Huawei tuo Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä älypuhelimiin ensi vuonna

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 029
harmonyos2-otsikko-100920.jpg


Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
Huawei on kertonut tänään aamupäivällä järjestämässään Huawei Developer Conference -tapahtuman avauspuheenvuorossa suunnitelmistaan Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä suhteen. Yritys esitteli runsas vuosi sitten julkaisemastaan Harmony OS:stä uuden 2.0-version ja kertoi tuovansa käyttöjärjestelmän myös älypuhelimiin ensi vuoden aikana.

Harmony OS:n rantautumisesta älypuhelimiin ei ole vielä tarkempia yksityiskohtia tai aikataulua. Alkuvaiheessa lanseeraus rajautuu tiettävästi vain Kiinan markkinoille. Harmony OS:n kehityksessä on keskitytty mm. eri tyyppisten laitteiden tarpeisiin mukautuvaan käyttöliittymään, tämänhetkisiä mobiilikäyttöjärjestelmiä parempaan yksityisyyteen ja tietoturvaan, puheentunnistukseen, laitteiden väliseen saumattomaan tiedonsiirtoon sekä useamman eri laitteen välisiin moninäyttöominaisuuksiin.

[gallery link="file" size="medium" ids="51868,51867,51865"]

Huawei tuo Harmony OS 2.0:n älykelloille, televisioille ja ajoneuvojärjestelmille suunnatun SDK:n (software develpment kit) beetaversion saataville välittömästi - älypuhelimille tarkoitettu kehityspaketti on luvassa joulukuussa. Yritys ilmoitti myös OpenHarmony-projektista, joka mahdollistaa kehitystyön Harmony OS:n avoimen lähdekoodin version perustalta. Idea on sama kuin Android Open Source Projectissa (AOSP). Alkuvaiheessa OpenHarmony on saatavilla 128 kt - 128 Mt RAM-muistilla varustettuihin laitteisiin, mutta rajoitusta nostetaan seuraavan vuoden aikana portaittain (lokakuussa 2021 4+ Gt).

Harmony OS on mikrokernelipohjainen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, eli se pyrkii käyttämään niin vähän resursseja kuin kussakin käyttösovelluksessa on mahdollista. Yksinkertaistettuna käyttöjärjestelmän ytimessä on tällöin vain perustoiminnot ja mahdollisimman vähän turhaa koodia. Mikrokerneliin ei ole root-pääsyä.

Harmony OS:n Ark-kääntäjä tukee kaikkia yleisimpiä ohjelmointikieliä, kuten C/:tä, C++:aa, Javaa, JavaScriptiä sekä Kotlinia. Käyttöjärjestelmä tukee kaikkia Android-, HTML5- ja Linux-pohjaisia sovelluksia pienten muutosten jälkeen. Harmonyssa käyttöjärjestelmä on erillään raudasta, joten ohjelmisto voidaan kehittää kerran ja jakaa sen jälkeen eri laitteille.



Yritys esitteli samassa yhteydessä myös uuden EMUI 11 -mobiilikäyttöliittymän, jossa on keskitytty ulkoasuun, käyttömukavuuteen ja tehokkuuteen. Uudistuksiin lukeutuvat mm. korkean virkistystaajuuden näytöille optimoidun siirtymäanimaatiot, kelluva moni-ikkunaominaisuus, uusi Always On Display -ominaisuus, parannellut moninäyttöominaisuudet puhelimen ja kannettavan välillä, toimintojen käytöstä kertovat ilmoitusalueen ikonit

EMUI 11:n kerrotaan olevan esiasennettuna kaikissa uusissa Huawei-puhelinmalleissa tästä eteenpäin ja ensimmäisinä laitteina päivityksen tulevat saamaan P40- ja Mate 30 -mallit. EMUI 11:n Android 11 -pohjainen versio on luvassa myöhemmin, sillä Yhdysvaltain asettamien kaupparajotteiden mukaan Huawei on päässyt käsiksi lähdekoodiin vasta jälkijunassa avoimen lähdekoodin version myötä.

Lähde: Huawei, YouTube

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Mielenkiintoista nähdä miten tämä lähtee juoksuun. Yrittäjiä on ollut vuosien varrella, toiset onnistuneempia kuin toiset.
 
Mikrokernelin määritelmä on vähän laveahko mutta mikä eniten nosti kulmakarvaa oli toteamus raudan ja käyttöjärjestelmän riippumattomuudesta. Purkkaviritys olisi ajaa minixiä viilatun qemun päällä. Tämä alkoi kyllä kiinnostamaan että mitä siellä pyörii vai olisikohan tekstiin livahtanut käännöskukkasia.
 
Huawei on periaatteessa samassa tilanteessa kuin Nokia aikanaan. Harmony OS:n kanssa läpilyöminen tulee olemaan yhtä hankalaa kuin Nokialla MeeGon tai Windows Phonen kanssa. Vaikka markkinaosuutta löytyykin, niin se ei automaattisesti tarkoita, että sovelluskehittäjät ja sisällöntarjoajat lähtevät uuden käyttöjärjestelmän matkaan. Huaweilla on ollut jo nyt hankaluuksia saada sovelluskehittäjät kääntämään sovelluksensa GMS:stä HMS:lle sopivaksi, vaikka käännöstyö on melko triviaalia.
"...HSL-sovelluksen tekijöille Huawein AppGallery ja sinne sovelluksen tuominen ei ollut aiemmin tuttua, mutta lyhyt perehtyminen ja HSL-sovellukseen tehdyt pienet muutokset ovat sujuneet melko jouhevasti ja tukea on ollut Huawein suunnalta monipuolisesti saatavilla”, kommentoi HSL-sovelluksen konseptin omistaja Timo Kiiveri.
Pihan mukaan riippuu sovelluksesta, kuinka kauan sovelluksen porttaaminen HMS-yhteensopivaksi vie aikaa. - Nopeimpien kanssa riittää, että käydään läpi perusasiat ja autetaan sovelluksessa hväksymisessä AppGalleryyn. Jos sovellus käyttää useampaa rajapintaa tai sisältää raskaampia komponentteja, voi projekti viedä useampia päiviä tai joitain viikkoja.
Kiinan valtavat markkinat tarjoavat Huaweille kuitenkin suuren potentiaalin. Yhtiöllä menee edelleen lujaa kotimaassaan, vaikka kauppasodan vaikutukset pistävät kovasti kapuloita rattaisiin. Jos Harmony OS lähtee kunnolla lentoon Kiinassa, niin sieltä saadaan todella paljon kehittäjiä ekosysteemin pariin ja pikku hiljaa homma voi levitä myös länsimaihin. Windows Phonella taisi mennä vahvasti lähinnä Suomessa ja sen kokoisella markkina-alueella ei juuri ekosysteemejä rakenneta.

Mielellään kuitenkin näkisin kolmannen vaihtoehdon Androidin ja iOS:n rinnalle. Täytyy seurailla tilannetta :kahvi:.
 
Minusta on selvää että tämä lähtee äkkiä lentoon Kiinassa, koska on selvää että maan hallitus pelaa Huawein kanssa yhteen hiileen. He voivat antaa kiinalaisten käyttämien useimmiten Kiinassa tehtyjen sovellusten kehittäjille rahaa ja mitä vain kannustimia, jotta sovellukset käännetään välittömästi. Tämähän on yksi Kiinan hallintotavan etu, piti sitä järkevänä tai ei. Hallitus kun varmasti näkee tämän erittäin tärkeänä projektina ulkoisten pakotteiden keskellä, niin järjestelmä eksyy myös kiinalaisten televisioihin ja kaikkiin mahdollisiin laitteisiin.

Tästä eteenpäin voidaan sitten tarjota Harmony OS:ää ulkomaisille valmistajille ilman lisenssimaksua (ainakin alkutaipaleella), eli valmistajat voivat säästää jos valitsevat laitteeseensa Harmony OS:n, mikä näkyy parhaimmillaan kuluttajalle hieman halvempana hintana. Hinta kun aina painaa vaakakupissa, niin varmasti länsimainen asiakaskunta kuin muukin maailma toivoo, että sovelluksia käännettäisiin Harmony OS:lle, ja kerta kun se ei järin haastavaa ole, saattaa syntyä melkoinen ralli kehittäjien kesken siitä kuinka itse kukin saa sovelluksensa mahdollisimman nopeasti alustalle.

USA on epäonnistumassa pakotteissaan, riippuen tosin siitä mitä niillä tavoitellaan. He ovat yrittäneet sulkea jo aiemmin sulkeutunutta Kiinaa omaksi markkinakseen, mutta uskon että käy juuri päinvastoin ja uhkana pidetty Kiina, mistä syystä sitten tahansa, pääsee vakoilemaan oikeasti kunnolla uudella järjestelmällään, aivan kuten USA jo itse tekee. Pääasia on kuitenkin muistaa että edullista laadukasta laitetta on taas luvassa ja Harmony OS saattaa olla jollain tapaa jopa parempi kuin Android - varmaan kummassakin puolensa.

MUOK. täsmennys
 
Viimeksi muokattu:
Huawei oli antanut AndroidAuthoritylle mielenkiintoisen lausunnon, jonka mukaan ainakin osa Android-pohjaisista EMUI 11 -laitteista voidaan päivittää Harmony OS:iin.
Now, a Huawei representative has confirmed to Android Authority that you won’t necessarily have to buy a new smartphone to experience Harmony OS when it eventually comes to mobile devices.

“Yes, devices running the new distributed-technology based EMUI 11 will be eligible for upgrade to Harmony OS in the future,” the representative told us via an emailed response.
Lausunnon perusteella ei oikein pysty sanomaan, miten päivitys EMUI 11 -laitteella tapahtuisi. Tulisiko päivitys joko vapaaehtoisena tai pakollisena OTA:na kaikille käyttäjille vai jonkinlaisena asennuspakettina Sailfish X:n tapaan kuten Sonyn laitteilla? OTA-paketti kuulostaa aika radikaalilta vaihtoehdolta mutta jälkimmäinen vaihtoehto olisi kohdennettu lähinnä harrastelijoille :hmm:. Jos Harmony OS tulee joskus saataville myös muille merkeille jollain "kikka kolmosella", niin pitää tsekata omien laitteiden tilanne :comp:.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 667
Viestejä
4 495 498
Jäsenet
74 270
Uusin jäsen
Jautio

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom