiukan pienemmällä katteella.

  Tuloissa työpöytäpuolella pientä kasvua, palvelinpuolella pientä pudotusta. EPYC ehkä vähän alkanut tuntua.
   
 12. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 911
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD:n tulosjulkistus on 30.4. joskus illalla suomen aikaa.

  Tässä on minusta tosiaan nyt ekaa kertaa realistinen mahdollisuus, että AMD on myynyt EPYC:jä jonkun nollasta eroavan määrän sillä tavalla, että se on vaikuttanut Intelin myynteihin / katteisiin.

  Ennen AMD:n tulosjulkistusta on vaikea tietää varmaksi.
   
 13. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 415
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Nostettu tuotantotavoite varmaan tarkoittanee että jospa noita 10nm prossuja löytyisi tällä kertaa edes jokusesta Gigantin/Verkkokaupan jne esittelyläppäristä.
  Joulukuussa 2017 aloitetusta 10nm "tuotannostahan" niitä ei riittänyt edes siihen.

  Ja jonkinmuotoinen pakkohan se tämä uutinen oli Inteliltä, ettei ala taas tuli lämpenemään johtajan pallin alla.
  Vaikka lyhyellä tähtäimellä Intel onkin voittoja tahkonnut, niin pitempää aikaväliä katsovat suursijoittajat eivät nykyistä tilannetta taatusti hyvällä katso.
  AMD:kin kun on kohta tuomassa Zen2:ta markkinoille laajemmin, niin täysi hiljaisuus Inteliltä näyttäisi huonolta.
   
 14. Chloe

  Chloe AMD fanboy Tukijäsen

  Viestejä:
  7 759
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän sieltä siis vielä tule jokunen 14nm+++++++++ prosessori ennen tuota. Kohtuu tuuheat viivästykset kieltämättä, mitä, yhden low-power 10nm läppäriprossun (i3-8121U) ovat saaneet ulos?
   
 15. lein

  lein

  Viestejä:
  167
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä roadmap toteutuu siis jossain määrin tuon U-sarjan Ice Laken julkaisun myötä.

  cpu core roadmap.jpg

  Saa nähdä minä vuonna näitä parannuksia alkaa valumaan työpöydälle, kun Comet Laken on ainakin huhuttu pitäytyvän Skylaken IPC:ssä ja sitäkin saanee odotella ensi kevääseen.
   
 16. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 696
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Oma veikkaus on, että 10 nm prosessi on jo aika hyvässä hapessa, mutta siinä ei saada kellotaajuuksia kovin ylös. Perustelut: Intel on julkaissut yleensä SP-sarjan tuotteet vuoden sisällä siitä, kun on julkaistu saman sukupolven mobiili- ja desktop-prosessorit. Nyt vuotaneesta roadmapista puuttuu vain se desktop-prosessori.

  Mielenkiintoista on, että mobiilipuolen roadmapissa on Ice Lake vain 2C/4C-konfiguraatiolla. Oletan, että jos ytimiä on enemmän, niin käyttäjät odottavat jo aika kovia turbo-taajuuksia, ja prosessi ei ehkä taivu. Mielenkiintoista nähdä, että millaisia ydinkonfiguraatioita on serveripuolen Ice Lake-SP:ssä. Skylake-SP:ssä näköjään pienin TDP on 85 wattia ja ytimiä on neljästä ylöspäin. Tuosta nyt ainakin pitäisi parantaa, ja kyse on sentään jo 2 vuotta vanhoista malleista.
   
 17. Hiikeri

  Hiikeri Team NVIDIA Team Intel

  Viestejä:
  1 025
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  No tämä uusi uutinen ei ole mitään muuta kuin yritys estää sijoittajia karkaamasta kun joka puolella maailmaa uutisoitu nyt pari päivää että Intelin 10nm edelleen vaikeuksissa ja työpöydälle 2022...

  Osakekurssit eli dollarit ovat ainoat ohjenuorat tuolla päin maailmaa.
   
 18. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 000
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Riippuu osittain siitä onko palvelinpuolen kokonaismyyntimäärä kasvanut selvästi kun jos on niin sekä AMD että Intel voi antaa hyvän tuloksen ts se että Epycillä menee lujaa ei välttämättä ole Inteliltä pois.
   
 19. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Kasvua on, mutta suhteellinen kasvu on hidastumaan päin ja ennusteet näyttäisivät olevan samanmoisia. Isot pilvipelurit syövät markkinoita pienemmiltä toimijoilta, jolloin virtualisoinnilla saavutetaan parempaa mittakaavaetua. Samoin AMD:n aiheuttama paine (ytimet, hinta) tuo varmasti lisää absoluuttista nopeutta konesaleihin esim. yksi EPYC-palvelin voi oikealla kuormalla suorittaa parin Intel-palvelimen työn. Toisin sanoen tehokkaampia serverifarmeja ja korkeammin utilisoituna --> palvelintoimittajien kasvukäyrä loivenee, mutta maapallo tykkää.
   
 20. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 463
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Luultavasti juuri tuo. Eli saannit 10nm prosessissa alkavat olla kohdillaan, mutta 14nm kellottuu selvästi 10nm paremmin. Eli kannettaviin 10nm prossia kannattaa laittaa niin paljon kuin vain linjoilta liikenee, mutta highend desktop prossut kannattaa tehdä 14+++++ prosessilla.
   
 21. antero

  antero

  Viestejä:
  2 343
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016

  Intelin suurin ongelma on että kun vanha pc lähes monopoli on alkanut kadota, niin suunta mihin tulevaisuudessa panostaa on ihan hukassa.
  Kun viimeiset oljenkorret, palvelimet alkaa vähentyä, on vaihtoehdot vähissä. Epätoivoiset räpellykset 3d lasien ym parissa ei yritystä pelasta jatkossa. Intelillä nähdään tuotteiden lopetuksia ja aloituksia jatkossa paljon.

  Intel is giving up on its smart glasses
  https://gizmodo.com/two-months-after-announcing-new-smart-glasses-intels-k-1825383260


  Intel Reportedly Commencing 5G Modem Production in Q2 2019 Through Engineering Products - Are Apple’s Baseband Chips One of Them?
  Why did Intel kill off their modem program?

  Intel and Micron Produce Breakthrough Memory Technology | Intel Newsroom
  It's over: Intel and Micron file for divorce on 3DXpoint technology

  Tällä hetkellä näyttäisi että intelin suurin panostus on sähköautojen AI piirit.
  Artificial intelligence is now Intel's major focus

  Niin ja sehän on suoraan kertonu että tuotanto toimii, mutta määriä pitää saada ylös.

  En tietenkään tunne valmistusmääriä mutta voi olla esim että saadaan 100 päivässä kun halutaan pelkästään hyviä tuotteita. Kun kannattavaan määrään tulee viallisia tuotteita liikaa tyyliin, puolet pitää kellottaa alaspäin jotta toimii. Tavoite voi olla 1000 päivässä ja 99% hyviä.
   
  Viimeksi muokattu: 27.04.2019
 22. Marco Polo

  Marco Polo

  Viestejä:
  247
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2018
  Onhan tämä ihan järjetöntä, että AMD leiri väittää että heillä on "7nm" mutta todellisuudessa koko vastaa Intelin 10nm.

  Eikö tämä ole jo suoranaista huijausta?

  Sitten vielä monet punalasiset hehkuttavat, että "meilläpä on jo 7nm ja te olette vasta saamassa 10nm". :facepalm:
   
  Viimeksi muokattu: 27.04.2019
 23. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 911
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD:llä ei ole mitään prosessia missään. Se on TSMC:n ja Samsungin asiakas. Intelkin voisi olla jos haluaisi.
   
  sushukka ja mRkukov tykkäävät tästä.
 24. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 773
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  markkinoinniksi sitä on tupattu kutsua :smoke:
   
  mRkukov tykkää tästä.
 25. Samat

  Samat

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Se transistori taitaa olla hiukan monimutkaisempi että sitä voitaisiin yhdellä luvulla ilmoittaa. Ja loppukäyttäjällehän sillä prosessin nimella ei ole mitään merkitystä, ainoastaan siitä saaduilla parannuksilla lopputuotteeseen.
   
 26. Halpuuttaja

  Halpuuttaja

  Viestejä:
  1 019
  Rekisteröitynyt:
  21.02.2017
  AMD ei nimeä TSMC:n prosesseja.

  Haluatko syyttää myös TSMC:n toista asiakasta, Nvidiaa huijauksesta, kun he ilmoittavat suoraan TSMC:n prosessien nimet markkinoinneissaan?
   
  mRkukov, hese_e, NACS Krahu ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 27. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  847
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Intelillä on tuosta 10nm prosessista ainakin kolme eri varianttia (HD, HP, UHP) työn alla.
  Nykyiset 10nm mobiiliosat, jotka toimii maks. 3.2GHz kellotaajuudella on epäilemättä valmistettu tuolla HD-variantilla.
  14nm prosessin viimeisimmät versiot kulkevat erittäin hyvin, mutta sen vertailu 10nm prosessin mobiilivarianttiin tai mobiiliprosessoreihin yleensä on vähän turhaa.
   
 28. hese_e

  hese_e

  Viestejä:
  1 260
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Onko tuosta 10nm prosessita enemmän julkista tietoa jossain? Vastaan on tullut lähinnä huhuja eli onko ongelmat olleet koboltin käytössä, vai otettu liian agressivinen hyppy ja aika on palanut maskien yms kanssa taistelemiseen?
   
 29. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  847
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Noi perustuu Intelin IEDM:ssä (joulukuu 2018) julkaisemiin tietoihin, eli pitäisi olla melko kuranttia:

  IEDM 2018: Intel’s 10nm Standard Cell Library and Power Delivery – WikiChip Fuse
   
 30. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 696
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Eikö noissa HD, HP ja UHP -kirjastoissa ole kuitenkin sama valmistusprosessi? Anandtech väittää, että noita eri kirjastoja käytetään samallakin piirillä sekaisin riippuen siitä, että mihin käyttötarkoitukseen transistorit tulevat.
  Intel's 10nm Cannon Lake and Core i3-8121U Deep Dive Review
  (Otsikko There's more to it)
   
 31. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  847
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  On?

  Kaikki 14nm prosessien variantit kulkee P1272 nimen alla ja 10nm variantit P1274 alla.
  Silti esim. 14nm variantit eroaa toisistaan melko radikaalisti, esim. kellotaajuuden osalta.
   
 32. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 591
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Itte en kyllä enää luota näihin lupauksiin yhtään, uskon sitten kun tuotteet on kauppojen hyllyllä. Voi käydä myös niin että reilun vuoden päästä ilmoitetaan jälleen toimarin erosta kun on käyty vähän sihteeriä hässimässä tai jotain muuta vastaavaa.
   
 33. TeeDee

  TeeDee

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2016
  Jep, hitto että itellä nauratti kaveripiirin intel fanboyt, jotka oikeesti usko ton erohomman syyn.... ja niitä oli monta :D
   
  sushukka tykkää tästä.
 34. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Eikös sininen myös ajanut joku aika sitten alas IoT-tuotesarjansa Galileo, Edison, Joule? Sinänsä karua koska kolmisen vuotta takaperin ajoivat mobiiliyksikkönsä alas ja potkivat 10% porukasta pellolle ja silloin virallinen suunta oli kuulemma kohti IoT-aikakautta.

  Aika laajalla spektrillä sininen on noita yritysostoja myös tehnyt:
  Intel - Wikipedia
  Kaippa noista kaikista jotain hyötyä on heidän bisneksessään, mutta jotenkin tuntuu että harva on oikeasti lähtenyt lentoon. Mieleen tulee vain paljon erilaisia hienoja ideoita ja konsepteja jotka sitten vähin äänin hävinnyt jonnekin. Tai no onhan heidän dronet lennelleet, mutta aika kaukana heidän ydinbisneksestään tuokin on ja taitaa kermat olla pian kuorittu siltäkin puolelta.