1. Live: io-techin viikon tekniikkakatsaus podcast. Keskustellaan viikon kuumimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähestys YouTubessa tänään klo 15-16.

  Poista ilmoitus

Huawei korvaa Googlen palvelut omalla Huawei Mobile Services -paketilla uusissa puhelinmalleissaan

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 19.09.2019.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 435
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yu kertoi Munchenissä järjestetyn julkaisutilaisuuden lopuksi lyhyesti yrityksen päätöksestä korvata uusien Mate 30 -älypuhelimien Googlen Mobile Services -palvelupaketti (GMS) omalla Huawei Mobile Servies -kokonaisuudella (HMS). Yritys ei siis ole ainakaan vielä toistaiseksi päätynyt käyttämään kehittämäänsä Harmony OS -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on joka tapauksessa melkoinen lisähaaste yrityksen uusien lippulaivapuhelimien ja tulevien mallien myynnille Aasian ulkopuolella.

  Uudet Huawei Mate 30 -puhelimet ovat siis varustettu EMUI 10 -käyttöliittymällä sekä Android 10 -käyttöjärjestelmän AOSP-pohjaisella (Android Open Source Project) ja Huawein omaa koodia käyttävällä versiolla, joka ei sisällä GMS-ominaisuuksia. GMS-ominaisuudet on jätetty pois, koska Yhdysvaltain kieltolistauksen takia Huawei ei ole saanut niille lisensointia Googlelta. Tilanne voi toki edelleen muuttua, jos USA niin päättää.

  Google Mobile Services -ominaisuudet ovat keskeisessä osassa Androidin monissa toiminnoissa sekä sovellusten keskinäisessä kommunikoinnissa. Esimerkiksi useiden suosittujen kolmansien osapuolien sovellusten paikannus- ja karttatiedot tulevat GMS:n rajapintojen kautta, joten ilman niitä kyseiset sovellukset eivät toimi kunnolla. Googlen omiin keskeisiin GMS-sovelluksiin lukeutuvat mm. Google Search -haku, Google Chrome -selain, YouTube, Google Maps sekä erittäin keskeisenä osana Googlen Play-sovelluskauppa.  Googlen mobiilipalveluiden sijaan Mate 30 -malleissa käyttöön otettu HMS on Huawein oma vastaava palvelukokonaisuus, jolla yritys pyrkii korvaamaan puuttuvat Googlen palvelut. HMS koostuu käyttöjärjestelmän päällä pyörivästä ytimestä (HMS Core) ja siihen liittyvistä rajapinnoista sekä keskeisistä HMS-sovelluksista. Huawein mukaan HMS on täysin sovelluskehittäjille avoin ekosysteemi ja yritys kertoo investoineensa miljardi dollaria sen kehittämiseen, käyttäjäpohjan kasvattamiseen ja markkinointiin.

  HMS Core -ytimen keskeisimpiin toimintoihin lukeutuvat mm. sovellusrajapinta, karttarajapinta, viestirajapinta, paikannusrajapinta ja tietoisuusrajapinta. HMS:ään integroituu myös monia Googlen sovelluksia vastaavia Huawein perussovelluksia, kuten selain, pilvipalvelu, teemakauppa, musiikki sekä AppGallery-sovelluskauppa, jotka ovat tulleet jo aiemmin yrityksen puhelimien mukana. Huawei onkin pyrkinyt viime kuukausina houkuttelemaan aktiivisesti sovelluskehittäjiä lisäämään sovelluksensa AppGalleryyn.

  Huawein mukaan jo 45 000 sovellusta tukee HMS Core -integrointia ja HMS:llä on yli 570 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää. Keskeisintä kuitenkin tulee olemaan, kuinka suuri osa Euroopassa ja Suomessa suosituista sovelluksista tulee saamaan HMS-tuen ja toimimaan siten ongelmitta Huawein tulevissa puhelinmalleissa. Aivan kuten Googlen palveluihin, HMS:ään kirjaudutaan omilla Huawei ID -tunnuksilla, jotka monilla Huawein puhelimia käyttävillä saattaakin jo olla käytössä.

  Ainakin teoriassa halukkaat omatoimiset käyttäjät voivat asentaa Google Mobile Services -paketin Mate 30 -malleihin (ja muihin tuleviin Huawein puhelimiin) jälkikäteen, mutta mistään peruskäyttäjille soveltuvasta toimenpiteestä ei ole kyse. Harrastajat ovat käyttäneet vastaavaa keinoa mm. Kiinasta tilattujen puhelimien kanssa. Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi varmuutta, voiko Google halutessaan tai Yhdysvaltojen painostuksesta estää jälkiasennettujen GMS-palveluiden toimimisen lisensoimattomissa Huawei-puhelinmalleissa.

  io-tech seuraa tilanteen kehittymistä ja perehtyy HMS-palveluiden toimintaan ja sovellustukeen sekä GMS-palveluiden jälkiasentamismahdollisuuksiin, kunhan saamme tulevaisuudessa Mate 30 -testikappaleen käsiimme.

  Lähteet: Huawei, Huawein YouTube live-stream

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 19.09.2019
 2. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saapa nähdä miten tulee onnistumaan oman ekosysteemin kasvattaminen. Nokia yritti vähän samaa Nokia X Platformilla mutta ei saanut tuulta alleen. Huaweilla on toisaalta erittäin iso käyttäjäpohja valmiiksi Android-käyttäjiä, jotka saattavat olla valmiita kokeilemaan "Huawein Androidia".
   
 3. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 233
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kuulostaa hiukan viimeiseltä huudolta ennen kuin pääkin vajoaa pinnan alle.

  En käytä Androidia niin aktiivisesti että tietäisin, mutta voisiko puhelimen käyttäjä manuaalisesti laittaa Google Playn yms. palvelut Huawein luuriin vaikka niitä ei siinä tulisikaan mukana?
   
  smicke tykkää tästä.
 4. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 435
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi käsittääkseni asentaa, samaan tapaan kuin Kiinasta ostettaviinkin puhelimiin on tehty. Nuo asennuspaketit saa ladattua netistä. Tässä juttua asiasta: https://www.gearbest.com/blog/how-t...ore-on-huawei-mate-30-series-smartphones-8317
   
 5. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 999
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Riippuu miten valmistaja haluaa sallia. Rootilla tai ilman. En tiedä tarkalleen pitääkö GMS tehdä muutoksia mutta en usko.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 6. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  GMS installerit ovat usein bugisia eikä oikein sovellu päivittäiseen käyttöön. Esimerkiksi EMUI 9 versioon löydettiin vasta hiljattain uusi tapa asentaa GMS-paketti. Mitä koitin Googlata kiinankielisiä sivuja aiemmin, niin sama metodi ei enää toiminutkaan P30 Pron Android 10 beta versiossa.
  Tuollaiset installerit ovat enemmän tai vähemmän purkkavirityksiä. Kunnolla saa toimivaan flashaamalla oikean GAPPS paketin.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 7. milleria

  milleria

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  08.06.2017
  eli tuohon saa gapps kun asentaa vaan sen paketin?
   
 8. Anvi

  Anvi

  Viestejä:
  259
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tänne ei ainakaan tule yhtäkään luuria, jossa Googlen taustapalvelut on korvattu kiinalaisilla versioilla.
  Moiseen kapulaan tarvitsisi Pi-hole vastineen puhelimen ja internetin väliin.

  Saapa nähdä miten tuo HMS käyttö vaikuttaa tavallisten kuluttajien hankintoihin.
   
  emviiex tykkää tästä.
 9. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jollain GMS installer virityksellä saa ehkä toimimaan jotenkuten mutta GAPPSien asentaminen vaatii käytännössä custom recoveryn asentamisen ja bootloaderin avaamisen. Jälkimmäinen on vähän haastavaa Huaweilla nykyään. Yksi vaihtoehto on MicroG mutta sekin on vielä buginen.
   
  ttjm ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 10. Craphe

  Craphe

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Jäi kyllä viimeiseksi Huihaiksi tämä nykyinen Honor 9 Lite. Ei oo Huawei ID:tä, eikä kyllä kiinnosta rekisteröityä yhteenkään palveluun, jos ei ole pakko. Eikä kyllä muutenkaan ole luottoa kyseiseen puljuun, joten en mielelläni enempää tietojani (kuin on pakko) heille anna.
   
 11. Marc_Aurel

  Marc_Aurel

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  19.09.2019
  GAppsin asennus flashaamalla vaatii lukitsemattoman puhelimen ja flashaamista tukevan recoveryn (esim. TWRP) asentamisen ADB:n kautta. Huawei ei enää tue virallisesti bootloaderin lukituksen avaamista. Hackeja toki on olemassa monille malleille, mutta ei siis mikään peruskäyttäjän toimenpide.
   
  ttjm ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 12. eternality

  eternality

  Viestejä:
  463
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Saa tämä kyllä näkyä hinnoissa jos meinaavat markkinoilla pysyä. Itse en ainakaan premium luokan tonnin puhelimessa sulata 99% ohjelmien toimimattomuutta, tai tarvetta alkaa itse jotain rajapintoja asentelemaan.
   
 13. Straiffi

  Straiffi Tukeva jäsen Tukijäsen

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  26.12.2016
  Asian merkittävyydestä kertoo esim. se, että tuskin yksikään pankkisovellus tulee tuossa toimimaan Gappseilla tai ilman. Ellei sitten Huawei tietoisesti halua löysentää tamperointisuojauksia. Joka tapauksessa keskivertokuluttajalle melko turha kapistus.
   
 14. Masturbo

  Masturbo

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  10.03.2017
  Ei mennyt pitkään ei, ennen kuin pakollisiksi muutetuista pankkisovelluksista tuli juuri sellainen kahle, kuin netissä ennustettiin.
   
  emviiex tykkää tästä.
 15. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi pankkisovellukset eivät toimisi? Eihän niiden toiminta ole Googlen palveluista kiinni, sillä esim. Sailfish OS:ssa ja custom ROMeillakin toimii osa pankkisoftista. Joidenkin toimimattomuudessa on muut syyt takana kuin Googlen palveluiden puute.
   
  Starglazer, Yrmiö ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 16. Straiffi

  Straiffi Tukeva jäsen Tukijäsen

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  26.12.2016
  Tarkoitin lähinnä sitä, että jos ei ole Play kauppaa, niin mistä asennat pankkisovellukset? Jos taas asennat Gappsit käsin ja sitten pankkisovellukset, niin vaikka ihmeen kaupalla pääsisitkin Safetynet tarkistuksesta läpi, niin todennäköisesti se sovellus tekee vielä jonkun oman tarkistuksen ja ilmoittaa, että laite ei ole tuettu.

  Aikoinaan taistelin silloisen MTV Katsomo sovelluksen ja custom romin (ei rootattu) kanssa tuloksetta. Ei paljon päässyt formuloita katselemaan.
   
 17. Dargol

  Dargol

  Viestejä:
  912
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Saako tuollaiseen Mate 30:een asennettua esim. YouTuben?
   
 18. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 435
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käsittääkseni siihen tarvitaan YouTuben muokattu versio, jos GMS ei ole asennettuna laitteeseen.
   
  Dargol, larppa9 ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 19. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yalp Storesta voi asentaa sellaiset sovellukset, jotka ei vaadi Googlen palveluita.
  GMS:n puutteen vuoksi varmasti on toimimattomia sovelluksia, mutta en usko pankkisovellusten olevan juuri niitä. Paljon on myös siitä kiinni, miten Huawei on korvannut rajapinnat.
   
  Starglazer ja Straiffi tykkäävät tästä.
 20. pollomecana

  pollomecana

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  24.04.2017
  Tekisin melkein mitä vaan päästäkseni eroon syöpäläisestä nimeltä google, mutta tekisinkö tätä. Siinäpä kysymys.
   
  sushukka, Macu ja lxmo tykkäävät tästä.
 21. Naama

  Naama

  Viestejä:
  404
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nythän näitä puhelimia vois jopa ostaa kun googlen syöpä on irrotettu niistä.
   
 22. HendriXXX

  HendriXXX

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asentaa NewPipe clientin Youtubea varten. On open-source, ei tarvitse google servicesiä, ei kirjautumista, ei näytä mainoksia, näyttää ikärajoitetut videot ja on nopea ja kevyt. Siinäpä ne tärkeimmät syyt miksi käytän vain sitä Android tabletissa ja Sailfish puhelimessa Youtube videoiden katseluun.

  TeamNewPipe/NewPipe
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 23. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 181
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Näetkö tuolla paljon suomalaisia pankkisovelluksia?
   
 24. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin Danske Bankin ja S-pankin sovellukset näytti löytyvän.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 25. (⊙_☉)

  (⊙_☉)

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2019
  Tuossa kuvakaappauksessa lukee: Uses Google Play services.
   
 26. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En tiedä, miksi se lukee siinä, kun se toimii ilmankin ainakin Sailfishissa ilman Play Serviceä.
   
  (⊙_☉) ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 27. Straiffi

  Straiffi Tukeva jäsen Tukijäsen

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  26.12.2016
  Ongelma on oikeastaan siinä, ettei valmistaja voi tässä tilanteessa antaa toimintavarmuutta, että esim. pankkisovellukset tai muidenkaan palveluiden sovellukset toimivat siten, kuin natiivisti Googlen palvelut sisältävillä puhelimilla. Tällöin ei oikein voi suositella keskivertokuluttajalle lippulaivahintaluokan puhelinta, jonka softatuki on tuossa tilanteessa. Esim. itse olen OP:n asiakas, joten mistä tiedän pystynkö käyttämään OP Mobiili -sovellusta tuolla puhelimella?
   
 28. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 181
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ja itse yritin webbisivulta äsken hakea juuri s-pankkia.
   
 29. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kai Yalpista ole olemassa webversiota? Yrititkö hakea sovellusta suoraan F-Droidista? Yalp on "sovelluskauppa", jonka kautta APK-tiedostot voi ladata suoraan Googlen palvelimilta. F-Droid on sovelluskauppa, josta voi ladata Yalpin.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 30. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 181
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Noilla linkeillä mitä postaat, niin ainakin noin teoriassa niissä on haku tuonne f-droidiin. Suurennuslaski ja kaikki. Mutta tosiaan jos se oli vielä se väärä kauppa.

  EDIT: Ja kuvassasi muuten lukee taas että uses google play services.
   
 31. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  F-Droid on eri asia kuin Yalp. Jos menit sen linkin kautta, niin teit haun F-Droidissa. Eli F-Droid on vaihtoehtoinen sovelluskauppa, josta voit ladata Yalpin.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  Kts. edellinen viesti:
   
 32. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla? Team Windows

  Viestejä:
  1 181
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tajusin tämän. Editoin sinne pienen lisän kun se kävi huonosti ilmi.
  Luin tämänkin. Eli et vain tiedä tätä asiaa. Mutta lähtökohta ei ole kovin hyvä. Mainostamasi sovelluskauppa kertoo itse että play servicet tarvii.
   
 33. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Espanjalaisen sivuston mukaan 谷歌服务助手 -työkalulla onnistuisi GMS-paketin asentaminen Mate 30 malleihin.
  Vaarana kuitenkin on, että Google voi estää palveluiden käyttämisen, kun laitteet eivät ole sertifikoituja.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 34. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 277
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eiköhän se kuitenkin ole tuo saitti joka ei tiedä tarvitaanko noita Google Play Services -kirjastoja. Yksikään suomalaisen pankin sovellus ei niitä tarvitse (OP:n softasta en ole täysin varma, mutta Danske jne toimii ilman)
   
  Starglazer, Juha Kokkonen ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 35. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  809
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  En kyllä pysty edelleenkään pääsemään irti siitä että olisiko USA/Trump voinut nyt oikeasti keksiä jonkun muun keinon "suojella" omaa munille menevää yhteiskuntaansa. Ottamatta kantaa sen enempää taustalla kiehuvaan politiikkaan, niin kyllä Huawei on ihan rehellisesti markkina-asemansa ansainnut. Tekevät hyviä, innovatiivisia tuotteita ja vielä erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Kuluttajana minua ei kiinnosta tippaakaan tukeeko Kiinan valtio Huawein touhua jotenkin vai ei. Jollain lailla kaikki valtiot tukevat omiaan. Tietoturvapuolella pelottelu on myös naurettavaa, koska kyseessä kuitenkin Googlen Android eli USA kyllä on se pahin nuuskija edelleen. Talossa ollut noita huliweita vuosien saatossa useita, eikä niistä ole mitään pahaa sanottavaa ollut. Toimivat niin kuin muutkin puhelimet ja saanut junnuille aina hankittua hieman paremmat speksit omaavat luurit valitsemalla kyseisen merkin. Lopputuloksena suuhun jää vain paska maku USA:n touhuista, koska hyviä puhelinvaihtoehtoja on nyt yksi vähemmän.
   
 36. Niceman

  Niceman

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Samaa mieltä mutta kun ei muuten pärjää, oma junnaa paikalla ja myy vain nimellä kun kilpailijat menee ohi vasemmalta ja oikealta jotka panostavat kameroihin etc... Valitettavasti näin :-( Itsellä vanhempi Mate ja hyvin toiminut, vaimolla Honor ja tyytyväinen... Uusi Mate olisi kyllä mielenkiintoinen kameroiden osalta.

  Toivottavasti tulevat järkiinsä ja lopettavat tämän pelleilyn...
   
 37. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  275
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Tämä on aika ironista, että samalla kun Huawei itse kärsii Googlen estoista, heillä itsellä erittäin aggressiivinen laitteen suojauspolitiikka myös. Käyttäjää ei juuri näissä tappeluissa huomioida..
   
  Sargo ja (⊙_☉) tykkäävät tästä.
 38. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huawei oli antanut tanskalaiselle medialle lausunnon, että AppGalleryyn on tulossa 160 suosittua tanskalaista sovellusta mukaan lukien pankkisovelluksia.
   
  (⊙_☉), sushukka ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 39. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 435
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huawein media- ja viestintäpomo Joy Tan on kommentoinut, ettei yritys aio luopua Androidin käytöstä puhelimissaan lähitulevaisuudessa. Hänen mukaansa uuteen käyttöjärjestelmään (Harmony OS) siirtyminen vaatisi vuosien työn ja aiheuttaisi lommon kuluttajien luottamukseen. Sen sijaan Huawei aikookin keskittyä parantamaan Huawei Mobile Services -palvelukokonaisuuttaan, jos yritykselle ei palauteta lupia käyttää Googlen GMS-palveluita.

  Huawei: we don't need to replace Android, just GMS - Gizchina.com
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 40. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 529
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  XDA-sivusto julkaisi muuten artikkelin, jossa käsitellään melko kattavasti Huawei Mobile Servicesiä (HMS). Artikkelissä on paljon samaa kuin io-techin uutisessa mutta siinä on myös pureuduttu Googlen asemaan Androidin "hallitsijana" GMS:n myötä. Kannattaa lukea, jos aihe yhtään kiinnostaa :).
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.