Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 13 959
io-tech vieraili Berliinissä 6.-11. syyskuuta järjestetyillä IFA 2019 -messuilla ja tutustui ensisijaisesti mobiilimaailman mielenkiintoisimpiin julkistuksiin. Tässä artikkelissa käydään läpi ensituntumia Asuksen, HMD Globalin, Motorolan, Samsungin ja Sonyn uutuusmalleista.
Sisällysluettelo:
- Asus ROG Phone II
- HMD Global:
- Nokia 7.2
- Nokia 6.2
- Nokia 800 Tough
- Nokia 2720 Flip
- Nokia 7.2
- Motorola One Zoom
- Samsung Galaxy A90 5G
- Sony Xperia 5
Asus
ROG Phone II
Asus esitteli toisen sukupolven ROG Phone –pelipuhelimensa Aasiassa jo heinäkuun lopulla, mutta varsinainen Euroopan lanseeraus tapahtui vasta IFA-messujen kynnyksellä Berliinissä, missä myös io-tech pääsi ottamaan ensituntumat uutuudesta.
Ensimmäinen ROG Phone II:sta mieleen tuleva sana on ”suuri”. AMOLED-näyttö on 6,6-tuumainen, minkä lisäksi ylä- ja alareunaan on jätetty pienet kaistaleet, jotka tuovat pienen tuulahduksen menneiltä vuosilta. Kokonaisuus on yli 17 cm pitkä ja 240 gramman painoinen. Paino on kuitenkin tasapainossa ulkomittojen kanssa. Rakenne tuntui kädessä erittäin jämäkältä ja tukevalta.
Yksi ROG Phone II:n mielenkiintoisista erikoisominaisuuksista on juurikin näyttö, jonka erikoisuus ei ole resoluutio (1080 x 2340), vaan pelikäyttöä silmällä pitäen 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeus sekä 49 ms:n kosketuksentunnistuksen viive. Asuksen mukaan näytön täyttä ruudunpäivitysnopeutta tukee jo yli 100 peliä. Testasimme näyttöä muutaman esittelypelin kanssa ja vaikka tarkempaa analyysiä oli mahdotonta tehdä, vaikutti ruudunpäivitys ja kosketuksentunnistus erittäin sulavalta.
Osasyynä näytön ylä- ja alareunaan jätetyille kaistaleille on tehokkaat stereokaiuttimet, joita ajetaan NXP TFA9874 –vahvistimilla. Kaiuttimista vaikutti lähtevän hyvin ääntä, mutta tarkempi äänenlaadun arviointi oli hyvin hankalaa meluisassa esittely-ympäristössä. Puhelimen alapäädystä löytyy USB type-C –liitäntä sekä edelleen monien kaipaama 3,5 mm:n ääniliitäntä.
Oikean kyljen molempiin reunoihin on sijoitettu Air Trigger II –painikkeet, jotka hyödyntävät ultraäänitunnistusta ja antavat painaessa haptisen värinäpalautteen. Nopean kokeilun perusteella ne vaikuttivat näppäriltä pelikäytössä.
Takakuoren muotoilu jatkaa edeltäjämallissa nähtyä teknistä ja näyttävää linjaa. Lasikuoreen on toteutettu valossa väriä vaihtavia viivoja, keskellä on RGB-valaistu ROG-logo ja erillisen metallikehyksen yläosaan on jätetty pieni lämmönpoistoaukko järjestelmäpiirin jäähdytykselle. Lasikuori on muotoiltu miellyttävästi reunoja kohti kaartuvaksi.
Asus on kiinnittänyt erityistä huomiota ROG Phone II:n sisältä löytyvän Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirin jäähdyttämiseen. Piiri on jäähdytetty molemmilta puolin – toisella puolella on pienempi kuparinen ”jäähdytyslevy”, joka on yhteydessä takakuoren lämmönpoistoaukkoon. Toisella puolella on erittäin suurikokoinen kuparinen höyrykammiojäähdytin, joka siirtää lämpöä pois viileämmille alueille. Lisäksi lämmön levittämisessä hyödynnetään grafeenimattoa. Ulkopuolisesti jäähdytystehoa parannetaan pelilisävarusteisiin integroiduilla tuulettimilla.
Takaa löytyy epäsymmetrisesti muotoillun suojalinssin takaa kaksi kameraa, joista vasemmanpuoleinen pääkamera käyttää Sonyn hyväksi todettua 48 megapikselin IMX 586 –sensoria. Toinen kamera on peräti 11 mm kinovastaavaa polttoväliä vastaavan 128 asteen kuvakulman tarjoava 13 megapikselin ultralaajakulma.
Pelikäyttöä ajatellen Asus on suunnitellut joukon lisävarusteita, joista suurin osa toimii myös yhdessä keskenään. Pelikäyttöä varten puhelimen vasemman kyljen keskeltä löytyy ylimääräinen toinen USB 3.1 Type-C –liitäntä, joka mahdollistaa lisävarusteiden kytkemisen sekä puhelimen kätevän lataamisen (30 W pikalataus) pelatessa. Puhelimen mukana toimitetaan tuulettimella ja RGB-valaistuksella varustettu ROG AeroActive Cooler II –jäähdytin, joka ottaa virtansa kyseisestä USB-liitännästä.
TwinView Dock II –näyttötelakka tuo mukaan toisen identtisen 6,59-tuumaisen AMOLED Full HD+ -näytön sekä 5000 mAh lisäakun. Toista näyttöä voi hyödyntää esimerkiksi striimauksessa, lisäpelisisällön näyttämisessä tai viestintänäkymää varten. Telakasta löytyy myös puhelinta jäähdyttävä tuuletin. Puhelin yhdistettynä näyttötelakkaan on melko suurikokoinen yhdistelmä, mutta se tuntui silti kädessä yllättävän hyvältä. Lyhyen kokeilun perusteella on kuitenkin hankala arvoida ovatko koko ja paino liikaa pidemmässä käytössä.
ROG Kunai Gamepad –ohjain on käytettävissä erillisenä langattomana ohjaimena tai puhelimen päätyihin kiinnitettävinä ohjaimina. Langattoman ohjaimen käyttöä demottiin olohuoneympäristössä, missä puhelin oli kytkettynä televisioon Mobile Desktop Dock –telakan avulla. Pikaisen testin perusteella ohjain tuntui melko näppärältä, mutta aavistuksen muoviselta.
Esimerkiksi TwinView-telakkaa ja Kunai-ohjaimia voi käyttää halutessaan samanaikaisesti.
Ensituntumien perusteella ROG Phone II on positiivinen poikkeus nykypäivän ehkäpä hieman tylsänpuoleiseen älypuhelintarjontaan. Kokonsa ja hintansa puolesta laite ei varmasti kosiskele suurta osaa kuluttajista, mutta on erittäin positiivista nähdä valmistajan toteuttavan massasta poikkeavia teknisiä ratkaisuja. Ensituntumien perusteella ROG Phone II on mielenkiintoinen vaihtoehto suurinäyttöistä ja erittäin suorituskykyistä puhelinta etsivälle.
ROG Phone II:n ennakkomyynti on alkanut Suomessa 899 euron hintaan ja se tulee saataville Asuksen oman verkkokaupan sekä Powerin kautta viimeistään 20. syyskuuta.
HMD Global
HMD Global esitteli 5. syyskuuta Berliinissä järjestetyssä IFA-messujen julkaisutilaisuudessa odotetut uudet keskihintaiset Nokia 6.2- ja 7.2-älypuhelimensa sekä kolme uutta peruspuhelinta. io-tech pääsi tutustumaan uutuuksiin ennakkoon.
Nokia 7.2
Nokia 7.2 on nykymittapuulla varsin tyypillisen kokoinen älypuhelin 6,3-tuumaisine 19,5:9-kuvasuhteen näyttöineen, mutta osa edeltäjämalli 7.1:n ystävistä on varmasti harmissaan näyttökoon kasvamisesta. Etupuolen muotoilu tuo mieleen muut yrityksen viimeaikaiset puhelinmallit. Muotoilu on miellyttävän pyöristettyä ja puhelin istuu mukavasti kouraan.
LCD-näyttö tukee HDR-värintoistoa ja käytössä on PixelWorksin piiri, joka pystyy muuntamaan SDR-sisältöä reaaliaikaisesti HDR-muotoon. Vastaava ominaisuus löytyi jo 7.1-mallista, emmekä pysty vahvistamaan sen paremmuutta vielä aukottomasti näkemämme vertailumateriaalin pohjalta. Esittelytilanteessa vaikutti, että HDR-parannus vaikutti videon tummien sävyjen toistoon heikentävästi.
Uutena materiaaliratkaisuna laitteen kehys on valmistettu polymeerikomposiitista, jonka kerrotaan olevan puolet alumiinia kevyempää ja tuplasti polykarbonaattimuovia vahvempaa. Kehyksen pinnassa on metallimainen viimeistely, jota asiaan perehtymätön tuskin erottaa aidosta metallipinnasta. Laitteen sisällä on valettu metallirunko. Ensituntumien perusteella kokonaisuus tuntui tukevalta ja laadukkaalta, eikä millään muotoa erityisen muoviselta.
Sekä laitteen etu- että takalasi ovat reunoiltaan pyöristettyä Gorilla Glass 3 –suojalasia, joka on takakuoressa viimeistelty mattapintaiseksi. Mattaviimeistelystä huolimatta lasipinnassa voi havaita sopivassa valossa erilaisia heijastusefektejä. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu perinteisesti takakuoren yläosaan, joka on edelleen varsin toimiva ratkaisu.
Alapäädyn USB Type-C –liitäntä tukee 2.0-nopeutta sekä valitettavasti vain 10 watin lataustehoa, joka on erikoinen heikennys edeltäjämallin 18 watin pikalataustuesta. Yläpäädyssä sijaitsee 3,5 mm:n ääniliitäntä, joka on edelleen varmasti monen keskihintaisen puhelimen ostajan mieleen.
Nokia 7.2:n rautapuolen toteutus jakaa ainakin allekirjoittaneen mielestä hieman mielipiteitä. Järjestelmäpiiriksi on valittu yli kaksi vuotta vanha Snapdragon 660, joka edelleenkin tarjoaa alle 300 euron hintaluokassa kohtalaisen hyvää suorituskykyä, mutta joka on ollut aikanaan käytössä jo suositussa Nokia 7 Plus –mallissa. HMD Global perustelee piirivalintaa mm. hyvällä optimoitavuudella, sillä yrityksellä on sen käytöstä varsin paljon kokemusta.
Muistiyhdistelmiä tulee tarjolle kaksi – edullisemmassa vaihtoehdossa on 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa, kun taasen 50 euron lisähinnalla irtoaa 6 & 128 Gt:n versio, joka on enemmän nykypäivää tässä hintaluokassa. Tallennustilaa voi laajentaa muistikortilla.
Laitteen sisäisen akun kapasiteetti on 3500 mAh, joka on nykymittapuulla perustasoa tässä kokoluokassa. Valmistaja lupaa akun kestävän normaalikäytössä kahden päivän ajan.
Takakameran kehyksen pyöreä muotoilu ammentaa menneiltä vuosilta mm. Lumia 830:n ja 1020:n aikakaudelta, mutta samalla se tuo viimeaikaisemmista puhelimista mieleen Motorolan puhelimet. Niin tai näin, ratkaisu on mielestäni parempi, kuin viime aikoina yleistynyt takakuoren vasemman ylänurkan ”puikula”.
7.2:n takakamera koostuu kolmesta sensorista. Pääkamerassa käytetään 48 megapikselin Samsung GM1 –sensoria f1.79-aukkosuhteen Zeiss-objektiivilla ja sen oikealla puolella sijaitsee kahdeksan megapikselin ultralaajakulmaobjektiivi 118 asteen kuvakulmalla. Alimmaisena sijaitsee viiden megapikselin syvyysterävyyskamera. Kamerakokonaisuus on suunniteltu yhteistyössä Zeissin kanssa.
Kameraohjelmistossa Zeiss-yhteistyö näkyy mm. syvyysterävyysefektin Zeiss-objektiivien jälkeä imitoivissa suodattimissa sekä yökuvaustilan toteutuksessa. Valmistajan mukaan syvyysterävyysefekti toimii myös hämärässä sekä osaa sumentaa taustan ohella myös kohteen etupuolella mahdollisesti olevat alueet. HMD:n edustajan mukaan yökuvaustila toimii jopa 0,1 luksin valaistuksessa ja muodostaa otoksen vapaalla kädellä kuvattuna jopa 10 kuvasta ja jalustalta otettuna jopa 20 kuvasta. Kuvausominaisuuksista ei pystynyt muodostamaan kunnollista mielikuvaa lyhyen kokeilun perusteella.
Nokia 6.2
Uusi Nokia 6.2 on ulkomitoiltaan ja muotoilultaan identtinen kalliimman 7.2-mallin kanssa. Eroa löytyy käytännössä ainoastaan järjestelmäpiiristä, kameraominaisuuksista ja ulkopuolen viimeistelystä.
Ulkopuolelta 6.2:n erottaa 7.2:sta lähinnä takakuoren viimeistelystä – 6.2:ssa takalasin pinta on kiiltävä kalliimman sisarmallin mattapinnan sijaan. Edeltäjämalli 6.1:een verrattuna uutuus on sen sijaan muuttunut varsin rajusti – kulmikkaat muodot ovat vaihtuneet pyöristettyihin linjoihin ja yleisilme on vaihtunut neliskanttisesta pitkulaisemmaksi. Käsituntuma vastaa kaikin puolin 7.2-mallia.
Nokia 6.2:n näyttö on sama 6,3-tuumainen IPS-paneeli kuin 7.2:ssa ja se tukee Full HD+ -resoluutiota sekä reaaliaikaista HDR-kuvakonversiota Pixelworksin piirin avulla.
Järjestelmäpiiri on parantunut askeleen verran puolitoista vuotta sitten julkaistuun edeltäjämalliin nähden, sillä käytössä on nyt Snapdragon 636, joka on nähty aiemmin mm. Nokia 7.1 –mallissa. Se tarjoaa edelleen kelpo suorituskykyä noin 200 euron hintaluokassa, mutta hintaluokan suorituskykykuninkaaksi sillä ei enää ylletä. LTE-yhteyksien nopeus on alhaisempi kuin 7.2:ssa ja Cat.4-nopeusluokka on nykymittapuulla varsin alkeellinen.
Muistivaihtoehtoja on kaksi – 3 & 32 Gt sekä 4 & 64 Gt – joista Suomessa myyntiin tulee vain suurempi vaihtoehto. Akun kapasiteetti on identtinen 7.2:n kanssa – 3500 mAh – ja se tukee vain tavallista 10 watin lataustehoa.
Nokia 6.2:n takakamera on sijoitettu samanlaiseen pyöreää kehykseen kuin sisarmallissa, mutta kameran toteutuksessa on hieman eroa. Pääkameran tarkkuus on 48:n sijaan 16 megapikseliä ja sen parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi. Kaksi muuta kameraa ovat samoja kuin 7.2:ssa, eli 118 asteen ultralaajakulmakameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja kolmas kamera on viiden megapikselin syvyysterävyyssensori.
Nokia 800 Tough
Julkaistuista peruspuhelimista ehkäpä mielenkiintoisin, tai ainakin erikoisin, on 800 Tough, joka nimensä mukaisesti on suunniteltu kestämään tavallista kovempaa menoa. Melko kulmikkaan näköinen puhelin on varustettu kumisilla reunoilla ja anti-slip-pinnoitteella. Rakenne on varustettu IP68-suojauksella ja se on suunniteltu kestämään pudotukset 1,8 metrin korkeudesta betonille. Laite on läpäissyt hyväksytysti kaikki 13 mobiililaitteille suunnattua MIL-810-STD-standardin kestävyystestiä.
Vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti peruspuhelin, kuuluu varustukseen joitakin älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia. Järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 205, RAM-muistia on 512 Mt ja tallennustilaa neljä gigatavua. 800 Toughissa on myös 4G-yhteydet ja WiFi, joten sitä voi tarvittaessa käyttää 4G-tukiasemana muille laitteille.
Sisäinen 2100 mAh akku on peruspuhelimelle varsin suurikokoinen ja sen luvataan tarjoavan jopa 43 päivän valmiusajan. Takakuoressa metallisen koristekehyksen keskellä on kahden megapikselin kamera.
Näyttö on kooltaan 2,4-tuumainen ja se käyttää QVGA-tarkkuutta. Käyttöjärjestelmänä puhelimessa pyörii KaiOS, jolle on tarjolla mm. Whatsapp, Google Assistant sekä sovelluskauppa. Navigointi hoituu fyysisillä kumimaisilla näppäimillä, joiden sijoittelu ja muotoilu ei ole aivan selkeimmästä päästä.
Nokia 2720 Flip
Nokia 2720 Flip on HMD Globalin klassikkopuhelinsarjan uusin tulokas, vaikka sen esikuva ei aivan ylläkään kahden edellisen klassikkomallin esikuvien legendaarisuustasolle. Kyseessä on simpukkamallinen 4G-yhteyksin varustettu peruspuhelin, jossa on mustavalkoinen 1,3-tuumainen ulkonäyttö, 2,8-tuumainen värillinen sisänäyttö sekä suurikokoinen näppäimistö.
800 Toughin tapaan varustukseen kuuluu myös Snapdragon 205 –piiri, 512 Mt:n RAM-muisti, 4 Gt tallennustilaa, Cat.4 4G-yhteydet, WiFi ja KaiOS-käyttöjärjestelmä, joka sisältää Whatsappin sekä Google Assistantin. 1500 mAh akulla valmiusaikaa luvataan jopa 29 päivää. Puhelimen suurikokoinen numeronäppäimistö tuntui kokeiltaessa mukavan napakalta, mutta siihen nähden epäsopusuhtaisen pieneen tilaan ahdetut navigointinäppäimet aiheuttivat kummastusta.
Kokonaisuutena uusi Nokia 7.2 oli ensituntumien perusteella pienoinen pettymys. Laite ei ole teknisesti juurikaan edistyneempi kuin puolitoista vuotta sitten julkaistu Nokia 7 Plus, joka on suorastaan hämmentävä kehityssuunta. Lisäksi muutama ominaisuus, kuten akun latausteho, ovat jopa heikentyneet aiempiin sukupolviin nähden. Plussapuoliksi laskettakoon ensituntumien pohjalta laitteen muotoilu, rakenteen tukevuus sekä vihertävän värivaihtoehdon tyylikäs ulkonäkö. Lisäksi kameran kuvanlaadusta on hankala sanoa mitään ilman tarkempaa testaamista. Nappisuorituksella 7.2:lla on mahdollisuudet hyväksi puhelimeksi luokassaan, mutta odotettua kehitystä ei kuitenkaan ole juuri tapahtunut. Nokia 7.2 tulee saataville 299 euron lähtöhintaan (4 & 64 Gt) – 6 & 128 Gt:n muistivariantista pitää pulittaa 50 euroa lisää.
Myös uudella Nokia 6.2:lla on suuret saappaat täytettävänään, sillä sen edeltäjät olivat varsin hyviä puhelimia hintaluokassaan. Kalliimman 7.2:n kanssa identtinen muotoilu on mielenkiintoinen, mutta ei laisinkaan hassumpi ratkaisu, sillä 6.2 tuntuu kädessä hyvältä. Ominaisuudet ovat hintaluokassaan kohtalaisen hyvät, mutta mitään massasta erityisesti erottuvaa 6.2 ei vaikuttaisi tarjoavan. Suomessa 6.2:sta tulee myyntiin tiettävästi vain kalliimpi 249 euron hintainen 4 & 64 Gt:n muistivariantti.
Nokia 800 Tough tulee saataville lokakuussa 119 euron suositushintaan. Nokia 2720 Flip nähdään puolestaan kaupoissa jo syyskuussa 99 euron suositushintaan.
Lenovo
Motorola One Zoom
Lenovo laajensi Motorolan One-mallistoa IFA:ssa uudella Zoom-mallilla, joka sijoittuu valmistajan tämänhetkisen malliston yläpäähän. Uutuus keskittyy nimensä mukaisesti erityisesti kameraominaisuuksiin neljän takakameransa voimin. io-tech otti ensituntumat laitteesta tuoreeltaan Lenovon messuosastolla.
One Zoom on etupuolelta varsin geneerisen näköinen, eikä sitä ole erityisen helppoa tunnistaa valmistajansa tuotokseksi. Muoto ei myöskään ole aivan yhtä pitkänmallinen kuin Vision- ja Action-sisarmalleissa, sillä näytön kuvasuhde on 19,5:9 sisarmallien 21:9:n sijaan.
Rakenteellisesti One Zoom on toimivaa peruskauraa, eli etu- ja takakuori ovat lasia ja runko alumiinia. Laitteessa on myös roiskevesisuojaus P2i-nanopinnoitteella. Kädessä sopivasti pyöristetty laite on miellyttävän tuntuinen ja samalla laadukkaan jämäkän oloinen.
Motorola ei ole päätynyt poistamaan 3,5 mm:n kuulokeliitäntää, vaan se löytyy edelleen monien iloksi laitteen alapäädystä. Tämän hintaluokan puhelimessa melko harvinainen ominaisuus on puolestaan USB Type-C-liitännän 3.1-tuki. Näytön yläreunan loveen sijoitettu 25 megapikselin etukamera tukee hämäräolosuhteissa Quad Pixel –tekniikkaa, eli neljän pikselin binnaamista yhdeksi.
One Zoomin näyttö on kooltaan 6,4-tuumainen ja perustuu OLED-paneeliin, joka on melko harvinaista keskihintaluokan puhelimissa Samsungin malleja lukuun ottamatta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle ja näytön yläreunaan on muotoiltu pienehkö pisaralovi etukameralle. Näytön suojana on kiinalaisen Tunghsu Groupin reunoilta pyöristetty PandaKingGlass-alkaalialumiinisilikaattilasi.
Takakuori näyttää ensivilkaisulla harjatulta metallilta, mutta todellisuudessa kyseessä on vain Gorilla Glass 3 –lasin alle toteutettu kuviointi. Lasin pinta on lisäksi matta, joten se tuntuu sormissa miellyttävälle, mutta on samalla melko liukkaan oloinen.
One Zoomin suorituskyvystä vastaa Snapdragon 675 –järjestelmäpiiri, jota ei löydy erityisen monesta Suomessa myynnissä olevasta puhelimesta. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa melko mukavat 128 Gt. Tarjolla on myös kaksi SIM-korttipaikkaa, joista toiseen voi asentaa vaihtoehtoisesti muistikortin. Sisäinen akku on kooltaan kohtalaisen mukavat 4000 mAh ja se tukee 15 watin pikalatausta.
One Zoomissa suurin mielenkiinnon kohde on melko matalassa mutta pinta-alaltaan suuressa kehyksessä sijaitseva neloiskamera. Tarjolla on 48 megapikselin pääkamera f1.7-aukkosuhteella ja optisella kuvanvakaimella, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 117 asteen kuvakulmalla sekä kahdeksan megapikselin telekamera kolminkertaisella optisella zoomilla sekä optisella kuvanvakaimella. Neljäs kamera on viiden megapikselin syvyystietosensori. Kameran parina on kaksois-LED-salama ja videokuvaus on tuettuna 4K 30 FPS –laadulla.
Nopean kokeilun perusteella kamerasovellus vaikutti monipuolisen selkeältä ja kameranvaihtopainike sijaitsi näppärästi suljinpainikkeen vieressä, joka mahdollistaa sujuvan yhden käden käytön. Kamerasovelluksesta löytyy mm. kohteen tekoälytunnistus sekä yökuvaustila.
Yhteenvetona uusi Motorola One Zoom on ensituntumien ja teknisten ominaisuuksien perusteella yksi mielenkiintoisimmista tänä vuonna julkaistuista keskihintaluokan puhelimista. Paperilla rautatoteutus vaikuttaa varsin hyvältä ja fyysisesti laite oli ensituntumien perusteella asiallinen. Hyvä vertailukohta One Zoomille on esimerkiksi Honor 20, johon nähden se tarjoaa mm. kameran optiset kuvanvakaimet, suuremman akun, OLED-näytön ja lähes kustomoimattoman Androidin.
Maininnan arvoisena ja hieman erikoisena seikkana One Zoom on kuitenkin ensimmäinen One-sarjan puhelin, joka ei ole Android One –ohjelmassa, vaikka koko One-mallisto perustettiin vuosi sitten sitä varten. Motorolan käyttämä käyttöjärjestelmä on sinänsä lähestulkoon vakio-Android, mutta ilman Android One –leimaa valmistajan ei tarvitse tarjota laitteelle kahta vuotta ohjelmistopäivityksiä ja kolmea vuotta tietoturvakorjauksia. Suuntauksena tämä on harmillinen, mutta mahdollistaa toki laitteen päivityksiin kuluvat kustannukset pienempinä.
One Zoom nähdään io-techin testissä myöhemmin tänä syksynä. Myyntiin laite tulee Suomessa 13. syyskuuta 429 euron hintaan.
Samsung
Galaxy A90 5G
Samsung uudisti Galaxy A –mallistonsa täksi vuodeksi ja sen valikoima ulottuu nyt entistä laajempaan hintahaarukkaan alle 200 euron luokasta aina Galaxy S10 –lippulaivamallien tuntumaan asti. Tuorein lisäys A-sarjaan on alkuviikosta julkaistu Galaxy A90 5G –malli, joka asemoituu malliston huipulle ja haastaa ominaisuuksillaan jopa Galaxy S10 –malleja. Uutuus oli ensi kertaa esillä IFA-messuilla, joten otimme puhtaasta mielenkiinnosta ensituntumat A-sarjan uudesta kunkusta, vaikka laite ei tällä tietoa olekaan tulossa saataville Suomeen.
Galaxy A90 5G:ssä huomio kiinnittyy ensimmäisenä kokoon – kyseessä on nimittäin varsin suurikokoinen laite. Samalla kuitenkin näytön melko kapeat reunat ihastuttavat ja kokonaisuus tuntuu kokoisekseen melko solakalta kädessä. Samsungin muihin saman kokoluokan puhelimiin, eli 6,7-tuumaiseen Galaxy S10 5G:hen ja Note10+:aan verrattuna A90 on pari milliä pidempi, hieman paksumpi ja kapeampi sekä muutaman gramman painavampi. Muotoilu ja yleinen vaikutelma eivät ehkä ole aivan yhtä hienostuneella tasolla lippulaivamallien kanssa, mutta metallirunkoinen ja lasikuorinen A90 on silti tukevan tuntuinen, eikä laatuvaikutelmassa ole valittamista.
A90:n 6,7-tuumaisen Super AMOLED –näytön kuvasuhde on laajempi (20:9), kuin Samsungin Galaxy S10- ja Note10-mallistojen puhelimissa. Näyttö on täten kapeampi kuin sama tuumakoko kalliimmissa sukulaismalleissa, mikä tekee siitä hieman helpomman käsiteltävän yhdellä kädellä, vaikka tämän kokoluokan puhelin onkin siihen hommaan varsin kömpelö. Näytön resoluutio on 1080 x 2400 pikseliä ja siitä puuttuu lippulaivamalleista löytyvä HDR10-tuki. Näytön yläreunan pieneen loveen on sijoitettu 32 megapikselin etukamera.
Samsung pyrkii selvästi erottumaan Galaxy A –mallistonsa takakuorilla ja tämä näkyy myös A90:ssä. Täysin uutena ideana takakuori on jaettu kolmeen eri värialueeseen, joissa käytetään hieman erilaisia sävyjä ja heijastusefektejä. Takakuoren yläosa toistaa muistakin A-sarjan malleista tuttuja sateenkaarimaisia hologrammiheijastuksia. Takakuoren muotoilu on varsin tavanomainen, mutta mukavasti reunoilta pyöristettyä.
Rautapuolelta A90 5G:stä löytyy Samsungin oman Exynos-piirin sijaan Qualcommin Snapdragon 855 –piiri, joka on osalle jopa varsin mieluinen uutinen. Testien mukaan se on jopa hieman suorituskykyisempi kuin Galaxy S10- ja Note10-malleissa Euroopassa käytössä oleva Exynos 9820 –piiri. RAM-muistia on versiosta riippuen 6 tai 8 Gt ja muistikortilla laajennettavissa olevaa tallennustilaa 128 Gt.
A90:n sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan 4500 mAh, eli suurempi kuin yrityksen muissa 5G-malleissa. Tuettuna on lisäksi mukavan tehoinen 25 watin pikalataus. Takakuoren vasemmassa ylänurkassa sijaitsee kolmoiskamera, joista pääkamera käyttää 48 megapikselin sensoria f2.0-laajakulmaobjektiivilla, ultralaajakulmakamera kahdeksan megapikselin sensoria f2.2-objektiivilla ja kolmas on viiden megapikselin syvyystietokamera.
Kuten mallinimestäkin jo selviää, A90:ssä on 5G-yhteydet, jotka on toteutettu Qualcommin Snapdragon X50 -erillismodeemipiirillä. Tarkalleen ottaen laite tukee NSA-verkkoja sekä alle kuuden gigahertsin taajuusaluetta. Hintaa on saatu painettua ainakin hieman alemmas jättämällä pois mmWave-tuki (ja siihen tarvittavat antennit), joka löytyy konsernin kalliimmista 5G-malleista.
Ensituntumien perusteella on jopa aavistuksen harmillista, ettei Galaxy A90 5G ole tulossa tällä tietoa Suomen markkinoille. A90:n olisi nähnyt mieluusti Suomen markkinoilla ennemmin kuin hiljattain myyntiin tulleen A80:n, sillä se tarjoaa paremmat ominaisuudet hintansa vastineeksi. A90 5G:n ominaisuuksiin on tehty pientä karsintaa Samsungin kalliimpiin 5G-malleihin nähden, mutta kokonaisuus on silti varsin mielenkiintoisen oloinen suuren valmistajan 749 euron hintaiseksi 5G-puhelimeksi. Kyseessä on tällä hetkellä markkinoiden toiseksi edullisin 5G-puhelin Xiaomi Mi MIX 3 5G:n jälkeen. Toki ainahan on pieni mahdollisuus, että Suomen Samsung muuttaa mieltään A90:n suhteen…
Sony
Xperia 5
Sony esitteli IFA:n lehdistötilaisuudessaan uuden lippulaivapuhelimen, joka kantaa hieman erikoisesti Xperia 5 –mallinimeä. Käytännössä kyseessä on pienikokoisempi versio MWC:ssä julkaistusta Xperia 1 –huippumallista. Kävimme heti julkaisun jälkeen Sonyn osastolla tutustumassa uutuuteen.
Muotoilullisesti ja mittasuhteiltaan uusi Xperia 5 jatkaa samoilla linjoilla alkuvuodesta julkaistun Xperia 1 –mallin kanssa. Kuvasuhteeltaan erittäin laaja 21:9 näyttö määrittelee pitkälti laitteen pitkulaisen ulkomuodon. Muotoilu on hillityn yksinkertaista – Gorilla Glass 6:sta valmistetut etu ja takalasi ovat tasaiset ja metallikehys miellyttävästi pyöristetty. Rakenne on IP65/68-suojattu ja erittäin tukevan tuntuinen.
Ulkomitat ovat pienentyneet selvästi Xperia 1:een verrattuna, jonka myötä ”viitonen” istuu kouraan varsin mukavasti ja on yllättävän näppärän tuntuinen. Koon hahmottamiseksi Xperia 5 on vajaan sentin Xperia 1:stä lyhyempi ja neljä millimetriä kapeampi. Saman kokoluokan kilpailijaksi laskettava Galaxy S10 on puolestaan 8,1 mm lyhyempi, mutta 2,4 mm leveämpi.
Suurempaan sisarmalliinsa nähden OLED-näytön koko on pienentynyt neljällä tuuman kymmenyksellä 6,1 tuumaan. Läpimittaa ei kannata verrata suoraan muihin markkinoilta löytyviin puhelimiin, sillä kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Mittasuhteet jakavat varmasti mielipiteitä, mutta allekirjoittaneen mielestä se tuo uudenlaista käytettävyyttä moneen puhelimella selattavaan listamaiseen sisältöön. Mainittavana erona Xperia 1:een nähden Xperia 5:n näytön tarkkuus on 1080 x 2520 pikseliä ”4K:n” sijaan.
Näytön ylä- ja alareunaan on jätetty nykytrendeistä poiketen pienet kaistaleet, minkä ansiosta näyttöön ei ole tarvinnut toteuttaa lovea tai reikää. Yläreunaan sijoitetun etukameran tarkkuus on maltilliset kahdeksan megapikseliä ja se käyttää 1/4-tuumaista sensoria sekä f2.0-aukkosuhteen objektiivia.
Laitteen vasemman kyljen keskellä sijaitsee sormenjälkitunnistin, jonka yhteydessä ei ole virtanäppäintä, vaan se on sijoitettu tunnistimen alapuolelle. Kyljen alaosasta löytyy myös Sonyn lippulaivamalleille tyypillinen kaksivaiheinen kamerapainike.
Lasinen takakuori on pelkistetyn tasainen ja kuten kuvista käy hyvin selville, kerää varsin hanakasti ikävältä näyttäviä sormenjälkiä.
Rautatoteutus on tuttua kauraa Xperia 1:stä. Järjestelmäpiirinä on Snapdragon 855 ja sen kaverina on kuusi gigatavua RAM-muistia sekä 128 Gt UFS-tallennustilaa. Tallennustilaa voi laajentaa muistikortilla. LTE-yhteydet tukevat nopeaa Cat.19-latausnopeusluokkaa.
Takakuoren alle piilotettu akku on nykymittapuulla varsin pieni (3140 mAh) ja vajaa 200 mAh pienempi kuin Xperia 1:ssä. Akku tukee 18 watin pikalatausta USB Power Delivery –standardin puitteissa.
Xperia 5:n kolmoistakakamera on tuttu Xperia 1 –mallista. Kattaukseen kuuluu kinovastaavalta polttovälitään 16 mm:n, 26 mm:n ja 52 mm:n objektiiveilla varustetut 12 megapikselin kamerat. Laajakulmakamerassa ja telekamerassa on optiset kuvanvakaimet. Videokuvaus on mahdollista parhaimmillaan 4K 30 FPS –laadulla.
Hieman erikoisempana ominaisuutena kamera tukee Sonyn järjestelmäkameroista tuttua ihmiskuvausta helpottavaa Eye AF –tarkennusta. Xperia 1:ssä esiteltyä Cinema Pro –videokuvausominaisuutta on kehitelty edelleen mm. projekti ja videonmuokkausominaisuuksilla.
Ensituntumien perusteella Xperia 5 on mukava uusi vaihtoehto melko suurikokoiselle Xperia 1 –mallille. Laitteen nimeäminen ihmetyttää, sillä logiikka sisarmalliin nähden on hämärän peitossa. Niin tai näin, melko kapea uutuus tuntuu kädessä varsin hyvältä, etenkin jos erittäin laajakuvainen näyttö ei haittaa. On myös positiivista, ettei Sony ole päätynyt karsimaan suuremmin pienemmän lippulaivamallinsa ominaisuuksia (näytön tarkkuutta lukuun ottamatta). Akun kapasiteetti on nykymittapuulla pienen puoleinen, mutta asiaa voi kompensoida jonkin verran fiksulla virranhallinnalla. Kamera on suorituskyvyltään todennäköisesti Xperia 1:n kanssa samassa linjassa.
Xperia 5 tulee Suomessa saataville lokakuussa 799 euron suositushintaan. Ennakkotilaajille on tarjolla kaupanpäällisiksi WF-1000XM3-vastamelukuulokkeet.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: