i7-7700K + Asus Z270-F bluescreen-loop

Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
291
Puolitoista vuotta käytössä ollut Asus Z270-F + 7700K kombo alkoi yhtäkkiä heittämään blue-screeniä. Yhdistelmä on aikoinaan kevyesti kellotettu 4.7 gigahertsiin (core 1.250v) ja testattu Prime95-vakaaksi, small-testissä max lämmöt 79-81 astetta, normikäytössä alle 70 astetta. Cooleri on Thermalrightin Macho rev.b, emolevyssä on uusin bios ja bluescreneissä toistuvat satunnaisesti eri virhekoodit ja lähteet. Muita komponentteja ovat GTX1070, 970 EVO, pcie wifi, 4x sata ssd/hdd ja dvd-rw.

Eilen videon transkoodaus alkoi kaatuilla kesken suorituksen ilman virheilmoituksia, ajelin huvikseni vartin verran Prime95:ttä eikä se antanut virheitä mutta tällä kertaa lämmöt nousivat 85-86 asteeseen. Noin puoli tuntia tämän jälkeen tuli ensimmäinen bluescreen. Bootin jälkeen pääsin vielä työpöydälle mutta Chromen käynnistyessä tuli taas bluescreen. Tämän jälkeen kone meni käytännössä bluescreen-looppiin.

Nollasin biosin emolevyn jumpperilla ja latasin default-asetukset. Tämän jälkeen kone käynnistyi taas työpöydälle ja ainakin Chrome toimi ok. Sammutin koneen yöksi (normaalisi käytän sleep-modea) ja kun aamulla yritin käynnistää sitä alkoi taas bluescreen-looppi.

Tämän jälkeen boottasin usb-tikulta linuxiin (parted magic) ja se toimi moitteetta. Ajoin myös memtest86-plussaa pari kierrosta sekä single että multicore moodeissa, molemmat menivät läpi ilman virheitä. Sitten yritin bootata Windows 10 usb-installerilla ja se päätyi taas bluescreeniin. Vasta kun kytkin biosista multicore-enhancementin pois meni Windowsin asennus läpi ja pääsin työpöydälle, mutta heti kun olin asentanut wifi-ajurit ja windows alkoi ladata ja asentaa komponenttejaan niin koko roska päätyi taas bluescreen-looppiin.

Onko kenelläkään ideoita miten lähteä tätä diagnosoimaan? Prosessoriin ei ole alkuperäisen asennuksen jälkeen koskettu, mutta eipä ole toista alustaakaan jolla sitä testata. Vastaavasti ei ole myöskään toista cpu:ta jolla testata emolevyä.

Virtalähde voisi ikänsä puolesta olla syyllinen, se on n. 6 vuotta vanha Antec HCG-620M (seasonic oem, jap caps), ennen tätä se pyöritti E3-1230v2 + GTX660 komboa. Virtalähteen vaihto on muutenkin ollut mielessä joten siitä varmaan kannattaa aloittaa, mutta jotenkin on sellainen tuntuma että vika olisi jossain muualla...
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
4 375
Vaihtoehtoja on kyllä monia, mutta esim muistikapulat tai ssd voi myös hajota ja korruptoida tiedostoja, josta voi sit johtua satunnaiset bluescreenit ja lopulta bluescreen loop kun windowsin tiedostot tarpeeksi solmussa.

Memtest86 omasta kokemuksesta ei nykyrojuilla ole enää kovin validi softa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 570
Kokeillut ilman tuota wifi korttia ja integroidulla näyttiksellä?
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
291
Jep, irroitin kaikki lisäkortit, massamuistit ja toisen muistikamman, mutta oireet pysyvät. Windows 10 usb-tikku reboottaa heti alkuunsa ja Ubuntu live-usb kaatuu heti käynnistyksessä kernel-panic -virheeseen. Molemmat tikut boottaavat ok toisessa koneessa. Aiemmin sain UBCD-tikulla olleen prime-testin käyntiin minuutiksi jonka jälkeen se kaatui segmentation faulttiin ja sen jälkeen ei enää suostunut käynnistymään vaan alkoi heittää myös kernel-panicia.

Mielenkiintoisesti Memtest86+ toimii edelleen ja PartedMagic linux käynnistyy ok. Näille taitaa olla yhteistä se että ne toimivat 32bit moodissa.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
291
Purin HTPC:stä virtalähteen (Silverstone 80+ 500W single 12v rail) ja testasin sillä, oireet pysyivät täsmälleen samoina eli Ubuntu-live tai Windows 10 installer kaatuvat heti bootissa bios-defaulteilla. Jos vaihdan cpu-asetukset manuaalisiksi ja alikellotan 3 gigahertsiin niin silloin molemmat tikut boottaavat ja pystyn ajamaan myös UBCD:n mersenne prime -testiä ilman virheitä. 3,2 gigahertsillä kaatuvat taas bootissa. Emon diagnostiikkaledien perusteella post-vaihe menee aina läpi ok.

Biosin jännitemonitori näyttää molemmille virtalähteille ihan normaaleja arvoja (0,1-0,3 päälle nimellisarvon).

Voisiko tästä vetää johtopäätöstä että emon jännitereguloinnissa on jotain lahonnut? Vai onko nykyisissä prosessoreissa itsessään vielä jotain jänniteregulointiin liittyvää?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 081
970 EVO leiponut?

Tuo multicore enchancement on joku auto overclock kaikille coreille. Olisikohan kuitenkin emolevyn virransyöttö hajoamassa jos kerran vakautta tuli lisää ilman tuota. Joko emo tai prosessori.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
248 323
Viestejä
4 334 990
Jäsenet
72 169
Uusin jäsen
Samuli06

Hinta.fi

Ylös Bottom