Ilmanvaihto & ilmalämpöpumput

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Javaq, 05.11.2016.

 1. Jamboa

  Jamboa

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2017
  Kautiomin kanssa samaa mieltä -epäilisin syyksi asennusvirhettä.

  Eiköhän vahinkojen korvaaja ole koneen asentaja (tietty jos Jarmo on itse asentanut, korvaakin hän vahingot itse, sillä vakuutukset ei yleensä korvaa hiljalleen syntyviä "tihku" vahinkoja). Perustelu vastuunkantajasta: Kondenssiletku ei tietääkseni ole huoltoa vaativa osa. Itselleni ei ainakaan käyttöönottoopastuksessa opetettu sen huoltoa tai tarkistusta. Näin voinee odottaa kondessiletkun pysyvän toimintakuntoisena koko laitteen oletetun käyttöiän

  penttip: vahinko on varmaan lähtenyt alulle asennuskesänä, jolloin on jo alkanut valumaan vedet lattialle eikä siten ihme jos lattiassa ja seinässä nyt on hometta. Ei sieltä letkusta kerralla litroittain vettä pääse tulemaan

  Vielä vähän jossittelua ...on varmaankin aika vaikeaa saada ketään muuta vastuuseen, mikäli letkuun on vaikka hämähäkki tehnyt pesän ja siitä muodustunut tukos
   
 2. an13

  an13

  Viestejä:
  144
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos kondenssivesiletkuun tekee liian pienen kaadon niin joku kertyvä pöly valuessaan kondenssiveden kanssa kaukaloon ja voisi sopivasti tehdä veden kanssa padon aikanaan mujuista letkuun ja sitten kaukalo valuttaa yli, jos tuota ei putsaile. Tuo pitäisi kyllä huomata sitten kun sisäyksikkö tiputtaa allensa.
   
 3. Kuka_kusi_muroihini

  Kuka_kusi_muroihini

  Viestejä:
  387
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Onko muuten toi kuvassa näkyvä paikka asennukselle ihan suotava sijainti?

  [​IMG]

  Oliko noissa jotain rajoituksia paljon pitää tyhjää jättää ylös ja sivuille? Tuskin vaikuttaa tukkeutumiseen, mutta tuli muuten vain mieleen.
   
 4. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  5 155
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei kai niissä muuten rajoituksia ole, kuin että laitteen tulee olla suorassa ja yläpuolella pitää olla min 10cm tilaa, jotta tuloilma pääsee sisään. Optimi tuo paikka ei ole, mutta kuvasta päätellen tuossa kerroksessa ei paljon muita asennuspaikkoja ole tarjolla.
   
 5. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 708
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  On niissä pumppujen sisäyksiköissä mittoja jotka pitää jäädä asennnusohjeen mukaan vapaaksi laitteen päälle, sivuille ja alle. Vaihtelee eri pumpuissa nuo mitat.
   
 6. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  5 155
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toki joo, mutta ei niitä nyt ihan kirjaimellisesti tarvitse tuollaisessa tilanteessa noudattaa. Olennaista on että ilma pääsee kiertämään riittävästi.

  Sisäyksikön sivuille tyhjää pitää olla yleensä noin 50mm ja yläpuolelle jotain 65-100mm. Ja alapuolelle tietenkin niin paljon kuin tilaa löytyy.
   
 7. Nitnot

  Nitnot

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  10.08.2018
  Terve. Asun 45m2 sähkölämmitteisessä rivitalossayksin,ei päätykämppä. Olen aikeissa asentaa Mitsubishi ln25 ilmalämpöpumpun. Onko toi täysin ylimitoitettu? Käykö liian katkokäyntiä ja jos käy nii paljonko hyötysuhde kärsii. Pumpussa itsessäänhän pitäisi VTT:raportin mukaan olla hyötysuhde sieltä parhaasta päästä. ( Korttejahan noihin aikaisempiin on ilmeisesti jouduttu vaihtelemaan)
  Löytyisikö parempaa mallia tällaiseen asuntoon?
  Vuosikulutus about käyttösähkö+lämmitys 8000kwh. Tammikuussa taisi mennä n.1000kwh. sähkölasku arvio about 80-100talvella ja ehkä 30 kesällä.
  Taitaa tulla aika pitkä takaisinmaksu. Anyway tollasen jokatapauksessa hankin.
   
 8. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  5 155
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kannattaa miettiä se takaisinmaksu rahan sijaan mieluummin elämänlaadun välittömänä parantumisena, kun voi jäähdyttää kämppää kesäisin.
   
 9. Nitnot

  Nitnot

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  10.08.2018
  Jep,näin asian miellän. Tietynlaista tyytyväisyyttä aiheuttaa myös varmasti kertakirpaisun jälkeen sähkölaskun pieneneminen,kuukausittaisen kulujen tippuminen ja 1:1:ttä parempi "ilmainen lämpö" vaikka takaisinmaksu pitkä olisikin.
  On sitä varmaa typerämpiinkin asioihin rahaa hassattu
   
  Viimeksi muokattu: 10.08.2018
  Jamboa tykkää tästä.
 10. jarp

  jarp

  Viestejä:
  286
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  No jos on valmiiksi homeelle yliherkkä, niin asiat ovat vähän erilaisia. Hyvähän se on toki terveenä huudella, että ei tunnu missään, mutta johan termin YLIherkkäkin jotain pitäisi sanoa - kyseessä on elimistön epänormaali reagoiminen asioihin.

  Emäntä on jollekin homeelle herkistynyt, joissain paikoissa, joissa itse en havaitse mitään, hällä alkaa silmät ja nenä vuotaa solkenaan ja silloin tietää, että tilassa on hometta. Sitte semmosissa tiloissa, joissa itsekin haistan, että hometta on, niin ovelta joutuu kääntymään takaisin.

  Kyllähän se vähän kuumottaa, jos oma kämppä menee tai uhkaa mennä homeeseen. Normaalin ei tartte paljoa stressata, lattia auki, uudet villat, lattia kiinni jne. ja homma on kunnossa. Helppohan se on toki huudella, että on se kumma, jos ei mitään mistään ymmärrä...
   
 11. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  5 155
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Muuten kyllä, mutta joskus nämä "yliherkät" ihmiset saavat oireita sielläkin missä mitään altistavia tekijöitä ei oikeasti ole. Pelkästään homeen pelkääminen tai siitä keskusteleminen saattaa joskus riittää laukaisemaan erilaisia psykosomaattisia oireita. Todellisia nekin ovat oireista kärsiville, mutta pelkkä kosteusvaurio ei mitenkään maagisesti kuitenkaan luo saman tien hometta minnekään ja sitä tuossa varmaan tarkoitettiin.
   
 12. velkakierre

  velkakierre

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  10.12.2017
  Onko ilmalämpöpumpuilla viilentäessä jotain vaikutusta talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon?
   
 13. dominik

  dominik

  Viestejä:
  196
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Ei mitään merkityksellistä, kun ei se kesäaikana ilmaa muutenkaan vaihda juuri nimeksikään.
   
 14. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 708
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu siihen, että lämmin ilma on kevyempää kuin kylmä ilma. Sen lämpötilaeron vuoksi se ilma kiertää.

  Luulisi että se vain parantaa kesällä painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa kun asuntoa viillentää ilmalämpöpumpulla jolloin sisäilman ja ulkoilman välinen lämpötilaero kasvaa.
   
 15. Boulder

  Boulder

  Viestejä:
  130
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2017
  Ja ylipäätään ilman kierrättämisen tehostuminen talossa ei voi olla huono asia.
   
 16. ohjaaja

  ohjaaja Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kasvaa vain väärään suuntaan vrt. talvi jolloin painovoimainen ilmanvaihto oikeasti saattaa toimiakin. Kun kesällä ulkona on lämmin ja sisällä viileä niin ei se viileä ilma nouse sinne poistohormiin.
   
  joku, nakkirakki ja Jamboa tykkäävät tästä.
 17. joku

  joku

  Viestejä:
  621
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joo. Näin on, ettei painovoimainen riitä kesällä.
   
 18. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 083
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Jutussa oli lähinnä tragikoomista tämä:
  Pellisen mukaan alkaa vaikuttaa siltä, ettei vika ole kenenkään vastuulla.
  Ah, niin tätä päivää, että kaikki bugaaminen pitää aina saada vieritettyä toisen vastuulle.

  Käsittääkseni kondenssiletkun tukkeutuminen ei ole mitenkään tavaton vikaantuminen eikä se edellytä mitään varsinaista asennusvirhettä. Pikemminkin voisi ajatella kyseessä olevan käyttäjän virhe, jos letkua ei ole puhdistettu aika ajoin. Ei liene mahdotonta, että puoli vuotta kosteana olevaan letkuun muodostuisi jotain bio-aktiviteettiakin, etenkin jos toinen pää on viemärissä. Ellei ole, niin hyönteiset voivat haluta tehdä pesän letkuun, tjsp.
   
 19. Jamboa

  Jamboa

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2017
  Mm. Itselläni on tietoa ja ymmärrystä, mutta en silti aio putkea alkaa rassailemaan, sillä eihän sille autossakaan tehdä mitään ja tiedä vaikka rikkoisin laitteen... Kaiketi asentaja sen putsaa sit joskus 5vuoden kuluttua, kun tilaan puhdistuhuollon?
   
 20. Pertti_Pasanen_Spede

  Pertti_Pasanen_Spede

  Viestejä:
  517
  Rekisteröitynyt:
  10.03.2017
  Ilmankosteus sen määrittää tuleeko sitä vettä ja miten paljon. Tälläkin hetkellä mun autosta valuu sitä vettä aina pysähtyessä.
   
 21. quqa

  quqa

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Kyllä ne kondenssi putket limottuu ja tukkeutuu vaikka olisi 24/7 vuodessa jäähdytys päällä. Ei sinne tarvi ku päästä vähän valoa ja pölyä niin alkaa tukoksia muodostumaan.
   
 22. weebee

  weebee

  Viestejä:
  79
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Olen varmaan viiteen tukoksesta vuotavaan ilmastointilaitteeseen törmännyt reissuilla, joten ei ihan tavatonta ole.
   
 23. Mariini

  Mariini

  Viestejä:
  212
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Gree:n voisit saada halvemmalla, mut Mitsu & muut japanilaiset on kaikki hyviä.
   
 24. Boulder

  Boulder

  Viestejä:
  130
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2017
  Mitä mieltä ulkomailta (lähinnä Viro) hankittavista pumpuista? Suomesta on esim. Daikin Perfera lopussa, lisää tulee maahan vasta syys-lokakuun vaihteessa mutta ilmeisesti etelänaapurissa niitä on reilut parisataa halvemmalla saatavissa. En oikein tunne EU-takuukäytäntöä ja Daikinin sivuista ei ota mitään tolkkua takuuasioiden kannalta.
   
 25. Mariini

  Mariini

  Viestejä:
  212
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Yleensä noi katsoo, että takuuasioissa ensin asentaja > maahantuoja > valmistaja. Kannattaa kysyä ensin valtuutetulta asentajalta, että suostuuko laittamaan, miksei?

  Jos et saa sitä järjestykseen, menee ohuemmille jäille yksittäisenä kuluttajana jos tulee pulmia myöhemmin.
   
 26. Boulder

  Boulder

  Viestejä:
  130
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2017
  Asentajaa ei oletettavasti kiinnosta, mistä tavara on peräisin koska kertoi jo, että pelkkä asennus onnistuu. Samoja koneitahan ne on, Keski-Euroopan varastolta kiikutetaan konteissa peräpohjolaan.

  Itse en keksi noista muuta hankalaa asiaa kuin kompressorin hajoaminen. Esim. ohjainkortin toimittaminen myyjälle vaihtoa ajatellen on aika yksinkertainen juttu.
   
 27. Arrows

  Arrows

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2017
  Kerrostaloasunnossani on huoneistokohtainen tulolla ja poistolla oleva ilmanvaihtokone, eikö tuon pitäisi jo näin kylmempinä päivinä alkaa viilentämään asuntoa, vaikka siinä ei erikseen mitään jäähdytystä olekaan? Tuloilman jälkilämmitys on säädettynä nollaan.

  Edelleen sisälämpötila keikkuu 25-asteen molemmin puolin, ajattelin aluksi että koko talo on vielä helteiden jälkeen lämmin, mutta noista helteistäkin alkaa olla jo pari viikkoa, tuskin enää vaikuttaa.
   
 28. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 708
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Jos mahdollista niin ota se lämmöntalteenotto pois päältä ja lisää koneen tehoa. Silloin se viilentää parhaiten sisätiloja jos ulkona on viileämpää kuin sisällä.

  Lisäksi auttaa se kun availee tuuletusikkunoita ja pitää vaikka parvekkeen ovea auki. Ilmanvaihto tai LTO kone ei mene sekaisin siitä ylimääräisestä tuuletuksesta.
   
  Arrows tykkää tästä.
 29. Arrows

  Arrows

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2017
  Ikkunat on toki vielä auki, pitääpä käydä katsomassa mistä sen lämmöntalteenoton saa pois päältä. Ohituspelti on ainakin kesäasennossa, kun tässä taloyhtiössä huolto käy syksyllä ja keväällä vaihtamassa suodattimet ja samalla muuttaa pellin asennon.

  Viime talvena kämppä sentään viileni alle 20-asteeseen, joskus kuullut juttua näistä uusista kerrostaloista joissa talvellakin 26 sisällä :D
   
 30. MJay

  MJay

  Viestejä:
  155
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Huoneistokohtainen ilmavirta on tavallisesti sen verran pieni ja lämpötilaero tuloilman ja huoneen sisäilman välillä kuitenkin sen verran vähäinen, että ilmasta saatava jäähdytysteho jää täten myös pieneksi (arviolta esim. 40 l/s ilmavirralla ilman lämpötilalla 10 °C ja asunnon sisälämpötilalla 25 °C saadaan ilmasta jäähdytystehoa noin 700 W).

  Tätä voidaan toki parantaa, jos huoneistokohtaista ilmavirtaa saadaan kunnolla tehostettua, mutta harvoin tämäkään onnistuu. Tuossa laskelmassa on myös ilman lämpötila 10 °C, johon ei vielä edes päästä kuin ehkä juuri ja juuri yöllä, kunhan koneesta on LTO:n ohitus päällä eikä ilmaa lämmitetä patterillakaan. Esim. 16 °C ilman puhalluslämpötilalla jäähdytysteho jää reiluun 400 W.
   
 31. iltanen

  iltanen

  Viestejä:
  279
  Rekisteröitynyt:
  14.08.2017
  Täällä uusi PILP+ILP yhteiskäyttäjä! Mikäs olisi se optimaalisin tapa lämmittää taloa? ILP pyynti 25c ja PILP 24c?
   
 32. velkakierre

  velkakierre

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  10.12.2017
  Onko kokemuksia lähinnä jäähdytykseen tehtyjen pumppujen toiminnasta pakkasilla? Kovasti Suomen kamaralla varoittelevat, mutta valmistaja on paljon suopeampi tuon suhteen missä pakkasasteissa pystynee käyttämään.
   
 33. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Kai niitä moniakin pystyy käyttämään, mutta hyötysuhteet voivat olla melko heikkoja. Miten esimerkiksi tuollainen laite sulattelee pakkasilla? Ja mahtaako olla edes pohjavastusta?
   
 34. zomeone

  zomeone

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Onko tullut vastaan taloyhtiöissä, että alettaisiin vääntämään ulkoyksiköiden tuottamasta ”melusta”. Tällä hetkellä holdissa asennus, kun kuulemma tuottaa liikaa melua.
  Ulkoyksikölle valmistajan ilmoittama arvo (korkein) 48dB.
  Kuulemma ylittää kohdassa 4 määritellyn ylimmän arvo:
  http://www.ym.fi/download/noname/{66C3B5BA-923C-4847-B242-943BF099D527}/127663

  Eikös tuo ole ajanjaksolla mitattava, eikä pumpulle sallittu maksimi?
  Eli tässä on kyse kahdesta eri arvosta, vaikka dB:nä ilmoitetaankin.
  Lisäksi omalle ikkunallekin tulee ~2m matkaa ulkoyksiköltä ja se on lähimmäisenä.
  Joten tuossa jo tuo pumpun ”maksimi melukin” pienenisi jo sen ~6dB...

  Pumppu tulee lisäksi pelkästään viilennyskäyttöön, joten tuota 45dB raja-arvoa ei missään kohtaa tulla ylittämään.

  Kokemuksia vastaavista?
   
 35. jinx1980

  jinx1980

  Viestejä:
  648
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan tuota pdf:ää lukien: laitteesi asennetaan partsille? No kun se ei saa sielläkään ylittää 45db:tä (vaikka se on oma partsisi niin ei väliä). Sen sijaan tuo 45 debbaa on keskiääni taso ja sille löytyy määritelmä seuraavalta sivulta. Eli meinannee voimakkuutta ajalta jonka laite on käynnissä. Vaikea kuvitella että se tuota 48db:ta koko ajan paukuttaisi, mutta jos sitä niin voi käyttää että paukuttaa tai keskimäärin edes 45,1db niin tuo laite ei hommaan kelpaa.
   
 36. velkakierre

  velkakierre

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  10.12.2017
  Eli ilmeisesti pitäisi tietää COP-arvo tietyillä pakkasasteilla? En onnistu moista löytämään. Pelkän lämpötehon/lämmityskapasiteetin -7 asteessa.
   
 37. zomeone

  zomeone

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Takapihalle ja sielläkin vielä L:n muotoiseen sisennykseen josta pääsy omalle takapihalle. Eli tuo oma ikkuna on lähimpänä ja vasta nurkan takana oman takapihan jälkeen lähimpiä naapureita. Jos valmistajan arvot ovat maksimeja (metrin päästä mitattuna?) niin ei tuo keskiäänenpaine voi mitenkään ylittyä. Lähinnä pointtina on se, että
  valmistajan ilmoittama äänen painetaso (h) ≠ keskiäänitaso

  Muutenhan tuolla on markkinoilla vain muutamia, jotka tuon määräyksen täyttäisi taloyhtiöissä?
   
  Viimeksi muokattu: 16.08.2018
 38. iltanen

  iltanen

  Viestejä:
  279
  Rekisteröitynyt:
  14.08.2017
  Josko vaan ottaisi lisäyksen pois Nibe F470 ja nostelisi lämpöjä Panasonicin CZ9:llä tarpeen mukaan :confused:
   
 39. Jamboa

  Jamboa

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2017
  Itseltänikin löytyy F470. Huomaathan (tai kerrotko miten olet ratkaissut?), että mikäli otat kokonaan sähköisen lisäyksen pois, niin nibe ei ilmeisesti osaa nostaa käyttöveden lämpöä yli 54'C. Tuosta ei kaiketi muuta haittaa ole kuin, että luksus -mode ei toimi eikä jaksottainen korotus (eli käyttöveden bakteerien tappaminen yli 60'C lämmöllä) saa korotettua veden lämpötilaa
   
  iltanen tykkää tästä.
 40. turska

  turska

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itselläkin oli tuollainen aiemmassa asunnossa niin siellä oli aiempi asukas säätänyt tuloilman lämmityksen 24 asteeseen. Mutta kylppäristä kun avasi sen koneen etupaneelin, niin sieltä sisältä löytyi sähkövastusten termostaatin säätönuppi.
   
 41. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 001
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tähän vastauksena on ohjelmoinnin käyttö. Nibessähän saa mukavasti ohjelmoitua joka viikonpäivän ja voit tehdä vaikka esim. perjantaina klo. 12:00 - 16:00 tuon pöpötappomoodin päälle. Se taas, jos sähköisen lisäyksen ottaa pois, niin mitäköhän käy esim. lattiavedenkierrolle, siitä en tiedä. Mutta tuon pöpötapon saa ohjelmoituna päälle. Muutenkin tuo F470 on kätevä varsinkin Uplinkin vuoksi.
   
 42. Jamboa

  Jamboa

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2017
  Ohjelmointi onkin tiedossani, mutta laite ei tavoita tuota käyttöveden tavoitelämpötilaa ilman lisälämmitystä (eli sähkövastusta). Näin ohjelmointi ei siis auta mitään..

  Lattialämmitys säätyy erikseen käyttövedestä lämpökäyrän avulla, joten siihen ei tuolla sähkövastuksen päälle/pois kytkennällä ole vaikutusta (luonnollisestikin tuo siis toimii niin kauan, kun kompressori vain on kunnossa)
   
  Awelonian tykkää tästä.
 43. Arrows

  Arrows

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2017
  Se mulla on ollut jo keväästä asti nollassa ja talvella olen pitänyt sen viidessä asteessa. Huoltomies kävi tällä viikolla katsomassa iv-konetta, sanoi että kuulostaa aika vaisulta. Tulee vaihtamaan jossain välissä uuden moottorin, jos alkaisi sitten puhaltaa paremmin ja ilma vaihtumaan.
   
 44. asianpoikasta

  asianpoikasta

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2018
  COP kohdalla asia ei ole näin yksinkertainen. Lautuminen ILP.ssä on tehokaampaa koska huoneilma toimii laudutavana aineena. Esimerkiksi Nibe 470 on kaksoisvaippa ja kompura tekee käytänössä käyttövettä ja näin lautumislämpötila on korkeampi vrt huoneilma. Toki noissa on eri kylmäaineet mutta hihavakiosta sanoisin että COP on kolmosen luokkaa. ILP:n hyötysuhde on siis parempi / samaa tasoa 0C tuntumassa ja sitä lämpimässä. ILP:n COP:in vaikutta ulkolämpötila ja sisäyksikön puhallus nopeus. Vataavasti F470 COP vaikuttaa tehtävän veden lämpötila ja kiertovesipumpun nopeus.

  Pieni tarkennus. Lämmitysvesi sekoitetaan kaksoisvaipan alaosasta, ei käyttövedestä. Kuten yllä mainitsin niin rakenne on ns kaksoisvaipparakenne ja käyttövesi yläosa (LV) /alaosa lämmitysvesi (L) lämmitävät / viilentävät toisiaan ja energia siirtyy vaipan läpi johtumalla.
   
  Viimeksi muokattu: 18.08.2018
  iltanen tykkää tästä.
 45. asianpoikasta

  asianpoikasta

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2018
  Totta, toin vain esille COP pohdintaa: ILP:n COP on aluksi parempi ja huononee pakkasten myötä. MUTTA ongelmaksi tulee se että esim. F470:ssä oleva kompura ei ole invertteri. IV:n määrällä tai lisälämmöllä ei voida vaikuttaa kuin rajallisesti PILP:n antoenergiaan. Optimi tilanne on että jäteilma painuu 0C pintaa menemättä pakkaselle koska silloin PILP ei sulattele. Muistaakseni kompressorin antoteho on luokkaa 2,2kW eli loppuosa täytyy tuottaa muulla tavoin. COP on luokka 3,6 jos tehdään 35C vettä mutta toi ei taida toteutua koska lämmitettävän veden lämpötilan määräytyy käyttöveden mukaan. Kaiken kaikkiaan PILP on kompakti ratkaisu mutta samalla se on kompromissi joka ei hanskaa mitään erityisen hyvin. Mutta se on pieneen tilaan puristettu all-in-one kone. Kompressorin tekninen ikä lienee 10v luokkaa ja kompresorin uusiminen maksaa sen +2000EUR. Eli kannattaa pohtia PILP sijoitusta ja vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja jos PILP ei jostakin syystä miellytä.
   
  Viimeksi muokattu: 19.08.2018
 46. humanpro

  humanpro

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kysytäänpä täältäkin. Tarkoitus olisi hommata 70~ neliöiseen vanhahkoon puutaloon ilmalämpöpumppu. Nyt lämmityksen hoitaa talvisin sähköpatterit+varaava puuhella. Puulla pelaaminen ei oikein jaksa kiinnostaa ja kesäisin on todella kuuma sisällä.
  Lisäksi taloudessa on kaksi kissaa mistä lähtee aika paljon karvaa. Kriteereinä olisi hyvä lämmitysteho talvella sekä hyvät ilmanpuhdistusominaisuudet.

  Lämmitystehot on aika hyvin tiedossa mutta onkohan kellään kokemusta mitkä pumput sopisivat erityisen hyvin lemmikkitalouteen? Välillä vierailee myös pari lievästi allergista.

  Nämä nyt on ainakin harkinnassa:
  Mitsubishi MSZ-LN (Näissä ilmeisesti jotain häikkää sulatuksessa talvisin? Pitäisi tosin olla korjattuna ellei saa vanhaa ulkoyksikköä)
  Daikin perfera 30 (jos saatavilla)

  Budjetti siinä 2200e max asennuksineen. Mitään älytöntä säästöä en tällä hae vaan lähinnä asumismukavuutta.

  Edit: Elextrolux EAP-450 ilmanputsari on nurkassa jo keräämässä pahimmat karvat.
   
  Viimeksi muokattu: 22.08.2018
 47. Mariini

  Mariini

  Viestejä:
  212
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kaikki ilpit on hyviä suodattamaan ilmaa, sitten on kaikkia plasma ym lisäjekkuja nykyään niissä. Mistä parhaimman tarjouksen saat... Mitsu, Gree, Hitachi, Daikin, Toshiba, Fujitsu, IVT... Onhan noita, riippuen paikkakunnista.
   
  humanpro tykkää tästä.
 48. Jamboa

  Jamboa

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2017
  Kannattaa kuitenkin tutustua tuohon karvojen keräimeen (suodatin), joka mielestäni ainkin MSZ-LN laitteessa on erinomainen (helppo irroittaa ja imuroida tai pestä vaikka astianpesukoneessa).

  Meillä ei ole kotona eläimiä tai vastaavia hajunlähteitä, joten en kokemuksesta voi sanoa, eli ei ole ollut mitä poistaa. Väittäisin kuitenkin, että ilmalämpöpumppujen "plasmapuhdistus" yms. ovat lähinnä markkinointikikkoja. Mikäli kotona kissoilla on laatikko, niin en suosittele sen sijoittamista ilmalämpöpumpun sisäyksikön lähietäisyydelle (jotta se ei imisi hajuja ja alkaisi levittämään niitä... ominen kissojen lähdön jälkeen lähti myös hepa suodattimilla oleva pölynimurikin vaihtoon). Omasta kokemuksestani muistan, että laatikosta haju tahtoo aina hiukan levitä, vaikka sitä puhdistaisi kuinka tiheään
   
  humanpro tykkää tästä.
 49. humanpro

  humanpro

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitoksia vastauksesta. Tuo MSZ-LN on aika vahvana ykkösenä tällä hetkellä. Toki kissanvessat on kylppärissä ja kikkareet kerätään vähintään joka toinen päivä, eli hajuhaitat pysyy kylppärissä. Lähinnä toi karvan määrä on aika iso niin tosiaan olisi hyvä olla helposti puhdistettava karvan/pölynsuodatin.
   
 50. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  1 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En ole löytänyt ilmalämpöpumpun suodattimista ainuttakaan koirankarvaa.