EVGA Nu Audio laajentaa yhtiön tuotevalikoimaa ensimmäistä kertaa äänikortteihin

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 10.01.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 554
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Äänikorttirintamalla eletään hyvin pitkälti hiljaiseloa lähinnä Creative Labsia lukuunottamatta. Nyt areenalle saadaan uusi haastaja, kun näytönohjaimilla nimensä rakentanut EVGA julkisti ensimmäisen äänikorttinsa CES 2019 -messuilla.

  EVGA Nu Audio on EVGA:n ensimmäinen äänikortti. Talon sisällä kehitetystä teknologiasta ei ole kuitenkaan kyse, vaan äänikortin toteutuksesta on vastuussa brittiläinen Audio Note. Audio Notella on takanaan yli 30 vuotta kokemusta korkealaatuisista äänilaitteistoista.

  [​IMG]

  Äänikortin sydämenä sykkii Xmosin 32-bittinen, XS2-arkkitehtuuriin xCore 200 -prosessori, jota käytetään Nu Audion tapauksessa DSP-piirinä. Opamp-vahvistimet ovat vaihdettavat ja oletuksena linjaulostulossa on käytössä Analog Devicesin ADI AD8056 ja kuulokeliitännässä ADI OP275. Kuulokelinjoille on lisäksi täysin erillinen Maxim DS1882-piiri, joka mahdollistaa kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säännön analogisesti mukana tulevan sovelluksen avulla. Ominaisuudesta on hyötyä lähinnä DSD-ääniraitojen toistossa, sillä niiden kohdalla äänenvoimakkuutta ei ole mahdollista säätää digitaalisesti.

  EVGA Nu Audion DAC-piirinä toimii AKM Semiconductorin AK4493, jonka signaali/kohina-suhteeksi luvataan 123 dB. PCM-äänentoisto onnistuu maksimissaan 32-bittisenä 384 kHz:n näytteenottotaajuudella ja DSD-puolella tuettuna on 11,29 MHz:n näytteenottotaajuus. Analogisen signaalin digitaaliseksi kääntävinä ADC-piireinä on linjasisääntulossa AKMS:n AK5572 (121 dB, 32 bit / 384 kHz) ja mikrofonilinjassa Cirrus Logicin CS5346 (103 dB, 24 bit / 192 kHz).

  [​IMG]

  Nu Audion I/O-paneelista löytyy RCA-linjaulostulot, 6,3 mm:n kuulokeliitäntä, 3,5 mm:n linjasisääntulot ja mikrofoniliitäntä sekä optinen S/PDIF-liitäntä. EVGA:n äänikortista saakin ulos vain stereosignaalia, ellei käytetä 5.1-signaalin mahdollistavaa optista ulostuloa.

  Äänikortissa käytetään Audio Noten itsensä kehittämiä, nimenomaan audiokäyttöön suunniteltuja vastuksia ja kondensaattoripuolelta löytyy Audio Noten omien lisäksi WIMA:n kondensaattoreita, Panasonicin FC-sarjaa ja Nichiconin solid state -tyyppisiä kondensaattoreita. Äänikortti ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä.

  EVGA Nu Audio saapuu myyntiin 16. tammikuuta. EVGA:n edustajat ovat kertoneet hinnaksi 250 dollaria, mutta se varmistettaneen vielä erikseen viimeistään julkaisupäivänä.

  Lähde: EVGA

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 255
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mielenkiintoista. Eikös ASUS laittanut omiin kortteihinsa erillisen virtaliittimen koska SATA liitäntä ei heidän mukaansa anna riittävän puhdasta häiriötöntä virtaa? Millä EVGA on tuon ratkaissut?
   
  shakal tykkää tästä.
 3. Kanto

  Kanto

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Ehkäpä tuon Audio Noten suunnittelemat komponentit varmaan vaikuttavat asiaan.
   
 4. Nutti

  Nutti

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  SATA external power connector, mitä sitten tarkoittaakaan.

  Joo, varmasti pätevä kortti. Voisin ostaa pari kpl, jos olis tarvetta, mutta eiköhän mennä vanhoilla vaan, kun niistäkin ääntä lähtee.
   
 5. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 554
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kuten uutisessa todettiin: "Äänikortti ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä.", tarkoittaa siis ihan tavallista liitintä SATA-virtakaapelille
   
 6. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 400
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muuten kiva, mutta tämä on stereo-äänikortti.

  Laadukas sellainen - mutta siitä ei ole apua peliääniin, joiden takia itsekin hankin Sound Blasterin..
   
 7. Corex

  Corex Tukijäsen

  Viestejä:
  690
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitenköhän tämä vertautuu Asuksen STX sarjan kuulokevahvistimiin. Ehkä jäämme odottamaan testejä jos näitä kukaan edes jaksaa testata...

  Olen muuten tyytyväinen ikuisen vanhaan STX:ään mutta ajurit ja hallintavalikko on jotain aivan kaameaa. Käytännössä säilynyt muuttumattomana viimeiset 10v.
   
 8. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 400
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sivuhuomautuksena vielä täältä takapenkistä, että on hassua nähdä eurooppalaisuus siitä, että konkkina on Panasonicin FM-sarjaa niiden jenkki-designeissä tyypillisten Nichiconien sijaan.
  (ja uutisessa lukee FC, mutta FC on sinistä)

  edit: ja EVGA:n sivuilla on näin:
  upload_2019-1-10_18-49-24.png

  Onkohan niillä vielä osatoimittaja hakusessa?
   
 9. djtob

  djtob

  Viestejä:
  595
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tuota noin, minulle tärkeintä on langattomissa kuulokkeissa sekä laitteissa olevat dB-määrät, niin onko tämä "signaali/kohina-suhteeksi luvataan 123 dB" tarkoitettu vahvuudeksi, mihin laitteet pystyvät antamaan suurimmillaan? Minulla on kuulovamma ja vähittäisääni vaatii 68 db, joten oma kuuloni vaatii yli 100 db ääntä, että kuulisin normaalisti kuulokkeiden kautta.
   
 10. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 590
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Eli äänikortti jossa ei ole äänikortin toiminnallisuutta...
  Audiofoolism meets gamer bling bling.


  No tuossahan niitä ei ole... siis muita kuin niiden joulukuusivalojen kontrolli.
   
 11. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  signaali/kohina-suhde kertoo äänen ja häriön erotusta. Mitä pidenempi suhde sitä herkemmin kuuluu kohina ja särinä "tyhjästä".
   
 12. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 188
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  250€:n budjetilla saisi jo JDS Labsin Atomin ja Topping D10:n. Vahva ehkä sille että tuo combo pieksisi tämän äänenlaadussa mennen tullen. Kaupan päälle ajuritarpeettomuus ja riippumattomuus vs. äänikorttiin. Ja Toppingin voi jättää pois käyttämällä emon äänikorttia "DAC":na.
   
 13. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 145
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vielä joku näköjään tekee noita äänikortteja. Itsellä viimeiseksi jäi Sound Blaster X-Fi Elite Pro ja luovuin siitä joskus 2012. On tallessa vielä :D
   
 14. press

  press

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2018
  Tuossa on käytetyt komponentit paremmin eroteltu.

  nu_audio_power_panel_GLOBAL_en.png
   
 15. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 400
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kappas, noi siniset FC:t on tuolla piilossa keskellä. En nähnyt. Olen puusilmä. Ovat vielä sinisiä siellä.

  [​IMG]

  Tuolta näyttää mustat FM:t ja kai ne on korvattu Audio Note-kondensaattoreilla. On kyllä niin samannäköisiä, että hämäsi minua.

  OT: kaksi konkkaa vasen yläreuna on jäänyt kuvan ulkopuolelle.

  --

  Ei noilla kondensaattoreilla ole muuta merkitystä, kuin että laadukkaat low-esr kondensaattorit kestää tässä käytössä pidempään ja tekee puhtaamman signaalin kuin geneeriset no-namet. Kortti nimenomaa kuolee vanhuuteen silloin, kun nämä lakkaavat toimimasta.

  Eli kortin teoreettinen käyttöikä on noista kiinni.
   
 16. MSuomi

  MSuomi

  Viestejä:
  238
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Pelien äänipuoli pitäisi pistää nykyaikaiseen kuosiin. Viedä nykytekniikalla päätökseen se, A3D ja Creative aloittivat. Mutta ei, otettiin koko rautakiihdytys pois käytöstä ja nyt kaikki tehdään (enemmän tai vähemmän) huonommin softalla... No, myönnetään että en omaa kokemusta takana olevasta tekniikasta, mutta kuitenkin ;)
   
  Masturbo ja E.T tykkäävät tästä.
 17. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Ainakin evga ceo on kovan tason audio harrastaja  Lieneekö kyseisen herran idea julkaista äänikortti?
   
 18. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  203
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Hifi-laitteiden pitäisi tarjota vaihdettavat elkot eikä op-amppeja. Paljon isompi merkitys.
   
 19. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 590
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Jep, pelien äänipuoli edelleen tukevasti lähinnä viime vuosituhannella verrattuna grafiikkaan.
  Jo se että peleistä ei saada ulos muuta kuin tasoon litistettyjä häviöllisiä kanavia kertoo kuinka perseestä nykytilanne softakiihdytettyine äänineen on.
  Dolbyn/DTS:n objektipohjaiset ääniformaatit nyt tarjoaisivat jotain mahdollisuuksia perinteisten kanava-asettelujen puutteiden korjaamiseen.
  Mutta ovat varmasti sen verran tukevasti lisenssimaksuilla miinoitettuja, että tuskin yleistyvät peleissä.
  Ja sisältänevätköhän mitään etäisyysdataa, kuten äänikortit saivat käsiinsä silloin kun pelit offloadasivat äänten laskennan niille.

  Binaural ääni pään muodon mukaan kustomoitavalla HRTF:llä pelin alkuperäisestä äänidatasta pitäisi olla se tavoite.


  No ei tuossa kyllä taida yhtään mitään oikeasti tarkkaan neutraaliin äänentoistoon tähtäävää noissa...
   
 20. MSuomi

  MSuomi

  Viestejä:
  238
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Jep, oma mielipide on se, että about paras binaural-äänitoteutus tietokonepuolella on Creativella (liekö hän SBX-nimeltään tällä hetkellä). Nvidiahan meuhkasi, että tätä suurta RTX:ää voi nykyään käyttää myös ääniin. Siinä sitä, mitä tulevaisuudelta itse pelien äänipuolelle haluaisin. Tosin, en Nvidian (tai minkään muunkaan yhden firman) toteuttamana.

  Ja onhan sitä yrittänyt AMD:kin, mutta kun pelinkehittäjiä ei nykyään näytä pätkääkään kiinnostavan äänipuolen eteenpäinvieminen (ostetaan joku äänisoftamoduli ja that's it), pitäisi mikkisoftan esim. tuoda äänien rautakäsittely ja kunnon API siihen, takaisin. Näin sitä luultavasti alettaisiin väkipakollakin käyttämään.

  Saapa nähdä, tapahtuuko mitään...
   
 21. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  941
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Sekin kortissa on vielä huomion arvoista että se on todellisuudessa USB Audio Class 2.0 pohjalle rakennettu. Kylkeen vain heitetty PCIe-->USB siltapiiri.
  Eli kortilla ei käytetyn tekniikan puolesta ole oikein mitään eroa ulkoisten DAC/amp combojen kanssa, tosin kortti taitaa silti vaatia erillisten ajureiden asennuksen koska korttiin on tungettu turhaa automatiikkaa ja RGB-valoja.
   
 22. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 044
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Varman ihan hyvä äänikortti musiikin kuunteluun mutta sitä varten löytyy kohtalainen av vahvistin niin ei ole tarvetta tuollaiseen malliin.

  Jos haluaa kunnon peliäänent pitää pitää mennä ajassa taaksepäin nykyiset ovat kaikki softaviritelmiä mikä välillä kuulostaa kohtalaisilta mutta 7.1 järjestelmällä tuo äänien suuntapaikannus on ihan päin metsää eikä ole yhtään peliä tullut vastaan missä toimisi kunnolla.
  Viimeisin pelama peli missä toimi oli kai doom 3 /win xp ja x-fi äänikortti.
   
 23. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 255
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ainakin kalliimmissa emoissa ääniratkaisu alkaa olla aika lähellä noita erilliskortteja, joten pitää olla aika kova hifisti jos tuollaisen erikseen ostaa.