Huawei E5372 alhainen netin nopeus

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja BOT, 08.03.2019.

 1. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Hei!

  Tässä irtisanoin Telian hybridi-liittymän kun uudessa asunnossa Elisa antaa puhelimella täyttä palkkia. Kokeilin Telian liittymän mukana tulleella lootalla toimiiko uusi Elisan SIM-korttini siinä ja yllättävä kyllä se toimi. Nopeudet olivat sillä mainiot, samaa luokkaa mitä puhelimella. Telia kuitenkin sanoi että laite pitää palauttaa, joten nyt tarvitsen tietokonettani varten jonkin muun laitteen kun puhelimen uutta 4G-liittymääni varten, millä pystyy käyttämään UPnP-ominaisuutta.

  Kaivoin sitten jo ainakin 4 vuotta vanhan DNA:lta ostamani matkareitittimen Huawei E5372:n esiin. Olen tehnyt jo aiemminkin mittauksia, mutta juuri nyt klo 19:44 ero on jälleen suuri puhelimen 4G-liittymän (Elisa) ja tämän laitteen välillä. Huawei E5372:ssa on siis sisässä oma SIM-korttinsa.

  Huawei E5372: lataus 41,33 mbps, lähetys 27,89 mbps
  Puhelin Sony Xperia XZ1: lataus 88,6 mbps, lähetys 33,8 mbps

  Kummallakin on nopeustestissä sama palvelin käytössä. Usein ero on vielä suurempi Huawein päästessä yleensä vain tuohon 40 mbps paikkeille, kun puhelin voi huidella 120 mbps kieppeillä.

  Mitä tehdä? Voiko USB-yhteys vaikuttaa jotenkin? Matkareititin on yhdistetty koneeseen kolme metrisellä kaapelilla. Palkit on mötikässäkin koko ajan täydet, APN on "internet", UPnP päällä, laite nollattu ja päivitetty, ajuriohjelmisto asennettu suoraan laitteen muistista ja yhteyden tilana pelkkä 4G.

  Apuva!
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2019
 2. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Todennäköisesti syy on siinä, että Elisan tukiasema lähettää useammalla taajuudella (käyttää Carrier Aggregationia) ja tuo mokkula ei siihen taivu. Xz1 sen sijaan on paljon uudempi laite ja tolla laitteella Elisan verkossa muistaakseni tuki 3CA:lle löytyy. 256/64QAM-modulaatiotukea ei muistaakseni vakiona ole päällä. Sony kun rajoittaa toiminnallisuuksia, ratkaisuna on root+Qualcommin diganostiikkasoftalla modeemin puukotus. Muutenkin laite on huomattavasti edistyksellisempi radiopiirin osalta kuin Huawei. Cellmapperista voi katsella, mitä taajuuksia tukiasemasta löytyy (löytyy Google Playsta) ja tukiryhmä ihan täältä io-tekin internet-keskusteluista. Tuo hybridireititin tukee 2CA:ta, eli se voisi selittää, että nopeus on niin paljon parempi sillä ja puhelimella, kuin sitten matkamokkulalla.

  Joskus taajuuslukitus voi auttaa. Mokkulan asetuksissa saattaa olla 800/1800/2600 MHz lukitus jonkin asetuksen alla. Lisäksi jos laite kertoo signaalitietoja (muutakin kuin palkit), niin ne voisivat auttaa ongelman selvittelyssä. Jos käyttöliittymässä ei suoraan ole, niin: http://192.168.x.x/api/device/signal , jossa x tilalle laitteen ip. Pitäisi palauttaa jonkinlaisen rivin dataa jos toimii.

  Pöytämallin reitittimistä tällä hetkellä paras on B715. Laite tukee 3CA:ta, mutta 256/64QAM tukea siinä ei ole. Laitetta löytää huokeasti DNA-kauppojen poistopisteistä, google: dna löytöpiste ja sivulla hakuun b715. Kyseinen laite on ehkä paras hinta-laatusuhteeltaan. Sen sijaan akulla varustetuista tällä hetkellä kovin on Netgear M1, mutta kyseessä on arvokkaampi laite. Tuki 256/64QAM on ja myös 4CA tuki. Paras router mitä tällä hetkellä myydään.
   
 3. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Kiitos vinkeistäsi @Age of Computers! Olen valmis tosin tyytymään hitaampiin nopeuksiin säästöjen puitteissa. Ei paria kymppiä enempää viitsisi uhrata noihin uusiin laitteisiin. Sellaistakin tässä kerkesin jo epäillä että olisiko akun varaus vaikuttava tekijä. Matkareititin on ollut koko ajan kyllä piuhan päässä ja akku yli puolen välin kun eilen kirjoittelin, mutta nopeudet ovat tänään jo 10 - 20 mbps nopeammat. Laite latautuu edelleen, mikä on hieman outoa. Akku voi olla kärsinyt ajan myötä, mikä onkin näiden matkalelujen pahin ongelma, etteivät ne pysty toimimaan ilman akkua ollenkaan. Täytyy tutkia tuota B715:tä josko jossain välissä hankkisi.

  Sinulle vielä toinen kysymys tosin: Vaikka laitteessa on UPnP päällä, niin sain For Honor -nettipelissä NAT-tyypiksi määritelmän 'strict' (löytyy strict, moderate ja open). Tuo strict tarkoittaa ettet voi edes liittyä kaverisi kanssa samaan peliporukkaan, joten pystyt pelaamaan peliä ainoastaan yksin netissä. Tarkoittaako tämä sitä että SIM-kortille on yksinkertaisesti pakko hankkia julkinen IP-osoite? Ajattelin ensin kysyä ennemmin sinulta kuin Elisalta, sillä siellä päässä saatetaan alkaa myymään ominaisuutta myynnin tähden, vaikkakin Elisa kyllä useimmiten yllättää myönteisesti oman kokemukseni puolesta.
   
  Age of Computers tykkää tästä.
 4. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ekaan kyssäriin: Akun varaus ei vaikuta 99% varmuudella mitenkään yhteysnopeuksiin. Korkeintaan jos laite on 24/7 latauksessa ja käy kauhean kuumana, niin nopeudet voivat pudota, kun laite laskee suorituskykyään, jotta ei vaurioituisi. Akkukäyttöiset laitteet eivät juuri tästä syystä ole niin suositeltuja 24/7 käyttöön. Esim. tuo netgear toimii tarvittaessa ilman akkua QC 3.0 pikalaturilla. Noita E5186, ZTE MF 286 ja E525 - routereita on ihan huutokauppasivuilla sekä sitten täällä io-tekissäkin käytettynä myyty. Mutta mielestäni 60€ DNA kaupan asiakaspalautuksena myytävästä B715 -routerista ei ole kohtuuton hinta. Sitä kannattaa vakavissaan harkita.

  Toiseen kyssäriin: kyllä se niin vain on, että joudut tilaamaan julkisen IP:n elisalta. Tuokin on julkinen vaihtuva. Eli tilaus vaikkapa Oma Elisassa ja sitten laitteesta APN vaihto internet4 :ksi. Ehkä jollain VPN:llä kikkailemalla saattaisi tuon tarpeen välttää, mutta niistä en itse tiedä kovin hyvin.
   
 5. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  @Age of Computers Tulin siihen tulokseen että uusi muunnin tarvitaan, koska tuo matkareititin ei vissiin anna ollenkaan säätää asetuksia niin, että saisin julkisen IP:n toimimaan. Asetuksissa voi asettaa ainoastaan APN:än, muttei mitään muista asetuksista mitä Elisan sivuilla vaaditaan (toinen osio): Mobiililaajakaistan julkinen IP-osoite

  Hurautin sitten lähimpään DNA-kauppaan Jyväskylään missä piti olla tuo Huawei B715, matkaa sinne noin 65 km, niin eipä ollutkaan sitten mitään kolmessa eri myymälässä. Kahdessa näistä piti sivujen mukaan olla, mutta kannattaa olla varautunut siihen ettei tuotetta olekaan paikalla syystä tai toisesta. Onneksi antoivat numeron niin voin soittella ensi viikolla josko laitetta olisi tullut ja varmistaa ennen lähtöä onko laite oikeasti myymälässä.

  Kiitos siis todella hyvästä hintavinkistä vielä, laite on todella houkutteleva, mutta peijooni ei toiminut nyt DNA:n pasmat kunnolla. Kerron mitä nettinopeuksille käy jos saan laitteen käsiini.
   
 6. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No justiinsa, kelju homma, että kaikki olivat menneet. Oliko nimenomaan asiakaspalautustuotteesta puhe, sillä nuo tarjouslaitteet ovat niitä?
   
 7. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  @Age of Computers Oli puhe kyllä asiakaspalautuksista ja myyjä kehuikin miten hyvä hintalaatusuhde laitteella tällöin on. Juuri äsken koitin saamaani myymälänumeroon soittaa kaksi kertaa, mutta luuri lyödään vain korvaan, joten jää nyt tuo laite kyllä hakematta. Ei ole Jyväskylään asiaa niin usein että voisi käydä ohi mennen liikkeessä piipahtamassa. Ensi kerran tiedän varmasti meneväni sinne huhtikuussa.

  Onko mitään toista muunninta mikä olisi edukas? Uutena tuskin saa mitään hyvää ja edukasta. Onko ainut vaihtoehtoni alkaa myyntipalstoja selaamaan? Onkohan liikkeellä paljon jotain tiettyä vanhempaa mallia mitä etsiä palstoilta?
   
 8. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo B715 on kyllä vain paras tuohon hintaan. Entö jos yrität DNA:n myyntipalvelun kautta? 0800550044. B525 on ihan ok, E5186 välttäisin samoin ZTE MF286 voi olla konstikas jos sille päälle laite sattuu
   
 9. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  @Age of Computers No niin! Jonkin aikaa metsästettyäni käytettyjä sain kuin sainkin B715:den DNA:lta. Isäni nouti sen DNA-liikkeestä siellä päin ollessaan, kun sitä näemmä oikeasti oli hyllyssä näin arkena. Takuu on tosin tälle asiakaspalautetulle mallille vain 1 kk, mutta ani harvoin muuntimet onneksi hajoilee. Minulla on nyt julkinen IP:kin käytössä.

  Kaikki näyttäisi toimivan suoraan paketista aika hyvin. Jo tällä hetkellä muunnin päihitti ainakin puhelimen nopeudessa. 100 M on tosin tuo nettiliittymäni katto ja puhelimen 200 M, mutta tällä hetkellä ei kummallakaan 100 M ylity. Käyttöliittymä laitteessa on todella mukava käyttää ja sulava - tämä todella on nykyaikainen laitos. Olen kyllä tyytyväinen tähän mennessä hankintaani.

  Onko sinulla suosituksia vielä siihen kannattaisiko jokin taajuus lukita käyttöön 4G:tä varten? Onko muita asetuksia mitä kannattaisi nettipelaamisen kannalta rassata? Vielä sekin että kannattaako noita antenneja käyttää näin erittäin hyvällä peittoalueella, laitoin ne siis heti kiinni, että suuntaavatko ne johonkin päin vain millaisia ne ovat? Kiitän jos jaksat näihin kysymyksiin vielä vastata.

  Kuvassa tämän hetkinen signaalin voimakkuus. Kannattaisiko lukittua 4G-taajuutta vaihdella ja seurata miten ruo RSRQ-arvo muuttuu jos on muuttuakseen, sillä tämä sivusto määrittelee että nykyinen arvo on "jonkin verran häiriöinen".

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 10. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  798
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hienoa kuulla, että laite sopuhintaan löytyi ja siitä selkeää hyötyä löytyi. Ja hyviä nopeuksia 4G:ksi! Ja vaikka tuo takuu on 1kk, niin se ei poista sitä seikkaa, että DNA:lla myymäänsä laitteeseen virhevastuu kuluttajasuojalain nojalla. Täältä: Virhevastuu ja takuu kulutustavaran kaupassa 4. Virhevastuu käytetyn tavaran kaupassa

  RSRQ:ta oikeastaan kannattaa tarkkailla tällä tavalla:

  Kun verkossa ei siirry dataa, niin RSRQ olisi hyvä olla jossain -3 ---- -7dBm välillä.
  Kun dataa siirtyy, niin väli: -7 --- -12dBm

  Nyt hyvin karkeasti. Jos tuo on taas niin, että RSRQ on koko ajan kovasti yli -12dBm, niin ei hyvä, ja kun mennään -15dBm ja edelleen pienempään lukuun kohti -20dBm yhteys todennäköisesti katkeaa. Tuolla taistowikissä ei nyt otettu huomioon tuota, jo monta vuotta sitten kirjoitettu ohjeistus, en ole ihan varma, että kirjoitinko itse vai kirjoittiko joku muu.

  Taajuuslukoista. Voihan niitä kokeilla, millainen toiminta ilmenee. Nyt tuon kuvakaappauksen mukaan käytössä on vain yksi taajuus, mutta näyttääkö käyttöliittymässä oikealla ylhäällä signaalipalkkien yhteydessä 4G+, tai jos vie hiiren kursorin niiden ylle? Noita lukkoja siis voi ihan vapaasti kokeilla kaikkia läpi ja jos ei toimi, niin palauttaa sitten toimivaan asetukseen. Automaattinen on suositelluin, sillä silloin jos on kahden eri taajuuden CA:ta (jota Elisalla voi olla), niin taajuuslukko estää esim. 800+1800 , jos lukko on 800. Tai jos on 1800, niin silloin ei taas yhdistä 800 tuon kaveriksi.

  Vaikuttaa, että tosiaan olet erinomaisella kuuluvuusalueella. Veikkaan, että tukiasema on jossain hyvin lähellä ja olet melkein suoraan antennin keilassa. En usko, että ulkoisilla antenneilla paljoa etua saisi. Mutta jos laitteen mukana tuli ne pupukorva-antennit, ne sellaiset kuin wifi purkeissaki on, niin suosittelen kokeilemaan niitä. Monesti ne parantavat tilannetta ja kyllä niistä hyötyä voi tuossakin olla.