Mainos Entistä nopeampi Wi-Fi 6E tuo langattoman 6 GHz verkon

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
52
asus-wifi6e-nostokuva.jpg


Mainos kirjoitti uutisen/artikkelin:
Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Wi-Fi 6E on langaton teknologia, joka päivittää Wi-Fi 6:n 6 GHz alueelle. Tähän artikkeliin on koottu kaikki, mitä sinun on hyvä tietää Wi-Fi 6E -teknologiasta.

Wi-Fi 6E on uusin ja kehittynein Wi-Fi-standardi, jonka 6 GHz taajuus tuo entistä nopeammat langattomat verkot saataville. Sen hyödyt ovat selvät, joten käymme tässä artikkelissa läpi sen toimintaperiaatteen.


Jopa 50 prosenttia nopeampi langaton yhteys


Aivan aluksi on hyvä korostaa, että Wi-Fi 6 ei tue 6 GHz yhteyksiä. Jotta mahdollisimman nopea langaton yhteys on käytettävissä, on hyödynnettävä laajennettua Wi-Fi 6E -teknologiaa. Nimen perässä olevalla lisäkirjaimella on siis oikeasti merkitystä.

Wi-Fi 6E vie nykyisten Wi-Fi 6 -tekniikan askeleen pidemmälle. Se avaa kuuden gigahertsin taajuuskaistan reitittimesi ja laitteesi hyödyntämän WiFi-verkon käyttöön. Vuonna 2016 esitelty Wi-Fi 6 pohjautuu uusiin teknologioihin, joita ovat muun muassa OBSS (Overlap Basic service set) ja OFDMA (orthogonal frequency-division multiple access). Ne mahdollistavat paremman suorituskyvyn kuin perinteisemmät 2,4 GHz ja 5 GHz taajuuskaistat. Olemme käyneet edellisessä artikkelissamme läpi Wi-Fi 6:n perusteita, joten voit sen avulla tutustua uusiin teknologioihin sekä niiden hyötyihin.

Mutta se Wi-Fi 6 -teknologiasta - seuraavaksi on aika perehtyä uudempaan Wi-Fi 6E -tulokkaaseen!

[table id=11 /]


Nauti häiriöttömästä verkosta valitsemalla Wi-Fi 6E


Wi-Fi 6E ei vaikuta vain yksittäisen puhelimen tai tietokoneen latausnopeuteen, jolla siirrät tiedostoja tai striimaat elokuvia. Sen sijaan parannuksen kohteena on useiden eri laitteiden kokonaiskapasiteetti. Tämä onkin tärkeää, sillä valtaosalla kotitalouksista on useita langatonta verkkoa käyttäviä laitteita. Perhe saattaa esimerkiksi käyttää useita puhelimia, tietokoneita, tabletteja, älytelevisioita ja pelikonsoleita läpi illan. Kun näiden koneiden yhteys hajautetaan eri kaistoille, voi niitä käyttää samanaikaisesti vailla pelkoa hidastelusta. Kerrostalossa hyöty korostuu, sillä naapurit saattavat hyvinkin olla samoilla verkkokaista-apajilla, eli taajuuskaistat ovat ruuhkautuneempia.


6 GHz erillisenä "backhaulina"

Mesh-reititin helpottaa kodin langattoman Wi-Fi-verkon rakentamista, mutta sekin on syytä suunnitella huolella. Se, miten reitittimet toimivat yhteen tai mitä "backhaulia", eli Mesh-tukiasemien välistä runkoyhteyttä käytät, vaikuttaa kokemukseen. Esimerkiksi perinteinen langallinen verkko tarjoaa nopeudeksi 2,5 Gbit/s, mutta sen vaatimat johdot ovat monesti tiellä. Vaikka normaalin langattoman Wi-Fi-verkon käyttöönotto on puolestaan vaivatonta, sen tukiasemien välinen "backhaul" syö tärkeää kaistanleveyttä. Tämä häiritsee monesti sinulle keskeisempien laitteiden suorituskykyä.



ASUS ZenWiFi Pro ET12 mahdollistaa 6 GHz kaistan käyttämisen erillisenä "backhaulina". Vaikka sinulla ei olisikaan taajuusaluetta käyttäviä puhelimia tai tietokoneita, saat silti parannettua yhteyden suorituskykyä merkittävästi. Sen avulla vältät paitsi piuhat, mutta myös vapautat ruuhkaa reitittimen taajuusalueelta.

Parantuneet siirtonopeudet ja lyhyemmät vasteajat nostavat langattoman 6 GHz verkon entistä lähemmäs johdollisen yhteyden suorituskykyä. Vaikka pitäisit pelitietokoneesi langattomassa verkossa, saat varmistettua erinomaisen yhteysnopeuden ja olemattoman viiveen.
Nopeuta Wi-Fi-yhteyttä Ethernet-kaapelilla

Jos sinulla on kotonasi mesh-verkkoratkaisu, rakentuu se internetiin yhdistetystä pääreitittimestä sekä useammasta kantamaa parantavasta tukiasemasta. Jotta langaton verkkoyhteys olisi paras mahdollinen, on laitteiden pystyttävä kommunikoimaan keskenään keskeytyksittä. Vakaimman yhteyden saat edelleen yhdistämällä tukiasemat verkkokaapelilla, sillä mesh-reitittimien Ethernet-portit tukevat yleensä 1 Gbps tiedonsiirtonopeutta.



Wi-Fi 6E-yhteensopivassa ZenWiFi Pro ET12 -mesh-reitittimessä on kaksi 2,5 Gbps Ethernet-väylää, joista toinen on WAN- (Wide Area Network = ulkoverkko) ja toinen LAN (Local Area Network = sisäverkko) -käyttöön. Näin varmistat nopeimmat mahdollisen yhteyden kodin laitteiden välillä.


Mitä tarvitset Wi-Fi 6E:n käyttöönottoon?


Kuten aiempienkin Wi-Fi-standardien kohdalla, myös Wi-Fi 6E vaatii kaksi asiaa: Wi-Fi 6E -yhteensopivan reitittimen sekä sitä hyödyntävän laitteen. Jälkimmäinen voi olla esimerkiksi puhelin, tietokone tai muu 6 GHz:n kaistaa hyödyntävä tuote.

Yhä useampi huippupuhelin on tuonut viimeisen vuoden aikana Wi-Fi 6E -tuen mukaan. Lisäksi standardi on käytössä jo monissa edistyneemmissä kannettavissa tietokoneissa. Jos et ole asiasta varma, kannattaa etsiä myyntilaatikosta virallista Wi-Fi 6E -logoa. Tässä artikkelissa esimerkkinä käytettävä ASUS ZenWiFi Pro ET12 hyödyntää sekä Wi-Fi 6E:tä että aiempia standardeja.


Tämän takia Wi-Fi 6E on nopeampi


Uuden verkkostandardin keskeisin lisäys on 6 GHz taajuus, joka avaa entistä useampia kanavia. Wi-Fi 6E tukee lisänä aiempaan teoriassa jopa 59 kaistaa välillä 5,945 GHz - 7,125 GHz. 20 MHz välein tarkasteltavat taajuudet voi yhdistää. Käytössä on siis 59 kpl 20 MHz taajuuskanavaa, 29 laajempaa 40 MHz taajuuskanavaa, 14 kappaletta 80 MHz taajuuskanavaa tai seitsemän täyden 160 MHz taajuuskanavaa.

Eri maat kuitenkin säätelevät taajuuskaistoja. Suomessa on hyväksytty vain 24 ensimmäistä MHz kanavaa. Tämä tarkoittaa, että Suomessa voi käyttää 12 kanavaa 40 MHz taajuudella, 6 kanavaa 80 MHz:lla tai 3 kanavaa 160 MHz:lla.



6 GHz taajuus ei itsessään tee kokonaissuorituskyvystä parempaa. Siinä missä esimerkiksi prosessorit nopeutuvat taajuutta nostamalla, langattomien verkkojen kohdalla tilanne on toisin. Wi-Fi käyttää nimittäin radio-, TV- ja matkapuhelinverkkojen tavoin FM-radiosignaaleja, joissa FM tarkoittaa taajuusmodulaatiota. Digitaalisessa FM-ympäristössä signaali koostuu nollista ja ykkösistä, jotka kasvattavat tai pienentävät lähetysnopeutta. Se määrittää käytännössä nopeuden, jolla taajuus muuttuu.


Datavirtojen määrä tarjoaa paremman nopeuden

Nykyaikaiset reitittimet hyödyntävät useita samanaikaisia datavirtoja, jolloin eri laitteet hyödyntävät erillisiä taajuuskanavia. Tämä hajauttaa kapasiteettia, jolloin yhdelle taajuudelle ei keräänny samanlaista ruuhkaa kuin aiemmin. Hajauttaminen tarjoaa samalla suuremman maksimikapasiteetin.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 voi hyödyntää parhaimmillaan jopa 12 kanavaa, jolloin maksimikapasiteetti on peräti 11 000 Mbps.



ASUS ZenWiFi Pro ET12:ssa on myös QoS (Quality of Service), jonka avulla voit helposti luokitella tärkeimmät asiat ja priorisoida kaistanleveyttä sen mukaan

Kun kaksi laitetta – esimerkiksi tietokone ja reititin – kommunikoi Wi-Fin kautta, se tapahtuu yksittäistä kanavaa hyödyntämällä. Jokaisen kanavan kaistanleveys on kymmeniä megahertsejä. Esimerkiksi 2,4 GHz kaistalla on teoriassa käytössä 13 kpl 20 MHz kaistoja, mutta käytännössä kanavat ovat lähempänä toisiaan. Ne nimittäin lomittuvat osin päällekkäin. Jotta Wi-Fi toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, on kanavien oltava erillään toisistaan, etenkin kun 2,4 GHz kaistaa hyödyntävät muun muassa Bluetooth ja radiolähettimet. Ja kun useat laitteet hyödyntävät samaa ruuhkautunutta kanavaa, signaalit kamppailevat keskenään. Tämä aiheuttaa katkoksia eli tuttavallisemmin verkon hidastelua.

Tämä on Wi-Fi 6E:n suurimpia vahvuuksia: siinä missä monenmoiset signaalit käyttävät 2,4 GHz taajuutta ja tutkat sekä muut vempaimet ottavat ilon irti 5 GHz taajuudesta, toistaiseksi Wi-Fi 6E:n 6 GHz taajuus on toistaiseksi hyvin pienessä käytössä. Tämän ansiosta kotiverkkosi on vähemmän altis esimerkiksi naapurin aiheuttamalle häiriölle. Kun häiriöitä ei ole, käytännössä se tarkoittaa parempaa nopeutta ja suorituskykyä.


Tiesitkö tätä?

2,4 GHz:n radioaallot, joita Wi-Fi-yhteydessä hyödynnetään mikroaaltoina, ovat esimerkiksi sähkömagneettisen mikroaaltouunin tapa lämmittää ruokaa. Ainoa ero näiden välillä on siinä, että mikroaaltouuni säteilee suuremmalla teholla sisäänpäin. Itse asiassa useimmat mikrot käyttävät noin 2,45 GHz taajuutta, mikä saattaa toisinaan häiritä langattoman Wi-Fi-verkkosi 2,4 GHz yhteyttä. Siksi on tärkeää, ettei reititintäsi ole sijoitettu mikron lähelle!

5 GHz taajuus otettiin aikanaan käyttöön mahdollisimman usealle kanavalle pääsemiseksi, jotta 2,4 GHz kaistan neljä kanavaa eivät ruuhkautuisi aiempaan tapaan. Koska 5 GHz taajuusaluetta hyödyntäviä laitteita sekä palveluita on vähemmän, yhteydet toimivat varmemmin ja nopeammin. Lisäksi Wi-Fi 5 voi käyttää useita 20 MHz kanavia samanaikaisesti, jolloin enimmäisnopeus voi olla jopa 80 MHz kaistanleveyttä käyttäviä kanavia parempi.

Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Korkeataajuiset radioaallot eivät läpäise seiniä yhtä hyvin, jolloin kantama on heikompi. Tämän voi kuitenkin paikata asettamalla reitittimen mahdollisimman hyvään paikkaan tai hyödyntämällä useampaa mesh-reititintä. Wi-Fi ei ole ainoa 5 GHz kaistaa hyödyntävä yhteys. Jotta 5 GHz taajuuden 19 kanavasta saa kaiken irti, reitittimen on vaihdettava dynaamisesti taajuutta häiriöiden välttämiseksi.



Turvallisuutta ei pidä unohtaa. ASUS ZenWiFi Pro ET12:n mukana tulee AiProtection, joka muun muassa sulkee tietoturva-aukkoja, estää haitallista koodia sisältävät sivut ja suojaa viruksilta.

Tässä artikkelissa mainittu ASUS ZenWiFi Pro ET12 on yksi markkinoilla olevista Wi-Fi 6E -yhteensopivista mesh-reitittimistä.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
2,4 GHz:n radioaallot, joita Wi-Fi-yhteydessä hyödynnetään mikroaaltoina, ovat esimerkiksi sähkömagneettisen mikroaaltouunin tapa lämmittää ruokaa. Ainoa ero näiden välillä on siinä, että mikroaaltouuni säteilee suuremmalla teholla sisäänpäin. Itse asiassa useimmat mikrot käyttävät noin 2,45 GHz taajuutta, mikä saattaa toisinaan häiritä langattoman Wi-Fi-verkkosi 2,4 GHz yhteyttä. Siksi on tärkeää, ettei reititintäsi ole sijoitettu mikron lähelle!
Joskus 15 vuotta sitten vanhempien luona vielä asuessani tästä oli päänvaivaa. Mikroaaltouuni oli parin metrin päässä modeemista/langattomasta reitittimestä ja oma tietokone niin että mikroaaltouuni jäi suunnilleen reitittimen ja oman koneen väliin. Ihan jonkin aikaa ihmettelin että miksi netti joskus katkeaa kokonaan, kunnes hoksasin että mikroaaltouuni toimii samalla taajuudella kuin langaton lähiverkko ja yhteys katkeaa aina kun joku käyttää mikroaaltouunia.
 
Joskus 15 vuotta sitten vanhempien luona vielä asuessani tästä oli päänvaivaa. Mikroaaltouuni oli parin metrin päässä modeemista/langattomasta reitittimestä ja oma tietokone niin että mikroaaltouuni jäi suunnilleen reitittimen ja oman koneen väliin. Ihan jonkin aikaa ihmettelin että miksi netti joskus katkeaa kokonaan, kunnes hoksasin että mikroaaltouuni toimii samalla taajuudella kuin langaton lähiverkko ja yhteys katkeaa aina kun joku käyttää mikroaaltouunia.

Minulla on 2.4GHz wifi (Wifi 4 tai huonompi) pätkinyt milloin mistäkin syystä - ja kantomatka on ollut heikko, samoin useamman käyttäjän yhtäaikainen käyttö tukiasemalla.. Sitä ei pitäisi kenenkään enää käyttää 2020-luvulla. Se on vuoden 2009 tekniikkaa, jossa ei ole ollenkaan otettu moderneja tarpeita (esim. streamauspalvelut) huomioon.

--

Jutun Wifi 6e:tä ei kyllä nykyään tarvitse moni, mutta jos päivitää pois ikiwanhasta Wifi 4:sta, niin miksipä ei hankkisi tuoreinta ja parasta? Mutta siis 802.11ac (Wifi 5) riittää vielä nykyäänkin kaikkeen, mitä minä teen.
 
Jutun Wifi 6e:tä ei kyllä nykyään tarvitse moni, mutta jos päivitää pois ikiwanhasta Wifi 4:sta, niin miksipä ei hankkisi tuoreinta ja parasta? Mutta siis 802.11ac (Wifi 5) riittää vielä nykyäänkin kaikkeen, mitä minä teen.
No juu, itse olen pärjännyt enemmän kuin loistavasti joskus 2014 julkaistulla (ostin kai 2015) Asuksen RT-AC87U:lla, joka oli silloin kalliimman pään 802.11ac -reititin.
Vanhat 802.11g -reitittimet ja sitä tukevat modeemit oli kyllä tosi heikkoja ja hitaita. Pari puuseinää ja yhteensä ehkä 5m välissä niin oli jo niin heikko yhteys että se oli nettiyhteyden nopeutta rajoittava tekijä parin megabitin ADSL-yhteyden kanssa. Asun nykyään kerrostalon 4. kerroksessa nurkkahuoneistossa, puhelin löytää minun langattoman verkon joskus pihalla talon vastakkaisella puolellakin. Oman asunnon sisällä tiedostot siirtyy NASista puhelimeen päälle 500 Mbit/s vaikka koittaisi mennä mahdollisimman kaukaiseen nurkkaan kämpässä. Reitittimen lähetystehokaan ole täysillä kun sille ei ole mitään tarvetta.
Jos joskus saa kotiin gigan valokuituyhteyden niin ehkä sitten on syytä alkaa miettiä nopeampaa reititintä.
 
Minulla on 2.4GHz wifi (Wifi 4 tai huonompi) pätkinyt milloin mistäkin syystä - ja kantomatka on ollut heikko, samoin useamman käyttäjän yhtäaikainen käyttö tukiasemalla.. Sitä ei pitäisi kenenkään enää käyttää 2020-luvulla. Se on vuoden 2009 tekniikkaa, jossa ei ole ollenkaan otettu moderneja tarpeita (esim. streamauspalvelut) huomioon.
2.4GHz N-mallin wifi on monille "pakollinen" - monet iot-vehkeet ja muut vastaavat laitteet käyttävät sitä ja se on uusin tuettu standardi.

Esim. moni älykello ei tue mitään uudempaa (Apple watch 5 ja vanhemmat). ESP32:nen, raspberry pi:t, monet wifi-kajarit yms. Kaikenlaiset smart-home vehkeet erilaisista etähallittavista pistorasioista jne. alkaen ovat usein juuri jotain ESP32 laitteita jne.
 
2.4GHz N-mallin wifi on monille "pakollinen" - monet iot-vehkeet ja muut vastaavat laitteet käyttävät sitä ja se on uusin tuettu standardi.

Esim. moni älykello ei tue mitään uudempaa (Apple watch 5 ja vanhemmat). ESP32:nen, raspberry pi:t, monet wifi-kajarit yms. Kaikenlaiset smart-home vehkeet erilaisista etähallittavista pistorasioista jne. alkaen ovat usein juuri jotain ESP32 laitteita jne.
Uudet reitittimet tukee kyllä noita vanhojakin standardeja. Hsalonen varmaan tarkoitti että jos jollakulla on vielä pelkkää 2,4GHz:n wifiä tukeva reititin, niin se joutaisi jo SER-lavalle.
 
Uudet reitittimet tukee kyllä noita vanhojakin standardeja. Hsalonen varmaan tarkoitti että jos jollakulla on vielä pelkkää 2,4GHz:n wifiä tukeva reititin, niin se joutaisi jo SER-lavalle.
Hyvinhän tuolla 2.4ghz wifilläkin vielä pärjäisi.
 
Hyvinhän tuolla 2.4ghz wifilläkin vielä pärjäisi.
Jos katsoo pelkkää 2,4 GHz wifiä (802.11n) tukevia reitittimiä, teoreettisetkin maksimitiedonsiirtonopeudet jää sinne 200-300 megabittiin sekunnissa. Ja niissä on vaan 100 Mbps LAN-portit.
Käytännön nopeudet langattomassa verkossa jää 50-60 Mbps tasolle netistä löytyvien arvostelujen perusteella silloin kun ollaan ihan reitittimen vieressä. Sillä ei hirveesti juhlita jos on enemmän kuin yksi laite verkossa.
Ainakin itsellä on sen verran laitteita verkossa että ei tulisi mistään mitään. Esim. TV on langattomassa verkossa jonka yli striimaan leffoja ja sarjoja jotka on NASille tallennettuna. Tuo 60 Mbps ei riitä minkään striimaamiseen. Sen lisäksi tuollaista yhteyttä käyttämällä nykyisen nettiliittymän nopeudesta alle kuudesosa olisi käytettävissä ja loput menisi hukkaan.
Kyllähän tuollaisella vielä nettiä selailee läppärillä ja puhelimella ja käyttää IoT-laitteita, mutta mihinkään muuhun se ei enää nykyään piisaakaan.

Tää on ihan sama juttu kun on niitä jotka valittaa 5G:stä että on ihan turha koska 4G-yhteyksillä pärjää hyvin. Joo, 4G:llä pärjää jos sitä ei muut käytä silloin kun sinä sitä käytät, mutta kun naapurustossa joka huushollissa laitetaan iltasella Youtubet ja Netflixit tulille niin verkosta loppuu kapasiteetti. Itse kärvistelin vuosia 4G:n kanssa, jonka maksiminopeus oli iltaisin 10-20 Mbps ja muuhun aikaan 60 Mbps, vaikka kuuluvuuskartta sanoo että pitäis olla 300 Mbps ja asun ihan maston vieressä. 5G:hen kun siirryin niin vauhdit pomppasi 10 -> 350 Mbps (300 Mbps liittymällä).
Sama homma tän wifin kanssa. 802.11n -reititin riittää parille laitteelle jos ei tehdä mitään paljon kaistaa vaativaa. Jos kotona tekee muutakin kuin selaa ilta-sanomia ja io-techiä langattoman verkon yli niin nykyään ei piisaa nuo vanhat reitittimet. Varsinkin jos taloudessa on useampi henkilö.
 
Ei edes se nopeus, vaan MU-MIMO ja muut kehitykset, jotka on tarpeen nykyisessä monen käyttäjän verkossa. 802.11n pätkii todella paljon, jos siellä on monta yhtäaikaista käyttäjää.

Olen sen verran vanha, että olen tehnyt töitä langattomassa ympäristössä, jossa oli pelkkä 802.11n-reititin. Se oli tuskaa. Nykyään saa jossain lounasravintolassakin toimivamman/nopeamman netin ja siinä on enemmän käyttäjiäkin. Lisäksi kuuluvuus on kuluttajalaitteilla roskaa. Olen ollut hotellin käytävällä, kun piti päästä nettiin ja huoneeseen asti ei kuulunut.

Omassa käytössä sai parempaa kun etsi tyhjän kaistan ja pisti sille, mutta silti se pätki yhteyttä palvelimeen nurkassa (etäisyys 5 metriä ja siinä välissä kävelin joskus minä, ilman metallihaarniskaa).

--

Nykyään kyllä Netflix 4K on hyvä käyttötapaus, joka ei saisi pätkiä. Minulla ei pätkinyt Huawein 4G-reitittimellä ja mobiiliyhteydellä. Ei yhtään. Kunhan meni Wifi 5:n yli telkkariin. Sitten nostivat hintaa (sekä laajakaista, että Netflix), niin tuo jäi. Nykyään Full HD ja maksan siitä saman verran kuin maksoin 4K:sta joskus..

--

Nykyinen Wifi 5 on seinällä ja siinä on tuettuna Wifi 4. Telkkari ei ole tarvinnut vuoteen uudelleenyhdistämistä, mutta Google Home Mini ja Alexa menevät jumiin aina välillä. Lisäksi varmaan tuo mikrokontrolleripohjainen Rapt pill lähettää tietoa, kun siltä tuntuu ja meni 2h ekan lähetyksen tulemiseen läpi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 924
Viestejä
4 571 792
Jäsenet
75 319
Uusin jäsen
koirankouluttaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom