• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Build Hiljainen ITX-setuppi FD Node 304-koteloon pieneen pelailuun

Liittynyt
17.03.2017
Viestejä
66
Moro,

Ajattelin omaksi ja toivottavasti muidenkin iloksi polkaista käyntiin tälläisen pienen blogin missä rakentelen itselleni edullista, pientä ja hiljaista kokoonpanoa . Varmasti hienompia ja tehokkaampia buildeja löytyy tältä palstalta, mutta ITX-koonpanoissa pitää kuitenkin miettiä osien yhteensopivuutta yms. mikä lisää ainakin omassa mielessäni kiinnostavuutta. Ja tulee mullakin tässä muutama oivallus ja kenkälusikalla ahdettua komponenttia niin sitä kautta tästä voi jollekulle olla ihan käytännön hyötyäkin. Lisäksi jos osat eivät uppoa tuonne ensi yrittämällä lukijat saavat siitä viihdettä ja minä vitutukseeni vertaistukea :D.

Pari vuotta on tullut oltua pois PC-maailmasta ja koneen käyttö on rajoittunut työkoneena olleeseen Macbook Pro:hon. Nyt kuitenkin koronan kypsyttelemänä (ja vähän muutenkin) tuumailin, että voisi olla mukava pelailla jotain pelejä taas pitkästä aikaa mitä kautta päästiin sitten selailemaan myyntipalstoja ja Jimmsin verkkosivuja. Peleistä nimeltä tulee pelattua CS:GO, Cities Skylines, Kerbal Space Program, Age of Empires 2. Näiden jo melko vanhojen pelien lisäksi tulee silloin tällöin harrastettua Javscript-koodailua missä nopeat kovalevy ja yhden ytimen suorituskyky tuovat etua.

Tästä sitten alkaa vähitellen muodostua puitteet sille, mitä koneelta halutaan: Halpaa hintaa, jonkinlaista pelisuorituskykyä, hiljaisuutta, pienehköä kokoa, sutjakkaa kovalevyä jne... Tietysti budjetti tulee näkymään joissain asioissa kompromisseina, mutta se on osa jutun jujua.

Myyntipalstalta tein jo muutaman hankinnan (kiitokset vielä kaikille nopeista ja sujuvista kaupoista!). Projektin kannalta tärkeimpänä koteloksi musta M-ITX kokoinen Fractal Designin Node 304. Kotelossa moni asia miellyttää: periaatteessa CPU, GPU ja PSU saavat kaikki oman ilmankierron ja design on kohtuullisen hillitty.

Harkitsin myös Fractal Designin Define Nano S-ää, joka on layoutiltaan perinteisempi. Tässä olisi ollut se etu, että olisin voinut sijoittaa kapean kotelon työpöydän vieressä olevalle seinähyllylle, mutta toisaalta tällä nykyisellä kotelolla saadaan buildista vähän kompaktimpi ja luulen, että osat saavat paremmin happea. Lisäksi tämä 304 saatiin edullisemmin käytettynä.
 
Shoppailua foorumilla

Näytönohjain:
Ostin foorumilta näyttikseksi GTX 960 Direct CU II 4GB muistilla. Päädyin tuohon GTX 960:een muutaman muun vaihtoehdon ylitse sen vuoksi, että sen TDP on vain 120W (Direct CU II ehkä vakiona hieman enemmän). Lisäksi jäähdyttimenä Direct CU II on ainakin omassa mielessäni aina ollut laatuvalinta ja pärjännyt testeissä yleensä hyvin.

Pohdiskelin myös samaan aikaan myynnissä olleen R9 280X ostoa, joka olisi ollut hinta-teho suhteeltaan merkittävästi parempi, mutta koska 280X polttaa sähköä vakiona peräti 250W päädyin hiljaisuuden tavoittelemiseksi Nvidiaan. 280X on kyllä ollut hyvä kortti ainakin perhepiirissä - broidi on pelaillut XFX:n mallilla jo julkaisupäivästä lähtien, mutta ei sovi tähän buildiin.

Uusista näytönohjaimista olisin ehkä valinnut GTX 1650 jota olisi ehkä voinut ajaa melkein kokonaan passiivisena (TDP vain 75W), mutta koska tuon GTX 960:n sai käytettynä niin paljon edullisemmin tuntui, että eurot sai parempaan käyttöön jossain muualla. Sinänsä näytönohjainta tarvitaan muutenkin vain pelatessa, jolloin kone kyllä pysyy hiljaisena suurempivirtaisellakin kortilla 95% ajasta.

SSD
Mukaan tarttui myös Samsungin 970 EVO NVMe M.2. Tuossa pitäisi ainakin kirjoitusnopeutta löytyä. Nykyiseen Macbookkiin siirtyessä kolmisen vuotta sitten muistan, että nopea kovalevy oli paras (ja yllättävä) päivitys vanhasta pelikoneesta, josta löytyi kuitenkin perinteinen SATA III SSD.

IMG_2627.jpg

IMG_2630.jpg
 
Jään seurailemaan, aiempi pääkokoonpano itsellä oli myös koottuna valkoiseen Node 304:een ja nyt olen ajatellut sen uudelleen täyttää htpc:eksi (osa osista jo hankittukin). Melko helposti aikaisemmin siihen sain koottua palikat, tosin Asusin GTX 1060 6GB Dual- näytönohjain meinasi hieman paksuhko olla tuohon koteloon, eli hieman painoi sivupaneelia. MSI:n RTX 2060 Super sen sijaan oli oikein passeli tuohon nodeen. Virtalähteenä ollut itsellä Seasonicin 650W Focus+ Gold modulaarinen virtalähde, jota voin kyllä suositella. HTPC:ehen varmaan hommailen tuon sisarsarjalaisen eli GX-550:en.
 
Kiitos viestistäsi! Päädyin juuri tuohon Seasonicin GX-sarjaan PSU:n kanssa, mutta tuohon 550W malliin.

Ostoksia

Pohdintaa prosessorista sinisen ja punaisen leirin välillä:

Rajoitteet ITX:n ja M2 kovalevyn kanssa rajasivat suurimman osan palstan käytetyistä emolevykomboista pois, joten päädyin ostamaan CPU:n muistit ja emon:n suoraan uutena (osasyynä myös kärsimättömyys kyttäillä myyntipalstaa :D). Valinta Intelin ja AMD:n välillä ei ollut aivan helppo ja AMD:n leirissä kieltämättä viehätti moni asia, mutta päädyin lopulta Intelin leiriin prosessorina i3-9100F muutamasta syystä:
1. Käyttöni rajautuu suurimmaksi osaksi yhdelle tai neljälle ytimelle missä AMD samalla tavalla pärjää.
2. AMD:n tarjonta alle 100€ prosessoreissa oli melko heikkoa.
3. Intelin kanssa myös emolevy ja muistit olivat halvempia.
4. Uskon voivani päivittää tehokkaampaan prosessoriin tulevaisuudessa myös LGA 1151 kannan sisällä.

Emoksi tilasin Gigabyten B360N Multitronicilta. Eipä tuossa nyt muuta ihmeellistä, mutta FAN stop-feature on ihan kiva niin voi sitten ehkä laittaa osan kotelotuulettimista pois päältä pienellä kuormalla. Lisäksi on-board Wifi on ihan jees, koska tulen varmaan langattoman verkon ylitse konetta käyttämään.

Muistit:
Muistiksi hankin Verkkiksestä Corsairin Value 1x8GB DDR4 2666Mhz RAM. Päädyin yhteen kampaan, koska tällöin voin myöhemmin ostaa toisen kamman ja single channelin ei vaikuttanut hirveän suurelta kompromissilta. En tiedä miten paljon nykyään RAM:ia tarvitaan, joten jos tuo tuntuu kuristavan meininkiä kapasiteetin tai nopeuden puolesta haen sitten vielä toisen samanlaisen kamman.

PSU:
PSU:n kanssa pohdiskelin Spitfiren suositteleman GX-sarjan GX-550W ja . GM-sarjan GM-500 powerien välillä. Päädyin lopulta ottamaan 550W version, koska sitä oli Jimmssillä suoraan varastossa. Kivana ekstrana tuossa GX:ssä on, että sen tuuletin käynnistyy vasta 30% kuormalla. Ainakaan Powerin ei pitäisi mekastaa toimistokäytössä ja ehkäpä hiljaisuuteen on panostettu muutenkin enemmän.

550W mallin pitäisi riittää hyvin, koska prosessorin TDP on 65W, GPU on ~150W ja muut osat muutaman kymmentä. Koko koneen nettokulutus pitäisi siis olla max 250W.
 
Viimeksi muokattu:
Prosessoricoolerin vaintaa:

Jännästi suurin osa prossucoolereista on joko 5cm tai 10cm paksuja (ilman tuuletinta). Välimalleja, esim 7,5cm paksuja, ei oikein löydy tuntuvan. 10cm on vähän turhan iso tähän koteloon ja toisaalta 5cm kanssa hukataan tilaa.

Scythe Mugen 5 saattaisi juuri ja juuri sopia tähän koteloon valitsemallani emolevyllä (ja se onkin vain 9cm paksu ilman tuuletinta). Mugen olisi siinäkin mielessä mukava, että siinä on ripojen leveys melko suuri eli jäähy toimii myös matalilla tuuletinnopeuksilla.

Mallailin tuota koteloon SketchUpilla. Mitään eksaktia tiedettähän tämä ei ole, koska coolerin paikka riippuu prosessorijäähdyttimen kiinnikkeistä, mutta pyrin parhaani mukaan asettamaan sen keskelle prosessoria.

Screenshot 2020-04-18 at 16.20.10.png



Emolevy pilkistelee välistä - muutama milli pitäisi takatuulettimen ja coolerin väliin jäädä . Tämä muutama milli olisi ihan suotavaa siitäkin syystä, että ilmeisesti tuulettimet toimivat vähän paremmin kun vastus ei ole ihan lavoissa kiinni. Jos ei jää pitää höylätä coolerista pari milliä jotenkin pois.

Screenshot 2020-04-18 at 16.21.03.png


Päädyin tämän myötä tilaamaan paikalliseen liikkeeseen tuon Mugenin. Toivottavasti he saavat sen jostain sourcattua, koska valmistus on vissiin jo lopetettu.
 
Koneen kasailua ja pienien ongelmien kanssa pähkäilyä

Noniin, posti polki powerin ja emolevyn perille asti eli periaatteessa ainoa puuttuva palanen on tuo prossucooleri. Virittelin koneen toimimaan jo boxed-jäähyllä kun hinku pelailemaan oli sen verran suuri. Mulla on tapana unohtaa kytkeä yksi kaapeli minkä takia kone ei buuttaa ekalla. Tunnen tämän ominaisuuden itsessäni, joten kun kone ei buutannut tarkastin ekana CPU:n ja emon virtakaapelit. Kun ne oli kunnolla kiinni rupesin jo vähän kiroilemaan. Sitten kun poweri ei nytkähtänyt känytiin edes suoraan pinneistä niin tajusin tarkastaa virtajohdon minkä jälkeen kaikki toimi aivan odotetusti :D.

Powerin kanssa meinasi käydä hassusti, koska sen virtajohto on väärin päin samalla tavalla kuin tällä kaverilla. No sai sen sinne kuitenkin väliin ujutettua:
Kuva:


Reddit: r/buildapc - A question regarding the Node 304 and bequiet PSU

Powerissa on muutenkin joku ongelma: tuuletin pitää pientä raksutusta ollessaan päällä. Toki tuon tuulettimen saa pois päältä pienellä kuormalla (tässä powerissa pieni nappi sitä varten takapaneelissa). Sinänsä ongelma on pieni, mutta ääni on melko ärsyttävä niin rikkoo vähän konseptia hiljaisesta ITX-buildista. En jaksa uskoa, että tuo olisi ominaisuus hiljaisuuteen tähtäävässä powereissa. Pitää varmaan palauttaa tuo takaisin Jimmsille johonkin väliin.

Pientä kilkettä ostoslistalle:
- Ruuvit rautakaupasta millä saan emolevyn kiinni (eivät tulleet emolevyn eikä kotelonkaan mukana)
- Splitteri etutuulettimille koska muuten loppuu emosta tuuletinpaikat yhdellä kesken
- Bosen (QC35) kuulokkeisiin tarvitsen myös uuden aux piuhan että saan niistä mikin käyttöön
- USB-C adapeteri jotta näyttöä voi käyttää USB-hubina.

Kikkailin jo huvikseni tuuletinprofiilien kanssa ja ainakin nyt kun kotelo on auki tuota prossua voi boxed coolerilla ajaa passiivisena n. 60-asteen lämmöillä jos kotelotuuletus on pienesti päällä ja sulkee ylimääräiset softat. Aika matalalle on virrankulutus ajettu näissä vehkeissä. Siihen nähden tuo Mugen tulee varmaan olemaan melkoisen turha ostos, mutta pitäähän sitä vähän harrastaa ja voidaan sitten kokeilla vähän ylikellotteluakin.

Yksi Mugenin kanssa kokeiltava asia on myös se kannattaako takatuuletinta pitää asennettuna jos etutuulettimet jaksavat puskea kotelon läpi tarpeeksi tavaraa. Lähinnä ehkä kysymykseksi nousee miten GPU:n lämmöt käyttäytyvät.
 
No kappas. Itse olen vastikään ihan ATX kokoisen koneen rakennellut, mutta ITX raudan himo kasvanut kun näillä foorumeilla tullut katseltua hienoja kuvia viime viikkojen aikana, ja tämähän on hauskaa luettavaa. Ajatusleikkinä ITX fiilistelylle olisin juuri päätynyt tähän samaiseen koppaan myös, eli sinänsä jos kesällä ITX-kuume nousee, on tästä kiva saada cooler-referenssiä etc.

Myöskin, jos Age of Empires 2 kiinnostaa online-moninpelin osalta ja haluat liittyä suomalais-kommuuniin, laita vaikka yksityisviestiä, sillä olen itse varsin aktiivinen pelaaja. :tup:
 
Noniin. Hetki on vierähtänyt. Prossujäähyä odoteltiin tilauksesta vajaa pari viikkoa ja sain sen noudettua vapun jälkeen ja tänään vihdoin löysin inspiraatiota päästä asennushommiin. Vähän päästiin virittelemään, mutta lopulta kaikki saatiin paikoilleen.

Ihan ensimmäisellä yrittämällä ei Mugeni kuitenkaan mennyt paikoilleen. Emolevy + prossujäähy mahtui paikoilleen vain PSU:n päällä olevasta kolosta, joten koko kone piti purkaa ja ujuttaa jäähy sitä kautta sisään. Toisekseen takatuulettimen virkaa tekevä Noctua vei sen verran enemmän tilaa johtuen kumitassuista ja nippusidekiinnityksestä, että cooleri tuntui hieman painavan tuuletinta. Tästä ongelmasta päästiin, kun tuuletinta siirsi muutaman sentin vasemmalle niin, että se osui prosessoricoolerin toiselle tuulettimelle varattuun koloon ja muotoilemalla nipparikiinnityksen uudelleen. Tämä siirto taas vaati yhden uuden reiän poraamisen takapaneeliin (tai sitten tuuletin olisi pitänyt jättää kiinni kolmella nipparilla).

Tietysti tuulettimen olisi voinut myös kiinnittää cooleriin, mutta ajattelin ilmavirtauksen olevan näin parempi. Todellisuudessa ero varmaan on häviävän pieni, mutta pieni väkertely ennen kaikkea.

Tuuletin siirrettynä pari senttiä vasemmalle:
IMG_2718.JPEG


Uusi reikä, jotta nippuside saatiin pujotettua takaisin:
IMG_2719.JPEG



Vielä pari kuvaa kaapeloinneista ja koko asennuksesta. Ihan nätisti sai vedettyä kaapelit pois tuulettimien edestä. Powerin päältä vielä luikertelee tuo toisen etutuulettimen kaapeli odottaen asennusta (y-splitteri puuttuu edelleen)
IMG_2720.JPEG

IMG_2721.JPEG


Lämmöt:
Ennen Mugenin asennusta tuli pari viikkoa jo pelailtua vakiocoolerilla, mistä sai pientä vertailukohtaa. Sanotaanko, että pienin parannus suhteessa vakiocooleriin on silloin kun koko kokoonpano on suurella loadilla. Iso prosessoricooleri aiheuttaa sen, että GPU jää vähän muhimaan omissa lämmöissään. Ratkaisuna tähän taas on ajaa kotelotuulettimia isommilla kierroksilla mikä syö isosta prosessoricoolerista saadun hyödyn hiljaisuudessa. Edukseen tämä setuppi pääsee silloin, kun ollaan matalalla loadilla tai tehdään jotain prosessori-intensiivistä ja GPU:n kuorma on melko matalalla.

Todennäköisesti paremman balansoidun systeemin olisi voinut saavuttaa pienemmällä coolerilla, koska tällöin takatuuletin olisi imenyt ilmaa enemmän myös coolerin ympäriltä. Luulen, että nykyiset prosessorit ovat muutenkin niin vähävirtaisia, että myös pienempi cooleri olisi riittänyt suureksi osaksi passiiviseen työpöytäelämykseen.

Pitää vielä koittaa saada tuo toinen etutuuletin toimintaan. Sekin voisi auttaa kotelon ilmankiertoon ja GPU:n lämpöihin.

Koitan kirjoittaa vielä vähän yksityiskohtaisemman postauksen lämpötiloista ja tuuletinprofiileista eri tilanteissa kun saan niitä viriteltyä.

Jos Age of Empires 2 kiinnostaa online-moninpelin osalta ja haluat liittyä suomalais-kommuuniin, laita vaikka yksityisviestiä, sillä olen itse varsin aktiivinen pelaaja. :tup:
Jees kiitos kutsusta. Täytyy myöntää, että olen kaikesta huolimatta AoE:ssa onnettoman huono ja pelissä on enemmän nostalagia-arvoa kuin kilpailullista iloa :D. Otan suhun vaikka uudestaan yhteyttä jos saisin innostuttua opettelemaan edes perus build orderit ja hotkeyt.
 
Vaihda tuo Gtx 960 seuraavan sukupolven 1050ti. Saat koneesta huomattavasti äänettömämmän pelatessa. TDP on vähän mallista riippuen 75W. Hintapolitiikka menee jossain 50-80e välillä.

Itsellä oli puolet pienemmässä kotelossa gtx1050 (ei ti) ja sen ääni ei kuulunut oikeastaan kertaakaan. Saattaisi olla myynnissäkin.
 
Vaihtoehtoisesti voipi sitoa tuohon 960:n jonku 120mm/92mm x2 koppatuulettimen alkuperäisten tilalle. Jos siis saat mahtuun. Omien kokemusten perusteella erittäin hiljainen ja lämmöt todella matalat, ainaki mulla omal vega 64:llä. Siinä ois ainaki tekemisen meininkiä!
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 829
Viestejä
4 578 213
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom