Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 laitteet ovat alkuvuoden aikana vähitellen valuneet markkinoille. Valmistajan uusin piiri pudotti energiatehokkaiden A510-ydinten määrän neljästä kolmeen ja nyt internetiin valuneiden vuototietojen mukaan Qualcomm saattaisi olla vähentämässä pikkuydinten määrää entisestään. Kuba Wojciechowski on jakanut lähteistään käsiksi saaman tiedon, jonka mukaan Snapdragon 8 Gen 3 käyttäisi yhtä erittäin tehokasta X-ydintä, viittä A7xx-sarjan ydintä ja vain kahta energiatehokkaampaa A5xx-ydintä.
Prosessorirakenteen muutosten lisäksi Snapdragon 8 Gen 3 olisi huhujen mukaan siirtymässä tukemaan vain 64-bittisiä sovelluksia. Toistaiseksi vielä kaikki Android-järjestelmäpiirit tukevat myös 32-bittisiä sovelluksia, vaikka Tensor G2:n sisältävä Pixel 7 -mallisto luopuikin itsessään 32-bittisten sovellusten tuesta.
No jaa, energiatehokkaita ytimiä tarvitaan lähinnä vaan taustaprosessien ajoon ja mikä nyt sitten luokitellaankaan muuten kevyeksi kuormaksi. En tiedä mitä järkeä niissä piireissä on joissa on vaikka kuusi kpl energiatehokkaita ytimiä.
Race to sleep -konseptista kannattaa lukaista jostain. Ideana se että suoritetaan tehtävä nopeasti tehokkaalla ytimellä ja sitten voidaan sammuttaa se tehoydin ja idlailla energiatehokkaiden varassa. Vs. se että SoC on aktiivinen paljon pidempään kun joku hidas CPU-ydin puksuttaa sitä tehtävää pitkän aikaa. Riippuu tietysti siitäkin että miten ne tehoytimet ja energiatehokkaat ytimet on viritetty hyötysuhdekäyriensä osalta. Jos tehoytimet on kellotettu ihan tappiin asti perf/watista välittämättä niin silloin race to sleep ei varmasti ole se energiatehokkaampi tapa suorittaa joku tietty tehtävä. Mutta noin yleisesti iso (CPU-)ydin vähän matalammilla kelloilla on energiatehokkaampi kuin pieni ydin josta yritetään repiä kaikki suorituskyky irti.
Taitaa nykyään vaan olla se että kun pitää saada se oma SoC suorituskykytestien kärkeen niin energiatehokkuus heitetään romukoppaan ja revitään vaan mahdollisimman kovaa suorituskykyä isoista ytimistä, ja sitten koitetaan paikata niiden kovaa tehonkulutusta sillä että idlatessa käytössä on energiapihit pikkuytimet. Ihan sama homma on työpöytäprosessoreissa ja näytönohjaimissa. Esim. RTX 4090:n suorituskyky/watti paranee huomattavasti jos sen rajoittaa 70% TDP:hen, samalla pelisuorituskyky tippuu vain noin 5%. Sama Intelin ja AMD:n nykyisillä prossuilla.