Ilmakiväärit, jousiaseet ym. lupavapaat aseet.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Turbolaturi, 21.07.2018.

 1. Turbolaturi

  Turbolaturi BANNATTU BANNED Tukijäsen

  Viestejä:
  4 894
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Keskustelua lupavapaista aseista.

  Ylehän markkinoi jousiaseita hiljattain ja aina tasaisin väliajoin nämä halutaan luvallisiksi.

  Poliisi huolestui aseista, joita kuka tahansa saa kaupasta: "Huumerikolliset pitävät jalkajousia valmiiksi ladattuina ovenpielessä"

  Voisi tuommoiset vähän paremmat pelit tulevaisuuden varalle nyt hankkia, kun tuntuu nykytouhu olevan, että kielletään kaikki.

  Onko suosituksia laadukkaista ~500€ ilmakoista? Onko tuolla miten suuri merkitys onko se 4,5 vai 5,5 mm?

  Entä tekeekö noilla parinsadan jalkajousilla mitään? Näkyy niissä varsin huikea hintahaitari olevan. En ole moista ikinä omistanut saati ampunut.

  Taljajousi olisi sinällään parempi, kun moisella saisi metsästääkin, jos luvat on, mutta ei oikein taljajousi ole minun makuuni.
   
 2. NewB-66

  NewB-66 ISTP-A

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lailliset jousityypit metsästykseen ovat pitkäjousi, vastakaarijousi ja taljajousi. Vetojäykkyyden on oltava vähintään 40 paunaa (180 N)

  Pauna määrä
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2018
 3. Turbolaturi

  Turbolaturi BANNATTU BANNED Tukijäsen

  Viestejä:
  4 894
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tutkiskelujen jälkeen tilasin Gamo G Magnum 1250 5.5mm (349€). Monissa arvosteluissa kehuivat hyväksi ja tarkaksi, lähtönopeuskin on huippuluokkaa. Lähtönopeus PBA luodilla 380 m/s ja lyijyluodilla 280 m/s. Hatsanit kulkee samoissa ja olisi ollut edukkaampiakin, mutta turkkilaisille en rahojani kanna. Miten lie tuo Gamon IGT kaasusylinteri käyttöä ja pakkasta kestää jää nähtäväksi.

  Gamo G-Magnum 1250 5,5mm GA04-611006155 - Eräkellari.fi verkkokauppa


  Melkoista vittuilua espanjalaisilta Eurooppalaisia kohtaan, jenkeissä samaa asetta myyvät kiikarin kanssa ja yli satasen halvemmalla :grumpy:

  Gamo Magnum, .22 cal | Gas piston Air Rifle | Airgun Depot


  Täytyy vielä varsijousien maailmaan syventyä jonain iltana... :kahvi:
   
 4. yks-vesa-vaan

  yks-vesa-vaan

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Oot vähän myöhässä ilma-aseiden kanssa tämän ketjun osalta. Yli 6,35 mm kaliiberin ilma-aseet ovat luvanvaraisia nykyään. Tuo määritelmähän jäi aika hassuksi, koska ainoa kriiteri on luodin halkaisija ja ei puhuta paineista mitään. Voisin kuvitella että jo tuollaiset 6,35 mm luodit sattuvat aika paljon etenkin jos niitä ammutaan vähän isompia sarjoja jollain 10 barin paineella, johon pääsee ammattilaiskompressoreilla ja normaaleilla säiliöillä helposti.

  Onhan poliisia vituttanut jo pitkään noi jalkajouset ja muut, mutta ainoastaan heittotähdet ovat saaneet muutettua laittomiksi joskus aikoinaan ninja-elokuvien ollessa muodissa ja sitä ihmettä odotellassa että jouset kiellettäisiin tuskin tulee tapahtumaan ellei joku vähän innostu niillä ampumaan poliisisetiä. Markettijousista en tiedä, mutta ainakin noi vähän vakavampaan harrastamiseen tehdythän ovat viranomaisten näkökulmasta aika vittumaisia. Täysin äänetön ase joka menee sopivalla kärjellä varustettuna kaikista käytössä olevista suojaliiveistä läpi ja kantama sekä tarkkuus on sopivissa käsissä samaa luokkaa kuin peruskiväärillä.

  Löytyyhän sitten vielä ihan oma kategoriansa lupavapaista eli ennen 1890 vuotta valmistetut mustaruutiaseet. Ampuminen vaatii luvan, mutta hallussapito ei vaadi. Totuus on vielä noiden osalta sellainen että 1870-1880-luvuilla on valmistettu jo lähestulkoon nykyaikaisia kivääreitä vastaavia aseita, joista osasta löytyy makasiinit ja keskisytytyspatruunat. Osa aseista on vielä rakenteeltaan sellaisia että kestäisivät jopa savutontakin ruutia, mutta hyvin se luoti mustalla ruudillakin on liikkunut. Myös revolvereista löytyy tiettyjä malleja, jotka ovat edelleen täysin ampumakuntoisia ja vastaavia kuin 1890 vuoden jälkeisetkin tapaukset, mutta näiden osalta saatavuus on jo huomattavasti heikompi ja hinnat pääsääntöisesti pilvissä.
   
 5. Turbolaturi

  Turbolaturi BANNATTU BANNED Tukijäsen

  Viestejä:
  4 894
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Oliko tuota isompia muka jossain vaiheessa myynnissäkin?

  Ei kai paineilma jousta voita tehokkuudessa? Johan tuo 5.5mm menee 300ms vauhdilla yhdellä videolla 50mm lankusta läpi, että heilahtaa. Varmasti saisi jonkun hengiltäkin aivan helposti. Minun edellinen Gamo reilun parin vuosikymmenen takaa ei edes lautaa läpäissyt, ja taisi silloin olla tehokkaimpien jousiviritteisten joukossa, joten aikamoiset tehot kyllä nykyvehkeissä on.  [​IMG]

  Saako muuten näitä latauskyniä vai miksi niitä suomeksi kutsutaankaan mistään. Pellet Pen on englanniksi.
   
 6. yks-vesa-vaan

  yks-vesa-vaan

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllä noita löytyi harrastelijapiireistä. Tiedossa ei ole että niillä olisi tehty mitään pahaa, joten kielto oli lähinnä poliisien ilkeilyä. Olisihan se ollut ihan väärin jos ruutiaseille olisi kehittynyt vastaavan tasoinen ja täysin lupavapaa harrastelijamuoto samaan aikaan kun poliisin poliittisena tavoitteena on kieltää kaikki.
   
  Tonnin Seteli ja kusiainen tykkäävät tästä.
 7. jyppi

  jyppi Tukijäsen Team Linux

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  06.05.2018
  Jännä nähdä miten 3D-tulostimien kanssa käy kunhan yleistyvät tarpeeksi, tullaanko näkemään näiden "kertakäyttöaseiden" ilmaantumista kuviin täällä päin. Tosin ammusten hankkiminen vaatii luvat, joten se voi ehkä hieman vaikeuttaa asioita.
   
 8. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaipa se niitä pelotti, että alkaavat käyttää salametsästyksessä tai jossain. Silloin pari vuotta sitten kattelin noita .50 kaliberin paineilmakiiväreitä, ne oli jo sellaisia jöötejä, että niillä ois jo voinu jyräyttää isompaakin elukkaa. ( toki taljajousi on tehokkaampi tuohon hommaan) Taisivat kieltään noi kun vaan piti kieltää jotain. Jossain vaiheessa kuulin, et perusteluna oli, että kunnon kansalainen saa luvat ruutiaseeseen, joita sais halvemmalla kuin noita paineilmakivääreitä. Ettei noille ole mitään kunnon laillista käyttöä edes.

  (Silloin joskus laskeskelin, että tollaisella .50 kaliberin paineilmakiväärissä oli suurinpiirtein samat energiat piipunsuussa, kuin haulikon täyteisessä 100 metrissä, eli riittäs pistämään hirven kyljelleen)
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2018
 9. täytelaku

  täytelaku

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Köhköh.. Nyt vähän rotia näihin juttuihin. Kyllä sitä jousellakin varmaan reiluun sataan metriin ammattilainen osuu tarkasti mutta jäädään silti aika helkkarin kauas myös ns. peruskivääreistä puhumattakaan tarkkuusvehkeistä.
   
 10. MrB

  MrB

  Viestejä:
  362
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Saati tulinopeudessa. En ole koskaan kellottanut, mutta kyllä mulla kuuteen tähdättyyn laukaukseen taljajousella menee aikaa melko paljon enemmän aikaa kuin edes pulttilukkokiväärillä. Joo, olen nähnyt niitä youtuben pika-ampujien videoita, mutta ne on enemmän kuriositeetti kuin normaalisuoritus.
   
 11. Maso

  Maso

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itseasiassa PCP aseissa paineet huitelevat 200-300bar tienoilla jotka reguloidaan yleensä (vähän paremmissa aseissa) 100-200bar tietämille tasaisen käynnin vuoksi. Säätämällä osaava voi saada 6.35mm aseissa 100J lähtöjä jotka ovat aika lähellä pienoiskivääriä. Täyttöön riittää vaikka tuollainen 50€ kiinalainen PCP pumppu, eikä normaalikuntoisella tuollaisen 200bar aseen täyttöön pumppailemalla mene kuin 5min. Ei tarvitse mitään korkeapainekompuroita (näitäkin muuten saa jo 300€ hintaan esim. aliexpress).

  Lähdöt ovat aina alle äänennopeuden koska sulkapalloilla ammuttaessa suuri nopeus tarkoittaa yleensä aina vain paskaa tarkkuutta. Tämä pätee myös noihin käsiviritteisiin aseisiin, mutta näitä aseita myydään yleensä kehumalla suurta lähtönopeutta jotta niitä saadaan tuulipuvuille myytyä.

  Itse jos lähtisin hommaamaan ilmakivääriä ja en haluaisi räjäyttää pankkia niin tälläinen paketti tulisi varmaan tilattua:

  High Pressure 4500psi Tungsten Steel 3 Stage Hand Pump for PCP Air Gun Boat Tire Ball for Automobile Tire Inflatable Kayak Ball-in Pumps from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group

  Artemis PR900W
  tai
  Spa M10

  Pumppu ja pcp-kivääri 300-400€ posteineen. Tuolla hinnalla kannattaa jo unohtaa nuo "high speed marketti gamot".
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2018
 12. kjns

  kjns

  Viestejä:
  1 792
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Tuli itsekin hankittua tuollainen 5.5mm kivääri jokin aika sitten, Gamo Black 1000 IGT. Aika perusmalli, kädessä mukava perinteinen kivääri, lähtönopeutta tuolle luvattiin 286 m/s. Valinta kallistui 5.5 milliseen lähinnä luodin lentoradan vakauden takia verraten 4,5 millisiin.

  Kivääri tuli hankittua lähinnä sen takia, että reservitouhujen jäätyä vähemmälle saisi pidettyä ampumataitoa edes jotenkin yllä, ja onhan ampuminen myös kivaa :D

  Tuollainen 5,5mm eli .22 kaliberinen toimii myös tiukan paikan tullen pienriistän metsästykseen jos tulee ns. "shit hits the fan" tilanne.

  Pistoolileikkejä varten löytyy sitten vielä Gamo Compact, joka on tollanen hitusen parusmallia parempi pistooli tauluharjoitteluun.
   
 13. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  5 802
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Mikä tän thredin tarkoitus nyt oikein mahtaa olla? Itsepuolustus jollain vitun lutkulla vai kenties hyökkäys? Meinaatteko oman elämänne tyrionlannistereina availla sitten ovea aina joku varsijousi kädessä kavereille ja postinkantajille? Helpommallakin (ja laillisena pysyvillä varusteilla) saa kotiinsa tulijan yllättäen hengiltä ja ihan yhtä varmasti päätyy linnaan :facepalm:
   
  nuusk1s ja ginit tykkäävät tästä.
 14. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  5 802
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Perus-varusmies ampui kertaladattavalla kiväärillä 300m radalla ihan kohtuullisella tarkkuudella taulun keskustaan kun ase oli oikein kohdistettu ja tässä ei ollut vielä mikään Dragunov kiikarilla kyseessä. Haluaisin nähdä saman jousella :smoke:
   
 15. täytelaku

  täytelaku

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Olisko otsikon mukaan keskustelua ilmakivääreistä, jousiaseista ym. lupavapaista aseista? Ihan kuin autoketjuissa puhutaan autoista ja koteloketjuissa koteloista? Eikai täällä kaikki silti halua olla automekaanikkoja tai rallikuskeja vaikka asioista puhutaankin :D

  Vai oliko tämä vain rölli?
   
 16. Jurppii

  Jurppii BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  5 802
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Keskustelu lähti aika "laillisuudesta piittaamatta, mitään kokemusta omaamatta ja tässä linkki rikollisuuteen" tangentille noin suunnilleen ekassa viestissä ja sitten analysoidaan, miten nää ilmakiväärit toimii eläimiin :D
   
 17. yks-vesa-vaan

  yks-vesa-vaan

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kävin tuossa hiljattain ampumaradalla yhden porukan mukana joka harrastaa aktiivisesti nimenomaan vanhoja sotilaskivääreitä ja jokaisella oli viimeisen päälle kohdistettu ja varmasti hyväkuntoinen kivääri käytössä. Eivät muuten kaikki saaneet 100 metrin matkalta kymppejä ja tuli myös hutejakin vaikka ampuma-asennon ja tuennan sai vapaasti valita. Tämä siis 100 metrin matkalla ja nyt asiasta on vielä olemassa peräti pöytäkirjakin, joten vastaan nyt tornijuttuun faktoilla. Sanoisin että 300 metrissä alkaa olla jo tuuripeli mukana aika vahvasti. Toki tarkkuusvehkeet ja kiikaritähtäimet ovat oma juttunsa. Normaalilla käyttöetäisyydellä siihen reiluun 100 metriin asti jousi on ihan yhtä tehokas ja tarkka kuin tavallinen kiväärikin.

  Ihan samalla logiikalla se tähtääminen ja ampuminen toimii jousella, joten ei se nyt merkittävästi harjaantuneella eroa kivääristä ainakaan näin mututuntumalla. Toki lataaminen on hitaampaa, mutta en nyt puhunutkaan ampumisnopeudesta.
   
 18. täytelaku

  täytelaku

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ja paskat ole. Toki jos vertailet ammattiurheilijaa (jousiampujaa) ja varusmiestä niin silloin tuo on ihan legit vertailu. Itse kun olin 2010 intissä niin siellä kyllä aika moni ampui 80-90 pistettä 10 laukauksen "sarjalla" eikä siellä kaikilla ollut mitään taustaa ammunnasta. Tee sama jousella.
   
  ttjm ja kusiainen tykkäävät tästä.
 19. MrB

  MrB

  Viestejä:
  362
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ehkä näin kun asetellaan maalitolpat halutusti. Mulla on taljajousella muutama vuosi tässä nyt treeniä takana 20 vuoden tauon jälkeen uudelleen aloiteltuna ja kyllä siitä huolimatta lähtisin kiväärillä tekemään pahviin reikiä sadalle metrille.

  Edit:
  Pitkillä matkoilla (70m ja 90m)jousella ammutaan 122cm tauluun, jossa 10-rinki on 12,2cm. Joku pumpumaurheilun harrastaja voi varmaan kertoa mitä ne kivääritaulun mitat on vastaavilla matkoilla, mutta noin hatusta heitän, että puolet tosta.
  Edit2:
  Ampumaurheiluliiton teknisistä säännöistä: 300m kiväärille 10-rinki 100mm ja 1-rinki 1m.

  Joku fiksumpi osaa laskea tosta MOA-eron, mutta tälle pohjalle väitän, että on heikolla pohjalla pitää jousta yhtä tarkkana aseena kuin kivääriä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2018
  jipsu tykkää tästä.
 20. ginit

  ginit

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2018
  Itse ammuntaa harrastavana täytyy kyllä sanoa, että aika paska ampumaan saat olla, jos et tuen kanssa osu 100m edes maalitauluun KOHDISTETULLA ASEELLA. Tossa vaiheessa voi miettiä onko harrastus oikea. Itse ammuin ensikertalaisenakin .308 kaliberilla 8 rinkiin 150m matkalta tuen kanssa 10 laukausta.

  300m ei ole mikään suoritus isommalla kaliberilla, joka on vain kohdistettu tuolle matkalle.

  Voisin myös väittää, että kiväärillä ampumisen kuka tahansa oppii jollekkin tasolle päivässä, mutta taljajousella 100m tarkastiampumiseen tuota ei ihan päivässä opita.
   
  ttjm tykkää tästä.
 21. Turbolaturi

  Turbolaturi BANNATTU BANNED Tukijäsen

  Viestejä:
  4 894
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 22. Drinkkeri

  Drinkkeri Team R&T

  Viestejä:
  584
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Saahan niitä kivääreitä harrastaa vaikkei osaakaan ampua :D 100m matkalla kivääri on tarkempi ja tehokkaampi, kivääri on tarkempi ja tehokkaampi myös 10-500m matkoilla. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö jousella saisi joltakin henkeä pois 100m matkalle, mutta vertaaminen kivääriin on ihan turhaa kun pisimmän kilpamatkan(90m) maailmanennätys on 342/360 ja kympin koko on 12cm ysin ollessa jo 24cm, siis maailmanennätys, jonka on tehnyt vuosia ellei vuosikymmenen treenannut ammattiurheilija. Vertailun vuoksi itse ammuin intissä ensimmäisen kohdistusammunnan jälkeen 150m matkalle 97/100 ja kokemus rynkyllä ampumisesta 0 ennen tätä, jousella en täyteen FITA-kierrokseen koskaan osallistunut, joten 90m tulosta ei ole antaa mutta 70m matkalla oma ennätykseni on 622/720 eli vastaa 86/100 tulosta ja tämäkin n. 10v treenauksen tuloksena.

  Jousella ampuminen sisältää hivenen enemmän tekniikkaa kuin tähtääminen ja ampuminen :kahvi:
   
  teppo mörkö, ttjm ja kjns tykkäävät tästä.
 23. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  3 750
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sanoisin että kivääriä ja jousta ei oikein voi verrata 100m matkalla. Jousella tarkkuus ja ihan tehokas kantama alkaa olemaan siinä rajoilla jo, kun taas jollain pystykorvalla voi hyvinkin ampua ainakin tuplasti pidemmälle. Eikös jousimetsästyksessäkin 50m on jo aika kaukaa ammuttu?

  Vähän kiinnostaisi hankkia joku aika yksinkertainen vaistojousi, joka olisi vielä kuitenkin riittävän tehokas metsästykseen. Voisi alkuun harjoitella tauluilla ja sitten ehkä tulevaisuudessa väijyä peuroja suvun mailla :D
   
  Jurppii tykkää tästä.
 24. MrB

  MrB

  Viestejä:
  362
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Käytännössä jousimetsästyksessä puhutaan "haulikkoetäisyyksistä." Tästä kertoo sekin että kauriskoe ammutaan 18m etäisyydeltä kun kiväärillä kokeiden ampumaetäisyys on 75m.
   
  Jurppii ja ttjm tykkäävät tästä.
 25. Mehtikkö

  Mehtikkö

  Viestejä:
  452
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Vaistojousella 40m matkalta ammuttaessa jo kaikkien 6:n nuolen ampuminen 8-ringin sisälle säännönmukaisesti on jo hyvää harrastajatasoa. Pidetään mielessä, että jousella ammutaan pystystä, tukematta, joten vertailu tuettuun kivääriin ei päde. Maali on 80cm, eli 8-rinki on 24cm.

  Mielikuvani on, että pistoolillakin ammutaan radalla paljon pienempään maaliin ja tarkemmin.
   
  Jurppii tykkää tästä.
 26. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  3 750
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tulipas sopivasti tällainen video tilauksiin. Näitähän pystyy käsistään kätevä ihminen tekemään itsekin :D
   
 27. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  4-luokan puukäsityössä tehtiin vielä 90-luvulla meillä yksinkertaisia varsijousia, en usko et enää nykypäivänä. Tosin itse jousi osa oli ihan muoviputkea, mutta nuoliin viriteltiin pieni naula kärkeen, et sai sillä sen nuolen tarttumaan lautaan :D . Nyt varmaan jos junnut menee tuollaiset käsissä metsässä, niin karhuryhmä on paikalla n. 15 minuutissa :D

  Mitä tulee noihin sotilaskivääreihin, niin ne on nyky aseisiin tottuneille painajaismaisia ampua. (laukausu hirveä, avotähtäimet+ikänäkö, suunniteltu ammuttavaksi pistimen kanssa). Toki 100 metristä pitäsi osua, mutta miten vakavamielistä touhua oli, niin ?
   
  ttjm tykkää tästä.
 28. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 497
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Riippuu myös siitä, mitä "sotilaskiväärillä" tarkoitetaan. Varmaankin klassisia pulttilukkoisia makasiinikiväärejä 1890- ja 1900- luvun perusrakenteina aina toisen maailmansodan aikaisiin evoluutioversioihinsa saakka.

  Mosin-Nagant on nykymittapuulla kehno ampua ja käsitellä, vaikkakin omalla karkealla tavallaan tyylikäs ja miellyttävä reliikki. Parempien versioiden hyvät yksilöt eivät ole edes pahoja ampua, vaikka tietenkin mieleen tulee aina vertailukohdaksi se, että parempaakin oli tarjolla.

  SMLE on varsin suorituskykyinen ja moderni peli, jonka ominaisuuksia kentällä hukattiin jäykän byrokratian takia. Hyvä ja tarkka kivääri, jonka lukkomekanismin toiminta on nopea ja sulava vrt. useimpiin moderneihin metsästyskivääreihin.

  Mauserit ovat varsin pätevää perustekniikan huippua, jota käytetään moderneissa hienoissa aseissa pienin parannuksin ja hyvällä viimeistelyllä lähes sellaisenaan. Springfield 03'sta en osaa mitään sanoa kun en ole edes livenä nähnyt, mutta käsitän sen kuuluvan käytännössä samaan perheeseen.

  Kaikkien 1. ja 2. maailmansodan peruskiväärien ominaisuudet eivät lainkaan kärsi siitä, että ne on suunniteltu pistimen kanssa käytettäviksi, vaikka ja kunhan turhake irrotetaan. Suurempaa syöpää se vähän modernimpi kausi toi, kun jotkut pistimet olivat kiinteitä sivuun taittuvia.
   
  ttjm tykkää tästä.
 29. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 497
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä. Lisäksi näissä on pari hyvin tärkeää eroa.

  Korotuksen puolesta ampumamatkan arviointi ei kiväärillä ole käytännössä vielä tärkeää 100 metrin tai vähän pidemmälläkään matkalla eikä ollenkaan tarpeen, kun puhutaan sellaisesta tarkkuudesta, johon edes teoriassa olisi likimainkaan mahdollista jousella päästä. Jousiammunnassa ampumamatkan arviointi alkaa olla kriittistä 30 metrin jälkeen. Se matka pitäisi tietää vitosen tarkkuudella, kun ammutaan useiden kymmenien metrien päähän.

  Toiseksi liikkuvan kohteen ampuminen on jousella tuollaiselle matkalle erittäin vaikeaa siinä missä kiväärillä ennakon otto on melko helppoa. Tähän liittyen paikallaan pysyvä kohdekin on paljon epävarmempi, kun lentoaika tai oikeammin kokonaisviive on pitkälle toista sekuntia vrt. 100-200 millisekuntiin. Käytäntöön siirrettynä tämä tarkoittaa sitä, että kävelevän peuran ampuminen kiväärillä 100 metrin päästä on osaavan ampujan tekemänä rutiinia, jousella se olisi niin härski uhkayritys ettei sitä kukaan edes vitsillä pitäisi likimainkaan eettisenä metsästyksenä.

  Ai niin, tuuli ei vaikuta käytännössä lainkaan kivääriammunnassa noin lyhyellä matkalla(100 metriä on kiväärillä ballistiikan puolesta lyhyt matka). Jousiammunnassa vaikuttaa erittäin paljon noin pitkällä matkalla ja paljon ennenkin(jousiammunnassa 100 metriä on erittäin pitkä ampumaetäisyys). Erilaiset keskiaikatouhut epäsuoran tulen jousiammuntoineenhan eivät sitten liity tähän mitenkään. Jousella ampuminen useiden satojen metrien päähän ei ollut eikä sen tarvinnut olla saati luultu olevan tarkkaa. Kyseessä oli aluemaaliammunta.
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2018
 30. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  338
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Peuroja ei saa metsästää jousella, metsäkauris on isoin olento, jolta nirrin saa poistaa. Sitä taidettiin yrittää lobata nyt, mutta ei kai ole vielä onnistunut.

  Vaistojousen minäkin haluaisin, primitiivinen yksinkertaisuus ja haastavuus kiinnostaa. Olisi kiva tehdä vielä se itse.
   
  ttjm tykkää tästä.
 31. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  3 750
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Peuran metsästys onnistuu nyt myös jousella – laki muuttui, eläinsuojelujärjestöt vastustavat
  Kyllä tuo meni läpi ainakin Ylen mukaan.
  Mutta tauluun ampumista se kuitenkin olisi itselle alkuun.
   
 32. Laquel

  Laquel This is where I get off.

  Viestejä:
  2 258
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on juurikin ehkä suurin ero kiväärillä ja jousella ampumisen välillä. Siinä missä jousimetsästyksessä ammutaan about aina alle 50 metriin, yleensä vielä lähempää paikallaan seisovaa maalia. Hirvet ammutaan yleensä liikeeseen, tosin ei niissäkään tilanteissa mihinkään yli sataan metriin kannata yrittää. Ennenhän hirvikoekin ammuttiin liikkuvaan maaliin seisaaltaan mikä simuloi kyllä paremmin hirvipassista ampumista mutta toisaalta saa sitä edelleen harjoitella ja monilla seuroilla ja ampumaradoilla on myös liikkuvat hirvimaalit harjoitteluun.
   
 33. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  338
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  ttjm tykkää tästä.
 34. Edqar

  Edqar

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2016
  Ostin muutama vuosi sitten keski-aikaiseen Mongolialaiseen tyyliin tehdyn vastakaarijousen (42 paunainen).
  Kyllä siitä aika mukavasti se nuoli lähtee (nuoletkin keskiaikaiset). Kyhäsin vanhasta superloonipatjasta ja "pahvivanerista" maalitaulun. Läpi menee että heilahtaa, jää toki kiinni vielä.
  Patja vaimentaa osumaa hyvin ettei nuolet heti hajoa.

  WP_20160706_17_08_00_Pro (2).jpg

  Ei ole mikään helppo ampua kun ei ole mitään tähtäintä tai nuolihyllyä.
   
  Mehtikkö ja ttjm tykkäävät tästä.
 35. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  338
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Mistä ostit ja paljonko maksoi? Yleensä en hirveästi piittaa estetiikasta, paitsi naisten, etenkään käyttöesineiden, toki vanhat yksityiskohtaisesti koristellut esineet ovat kauniita, mutta vastakaarijousessa on sitä jotain, että jos jousen haluan, niin ehdottomasti vastakaaren.

  Ainoa asia, mikä on jarruttelemassa ostohaluja, on olkapäävaiva. Kävin radalla jousella ampumassa muutaman kerran ja jännettä pitävän käden olkapää jännittäessä jotenkin muljahtaa eteenpäin. Siis silloin, kun jousi on jo jännittetty äärimmilleen ja tähtäillään. Melkein kuin olkapää menisi sijoiltaan, mutta ei siinä niin kyllä käy. Mikähän sitä voisi vaivata? Kiertäjäkalvosinta jotkut veikkasivat ja kuminauhan kanssa olen sitä veivaillut ja penkkipunnerrustakin pystyn nyt tekemään, kunhan käytän kapeaa otetta.
   
 36. MrB

  MrB

  Viestejä:
  362
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mulla kiertäjäkalvosin lyö sen sortin puukon tonne olkapäähän jousta virittäessä, ettei toivoakaan paljon tähtäillä. Vuosi fysioterapiaa ja taas voi ampua.

  Fyssari meinas että olkapää on hankalimpia niveliä, kun se pahalainen liikkuu joka suuntaan isoilla liikeradoilla. Mullakin toi olkapää kuvattiin röngenillä, ultralla ja magneetilla eikä sieltä mitään vikaa sinällään löytyny. Meinas usko loppua...
   
 37. Edqar

  Edqar

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2016
  Ostin Turun keskiaikaisilta markkinoilta, taisi olla puolalainen pulju kun kiertää ton tyyppisiä tapahtumia. Jousi maksoi jotain 120-140€ ja yhteensä meni jouseen, nuoliin (10), nuoliviiniin ja käsivarsisuojaan ~200€.

  Olkapää on kyllä viheliäinen, jos tulee sinne jotakin kipuja, ei oikein mikään onnistu salilla tai muutenkaan missä tulee painetta :(
   
 38. Flying Hellfish

  Flying Hellfish

  Viestejä:
  353
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  ......
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2018