- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 9 584
Johdanto
Fyysisellä näppäimistöllä varustetut älypuhelimet käytännössä hävisivät markkinoilta BlackBerryn lopettaessa puhelinten valmistuksen, kun jatkajaa liiketoiminnalle ei lopulta löytynyt yrityksistä huolimatta. Muutamat pienemmät valmistajat kuten F(x)tec, Planet Computers ja Unihertz ovat yrittäneet säilyttää qwerty-puhelimet markkinoilla näihin päiviin asti mutta melko vaatimattomin lopputuloksin. Kolmesta edellä mainitusta valmistajasta oikeastaan vain Unihertz on onnistunut pysymään relevanttina tekijänä niche-markkinassa muiden lähinnä yrittäessä selviytyä hengissä. F(x)tecin perustajat vaikuttavat myös siirtyneen kokonaisen puhelimen kehityksestä iPhoneille suunnattuun näppäimistökotelon kehittämiseen uuden Clicks Technology yrityksen alla.
Clicks näppäimistökotelosta sainkin idean rakentaa tee-se-itse liukunäppäimisytön taskusta ennestään löytyvälle Zenfone 9 puhelimelle. Olen aina ollut nimenomaan ns. qwerty-slidereiden ystävä, joten päätin toteuttaa näppäimistökotelon vaakatasossa toisin kuin Clicksin tekeleessä. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, sillä vastaavia kaupallisia toteutuksia on ollut markkinoilla noin 10 vuotta sitten mm. iPhoneille ja Samsungin puhelimille. Kotelot vain katosivat markkinoilta varsinaisten näppäimistöpuhelimien vanavedessä.
Tässä artikkelissa esitellään, millaisen qwerty-sliderin saa rakennettua pikku rahalla 15 vuotta legendaarisen Nokia N900 puhelimen julkaisun jälkeen. Projektin sydänmenä toimii Rii nimisen oheisvalmistajan 518BT mallinimellinen bluetooth mininäppäimistö, jonka hinta on noin 20€. Näppäimistön on kooltaan 108,5 x 58,2 x 10,2 mm, joten sen saa hyvin mahdutettua nykyisten älypuhelimien suojakoteloihin. Ajatuksena on siis asettaa bluetooth näppäimistö puhelimen alapuolelle omaan koteloon ja yhdistää palaset liukumekanismilla.
Rakennusvaihe
Projektin alkuvaiheessa huomasin välittömästi, ettei Zenfone 9 ole paras kandidaatti näppäimistökotelon kaveriksi, vaikka se edustaakin nykyisten älypuhelinten pienempää päätä. Ongelmaksi muodostuu Zenfone 9 varsin kookas tuplakameraratkaisu ja etenkin gimbal kameran korkeus puhelimen takapintaan nähden. Tämän vuoksi näppäimistö joudutaan asettamaan epäkeskeisesti oikeaan reunaan, jotta gimbal kameralla on tilaa liukua näppäimistön ohi koskematta yksittäisiä näppäimiä koteloa suljettaessa. Epäkeskeisyys ei tietenkään ole ideaaliratkaisu kirjoittamisen ergonomiaa ajatellen mutta toinen vaihtoehto olisi ollut lisätä paksuutta, mitä halusin välttää viimeiseen asti. Parempi vaihtoehto tälle projektille olisikin ollut esimerkiksi Galaxy S23, missä kamerat ovat pienemmät ja lähempänä puhelimen reunaa. Positiivisena puolena Zenfone 9 on samankokoinen kuin Zenfone 8, joten projektissa voitiin käyttää laatikkoon jäänyttä edeltäjän suojakoteloa. Zenfone 8 on muotoilultaan huomattavasti pyöreämpi kuin Zenfone 9, joten sen kotelo soveltuu käyttötarkoitukseen erinomaisesti. Kun kokonaispaksuus kasvaa projektissa väistämättä, niin pyöreät reunat saavan lopputuloksen tuntumaan solakammalta.
Alun perin haaveilin liukumekamista, missä puhelin nousisi kulmaan näppäimistöä avatessa mutta valitettavasti tämän projektin tiimoilta sitä ei ollut mahdollista toteuttaa käytettävissä olevilla välineillä. Päädyin siis rakentamaan yksinkertaiset liukukiskot parin euron johtokanavista ja lisäämään rakenteellista vahvuutta magneeteilla hieman Jollan The Other Half Keyboardin tapaan. Oikealla laidalla jouduttiin käyttämään kapeampaa liukukiskoa, jotta näppäimistön sai siirrettyä riittävästi sivuun kameraa varten. Kapeamman liukukiskon sisään ei saatu enää sovitettua kahta pyöreää magneettia, joten liukukiskon yläosassa käytettiin magneettinauhaa. Se ei ole yhtä vahva kuin pyöreä magneetti mutta riittävä kuitenkin pitämään puhelimen yläasennossa kirjoittaessa. Zenfone 9 on aika tarkkaan sentin leveämpi kuin itse näppäimistö, joten liukukiskoille jäi sopivasti limittäisvaraa auki asennossa.
Rii 518BT näppäimistö on varustettu nykyaikaisella USB type-C latausliittimellä mutta se on asetettu näppäimistön vasempaan reunaan virtakatkaisimen alapuolelle. Liittimen ja liukumekanismin väliin jää sen verran vähän tilaa, ettei siitä saa latauskaapelia ujutettua paikalleen. Ratkaisuksi löytyi 90 asteen USB adapteri, jolla liittimen saa käännettyä käyttäjää vasten. Sovitus oli sen verran tiukka, että adapterin reunaa jouduttiin hieman höyläämään ohuemmaksi. Napakka asettelu lisää kotelon jämäkkyyttä, joten se ei ollut lopulta huono ratkaisu ollenkaan. Rakenteellista vahvuutta saatiin myös lisättyä asettamalla ohuemmasta liukukiskosta katkaistu kappale näppäimistön taakse.
Käyttökokemukset
Lopputuloksesta saatiin muodostua yllättävänkin hyvin toimiva qwerty-slider. Paksuutta kokokaisuudelle muodostui 22mm, mikä on verrattain paljon muttei kuitenkaan ainakaan itselle liikaa. Nokia N900 oli aikanaan 18mm paksu, joten tässä toteutuksessa paksuutta tuli 4mm lisää. Perinteisistä qwerty-slidereista poiketen näppäimistö ei ponnahda auki asentoon vaan täytyy aktiivisesti työntää ylös asti. Mekanismi muistuttaakin hieman Planet Computersin Astro Slideä magneeteilla höystettynä. Vaikka näppäimistön liu'uttaminen onkin raskaampaa, en kokenut sitä mitenkään hankalaksi tai työlääksi.
Itse näppäimistö on tuntumaltaan ihan kohtuullinen joskin hieman äänekäs. Kirjoituskokemusta voisi kuvailla klikkaavaksi, minkä myötä painallusten rekisteröinnin tuntee selkeästi. Yksittäiset näppäimet eivät heilu paikallaan häiritsevästi. Puhelin on taustavalaistu pimeässä kirjoittamista ajatellen mutta valoissa on automaattinen yhden minuutin aikakatkaisu, jos näppäimistöllä ei kirjoiteta. Huomion arvoisena seikkana näppäimistö on jenkkien asettelulla, joten skandinaaviset kirjaimet loistavat poissaolollaan. Android osaa kuitenkin automaattisesti muodostaa skandinaavisen asettelun, kun kieleksi valitsee suomen. Näppäinten merkinnät eivät luonnollisesti tässä tapauksessa vastaa kaikilta osin valittua asettelua mutta automaattisesti luotua asettelua voidaan pitää käyttökelpoisena. Tilanteen saa myös korjattua lähes kokonaan FinQwerty -sovelluksella, kun valitsee etukäteen luoduista asetteluista Galaxy S Relay 4G:n asettelun. Kyseisessä asettelussa Ö ja Ä löytyvät : ja " merkkien kohdalta ja hieman erikoisesti Ö uudelleen kysymysmerkin (?) takaa. Kysymysmerkki on kuitenkin saavutettavissa Alt + ? combolla ja muuten näppäimistön merkinnät vastaavat asettelua täydellisesti. Tätä voidaan pitää melko hyvänä saavutuksena asettelulta, jota ei ole alunperin tehty Rii näppäimistölle.
Ohjelmiston osalta kannattaa myös muistaa, ettei puhelin ymmärrä onko näppäimistö auki vai kiinni. Pohdin alkun tunnistuksen rakentamista NFC:n avulla mutta se ei lopulta ollut mahdollista, sillä NFC tagejä ei voi lukea näytön ollessa lukittuna. Jotta NFC:n saisi käyttöön myös näyttö pimeänä, pitäisi puhelimen olla rootattu. Valitettavasti Asus esti bootloaderin lukituksen avaamisen viime vuonna, joten tässä projektissa tunnistuksen rakentamista ei päästy yrittämään. Puhelimeen voi kuitenkin tehdä automaatioita virtuaalisen näppäimistön osalta sen suhteen, onko puhelin pysty- vai vaaka-asennossa. MacroDroid automaatiosovelluksella virtuaalinen näppäimistö voidaan vaihtaa puhelimen asennon mukaan. Itse päädyin käyttämään vaaka-asennossa NoKeyboard näppäimistöä ja pystyasennossa Gboardia. NoKeyboardin asetuksista virtuaalisen näppäimistön saa kokonaan pois näkyvistä, joten puhelin ruutu jää kokonaan sisällön näyttämistä varten kuten qwerty-slidereissa on tarkoituskin. Ilman MacroDroidia virtuaalisen näppäimistön voi kytkeä kokonaan pois päältä ja tarvittaessa takaisin päälle kirjoittaessa näytön alakulmaan ilmestyvän kuvakkeen kautta.
Huom! Video kuvattu vielä keskeneräisenä.
Loppusanat
Projektin tarkoituksena oli luoda henkilökohtaiseen käyttötarpeeseen näppäimistökotelo moderniin puhelimeen, sillä vastaavia qwerty-slidereita ei ole enää saatavilla. Lopputulosta voidaan pitää onnistuneena, vaikka täydellistä siitä ei saatukaan muodostettua. Kotelo mahdollistaa kuitenkin sen, että tarvittaessa näppäimistön saa riisuttua, jolloin puhelin toimii täysin normaalina puhelimena. Itsekään en aio kantaa näppäimistökoteloa 24/7 mukanani, vaan jätän sen välillä kotiin, jos en koe sille olevan juuri sillä hetkellä käyttöä. Esimerkiksi reissuun lähdettäessä näppäimistökotelu on kuitenkin täydellinen lisä "taskutietokoneen" muodostamiseksi.