Hyvä undelete-softa? (W10 poisti Ladatut Tiedostot -kansion puhdistuksen yhteydessä)

Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
2 085
Voi p€rkele, etten sanoisi. Vanhasta tottumuksesta ajanut Windowsissa käyttiksen oman C-aseman puhdistustyökalun jo vuosien ajan. Nyt ovat ilmeisesti jonkun viimeaikaisen päivityksen yhteydessä lisänneet poistettavien kohteiden listaan Ladatut Tiedostot -kansion, ja vanhaan malliin ajoin puhdistuksen kaikki valinnat valittuna ilman sen suurempaa tarkkaavaisuutta. Tänään sitten havahduin kauhulla ihmettelemään, että miksi tuo kansio oli täysin tyhjä. Olen tavannut säilyttää siellä enemmän tai vähemmän tärkeitä yleisesti käyttämiäni tiedostoja. Pienen tuumailun jälkeen osasin epäillä tuota puhdistustoimintoa, jonka ajoin päivä pari sitten.

Löytyiskö suosituksena mitään hyviä, ensisijaisesti freeware undelet-ohjelmia, joilla voisi yrittää palautella tuon kansion fileitä? SourgeForgesta löytyvä KickassUndelete kaatuu itsellä heti skannauksen alussa.

Käyttis Win 10 x64.
 
Just kokeilin IObit Undeleteä, ja vaikka se löysi kutakuinkin kaikki poistetut tiedostot ja suurimman osan kohdalla palautettavuudesta luki excellent, niin piloilla ovat. Esim. yksikään kuvatiedosto tai PDF-ei aukea. Yksi tekstitiedosto tosin oli ainakin selväkielinen.
 
Kokeilin myös tuolla Recuvalla. Tulos näyttää aika identtiseltä. Noin sadasta kuvatiedostosta on onnistunut vain parista palauttamaan pienen ehyen alueen. Ainakin sai raakatiedostolistan siitä, mitä hävisi. Molemmat ohjelmat tosin palautti kaiken yhteen kansioon lukuisista alkuperäiskansioista ja niiden alikansioista, eli siinäkin parantamisen varaa, vaikka palautusnäkymässä kaikki näkyi alkuperäisissä kansioissaan.

ELI CAPS-LOCKEILLA VARUSTETTU VAROITUS TUOSTA WINDOWSIN OMAN ASEMAN PUHDISTUSTYÖKALUN KÄYTÖSTÄ JATKOSSA: Sieltä siis nyt löytyy valinta koko Ladatut Tiedostot -kansion tyhjentämiselle. Tekisi mieli taas syleskellä Microsoftin suuntaan.
 
Jos siitä on aikaa kun ne on tuhoutunu niin vaikea palauttaa.

Tekee jonkun linux usb tikun ja boottaa siltä ja yrittää palauttaa vaikka photorec työkalulla
TestDisk Download - CGSecurity

Löytyy noita livecd imageja:
TestDisk Livecd - CGSecurity

Tai ottaa levyn irti koneesta ja laittaa sen toiseen koneeseen kiinni.

EDIT: Jos erittäin tärkeitä tiedostoja niin kone sammuksiin, ettei pahenna omilla kokeiluilla tilannetta ja lähettää levyn johonkin palautus firmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia vaan kovasti neuvoista. Eivät kuitenkaan ole niin kriittisiä tiedostoja, että viitsisi lähteä kaikkein aikaa ja vaivaa vievimpiin yrityksiin tiedostojen takaisin saamiseksi. Suuri osa ellei lähes kaikki löytyy toivottavasti kotoa pääkoneelta levyimagelta jostain alkuvuodelta, kun pääsen kotiin tarkistamaan.

Käsittämätön juttu, mutta mutsin melkein identtiseltä Dellin läppäriltä ajantaisella Win 10 x64:llä ei löydy tuosta Levyn uudelleenjärjestystyökalun listasta Ladatut Tiedostot -kansion tyhjentämistä (vaikka siellä oli kohtalainen määrä tiedostoja). Olisiko näissä tullut viimeaikaisten päivitysten myötä jotain Windowsin omia kansioita, niiden käytön aktiivisuutta ja vaatimaa levytilaa haistelevaa älyä, joka sitten tarvittaessa lisää kohteen tuonne siivottavien listaan?
 
Tuliko tuo ominaisuus just uusimmassa Windows 10 1809 päivityksessä, joka on poistettu jakelusta kun hävisi muitakin tiedostoja.
Microsoft keskeytti Windows 10 October 2018 Updaten jakelun tiedostoja poistavan bugin vuoksi - io-tech.fi

Jos käytät sitä vanhaa Disk Cleanup työkalua (cleanmgr.exe) niin lopeta sen käyttö. Windows 10 on uudempi työkalu siihen ja ei ainakaan oletuksena poista mitään Downloads kansiosta.
Tuo löytyy Settings --> System --> Storage --> Free up space now.
xerWTvm.png
 
Oman koneen päivityshistorian mukaan Windows 10, versio 1809 asennettu onnistuneesti 4.10.18. Ja Cleanmgr-työkalu on juuri puheena oleva paha. Ei näytä olevan mahdollista poistaa tuota päivitystä, liittyen ehkä siihen, että olen sen jälkeen ajanut tuon palautuspisteiden tyhjennyksen, juurikin tuolta Cleanmgr-työkalun viimeiseltä välilehdeltä.
 
Jos olet palauttanut niitä tiedostoja, niin katso että tiedostojen päätteet ovat oikein. Itse joskus jouduin palauttamaan ja jostain syystä X palautetuilla tiedostoilla ei ollut mitään tiedostomuotoa. Nimesi uudestaan ja antoi esim kuvalle nimen loppuun .jpg niin osa alkoi toimimaan.
 
Oli oikein. Ovat ilmeisesti vain sen verran korruptoituneet, etteivät avaudu oikein mitenkään. Mutsin koneelta muuten puuttui toi 1809 pävitys ja ehkä sen vuoksi Cleanmgr:sta puuttui tuo Ladatut Tiedostot -kansion tyhjennys. Käyttää konettaan sen verran harvemmin, että päivitystiheyskin harvempi. Joka tapauksessa veemäinen pikku kiusa Microsoftilta mennä lisäilemään vaivihkaa tuommoinen ominaisuus, vaikka loppupeleissä kyse omasta huolimattomuudesta. Etäisesti sama, kuin joku tuttu toiminto, kuten vaikkapa CTRL+C olisikin muutettu permadeleteksi ilman vahvistuskyselyä. Tekisi mieli kaataa sangollinen jääkylmää vettä sen neropatin päälle, joka on ollut päättämässä, että "Hei, nyt tehdään tämmönen uus kiva pikku ominaisuus (jäynä)!".
 
Tuo cleanmgr.exe on yhteensopivuuden takia vielä tuossa 1809 versiossa.

Disk Cleanup Deprecation
The Disk Cleanup experience (“cleanmgr.exe”) is being deprecated. We’re retaining the Disk Cleanup tool for compatibility reasons. There’s no need to worry since Storage Sense’s functionality is a superset of what the legacy Disk Cleanup provides!

Microsoft confirms Disk Cleanup tool deprecation in Windows 10 - gHacks Tech News

Windows 10 and Storage Sense

Minkä takia Microsoft on sitten mennyt muuttamaan tuon vanhentuneen työkalun toimintaa? Ei voi ymmärtää.
 
Downloads -kansion tyhjennys ei kuitenkaan ole oletuksena mielestäni päällä, vaan se pitää erikseen valita? Miksi tuntuu, että kukaan ei varmuuskopio tiedostojaan...
 
Toimiiko mikään undelete softa SSD-levyillä? Minun muistikuva kun on, että tuli juuri tuollainen lopputulos eli tiedostoja kyllä löytyi ja laatu excellent, mutta tiedostojen sisältö oli ihan puppua. Trim-toimintoko tuon sotkee?
 
Enpä tiedä, vähän samaa kanssa aavistelin. Lisäksi mulla on Bitlocker-salattu koko asema, mikä voi hämmentää kuviota entisestään.
 
Onni onnettomuudessa oli se, että mulla oli noin puolen vuoden takaa varmuuskopio ja taisin saada melkein kaikki palautettua. Pirun käteviä noi Casperilla luodut .VHD-imaget, kun voi palauttaa levylle 1:1 ja jatkaa käyttöä suoraan, tai sitten niitä voi selata suoraan tiedostotasolla, esim. 7zip:llä ja vaikka napata ne filut muistitikulle, mitä tarvitsee.
 
Kyllä, Jos SSD levyltä oikeasti tuhoat tiedostoja, niin ne, jotka eivät ole ihan lyhyitä korruptoituvat ainankin todella nopeasti.

Yleensäkin SSD levyn kanssa jos käy kato, niin se on sitten helposti siinä. Ja juurikin tuon TRIM toiminnon takia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 711
Viestejä
4 544 900
Jäsenet
74 835
Uusin jäsen
koominen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom