• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Globaali talouspolitiikka, valuutat, maksuvälineet jne.

Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
231
Pitkän aikaa tässä on tullut mietiskeltyä että mihinkä noita Suomeen ja EU:hun liittyviä talousasioita oikein kirjoittelisi. Niille ei oikein ole olemassa selkeää omaa keskustelua tietääkseni joten kokeillaan tällaista. Niihin liittyy niin monia kauaskantoisia asioita ja päätöksiä että mielestäni niitä ei oikein voi jättää tuohon Suomen talouden (=kotimaan politiikka) ja EU:n talouden (=EU liittovaltiokehitys) väliseen limboon missä, kiperä asia nakataan huolettomasti aidan yli toiselle puolen kuin kuuma peruna ikään.

Tässä viime aikoina oikeastaan on syntynyt pieni mielenkiinto sellaista asiaa kohtaan että mitä jos joku suuri hallinnollinen alue ei saisi päättää valuutasta? Ts. Palattaisiin (osittain, rinnakkaisvaluutan muodossa) siihen aikaan missä resursseja on olemassa rajallinen määrä. Vrt. kultavarannot, Bitcoin tai vastaava. Hallinnollisesti jos ei voida vaikuttaa siihen mitä ihmiset vaihtaa, niin luultavasti yksi hyvä vallankäytönväline pystyä vaikuttamaan siihen millä sitä kauppaa käydään. Ja kun saadaan luotua (vaikka keinotekoisesti rahaa printtaamalla) inflaatiota niin ihmisillä on syy käydä töissä.

Mutta kun tähän rahan printtaamiseen liittyy mielestäni sellainen ongelma että valtioilla ja EKP:llä ei ole varsinaista vastuuta omasta rahankäytöstään. Aina voidaan luoda uutta rahaa, millä ostetaan roskalainoja yrityksiltä. Pääoma valuu yritysten pyramidin huipulle, pörssiin ja tihkuu sieltä ehkä pikkuhiljaa ruohonjuuritasolle. Eli normaalille kuluttajalle. Ts. uutta rahaa tulee jatkuvasti järjestelmään enemmän kuin sitä päätyy kulutukseen. Tämä on nähdäkseni puhdas vallanpitoväline, jolla pidetään rahvas nuhteessa ja eliitti huipulla.

Tästä päästään siihen ajatukseen, että mitä jos taloudellisella toiminnalla olisi olemassa oikeita seurauksia. Eli kun pankki tai vastaava rahoituslaitos menee konkurssiin niin joku lähtee istumaan petoksista mitkä ovat ajaneet siihen tilanteeseen. Nykyisessä järjestelmässä näyttää siltä että kukaan ei ota vastuuta mistään, ainoastaan voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia.

No nyt päästään siihen ajatukseen että mitä jos (=kun) näiden hallinnollisiin alueisiin liittyvien valuuttojen rinnalle syntyisi oikeasti itsenäinen valuutta, tai useampi jotka ei toimi millään ns. monopolirahalla mitä voi printata loputtomasti. Vaan kyseessä olisi sellaiset valuutat mitä oikeasti on olemassa rajallinen määrä, kaikki perustuu rehtiin vaihdantaan. Kun esim. yritys ostaa jotain lainalla niin vastapuoli saa myös vastinetta, eikä se yrityslaina päädy minnekään EKP:n loputtomaan taseeseen. Vaan laina on kylmästi pakko maksaa pois.

Mitäkö tästä sitten voisi seurata?
-Alueelliset vallanpitovälineet ja niiden holtiton käyttäytyminen luultavasti kuolisivat pois. Nyt mm. pankit pelottelee kryptovaluutoista sen minkä ehtii jotta saisivat pitää vallan itsellään.
-Siirtymä kohti todellista globalismia? Suuret alueet kilpailisivat oikeasti keskenään eikä millään leikkirahalla
-Kauhuskenaariona talouden pysähtyminen jos luonnollista taloudellista toimeliaisuutta ei saada aikaan esim. inflaation keinoin
-Kenties pääomien keskittyminen harvoille ja valituille, mutta mitä sen jälkeen? Osan rahasta on pakko virrata jotta ihmiset saavat ostettua välttämättömiä tarvikkeita kuten ruokaa vaatteita jne.

Entä mitä tapahtuisi jos näitä valuuttoja olisi yhtäaikaa useampia kilpailemassa keskenään ilman tätä keskuspankkisähläystä ja siihen liittyvää kommunismia. Annettaisiin vapaan markkinatalouden ratkaista ongelmat omalla kylmällä tavallaan. Luultavasti aluksi siinä sivussa vähemmistöosakkaan elkein, mutta ehkä tästä kehityksestä voisi tulla vaikka uusi markkinatalous 2.0 tai minkä nimen ikinä sille kukakin haluaa antaa.

Joka tapaukseesa ainakin minusta on kiehtova ja ajatus on se että poliitikot eivät pääsisi sotkemaan markkinataloutta omilla vippaskonsteillaan, vaan vaihteeksi pitäisi pelata ns. rehtiä peliä.

Tämän aiheen alle mahtuu varmasti myös monenlaista muutakin keskustelua mikä liittyy maailmantalouteen, esim. Kiinan digiraha ja vastaavat. Kiina on ollut edellä länsimaita jo pidemmän aikaa omissa maksujärjestelmissään mm. mobiilimaksamisen osalla. Ainakin jos Eurooppaan peilaa.

Aajatuksia, kokemuksia, keskustelua aiheesta?
 
Kiinnostavaa olisi oppia tuntemaan niinsanotusti koko kuvio, siitä miten raha oikeasti toimii. Suurimmalla osalla ei tunnu siitä olevan nykyään paljoakaan käsitystä ja niillä joilla ymmärrystä on vähiten, on yleensä vahvimmat mielipiteet aiheesta. Kristallipallo ennustaa että tämä porukka saapuu ketjuun ihan kohta.

Reilumpi tapa rahan toimintaan olisi hyvä saada. Tällä hetkellä on mahdollista että yksilö suorittaa pitkään tuottavaa työtä, ilman että siitä jää mitää itselle ja toinen yksilö harjoittaa sijoittamista ja kerää hyödyt, jotka on syntyneet tuon aitoa arvoa tuottavan yksilön töistä. Näitä tapauksia tunnen muutamia kun ollaan oltu nuoresta eläkkeelle 6-7 päivää viikossa tuottavissa töissä ja missään kohtaa ei ole ollut varaa vaikka käydä lomalla.

Ehkä jossain kohtaa hylätään koko rahan konsepti ja siirrytään johonkin mikä toimii tulevaisuudessa. Toivottavasti krediitteinä ei tule toimimaan facebook tykkäykset.
 
Lisäyksenä aloituspostaukseen: ennenkaikkea erilaisia hypoteeseja asiasta olisi mielenkiintoista kuulla. Hullujakin ehdotuksia ja spekulaatiota.

Mutta näkisin että kuitenkin erilaisia vaihdannan välineitä tullaan joka tapauksessa tarvitsemaan, Facebook tykkäyksellä ei saa maitopurkkia kaupasta ainakaan vielä. Tosin jossain muistan kuulleeni jonkun maininnan jostain Facebook valuutasta mille pistettiin stoppi? En pysty sanomaan varmaksi oliko asia oikeasti näin. Mutta jollain keinolla toisiinsa liittymättömille asioille on pakko pystyä luomaan markkina-arvo.
 
Omia sekalaisia ajatuksia:
- Valuuttaan, joka perustuu johonkin todelliseen asiaan (esim. kulta), tai on määrältään rajallinen (esim. bitcoin) ei tulla nähdäkseni siirtymään ilman valtavaa kriisiä, jossa valtiot menettäisivät vallan. Mainitsit aloituspostissasi oikeastaan syyt tähän, eli rajallisella valuutalla valtioilla olisi paljon suurempi vastuu toimistaan, eivätkä he tule siitä noin vain luopumaan. Rajallinen valuutta tarkoittaisi käytännössä pienempiä valtioita ja pienempää julkista kulutusta, koska valtioiden menot pitäisi rahoittaa oikeasti keräämällä kansalaisilta veroja, ja velanotossa taas korot määräytyisi markkinoilla ja olisivat siten paljon korkeammat kuin nyt.

- Nykyinen FIAT rahajärjestelmä ei ole kaikilta osin mikään pahuuden muodostuma, vaan sen avulla on luotu suunnattomasti vaurautta viimeisten vuosikymmenien aikana. Se on järjestelmänä joustavampi kuin vaikkapa kultakanta ja olemme varmasti välttäneet monet suuret lamat sen luomien elvytysmahdollisuuksien ansiosta. Hankalampi kysymys sitten on, että onko lamojen välttäminen ollut hyvä asia pitkässä juoksussa, koska lamoissa on myös se hyvä puoli, että talous uudistuu ja resurssit uudelleenkohdistuu sinne mitä ihmiset haluaa ostaa / tarvitsee.

- Oma tuntumani on kaikesta huolimatta, että FIAT järjestelmä on ollut se toimivampi ratkaisu historiassa väestön globaalisti kasvaessa. Miksi näin: Fiat järjestelmässä uutta rahaa syntyy, kun otetaan uutta velkaa. Kun kasvava väestö on halunnut vaikka rakentaa taloja on rahoitusta sellaiseen löytynyt helposti ja samalla, kun rahaa on painettu on myös syntynyt todellisia hyödykkeitä kuten noita taloja. Kultakannassa talojen hintojen pitäisi käytännössä laskea jotta niitä rakennettaisiin, mikä olisi käytännössä vähän hankalaa. Lisäksi yllämainituista ongelmista tuo, ettei talouden anneta uudistua ei ole itsessään FIAT järjestelmän vika, vaan tulee siitä, että valtiot / suuryritykset väärinkäyttää järjestelmää.

- Tulevaisuuteen liittyvä ongelma FIAT järjestelmässä on, että kun rahaa syntyy velkaa nostettaessa, niin sitä vastaavasti häviää järjestelmästä, kun velkaa lyhennetään (Esim. asuntolainaa). Näin on luotu järjestelmä, joka vaatii käytännössä toimiakseen "ikuista kasvua" - Kuulostaako termi tutulle? Ei ole totta, että ikuinen kasvu on meille välttämättömyys, mutta rahajärjestelmämme vuoksi se on. Homma on toiminut viime vuosikymmenet hyvin, kun väestö on kasvanut, mutta nyt kun väestö on alkanut vanhenemaan ei velkaa oteta enää yhtä paljon, vaan sitä maksetaan ennemminkin pois => syntyy deflatorinen kierre mallia Japani. Tämä aiheuttaa sen, että valtioiden on pakko tulla peliin mukaan pitääkseen järjestelmän pystyssä ja otettava vastuulleen uuden rahan luominen, mistä seuraa tietysti hyvää ja huonoa.

- Yllämainitussa valtioiden mukanatulossa on se haaste, että velkaa on jo niin valtavasti. Lisävelka ei näytäkkään enää johtavan talouskasvuun ja tuottavuuden paranemiseen, vaan vain paisuttaa financial assettien arvoja (pörssi- ja asuntokuplat). Kuplasta on nyt rakennettu niin suuri, ettei sitä uskalla enää kukaan puhkaista vaan ongelma pyrittäneen ratkaisemaan inflatoimalla FIAT valuuttojen arvot samankaltaiseen tapaan kuin toisen maailmansodan jälkeen. Tuo inflatoiminen ei onnistu, jos yksityishenkilöillä on vaihtoehto mihin rahansa laittaa (esim. kulta ja bitcoin) ja ne tullaankin kieltämään, tai verottamaan hengiltä, jos niiden merkitys kasvaa liian suureksi.

- FIAT järjestelmän ja nykyisen talouspolitiikan yksi suurimpia ongelmia onkin varallisuuserojen eksponentiaalinen kasvu. Oman asunnon rakentaakseen ja eläkkeen ansaitakseen pitää duunarin tehdä entistä enemmän töitä. Esim. Kultakannassa erot ei olisi lähellekään näin suuria.
:)
 
^ Haha. Kristallipallon ennustus osui lähinnä itseeni :D (viitaten @Mastah asiantuntevaan viestiin)

Zeitgeistit katsottuna jne, mutta vieläkin oma ymmärrys on lähinnä se että raha on väline, jolla toiset saa muilta suuren oikean arvon edestä työpanosta pienellä omalla panoksella.

Pitäisi oppia aiheesta lisää.
 
Samoilla linjoilla nimimerkin @Mastah kanssa.
Valtiot ja poliitikot eivät tule helpolla luopumaan omasta taloudellisesta vastuuttomuudestaan. Siihen tarvittaisiin joku katastrofaalinen kriisi että näin kävisi. Mutta sellainen olisi varsin mielenkiintoinen skenaario jossa kelluvia käyttökelpoisia (krypto?)valuuttoja olisi FIAT -rahan rinnalla "kilpailemassa" useampia, jotka tarjoaisivat parempia mahdollisuuksia esim. valuaatioiden joustoille, toisin kuin nyt suuret yhteisvaluutat sekä samalla pistäisi hieman kapuloita rattaisiin tälle keskushallinto ideologialle.

Intia on juuri kieltämässä (ellei ole jo kieltänytkin) yksityiset kryprovaluutat kokonaan. Niiden kanssa sähläämisestä voi tulla saamaan jopa 10v vankeusrangaistuksen. Myös Kiinassa kaupankäynti ja louhinta on kielletty. Olisiko tässä olemassa jonkinlainen mahdollisuus iskeä ja tehdä Suomesta uusi "Sveitsi" härskisti ajamalla vastakarvaan ja sallimalla kaikenlainen valuuttasekoilu? :D

Noh, rehellisyyden nimissä en usko ollenkaan että EU tulisi moista sallimaan, ja senhän nyt tietää miten EU:n neuvoja täällä noudatetaan. Mutta onko veikkauksia ketkä ottaa kopin, Sveitsi? Neitsytsaaret? Panama? Ja tullaanko tämän johdosta näkemään vielä suuria talouspakotteita ko. instansseja kohtaan?

Sitten taas tuo velkaantuminen. Ymmärtääkseni Japanissa oli pitkään kestäneet bileet aina n.90 -luvun alkuun asti. Kun lopulta velkaantuminen räjähti käsiin niin sillä tiellä ollaan edelleen. Eli onko se hyvä kehityssuunta että kun nyt ollaan velkaisia, niin jatketaan vaan samaa rataa eteenpäin ja velkaannutaan vielä lisää?
 
Onko se raha itseisarvo jonka ympärillä maailma pyörii, vai onko se väline jonka on huomattu kannustavan ihmisiä olemaan kilttejä ja nöyriä mahdollistaen kestävän kehityksen.
 
Tässäpä mielenkiintoista porinaa asiaan liittyen:



Sisältää eräänlaisen pikakelauksen liittyen Jenkkien kultavarantoon, petrodollariin jne jne... Ja lopussa spekulaatiota siitä mitä tullaan tekemään sitten kun uusi rommaus tulee. Alusta voi skipata paskapuheet suosiolla ja hypätä n. 7:30 kohtaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kauppalehden jutussa Ray Dalio povaa kieltoa BitCoinille. Onkohan tässä nyt käymässä niin että kryptovaluutat on auringonlaskun ala ja sitä käyttävistä tehdään rikollisia jolloin valta pysyy vanhoilla tekijöillä.
 
Katsoin noin kuukausi sitten tällaisen videon (linkki alla), ja siinä oli aika silmiä avaavia lukuja siitä miten fiat rahaa voidaan todellakin vain tehdä tarvittaessa lisää. Tuo video on syyskuulta ja näyttää siltä että silloin noin viideosa kaikista kierrossa olevista yhdysvaltain dollareista oli luotu vuoden 2020 aikana. Tuo osuus on varmasti vain kasvanut tämän koronakriisin pitkittyessä. Tuntuu näin maallikon näkökulmasta hieman vaikealta käsittää, että miten noita yhdysvaltain dollareita on voity tehdä lisää näin nopeasti.

Tuo video käsittelee pääasiassa monero nimistä kryptovaluuttaa, mutta se osio johon tässä viittasin alkaa noin 5min kohdalla ja päättyy noin 12min kohdalla. Siinä käsitellään hieman tätä pandemiaan liittyvää rahan painamista.

Tämä nyt on tällainen lyhyt pohdinta, jonka ajattelin vain heittää tähän. Minulla on viime aikoina herännyt pieni kiinnostus talouspolitiikkaan, mutta ymmärrykseni on toistaiseksi hyvin rajallinen. Pitää ainakin laittaa tämä ketju seurantaan, jospa täältä voisi vaikka oppia jotain.


 
Maksuvälineistä ainakin sen verran, että ennen koronaa Saksassa käteinen edelleen hyvin yleinen tapa käydä kauppaa ja olisi vaikea nähdä sen poistumista käytöstä vielä seuraaviin kymmeniin vuosiin.
 
Siirretty Ukraina ketjusta.

Tuossa teoriassa on pari reikää, se on totta että makkarakauppiaalla on tämän jälkeen enemmän rahaa mutta se ei tarkoita että se kuluttaisi enemmän jos sillä on jo ennestään kaikki mitä se haluaa vaan ainakin osa rahoista jää säästöön. Tämä on hyvä esimerkki miksi trickle-down economics on typerä malli jo lähtökohtaisesti, kun raha keskittyy rikkaille joilla on jo kaikki mitä ne haluaa niin miksi tämä raha ruokkisi esim sisämarkkinoiden kulutusta? Käytännössä käy päinvastoin, ne jotka käyttäisi rahaa niin niillä sitä ei ole ja ne joilla sitä on eivät käytä sitä suhteessa ansaitsemiinsa määriin hence ne ovat rikkaita.

Toinen että sanot että "kaikilla on rahaa", ei se raha mennyt kuin makkarakauppiaalle ja sen kulutuksesta riippuen raha lähtee kiertoo tai ei lähde. Entäs jos se ei lähde (ainakaan kaikki)? Miten se silloin nostaa inflaatiota mallissasi?
Vastaan molempiin yhtäaikaa koska käytännössä kyse on samasta asiasta. Ensinnäkin makkarakauppias on tässä vain kuvitteellinen esimerkki. Käytännön tilanteessa kun valuuttaa vapautetaan markkinalle niin se jaetaan x määrälle entiteettejä ja ne ostaa y määrän palveluita. Jo lähtökohtaisesti raha on kymmenissä tuhansissa yksiköissä jotka kaikki toimii eri muuttujien perusteella. Tällä skaalalla ja taloustieteen näkökulmasta kuvailemaasi tilannetta ei yksinkertaisesti ikinä tapahdu. Se voidaan olettaa siis mahdottomuudeksi.

Toki muutenkin ehkä joku voisi kysyä miksi tehdä töitä tai toimia yrittäjänä jos ei tarvitse rahaa ja miksi käydä kauppaa jos jättää rahan makaamaan tilille/kirstuun.
 
Vastaan molempiin yhtäaikaa koska käytännössä kyse on samasta asiasta. Ensinnäkin makkarakauppias on tässä vain kuvitteellinen esimerkki. Käytännön tilanteessa kun valuuttaa vapautetaan markkinalle niin se jaetaan x määrälle entiteettejä ja ne ostaa y määrän palveluita. Jo lähtökohtaisesti raha on kymmenissä tuhansissa yksiköissä jotka kaikki toimii eri muuttujien perusteella. Tällä skaalalla ja taloustieteen näkökulmasta kuvailemaasi tilannetta ei yksinkertaisesti ikinä tapahdu. Se voidaan olettaa siis mahdottomuudeksi.

"Käytännön tilanteessa kun valuuttaa vapautetaan markkinalle" siis lähtöesimerkki oli että venäjä luo ruplia ja antaa niitä kaikessa hiljaisuudessa armeijalle, sinä puhut normaalista käytännöstä minä puhuin skenaariosta jossa venäjä rahoittaa armeijaa salaa ja miten se vaikuttaisi venäjän talouteen.

Yksinkertaisimmin inflaatio lasketaan seuraamalla kuluttajahintoja, se että venäjän keskuspankki kaikessa hiljaisuudessa setelirahoittaa armeijaa niin miten se suoraan heijastuu mielestäsi inflaatioon? Tämä vaatisi että kuluttajahinnat lähtisivät yllättäen nousemaan armeijan kasvaneen ostovoiman seurauksena, onhan se mahdollista se armeija ostaisi kaupat tyhjäksi mutta jos/kun tuottajien kulut eivät tämän takia nouse niin muusta kuin ahneudesta johtuvaa hintapainetta hintojen nostamiselle ei olisi. Jos kauppoja ei tyhjennettäisi niin silloin syytä hintojen nostamiselle ei olisi, koska vaikka kysyntä kasvaisi mutta saatavuus ei vaarantuisi, jolloin CPI ei nouse ja inflaatio ei nouse. Mutta mitenkäs tämä on mahdollista jos valuutan lisääminen kasvattaa inflaatiota?

Toki muutenkin ehkä joku voisi kysyä miksi tehdä töitä tai toimia yrittäjänä jos ei tarvitse rahaa ja miksi käydä kauppaa jos jättää rahan makaamaan tilille/kirstuun.

Tämä on hiton hyvä kysymys, on ihan tunnettua että moni rikas on helvetin pihi vaikka mitään tarvetta sille ei olisi. Jokin pistää hamstraamaan lisää rahaa vaikka edellistäkään ei ole saanut kulutettua.
 
Raha tulee rahan luokse ja rikkaan on helpompi sijoitella kun pääomaa riittää. Varallisuuserojen tasaamisessa Suomi on sentään maailman parasta, koska niin voimakkaasti progressiivinen verotus, mikä ei ole kuitenkaan pidemmällä tähtäimellä hyvä juttu kun se ajaa kaikki parhaat osaajat ulkomaille. Ojasta allikkoon.

Ja kapitalismi on aika säälimätöntä riistoa jossa vahvin voittaa ja sitten paljastuu lapsityövoimalla toimivia tehtaita. Koko talous rakentuu ikuiselle kasvun odotukselle joka raiskaa planeettaamme. Mutta eipä se kommunismikaan ole ikinä missään toiminut, joten sitä ei varmaan tarvitse enää kenenkään muun kokeilla.

Eli tästä pääsen siihen, onko raha se ongelma vai kuitenkin politiikka? Raha on vain vaihdon väline, eli teen työtä ja sitten voin sillä palkkiolla ostaa ruokaa ja ehkä joskus jotain kivaa. Paitsi ettei se ole, koska juurikin tuo miten keskuspankit hallitsee ja mielivaltaisesti printtavat rahaa jos haluavat ja tarkoituksella tekevät inflaatiota. Väärentämisen kitkemiseksi sähköinen raha on parempi kuin paperinen käteinen.

Mutta kiinteä valuutta ei ole enää tätäpäivää, kun rahan pitää olla kelluva jotta pidetään kilpailukyky yllä vaihtuvissa markkinatilanteissa ulkomaankaupan suhteeen. Ei tehdä enää "vahvan markan" virheitä.

Ja jos jaetaan sama valuutta muiden kanssa (EURO), niin kummpanimme tulisi olla luotettavia, eikä niinkuin Kreikka, joka oli vääristellyt talouslukuja alusta asti, ja vei koko valuuttaliiton kuseen vaatien loputonta letkuruokintaa ja avustuspaketteja ja nyt Italia, rikas mutta korruption luvattu maa, jatkaa tätä perinnettä ja Marin lupasi heti Suomesta nettomaksajan.

Tähän loppuukin oma käsitys ja ymmärrys rahan luonteesta. Euro oli ehkä ~ok idea, mutta toimisi paremmin pohjoiseurooppalaisten valtioiden välillä ja epärehelliset maat, Italia jne, jotka vain kusettaa muilta rahat pois, voisi potkaista pois tällaisista rahaliitoista. En kannata EU eroa, mutta välillä mietin miten jos meillä olisi oma raha, ehkä siinä jotkin vaihtokurssit heikentäisivät kilpailuasetelmia eurooppaan. Miten jokin Bitcoini skaalautuisi tähän yhtälöön, olettaen että se olisi huomattavasti stabiilimpi mitä se nyt on ollut? Globaalin talouden syvällinen ymmärrys on varmaan sen tasoinen oppimäärä että ihan heti ei se kokonaisuus aukeane. Täytyy katsoa nuo yllä linkitetyt videot jospa niistä oppisi jotain lisää.:thumbsup:

Tämä on hiton hyvä kysymys, on ihan tunnettua että moni rikas on helvetin pihi vaikka mitään tarvetta sille ei olisi. Jokin pistää hamstraamaan lisää rahaa vaikka edellistäkään ei ole saanut kulutettua.

Kuten varmaan moni muukin insinööri ja koodari tällä foorumilla, niin tienaan kohtuu hyvin ja tällä hetkellä enempi mitä kulutan ja minulla on isot osakesäästöt, pitäisikö minun siirtyä vähemmän ansaitseviin töihin? Pomo tuskin antaisi pitää sapattivapaata kovin pitkään, koska niitä töitä pitää oikeasti tehdä ja paljon jotta firma menestyy, ja koska olen hyvä työssäni, saan ylennyksiä ja lisää rahaa.
Mutta en halua kuluttaa ja hamstrata tavaraa ylimäärin, olen tyytyväinen hieman vanhempaan autoon, telkkari on jo iso, samoin kotistereot, enkä tarvitse uutta iphonea joka vuosi. Ympäristökin kiittää kun kulutan vähemmän, mutta ymmärrän että taloudelle olisi parempi että raha jatkaisi kiertoon.
 
Minkälainen riski pankeilla on myönnetyissä lainoissa? Nyt on vuodessa korot nousseet niin nopeasti, että alkaa varmaan maksukyvyttömyyttä esiintyä aikaisempaa enemmän. Pankille jää asunto huutokaupattavaksi ja turskaa tulee?
 
Minkälainen riski pankeilla on myönnetyissä lainoissa? Nyt on vuodessa korot nousseet niin nopeasti, että alkaa varmaan maksukyvyttömyyttä esiintyä aikaisempaa enemmän. Pankille jää asunto huutokaupattavaksi ja turskaa tulee?

Asiantuntijoiden mukaan pankit on nyt hyvin suojattuja ja vakavaraisia. Asiantuntijoiden mukaan SVB:n osakkeille annettiin ostosuositus viime viikolla ja seuraavana päivänä tämä USA:n 16. suurin pankki meni konkurssiin. Ongelmaksi muodostui pankin hankimat velkakirjat, jotka sinänsä olivat ok, mutta jotka pankki joutui myymään huonoon aikaan, kun korot olivat nousseet. Bankruni katkaisi sitten kamelin selän.

Keskuspankit joutuvat nyt taiteilemaan ohjauskoron kanssa inflaation ja pankkikriisin välillä. Vaikka SVB:n tilanne oli poikkeuksellinen, niin miksei näin voisi käydä Euroopassa. Meillä on talous paljon huonommassa kunnossa. Täällä se voi olla joku muu mekanismi, mikä käynnistää pankkikriisin ja täällä dominoefektin pysäyttäminen voi olla vaikeampaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 431
Viestejä
4 490 821
Jäsenet
74 157
Uusin jäsen
mursu-90

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom