GMO, Luomu jne. ruuantuotanto keskustelu

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Resetor, 20.05.2018.

 1. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  867
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  GMO:lla tarkoitetaan kasvia, eläintä, jne. jonka perimää on geenitekniikan avulla muutettu, niin että saavutetaan haluttuja ominaisuuksia. Muita nimityksiä samalla geenitekniikan hyödyntämiselle on geenimuuntelu, muuntogeenisyys jne.

  GMO jakaa kovasti mielipiteitä, jopa niin pitkälle, että ruuanvalmistajat mainostavat ruokaansa GMO vapaana.

  Luomu on maatalouden tuote, jonka täytyy täyttää tietyt nykyään EU:n lainsäädännön vaatimukset. Luomutuotteet eroavat tavallisista maatalouden tuotteista siitä, että luomutuotteiden ja niihin käytettyjen lisäaineiden tulee olla tiettyjen kriteereiden rajoissa luonnonmukaisesti tuotettuja. Lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen käyttö on sallittua mutta rajoitetumpaa.

  LÄHTEET:
  Geenimuunneltu organismi – Wikipedia
  Luomutuote – Wikipedia

  Eli jatketaan ketjua aiheella, mitä te syötte, pyrittekö suosimaan luomua ja välttämään GMO tuotteita, vai ehkä päinvastoin.
   
 2. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  867
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tarkemmin GMO:sta:

  Eli geenimanipulointihan on lajikkeen jalostamista, eli samalla tavalla jalostamista kuin mitä on harjoitettu vuosisatoja. Jalostuksen seurauksenahan meillä on esimerkiksi ruokapöydässä sellaisia ruokia kuin kaali, porkkana jne.

  Greippi on klassinen esimerkki aktiivisesta jalostuksesta. Greippihän on syntynyt kun on risteytetty pomelo ja appelsiini. Pomelothan ovat peräisin Lähi-Idästä ja Appelsiinit Kaakkois-Aasiasta.

  Palataampa sitten GMO:n. Eli geenimanipuloinnissa voidaan kasvin haluttuja ominaisuuksia ottaa toiselta kasvilta ja siirtää ne kasville jota halutaan "parantaa". Tämä parantelu voi olla parempi kylmänkestävyys, suuremmat sadot, parempi tuholaistensieto jne.

  Eli samalla tavalla kun vuosisatoja on poimittu niitä lajin yksilöitä, joilla on ollut MUTAATION kautta paremmat ominaisuudet, niin samalla tavoin tuo on nyt mahdollista tehdä geenitekniikan keinoin. Eli GMO ei ole mikään uusi ja ihmeellinen asia, lopputulos on sama mitä vuosisatoja on tehty, nyt se vain tehdään tarkemmin ja etukätetään tiedetään mitä ollaan tekemessä.

  Historian saatossahan näitä kasvin mutaatioita, joilla siis kasviin olisi syntynyt suotuisampia ominaisuuksia on tehty esimerkiksi sädettämällä, kemikaaleilla jne. Eli täysin sattumanvaraisesti on yritetty saada jonkinlainen parempi kasvi.

  LÄHDE:
   
 3. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  1 037
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  Pyrin suosimaan riista, luonnonkala, luonnon marjoja ja luonnon sieniä sekä lähiruokaa. Helppoa kun nämä on niitä parhaitakin ruokia selkeästi :)