Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 14 127
Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yu kertoi Munchenissä järjestetyn julkaisutilaisuuden lopuksi lyhyesti yrityksen päätöksestä korvata uusien Mate 30 -älypuhelimien Googlen Mobile Services -palvelupaketti (GMS) omalla Huawei Mobile Servies -kokonaisuudella (HMS). Yritys ei siis ole ainakaan vielä toistaiseksi päätynyt käyttämään kehittämäänsä Harmony OS -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on joka tapauksessa melkoinen lisähaaste yrityksen uusien lippulaivapuhelimien ja tulevien mallien myynnille Aasian ulkopuolella.
Uudet Huawei Mate 30 -puhelimet ovat siis varustettu EMUI 10 -käyttöliittymällä sekä Android 10 -käyttöjärjestelmän AOSP-pohjaisella (Android Open Source Project) ja Huawein omaa koodia käyttävällä versiolla, joka ei sisällä GMS-ominaisuuksia. GMS-ominaisuudet on jätetty pois, koska Yhdysvaltain kieltolistauksen takia Huawei ei ole saanut niille lisensointia Googlelta. Tilanne voi toki edelleen muuttua, jos USA niin päättää.
Google Mobile Services -ominaisuudet ovat keskeisessä osassa Androidin monissa toiminnoissa sekä sovellusten keskinäisessä kommunikoinnissa. Esimerkiksi useiden suosittujen kolmansien osapuolien sovellusten paikannus- ja karttatiedot tulevat GMS:n rajapintojen kautta, joten ilman niitä kyseiset sovellukset eivät toimi kunnolla. Googlen omiin keskeisiin GMS-sovelluksiin lukeutuvat mm. Google Search -haku, Google Chrome -selain, YouTube, Google Maps sekä erittäin keskeisenä osana Googlen Play-sovelluskauppa.
Googlen mobiilipalveluiden sijaan Mate 30 -malleissa käyttöön otettu HMS on Huawein oma vastaava palvelukokonaisuus, jolla yritys pyrkii korvaamaan puuttuvat Googlen palvelut. HMS koostuu käyttöjärjestelmän päällä pyörivästä ytimestä (HMS Core) ja siihen liittyvistä rajapinnoista sekä keskeisistä HMS-sovelluksista. Huawein mukaan HMS on täysin sovelluskehittäjille avoin ekosysteemi ja yritys kertoo investoineensa miljardi dollaria sen kehittämiseen, käyttäjäpohjan kasvattamiseen ja markkinointiin.
HMS Core -ytimen keskeisimpiin toimintoihin lukeutuvat mm. sovellusrajapinta, karttarajapinta, viestirajapinta, paikannusrajapinta ja tietoisuusrajapinta. HMS:ään integroituu myös monia Googlen sovelluksia vastaavia Huawein perussovelluksia, kuten selain, pilvipalvelu, teemakauppa, musiikki sekä AppGallery-sovelluskauppa, jotka ovat tulleet jo aiemmin yrityksen puhelimien mukana. Huawei onkin pyrkinyt viime kuukausina houkuttelemaan aktiivisesti sovelluskehittäjiä lisäämään sovelluksensa AppGalleryyn.
Huawein mukaan jo 45 000 sovellusta tukee HMS Core -integrointia ja HMS:llä on yli 570 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää. Keskeisintä kuitenkin tulee olemaan, kuinka suuri osa Euroopassa ja Suomessa suosituista sovelluksista tulee saamaan HMS-tuen ja toimimaan siten ongelmitta Huawein tulevissa puhelinmalleissa. Aivan kuten Googlen palveluihin, HMS:ään kirjaudutaan omilla Huawei ID -tunnuksilla, jotka monilla Huawein puhelimia käyttävillä saattaakin jo olla käytössä.
Ainakin teoriassa halukkaat omatoimiset käyttäjät voivat asentaa Google Mobile Services -paketin Mate 30 -malleihin (ja muihin tuleviin Huawein puhelimiin) jälkikäteen, mutta mistään peruskäyttäjille soveltuvasta toimenpiteestä ei ole kyse. Harrastajat ovat käyttäneet vastaavaa keinoa mm. Kiinasta tilattujen puhelimien kanssa. Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi varmuutta, voiko Google halutessaan tai Yhdysvaltojen painostuksesta estää jälkiasennettujen GMS-palveluiden toimimisen lisensoimattomissa Huawei-puhelinmalleissa.
io-tech seuraa tilanteen kehittymistä ja perehtyy HMS-palveluiden toimintaan ja sovellustukeen sekä GMS-palveluiden jälkiasentamismahdollisuuksiin, kunhan saamme tulevaisuudessa Mate 30 -testikappaleen käsiimme.
Lähteet: Huawei, Huawein YouTube live-stream
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: