Googlen Chrome OS ohitti Applen macOS:n markkinaosuuksissa

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 377
operating-system-marketshare-2020-idc-20210218.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Perinteiset Windowsilla varustetut tietokoneet jylläävät markkinaosuuksissa aivan omilla luvuillaan. Apple on haalinut macOS:llaan verrattain tasaisena pysyneen vähemmistöosuuden, mutta viime vuonna se tippui kenties hieman yllättävästikin kolmannelle sijalle.

IDC:n julkaisemien lukujen mukaan koronapandemian vuosi 2020 on saanut tietokoneiden markkinaosuudet elämään normaalia voimakkaammin. Yhtiön luvut sisältävät perinteiset pöytätietokoneet, kannettavat sekä työasemat.

Markkinoiden kärjessä jatkaa odotetusti Microsoft, mutta Windowsin markkinaosuus uusista kokoonpanoista tippui viime vuoden aikana selvästi. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiöllä oli hallussaan vielä 87,5 % markkinoista, kun Applen macOS:n osuus oli 5,8 % ja Googlen Chrome OS:n 5,3 %. Toisella vuosineljänneksellä alkoi kuitenkin tapahtumaan ja Microsoftin osuus tippui 81,7 prosenttiin ja vuoden loppuun mennessä vain 76,7 prosenttiin.

Windowsin tiputuksessa olivat osallisina sekä macOS että Chrome OS, mutta jälkimmäinen käytti tilaisuuden tehokkaammin hyväkseen. Chrome OS:n osuus nousi ensimmäisen neljänneksen 5,3 %:sta ensin 10 prosenttiin ja vuoden loppuun mennessä peräti 14,4 prosenttiin. Samaan aikaan macOS nosti omaa osuuttaan ensin toisella neljänneksellä 7,6 ja kolmannella 8,4 prosenttiin, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä käyttöjärjestelmän osuus tippui aavistuksen 7,7 prosenttiin markkinoista.

Lähde: GeekWire

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
En ole ikinä tuollaista Chrome käyttistä käyttänyt, sehän on siis vain selain ilman mitään muuta?
 
Tuttuni käyttää opetuskäytössä peruskoulussa. Budjettisyistä varmaankin noita lähinnä käytetään, sen verran halpoja kapistuksia nuo Chrome-läppärit.
Peruskouluissa käytännössä kaikki tietokoneet nykyään Chomebookkeja. Sain tapella kunnolla, että sain budjettiin luokallisen windows-läppäreitä tietotekniikan kursseja varten.
 
Onko joku oikeasti nähnyt Chrome OS jossain livenä?
Mä ostin ikääntyneelle isälleni tuollaisen 300e perus chrome bookin, oli hyvin positiivinen yllätys, käynnistyy heti ja tuota tuskin saa niin helposti sekaisin kuin windowsia, helppokäyttöisyys ihan eri luokkaa kuin windows ja mac, alapalkissa vain nettiselaimen ja sähköpostin logot mistä aukeaa selain kummastakin, muille apeille suurimmalla osalla tuskin on edes käyttöä mutta kai sieltä joku app store löytyy.
 
Suurin syy markkinaosuuksien nousuun on covid ja ne kun eivät halua maksaa kannettavasta suuria summia ostavat chromebook kannettavan.
Itse olen pari laitetta koittanut ja kasetti meni jo 5min jälkeen kun ovat raudaltaan umpisurkeita.
Nykyään löytyy jo hieman parempia malleja mutta samalla hinnalla saa jo windows koneen.
 
Onko joku oikeasti nähnyt Chrome OS jossain livenä?
Täältä löytyy Chrome OS asennettuna Cube Thinker i35 läppärissä (mm. näyttö on sama kuin MS Surface Bookissa). Kaikki toimii kuin junan vessa sormenjäljenlukijaa lukuunottamatta.
Virallisestihan Chrome OS vaatii sertifioitua rautaa toimiakseen mutta todellisuus on jotain ihan muuta.

Kyllähän tuo Chrome OS alkaa nykyään olemaan ihan kelpo käyttöjärjestelmä kun se on valunut enemmän sinne Linuxin ja Androidin suuntaan eikä ole enää pelkkä verkkoselain.
 
Paremman pään Chromebookien hinnoittelu on kyllä kummallista.
Chrome OS: Core i5-10210U, 8GB RAM, 128GB SSD, 14" FullHD-kosketusnäyttö -> 1050€
Windows 10: Core i5-1035G1, 8GB RAM, 512GB SSD, 14" FullHD-kosketusnäyttö -> 880€

Halpis-Chromebookeissa on 4GB keskusmuistia (eihän tuo riitä edes netin selailuun Chromella), 32-64 gigatavua kuppaista eMMC-massamuistia, ~720p -tason näyttö ja joko Intelin Celeron-prosessori tai MediaTekin SoC. Ei juuri houkuttele, tosin taidan olla jonkinlainen rautasnobi.
Olen itse koittanut pariin otteeseen saada Chrome OS:n toimimaan vanhalla läppärilläni, mutta en ole onnistunut asentamaan sitä sisäiselle kiintolevylle boottattavaksi käyttöjärjestelmäksi. Kerran sain sen boottaamaan suoraan USB-tikulta. Voisikin kokeilla joko se nykyään toimisi paremmin, edellisestä kokeilusta taitaa olla yli vuosi aikaa.
Edit: Kappas, löysin vanhan läppärin ja sehän boottasikin suoraan CloudReadyn Chrome OS:iin.
 
Viimeksi muokattu:
Huh, tähän asti pitänyt ihan marginaalisena höpöhöpö-käyttiksenä, siinä missä sataa kohtaamaani windows-konetta kohti tulee ehkä viisi Maccia ja noin 0,2 ChromeBookkia :D toivottavasti noissa ei ole tulevaisuus, todella tönkköjä ja rajoittuneita vehkeitä.
 
Mulla on 14" fullhd näytöllä oleva chromebook kirjoituskoneena. Täysin hiljainen, nopea käynnistymään ja piiitkä akunkesto, painoa noin kilo. Maksoi ~300?

Kivasti tää kyllä pyörittää videoita, tekee esityksiä jne. Kotona on sitten pöytäkone ja välillä käytän Windows läppäriä, mutta se on jäänyt vähemmälle.
 
Voikohan 2020:n laskea viimein Linux Desktopin vuodeksi :-3 Ihan muutenkin Linuxin työpöytäpuoli meni vuoden sisällä aika harppauksen eteenpäin.
 
Minulla on ChromeOS ultrabookissani. 1.3GHz dual corella (tms.) ei oikein toimi muut käyttöjärjestelmät niin sulavasti. Pyörittää ihan hyvin full hd Youtube-videota ja kirjotitaa dokumentteja Google Docseihin. Kun ei pelaa, niin tuolla voi tehdä ihan kaiken hyötykäytön ja akunkesto on edelleen huippuluokkaa.
 
Suurin syy markkinaosuuksien nousuun on covid ja ne kun eivät halua maksaa kannettavasta suuria summia ostavat chromebook kannettavan.
Itse olen pari laitetta koittanut ja kasetti meni jo 5min jälkeen kun ovat raudaltaan umpisurkeita.
Nykyään löytyy jo hieman parempia malleja mutta samalla hinnalla saa jo windows koneen.
Niin - ja sen saman hintaluokan Windows-koneen kans menee kasetti kun tulee ensimmäiset päivitykset eli kolmessa minuutissa :D

Onhan noilla chromebookeilla oma slottinsa. Ajatellaanpa vaikka henkilöä, joka ei tee muuta kuin selailee, katselee pari kissavideota silloin tällöin, pelaa pieniä selainpelejä, rölläilee sosiaalisessa mediassa, katsoo netflixiä, kirjoittelee sivun tai kahden pikku juttuja, printtailee jotain aina välillä.. hetkinen, tuohan on 90% Nipa Normaalin tietokoneen käytöstä!
 
Noissa verkkoliikenteeseen perustuvissa on vielä erillaiset prosentit.
Olemassa olevan laitekannan ja todennäköisesti pidempien käyttöaikojen myötä uusien laitteiden toimitusten sijaan laitteiden käyttöä mittaavissa tilastoissa Chrome OS:n osuus on vielä selvästi pienempi.

Esimerkiksi verkkoliikenteeseen perustuvat StatCounterin tilastot kertovat tammikuussa 2021 Windowsin osuuden olleen 76,26 prosenttia, macOS:n 16,91 prosenttia ja Chrome OS:n 1,91 prosenttia muiden ja tuntemattomien järjestelmien (kuten Linux) osuuden oltua 3 prosenttia.


Edit: Applellä on 1.65 miljardia aktiivista laitetta eli olisikohan maccejä 250 miljoonaa tms.
Microsoftilla varmaankin 1.5 miljardia eli lähes kaikki tietokone winkkareita.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä siinä kesti, mutta hyvä, että ChromeOS vihdoin alkaa saada laajempaa jalansijaa.

Täällä on ollut viisi vuotta chromebook, ja sitä on helppo suositella silloin jos käyttis riittää omiin tarpeisiin. ChromeOS on todella helppo, sulava ja ongelmaton. Sopii aikalailla täydellisesti sille peruskäyttäjälle joka vähän makselee laskuja ja katsoo uutisia, facea ja youtubea.

Hitaitahan ne koneet on jollain dual core celeronilla, ei sitä mikään käyttis pelasta. Mutta chromeOS:n käyttö ei silti ole ikävän tökkivää vaan ainoastaan tasaisesti hidasta silloin kun koneen pitää tehdä paljon. Eli käyttöliittymä ei jumittele, raskaammat sivut vaan lataa ja tekee juttujaan hitaammin. Mutta tuon rauhallisuuden vastineeksi esim viisi vuotta sitten sai 13" koneeseen fullhd ips-näytön, 1.3 kilon painon, 8h akunkeston ja täyden hiljaisuuden ilman tuuletinta 300 eurolla. Jostain kun pitää tinkiä, niin ihan passelia tinkiä absoluuttisesta laskentatehosta sekä windows-ohjelmista kun eivät ole pakollisia. Jos tietää noita tarvitsevansa, niin luonnollisesti valitsee jonkun muun itselleen sopivan koneen.

Ja toinen ryhmä peruskäyttäjien lisäksi sitten innokkaat linux-käyttäjät jotka haluaa halvan ja kevyen linux-läppärin. Toimii siinäkin käytössä ilmeisesti nykyään jo hyvin.
 
Chromebook riittää todella todella moneen käyttöön. Mitäpä softaa sitä ei voisi käyttää nykyisin selaimella pyörittäisi?

Itselleni syy chromebookin käyttämättömyyteen on se, että en halua säästää rahaa ja tinkiä asioista läppärin kanssa. Monille muille se on kuitenkin paras mahdollinen ratkaisu.
 
Pojalla on tuollainen koulusta käytössä ja ihan sujuvasti sillä tuntuu kaikki tarpeellinen toimivan. Itse en tuollaista ottaisi, mutta vielä vähemmän ottaisin enää winkkariakaan. Läppäri on sen verran kovassa käytössä että ne ovat yleensä vähän parempaa tasoa ja tällä hetkellä käytänkin Lenovon paremman pään Linux-sertifioituja läppäreitä. Toimii kamerat, sormenjälkilukijat jne. Työympäristö on juurkin sellainen kuin haluaa, päivitykset ovat maltillisempia eikä tarvitse sietää jatkuvaa MS-mainospropagandaa tai omien käyttö/käyttäytymistietojen urkkimista. Win10:n tähän urkintaan tuoma muutos oli oikeasti valtava. Kolme vai neljäkö sivua niitä rukseja pitää kumittaa nykyään pois kun Windowsia asentaa? Ja oletuksena tietysti kaikki päällä kun valmiiksi asennettu markettikone tulee kotiin. Itselläni ainoa syy pyörittää winkkaria yhdessä pöytäkoneessa on enää jotkut raskaammat pelit ja erikoissoftat joita ei Linukalla (vielä) saa toimimaan (jotkut kuvankäsittely/mallinnussoftat). Käytännössä omassa profiilissani kuitenkin enää vain marginaalista toimintaa.

Ehkä se tärkein pointti on kuitenkin käyttäjän näkökulmasta se ettei tällä valinnalla ole oikeastaan enää väliä. Palvelut siirtyvät enenevissä määriin nettiin mm. MS:n Office-perhettäkin moni käyttää jo verkossa O365:n kautta. Olen Linuxeja asennellut tuttavien vanhoihin koneisiin eikä sen hetken haahuilun jälkeen kenellään ole ollut mitään ongelmaa käyttää ympäristöä oli ikää sitten reippaasti tai vähän. Kuten joku täällä totesikin niin ChromeOS iskee tähän rakoon. Linuxihan sekin, kaikki tarpeellinen löytyy, toimii luotettavasti, eikä maksa paljoa. Sitten vaativampi käyttäjä ostaa sen kalliimman winkkarikoneen, mutta sielläkin alkaa löytyä se minuntapaiseni kehittäjä-säätäjäporukka, joille työskentely on miellyttävämpää ja tehokkaampaa Linux-puolella kuin windowsin jo hieman kankean tuntuisella työpöydällä/työvälineillä.

Oikeastaan se muutos on jo tapahtunut, jokseenkin joka ikinen muu alue pyörii Linuxin päällä paitsi työpöytäpuoli. Tämä tarkoittaa sitä että monessa projektissa se pääasiallinen etunenässä kulkeva kehitysalusta alkaa olla Linux, josta porttaus Windowsiin, eikä toisin päin. Linuxin oma ekosysteemi ja protokollat ohjaavat luontevasti myös tähän suuntaan. Microsoft itse on tämän huomannut jo aikaa sitten ja nyt on heiltä vain viivytystaistelu menossa (mm. Windowsin Linux-alijärjestelmä WSL). MS:lle oli pakkorako päästä pilvibisnekseen, koska perinteinen työpöytäwinkkaripuoli oli kuolemassa. Tälläkin hetkellä heidän omissa pilvipalveluistaankin valtaosassa pyörii Linux.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 000
Viestejä
4 465 826
Jäsenet
73 879
Uusin jäsen
Torvelo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom