GTX 970 AC Mono Plus-jäähyllä Jonsbon U2-kotelossa

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 127
Tulipahan mieleen tekaista lyhyt yhteenveto tämän projektin lopputuloksesta. Kyseessä on kuitenkin pieni, ilmanvaihdoltaan rajoittunut koppa ja tämän vastapainona sisään ollaan tunkemassa sisäänpuhaltavaa ja lämpimähköä korttia, jonka mahtuminen on sekä teoriassa, että käytännössä hiinä ja hiinä. Monesti kun kuulee sanottavan, että tällaisessa tilanteessa olisi ilman muuta syytä hankkia ulospuhaltava kortti niin tässä hieman referenssiä :comp:


Itse jäähy ja asennus korttiin

Accelero Mono Plus on edullisemman pään näytönohjainjäähy, joka koostuu viidestä lämpöputkesta yhdistettynä 136x138mm jäähdytysrivastoon. Ilmansiirrosta huolehtii 120x15mm PWM-tuuletin, jonka kierrosalue on kiitettävän laaja 400-1500RPM. Jäähdytyskapasiteetiksi ilmoitetaan 200W ja takuuta Arctic Cooling antaa kuusi vuotta.

Mono Plus on saatavilla Jimmyn valikoimissa 35 Euron edulliseen hintaan (sis. Haribon nallekarkit). Käyttäjä vleaflet puolestaan myi uhriksi joutuneen GTX 970 Turbon eli kiitokset myös hänelle. Kyseinen lappu omaa 77,0% ASIC-laadun ja on myös kelojen vinkunan, tai sen vähäisyyden, suhteen kiitettävä yksilö.

WP_20170322_14_26_21_Pro.jpg

Jäähy kiinnittyy korttiin melkeinpä mitään prosessorijäähyä vaivattomammin ja myös tukevan oloisesti neljällä ruuvilla ja muutamalla liimapintaisella holkilla, jotka asennetaan näytönohjaimen PCB:n ja jäähdyttimen kontaktipinnan väliin. Yleinen laatuvaikutelma on muutenkin jämäkkä ja suunnittelussa on selvästi keskitytty tarkoituksenmukaisuuteen.

Pohjassa on esiasennettu lämpötahna, mutta luottamukseen liittyvien ongelmien ansiosta pyyhin sen pois ja lisäsin tilalle erään tunnetun valmistajan omaa töhnää. Ruuvien kiristämisessä on aika paljon varottava PCB:n taipumista, koska riittävää kiristysvoimaa on vaikea arvioida. Turbon alkuperäinen VRM-jäähy on jätetty paikalleen, mutta muistien jäähdytyssiilit on jätetty asentamatta, koska tuuletin puhaltaa suoraan paljaita muistipiirejä kohti. Taustalla näkyy vakiojäähyn kuparipohjainen alumiinisiili ja lämmitettytänkin onnettoman kuiva lämpötahna. Testasin Heaven 4.0:lla pikaisesti, että ns. pienintä tarpeellista korkeampi kiristysmomentti ei tuo lämpötiloihin havaittavaa parannusta.

Lopputulos vie tilaa melko täsmälleen kolme korttipaikkaa ja leveyssuunnassakin useamman sentin enemmän kuin eri valmistajien suurimmatkaan custom-mallit. Pituus silti jää vain noin 20 senttiin. Tämän takia toivoisinkin, että itx-kotelorintamalla nähtäisiin enemmän saman tyyppisiä pieniä, erittäin hiljaiset ja tehokkaat ilmajäähdytysratkaisut mahdollistavia, koteloita.

WP_20170322_14_54_06_Pro.jpg WP_20170322_15_53_27_Pro2.jpg


Asennus koteloon

Asennus koteloon oli loppujen lopuksi helppo, vaikka tilaa onkin hyvin minimaalisesti kaikissa sunnissa. AC mainitsee jäähdyttimen korkeudeksi 51mm, mikä tosin ilmeisesti vaihtelee näytönohjaimen perusteella valittavien holkkien mukaan. Tässä tapauksessa käytettiin GTX 970:lle speksattuja 2-millisiä, joiden ansiosta koko komeus mahtuu hienosti näytönohjaimen PCB:n alapinnasta kotelon pohjaan mitattuun 52-53 millimetrin väliin. Käytössä jäähdytin ei tässä tapauksessa pääse taivuttamaan PCB:tä raskaille jälkiasenteisille jäähyille tyypilliseen tapaan, koska tämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista jäähyn koskettaessa kotelon pohjaa.

Untitled.jpg

Sellainen huomio vielä, että esim. RX 480 Mono Plussalla ei välttämättä tähän koteloon mahdu, koska näillä on korkeutta parisen milliä enemmän.


Testiasetelma:

Ennen käyttöönottoa mietitytti, miten GTX 960 Strixiin verrattuna noin 50W korkeampi tehonkulutus näkyisi lämmöissä ja ennen kaikkea kokoonpanon melutasossa. No, ei muuta kuin ajoa ja selvittämään.

Kokoonpanon tärkeimmät strategiset mitat:

  • i7 3770 + True Spirit 120i
  • GTX 970 + Accelero Mono Plus
  • 8GB DDR3 2000Mhz
  • Jonsbo U2
  • Slip Stream 120mm kotelon poistotuulettimena ja toinen vastaava CPU-jäähyssä

Pelkästään näytönohjainta rasittavien testien sijaan koko systeemin kannalta lämpimän tunnelman luomiseksi ajeltiin Battlefield 4:ää seuraavilla asetuksilla:
  • 2560x1440
  • Ultra-asetukset, Effects High
  • 2X MSAA
  • FXAA off
  • HBAO
Testiin päätyi 64 pelaajan 30-minuuttinen moninpelisessio Dragon Valley-kentässä. Huoneenlämpö testin aikana oli noin 20 astetta.


Dataa:

asda.PNG


Yhteenveto:

Alun epäilyksistä huolimatta ratkaisu toimi kokonaisuutena erittäin hyvin.
Rasituslämpötila GPU:n osalta vakiintui 44 asteeseen noin viiden ja puolen minuutin paikkeilla, kellotaajuuden näyttäessä keskimäärin 1279Mhz. Kokoonpanon lämpötilat vakiintuivat testijaksolla hyvin pitkälti siten, että niissä ei ollut enää havaittavissa merkkejä noususta testin loppupuoliskolla. Näytönohjaimessa ei joko ole VRM-lämpöanturia tai se ei ollut luettavissa, mutta virransyötön jäähdytysrivastoa oli mahdollista huoletta koskettaa vaikka kuinka pitkään ilman sormen polttamista.

Mielenkiintoinen havainto on, että kotelon ilmanvaihdosta ja GPU+CPU yhteisrasituksesta huolimatta Battlefield 4:ssä mitatut grafiikkapiirin lämpötilat ovat asteen matalemmat kuin Heaven 4.0:n tai Stranded Deepin aikana. Tämä johtunee toki ajoittain muutamalla prosentilla laskeneesta käyttöasteesta, mutta myös kertonee tarinaansa siitä, että kotelon alaosaan sijoitettuna kortilla on jatkuva pääsy huoneenlämpöiseen ilmaan ja sen (sekä muiden komponenttien) lämmittämä ilma ei ainakaan merkittävissä määrin jää koteloon pyörimään. GPU-lämpötila oli hieman alhaisempi sivupaneeli suljettuna kuin se avattuna, koska pääosa kotelon sisäänottoilmasta tulee juurikin pohjasta ja kotelo suljettuna takatuuletin työskentelee vetäen ilmaa koteloon juurikin tälta alueelta.

Näytönohjaimen tuuletin pyöri 970 Turbon 28% alarajan ja nvidian PWM-ohjauksen häröjen ansiosta kiinteällä, noin 1050RPM:n nopeudella. Nopeus kuulostaa korkealta, mutta 120mm koostaan huolimatta Mono Plussan tuuletin oli erittäin merkittävästi hiljaisempi kuin vastaavalla nopeudella pyörivä tavallinen 25mm paksu 120mm kotelotuuletin. Ääni oli hyvin pitkälti ilmavirran vaimeaa huminaa ilman laakeriääniä. Mikäli haetaan kuulonvaraista vertauskohtaa, niin 700-800RPM pyörivä Slip Stream hukuttaa helposti äänen alleen. Ainut kotelotuuletin otti nopeutta automaattisesti noin 780RPM.

Testimielessä kokeilin myös nippa nappa aktiivijäädytteistä kokoonpanoa: Laskemalla kotelotuulettimen nopeus manuaalisesti 400 kierrokseen minuutissa ja prosessorituuletin lukemaan 350RPM, ohjain lämpeni noin kuusi astetta lisää, hieman päälle 50 asteeseen Unigine 4.0:aa ajettaessa. Ongelmana tässä muuten toimivassa tilanteessa on se, että oma pokka ei kestä pidempiaikaista käyttöä ilman tietoa VRM-lämmöistä.

Käytännössä täysin äänettömään korttiin tottuneelle kierrosnopeus on kuitenkin aavistuksen korkea ja GPU:n lämpötila liian matala, minkä takia suunnitelmissa on piakkoin liittää joko LN -tai ULN -adapteri (kauppamiehet hoi) kortin ja tuulettimen väliin, ja näin toivottavasti tiputtaa nopeudesta >200RPM pois. Tämähän ei kuitenkaan ole jäähyyn, vaan kortin PWM-ohjaukseen liittyvä syy.

Arctic Cooling kommentoi tämän tapaisen resistorin käyttämistä seuraavasti:
Noctua LNA/ULNA uses a resistor to reduce the driving current and hence the fan speed. It may not solve the problem as the Nvidia cards will try push the fan to its target speed.

Lienee vielä kuitenkin syytä huomauttaa, että mikäli Muropaketin (Sampsa) tekemiin GTX 960 Strixiä koskeviin melumittauksiin ja sen hiljaisuutta kiitteleviin kommentteihin on luottaminen, voidaan GTX 970 + Mono Plus lopputulosta silti pitää tässäkin tapauksessa miellyttävän hiljaisena. 960 Strix nimittäin pitää edellä mainituissa mittauksissa ilmenneellä 1673RPM kierrosnopeudella pienistä tuulettimista johtuen korkeampitaajuista ja epämiellyttävämpää ääntä kuin Mono Plus testatulla nopeudella 1050RPM.

Kiinnostavaa olisi testata kokoonpanoa myöhemmin esimerkiksi Battlefield 1:ssä, koska tämä hyödyntää huomattavasti testiohjelmaa enemmän prosessoria nostaen samoin kokoonpanon lämmöntuottoa. Tällä kertaa yksittäisten ytimien lämpötilat nousivat vain hieman päälle 50 asteen matalahkolla tuuletinnopeudella ja keskikokoisella tornijäähyllä. Prime + Furmark on jätetty pois laskuista, sillä niiden aiheuttama kuorma on täysin epärealistinen PC:n käyttötarkoituksia ajatellen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tässä olisi koteloa vaihtamalla hyvä pohja käytännössä äänettömälle, mutta tehokkaalle aktiivisesti ilmalla jäähtyvälle tehokoneelle.
sr2HguA.png
 
Viimeksi muokattu:
Veljeni ajelee varmaan 4-5 vuotta vanhalla mono plussalla varustettua GTX 460:ia vieläkin. Se on hyvä ja kestävä jäähy.

Jos et vaan asentanut noita muistisiilejä nyt, niin et kyllä asenna tulevaisuudessakaan. Minulla on vielä laatikossa toisen kortin jämät.

Jos vaan koteloon saa mahtumaan, tuo mono plus on loistodiili.

edit: lisätty sana "vuotta", ei veljellä ole 4-5 GPU:ta :)
 
Viimeksi muokattu:
Veljeni ajelee varmaan 4-5 vanhalla mono plussalla varustettua GTX 460:ia vieläkin. Se on hyvä ja kestävä jäähy.

Jos et vaan asentanut noita muistisiilejä nyt, niin et kyllä asenna tulevaisuudessakaan. Minulla on vielä laatikossa toisen kortin jämät.

Jos vaan koteloon saa mahtumaan, tuo mono plus on loistodiili.

Joo, näyttää kyllä vahvasti siltä, että pysyn jatkossa refukorteissa ja mono plussassa. Yhteensopivuus päivittyy joka julkkarissa ja teho/melu/hinta aivan omaa luokkaansa.
 
Mulla oli Twin Turbo II aikanaan GTX470:ssa ja tuo Mono Plussahan on siitä niinsanotusti about puolikas, ja se oli myös hyvä cooleri. Mutta tuo vaikuttaa erinomaiselta jos tilaa ei ole tolkuttomasti. Hyvä pikkurevikka. :tup:

Tämähän on vissiin täsmälleen puolikas AC 6990 Twin Turbosta, ne pienet alumiiniset jäähdytyssiilet mukaan lukien. TT olikin tuon Harvia 470:n kanssa varmasti paikallaan ;)
 
Twin turbo II on 92mm tuulettimilla. Kuten noistakin kuvista näkyy, mono plus on iso laitos. Siinä on 120mm propelli. Vieläkin pari kertaa pitänyt katsella, miten @Smanci sai sen ängyttyä tuohon koteloon..
 
Meinasin itseasiassa itsekin Mono Plussaa aikanaan, mutta murossa porukka suorastaan käski ostamaan TTII:n ja tottelin. :D

Aah, en katsonut/ole perehtynyt sen tarkemmin. Muistikuvat lienee sieltä 5v takaa. ;)

Twin Turbo II mahtuisi paremmin kaikkiin koteloihin ja kai se parempikin on. Hintaakin on 15 euroa enemmän.

Itselle tuli se hinta vaan vastaan ja säästin. GTX 460:kin löytyi käytettynä halvalla, kun sen refujäähyn tuuletin ei toiminut.. Edelleen, 35 euroa ja tuo kyllä on aika lähellä sinun 50€ Twin Turbo II:sta. Hinta/laatu on kohdallaan.

Ei muuten mahtunut minulla sen aikaiseen koppaan, siitä jäänyt koko mieleen. Veljellä on halpa ATX, jonne kyllä mahtuu. Huippusaavutus änkeä tuo mitx-koteloon..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 670
Viestejä
4 495 606
Jäsenet
74 270
Uusin jäsen
Jautio

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom