Heinäsirkka ravintona ja sirkkavalmisteet

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 836
Ostin tänään prismassa tuollaisen uutuuden "Mattila Bros. Sirkka nakki 300g".

Tuote sisältää sirkkajauhetta ja sitä vaivaiset 5,6%. Vaikka allekirjoittanut maistaa pahanmakuiseksi ruoat (ja varsinkin mausteet), johon on sotkettu vähän etikkaa, en omaa kumminkaan niin herkkiä makuantureita, jotta saisin edes vivahteisen käsityksen, mitä olisi 100% sirkka.
Tuotteessa maistuu likipitäen aivan perus sianliha (63%) nakki. Rapsahtaminen kylmältä syödessä on hivenen omalaatuinen ja pinnassa on tummia pisteitä, joita muuten epäilisi normaalissa nakissa alkavaksi homeeksi.
Mielestäni kumminkin nakiksi hyvin makoisaa.

Ravintoarvot ovat:

Energia:273kcal
Rasva:22%
Hiilihydraatit 4%
Proteiini 15%
Suola 1,6%

Voi aiheuttaa allergisiakohtauksia heille, jotka allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille.

Tänne myös suosituksia kun lanseeraukseen tulee tuotteita, joissa olisi suurin, ellei liki kokonaan tuota heinäsirkkaa.
Sekä tietysti muuta "sälää" aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Jostain syystä valmistaja ei uskalla omilla sivuillaan mainostaa kyseistä tuotetta(?)
 
Jostain syystä valmistaja ei uskalla omilla sivuillaan mainostaa kyseistä tuotetta(?)

Oli iso ilmoitus hyllylllä, että "meillä ensimmäisenä". Tulee varmaan päivitetyksi sitten aikanaan, mutta kaivelinpahan nyt tuossa roskista ennakkoon.

sirkkanakki.jpg

Klikkaamalla kuvaa saa suuremmaksi, että tekstin lukee. Pakkauksen takapuoli on pikimusta.
 
ite maistoin (ja ostin, tosin jäi vahingossa syömättä) sirkkaleivän. eipä siinäkään mitättömästä sirkkamäärästä johtuen maistunut mikään erityinen. leipä ravintoarvoiltaan oli tosin hienoinen pettymys, kuitua vaalean leivän verran eikä muutenkaan erityisen ravinteikas. maku ihan hyvä.

kyseessä siis Fazerin "omassa uunissa paistettu" sirkkaleipä.
 
Tuo sirkkajauho on leivässäkin tuomassa vain sitä proteiinia. Jos ne on jauhettu paahdetuista sirkoista, niin sen maku hukkuu siihen leipään aika tehokkaasti. Paahdettu sirkka maistuu lähinnä ruisleipäiseltä. Vaikea kuvailla makua sen kummemmin, mutta tuollainen paahdetun leivän maku siitä ensimmäisenä mieleen tulee. Tuossa muodossahan niiden luulisi parhaiten kaupaksi menevän. Tuon sirkkajauhon hinta on vielä aika raju, joten ei sitä ihan kauheasti uskalla muutaman euron leipään odottaa. Jos noita haluaa maistella niin suosittelen noita paahdettuja, jos niitä jo jostain saa.
 
Tuli maistettua tuollaista Leaderin Zircca -proteiinipatukkaa. Sirkat jauhettu sekaan ja yksi sisältää 15 sirkkaa. Maistui mielestäni ihan samalta kuin muutkin proteiinipatukat.
 
Luuletteko, että totuttelujakson jälkeen hyönteisproteiinia saa laittaa huomaamattomasti korvaamaan esim. kasvispohjaista proteiinia elintarvikkeissa?

Jotenkin vaan särähtää nämä itsellä - motivaationa maailman pelastuminen vai uuden tuottajaryhmän syntyminen? Tulevaisuutena vapaa kilpailu vai sääntely? Vertailussa härkikset hieman alkuhypen jälkeen laantuneet.
 
Luuletteko, että totuttelujakson jälkeen hyönteisproteiinia saa laittaa huomaamattomasti korvaamaan esim. kasvispohjaista proteiinia elintarvikkeissa?

Jotenkin vaan särähtää nämä itsellä - motivaationa maailman pelastuminen vai uuden tuottajaryhmän syntyminen? Tulevaisuutena vapaa kilpailu vai sääntely? Vertailussa härkikset hieman alkuhypen jälkeen laantuneet.

Aivan varmasti ainoa motiivi on valmistuskulujen pienentäminen ja siitä seuraavat voitot. En kyllä itse tule syömään yhtään tuotetta, joiden tuoteselosteessa lukee joku maininta heinäsirkoista. Nyt kun näitä kokeillaan, niin varmaan 10 vuoden päästä einekset täynnä tätä paskaa.
 
ite maistoin (ja ostin, tosin jäi vahingossa syömättä) sirkkaleivän. eipä siinäkään mitättömästä sirkkamäärästä johtuen maistunut mikään erityinen. leipä ravintoarvoiltaan oli tosin hienoinen pettymys, kuitua vaalean leivän verran eikä muutenkaan erityisen ravinteikas. maku ihan hyvä.

kyseessä siis Fazerin "omassa uunissa paistettu" sirkkaleipä.

Ei tuossa olekkaan mitään järkeä. Sirkat sellaisenaan.

Aivan varmasti ainoa motiivi on valmistuskulujen pienentäminen ja siitä seuraavat voitot. En kyllä itse tule syömään yhtään tuotetta, joiden tuoteselosteessa lukee joku maininta heinäsirkoista. Nyt kun näitä kokeillaan, niin varmaan 10 vuoden päästä einekset täynnä tätä paskaa.

Suomessa kasvatettu sirkka on varmasti terveellisempi proteiinin lähde kuin esim. itämeren kala.
 
Tuli maistelua muutama sirkka viime vuoden Nordic Business Forumissa ja mitä tuosta nyt sanoisi. Maistuu pääasiassa käytetyiltä mausteilta. Vähän myös mietityttää, että kuinka kannattavaa tai eettistä se on tehokasvattaa sirkkoja proteiiniksi.
 
Ei tuossa olekkaan mitään järkeä. Sirkat sellaisenaan.
Jostain luin, että kotimainen sirkkajauho maksaa tällä hetkellä lähes 300e/kg ja hollantilainenkin n. 100e/kg, joten siksi ne määrät näissä tuotteissa on aika minimit.

Vähän myös mietityttää, että kuinka kannattavaa tai eettistä se on tehokasvattaa sirkkoja proteiiniksi.
Jos/kun tuotanto saadaan teolliseen mittakaavaan, niin kannattavaahan tuon pitäisi kyllä olla, koska hyönteisillä hyötysuhde (syötävä ravintogramma per käytetty rehugramma) on ylivoimainen liha- ja siipikarjaan verrattuna (luokkaa 80% kun esim. naudalla tuo on jotain 10%). Bonuksena vielä huomattavan paljon pienemmät ympäristöpäästöt.

Ja jos ihan eettisesti tarkastellaan, niin itse ainakin syön mielummin tehotuotettua hyönteistä kuin nisäkästä tai lintua.
 
Leivässä ja suklaassa on muutenkin hyönteisproteiinia jo valmiiksi vaikka tuoteselosteessa sitä ei mainitakkaan ymmärrettävistä syistä. Nämä napostelukokoiset otukset kuten sirkat ja
jauhomadot ovat varmaan parhaimmillaan kokonaisena, marinoituna yön yli ja valkosipuliöljyssä paistettuna wokkipannulla kuten tiikeriravun pyrstöt jne. :hungry:

otokat_villisirkat_KEVYTetu_u0.jpg
 
Luuletteko, että totuttelujakson jälkeen hyönteisproteiinia saa laittaa huomaamattomasti korvaamaan esim. kasvispohjaista proteiinia elintarvikkeissa?

Jotenkin vaan särähtää nämä itsellä - motivaationa maailman pelastuminen vai uuden tuottajaryhmän syntyminen? Tulevaisuutena vapaa kilpailu vai sääntely? Vertailussa härkikset hieman alkuhypen jälkeen laantuneet.

Eiköhän suomalainen einesteollisuus tunge niihin eineksiin kaiken moskan millä voi jatkaa mahdollisimman halvalla esimerkiksi makkaraa. Tekeväthän ne jo nytkin "makkaroita" ja "liha"pullia jossa lihaa on noin 5 prosenttia ja loput on teurasjätettä ja kaikenlaista korviketta.

Voisi kuvitella että siinä olisi katteet kohdillaan kun alkavat jossain jätevedenpuhdistamon lietteen kompostointikentällä kasvattaa jotain kärpäsiä ja niistä toukista ja aikuisista kärpäsistä jauhavat sitten idiooteille ruokaa. Jostakin mädäntyneestä lihasta ja kalastakin saadaan samalla menetelmällä jalostettua kärpäsjauhoa myytäväksi.

Onneksi tuo heinäsirkkajauhokin maksaa vielä 100 euroa kilolta niin eivät todennäköisesti sitä ala salaa ruokiin lisäilemään. Salaa tarkoitan sitä että tuoteselosteeseen ilmestyisi joku päivä vain pientäkin pienemmällä präntillä vaikka "acrididae" joka on heinäsirkan tieteellinen nimi tai sitten nimi "calliphoridae" joka on raatokärpäsen tieteellinen nimi.

Toisaalta jos joku haluaa syödä jotain hyönteisiä tai vaikka matoja niin ihan vapaasti kunhan minun ei tarvi niitä syödä.
 
Tota noin, perataankos näitä sirkkoja jollain lailla ennen ruoaksi valmistusta? Mulla ei ole sen kummempia hyönteisten syömistä vastaan, mutta en mää niiden paskoja suuhuni halua.
 
Tota noin, perataankos näitä sirkkoja jollain lailla ennen ruoaksi valmistusta? Mulla ei ole sen kummempia hyönteisten syömistä vastaan, mutta en mää niiden paskoja suuhuni halua.
Niitä pidetään dieetillä ennen pakastamista juuri tuon takia.
 
Noin mää vähän arvelinkin. Eipä tuokaan mikään ihanteellinen ratkaisu ole, mutta onhan sitä kaikkea muutakin tullut popsittua. Ehkä tulevaisudessa voisi kouluttaa jonkun tekoälyrobotin hoitamaan suolistuksen.
 
Paahdetuissa sirkoissa ei kyllä huomaa edes jalkoja, saati sitten sisuskaluja. Kuten jo mainittua, noita pidetään paastossa ennen horrokseen vaivuttamista joten ei niissä kakkaa sisällä ole.
 
No ei tietenkään huomaa, mutta mun käsityksen mukaan hyönteiset tuppaavat syömään aika suuria määriä kokoonsa nähden. Lisäksi tuli mieleen, että alkavatkohan helposti syömään lajitovereitaan tai jopa niitä omia ulosteitaan jos kovin nälässä pidetään.
 
No ei tietenkään huomaa, mutta mun käsityksen mukaan hyönteiset tuppaavat syömään aika suuria määriä kokoonsa nähden. Lisäksi tuli mieleen, että alkavatkohan helposti syömään lajitovereitaan tai jopa niitä omia ulosteitaan jos kovin nälässä pidetään.

Tappajaleppäkertut syövät vaikka ihmistä nälkiintyessään :D

Heinäsirkat ovat enimmäkseen kasvinsyöjiä.


23.7.2016 - 09.05
Puheenaihe
Leppäkertut voivat hyökätä ihmisten kimppuun - Yle: "Voi tulla ihan häkellyttävä leppäkerttusyksy"
Leppäkerttuja saapuu Suomeen vielä nykyistäkin enemmän, kertoo Yle.

– Leppäkerttujen lisääntyminen ei tosiaankaan ole meillä Suomessa ohi, toukkia karisee koivuista niskaan. Voi tulla ihan häkellyttävä leppäkerttusyksy, kertoo Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti Ylelle.

Karhilahden mukaan 1980- ja 1990-luvuilla nähtiin vuosia, jolloin saarten rannoille ajautui kymmenen sentin paksuisia leppäkerttulauttoja. Kertut lähtivät Suomesta etelään etsimään lisää ruokaa, mutta tuupertuivat pitkällä matkalla ja ajautuivat takaisin.

Jos leppäkertuilta loppuu ruoka, niistä voi tulla epätoivoisia. Ne voivat jopa alkaa purra ihmisiä. Karhilahden mukaan niin on tapahtunut aiemminkin.

Leppäkertut menestyvät erityisesti pahan makunsa ja värityksensä vuoksi. Linnut eivät punamustista hyönteisistä innostu, ja jos joku sattuu epähuomiossa sellaisen syömään, se päästää hajurauhasistaan pahanmakuista keltaista nestettä.

– Ne kuolevat vanhuuteen tai nälkään, kun niitä eivät muut huoli, Karhilahti kertoo.
 
Pahoittelut ketjun lainaamisesta, jos kysymykseni ei sovi tänne.

Mites on, ovatko nämä lajit mitä kasvatetaan syötäväksi, sellaisia että niistä ei ole haittaa, jos pääsevät karkuun ja leviämään vaikkapa kerrostalossa? Elelevätkö sitten siitä lähtien siellä, vai kuolevatko ilman ruokintaa?

Moinen tuli mieleen, kun joka paikassa nyt vouhotetaan miten voit itse kasvattaa näitä. Ei ole mukava ajatus, kun tietää, että osa kuitenkin pissii homman ja noita pääsee vapaaksi.
 
Paljon kohkataan siitä, kuinka hyönteiset on kasvavat paljon tuotantoeläimiä tehokkaammin, mutta tämän väitteen tueksi on löytynyt ohuelti tietoa.

Sattumalta törmäsin tällaiseen Helsingin yliopiston esitykseen, jonka mukaan sirkkakilon tuottaminen kuluttaa 2-3 kg kananrehua:
Kotisirkkojen ravintovaatimukset - Timo Nieminen, Ruralia-instituutti

Sirkkojen ravinnon pitää sisältää 20% proteiinia.

Vertailun vuoksi broilerin (n. 1,7 kg) tuottaminen kuluttaa n. 4 kg rehua:
Suomibroileri.fi - Tasapainoista ruokintaa eri kasvuvaiheisiin
 
Heinäsirkastahan riittää syötävää yhdelle perheelle viikoksi,vaikka suuri osa onkin pelkkää rasvaa.Mutta jos sen syö niin koko Sleepy sleepers suree.
 
Mites on, ovatko nämä lajit mitä kasvatetaan syötäväksi, sellaisia että niistä ei ole haittaa, jos pääsevät karkuun ja leviämään vaikkapa kerrostalossa? Elelevätkö sitten siitä lähtien siellä, vai kuolevatko ilman ruokintaa?

Moinen tuli mieleen, kun joka paikassa nyt vouhotetaan miten voit itse kasvattaa näitä. Ei ole mukava ajatus, kun tietää, että osa kuitenkin pissii homman ja noita pääsee vapaaksi.

Ruokaeläimiksi (ainakin lemmikeille) kasvatetaan jauhomatoja, sirkkoja ja torakoita yms. Kotisirkka (Acheta domesticus) pystyy lisääntymään ihan Suomessakin ja ainakin teoriassa voi levitä asuntoon. Niitä elää Suomessa rakennusten kosteissa ja lämpimissä paikoissa.
Jamaikankenttäsirkka (G.Assimilis) ja kaksitäpläsirkka (G.Bimaculatus) voivat toki jonkun hetken elää asunnossa, mutta sirkat yleensäkin vaativat kostean alustan munille ja mielellään 27°C lämmön lisääntymiseen. Eli ei ne Suomessa juuri aiheuta riskiä.
Sama homma argentiinan torakoiden kanssa, eli Suomessa on liian kylmä ja kuiva lisääntymiseen, mutta voivat jonkun ajan elellä asunnossa (Saksan torakat ja russakat ovat sitten asia erikseen, enkä niitä lähtisi kasvattamaan asuintiloissa, hyi) .
 
Eli heinäsirkat eivät ole erityisen herkullisia tai edes omaa merkittävää ominaismakua. Ei noiden syömiselle keksi yhtään järkevää syytä, hyviä proteiininlähteitä on aivan riittävä valikoima muutenkin.
 
Ei yllätä, sillä eihän koko hyönteisvalikoimaa ole viime aikoina edes juuri markkinoitu. Eivät ihmiset noita tuotteita itsestään löydä.
 
Ei yllätä, sillä eihän koko hyönteisvalikoimaa ole viime aikoina edes juuri markkinoitu. Eivät ihmiset noita tuotteita itsestään löydä.

perus reissari maksaa 3,5€/kg, suomalaisten rakastama vaalea "hötöhötöleipä" maksaa 2€/kg. Sirkkaleipä on/oli yli 15€/kg.

Onko tuo nyt ihme jos kärryyn menee jotain muuta kuin ötökkäleipää.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 745
Viestejä
4 497 546
Jäsenet
74 278
Uusin jäsen
Mikat89

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom