Honeywell PTM7950 "ihmeaine

Liittynyt
04.04.2021
Viestejä
60
Tuota, varmaan moni täällä on nähnyt Linus Tech Tips'n videon aiheesta, tai lukenut kokemuksista muilta foorumeilta, mutta kun en ole täällä nähnyt keskustelua kyseisestä materiaalista tai kuullut foorumin käyttäjien komeuksista, niin voisin jakaa omat havaintoni.

Tilasimme tuossa joku kuukausi sitten Aliexpressistä kyseistä "lämpömattoa" töihin, ei mihinkään tietokoneisiin liittyvään käyttötarkoitukseen, vaan kokeiluksi tuotekehitysprojektiin jossa jäähdytetään tehokkaita ledejä. Tulokset olivat tuossa prototarkoituksessa täysin speksien sisällä, ja vähän paremmat mitä perus lämpömatolla, joten en nyt kummenmin tämän perusteella pitänyt materiaalia mitenkään ihmeellisenä. Minulla kuitenkin jäi yli pieni palanen mattoa, ja kun luin kokemuksista mitä eri foorumeilla käyttäjät olivat saavuttaneet läppärien jäähdytksessä, päätin tuossa testata hommaa itse. Poikkeuksena se, että en jaksanut itse alkaa uutta takuullista läppäriä avaamaan, vaan päätin testata ihan huvikseen pelikoneen prossun jäähdytkeen. Jostain syystä, en löytänyt ennestään mitään kokemuksia maton käytöstä työpöytäprossujen jäähdytyksessä, joten odotukset eivät olleet kovin korkealla.

Testattu prossu on 10600k (4.9ghz), jäähynä alpenföhn black ridge+Noctua NF-A12x25, ja alustavasti välissä oli vasta vaihdetut Noctua NT-H2 tahnat.
4.8ghz kaikkien ydinten(1.315v) kelloilla ajettuna, kuuminman ytimen max. lämmät 10min Cinebench ajossa oli 89°c, ja viileimmät ytimet n.85-86°c. Olen hiljattain hieronut tätä kokoonpanoa alituiseen, kokeillut eri tahnoja, tuulettimia sekä muutenkin ilmankiertoa ja tämä oli lämpöjen kannalta paras tulos mitä olin tähän mennessä saavuttanut.

Ptm7950 maton asennus on suht helppoa ja siistiä hommaa. Leikkasin prossun kokoisen maton, poistin toisen suojamuovin, painelin kiinni prossuun ja päällimmäinen suojamuovi lähti nurtkasta nostamalla suht helposti irti. Luin tuolta redditn puolelta, että maton kanssa tulisi käyttää pinsetteja ja suojakäsineitä, ettei sormien rasvat kosketa materiaalia ja siten vaikuta lömpöihin, mutta koska odotukseni olivat niin matalat, niin tein asennuksen ihan käsipelillä, enkä usko että koskettelin suojaamatonta materiaali sen kummemmin, joten tuskin on negatiivistä vaikutusta? Materiaali on tosiaan enemmän olemukseltaan kahden puovin välissä olevaa tahnaa kuin, että se olisi lämpömattoa, mutta se kyllä säilyttää hyvin mattomaisen olomuotonsa koko asennuksen ajan.

Kun löin sitten koneen käyntiin, niin mietin jo että leipooko koko paska heti kiinni vai mitä, mutta idle lämmät olivat suht normaalit n.35°c, eli vaikutti toimivan jollain tavoin. Ajoin Cinebench:ssä vain yhden kierroksen ja ei näyttänyt hyvältä. Lämmöt nousi heti, varoittelmatta yli 90°c, ja kierroksen lopussa max lämmöt olivat 94°c. Kellot pysyivät kuitenkin muuttumattomana. Tuo 94°c. oli myös max mitä 10min Cinebench ajo tuotti tulosta, viileimpien ytimien olessa n.89-92°c. Ajattelin jo, että ei paha mutta vaihdan kyllä Noctuan tahnat takaisin, mutta päätin vielä ajella 30min testin ja katsoa mihin lämmöt päätyvät... n.20min ajon jälkeen, lämmät tuntuivat putoavan hiukan.... ja joka rendauskierros lisää n.-1°c. ja lisää, lisää lisää... 30min ajon jälkeen lämmät olivat tippuneet n.-5°c, eli olin tuloksissa suht samoissa mitä Noctuan tahnoilla, mutta... kun jatkoin ajoja, niin ne putosi vielä lisää... 1h aikana lömmät putosi -10°c, mikä oli jo -5°c, paremmin mitä Noctuan tahnalla.

No, tästä voisi päätellä, että PTM7950 toimisi vain korkeissa lämmöissä ja pienellä viiveellä, mutta ei... Tähän n.1h testiajojen jälkeen lämmöt ovat heti ja kylmiltään tuon -5°c, paremmi mitä ennen PTM7950 materiaalin käyttöä. Eli kun antaa tuon matskun sulaa tuonne prosun ja jäähyn väliin, niin sen jälkeen on kyllä bueno, viimeisimmät 10min Cinebench testi tuottivat kuumimalle ytimelle 84°c ja viileimmät ytimet 77-78°c, prossun syödessä n.150w. Olen tämän jälkeen nostanut kelloja 5.0ghz (1.365v) n.160w ja pääsen nyt korkeamilla kelloilla tuohon samaan 89-90°c targettiin.

Juup, tosiaan en ole nähnyt täällä mitään keskustelua aiheesta, mutta olisi ihan mielenkiintoista kuulla onko muilla foorumilaisilla kokemuksia materiaalista ja millaisia tuloksia on tullut, kun mielestäni tuo n.-5°c pudotus huippu tahnaan verrattuna on jo aika kova saavutus.

Selvitän tässä, että miltä kauppiaalta tuo töhin tilaamamme matto tuli, niin tilaan kyllä itselle lisää tätä. Voin jakaa kauppiaan linkin tänne, kun tuntuu, että feikki matskua myös paljon kaupan.
 
Itsellä on tuo X-tyyli ollut tahnelle aina se "oikea" asennustapa, ja niin kuin mainitusin, olen tässä alituiseen vaihdellut tahnoja tähän kokoonpanoon johtuen sen ITX-formfactorista, eli kun jotain hankalaa liitintä tai vaikka muisteja joutunut käyttämään irti, niin olen joututun nostamaan koko jäähyn pois. Olen aijemmin kättänyt tässä Alpenföhn vakio tahnaa, Grizzly Kryonautia ja nyt viimeisimpänä tahnana Noctuan NT-H2 sta. Tulokset tahnojen välillä ovat olleet markinaalisia, eikä niistä ole voinut oikeastaan nähdä mitään todellisia eroja, no ehkä joku tuntuma on jäänyt, että Alpenföhn vakio tahna olisi ollut näistä ehkä asteella tai kahdella heikoin. Tästä syystä en uskon, että minulla ei ole ollut mitään vikaa tai eroavaisuuksia jäähyn asennuksena kanssa.... ja siksi tämä kokemus PTM7950 kannsa on ollut itsellekkin niin hämmentävä.
 
Tätä tavaraa näkyy saavan myös tahna muodossa, en tiedä olisiko se helpommin käytettävissä ja saisiko tällä ohuemman kalvon. Voisihan tämän ottaa testiin kunhan uuden koneen kasaa, kun ei tuo nyt mahdottomia taida maksaa verrattuna normi tahnaan ja oletettavasti tällä on huomattavasti pitempi elinkaari. Youtubesta löytyy lähinnä videoita, kun porukka on tätä kannettaviin tietokoneisiin laittanut ja saanut lämpöjä pudotettua verrattuna huippu tahnoihin, pois lukien tietysti tuo LTT video, jossa tätä käytetään pöytätietokoneeseen.
Tänne tietty voisi linkkejä sitten heittää mistä tuota tavaraa tilata. Äkkiseltään Aliexpressissä joku "RGeek Flagship Store" tuota myy ja on ainakin saanut 76 arvostelua 4.9 keskiarvolla. En nyt tuota linkkaa kun en voi varmaksi sanoa myykö aitoa tavaraa, hintaa on 40x80x0.2 palalla 19.63€ ilmaisilla posteilla.
 
Tuo testaamani matto tuli juuri tuolta myyjältä, ja ainakin visuaalisesti tarkasteltuna, tollasta ihan normi tahnan väristä matskua myy. Väri nyt ei kerro varmuudella tosin mitään....
1672850704234.png

Tilasimme töihin tätä peräkärryllisen, niin koitan jemmattua itselle sen verran, että pääsen testaaman tätä vielä oman 5950x kanssa.
Porukka raportoi kans näyttisten kanssa aika kovista -10 asteen parannukista vakia tahnoihin, niin sekin vähän kiinnostais testata.
 

Liitteet

  • 1672850833653.png
    1672850833653.png
    353,1 KB · Luettu: 459
Hyvin paljon kyllä epäilyttää Aliexpressistä tulevan Honeywell -tuotteen aitous, mutta voihan se silti olla hyvä kopio. Esimerkiksi kiinalaiset ”3M” teipit lienevät järjestään kopioita, mutta ihan toimivia ovat olleet.

Mielenkiintoinen kokeilu ja mielellään näkisin laajempiakin testejä aiheesta.
 
Levititkö normitahnat myös koko heatspreaderin alalle, vai jätitkö virheelle sijaa laittamalla vain jotain X-viiruja tai pallon tahnaa ja läntäten jäähyn päälle? Koko alalle levitys jotta tulokset olisivat asennukseltaan identtisiä. :kahvi:

Eipä noilla eri tanhan laittotyyleillä ole paljoa vaikutusta lämpöihin, kunhan tahnaa on tarpeeksi.
 
Tällä sivulla myydään tahna muodossa ja on ilmaiset postikulut:


En tiedä onko huijaus sivu mutta ainaki Paypalilla voi maksaa nii saa rahat takasin ainakin tarvittaessa.
Taidan laittaa 2 tuubia tilaukseen.
 
Josta päästäänkin jälleen ajatuksen alkulähteelle, miksi siis kikkailemaan ylimääräisiä ja antamaan virheelle sijaa, tahnapallo kun ei levity fiksusti neliöksi. :D Jotenka levittäen koko alalle kuten järki sanoo ja @Luumi, jotta saadaan koko IHS:n pinta-ala käyttöön jäähdyttimen pohjan alaan nähden. Kauas on tultu niistä ajoista on prossun core oli tismalleen keskellä.


Sekä nykyisten suorittimien rakenteen johdosta, hämmentää ajatus "pallo keskelle" tjsp loitsuista. Alla kuvat Ryzen 3600 prossusta, sekä 7600x jossa 2x CCD joista vain toinen käytössä

Ajastettu sopivasti. :kahvi:


Kyseisen kameruksen touhuja tarkastelemalla, tahnat leviää jatkossakin, sekä en kuulu heihin jotka tekevät triidejä lämpöongelmista. :cool:

No laitetaan sitten pari linkkiä, käytännössä ei mitään merkitystä miten sen sinne laittaa

 
No laitetaan sitten pari linkkiä, käytännössä ei mitään merkitystä miten sen sinne laittaa



On sillä merkitystä miten laittaa, eli katettava koko kontaktialue. Vois ottaa huvikseen tuon tahnan testiin ja katsoa millainen kusetus on.
 
Sen verran tuosta PTM7950:stä on tullut lueskeltua, että kiinnostaisi kyllä kokeilla sitä kannettavien kanssa ja verrata tuloksia TG:n nestemetalliin (vanhempi versio). Cure time tuntuu olevan varsin pitkä ja nettikirjoituksissa testit tuntuvat olleen järjestään aika lyhyellä cure timellä.
 
Löytyykö joltain arkkia tätä tavaraa? Tarvisin 13x13 mm palan ja ei jaksaisi alkaa ulkomailta tilailla. Jos löytyy, laita viestiä. Maksan kyllä, kirjeenä kulkisi minulle.
 
Onko tämä jäänyt jotenkin pimentoon, vai eivätkö iotekkiläiset ole päässeet testaamaan tätä "ihmeainetta". Ainakin itseäni kiinnostaisi tämän tarkempi testaus kuin mitä ulkomaalaisilta foorumeilta/redditistä saa lukea.

Voisi olla myös ihan testiartikkelin arvoinen aihe? @Sampsa
 
Löytyykö joltain arkkia tätä tavaraa? Tarvisin 13x13 mm palan ja ei jaksaisi alkaa ulkomailta tilailla. Jos löytyy, laita viestiä. Maksan kyllä, kirjeenä kulkisi minulle.

Löysin Puolasta 40x40 mm palasen, asennan tuosta Steam Deckiin orkkistahnojen tilalle. Näissä pientehoisissa laitteissa on tuolla saatu parannusta verraten tahnoihin, puhutaan kumminkin joistakin asteista.
 
Kiinnostaisi kyllä kokeilla, mutta tuo kiinalaisista verkkokaupoista tilaaminen epäilyttää. Tällä hetkellä 5950X:n ja Noctuan välissä on jotain coolermasterin halppistahnaa ja lämmöt eivät ole ihan sillä tasolla kuin haluaisin, niin joskohan se tuo parempi väliaine auttaisi asiaa.
 
Kiinnostaisi kyllä kokeilla, mutta tuo kiinalaisista verkkokaupoista tilaaminen epäilyttää. Tällä hetkellä 5950X:n ja Noctuan välissä on jotain coolermasterin halppistahnaa ja lämmöt eivät ole ihan sillä tasolla kuin haluaisin, niin joskohan se tuo parempi väliaine auttaisi asiaa.

Tilasin täältä, toimitus DHl:nä ja maksu luottokortin kautta.

Thermal thermo pads Honeywell PTM7950 (konsolowo.pl)

Paketista tuli jo ilmoitus, että lähdössä. Taisi olla joku 18-19€ lähetyskuluineen, ihan legit paikka näyttäisi olevan Puolassa. Myy konsolien varaosia ja lisävarusteita, pitää laittaa ylös tuo. Välillä on Xboxeihin osia tarvinnut.
 
Tilasin täältä, toimitus DHl:nä ja maksu luottokortin kautta.

Thermal thermo pads Honeywell PTM7950 (konsolowo.pl)

Paketista tuli jo ilmoitus, että lähdössä. Taisi olla joku 18-19€ lähetyskuluineen, ihan legit paikka näyttäisi olevan Puolassa. Myy konsolien varaosia ja lisävarusteita, pitää laittaa ylös tuo. Välillä on Xboxeihin osia tarvinnut.
8x8cm pala 20e? Tuohan on alle puolet moddiy hinnasta (45e kun juuri tsekkasin) eli ihan kohtuullinen, sikäli kun on ihan oikeata tavaraa. Kerro ihmeessä käyttökokemuksia kunhan saat postista kamat niin voisin itsekin sitten harkita tuon ostamista vaikka testiksi, voisin kokeilla nyt ainakin nopeasti kelattuna RTX 4090 ytimellä sekä ikälopun 9900ks heatspreaderin päällä (nh-d15 jäähynä).
 
Joo-o, jos nyt tällä kertaa saisitte oikeasti niitä testejä tehtyä. Kovat oli uhot pojilla vuosi sitten, mutta silloinkaan ei mitään raportoitu ja ei tainnut tullakaan niitä ihmeparannuksia.

@TeroP olisi ainakin kunnon testisetit, joilla voisi oikeasti rasittaa tuota.
 
8x8cm pala 20e? Tuohan on alle puolet moddiy hinnasta (45e kun juuri tsekkasin) eli ihan kohtuullinen, sikäli kun on ihan oikeata tavaraa. Kerro ihmeessä käyttökokemuksia kunhan saat postista kamat niin voisin itsekin sitten harkita tuon ostamista vaikka testiksi, voisin kokeilla nyt ainakin nopeasti kelattuna RTX 4090 ytimellä sekä ikälopun 9900ks heatspreaderin päällä (nh-d15 jäähynä).
Samoin itseä kiinnostaa, jos tosiaan Puolasta saa tilattua.
Nvidia taitaa FE korteissa juurikin käyttää noita ptm7950 padejä, joten ei ainakaan siihen malliin kannata vaihtaa.
 
Ilmoan täällä tietoa paketin liikkeistä ja sen tullessa laitan tietoa miltä tavara vaikuttaa.
 
Viimeksi muokattu:
Paketti tuli ja heitin palasen Steam Deckiin. Palanen oli leikattu isommasta arkista ja siinä ei näkynyt Honeywellin leimaa, mutta uskon että ehtaa tavaraa. Ajelin Deckillä 5 kertaa lämmöt ylös ja laitoin aina välissä pois päältä, tuo aine asettuu silloin kunnolla coolerin ja socin väliin.
Testasin muutaman kerran stockina Fire Striken kanssa ja lämmöt oli GPU 68/CPU 64, useampi ajo TPM7950:n kanssa ja lämmöt GPU 64/CPU 62. Fire Strike ei rasita prossua kunnolla, mutta on tuossa selkeä ero vakiona olevaan tahnaan. Laitoin vielä CPU:lle, GPU:lle ja SoC:ille -30mV alikellotuksen, tuo toi lämmöt GPU 62/CPU 60 tilaan.
Ehkä suurin vaikutus oli tuulettimen kierroksiin, stockina kierroksen pyöri testin lopussa 4000-4100 rpm, TPM7950:n jälkeen 3400-3600 rpm ja alikellotuksen jälkeen tippui välille 3200-3400 rpm.

Eli ihan toimivaa tavaraa, jatkossa tuota voisi käyttää näissä yhden piirin systeemeissä. @TeroP voi testailla sitten raskaammalla raudalla.
 
Paketti tuli ja heitin palasen Steam Deckiin. Palanen oli leikattu isommasta arkista ja siinä ei näkynyt Honeywellin leimaa, mutta uskon että ehtaa tavaraa. Ajelin Deckillä 5 kertaa lämmöt ylös ja laitoin aina välissä pois päältä, tuo aine asettuu silloin kunnolla coolerin ja socin väliin.
Testasin muutaman kerran stockina Fire Striken kanssa ja lämmöt oli GPU 68/CPU 64, useampi ajo TPM7950:n kanssa ja lämmöt GPU 64/CPU 62. Fire Strike ei rasita prossua kunnolla, mutta on tuossa selkeä ero vakiona olevaan tahnaan. Laitoin vielä CPU:lle, GPU:lle ja SoC:ille -30mV alikellotuksen, tuo toi lämmöt GPU 62/CPU 60 tilaan.
Ehkä suurin vaikutus oli tuulettimen kierroksiin, stockina kierroksen pyöri testin lopussa 4000-4100 rpm, TPM7950:n jälkeen 3400-3600 rpm ja alikellotuksen jälkeen tippui välille 3200-3400 rpm.

Eli ihan toimivaa tavaraa, jatkossa tuota voisi käyttää näissä yhden piirin systeemeissä. @TeroP voi testailla sitten raskaammalla raudalla.

Kiitos. Ei nämä mitään tajunnanräjäyttäviä parannuksia olleet, mutta oli kuitenkin parannuksia ja tuo varmaan kestää tuolla välissä paremmin kuin peruslämpötahna (ei pumppaudu pois).
Lisäksi helpompi uskoa sinun tuloksia, kun raportoit pienetkin muutokset, vaikka ne melkein voi esim. yhden asteen muutokset mennä mittaustarkkuuden piiriin. Kyllä tuntuu siltä, että teit kannattavan ostoksen.

Minua kiinnostaisi vielä tietää, jos joskus vaikka kesällä jaksaisit katsoa, onko nämä lämpötilat pitäneet? Sitten tässähän olisi helppo "asenna kerran ja unohda" -ratkaisu, jossa voi vaan "vaihtaa tahnat" loppuelämäksi. Se ainakin minua motivoisi eniten.
 
Kiitos. Ei nämä mitään tajunnanräjäyttäviä parannuksia olleet, mutta oli kuitenkin parannuksia ja tuo varmaan kestää tuolla välissä paremmin kuin peruslämpötahna (ei pumppaudu pois).
Lisäksi helpompi uskoa sinun tuloksia, kun raportoit pienetkin muutokset, vaikka ne melkein voi esim. yhden asteen muutokset mennä mittaustarkkuuden piiriin. Kyllä tuntuu siltä, että teit kannattavan ostoksen.

Minua kiinnostaisi vielä tietää, jos joskus vaikka kesällä jaksaisit katsoa, onko nämä lämpötilat pitäneet? Sitten tässähän olisi helppo "asenna kerran ja unohda" -ratkaisu, jossa voi vaan "vaihtaa tahnat" loppuelämäksi. Se ainakin minua motivoisi eniten.

Joo, voin laitella pitemmältä ajalta kokemusta. Tuossa olisi muutama läppäri, joihin voisin palasen tiputtaa. Niillä ehkä saisi paremmin logattua tuloksia. Palaan asiaan jos tulee asenneltua niihinkin.

En tosiaan tiedä miten käyttäytyy isompien lämpökuormien ja isomman lämmönluovutusalueen kanssa, varmasti netistä löytyy testejä tästäkin. Omassa käytössä tuo tulee ainakin alustavan testin kanssa jatkamaan, katsotaan sitten miten tuo aine kestää aikaa.
 
Pystykö tätä törkkimään ihan perus tahnan tilalle vaikka näytönohjaimiin? ei tarvi muuttaa pädien korkeutta tai mitää?
 
Pystykö tätä törkkimään ihan perus tahnan tilalle vaikka näytönohjaimiin? ei tarvi muuttaa pädien korkeutta tai mitää?

Siitä en tiedä. Tuo on 0,2 mm paksuista, ihan hatusta heitän että asettuu ohuemmaksi kuin tahna. Toki nestemetalli on vielä ohuempaa, joten en usko ongelmia tulevan. Ja onhan niissä pädeissä aina vähän varoja.
 
Siitä en tiedä. Tuo on 0,2 mm paksuista, ihan hatusta heitän että asettuu ohuemmaksi kuin tahna. Toki nestemetalli on vielä ohuempaa, joten en usko ongelmia tulevan. Ja onhan niissä pädeissä aina vähän varoja.
Pitänee googletella ja laittaa vaikka testiin, radeonnissa on vielä vakiopädi ja vois vähän paremmin jäähtyä..

6900xt
 
Paketti tuli ja heitin palasen Steam Deckiin. Palanen oli leikattu isommasta arkista ja siinä ei näkynyt Honeywellin leimaa, mutta uskon että ehtaa tavaraa. Ajelin Deckillä 5 kertaa lämmöt ylös ja laitoin aina välissä pois päältä, tuo aine asettuu silloin kunnolla coolerin ja socin väliin.
Testasin muutaman kerran stockina Fire Striken kanssa ja lämmöt oli GPU 68/CPU 64, useampi ajo TPM7950:n kanssa ja lämmöt GPU 64/CPU 62. Fire Strike ei rasita prossua kunnolla, mutta on tuossa selkeä ero vakiona olevaan tahnaan. Laitoin vielä CPU:lle, GPU:lle ja SoC:ille -30mV alikellotuksen, tuo toi lämmöt GPU 62/CPU 60 tilaan.
Ehkä suurin vaikutus oli tuulettimen kierroksiin, stockina kierroksen pyöri testin lopussa 4000-4100 rpm, TPM7950:n jälkeen 3400-3600 rpm ja alikellotuksen jälkeen tippui välille 3200-3400 rpm.

Eli ihan toimivaa tavaraa, jatkossa tuota voisi käyttää näissä yhden piirin systeemeissä. @TeroP voi testailla sitten raskaammalla raudalla.
Joo pitää ensi vuoden puolella lomien jälkeen pistää tilaukseen tuolta puolasta ja kokeilla 4090 ja 9900ks kanssa tuota. 4090 kanssa tiedän tarkalleen lämmöt kun olen sitä muutaman viikon ajan testannut q2rtx "paahtamisella" tietyssä kohdassa ja olen mitannut lämmöt aina samalla tavalla ~20min testin aikana ihan vain sen takia, että näen onko tg hydronaut huonontunut käytössä kuiten gelid gc extreme teki, mutta ainakin toistaiseksi teho on pysynyt samana mihin se asettui parin päivän aikana (66c/77c core/hotspot average 5min aikana 10min kuumennusjakson jälkeen, 68C ja 80C peakit), eli tuohon on selkeä vertailutulos.

9900ks lämmöt on prime95 avx smallest testillä keskimäärin siellä 84C tietämillä, mutta siitä minulla ei ole niin tarkkoja lukemia heittää, luultavasti pitää tehdä samalla tavalla kuin gpu kanssa eli prime pyörimään ja sitten kun lämmöt eivät enää nouse, niin resetoi hwinfo64 sensorit ja antaa paahtaa 5min ja katsoo keskiarvot per ydin.
 
Pystykö tätä törkkimään ihan perus tahnan tilalle vaikka näytönohjaimiin? ei tarvi muuttaa pädien korkeutta tai mitää?
Tämä on yksi niistä kolmesta ratkaisusta, jolla 7900XTX:n MCM-rakenteisen GPU:n lämpö-/hotspot-ongelmat saadaan ratkaistua (pysyvästi). Näissä näytönohjaimissa on kasa ongelmia mitkä aiheuttaa tehnojen pumppautumista ja hotspotin karkaamista; piiri on kaikkea muuta kuin suora/tasainen, cache-chipletit on hieman eri korkeudella/korkeuksilla vrt. GCD ja lisäksi iso piiri/GCD lämpiää hyvin epätasaisesti, MCD:t ei kuumene paljoakaan jne...

Tuo PTM7950 on PCM:ää eli Phase Change Material;ia. Saman tapaista, joita löytyy varmaan kaikilta lämpöjohdemateriaalien valmistajilta (siis oikeilta valmistajilta, kuten juuri Honeywell, DuPont, Dow, Shin-Etsu, 3M ja ties mitä kiinalaisia tehtaita yms. eikä miltään tietokonetarvikkeiden markkinoijilta jotka brändäävät tuubit ja purkit omikseen kuten Thermal Grizzly, Arctic, Noctua, Kingpin, Alphacool, CoolerMaster, Thermalright ja mitä kaikkia näitä nyt onkaan).
Mitä olen ketjua selaillut, niin useimmilta tuntuu olevan täysin hukassa ymmärrys siitä että tämä EI OLE tahnaa, EI pädiä, eikä varsinkaan mitään "ihmeainetta". Suosittelen perehtymään aiheeseen.

Lyhyesti: Kyseessä on hyvin lämpöä johtava huoneenlämmössä kiinteä polymeeriseos, joka muuttuu juoksevaksi (kokee faasimuutoksen) jossain n. 50 asteen nurkilla, täyttää raot/kolot/epätasaisuudet/korkeuserot, kastelee pinnat jne. ja ylimääräinen valuu pois välistä. Sitten se taas jämähtää paikoilleen. Tuon takia paras suorituskyky saadaan vasta lyhyen käytön/syklien jälkeen kun on asettunut kunnolla, materiaali voi ohentua pintojen välissä muutamaan kymmeneen mikrometriin. Ja tosiaan mitään uutta ja ihmeellistähän näissä materiaaleissa ei ole, tämä Honeywellin tuote nyt vaan on tullut jostain julkisuuteen ja muodostunut ilmiöksi. Mutta näitähän ne on esim. prossujen mukana tulevissa coolereissa yms., kun on valmiina sellanen "kiinteä tahna" siinä kuulerin pohjassa.
 
Tuo PTM7950 on PCM:ää eli Phase Change Material;ia.

Tuolle löytyy suomenkielestä sana, faasimuutos

Mitä olen ketjua selaillut, niin useimmilta tuntuu olevan täysin hukassa ymmärrys siitä että tämä EI OLE tahnaa, EI pädiä, eikä varsinkaan mitään "ihmeainetta". Suosittelen perehtymään aiheeseen.

Itse en usko ihmeaineisiin tai ilmiöihin, tutkin varsin hyvin aineen ominaisuudet ja vaikutukset omaan käyttökohteeseen jo ennen kuin tänne kirjoittelin. Tuon Steam Deck OLEDin kanssa se passaa hyvin yhteen, vaikuttaako sitten orkkistahnan määrä tai laatu vai mikä. Deckeissä on eroja ihan yksilöissäkin, toiset jäähtyy paremmin kuin toiset, toiset saa vedettyä alemmille alikelloille kuin toiset. Eli chip lottery tässäkin vahvasti mukana.

Suosittelen ainakin testaamaan näissä low-TDP laitteissa, näissä kun tuo coolerin poistama lämpö on rajallinen ja pienikin muutos lämmönsiirrossa saattaa notkauttaa lämpöjä suuntaan tai toiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Olikos jollain tässä ketjussa extra homeywelliä jota olisi valmis myymään vai meneekö aliexpress/amazon hommiksi? :D
 
On sillä merkitystä miten laittaa, eli katettava koko kontaktialue. Vois ottaa huvikseen tuon tahnan testiin ja katsoa millainen kusetus on.
Ainakin itse olen onnistunut paskomaan monta kertaa kontaktin noilla tippa-metodeilla HS:llä varustetuissa prossuissa.
Nykyisin vetelen MX:t vanhan pakkikortin päädyllä jäähyyn sekä HS:ään ja ei ole ainakaan toistaiseksi jäänyt ilmataskuja väliin, mutta kukin tyylillään.

Suoraan sirulle levitettäessä ihan sama miten tekee. Alussa ok lämmöt ja jossain vaiheessa alkaa karkailemaan riippuen vähän kohteesta ja tahnan jäykkyydestä.
Laittelin itsekin PTM:ää tilaukseen, koska nykyinen näyttis on hieman haasteellinen tapaus.
(5700xt Strix, jossa oli edellisen omistajan ajan ne tehtaan linjastolla asennetut liian pitkät ruuvit (Asuksen hauskoja ominaisuuksia) ja sirun pinta-alasta noin puolet oli ollut kontaktissa jäähyyn. Kävi kuulemma kuumana... Käy se nytkin tarpeettoman kuumana kunnon kuormalla, eli normaali tahna ei toimi pitkään ja jäähyn kiinnitys on todella surkea sekä kortin roikkuminen huonontaa kontaktia entisestään. Power limitiä antaa nostaa aivan järjettömiin lukemiin, mutta eihän tuota voi hyödyntää paskalla kontaktilla.)

RGeek Flagship Store tarjoaa tällä hetkellä jotain welcome dealeja. Esim. 80x80 pala reilu 12 euroa. Tarina ei edelleenkään kerro, että onko aitoa tavaraa, mutta minulle riittäisi toimiva tavara.

Grafeeni tai "indiumjousi" olisi oikea ratkaisu direct die-romuihin, mutta alkaa maksamaan hieman liikaa, jos jokaiseen elvyttämääni läppäriin tai näyttikseen asentelen kultaakin arvokkaampaa tavaraa. Nestemetallilla ei jaksa sotkea ja ei ole ilmaista sekään.
 
Sen verran tänne päivitystä, että tuolta polakkien konsolitarvikekaupasta kun ei tunnu noita oikeankokoisia ptm7950 saavan, niin pistin RTX 4090 25mm*29mm kryosheetin. Jouduin asentelemaan lätkän toisen kerran, kun ekan kerran jälkeen muistien lämpötilat pomppasivat aika reilusti ylöspäin, joten jäähy piti avata ja korjailla noita muistien lämpötyynyjä.
 
Aliexpressin 80x80 palanen saapui eilen ja nakkasin sen coustom looppiin blokin ja Threadripper 7970X:n väliin. Eilen ei vielä ehtinyt rapellellä, mutta tänään töiden jälkeen pitää alkaa testailemaan ja säätelemään. Pitää raportoida tänne lämmöistä.
 
Reilu vuorokausi on nyt pyörähtänyt ja PTM7950 ollut blokin ja prossun välissä. Emona Gigabyte Aero D TRX50, prossuna Threadripper 7970X ja blokkina EK-Quantum Magnitude sTRX4 Full Nickel.
Palasen työstäminen oli yllättävän helppoa. Pala jääkaappiin vartiksi ja sen jälkeen saksilla oikeaan kokoon. Mittaa kahdesti, leikkaa kerran toimi hyvin ja palasesta tuli juuri sopiva ja peitti prossun heat sinkin tosi hyvin. Palanen paikoilleein ja sormella painelemalla muutama pieni ilmakupla pois. Tämän jälkeen pinseteillä toinen muovi pois ja blokki paikoilleen.

IMG_1084.jpg
Tämä ihmeaine tosiaan vaatii pientä "burn in:iä". Aluksi lämmöt nousi 90-aseteeseen. Nyt normaalilla työkuormalla (pistepilvien laskenta) kuormalla lämmöt pyörii 70-75 asteessa kaikkien corejen pyöriessä 4,84Ghz. Yksittäiset coret boostailee 5,69Ghz. Prime95 nostaa lämmöt vähän päälle 90-asteen. Radin ja kotelon tuulettimet laitettu säätymään veden lämmön mukaan. Pientä pöhinää rasituksessa kuuluu kotelosta. Onhan tämä melkoinen hyppy, kun aikaisemmin prossussa oli kiinni Noctuan NH-U14S joka rasituksessa oli kohtuu äänekäs. Ihan onnistuneena pidän tätä ensimmäistä hyppä custom looppien maailmaan ja voi olla, että jatkossakin koneet tulee jäähtymään vedellä.
 
Tämä ihmeaine tosiaan vaatii pientä "burn in:iä". Aluksi lämmöt nousi 90-aseteeseen. Nyt normaalilla työkuormalla (pistepilvien laskenta) kuormalla lämmöt pyörii 70-75 asteessa kaikkien corejen pyöriessä 4,84Ghz. Yksittäiset coret boostailee 5,69Ghz. Prime95 nostaa lämmöt vähän päälle 90-asteen. Radin ja kotelon tuulettimet laitettu säätymään veden lämmön mukaan. Pientä pöhinää rasituksessa kuuluu kotelosta. Onhan tämä melkoinen hyppy, kun aikaisemmin prossussa oli kiinni Noctuan NH-U14S joka rasituksessa oli kohtuu äänekäs. Ihan onnistuneena pidän tätä ensimmäistä hyppä custom looppien maailmaan ja voi olla, että jatkossakin koneet tulee jäähtymään vedellä.

Onko PTM:n suorituskyky säilynyt samanlaisena?
 
Täytyy kehua, että nopea toimitus on tuolla puolalaisella kaupalla. Viisi päivää meni tilauksesta. Samana päivänä tilattu Amazonin standardikuljetus oli sama viisi päivää myös.

isoimman palasen kun tilasi laittoivat mukaan vielä pienen pussin asennuskamaa. Pientä ruuvimeisseliä ja pikkutarroja ym. Jolla ilmeisesti helpompi saada suojakalvot pois.
Pitää kohta alkaa asennushommiin, mutta tarkkoja lämpöeroja en pysty raportoimaan, kun vaihdan CPU coolermallia myös.
 
Nyt kyllä ymmärrän miksei näitä juuri normikuluttajille myydä. Oli kohtuu vaikea saada toisen puolen suojakalvo pois, ilman että repeilisi paloja siihen mukaan.
Pakastimesta otin suoraan valmiiksi leikatun palasen, josta toisen puolen suojakalvo lähti helposti ja sai prossun päälle nätisti aseteltua, mutta päällimmäinen kalvo oli kyllä sitkeästi kiinni itse tyynyssä. Hyvin rauhallisesti piti mukana tulleen lastan kanssa irroiteltua muovia ja lopulta noin 80% jäi prossun päälle niin kuin pitikin. Loput aukot mitä yhdelle reunalle jäi, niin sai kyllä hyvin aseteltua paikoilleen ja tasoitettua niin että oli koko paketti peitossa.
Veikkaan että kesän helteillä saattanut kuljetuksen aikana käydä lämmöt sen verran korkealla, että olisikohan siinä matkalla tarttunut sitkeämmin kiinni, kun vain sen yli 45c vaatii, että alkaa tuo faasimuunnos.

Joka tapauksessa lopputulos oikein hyvä. 5800X3D ja L12sx77 coolerilla cinebench lämmöt 83, kun aikaisempi normi L12s nousi 90 asteeseen näillä samoilla sisälämmöillä. Eli ero on suurinpiirtein se mitä noiden jäähdyttimien välillä pitääkin olla ja Honeywell toimii vähintään yhtä hyvin kuin Noctuan lämpötahna.
 
Tällä sivulla myydään tahna muodossa ja on ilmaiset postikulut:


En tiedä onko huijaus sivu mutta ainaki Paypalilla voi maksaa nii saa rahat takasin ainakin tarvittaessa.
Taidan laittaa 2 tuubia tilaukseen.

Tuttu pulju itselle muutaman vuoden takaa, tavarat tulleet aina perille. Toki siitä en osaa sanoa onko tuote aito. Ilmoittele miten suoriutuu.
 
Päädyimpä myös itse kokeilemaan tuota ptm7950 tuotetta läppärissäni, koska ongelmana tuntui olevan aika nopea lämpötahnan pois pumppautuminen. Itseltäni lyötyy MX-4:sta ja tuoreempi tuubi MX-6:sta. MX-6:lla lämmöt olivat alkuun hitusen paremmat, mutta se tuntui MX-4:sta nopeammin pumppautuvan pois. Tilailin sitten ebaystä yhden lätkän tuota honeywellin ptm7950 ja paketti saapui jossain parissa kolmessa viikossa. Paketissa oli sisällä vähän muutakin asennushilpettä itse ptm7950 materiaalin lisäksi, kuten muovinen "plektra", muovinen vääntötyökalu, pieni ristipääruuvari, "sormi kondomit" ja joku harja ilmeisesti pölyjen putsaukseen, sekä pieniä tarralappuja, joiden pitäisi auttaa tämän ptm 7950:n ympärillä olevan muovikalvon irroituksessa. Ja myös jotain puhdistusliinoja.

Täytyy todeta, ettei asennus mennyt ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Laitoin ptm 7950:n pakastimeen jäähtymään ja aloin purkamaan läppäriä. En tiedä jäähtyikö ptm lätkä pakkasessa liikaa, kun en millään saanut sitä ehjänä palasena prossun päälle asennettua. Ytimen yksi kulma ja osa alareunasta jäi paljaaksi ja mietin siinä vaiheessa, että en millään jaksa uudelleen alkaa kaapimaan kaikkia pois ja puhtaaksi, joten leikkelin uuden palan ptm:ää ja laitoin ytimen päälle. Ajattelin, ettei se ei voi olla vielä liikaa, koska tämä ihmeainehan muuttuu nestemäiseksi lämpimässä ja "hakeutuu paikoilleen". Toista ptm lätkää asentaessani homma onnistuin lähes täydellisesti ja palanen jäi ehjänä paikalleen. Varmaan lämpötila oli ehtinyt asettua asennukselle sopivaksi, eli olisi vain pitänyt laittaa jääkaappiin ennen asennusta tuo ptm 7950.

No sitten virrat päälle ja rasitustestiä käyntiin. Oli todella hämmentävää seurata cinebench R23 rullatessa, kun testin alun lämpöheilahduksen jälkeen rasituslämmöt vain tippuivat hiljalleen n. 10 -15 asteen verran. Ja lämmöt asettuivat kuitenkin jo alemmaksi, kuin esim. MX-6 tahnalla. Ajattelin, ettei se oma räpellysasennukseni pahasti sitten mennyt pieleen. Lopputuloksena muutaman ajelun jälkeen voin todeta lämpöjen olevan n. 8-10 asetetta alhaisemmat kuin MX-6 tahnalla parhaimmillaan. En tiedä vaatiiko tämä ptm 7950 vielä lisää lämpösyklejä asettuakseen vielä paremmin, mutta tässä vaiheessa ei ainakaan voi valittaa. Vaikuttaa todella lupaavalta!

Ja nyt jäädään seurailemaan miten hyvin ptm 7950 suoriutuu pidemmän ajan käyttötestistä.
 
Päädyimpä myös itse kokeilemaan tuota ptm7950 tuotetta läppärissäni, koska ongelmana tuntui olevan aika nopea lämpötahnan pois pumppautuminen. Itseltäni lyötyy MX-4:sta ja tuoreempi tuubi MX-6:sta. MX-6:lla lämmöt olivat alkuun hitusen paremmat, mutta se tuntui MX-4:sta nopeammin pumppautuvan pois. Tilailin sitten ebaystä yhden lätkän tuota honeywellin ptm7950 ja paketti saapui jossain parissa kolmessa viikossa. Paketissa oli sisällä vähän muutakin asennushilpettä itse ptm7950 materiaalin lisäksi, kuten muovinen "plektra", muovinen vääntötyökalu, pieni ristipääruuvari, "sormi kondomit" ja joku harja ilmeisesti pölyjen putsaukseen, sekä pieniä tarralappuja, joiden pitäisi auttaa tämän ptm 7950:n ympärillä olevan muovikalvon irroituksessa. Ja myös jotain puhdistusliinoja.

Täytyy todeta, ettei asennus mennyt ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Laitoin ptm 7950:n pakastimeen jäähtymään ja aloin purkamaan läppäriä. En tiedä jäähtyikö ptm lätkä pakkasessa liikaa, kun en millään saanut sitä ehjänä palasena prossun päälle asennettua. Ytimen yksi kulma ja osa alareunasta jäi paljaaksi ja mietin siinä vaiheessa, että en millään jaksa uudelleen alkaa kaapimaan kaikkia pois ja puhtaaksi, joten leikkelin uuden palan ptm:ää ja laitoin ytimen päälle. Ajattelin, ettei se ei voi olla vielä liikaa, koska tämä ihmeainehan muuttuu nestemäiseksi lämpimässä ja "hakeutuu paikoilleen". Toista ptm lätkää asentaessani homma onnistuin lähes täydellisesti ja palanen jäi ehjänä paikalleen. Varmaan lämpötila oli ehtinyt asettua asennukselle sopivaksi, eli olisi vain pitänyt laittaa jääkaappiin ennen asennusta tuo ptm 7950.

No sitten virrat päälle ja rasitustestiä käyntiin. Oli todella hämmentävää seurata cinebench R23 rullatessa, kun testin alun lämpöheilahduksen jälkeen rasituslämmöt vain tippuivat hiljalleen n. 10 -15 asteen verran. Ja lämmöt asettuivat kuitenkin jo alemmaksi, kuin esim. MX-6 tahnalla. Ajattelin, ettei se oma räpellysasennukseni pahasti sitten mennyt pieleen. Lopputuloksena muutaman ajelun jälkeen voin todeta lämpöjen olevan n. 8-10 asetetta alhaisemmat kuin MX-6 tahnalla parhaimmillaan. En tiedä vaatiiko tämä ptm 7950 vielä lisää lämpösyklejä asettuakseen vielä paremmin, mutta tässä vaiheessa ei ainakaan voi valittaa. Vaikuttaa todella lupaavalta!

Ja nyt jäädään seurailemaan miten hyvin ptm 7950 suoriutuu pidemmän ajan käyttötestistä.
Täytyy itsekin jatkossa jääkaappilämpöisenä asennella. Oli sama haaste myös pakastimessa olleen palan kanssa, ettei irtoa halkeilematta toisesta suojamuovista.
 
Nyt on sitten Thermal Grizzlyltä samantapaista tavaraa saatavilla, PhaseSheet PTM. 50mmx40mm palanen 9,90€ saksakaupassa. Saiskohan näitä vaikka testiin jossain vaiheessa? @Sampsa @Juha Kokkonen

 
Nyt on sitten Thermal Grizzlyltä samantapaista tavaraa saatavilla, PhaseSheet PTM. 50mmx40mm palanen 9,90€ saksakaupassa. Saiskohan näitä vaikka testiin jossain vaiheessa? @Sampsa @Juha Kokkonen

Pitää varmaan tilailla testiin.
 
Enpä yllättyisi yhtään, jos testitulokset olisivat identtisiä vs. PTM7950.

-TG ei itse valmista mitään, vaan teettää alihankkijoilla tai TIM;ien tapauksessa ostaa bulkkina ja teettää vähittäismyyntipakkauksia
-Honeywell on iso valmistaja, joka ei TIM;ejä myy vähittäismyyntinä tms. vaan ainoastaan enemmän tai vähemmän bulkkina tehtaille ja muille ns. tukkuasiakkaille.

Se, että Grizzlyn tuotenimessä on nimenomaan "PTM", tuskin viittaa esim. siihen että tuo ko. tuote olisi vaikka Laird;in Tpcm7000-sarjaa... Go figure.
 
Enpä yllättyisi yhtään, jos testitulokset olisivat identtisiä vs. PTM7950.

-TG ei itse valmista mitään, vaan teettää alihankkijoilla tai TIM;ien tapauksessa ostaa bulkkina ja teettää vähittäismyyntipakkauksia
-Honeywell on iso valmistaja, joka ei TIM;ejä myy vähittäismyyntinä tms. vaan ainoastaan enemmän tai vähemmän bulkkina tehtaille ja muille ns. tukkuasiakkaille.

Se, että Grizzlyn tuotenimessä on nimenomaan "PTM", tuskin viittaa esim. siihen että tuo ko. tuote olisi vaikka Laird;in Tpcm7000-sarjaa... Go figure.

Joo näin itsekin olettaisin...pyytelin jimmsin lisäilemään hyllyyn tuota niin voisi itsekin jossain kohtaa testailla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 997
Viestejä
4 465 764
Jäsenet
73 878
Uusin jäsen
VilleIkola

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom