Fancontrol - hyvä tuulettimien ohjaussofta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja SLaa
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.01.2020
Viestejä
180
Moi,
Ihan vinkkinä nakkaan tänne Fan control -softan, jonka löysin melkoisen metsästyksen jälkeen.


Mulla on ollut ongelmana pitkään löytää tuulettimille hallintaa, jossa näytönohjaimen lämpö ohjaisi osaa kotelotuulettimia ja varsinkin nyt, kun näyttiksen tuulettimet on kytketty emon kautta, kun taisin käräyttää gtx 980:stä tuuletinohjauksen.

Softa näyttäisi olevan aktiivisen kehityksen alla ja löysi heittämällä minulta z270 emosta kaikki tuulettimet.

Monenlaiset käyrät voi laitella ja joka käyrälle voi valita haluamansa lämpölähteen, jonka voi sitten kytkeä haluamilleen tuulettimille.

Näppärästi sain nyt kotelon sivu- ja etualatuulettimet, sekä näytönohjaimen tuulettimet aio-pump liitännästä seuraamaan näyttiksen lämpötiloja ja reagoimaan niihin. Samoin taka- ja etuylätuulettimet seuraavat cpu-tuulettimien kanssa cpu-lämpötilaa ja reagoivat niihin.
 
Hyödyllinen löytö. :thumbsup:
Näitä näin monipuolisia ei ainakaan niin sanotusti liikaa vaikuta tosiaan olevan olemassa – etenkään sellaisia, joita aktiivisesti ylläpidettäisiin.
 
Argus fan controller on kans olemassa ja sen ostoa jo mietin, mutta satuin vielä googlettelemalla eksymään ltt:n foorumille, jossa tästä puhuttiin. Täyttää täysin mun tarpeet ja on aika fiksun oloinen mitä säätelin.
 
Tämä ollut myös itsellä käytössä. Todella monipuolinen ja tämän kanssa pystyi NZXT CAM:n jättämään asentamatta, kun osaa ohjata pumppuakin hienosti :cool:
 
Toi Argus Monitor nyt ei paljoa maksa (jotain 10e vuosi) ja tarjoaa hyvät monitoroinnit ja logitukset sekä gadgetin ylänurkkaan jos haluaa yms. Saa ainakin 2 koneeseen asennettua.

Siitä ei kai tarvi edes maksaa, ellei halua että se saumattomasti päivittää itsensä. En tiedä onko noista päivityksistä mitään hyötynyt, mutta support-hengessä ei iso raha.

Toki jos githubista löytynyt ajaa täysin asiansa niin ei siinä mitään.
 
Juuri tällainen softa onkin ollut hakusessa! Ajatuksena oli laittaa näytönohjaimen alle tyhjien korttipaikkojen kohdalle 80x80 noctuan töhötin minkä nopeus säätyy GPU lämpöjen mukaan. Nythän tuo näyttäisi onnistuvan ja säädöt saa tehtyä vielä käyttöjärjestelmästä käsin (ei tarvi biosia roplata). Meni asennukseen välittömästi.

Muok: tällähän se homma onnistui juuri niin kuin olin ajatellut!
Itseäni on ihmetyttänyt jo pidemmän aikaa tuo puhaltimien nopeudensäätö ja sen rajallisuus biosissa. 3 pinnisiä puhaltimia ei saa pyörimään kovinkaan hiljaa ainakaan omalla Asus emolla, onneksi ne sentään saa pois päältä ja päälle tietyssä raja-arvossa. Mutta tämän softan avulla säädöt saa tehtyä juuri niin kuin itse haluaa eikä tuollaisia keinotekoisia esteitä ole. Paljon kiitoksia kun toit tämän softan tietoisuuteemme!
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on myös ihan toimiva: lich426/FanCtrl

Voi valita sensorin ja sen ohjaamat tuulettimet ja asettaa niille erilaisia käyriä.

1615039058488.png
 
Noista softista ei vissiin löydy samanlaista ominaisuutta kun Asuksen AI Suitesta joka ite määrittelis sopivat käyrät tuulettimille? Toki vois kopioida suoraan siitä ohjelmasta käyrät noihin.
 
Toi APn linkkaama ei mulla pystynyt säätämään emon tuulettimia lainkaan. Joudun nyt käyttämään emon omaa ohjelmaa joka ei ole kaikkein huipuin. Täytyy kokeilla tuota ylläolevaa jos se pystyisi. Muitakin voi linkata. Lähinnä haluan sitoa noi kotelotuulettimet pcie lämpötilaan sopivalla käyräyllä. Tuolla emon ohjelmalla se onnistuu mutta sen joutuu käynnistämään erikseen, ja lataamaan säädöt päälle tallennetusta profiilista myös erikseen.

Kerran toi emon ohjelma bugitti ja ilmeisesti myös sai bugitukset ulottumaan siihen emoon, kaksi tuulettimista sammui kokonaan eikä niitä saanut enää käynnistettyä ilman koneen uudelleenkäynnistystä.
 
Noista softista ei vissiin löydy samanlaista ominaisuutta kun Asuksen AI Suitesta joka ite määrittelis sopivat käyrät tuulettimille? Toki vois kopioida suoraan siitä ohjelmasta käyrät noihin.
Ei automaagisesti, en tiedä kuinka tuollainen ylipäätään voisi toimiakaan mutta tällaiset tuli omista käppyröistä:

1615076106260.png


Cha#1: Arctic 12x12cm PST kotelon takaseinässä näyttiksen yllä poistamassa ilmaa max PWM 40%
Cha#2: 2x Arctic 14x14cm PST katossa poistamassa ilmaa, max PWM 40%
Cha#3: Noctua 8x8cm näyttiksen alla tyhjissä korttipaikoissa, max PWM 50%
Kaikki ylläolevat käppyrät sidottu GPU lämpöön.

Ensin manuaalisäädöllä yksitellen kuuntelemalla mikä voisi olla maksimi töhinän määrä mitä jaksaa kuunnella, ja sitten käytännön testaamisella kun kaikki puhaltimet oli päällä niin n. 5-10% piti kaikkia pienentää. Melkoista autistin hommaa tuntui olevan kun meni melkein iltapäivä noita säädellessä.

Kotelona Fractral Design Define C ja etupaneelin takana Arctic 360 AIO imemässä ilmaa sisään. Siihen en halunnut koskea tuolla ohjelmalla koska toimii täysin rittävän hyvin BIOS säädöilläkin, ja jos vaikka softa jumii niin ehkä ei tule sitten isompaa harmia.
 
Viimeksi muokattu:
Tälle olikin tilausta. Oman Gigabyte GA-Z270X-UD5 emolevyn tuulettimet pyörivät 100% nopeudella lepotilasta paluun jälkeen eikä mitään korjausta ole ollut tiedossa. Gigabyten oma ohjelma ei toimi myöskään. Gigabyten aspa kyllä vastas youtube-videolla missä kaikki toimi niinkuin pitääkin.

Argus Monitor onnistui säätelemään tuulettimia ok lepotilan jälkeen. FanControl ei oikein toiminut, mutta FanCtrl pelaa. Ainoa harmi vaan että tuulettimien säätöprosentit ovat käänteiset. 100% on tuulettimilla 0% ja toisinpäin. Olisko tähän käänteiseen logiikkaan jotain korjausta tiedossa?
 
Fan Control on kyllä todella hyvä softa.

Tähän voisi vielä lisätä, että softa tukee myös HWInfoa. Tarvitsee vain ladata tarvittavat Pluginit. Tällä tavalla sain määritettyä tuuletinkäyrät veden lämpötilan mukaan.
 
@SLaa Saisitko editoitua otsikkoa hieman kuvaavammaksi esim FanControl - tuulettimien ohjaussofta.

Vaikuttaisi tosiaan erittäin pätevältä ohjelmalta. Itselläkin menee nyt käyttöön kun pitäisi saada järkevästi ohjattua kopan tuulettimia näyttiksen lämpöjen mukaan, pikaisella tutustumisella vaikuttaa erittäin pätevltä ohjelmalta. Olenkin etsinyt jotain tälläistä korvaamaan vanha Speedfan.

Olikohan tässä mahdollista määrittää ramp-up and ramp-down ajat, jolla saisi tuulettimien "pumppausta" vähennettyä?

edit: löytyikin ilmeisesti vastaus tähän:
image.png.8125b0df0f478b35c8c1e877dee213a4.png
 
Viimeksi muokattu:
Softassa pystyy kyllä määrittämään kuinka nopeasti ja kuinka suuren lämpötilamuutoksen jälkeen ohjelma reagoi (response time ja hysteresis).
 
Hieno löytö ja hyvä vinkki, kiitos! Täytyy laittaa testiin tuossa ilmajäähykoneessa jossa ei ole Aquasuitea. :D
 
Ohjelma vaikuttaa kyllä loistavalle ja tuntuisi toimivan ainakin oman raudan kanssa ongelmitta. Tässä omat säädöt ja hystereesit kaikille säädetty 30sekunttiin.

fanctonrol.png


Viimeisintä infoa kehittäjän suunnalta, on kyllä jo vanha video, mutta mahdollisesti uusista ominaisuuksista tulee tuonne kanavalle jatkossa lisää vinkkejä:
 
Olisiko jollain vinkkiä miten kannattaisi toteuttaa kun on perinteinen GPU Curve, jolla tuulettimet menee päälle vasta 61C jälkeen. (Sen jälkeen tietty normaali käyrä, tehot kasvaa lämpötilan mukaan).
Haluaisin niin, että sitten kun GPU-tuulettimet ovat menneet päälle, ne ovat päällä vaikka kunnes on viilentänyt näytönohjaimen 50C.
Ja sitten 10-40 min työpöytäkäytön aikana kun lämmöt nousee 50, 51, 52... aina 61 asti niin sama homma.

Nyt GPU tuulettimet sammuu heti kun viilentää 61 => 60, ja tarkoittaa että hetken kuluttua lämpö nousee taas 61, jolloin tuulettimet menee taas päälle.
 
Eikös se just toss yläpuolen videos käyty läpi target Fan curve tms
 
Eikös se just toss yläpuolen videos käyty läpi target Fan curve tms

Ei oikeastaan, tässä target-kuvaus:
1631996584016.png


Eli vaihtoehtoja (nopeuksia) on kaksi joten ei sovellu näytönohjaimen kanssa käytettäväksi.

Tuossa FanControlissa pitäisi vielä tavallaan olla tyyliin,

Use <curve> when temperature between X - Y
Use <curve2> when temperature between Y - Z

Tuon ominaisuuden kanssa voisi käyttää "Target" kun lämmöt on 0-61 (työpöytä), muussa tapaukessa käytetään perinteistä graph (pelatessa).

EDIT: Extratuulettimen kanssa tämän saa/sai purkkaratkaistua. Mulla on kotelon reunassa 1x kotelotuuletin, tuuletin joka puhaltaa (imee) viileää ilmaa näytönohjaimelle.
Saan tätä extratuuletinta apua käyttäen tehtyä niin, että se menee päälle ja pysyy päällä kunnes näytönohjain on viilentynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Fan Control on kyllä todella hyvä softa.

Tähän voisi vielä lisätä, että softa tukee myös HWInfoa. Tarvitsee vain ladata tarvittavat Pluginit. Tällä tavalla sain määritettyä tuuletinkäyrät veden lämpötilan mukaan.
Miten sait tuon HWinfo pluginin toimimaan?

Latasin seuraavasta osoitteesta release.zipin ja siirsin sen sisällön Fancontrollin "plugins" kansioon. AppVeyor

HWinfo64:ssä on Shared Memory Support päällä. (tässä vaiheessa vielä 12 tunnin limitin kanssa. Maksanen lisenssin jos saan toimimaan.)

En huomaa mitään extra sensoritietoja Fan Controllissa. Olen koittanut uudelleen käynnistystä ja muita kikkoja.
 
Miten sait tuon HWinfo pluginin toimimaan?

Latasin seuraavasta osoitteesta release.zipin ja siirsin sen sisällön Fancontrollin "plugins" kansioon. AppVeyor

HWinfo64:ssä on Shared Memory Support päällä. (tässä vaiheessa vielä 12 tunnin limitin kanssa. Maksanen lisenssin jos saan toimimaan.)

En huomaa mitään extra sensoritietoja Fan Controllissa. Olen koittanut uudelleen käynnistystä ja muita kikkoja.

Joo, itseltä tosiaan löytyy samat tiedostot plugins kansiosta. Itsellä lähti toimimaan heti, kun vain laitoin tiedostot oikeaan paikkaan. Hetken tutkiskelun jälkeen löysin täältä mahdollisen syyn ongelmaan:

"Shared memory only works when you got HwInfo running in sensor-mode AFAIK, and it's now a paid feature. "
 
Asensin eilen tämän softan tuoreeseen Win 11 käyttikseen. Mulla on kopan edessä 2kpl arcric 140mm ja katossa 2kpl corsairin maglev ML140 ja takana 1kpl ML120

Jostainsyystä tuo softa ei saa noita maglevejä pysähtymään ollenkaan. Win10 puolella oli käytössä AsusAI suite, ja kyllä se sai kaikki stoppiin. En siis ajatellut niitä pitää 0% mutta ihmetytti vain.

Pitää tänään iltasella koittaa jos saisi jotain curveja rakenneltua.
 
Aivan loistava softa. Helppo kuin mikä ja erilaisia tapoja hallita lämpöjä löytyy runsaasti. Omassa setupissa kotelossa säätyy erikseen pohjan tuulettimet ja etutuulettimet, prossu ja näytönohjain omanaan. Esim pohjan tuulettimet 3 kpl säätyvät lievästi näytönohjaimen lämpöjen mukaan, koska puhaltavat näytönohjaimelle.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla myös ollut tämä käytössä uudessa koneessa. Toivotaan softalle pitkää ikää. Jos teillä muuten on vaikka kymppi ylimääräistä, niin lahjoittakaa ihmeessä kehittäjälle. Näin softa ehkä pysyy jatkossakin ilmaisena.

Tykkään erityisesti offset-toiminnosta, kun esim. kotelon imut ja poistot voi kytkeä samaan käyrään (itsellä nyt prossun ja näyttiksen lämpöjen keskiarvo) mutta poistot säätää offsetillä käymään vähän hitaammalla, jolloin pysyy pieni ylipaine kopassa.

Myös tuulettimien äänenvoimakkuuden ja -laadun testailuun tosi kätevä softa.
 
Todella näppärä ohjelma mutta mutta välillä pärähtää näyttiksen tuulettimet täysille ja ohjelma näyttää 0 RPM toiselle tuulettimesta. Ei oo auttanu ku bootata koko kone nii taas hiljenee
 
Miettinyt että ostaisiko Argus Monitorin lisenssin koneelle mutta tämä FanControl toimii oikein näppärästi samaan hommaan. Nyt saa vihdoinkin tuulettimet säädettyä näytönohjaimen lämpöjen mukaan.
 
Onko muilla oneglmia softan heräämisen kanssa käytettäessä Wintoosa unitilaa? Pitää lopettaa ja käynnistää Fan Control aina uudelleen konetta herätellessä, muuten se ei tunnu näkevän yhtään anturia tai tuuletinta.
 
Tällä sai kyllä oikein kätevästi säädettyä kotelon tuulettimet cpu:n ja gpu:n mukaan, mutta tämä samalla vei 3070 ti 0db moden asentuessaan ja nyt tuulettimet pyörivät jatkuvasti... Olen ollut näyttiksen vakiotuuletinkäyrään tyytyväinen, miten saan tämän fan controllin ohjauksen pois, mutta että se säilyttää kortin sensoritiedot, että voin säätää kotelotuulettimet tämän mukaan? Kiitos avusta :)

Edit: Mitä tuo NvApiWrapper valinta tekee? (will disable other Nvidia sourc)?
Edit2: Olikin jossain välissä muuttunut nvidia control panelista power management asetukselle prefer maximum performance...

Nyt kaikki toimii, on kyllä kätevä ohjelma! En kyllä vielä ihan ymmärtänyt, mitä tuo NvApiWrapper tekee?
 
Viimeksi muokattu:
Onko muilla oneglmia softan heräämisen kanssa käytettäessä Wintoosa unitilaa? Pitää lopettaa ja käynnistää Fan Control aina uudelleen konetta herätellessä, muuten se ei tunnu näkevän yhtään anturia tai tuuletinta.

Tuolta voinee löytyä vastaus tai sitten issueta pystyyn niin eiköhän kehittäjä vastaile. Aika aktiivisesti seurailee tuolla.

 
FanControl.zip has been detected as infected with Gen:Suspicious.Cloud.14.@m0@aWVG2Vd. Bitdefender deleted this item, your device is safe.

Varmaan false positive?
 
Miettinyt että ostaisiko Argus Monitorin lisenssin koneelle mutta tämä FanControl toimii oikein näppärästi samaan hommaan. Nyt saa vihdoinkin tuulettimet säädettyä näytönohjaimen lämpöjen mukaan.
En saanut toimimaan HP OMEN 30L:ssä..., ei edes tunnista tuulettimia, vain RTX3080:n.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä ollut myös itsellä käytössä. Todella monipuolinen ja tämän kanssa pystyi NZXT CAM:n jättämään asentamatta, kun osaa ohjata pumppuakin hienosti :cool:
Mä en saanut tuota ohjelmaa löytämään mun Kraken X53 pumppua millään. Kuinka onnistuit siinä vai pitääkö tuo NZXT oma CAM ohjelma poistaa ensin?
Muuten on kyllä todella hyvä ja monipuolinen ohjelma.

Samalla ihmetyttää ettei CPU fan portinkaan tietoja saa tuonne näkyviin. Olis kiva säätää kennon tuulettimia myös.
 
Viimeksi muokattu:
Mä en saanut tuota ohjelmaa löytämään mun Kraken X53 pumppua millään. Kuinka onnistuit siinä vai pitääkö tuo NZXT oma CAM ohjelma poistaa ensin?
Muuten on kyllä todella hyvä ja monipuolinen ohjelma.

Samalla ihmetyttää ettei CPU fan portinkaan tietoja saa tuonne näkyviin. Olis kiva säätää kennon tuulettimia myös.
Tuosta on kulunut jo tovi niin ei ole varmoja muistikuvia. Autaisko oikealta ylhäältä kun napautta kolmesta pisteestä ja "Sensor settings" tai "Refresh sensors detection"?
NZXTn Cam mulla on "käytössä" vain siksi (käynnistän ja sammutan sen aina heti sen jälkeen kun on tarve), että sillä saa sammutettua typerät RGB-valot kun kone kulkee reissuissa mukana ja siitä syystä on välillä ilman sähköjä ja en ainakaan aiemmin saanut valoja kytkettyä pysyvästi pois.
 
JayzTwoCents on näköjään löytänyt tämän softan ja tehnyt melko kattavan videon, josta voi olla jollekin apua sopivia säätöjä etsiessä.
 
Harmi, että tämä huippusofta ei osaa toimia ennenkuin ollaan kirjauduttu Windowsiin. Tuulettimet huutaa maksimilla siihen asti. Sama ulos kirjautuessa, tuulettimet maksimilla sen ajan kun uloskirjautuminen kestää. Harkinnut jo poistamista.
 
Harmi, että tämä huippusofta ei osaa toimia ennenkuin ollaan kirjauduttu Windowsiin. Tuulettimet huutaa maksimilla siihen asti. Sama ulos kirjautuessa, tuulettimet maksimilla sen ajan kun uloskirjautuminen kestää. Harkinnut jo poistamista.

Ootko kattonu millaset tuuletinkäyrät sulla on biossa? Auttaisko jos niitä säätäisi.
 
Harmi, että tämä huippusofta ei osaa toimia ennenkuin ollaan kirjauduttu Windowsiin. Tuulettimet huutaa maksimilla siihen asti. Sama ulos kirjautuessa, tuulettimet maksimilla sen ajan kun uloskirjautuminen kestää. Harkinnut jo poistamista.
Ööh... Etkö sinä ole käynyt laittamassa BIOS asetuksista tuuletin nopeuksia kuntoon?
FanControl tarkoituksena on hienosäätää tuuletinnopeudet, BIOS asetukset siellä tietenkin pitää olla pohjalla sen varalta että vaikka joku toinen softa päättää torpata FanControllin toiminnan.
 
Tottakai ne on kunnossa, en niihin ole koskenut Fan Controlin yhteydessä. Mutta näin mulla toimii. Pitää käydä tutkimassa mistä johtuu.
 
Tottakai ne on kunnossa, en niihin ole koskenut Fan Controlin yhteydessä. Mutta näin mulla toimii. Pitää käydä tutkimassa mistä johtuu.

Jos poistat FanControl ohjelman, niin huutaako ne tuulettimet myös silloin käynnistäessä?
 
Jos poistat FanControl ohjelman, niin huutaako ne tuulettimet myös silloin käynnistäessä?
Tuo huutamisefekti tuli FanControlin myötä, pitää tsekata mikä vikana. Emolevyltä aikanaan olen käyrät säädellyt kohdilleen.
 
Mulla oli sama homma, mutta BIOS asetukset korjattua toimii niinkuin pitääkin.
 
on kyllä erittäin kätevä softa. pitkään tullut etsittyä hyvää tapaa millä saisi kotelon tuulettimia säädeltyä GPU lämpöjen perusteella.

nyt tuli tehtyä 3 graafia, CPU case, GPU case, GPU, ja combo kahesta ensimmäisestä joka ottaa CPU tai GPU korkeamman lämmön ja sen perusteella nostaa kopan tuulettimia.

-AIO pumppu manuaalisesti hiljaisella 65% n 2000 rpm säädettynä erikseen.
-gpu perinteisesti nouseva kurvi
-kopan tuulettimilla on tuo combo graafi kurvi.
(+ kopan takana yksinäinen tuuletin (ML120) on +10% offset asetuksella niin sama äänitaso vrt. kopan etupaneelissa olevassa radissa 2 (ML120), + 2 tuuletinta (F140MP) kopan edessä. Fractal define r3 vai mikä lie versio.)


esim kun tulee pelailtua vaikkapa DayZ;tä niin cpu pyörii siinä n 50-55 asteessa mutta 1080ti huutaa lähellä 80'c, eikä esim BIOS ista noita kopan tuulettimia saa säädettyä kuin vaan cpu lämpöjen mukaan.

mutta nytpä saa ! :kippis:
 
Viimeksi muokattu:
Tuntuu, ettei Asuksen Q-Fan -systeemin kanssa oikein toimi.
Esimerkiksi tuulettimista löytyy vain 1, (liitin FAN_2), muita ei löydy tai ei ainakaan tunnista kontrolloitaviksi. Pitäisikö BIOS-puolella säätää Q-Fan pois päältä tai jotakin jotta tämän saisi toimimaan?
 
Miksen saa fancotrollia käynnistymään windowsiin kirjautumisen yhteydessä automaattisesti? Vai kuuluuko tämä avata aina manuaalisesti?
 
Maltatko odottaa riittävän kauan?
Defaulttina jotain 30s viive ennen ohjelman käynnitysä.
 
Tämä huomioitu, ei silti avaudu.
Sittenhän voisi ainakin kokeilla luoda vaikka Windowsin Tehtävien ajoituksella tehtävän, jossa tuo ohjelma käynnistyy aina halutusti, esimerkiksi aina koneelle kirjautumisen yhteydessä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom