iFixit purki Fairphone 3:n osiin ja antoi korjattavuudesta täydet pisteet

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 18.09.2019.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  iFixit on purkanut osiin elokuun lopulla julkaistun Fairphone 3 -älypuhelimen ja julkaissut prosessista tuttuun tapaansa runsaasti laadukkaita kuvia. Purkukohteena Fairphone 3 on varsin poikkeuksellinen, sillä se on suunniteltu käyttäjän huollettavaksi.

  Fairphone 3:n läpikuultava muovitakakuori on käsin irrotettavissa ja sen alla pääsee heti käsiksi 11,78 Wh:n akkuun, joka on myös irrotettavaa mallia. Laitteen rakenne koostuu irrotettavasta näyttömoduulista (89 euroa) sekä muovisesta välirungosta, johon on kiinnitetty kaikki muut puhelimen keskeiset komponentit.

  Puhelimien sisällä komponenttien väliset liitännät on toteutettu kontaktipinneillä ja helppokäyttöisillä painettavilla riviliittimillä. Osat ovat kiinni toisissaan muovikynsillä sekä tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla. Koska keskeisimmät komponentit on suunniteltu käyttäjän vaihdettaviksi, ovat niiden suojaukset tavallista kattavammat ja sen myötä ne myös vievät enemmän tilaa puhelimen sisältä. Käyttäjän huollettavissa oleva modulaarisuus ja maksimaalinen tilankäyttö eivät siis kulje suoranaisesti käsi kädessä.

  Korjattavuusarvosanaksi iFixit antaa Fairphone 3:lle täydet 10/10 pistettä, mikä on nykypäivänä harvinaista herkkua. Kiitosta tulee helposti irrotettavissa olevista keskeisimmistä komponenteista, Phillips-ruuvien käytöstä, sisältä löytyvistä purkamista helpottavista merkinnöistä, helposti vaihdettavista komponenttimoduuleista sekä hyvin saatavilla olevista korjausohjeista ja -osista.

  Lähde: iFixit

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
  PyleP, mölyä, lxmo ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 2. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  643
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Tästä tuli mieleen ne modulaariset puhelimet. Onko niistä kuulunut mitään enää useampaan vuoteen?

  Tämäkin olis aika kova laitos jos saisi vähän paremmalla raudalla
   
  halcyon ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 3. juoksuankka

  juoksuankka

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2016
  Pitäisköhän ne nyt kiinni tästä designista, että Fairphone 4:n moduulit menis myös tähän ja tän moduulit siihen? Se olis aika kestävää, jos vois päivittää vaikka vaan emolevyn ja kameran, jos niihin kaipaa parannusta. Toki se on ohjelmistotestauksen kannalta ongelmallista, jos puhelimen osista voi olla enemmän erilaisia kombinaatioita ku lottonumeroista.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 4. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Googlen/Motorolan Project Ara on ainakin tiettävästi kuopattu.

  Suoraan tähän kyseiseen rakenteeseen ei todennäköisesti pysty toteuttamaan ihan hirveästi tehokkaampaa rautaa, koska jäähdytyksen kannalta tuo on aika epäsuotuisa. Eli välirunko pitäisi ainakin tehdä metallista ja ehkä lisäillä lämpöputki lämmön jakamiseksi isommalle alueelle, jos high-end-piirejä meinaisi käyttää.
  Kuten sanoit, taitaa mennä käyttöjärjestelmäpuolella vähän hankalaksi, koska softa on toteutettu käsittääkseni aina sille tietylle rautakokoonpanolle, joten en tiedä miten tuollainen komponenttien päivittäminen uudempiin käytännössä onnistuisi. Alkaa olla haastavaa, jos jokaiselle komponenttiyhdistelmälle pitää olla oma rommi spesifeine rautatukineen.
   
 5. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  364
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Motorola myy osittain modulaarisia puhelimia, jotka tukevat Moto Mods vaihdettavia lisäosia. Puhelimeen saa moto modsilla liitetty esim. lisäakun, paremman kameran tai video projektorin ei samaan aikaan, mutta niitä voi vaihtaa tarpeen mukaan. En muista mitä kaikkia lisäosia siinä on, mutta googlaamalla moto mods löytää tietoa.
   
 6. Letuk

  Letuk

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  Our aim is to support Fairphone 3 with security and software upgrades for 5 years.

  En löytänyt varaosakaupasta emolevyä. Olis ihan hyvä saada kaikki komponentteja takuun jälkeen se 3v.
   
  halcyon tykkää tästä.
 7. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  643
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Mjoo, LG:llä taisi olla G5:ssä myös tällaisia lisäpalikoita. Saahan Applen puhelimillekin akkukuoria suoraan Applelta.
  Mutta ajoin takaa juurikin niitä puhelimia joihin voisi vaikka vaihtaa järjestelmäpiiripalikan kun alkaa tuntua siltä, että puhelin kaipaa lisää puhtia. Tai vaikka näytön tai kamerapalikan jne.

  Hmm niin, mitenkähän Google aikoi tuon tuen toteuttaa Project Aran yhteydessä. Android toki pyörii Linux-kernelin päällä ja kyllähän Linux tukee vaikka minkälaista rautaa. En itse asiassa oikeastaan tiedä että miten esim. useamman eri prosessorin tukeminen Androidilla tapahtuu. Varsinaista BIOSia ei ole, mutta jossain firmwaressahan sen mikrokoodin tms on oltava, jotta prosessori pelittää. Modeemituki on myös aika mystistä, muistan kun itse flashailin HTC Sensationiin joskus erilaisia RIL:ejä, joka on tavallaan modeemin "ajuri". Periaatteessa kernelin/firmwaren pitäisi tukea kaikkia saatavilla olevia prosessoripalikoita, ja kai bootin yhteydessä puhelin voisi tarkastaa mitä laitteita siinä on kiinni ja flashata sitten "ajurit" sen mukaan kohdilleen automaattisesti. Tarkoittaisi sitä, että kaikkien saatavilla olevien palikoiden "ajurit" pitäisi olla laitteella omassa muistissa jossain.
  Project Treblehän helpottaa tätä jonkin verran, kun se erottaa käyttöjärjestelmän raudasta. Jos puhelimen firmwaresta saisi vielä modulaarisen (eli vaikka kameran firmwaren voisi vaihtaa helposti toiseen), niin ei oikeastaan olisi mitään ongelmaa, ainakaan teoriassa.
  Mutta joo, menee jo off topiciksi. Mielenkiintoinen aihe vaan :p
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 8. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämäkin on vaan vähän suhteellinen käsite, kun mitä noita aiempien mallien päivityksiä katselin, niin tänä kesänä oli kyllä tullut viimeisin, mutta se taisi sisältää jotkut alkuvuoden tietoturvakorjaukset ja perustui Android 7 -versioon.
   
 9. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 300
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mitä puhelimessa tulisi mielestäni olla.
  - Takakansi korkeintaan ristipääruuveilla ( Vakio koko ja malli) kiinni.
  - Akku irroitettavissa sen jälkeen ilman työkaluja, ja ei saa olla liimattu kiinni tiukalla tarralla.
  - Kuuloke ja kaiutin irroitettavissa ja vaihdettavissa helposti.
  - Mikrofoni(t) vaihdettavissa helposti (Esim erillisillä pienillä korteilla).
  - Kosketuspinta ja näyttöpaketti irroitettavissa ja vaihdettavasti helposti. Johdoille ei saa olla hankalia liittimiä / helposti rikkoutuvia liittimiä. Extrabonus, jos pelkkä kosketuspinta irtoaa myös erikseen.
  - Latausliitin ei saa olla tinattu emolle, vaan erilliselle kortille, joka on vaihdettavissa helposti ja siten kiinni rungossa, että tuhot jää yleensä aina siihen liittimeen /korttiin.
  - Kamerat tulee olla vaihdettavissa.
  - Salama (valon) ledin tulee olla vaihdettavissa olevaa mallia.
  - Varaosien tulee olla saatavissa ja tilattavissa, ilman minkäänlaisia ongelmia.
  Joku latausliitinkortti ei saa maksaa esim viidesosaa puhelimen hinnasta. (Eli joku järki niissä varaosien hinnoissa.)
  - Myös emolevy tulee olla saatavissa varaosana.
  - Kuulokeliitin tulee olla vaihdettavissa.
  - Bonusta, jos luuriin olisi saatavissa esim toinen takakansi ja sen kanssa selkeästi isompi akku. Monille puhelimen pienuus on paljon akun kapasiteettiä merkityksettömämpi asia.
   
  PyleP ja Seppo77 tykkäävät tästä.
 10. mmst1

  mmst1

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2019
  Paljonko olisit valmis maksamaan tommoisesta mikäli tollaiselle edes olisi markkinassa pienen pieni rako?
   
 11. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  2 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuollainen on utopiaa, maksaisi liikaa, ja koko kasvaisi.
   
 12. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  734
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vähän epäilen että normoa ei puhelimen korjaus kauheasti kiinnosta ellei se ole selkeästi edullisempa korjauttaa vs pistää vaan vahinkoilmoa vetämään ja uutta kytkyä perään.
   
 13. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Alkuvuodesta uutisoitiin Googlen tekemistä patenteista, jotka viittasivat modulaariseen puhelimeen. En kuitenkaan jaksa uskoa, että sellaista enää tulee Aran kuoppaamisen jälkeen.
  https://www.techradar.com/news/project-ara-not-dead-this-google-patent-hints-at-a-modular-smartphone

  Muut valmistajat voisivat ottaa vähän vaikutteita Fairphonesta ja tehdä puhelimista edes hitusen paremmin korjattavia. Positiivisessa mielessä voisi mainita F(x)tecin, jonks Pro1:ssä akku on kuulemma helpohkosti vaihdettavissa ja rakenteessa on pyritty minimoimaan liimaukset.
   
 14. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 969
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ristipääruuveja ei kyllä pitäisi käyttää missään, vaan standardi torxeja. Kestävät paljon paremmin käpistelyä ja niitä on vaikeampi nylpätä paskaksi väärän kokoisella ruuvarilla.
   
  pansku, Sargo, WanhaPatu ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 15. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 300
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  EI ole, noita ratkaisuja ko ongelmiin on tullut nähdyksi aikaa myöten.

  Eikä se koon pieni kasvu ole minkäänlainen ongelma.
  Hinta kasvaisi vähäsen, mutta ei sekään kovinpaljon. Eniten hintaa ehkä kasvattaisi laitteen kokoonpanon "hitaus".
   
 16. bladE_666

  bladE_666

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  11.03.2017
  Ehdottomasti samaa mieltä.

  Puhelinten irtoakuista taidettiin täällä IO-techissä jossain threadissa mainita, että sellaista luksusta ei enää uusissa puhelimissa nähdä, erinäisistä syistä johtuen. Kas tässä sellainen on. En väitä, että yleistyisi kuitenkaan, mutta tulkintoja ja johtopäätöksiä on hyvä välillä kyseenalaistaa, jos faktaa ei ole riittävästi. Usein sitä tulee itsekin tehtyä vääränlaisia tulkintoja todellisuudesta ja ihmisaivot ovat tässä yleisesti ottaen varsin tehokkaat.

  Äh...taisi ollakin niin, että kyse oli akuista, jotka olisi vaihdettavissa ilman työkaluja :(
   
  Viimeksi muokattu: 18.09.2019
 17. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  2 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuollaisia varmaan tehtäisiin jos se olisi kannattavaa. Takuuaikana korjattavuus on valmistajan ongelma, ja sen päättymisen jälkeen softatuki on loppunut ja laitteen voi vaihtaa rikkoontuessa.
   
 18. Walla

  Walla //TODO: Add Title

  Viestejä:
  1 102
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Eiköhän sillä samalla rahalla jolla tuollainen toteutetaan saataisi tehtyä sellainen luuri, johon mitään noista ei tarvitse vaihtaa (okei, pl. akku ja ulkoiselle kulutukselle alttiina olevat ellei järeää suojakoteloa).

  Väitän, että jos puhelimia halutaan pitkäikäisemmäksi niin on fiksumpaa tehdä kestävää eikä korjattavaa. Varsinkin kun suurin osa kuluttajista ei ala 5v vanhaa, ei uutenakaan ihan flagship tason luuria korjauttamaan, vaikka varaosat olisivat olisivat kuinka halpoja.
  Sen sijaa jos ne vaan toimivat käyttöä voidaan ehkä jatkaa.
   
 19. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 300
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos siinä olisdi kunnon akku, niin varmasti joku 500--600 ekeä olisi ihan ok.

  Latausliitin:
  Hajoaa helposti ja on syytä olla vaihdetttava.

  Kuuloke:
  Tuntuu noita hajoilevan.

  Näyttö:
  Tarvitaan 1 tiputus ja hajoaa.

  Kuulokeliitin.
  Juu, hajoaa..

  Emo:
  Hups, kastui (tai ihan vain joku muu spontaani vika (kuten hajonnut radio osa))...

  Oukitel k10000 (Tai mikä tuo liekkin) on eka luuri, joka kesti jostain syystä takuuajan. Tähän asti kaikki puhelimeni ovat kiertäneet takuun kautta ainankin kerran. Ja sellaisia keskihintaisia 300-500e:n luureja ovat olleet uutina (nämä typeräversiot). Itsellä on hajonnyt latausliitin yleisemmin, sitten kuuloke ja kerran mikki. Näyttöjä en ole typeräluureista saanut hajalle, ihme kyllä.

  Nykyiset puhelimet ovat yleensä korjauskelvottomia, joten on täysin selvää, että kun ne hajoavat, niin ne kannattaa nakata luontoon märkänemään tai jonnekin muun jätteen sekaan.

  Ja mitä softatukeen tulee, niin kehitys on luureissa senverran hidasta, jotta joku 3G luuri välttäisi vielä monelle. Prossutkin ym kehittyvät hitaasti ja kehitys vain hidastuu, joten joku vähintään 5V+ softatuki olisi ihan paikallaan. Tosin nykypuhelimille yleensä tarpeetonta, koska hajoavat ennen sitä liian pahasti, eikä asialle järkevällä hinnalla mitään voi, kun varaosia ei saa tai niiden hinnat on mielettömät tai laatu ihan kauheaa kuraa.

  Tätä kuraa tehdään siksi:
  1. Ihmiset nielevät paskan
  2. Korjauskelvottoman jätteen tilalle voidaan myydä uusi, korjauskelvoton jäte.
  3. Mahdollisimman halvalla valmistettu (liimattu kasaan) ja mahdollisimman kalliilla myyty (Ja sen noissa kyllä näkee!)

  Jos noissa pistettäisiin vartaosapuoli ja korjattavuus kuntoon, niin puhelimien myynnit laskisivat ihan jonkinverran.
   
  Viimeksi muokattu: 19.09.2019
 20. mmst1

  mmst1

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2019
  Saat tuplata tuon jos haluat jonkun järkevän SoCin siihen ja merkkituotteen. Eikä varmaan edes riitä...
   
 21. Shikanjyo

  Shikanjyo #low&slow

  Viestejä:
  1 208
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Ja sitähän eivät puhelinvalmistajat halua. Voittoa ei tehdä sillä ettei jengi osta puhelimia.
   
 22. Turre

  Turre

  Viestejä:
  43
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itsellä oukitel hajosi vajaa 3kk. Ainut puhelin mikä ei ole minulla kestänyt takuuaikaa

  edit. oukitel ei enään suostunut ottamaan virtaa vastaan
   
 23. k334

  k334

  Viestejä:
  530
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  akun ja näytön kun pystyisi vaihtamaan niin riittäisi
   
 24. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 969
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Etulasi/näyttö, akku ja mahdollinen takalasi.

  Noiden huollettavuus kiinnostaa, minkään muun komponentin oikeastaan ei.

  Koskaan ei ole älypuhelimesta hajonnut mitään muuta ja onhan noita jonkin verran tullut käytettyä
   
  mmst1 tykkää tästä.
 25. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 378
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka tämä Fairphone onkin ehkä varsin äärimmäinen esimerkki, niin se demoaa kuitenkin varsin hyvin sitä, että monia asioita voitaisiin tehdä vielä paljon paremmin puhelimien korjattavuuden ja elinkaaren parantamiseksi. Ja ei niiden sisuskalujen tarvitse olla suunniteltu käyttäjälle korjattavaksi, mutta jos niiden korjattavuutta on helpotettu ihan yleiselläkin tasolla, tekee se korjaamisesta nopeampaa ja täten korjauttamisesta kuluttajalle edullisempaa, jolloin myös laitteita vietäisiin huoltoon enemmän ja yleinen käyttöikä pidentyisi.
   
  Reason ja mmst1 tykkäävät tästä.
 26. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 737
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Yep. Nykyinen puhelin piisaisi tehojen osalta vaikka kuinka pitkäksi aikaa... akku ei varmaan jaksa sinne saakka, tahi päivitykset...

  Ongelmana olisi hinta. Miksi tämä puhelin X maksaa 700€ vaikka siinä on soc Y.
  Xiaomia saa 400€ snapdragon 545 prossalla. Kiskontaa! Älä osta!

  Tuota saisi lukea kaikilta keskustelupalstoilta. Pitkä tuki maksaa! Korjattavuus maksaa (ei tosin niin paljon kuin tuo tuki). Monet kuluttajat eivät katso paria vuotta pidemmälle ja niille markkinoille on hankala tunkea pitkän tuen puhelimilla jotka maksavat enemmän.