Googlea epäillään jälleen Androidin määrävän markkina-aseman väärinkäytöstä

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
The FTC is Investigating Google for Anti-Competitive Actions Against Samsung

Etelä-Korean Fair Trade Commission (FTC) on aloittanut tutkinnan koskien Googlen Mobile Application Distribution Agreement (MADA) ja Anti-Fragmentation Agreement (AFA) -sopimuksia (kts. lisää täältä). Mikäli valmistaja haluaa käyttää Android laitteessaan Googlen sovelluksia ja palveluita, täytyy sen allekirjoittaa Googlen sanelemat ehdot. MADA velvoittaa valmistajia mm. asettamaan oletushakukoneeksi Google haun. AFA puolestaan rajoittaa valmistajien mahdollisuuksia kehittää Androidin pohjalta uutta käyttöjärjestelmää jossain määrin (kts. Yun OS ja Acer inc. case).

Etelä-Korean FTC:n näkemyksen mukaan Googlen sanelemat ehdot ovat epäreiluja, sillä Androidilla on niin vahva markkinaosuus mobiililaitteissa (yli 80%, IDC ja Statista). Googlea on aiemminkin syytetty vastaavista väärinkäytöksistä EU:n toimesta ja Venäjällä kilpailuviranomaiset antoivat Googlelle noin 6,1 miljoonan euron sakon elokuussa 2016 asiaan liittyen.

Vuonna 2014 uutisoitiin, että Google vaatisi valmistajia esiasentamaan jopa 20 Googlen sovellusta Android laitteisiin mutta tiettävästi näin monesta sovelluksesta ei ole kyse.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Tuon tässä yhteydessä esille erinomaisen artikkelin asiaan liittyen vuodelta 2013:
Erityisen mielenkiintoisia artikkelissa ovat sivut 3 ja 4 (ainakin omasta mielestäni). Aloituksessa mainittujen sopimuksien avulla Google on onnistunut sitomaan valmistajat hyvin tiukasti Googlen palveluihin. Vaikka joku haluaisikin irrottautua Googlen kelkasta, se ei onnistu helposti.
Android went from zero percent of the smartphone market to owning nearly 80 percent of it. Android has arguably won the smartphone wars, but "Android winning" and "Google winning" are not necessarily the same thing. Since Android is open source, it doesn't really "belong" to Google. Anyone is free to take it, clone the source, and create their own fork or alternate version...

...Google's real power in mobile comes from control of the Google apps—mainly Gmail, Maps, Google Now, Hangouts, YouTube, and the Play Store. These are Android's killer apps, and the big (and small) manufacturers want these apps on their phones. Since these apps are not open source, they need to be licensed from Google. It is at this point that you start picturing a scene out of TheGodfather, because these apps aren't going to come without some requirements attached.

While it might not be an official requirement, being granted a Google apps license will go a whole lot easier if you join the Open Handset Alliance. The OHA is a group of companies committed to Android—Google's Android—and members are contractually prohibited from building non-Google approved devices. That's right, joining the OHA requires a company to sign its life away and promise to not build a device that runs a competing Android fork...

...If a company does manage to fork Android and make something compelling outside of Google's ecosystem, there's the little matter of nearly every manufacturer being contractually barred from manufacturing a device that runs the new OS. Even if this new Android derivative is better, for an OEM jumping out of the Google ecosystem, it's probably more trouble—and risk—than it's worth.
Ensimmäiset merkit tästä nähtiin jo vuonna 2009, kun Google kielsi CyanogenModia käyttämästä Googlen sovelluksia. Google teki tästä myös blogipostauksen. Seuraava tapaus nähtiin vuonna 2010, kun Skyhook kehitti Google Mapsille kilpailijan. Valmistajat eivät voineet kuitenkaan käyttää Skyhookin sijaintipalvelua, sillä Google kielsi sen. Jos haluaa käyttää yhtä Googlen palvelua, täytyy ottaa ne kaikki eikä kilpailijoiden palveluita sallita.

Suuremmassa mittakaavassa asia tuli esille vuonna 2012, kun Google torppasi Acerin ja Alibaban yhteistyön Yun OS:n parissa. Google kielsi Aceria käyttämästä yhdessäkään laitteessaan Googlen palveluja, mikäli se jatkaisi Yun OS:n parissa. Tämän jälkeen useat tahot ovat yrittäneet lyödä Androidin kanssa läpi ilman Googlea: Amazon Fire OS, Nokia X platform ja viimeisimpänä Cyanogen Inc (ainakin suunnitelmissa). Jokaiselle yrittäjälle on käynyt huonosti, vaikka taustalla on ollut isojakin yrityksiä.

Mikäli Googlen todetaan käyttäneen markkina-asemaansa väärin, sillä voi olla isojakin vaikutuksia mobiilimaailman. Toistaiseksi Apple ja Google ovat onnistuneet köydyttämään markkinat hämmentävän hyvin.

 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
936
Mielestäni täyttää paskaa. Jos joku ei halua Google kytköksiä, niin sitten etsii/tekee toisen käyttöjärjestelmän.
 
Liittynyt
07.01.2017
Viestejä
69
Osa googlen sovelluksista on ihan tarpeellisia, mutta suurin osa on täyttä paskaa. Eniten vituttaa se, että niitä ei pysty poistamaan ja vievät ison osan puhelimen sisäisestä muistista, vaikka niitä ei ikinä käytä.
 
Liittynyt
17.12.2016
Viestejä
403
satapataa miinusta.

asia on vähän monimutkainen koska toisaalta google palvelut/appit on ainakin omasta mielestä toimivuudeltaan ja hinta/laatu -suhteeltaan voittamattomia. Ja ymmärrän että paletti sirpaloituisi yhä enemmän kun "kaiken maailman androidit" käyttäisivät omia/eri appeja/asetuksiaan. Eli tavallaan quality assurancea kun rajoitetaan, mutta toisaalta helvetin väärin ja sotii linux/android perusperiaatteita vastaan avoimuudesta.

jotenkin haiskahtaa taas siltä että kun joku instituutio kasvaa liian isoksi, keinot hallita kokonaisuutta radikalisoituvat turhan jyrkiksi...
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 636
asia on vähän monimutkainen koska toisaalta google palvelut/appit on ainakin omasta mielestä toimivuudeltaan ja hinta/laatu -suhteeltaan voittamattomia.
Jaa'a. Itse en enää käytä Googlen kalenterisovellusta ollenkaan, koska se oli niin huono. Kartat Google on tahallaan rampauttanut niin, ettei niitä voi käyttää ilman nettiyhteyttä ja kaiken lisäksi suostumatta siihen, että Google saa vakoilla hakuhistoriaasi kaikilla laitteillasi täysin ehdoitta. Kuulostaa minusta täysin sietämättömältä vaatimukselta, mutta koska OpenStreetMaps on vielä pahasti puutteellinen, niin minunkin on vain nieltävä asia. Tuorein versio Googlen kartoista on vielä pilattu tuputtamalla jotain helvetin ajo-ohjeita ja käyttöliittymässä on jälleen kerran liikaa bloattia uuden alapalkin myötä.

Niin ikään Photos-sovellus painottaa enemmän Googlen online-vakoilua kuin oikeasti antaa käyttäjälle pääsyn laitteessa oleviin valokuviin ja kuvatiedostoihin. (Olkoonkin että nimi on Photos eikä Images.) Se vain sattuu olemaan Play Storen ainoa mainokseton kuvankatseluohjelma, joten tämänkin kanssa täytyy ilmeisesti elää.

Esimerkiksi YouTubestakin voisi sanoa monta asiaa, mutta kyseinen sovellus on käytännössä Googlen monopolisoima, joten sitä ei voi verrata mihinkään muuhun.
 

drc

Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
23
Mielestäni täyttää paskaa. Jos joku ei halua Google kytköksiä, niin sitten etsii/tekee toisen käyttöjärjestelmän.
Ongelmahan tässä on juuri se, että johtavassa markkina-asemassa Google (nähtävästi saattaa) käyttää asemaansa siten, että se estää kilpailevien tuotteiden kehittämisen.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Sinällään on ihan täysin ymmärrettävää, että Google pitää tiukasti kiinni sen kehittämistä (suljetuista) palveluista. Google on kovalla työllä kehittänyt tämän kilpailuedun, joten kenelläkään ei pitäisi olla sen asian suhteen valittamista. Tarkoitan tällä sitä, että jos valmistaja haluaa käyttää yhdessä laitteessa esim. Google Playtä, niin silloin sen tulee hyväksyä Googlen ehdot eli ottaa vastaan koko palvelupaketti.

Asia kuitenkin mutkistuu siinä vaiheessa, kun valmistaja haluaisi käyttää toisessa laitteessa jotain toista Android forkkia (open source) ilman Googlea. Tässä vaiheessahan Google kieltää valmistajaa käyttämästä Googlen palveluita yhdessäkään laitteessa. Valmistajan on siis käytännössä pakko kuopata vaihtoehtoisen Android forkin kehittäminen/käyttäminen. Juuri tähän ongelmaanhan Acer törmäsi kuin myös Amazon. Amazonin oli hyvin vaikeata löytää valmistajaa tableteilleen:
Since the Kindle OS (aka Fire OS) counts as an incompatible version of Android, no major OEM is allowed to produce the Kindle Fire for Amazon. So when Amazon goes shopping for a manufacturer for its next tablet, it has to immediately cross Acer, Asus, Dell, Foxconn, Fujitsu, HTC, Huawei, Kyocera, Lenovo, LG, Motorola, NEC, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba, and ZTE off the list. Currently, Amazon contracts Kindle manufacturing out to Quanta Computer, a company primarily known for making laptops. Amazon probably doesn't have many other choices.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että juuri tämä hankaloittaa kilpailua liiaksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 049
Onhan tuo aika naurettavaa touhua, että valmistaja ei voi tehdä toiselle firmalle laitetta, kun tekevät Googlen Android versiosta laitteita. Ei kuulosta kovin hyvältä sopimukselta ja tässä nykyisessä maailmassa lisäksi kilpailun estämiseltä (muutenkin erikoista, että tuo on edes mahdollista kun puhutaan kuitenkin yksityisistä yrityksistä ja heidän oikeudesta tehdä bisnestä ns. kenen kanssa haluavat). Toivottavasti tuosta ottaa Google näpeilleen.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
853
Ei siinä tarvita edes mitään rajoittavaa sopimusta. Google voi kieltäytyä tarjoamasta / tekemästä sopimusta Androidista "muuten vain".

Tietyssä mielessä tekis mieli mennä kaivelee hautumaalta yhden toisen megajätin epäonnistunut puhelinhanke (joka kuitenkin toimii vielä) ja jota Googlekaan ei pysty kyykyttämään ihan suorilta.
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
5 288
Eikös periaatteessa riitä, että joku valmistaja luo oman sovelluskauppansa ja jos on kyseessa Android-variaatio, ni samat sovellukset käy sinne, mutta ei ole mitenkään Googleen sidoksissa ?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Eikös periaatteessa riitä, että joku valmistaja luo oman sovelluskauppansa ja jos on kyseessa Android-variaatio, ni samat sovellukset käy sinne, mutta ei ole mitenkään Googleen sidoksissa ?
No tätähän se Amazonkin yritti mutta huonosti kävi, vaikka Amazon Appstore on varsin kattava ja Nokialta sai hankittua hyvät paikannuspalvelut (HERE). Yun OS olisi voinut lyödä Kiinan kautta läpi, sillä Google ei vaikuta Kiinassa, mutta valmistajat eivät voineet lähteä mukaan, koska olisivat muuten menettäneet oikeuden Googlen palveluihin Kiinan ulkopuolella. Googlen "kaataminen" vaatisi sekä ison valmistajan että sisällöntarjoajan. Toistaiseksi markkinoilta ei taida löytyä sellaista peluria enkä näe merkittävää yhteenliittymistä mahdollisena.
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
5 288
No tätähän se Amazonkin yritti mutta huonosti kävi, vaikka Amazon Appstore on varsin kattava ja Nokialta sai hankittua hyvät paikannuspalvelut (HERE). Yun OS olisi voinut lyödä Kiinan kautta läpi, sillä Google ei vaikuta Kiinassa, mutta valmistajat eivät voineet lähteä mukaan, koska olisivat muuten menettäneet oikeuden Googlen palveluihin Kiinan ulkopuolella. Googlen "kaataminen" vaatisi sekä ison valmistajan että sisällöntarjoajan. Toistaiseksi markkinoilta ei taida löytyä sellaista peluria enkä näe merkittävää yhteenliittymistä mahdollisena.

Seuraillaan, toiveajatteluna Nokia olisi se, joka tekisi vallankaappauksen ja uudistaisi tätä linjaa
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
335
Selvästihä tuo on törkeää määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä, jos Google kiristää valmistajat vain yhteen järjestelmään. Muistamme toki mikä jumalaton kohu syntyi siitä, kun Windowsiin tuli Internet Explorer vakiona mukaan, ja se kuulostaa aika pieneltä kohulta kun kuitenkin Netscapen sai siihen asennettua.

Mutta toisaalta, vaikka kilpailu auttaakin kehitystä, niin tavalliselle käyttäjälle järjestelmien pirstoutuminen hankaloittaa asioita. Jos verrataan taas PC-maailmaan. Miten helppoa meidän tietokoneita käyttävien elämä onkaan, marssimme kauppaan ja otamme mukaan jonkin Windows-koneen ja voimme heti olla varmoja että se tulee olemaan yhteensopiva kaikkiin laitteisiin ja ohjelmiin mitä tulemme seuraavien tulevien 10+ vuoden aikana tarvitsemaan. Toimii Officet, pelit, skannerit, TV-kortit ja lisälaitteet, kun kaikki mahdollinen on ensisijaisesti Windowsille.

Mobiilimaailmassa toivoo samanlaista varmuutta, ettei mene siihen että ostat kalliin puhelimen ja pian toteat että sen sovelluskauppa on kuollut eikä mitään ole tehtävissä. Kuten kaverin Kiinan puhelin, jossa ei Googlen palveluja eikä mitään mahdollisuutta rootata ja flashata niitä sinne käsin.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
853
Se ei taida olla ihan yks tai kaks firmaa mitä pitäs houkutella "uuteen storeen" ja miksi lähtisivät sellaiseen jos käyttäjiä (=tuloja) on 0. Toisaalta miksi käyttäjät ostaisivat "uuden storen" puhelimia jos siellä ei ole sovelluksia..

Taitaa kunnon tsänssit aueta vasta kun joku keksii jotain jolla koko sovelluskauppa malli voidaan ohittaa...
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
5 288
Se ei taida olla ihan yks tai kaks firmaa mitä pitäs houkutella "uuteen storeen" ja miksi lähtisivät sellaiseen jos käyttäjiä (=tuloja) on 0. Toisaalta miksi käyttäjät ostaisivat "uuden storen" puhelimia jos siellä ei ole sovelluksia..

Taitaa kunnon tsänssit aueta vasta kun joku keksii jotain jolla koko sovelluskauppa malli voidaan ohittaa...
Toisaalta, sovellusten kehittäjille kynnys tuoda sovellus uuteen soveluspaikkaan on matala, jos se on sama sovellus, ku Androidilla. Se ei kuiteskaan vaadi kehitystyötä, riittää kun vaan uppaavat sen sovelluksen sinne.


Mutta kuten varmaan meistä moni ajattelee, tuonne puhelinkäyttiskentälle tarvis uuden, kovan tekijän, joka toisi järjestystä ja kilpailua touhuihin.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
853
Toisaalta, sovellusten kehittäjille kynnys tuoda sovellus uuteen soveluspaikkaan on matala, jos se on sama sovellus, ku Androidilla. Se ei kuiteskaan vaadi kehitystyötä, riittää kun vaan uppaavat sen sovelluksen sinne.
Mutta kuten varmaan meistä moni ajattelee, tuonne puhelinkäyttiskentälle tarvis uuden, kovan tekijän, joka toisi järjestystä ja kilpailua touhuihin.
Google Play ja maksu integraatiot, Google mainokset, mahdolliset muut Googlen palvelut mitä sovelluksen myyjä voi käyttää? Mun mielestä semmoista "menee ilman muutoksia" juttua ei ole olemassakaan.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Google Play ja maksu integraatiot, Google mainokset, mahdolliset muut Googlen palvelut mitä sovelluksen myyjä voi käyttää? Mun mielestä semmoista "menee ilman muutoksia" juttua ei ole olemassakaan.
Tässä varmaankin tarkoitettiin sitä, että esim. Amazon Appstoresta voi ladata ihan samoja sovelluksia kuin Play Kaupastakin. Toiseen Android kauppaan siirtyminen ei vaadi sovelluskehittäjältä mitään muutoksia itse sovellukseen. Ongelmia tulee ainoastaan siinä tilanteessa, kun sovellus käyttää jotain Googlen rajapintaa (kuten Google Maps API:a) eikä laitteessa ole Googlen palveluja. Tällöin rajapinta täytyisi toteuttaa jollain toisella tavalla (Amazon käytti Nokia HERE:n tarjoamaa mahdollisuutta).

Lähtökohtaisesti Googlettomalla Android forkilla ei olisi samanlaista "app capia" kuin esim. Windows Mobilella, Tizenillä ja Sailfish OS:lla. Käyttöjärjestelmä pysyy samana ja ainoastaan ekosysteemi tulisi rakentaa uusiksi.
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
5 288
Tässä varmaankin tarkoitettiin sitä, että esim. Amazon Appstoresta voi ladata ihan samoja sovelluksia kuin Play Kaupastakin. Toiseen Android kauppaan siirtyminen ei vaadi sovelluskehittäjältä mitään muutoksia itse sovellukseen. Ongelmia tulee ainoastaan siinä tilanteessa, kun sovellus käyttää jotain Googlen rajapintaa, kuten Google Maps API:a, eikä laitteessa ole Googlen palveluja. Tällöin rajapinta täytyy toteuttaa jollain toisella tavalla (Amazon käytti Nokia HERE:n tarjoamaa mahdollisuutta).

Lähtökohtaisesti Googlettomalla Android forkilla ei olisi samanlaista "app capia" kuin esim. Windows Mobilella, Tizenillä ja Sailfish OS:lla. Käyttöjärjestelmä pysyy samana ja ainoastaan ekosysteemi tulisi rakentaa uusiksi.

Eli toisinsanoen, kaikki pelkkään Googleen viittaavat asiat ja Googlea tarvitsevat asiat jäisivät pois, tai niistä luotaisiin uusia, ''puhtaampia'' versioita. Mutta pointtia tuossa edellisessä oli kyllä se, että Google tarjoaa hyvää tulonlähdettä sovelluskehittäjille. Se on asia, mitä kilpailijoiden on vaikea saavuttaa.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Eli toisinsanoen, kaikki pelkkään Googleen viittaavat asiat ja Googlea tarvitsevat asiat jäisivät pois, tai niistä luotaisiin uusia, ''puhtaampia'' versioita. Mutta pointtia tuossa edellisessä oli kyllä se, että Google tarjoaa hyvää tulonlähdettä sovelluskehittäjille. Se on asia, mitä kilpailijoiden on vaikea saavuttaa.
Amazonilla on paperilla ihan kilpailukykyinen sovelluskauppa. Sovelluskehittäjät saavat Amazon Appstoressa saman 70% sovelluksen myyntihinnasta kuin Play Kaupassakin. Play Kaupassa on enemmän sovelluksia mutta ero ei loppujen lopuksi ole kovin iso:
 • Play Store: 1 600 000 (6.2015)
 • Amazon Appstore: 400 000 (6.2015)
 • Yandex Store: "yli 100 000"
 • F-Droid: 1 700
 • Windows Phone Store: 340 000 (6.2015)
 • BlackBerry World: 130 000 (6.2015)
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
5 288
Amazonilla on paperilla ihan kilpailukykyinen sovelluskauppa. Sovelluskehittäjät saavat Amazon Appstoressa saman 70% sovelluksen myyntihinnasta kuin Play Kaupassakin. Play Kaupassa on enemmän sovelluksia mutta ero ei loppujen lopuksi ole kovin iso:
 • Play Store: 1 600 000 (6.2015)
 • Amazon Appstore: 400 000 (6.2015)
 • Yandex Store: "yli 100 000"
 • F-Droid: 1 700
 • Windows Phone Store: 340 000 (6.2015)
 • BlackBerry World: 130 000 (6.2015)

Voisiko siis sanoa, että nyt vaan tarvisi semmoisen puhelinmalliston, mikä menestyisi ja käyttäisi tuota ?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Voisiko siis sanoa, että nyt vaan tarvisi semmoisen puhelinmalliston, mikä menestyisi ja käyttäisi tuota ?
Se ainakin mahdollistaisi oikean kilpailun. Toistaiseksi Googlen solmimat sopimukset käytännössä estävät ketään varteenotettavaa valmistajaa hyppäämään kenenkään muun kelkkaan. Jos kilpailuviranomaiset vaativat Googlea höllentämään ehtojaan, niin silloin kilpailulle olisi ainakin teoriassa mahdollisuus. Nyt tilanne on hyvin heikko sen suhteen.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
853
Toisaalta luulisi esim. Kiinasta löytyvän paikalliseen markkinaan keskittyvää valmistajaa, mutta toisaalta ketäpä se Amazon siellä taas kiinnostaa..
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 754
Niin ikään Photos-sovellus painottaa enemmän Googlen online-vakoilua kuin oikeasti antaa käyttäjälle pääsyn laitteessa oleviin valokuviin ja kuvatiedostoihin. (Olkoonkin että nimi on Photos eikä Images.) Se vain sattuu olemaan Play Storen ainoa mainokseton kuvankatseluohjelma, joten tämänkin kanssa täytyy ilmeisesti elää.
:confused: Jos ensimmäiset Playn hakutulokset on paskaa niin kuin usein on, niin kannattaa googlettaa muiden ehdotuksia.

Oma suosikki Simple Gallery joka on nimensä mukaisesti yksinkertainen, ei bloatia ja open sourcea.

Eikä Photos ole edes ainoa jossa on Drive/Photos-integraatio, jos sitä tarvitsee.
 
Viimeksi muokattu:

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
727
Se on kyllä kaunis ajatus, että ei tarvitsisi myydä sieluaan Googlelle, Microsoftille tai Applelle mutta en näe sitä tapahtuvan kovinkaan helpolla jos käyttäjät haluavat yhtä hyvät palvelut kuin nyt.
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 196
:confused: Jos ensimmäiset Playn hakutulokset on paskaa niin kuin usein on, niin kannattaa googlettaa muiden ehdotuksia.

Oma suosikki Simple Gallery joka on nimensä mukaisesti yksinkertainen, ei bloatia ja open sourcea.
Kiitos vinkistä :tup:

Vaikutti aika hyvältä mutta jostain syystä minulla ei avaa kuvia isompina ollenkaan :confused:
 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
1 247
Sinällään on ihan täysin ymmärrettävää, että Google pitää tiukasti kiinni sen kehittämistä (suljetuista) palveluista. Google on kovalla työllä kehittänyt tämän kilpailuedun, joten kenelläkään ei pitäisi olla sen asian suhteen valittamista. Tarkoitan tällä sitä, että jos valmistaja haluaa käyttää yhdessä laitteessa esim. Google Playtä, niin silloin sen tulee hyväksyä Googlen ehdot eli ottaa vastaan koko palvelupaketti.

Asia kuitenkin mutkistuu siinä vaiheessa, kun valmistaja haluaisi käyttää toisessa laitteessa jotain toista Android forkkia (open source) ilman Googlea. Tässä vaiheessahan Google kieltää valmistajaa käyttämästä Googlen palveluita yhdessäkään laitteessa. Valmistajan on siis käytännössä pakko kuopata vaihtoehtoisen Android forkin kehittäminen/käyttäminen. Juuri tähän ongelmaanhan Acer törmäsi kuin myös Amazon. Amazonin oli hyvin vaikeata löytää valmistajaa tableteilleen:

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että juuri tämä hankaloittaa kilpailua liiaksi.
Niin no en tiedä onko kukaan nähnyt sopimuksia tarkasti eli mikä on totuus, mutta kuten lainauksessasikin todetaan niin puhutaan "incompatible android version" käyttöjärjestelmän tekemisestä. Google siis haluaa, että Android sovellukset toimivat kaikissa laitteissa. Google testaa tämän CTS testillä, joka on mahdollista kuitenkin läpäistä ilman Googlen palveluita. En osaa sanoa kieltääkö Google tekemästä forkkia Androidista kunhan se läpäisee CTS:n, se ei toki salli paljon muutoksia, mutta on mahdollista läpäistä ilman Googlen ohjelmistoa.

Mikään valmistajahan ei ole Google haastanut vaan se on itkupilli Oracle joka on haasteiden takana.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Niin no en tiedä onko kukaan nähnyt sopimuksia tarkasti eli mikä on totuus, mutta kuten lainauksessasikin todetaan niin puhutaan "incompatible android version" käyttöjärjestelmän tekemisestä. Google siis haluaa, että Android sovellukset toimivat kaikissa laitteissa. Google testaa tämän CTS testillä, joka on mahdollista kuitenkin läpäistä ilman Googlen palveluita. En osaa sanoa kieltääkö Google tekemästä forkkia Androidista kunhan se läpäisee CTS:n, se ei toki salli paljon muutoksia, mutta on mahdollista läpäistä ilman Googlen ohjelmistoa.

Mikään valmistajahan ei ole Google haastanut vaan se on itkupilli Oracle joka on haasteiden takana.
Ei Google kiellä Android forkin tekemistä vaan kieltää valmistajaa esimerkiksi käyttämästä jotain Android forkkia samaan aikaan, kun valmistaja käyttää Googlen palveluita jossain toisessa laitteessa. Tämä oli ongelma Acerilla Yun OS:n kanssa ja Amazonilla, kun se etsi tabletilleen valmistajaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 196
Mitä tarkoitat? Zoomausta?
Mitä hemmettiä, vastasitko muka niin nopeasti että ei tullut ilmoitusta? Välillä tuntuu olevan ilmoituksissa jotain häikkää, ainakin täällä tällä hinnat alkaen läppärillä... No pari päivää myöhässä mutta etiäppäin :D

"Luettelokuvista" saa kyllä isompia vetämällä ruutua va - oy ulospäin, jotta näkyvät isompina. Mutta kun painaa kuvaa sen avatakseen niin ei tule kuva esiin. Eikä näy videot myöskään. Esikatseluun, poisteluun jne. kyllä jäi silti :tup:

EDIT: juu siis en toki pääse zoomaamaankaan koska ei aukaise kuvaa ollenkaan yksittäisenä.
 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
1 247
Ei Google kiellä Android forkin tekemistä vaan kieltää valmistajaa esimerkiksi käyttämästä jotain Android forkkia samaan aikaan, kun valmistaja käyttää Googlen palveluita jossain toisessa laitteessa. Tämä oli ongelma Acerilla ja Yun OS:n kanssa ja Amazonilla, kun se etsi tabletilleen valmistajaa.
Mutta kieltääkö jos se forkki on myös Android eli CTS:n läpäisemä? Fire OS ei läpäise joten ei ole Android tuotemerkkiin oikeutettu.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Mutta kieltääkö jos se forkki on myös Android eli CTS:n läpäisemä? Fire OS ei läpäise joten ei ole Android tuotemerkkiin oikeutettu.
Tuo raja Android forkin ja epäsopivan Android forkin välillä on hiuksen hieno. CTS:ää ei voi läpäistä, jos Android forkkiin rakentaa oman ekosysteemin. Eli jos Android forkin tekijä korvaa vaikkapa Google Maps API:n Nokia HERE:n vastaavalla, niin se ei enään ole CTS yhteensopiva. Android forkista voi kuitenkin jättää ekosysteemin kokonaan pois, jolloin se on CTS yhteensopiva. Eli tällöin forkkiin jätetään "aukko" Googlen palveluille kuten custom romeissa. Google ei kiellä CTS läpäisemän Android forkin käyttämistä muissa laitteissa. Laite ei kuitenkaan käy kaupaksi, jos siinä ei ole jonkinlaista ekosysteemiä. Tämän vuoksi Googlen luoma kilpailuetu on hyvin haastava muille.

Yandex löysi tähän tilanteeseen jonkin porsaanreiän, joka mahdollisti Yandex.Kit:n käytön mm. Huawein ja Explayn laitteissa. Google kuitenkin kielsi valmistajia käyttämästä näitä Yandexin palveluita:
Prestigio, Fly and Explay - contacted it between last November and last month to say they were "no longer able" to pre-install Yandex's services on their Android devices because of Google's restrictions.
Yandex haastoi Googlen oikeuteen tämän vuoksi ja ilmeisesti voitti casen ainakin osittain. En ole perillä siitä, millaisia vaikutuksia kyseisellä taistolla oli Venäjällä.

Toki ymmärrän Googlen pointin tässä myös sen suhteen, että Google yrittää estää Androidin pirstaloitumista. Mielestäni markkinoilla olisi kuitenkin tilaa ns. "epäsopiville" Android forkeille, jos Google sen vain sallisi. Markkinat sitten näyttäisi, mihin suuntaan sovelluskehittäjät reagoivat tapauksen suhteen.

Tässä vielä hyvä artikkeli asiaan liittyen:
 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
1 247
Tuo raja Android forkin ja epäsopivan Android forkin välillä on hiuksen hieno. CTS:ää ei voi läpäistä, jos Android forkkiin rakentaa oman ekosysteemin. Eli jos Android forkin tekijä korvaa vaikkapa Google Maps API:n Nokia HERE:n vastaavalla, niin se ei enään ole CTS yhteensopiva. Android forkista voi kuitenkin jättää ekosysteemin kokonaan pois, jolloin se on CTS yhteensopiva. Eli tällöin forkkiin jätetään "aukko" Googlen palveluille kuten custom romeissa. Google ei kiellä CTS läpäisemän Android forkin käyttämistä muissa laitteissa. Laite ei kuitenkaan käy kaupaksi, jos siinä ei ole jonkinlaista ekosysteemiä. Tämän vuoksi Googlen luoma kilpailuetu on hyvin haastava muille.

Yandex löysi tähän tilanteeseen jonkin porsaanreiän, joka mahdollisti Yandex.Kit:n käytön mm. Huawein ja Explayn laitteissa. Google kuitenkin kielsi valmistajia käyttämästä näitä Yandexin palveluita:

Yandex haastoi Googlen oikeuteen tämän vuoksi ja ilmeisesti voitti casen ainakin osittain. En ole perillä siitä, millaisia vaikutuksia kyseisellä taistolla oli Venäjällä.

Toki ymmärrän Googlen pointin tässä myös sen suhteen, että Google yrittää estää Androidin pirstaloitumista. Mielestäni markkinoilla olisi kuitenkin tilaa ns. "epäsopiville" Android forkeille, jos Google sen vain sallisi. Markkinat sitten näyttäisi, mihin suuntaan sovelluskehittäjät reagoivat tapauksen suhteen.

Tässä vielä hyvä artikkeli asiaan liittyen:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
726
Se on kyllä kaunis ajatus, että ei tarvitsisi myydä sieluaan Googlelle, Microsoftille tai Applelle mutta en näe sitä tapahtuvan kovinkaan helpolla jos käyttäjät haluavat yhtä hyvät palvelut kuin nyt.
Redditissä suosittelevat mm. blackphonea ja cyanogenmodia, mutta muutenkin mielenkiintoinen juttu tämä:

 

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
727
Redditissä suosittelevat mm. blackphonea ja cyanogenmodia, mutta muutenkin mielenkiintoinen juttu tämä:

Niin tuollakin käsitellään asiaa, että pitää karsia ominaisuuksista ja appseistä, jos haluaa yksityisyyttä.
Toki empä minä esim. Googlelle suoranaisesti mitään maksa androidista, gmailista yms., mutta olishan se hienoa nähdä se hinta millä voisi nämä palvelut ostaa ilman, että minun dataa käytetään hyväksi tulojen tuottamisessa.
Mutta tämä nyt menee jo OT eli jatkoa muualla.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Yandex löysi tähän tilanteeseen jonkin porsaanreiän, joka mahdollisti Yandex.Kit:n käytön mm. Huawein ja Explayn laitteissa. Google kuitenkin kielsi valmistajia käyttämästä näitä Yandexin palveluita:
Prestigio, Fly and Explay - contacted it between last November and last month to say they were "no longer able" to pre-install Yandex's services on their Android devices because of Google's restrictions.
Yandex haastoi Googlen oikeuteen tämän vuoksi ja ilmeisesti voitti casen ainakin osittain. En ole perillä siitä, millaisia vaikutuksia kyseisellä taistolla oli Venäjällä.
Tämä case on ilmeisesti saatu päätökseen:
Puhelinvertailu sanoi:
Google on sopinut kiistansa Venäjänkilpailuviranomaisen kanssa, minkä johdosta hakukonejätti aikoo muuttaa Android-käyttöjärjestelmän käyttöehtoja maassa. Muutoksen kautta paikallisilla teknologiayhtiöillä on aiempaa parempi mahdollisuus päästä Android-puhelimien oletusohjelmiksi.

Tähän asti Google on vaatinut laitevalmistajia lisäämään (yksinoikeudella) sen hakukoneen, sovelluskaupan ja muut verkkopalvelut kaikkiin Android-laitteisiin. Kilpailuviranomaiset ympäri maailman ovat tutkineet Googlen sopimusehtoja suurennuslasin alla ja ne otettiin syyniin myös Venäjällä, jossa viranomaiset totesivat ehtojen olevan laittomia jo vuonna 2015. Googlelle määrättiin noin 438 miljoonan ruplan sakot (7,4 miljoonaa euroa).

Sovinnon myötä Google suostuu luopumaan yksinoikeusvaatimuksesta, joten laitevalmistajat voivat ladata puhelimiin myös Google kilpailijoiden palveluita. Venäjällä myytäviin laitteisiin on tulossa myös työkalu, jolla voi valita laitteensa oletushakukoneen. Venäjällä suosituin hakukone on paikallinen Yandex.
Jatkossa Google ei voi enään vaatia valmistajia käyttämään vain Googlen omia sovelluksia Venäjällä. Lisäksi oletushakukone tule kyetä vaihtamaan joksikin toiseksi. Tätä varten Google kehittää uuden widgetin Venäjän markkinoille.
Reuters sanoi:
Google will no longer demand exclusivity of its applications on Android-based devices in Russia and will not restrict the pre-installation of rival search engines and other applications, as part of a deal with FAS, the regulator said on Monday.

It will also develop a tool allowing users to choose a default search engine on their Android devices.

"Users will be able to change settings at any time and choose the default search engine which suits their needs," FAS said. (linkki)
Bloomberg sanoi:
Google “will be obliged not to restrict pre-installation of any competing search engines and applications” on its Android operating system in Russia, the Federal Anti-Monopoly Service said on its website on Monday...

...Google will “no longer demand exclusivity of its applications on Android-based devices in Russia,” the FAS said. The settlement with the regulator and a separate commercial agreement with Yandex meet the interests of all parties and provide “additional opportunities to promote the Yandex search service in the Chrome browser,” Google said in a website statement. (linkki)
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Jatkossa Google ei voi enään vaatia valmistajia käyttämään vain Googlen omia sovelluksia Venäjällä. Lisäksi oletushakukone tule kyetä vaihtamaan joksikin toiseksi. Tätä varten Google kehittää uuden widgetin Venäjän markkinoille.
Tämän suhteen alkaa näkymään jo konkreettisia toimia:
Changing the device’s locale to Russian, wiping Chrome Canary’s data, and adding the search widget has not yet yielded the promised search engine “choice screen” that Russia requires from Google. But according to a recent commit to the Chromium open source project, that may soon change.

The commit enables the “search engine promo” by default – a flag which will show a promotion dialog about enabling other search engines depending on your locale. Chrome’s LocaleManager details what Chrome will do when the device is determined to be in a “special locale” (though interestingly enough, I haven’t been able to find exactly which locales are deemed to be “special”).

There are 4 different states that Chrome determines the user to be in – “don’t show”, “new”, “existing”, and “sogou.” “Don’t show” clearly means that the user should not be shown a search engine promotion dialog as they are not located within a special locale. The “new” state means that user is setting up Chrome for the first time, so the browser will show the DefaultSearchEngineFirstRunFragment that provides a layout of available search engines to choose from on first launch. “Existing” refers to users already using Chrome, which will call the DefaultSearchEnginePromoDialog method to force users to choose a default search engine from a provided list. The dialog is not cancellable and cannot be bypassed. Finally, and what I believe to be the most interesting, is the “sogou” state. Presumably if installed in China, Google Chrome will set the default search engine provider to be Sogou – China’s second largest search provider.
Jatkossa oletushakukone määräytynee siis alueen mukaan. Venäjällä annetaan mahdollisuus vaihtaa hakukone joksikin toiseksi mutta muualla Google pysyy oletushakukoneena paitsi Kiinassa. Kiinassa oletushakukoneena on ilmeisesti Sogou.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Asian selvittely jatkuu EU:ssa.
Asiaa selvittävä komissio aikoo pyytää vertaisarviointipaneelilta toista mielipidettä ennen tuomion antamista. Tuossa XDA:n jutussa oli hyvin tiivistettynä ongelman ydin:
Google is accused of leveraging Android’s dominant market position to unfairly gain a foothold in other segments. In particular, smartphone makers who wish to pre-load the Google Play Store are currently contractually obliged by Google to also install a whole host of other Google apps as well, including Google Search and Google Chrome. Google is also accused of paying OEMs to pre-install Search exclusively on their smartphones.

OEMs also reportedly cannot create and maintain their own fork of non-Google Android alongside other devices with Google’s Android in their portfolio. This prevents companies like Samsung and others from removing the Play Store entirely on some devices. So even though Android is open source, in practice using Android with Google’s services comes with a fair share of restrictions to it.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
551
Onhan nuo sakot jotain naurettavaa: 1-2 miljardia kun lätkäisiin kerralla, niin johan alkaisi jotain tapahtumaan. Kyllähän tuollainen markkinaosuus pitäisi purkaa ihan systemaattisesti. Microsoftia ollaan moitittu, joka käänteessä, mutta googgeli on vetänyt pohjat röyhkeydessä ihan täysin omille luvuille. Googlehan on ostanut tolkuttoman määrän yrityksiä ja nuo ostot ollaan Siunattu kilpailuviranomaisten toimesta hieman kyseenalaisesti....
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Google sai EU:lta lisää sakkoja. Tällä kertaa sakot tulivat hakukoneen syrjivästä toiminnasta muihin hakukoneisiin nähden.
Google on saanut 1,49 miljardin euron sakot EU:n komissiolta. Sakot määrättiin epäreilua kilpailua koskevista toimista.

Googlen katsotaan estäneen kilpailevien nettihakumainostajien toimintaa.

Google ilmoitti jo eilen muuttavansa hakukonetoimintojaan Euroopassa.

Sakot ovat Googlen kolmannet kahden vuoden sisällä.

Viime vuonna Google sai 4, 34 miljardin euron sakot Androidin käyttöjärjestelmän hyödyntämisestä kilpailijoiden toiminnan estämisessä. Vuonna 2017 Google sai 2,42 miljardin euron sakot.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 338
Google sai EU:lta lisää sakkoja. Tällä kertaa sakot tulivat hakukoneen syrjivästä toiminnasta muihin hakukoneisiin nähden.
Myös Yhdysvallat aloittaa vastaavan tutkinnan Googlen toimista. Asiaa tutkittiin jo vuonna 2013 mutta syystä tai toisesta tutkinta aloitetaan uudelleen.
Yhdysvaltojen oikeusministeriö aikoo aloittaa Googlen hakukoneen toimintaan liittyvän tutkinnan, jossa hakukonejättiä voidaan syyttää kilpailua vääristävästä toiminnasta. Oikeusministeriö on käynnistänyt tutkintaan liittyvän materiaalin hankinnan viimeisten viikkojen aikana Wall Street Journalin mukaan.

Kuluttajansuoja- ja kilpailuasioista vastaava virasto FTC tutki Googlea jo aiemmin, mutta tutkinta loppui vuonna 2013 eikä se lopulta nostanut syytteitä teknologiajättiä vastaan. Syystä tai toisesta oikeusministeriön kiinnostus Googlen toimintaa kohtaan on nyt virinnyt. Wall Street Journalin mukaan tutkinnassa keskitytään ainakin siihen, että onko Google edistänyt laittomasti omien palveluiden näkyvyyttä hakutuloksissa.

Google sai hiljattain 2,4 miljardin euron sakot EU:lta, kun se todettiin edistäneen oman hintavertailupalvelun näkyvyyttä kilpailijoiden kustannuksella. Google on sittemmin muuttanut käytäntöjään ja antanut kilpailijoille mahdollisuuden hankkia mainostilaa hakutulossivujen yläosasta.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
89 485
Viestejä
1 828 147
Jäsenet
39 018
Uusin jäsen
slyersly

Hinta.fi

Ylös Bottom