Hyvät ja huonot Intel 200-sarjan emolevyt (B250, H270, Z270)

Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
546
Tänne keskustelua emolevyistä kussakin hintaluokassa. Mitä emolevyjä välttää bugien tai suunnitteluvirheiden vuoksi, missä säästelty vääristä paikoista, missä taas on hyvä tasapaino ominaisuuksissa? Mikä emolevy on paras vaihtoehto mihinkin tarpeisiin ja budjettiin?

Monia emolevyjä on 100-sarjan versioihinsa nähden pakattu enemmän täyteen ominaisuuksia, esim. M.2 SSD-tuki löytyy oletuksena myös B250 piirisarjan emolevyistä. Ei-kellottajille ainakin seuraavat vaikuttavat alustavasti hyviltä ostoksilta:

Gigabyte B250-HD3P. Verrattuna B150-HD3P:hen, kaksi kolmesta PCI paikasta muutettu PCIe:ksi joten emolevyn ATX koosta voi jopa olla ihan oikeasti hyötyä. Kotelotuuletinliittimet nyt tukevat PWM-säätöä.

MSI B250M Mortar. Verrattuna B150M Mortariin, löytyy nyt M.2 tuki, yksi tuuletinliitin lisää, ja USB Type-C. Realtek LAN vaihtunut Inteliin.

Asus Prime Z270-A. Kuten Asus Z170-A aiemmin, tämä vaikuttaa pätevältä peruskellottajan lankulta. Ei ole yhtä viimeisen päälle kuin, mutta VRM riittävän laadukas niin korkeisiin kelloihin kuin normaalilla ilmajäähdytyksellä pääsee. Z170-A:han verrattuna muutoksia speksiessä: yksi M.2 paikka lisää, Realtek ALC892 audio päivitetty uuteen Realtek S1220A:han, antiikkisesta PCI-paikasta ja VGA-liitännästä luovuttu, takapaneelin USB2.0 paikat korvattu USB3.0:lla. Valitettavasti kaksi neljästä kotelotuuletinliittimestä poistettu, mutta CPU_OPT liittimeen voi myös laittaa tuulettimen, ja Y-kaapeleita voi ostaa.

edit lisätty Asus Prime Z270-A
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
546
@Hammer Schultz Oli vähän huonosti ilmaistu ja turhahan tuota on erikseen mainita. Tarkotin, että kaikissa 200-sarjan piirisarjoissa on M.2:lle varattu omaa kaistaa ja siten se käytännössä löytyy kaikista 200-sarjan emolevyistä vakiona. 100-sarjassa vain H170 ja Z170 piirisarjoissa on M.2:lle varattu omaa kaistaa, kun taas H110 ja B150 emolevyissä M.2 liitäntä käyttää SATA Expressille varatun kaistan eikä sitä siten löytynyt vakio-ominaisuutena.
 

njake

get string from object
Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
704
Asuksen Z270 levyissä käyttää samaa väylää myös, näin eilen asian ymmärsin kun luin speksejä.
Eli voi joko käyttää Sata tai M.2 ja tämä valitaan biossissa, eli joku Sata portti on jaettu M.2 väylän kanssa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
586
Tässä pari päivää arvottunani ostaako vaiko eikö ja minkä emon ottaisi, kertyi epämääräistä tietoutta muutamasta emosta. Hinnat vilkaistu Jimmsistä.

Listatut päätyneet emot ovat ne joiden välillä tuli mietittyä lopullista valintaa, Asusta ja Gigabyteä on aiemminkin ollut joten enpä lähtenyt tälläkään kertaa harkitsemaan Asrockkia tai MSI:tä.

Kaikissa Z270 emoissa tuntuu noin ylipäätään löytyvän kriittisimmät jutut, 2 M.2 slottia ja kasa USB 3.0 liittimiä, suurimmassa osassa myös jotakin USB 3.1 kilkkeitä. Se mikä halvemmissa alkaa hävitä on tuuletinannot, lämpötilasensoriliitännät, RGB valot, Displayport IGP:lle ja USB-C takapaneelista.

Vertailulistauksessa enemmän tai vähemmän tärkeitä eroja halvempiin ja muiden merkkien emoihin.

Asus Z270E ja F Strix Gaming (F 220e, E 250e):
- Ei USB 2.0 portteja takana (vain 4x3.0 ja 3.1a+c)
+ USB 3.1 frontpanel header (vain E)
+ Wifi (vain E)
* 2x RGB-liitin lisävaloille
* RGB IO-shield
* 1 liitin ulkoiselle lämpötilasensorille
* USB 3.1 A ja C takapaneelissa
* 4 tuuletinantoa

Asus Maximus IX Hero (310e):
- Ei PS/2 porttia
+ USB 3.1 frontpanel header
* 2x RGB-liitin lisävaloille
* RGB IO-shield + PCH
* 3 liitintä ulkoiselle lämpötilasensorille
* USB 3.1 A ja C takapaneelissa
* 5 tuuletinantoa ja 2 isomman virran antoa tuulettimelle ja pumpulle.
* Wifi-moduuli valmius (M.2 slot IO shieldin alla)

Gigabyte GA-Z270X Gaming 7 (300e):
- vccio ja io voltit automaattiasetuksella turhan korkealla (OC3D TV youtube)
- BIOS tiputti 4000MHz muistit 3800MHz tasolle (OC3D TV youtube)
- Ruma IO-shield (IMHO :)
+ Tuuletinohjaimeen voi määritellä minkä lämpötilan mukaan tuuletus säätyy, toimii BIOS:sta.
+ Intelin Thunderbolt 3 kontrolleri (TB-tuki ja nopeampi USB-C kuin yleisessä ASMedian piirissä)
+ RGB IO-shield, PCH, 2 PCIe paikkaa, muistit, muistien vieressä valaistu akryylikuvio.
+ RGB:t säädettävässä kolmessa eri zonessa (käsittääkseni IO-shield, akryylikuvio, muut)
+ RGBW liitin ja splitteri lisävaloille, RGB pinnijärjestys säädettävissä jos on tarvetta (ainakin Windowsissa).
* Killer verkkokortti Intelin lisäksi
* 2 liitintä ulkoiselle lämpötilasensorille
* USB 3.1 A ja C takapaneelissa
* 8 tuuletinantoa

Valitsin noista sitten loppujenlopuksi Heron, vähän ulkonäkösyistä ja fiilispohjalla kun Asuksen BIOS tuntui jotenkin luotettavimmalta tässä vaiheessa.

Gigabyte on kyllä ominaisuuksiltaan laajempi ja etenkin tuo tuuletinohjain vaikuttaa pätevältä kilpailijoihin nähden. RGB:täkin löytyy huomattavasti enemmän ja paremmin säädettävästi jos se innostaa.

Jos kotelossa ei ole ikkunaa ja/tai blingille ei anna arvoa niin Asuksen Prime sarja vaikutti ainakin ihan kohtuullisesti varustellulta vaihtoehdolta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
586
No nyt törmasin videoon jonka mukaan ainakin Herossa pystyisi myös valitsemaan minkä lämpösensorin mukaan tuulettimet säätyy. Ei sitä tuossa käydä erityisesti läpi, mutta "Q-Fan source" näyttää löytyvän ainakin Chassis faneille. Liekö sitten ROG spesifinen juttu vai onko kaikissa uusissa Asuksissa.

On se kumma että noita ei osata dokumentoida manuaaliin tai mihinkään selkeästi. Yritän muistaa raportoida miten tuo oikeasti menee kunhan osat saapuvat ja saan setin kasaan.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
241 783
Viestejä
4 225 320
Jäsenet
71 108
Uusin jäsen
spinal

Hinta.fi

Ylös Bottom