Google julkaisi Android 10 -käyttöjärjestelmän vapaaseen jakeluun

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 551Google on julkaissut virallisesti Android 10 -käyttöjärjestelmän jakeluun. Android Q -kehitysnimellä tunnetun käyttöjärjestelmäversion myötä yhtiö jätti hyvästit jälkiruokiin ja muihin herkkuihin viitanneisiin lempinimiin ja jatkossa käyttöjärjestelmän eri versiot erottuvat vain numeroinnin mukaan.

Google nostaa Android 10:n esittelysivuilla esiin kymmenen uutta tai päivittynyttä ominaisuutta: Live Caption, Smart Reply, Sound Amplifier, Gesture Navigation, Dark theme, Privacy Controls, Location Controls, Security Updates, Focus Mode ja Family Link. Olemme käsitelleet käyttöjärjestelmän uudistuksia ja uusia ominaisuuksia myös useissa aiemmissa uutisissamme.

Live Caption on puheentunnistusta hyödyntävä ominaisuus, joka mahdollistaa tekstistysten lisäämisen videoihin ja muihin nauhoitteisiin automaattisesti. Ominaisuus on toteutettu täysin paikallisesti, eikä se siten vaadi Wi-Fi- tai mobiilidatayhteyttä. Smart Reply puolestaan lukee viestit ja ehdottaa niihin nopeita automaattivastauksia kuten ennenkin, jonka lisäksi se osaa esimerkiksi tunnistaa viestistä osoitteen ja ehdottaa sen avaamista karttasovelluksella. Ominaisuus toimii tekstiviestien lisäksi ainakin joillain viestisovelluksilla, joista erikseen mainitaan Signal.

Sound Amplifier on nimensä mukaisesti ohjelmistopohjainen äänen vahvistin. Se mahdollistaa paitsi äänenvoimakkuuden nostamisen automaattisesti äänekkäässä ympäristössä, myös taustamelun suodattamisen. Gesture Navigation on Android 10:n uusi eleisiin perustuva käyttöjärjestelmän hallintatapa. Se poistaa ruudulta perinteiset koti-, taakse- ja moniajokuvakkeet ruudun alalaidassa olevalla palkilla, joka toimii ankkurina tietyille eleille. Esimerkiksi taaksepäin pyyhkäisy tapahtuu näytön reunalta keskelle pyyhkäisemällä, kotiruutuun pääsee alapalkista ylöspäin pyyhkäisemällä ja moniajovalikkoon samaan tapaan kuin kotiruutuun, mutta pysäyttämällä liike noin kesken ylös pyyhkäisyn.

Dark theme eli tumma teema on tervetullut ja itsensä jo nimellään selittävä ominaisuus. Tumma teema ulottuu käyttöjärjestelmän lisäksi ainakin Googlen omiin sovelluksiin. Ominaisuus tulee automaattisesti käyttöön kun puhelin siirtyy virransäästötilaan, mutta sen voi pitää päällä myös akun varaustasosta riippumatta. Androidin asetuksista löytyy nyt uudistettu yksityisyysvalikko, joka mahdollistaa esimerkiksi mitä dataa käyttäjän toimista puhelimessa kerätään talteen ja mitkä sovellukset pääsevät näkemään sijaintisi. Valikosta voi lisäksi kytkeä kohdistetun mainonnan pois päältä. Security Updates viittaa taas Android 10:n uuteen tapaan toimittaa tietoturvapäivityksiä käyttäjille. Käyttöjärjestelmällä järjestelmäpäivitykset, tietoturvapäivitykset ja yksityissuojaan liittyvät korjaukset voidaan toimittaa Play Kaupan kautta sovelluspäivitysten tapaan.

Focus mode on uusi beetavaiheessa oleva asetus, joka mahdollistaa tiettyjen sovellusten pistämisen jäähylle häiritsemästä esimerkiksi työntekoa. Family Link taas mahdollistaa puhelimen käytön rajoittamisen esimerkiksi lapsilta. Sovelluksen avulla voidaan rajoittaa ruudun päälläoloaikaa, rajoittaa eri sovellusten käyttöä ja paikallistaa puhelimen.

Android 10 on nyt saatavilla yhtiön omille Pixel-puhelimille. Eri valmistajien Android-puhelimille se julkaistaan kunkin valmistajan oman aikataulun mukaisesti.

Lähteet: Google (1), (2)

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokattu:

Melbac

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 544
Suurin osa näistä uusista "ominaisuuksista" taitaa olla täysin hyödyttömiä suurimmalle osalle käyttäjistä ja vain pari hassua käyttäjää käyttää niitä?.Vievät vain tilaa/muistia/prossutehoa ja hidastavat puhelinta sekä kuluttavat akkua.Muutenkin googlen android softat tuntuu vain huonontuvan ja ovat alkaneet tunkea mainoksia puhelimen luuriin tyyliin gmailin softa.
 

Juha Uotila

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 935
Suurin osa näistä uusista "ominaisuuksista" taitaa olla täysin hyödyttömiä suurimmalle osalle käyttäjistä ja vain pari hassua käyttäjää käyttää niitä?
Android 10:n suurimmat ominaisuudet sijaitsee ns pellin alla esimerkiksi sovellusten oikeudet liittyen sijainnin raportointiin yms johon käyttäjä saa nyt paremmat kontrollit, tyyli on sama kuin iOS:ssä ollut jo useampia vuosia (kysyy esim saako sijaintia käyttää taustalla vai vain kun sovellus on auki jne).

eihän näissä suuri ominaisuuksia ole ollut kummallakaan aidan puolella vaan parannetaan siellä pellin alla olevaa pohjaa. Hyvä esimerkki on Project Mainline, ei näy käyttäjälle mutta helpottaa valmistajien yms toimintaa huomattavasti. Se onko tuolla sitten loppujenlopuksi mitään vaikutusta jäänee nähtäväksi.

Muistinkulutukset jne on sellaisia jotka ei kyllä käyttöön vaikuta millään tavalla ja ainakin viime vuosina sitä ytimen muistinkäyttöä on saatu pienemmäksi ja pienemmäksi.


ovat alkaneet tunkea mainoksia puhelimen luuriin tyyliin gmailin softa
Missä luurissa puskee Gmailin Android-sovellukseen mainoksia?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 120
Onhan niitä aina ollu, lukee tunnisteella mainos.
Ei kai muuta tule jos ei ole virusta.
Oneplus
Tuolla mainoksella ei siis ole mitään tekemistä Gmail sovelluksen kanssa itsessään vaan samat mainokset näkyy myös webbiversiossa. Ne mainokset perustuvat esimerkiksi kieliasetuksiin tai sijaintiin. Samalla tavalla voit lajitella ne mainokset sinne tarjoukset kansioon kuin webbiversiossa.
 

TLA

Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
448
Hmm, omalla luurilla ei ole noita mainoksia myöskään koskaan näkynyt, eikä kyllä Tarjoukset-tunnistettakaan (josko sellainen on automaattisesti luotu?).
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 307
Tulispa Oneplussaan tämän mukana mahdollisuus mykkistää sovellus asetuksista niin ei haittaisi vaikka ohjelmasta puuttuisi äänensäätö.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 816
Pixel 2 XL mallillekkin eilen löytyi Andoid 10 päivitys kun puhelimen asetusvalikosta kävi manaalisesti napsauttamassa järjestelmäpäivityksen tarkistamista. Puhelin ei sitä itse kuitenkaan ollut ehdottanut sitä aiemmin. Kooltaan taisi olla joku 1100-1200 megatavua.

Ensituntuman perusteella ei mitään moitittavaa ainakaan ole.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 970
Viestejä
4 190 730
Jäsenet
70 836
Uusin jäsen
skh

Hinta.fi

Ylös Bottom